Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Археология / Re: Археологически находки в Бургаска област
« Последна публикация от Hatshepsut - Септември 19, 2018, 22:07:49 »
Разкриха неизвестна досега крепостна стена и бойна кула край замъка в Русокастро


Това за пореден път показва мащаба на укреплението, което съперничи по размери на старопрестолен Царевец

Неизвестна крепостна стена, завършваща с кръгла бойна кула, откриха археолозите при проучванията на средновековния български град Русокастро. Тя се спуска от северния край на замъка на северозапад и охранява пътя, по който се е достигало до главния вход на крепостта, съобщават от Регионален исторически музей-Бургас, чийто екип извършва разкопките там.

Новоразкритата стена е широка от 2,5 до 2,9 м, и е запазена на височина 2,1 м. Тя е фундирана директно върху скалата и преодолява денивелациа от 4 м. Изградена е от каменни блокове с хоросанова спойка. Кулата е кръгла, плътна, с диаметър 5,3 м. Около нея са открити керамика от XIII-XIV в., както и две монети, които предстои да бъдат идентифицирани.

Това за пореден път показва мащаба на укреплението, което съпорничи по размери на старопрестолен Царевец.

Проучванията на крепостта Русокастро се ръководят от директора на бургаския музей Милен Николов и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

http://www.desant.net/show-news/46808
2
Археология / Re: 16,5 дка археология в центъра на София
« Последна публикация от Hatshepsut - Септември 19, 2018, 22:04:09 »
Раннонеолитното селище Слатина – едно от най-старите в Европа


По какъв начин е бил организиран животът на хората в ранния неолит и как те са възприемали заобикалящия ги свят? Отговори на тези въпроси ще дава на любителите на историята посетителски център, който ще отвори врати в София след година към руините на раннонеолитното селище Слатина. За съществуването на селището става известно през 1958 г., а проучването му започва 27 години по-късно от екип изследователи начело с археолога Васил Николов. След време разкопките замират, но през 2013 г. са възобновени и продължават и до днес. Археолозите установяват, че:

Селището Слатина принадлежи към най-ранните селища на земеделците и скотовъдците в Европа. Те се преселват на територията на Югоизточна Европа – Източните Балкани, Тесалия и Централните Балкани от Предна Азия в края на 7-то – началото на 6-то хилядолетие пр. Хр. Оттам се разселват из цяла Европа. Тези датировки са определени чрез усъвършенствания през последните години радиовъглероден метод, който дава дати с точност плюс-минус 5 години, – разказва проф. Васил Николов и уточнява:

Площта на селището е била около 300 дка. Животът там е продължил повече от 500 години. През това време хората са се местили в различни части на тази територия, тъй като къщите им, построени от дърво и глина, не са издържали повече от 60-70 години. Те са „умирали“ символично – били са изгаряни и погребвани. На тяхно място или в близост е изграждана следващата къща, така, както се сменят поколенията в човешкия род.

През 1985 г. е проучена една от къщите, впечатляваща по размерите си – на площ 117 м². По-късно археолозите намират още по-внушителна къща, разположена на 147 м², а в момента се проучва жилищна постройка, която се предполага, че е с площ около 300 м².

Тези къщи са се състояли от няколко помещения, – казва проф. Васил Николов. – Обикновено във всяко помещение е имало куполна пещ, с която хората са се топлили и в която са приготвяли храна. Има зърнохранилища със зърното, което са отглеждали, каменна мелница за стриване на това зърно, тъкачен стан, лежанки и други съоръжения. В по-големите постройки е имало и огнище.Всичко, което едно семейство е имало, е било в къщата, с изключение на домашните животни, които са били извън селището. Къщите са били достатъчно солидни – от дъбови дървета, преплетени с пръчки, измазани с глина, с отвори за прозорци, врата, двускатен покрив.

Хората, населявали раннонеолитното селище „Слатина“, са имали богата митологична система. В техните представи за света по интересен начин се съчетавали сакралното и профанното, посочва проф. Николов:Например, един керамичен съд, който в представите на тези, които са го създали, и тези, които са го ползвали, има женска символика. Съдът имал утилитарна функция – ползвал се за приготвяне на храна, но в същото време отразявал и мисленето на древните хора в контекста на тяхната религиозно-митологична система: съд, в който се твори нещо. Той е като утробата на Богинята-Майка – тяхното върховно божество. В него от суровите продукти се приготвяла храна, нещо, което принадлежи на цивилизацията. Той отразява тяхното осмисляне на прехода от дивото към цивилизационния елемент.

Под ъгъла на една от къщите е намерена друга впечатляваща находка – свастика от нефрит, положена като строителна жертва.Сред откритото през последните две години особен интерес предизвикват и три успоредни рова, които са заграждали цялото селище.Трите рова са различни. Числото „три“ явно е имало символичен смисъл за тези хора. Външният ров е използван за извършване на обреди. Той е пълен със счупени керамични съдове, останки от жертвена храна. Вторият ров е почти без останки от предмети. В него има следи от дървена стена, но не от вътрешната му страна, към селището, а от външната. Това показва, че той е нямал отбранителни, а обредни функции. И третият, най-вътрешният ров, който е най-тесен, също има в основата си дупки от дървена конструкция, която съвсем трудно се поддава на интерпретация. Само в няколко селища в Югоизточна Европа са регистрирани такива останки. Все още интерпретацията им не е напълно изяснена, сподели проф. Васил Николов.

http://bnr.bg/post/101020976
3
Конспирация / Re: Стратегията на III световна война
« Последна публикация от april_z - Септември 18, 2018, 22:10:55 »
каква е ситуацията?

Израел прекара сирийската отбрана да свали руския ил 20.  Сирийците изстрелват с-200 срещу израелския ф-16. този ф-16 отива да се скрие зад предполагаемият път на ил-20, които иска да се приземи на летището и в един момент ракетата вижда един зад друг израелския и руския самолет и уцелва руския самолет.

Защо трябваше на Израел тази провокация?

Защото путин и ердоган направиха много добра сделка за идлиб.!

нали слушахте вчера Любо Желев, скатската отрепка.

Той се питаше как руснаците ще изгонят ислямските терористи без бой на 16-20 км от сегашните фронтови линии.

Много лесно, като заедно с турците направят общи бригади. Ислямските терористи няма да посмеят да стрелят по турците и щат не щат ще трябва да се оттеглят. А тези които ще се бият и против турците ще бъдат смачкани от руската авиация.

Така че с много малки загуби руснаците ще помогнат на Сирия да отиде една крачка напред в победа и срещу израелските терористи. Като осъзна израел резултатите от това споразумение, нареди отмъщението си срещу руската армия.

На Желев и компания им се искаше руснаците да се въвлекат в идлиб в една кървава битка. но сделката на путин с ердоган ще облекчи и улесни победата им в сирия.

и това не беше по желанието ни на Желев ни на израел и заради това тази атака на израел.

солаков и желев са натовски отрепки, които мразят руснаците и искат тяхната кръв да тече. :mad:

 

4
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Септември 18, 2018, 21:28:07 »
Иван на Дена думаше

Иван на Дена думаше:
- Дено льо, месечинко льо,
ти като грееш високо,
високо и на широко,
огря ли село Гердеме*,
правят ли моми седенки,
правят ли моми седенки,
седенки, още преденки,
либе при либе сядат ли,
до мойто либе кой сяда?

Месеца дума Иване:
- Иване, холан Иване,
момите правят седенки,
седенки още преденки,
до всяка мома и ерген,
до твойто либе дур двама,
до твойто либе дур двама,
двама са карат за нея,
пък тя към меня гледаши
и си за тебя питаше.

*Гердемя - днес село Хлябово, Тополовградско

Изпълнява Йовчо Караиванов:

5
Наука и образование / Re: Интересни научни открития
« Последна публикация от Hatshepsut - Септември 18, 2018, 20:25:19 »
Гравитационните вълни не потвърдиха хипотезата за четвъртото измерение


Haшият eжeднeвeн oпит ни пoĸaзвa, чe Bceлeнaтa имa caмo тpи пpocтpaнcтвeни измepeния. Ho няĸoи физични мoдeли пpeдпoлaгaт дoпълнитeлни, нeдocтъпни зa oбиĸнoвeния пoтpeбитeл измepeния. Cлeди oт тяx ce oчaĸвaшe дa пoĸaжaт гpaвитaциoннитe вълни, пoлyчeни пpи cблъcĸвaнeтo нa двe мacивни звeзди.

Гpaвитaциятa e нaй-cлaбoтo oт чeтиpитe фyндaмeнтaлни взaимoдeйcтвия, yпpaвлявaщи Bceлeнaтa. Eднo oт пpeдпoлoжeниятa, oбяcнявaщи тaзи ocoбeнocт глacи, чe пo aнaлoгa c фoтoнитe, няĸaĸви гpaвитoни, – xипoтeтичнитe нocитeли нa гpaвитaциoннaтa cилa, ce „пpocмyĸвaт“ в дpyгитe измepeния. Toвa oтcлaбвa гpaвитaциoннaтa cилa в нaблюдaвaнитe oт нac тpи измepeния.

Taзи xипoтeзa мoжe дa ce пpoвepи чpeз измepвaнe нa гpaвитaциoннитe вълни. Имeннo тoвa нaпpaвиxa yчeнитe oт чиĸaгcĸия yнивepcитeт. Mинaлaтa гoдинa acтpoнoмитe нaблюдaвaxa cблъcĸвaнeтo нa двe нeyтpoнни звeзди. Зaeднo c гpaвитaциoннитe вълни взpивът пopoди eлeĸтpoмaгнитни вълни във видимия и инфpaчepвeния cпeĸтъp, гaмa лъчи, peнтгeнoвo излъчвaнe и paдиoвълни. Cъбитиeтo дaдe yниĸaлeн шaнc нa acтpoнoмиятa, пoнeжe пpи cpaвнявaнeтo нa тeзи cигнaли cтaвa възмoжнo дa ce paзбepe мнoгo пoвeчe зa Bceлeнaтa, oтĸoлĸoтo caмo oт гpaвитaциoннитe вълни.

Πpecмятaниятa нa aмepиĸaнcĸитe yчeни пoĸaзaxa, чe вcичĸитe пpиeти cигнaли ca дoбpe cъглacyвaни и нямa ocнoвaниe дa ce пpeдпoлaгa cъщecтвyвaнeтo нa дpyги измepeния, ocвeн тpитe пpocтpaнcтвeни и вpeмeтo.

Toвa нaлoжи oгpaничeния oтнocнo дoпycтимитe тeopии зa пpиpoдaтa нa гpaвитaциятa и нeйнoтo oтнoшeниe ĸъм тъмнaтa мaтepия и тъмнaтa eнepгия – двeтe нaй-гoлeми тaйни пpeд днeшнaтa физиĸa.

Acтpoфизицитe пoдчepтaвaт, чe тoвa oтĸpитиe cъвceм нe cлaгa ĸpъcт нa cъщecтвyвaнeтo нa дpyги измepeния. Te мoгaт дa ce пpoявят чpeз въздeйcтвиeтo cи нa гpaвитaциoннитe вълни нa мнoгo гoлeми paзcтoяния.

Bcъщнocт, oбщият мoдeл cъвceм нe ce oгpaничaвa caмo c чeтиpитe фyндaмeнтaлни взaимoдeйcтвия. Учeнитe дoпycĸaт нaличиeтo нa пeтo измepeниe, ĸoeтo ce тъpcи c пoмoщтa нa cпeциaлизиpaния aпapaт Раdmе, paзpaбoтeн в Итaлия. Измepвaт ce взaимoдeйcтвиятa нa чacтици aнтимaтepия. B Раdmе, пpи cблъcĸвaнeтo нa пoзитpoни c диaмaнтeнa плacтинa ce oчaĸвa пoявaтa нa тъмни фoтoни, ĸoитo мoгaт дa cтaнaт ĸлючaлĸaтa, пpeз ĸoятo дa мoгaт дa ce нaблюдaвaт cъбитиятa, пpoтичaщи в paйoнитe нa Bceлeнaтa, зaпълнeни c aнтимaтepия.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/
6
За Форума / Re: Разни мнения за форума от разни форуми
« Последна публикация от HighVoltage - Септември 18, 2018, 13:20:29 »
Атила от затвора: „Отвлякох автобус, защото нямам достъп до самолет!”

"Аз Мирослав Блажев - Атила се извинявам на всички потърпевши от създалата се ситуация от 27.01.09……….”

Ти, Мирославчо Блажев щото си „безплатен” сега киснеш по цял ден в Блиц, от където получаваш жълти стотинки, за да има с какво да си изтриваш гладния задник, тука такива хора като тебе е нямало, то се видя. С този животински фейс повече не може и да очакваш от  живота.  Ти с цялата си психична ненормалност си опасен само за себе си, единствения човек, който ти е приятел е Крачунов, той като ти завърти брояча си знае че като евтина *** ще дадеш всичко от себе си, нищо че останалите посетители на сайта му ще те направят на пълна маймуна, каквато си си по принцип.

Ти си мършата, която се радва под всяка новина за починали хора, ако мислиш, че са българи

Ти си този, който го е страх да емигрира, щото не представляваш нищо в този живот

Ти си този, който не принадлежи на никого – не те искат българите, а амуджите само те използват, ако може ще те цитирам, за да ти „порях халката”

Ти си този, който живееш в страх за детето си и за това съществувате само като скотове

Ще те видя как ще свършиш някой ден :smile-1:
7
Археология / Re: Археологически находки в Пловдивска област
« Последна публикация от Hatshepsut - Септември 18, 2018, 09:06:09 »
Разкриха изумително водно съоръжение в Епископската базилика
Фантастичният воден басейн е част от по-ранна сграда, а размерът му е 15 метра дължина и 9.60 метра ширина

от Мария Луцова

Изумително по своето майсторство на изработката и размери съоръжение за вода разкри екипът на археолога Жени Танкова при теренните разкопки на Епископската базилика. Фантастичният воден басейн е в зона 8 на обекта, където бяха вдигнати мозайките и е по-ранно от Епископската базилика.

През сезона 2018-а продължихме проучванията сондажно в секторите, където бе вдигната мозайката. Започнахме работа в зоната още през миналата година, разкривайки тази дъговидно-повиваща структура. Тя е по-ранна от базиликата, намира се в централния кораб и по повърхността на мозайките  на Епископската базилика личи нейната елипсовидна форма. Дълга е 15 метра в посока изток-запад  и широка 9.60 м в посока север-юг, разказа Жени Танкова.

Тя припомни, че още при първите проучвания специалистите археолози са извели работна хипотеза за функцията на по-ранното помещение и сега със сондажите я потвърждават.

Смятаме, че това е съоръжение за вода – басейн, с един много масивен каменен кожух. Вероятно е направен, за да издържи напора на водата. Зидът е широк около два метра и отвътре е облицован с тухли. Подовото ниво също е тухлено. Този тухлен пояс в едната си част е с много масивна фугировка между тухлите. Изработката е впечатляваща. А на 70-80 см от горните запазени руини вече е и с  хидрофобна обмазка. Това още веднъж ни навежда на мисълта, че съоръжението е свързано с вода, разказа Жени Танкова и припомни: „Елипсовидната структура е вписана в правоъгълна сграда, за която вече на няколко пъти говорим. Тя е разположена под базиликата. Простира се както в централния, така частично и в северния и южен кораби. Отстоянието на север и на юг от тази елипсовидна сграда е симетрично – тоест тя е разположена в центъра на по-ранната правоъгълна сграда“.

Танкова и колегите й са на мнение, че двете ранни сгради – правоъгълната и елипсовидната са свързани функционално, но тепърва ще имат възможност да направят още сондажи, за да потвърдят категорично, че са взаимно обвързани от един строителен период. Към този момент археолозите смятат, че те се отнасят някъде към 2-3 век според данните, с които разполагат. Няма съмнение в едно обаче – става дума за едно внушаващо респект и възхищение съоръжение.

Този археологически сезон е изключително важен и с друго откритие на археолозите, защото успяха да проучат в дълбочина външното лице на абсидата на Епископската базилика.

Разкрихме частично северния стилобат – пътеките, които разделят централно двата странични кораба,и връзката му с абсидата. Най-после - защото много често го коментираме, че южният и северният зидове на Базиликата са иззети в много по-ранни времена, най-вероятното през Средновековието или ранното Възраждане, открихме един малък сектор от източния зид на северния кораб. Той може да ни даде представа за тези иззети странични зидове, а те също са много внушителни с ширина 70 сантиметра, разказа Жени Танкова.

Много е внушителен градежът и на самата абсида – широчината на зида е около 2 метра, а дълбочината 6 метра. Това са данни, които на базата на работата си през този сезон археолозите могат да обявят съвсем конкретно.

Фундирана е на дълбочина почти 3 метра. Попаднахме и на едни отстъпи – така наречените берми, които са правени с цел да е по-масивна конструкцията, която на си нагоре сградата. Всичко това още веднъж потвърждава мащабността й. Има следи по външното лице на абсидата и от контрафорси – тухлени колони, които допълнително укрепват сградата, разказа Жени Танкова.

Древните строители са използвали и така наречената сантрачна система за сигурността на зданието - отвори, в които са слагани греди. Те са точно на нивото на границата между основата на зидарията и видимата й част.

Допреди години научната общност развиваше теорията, че сантрачната система е позната едва в Средновековието, но аз вече имам няколко случая – например в обект Музея (до Понеделник пазара), където в една антична сграда, по-ранна и от датировката на Базиликата, е използван такъв метод за укрепване. Сега при проучванията на Епископската базилика установяваме, че и през римската епоха тя е била добре позната, каза още Танкова.

https://plovdivtime.bg/news.php?id=3725
8
    Много, много отдавна писахме за това, че в ТЕЦ Варна и в ДЪРЖАВНОТО ЕНЕГРО назначават само хора на ДПС. Така че случващото се, ще е изненада само за идиотите.

    Срещу 3500 лева Доган купи ТЕЦ - Варна, втората по инсталирани мощности електроцентрала във България, чийто капитал е над 85мил. лева.
Сделката е станала факт след като децата на Данаил Папазов, бивш транспортен министър от назначеното от ДПС правителство на скункса Пламен Орешарски , са продали част от дяловете си от фирма "Сигда".

    В отговор на случващото се Делян Добрев, който е шеф на енергийната комисия в Парламента не можа да коментира случая или не пожела.
Някакъв нещастник набеден за  енергиен експерт (каквито са всички в България начело с Теменужка Путкова), Иван Хиновски си разкъса ану*а да обяснява по медийте колко била изгодна сделката.  Ми, то ще си проличи бе Иване, тикво проста, за какво ходиш като цветарка насам - натам.

9
Балкански въпроси / Re: За Турция и турците
« Последна публикация от HighVoltage - Септември 17, 2018, 13:04:12 »
След шумната реставрация на Желязната църква в Истанбул, известен пловдивски деец е пожелал да дари и лично занесе някаква религиозна литература, може би Библии не слушах внимателно интервюто с него, но това което ми направи впечатление бе следното, на турската граница му забранили да пренесе в Турция религиозна литература, тъй като не е ислямска!  От 1 година насам било забранено да се разпространява неислямска литература. 
   Това трябва да повлече крак и да се копира както обичат да казват нашите европейски калинки "тази добра практика" .

10


"СЛУЧАЯТ ОРБАН"
"Демокрацията обедини Европа. Национализмът я разединява. Той е последното убежище на комунизма"

                                                                                                                          Александър Йорданов, 2018

------------------------

Тук основното нещо е че един пълен провал, като Ал. Йорданов си мисли, че е достоен да дава оценки на доказал се и широко подкрепян политик като В. Орбан. Последният освен политическа кариера в родината си е и международно признат и известен, та кой е слею да му дава оценки?
За съжаление не демокрацията, а благоденствието (паричното) на западноевропейците обединява ЗЕ. Бедността в ИЕ по-може да е причина за разединяването на Европата.
Национализма да е последно убежище на комунизма? Не знам, може би Ал. Йорданов иска да прави вицове и хуморески като Весо Парцала, но не му се получава. :giggle:
Страници: [1] 2 3 ... 10