Автор Тема: Демографският проблем и неговото решаване  (Прочетена 47558 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 55.0.2883.87 Chrome 55.0.2883.87
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #285 -: Декември 30, 2016, 22:59:29 »
Божидар Данев: Трябва да внасяме работна ръка отвън, иначе бизнесът ще закъса

Гладът за кадри у нас е много сериозен и причините за това са много. Една част от нацията очевидно не желае да се образова. Виждате какви са резултатите дори от изследването на PISA, отчитащо около 40 % функционална неграмотност у нас на 15 годишните.

2016 г. беше една добра година с пропуснати възможности за България. Защо се получи така?
Поради външни фактори тази година страната ни имаше страхотни възможности да развие допълнителен потенциал. Причините бяха сривът с около 50% на международния пазар на цените на горивата, което за една енергоемка икономика е страхотна бонификация и на второ място, събитията в Египет, Тунис, Турция насочиха немалък туристически поток към страната ни. Само ще добавя, че този бонус не бе плод на усилията на туристическия сектор, както и на неговото управление, а просто-стечение на обстоятелствата. За съжаление, тези възможности не можаха да бъдат капитализирани. Това се казва в анализ на икономиката ни през 2016 година, направен от председателя на БСК Божидар Данев.

България постигна един относително скромен икономически ръст - 3.1%. За нас този ръст е маргинален на фона на БВП, който имаме, ако искаме да догонваме другите европейски страни. Пречат ни излишните регулации, които имат пряко отражение върху бизнес климата в страната. Ще посоча няколко числа, за да се убедите как всяка година бизнесът е притискан все повече и повече. През 2016 г. имаме ръст в приходната част на бюджета от 11.2 % от такси. В бюджета за 2017 г. имаме предвиден ръст от 7.6% на приходите от такси. Сумарно те нарастват на 4.5% от приходната част на бюджета, което на практика е един нов данък.

Имаме законовите основания всички такси да бъдат разходно покривни, съответно - на агенциите и на институциите, които ги налагат. 4.5% е сериозна сума като приход. Като пример за сравнение - в Словения този показател е 0.2%. Това показва къде се намираме в мащабите на другите европейски страни. Няма да отмина и един от най-острите проблеми на бизнеса, свързан с липсата на работна ръка. От години работодателите настояваме да бъде дадена възможност за внос на работници, и този процес да бъде либерализиран за страните, в които има българска диаспора. Но като че ли има някаква политическа глухота по този въпрос, няма желание да се решава проблема.

А административните пречки са невероятно високи, ако човек реши да си наеме работна ръка отвън. Гладът за кадри у нас е много сериозен и причините за това са много. Една част от нацията очевидно не желае да се образова. Виждате какви са резултатите дори от изследването на PISA, отчитащо около 40 % функционална неграмотност у нас на 15 годишните.
 
Друга част от българите емигрират, поради предлаганите по-добри условия в западните страни-членки на ЕС. Проблемът, според мен, ще се задълбочава и трябва да намерим начин да го решим. Един от начините е - при производствата с висока добавена стойност постепенно да привлечем и български емигранти, склонни да се приберат у нас, а това е постижимо в IT сектора.

Бизнесът у нас вече не чака, а започва сам да си произвежда кадри със съответните умения и квалификации, без да разчита на държавната образователна система. Не отричам, че проблемът е сложен и инертен. А на всичко отгоре, ако това го проектираме върху демографската драма на България, можем да отчетем силното му влияние върху икономиката ни.
 

Дори стигаме дотам в анализите си, че заради дефицита на работна ръка, прогнозираме трудности в привличането на чуждестранни инвеститори. Защото не можем да усвояваме инвестиции, когато липсва подходящия човешки ресурс. Като говоря за решения нямам предвид специални програми, а по-скоро премахването на някои туморни образувания в икономиката. Те са свързани с покровителстването на определени фирми при обществените поръчки, с начина на разпределението на ресурсите, с поведението на институциите, които трябва по друг начин да обслужват бизнеса.

Ако вперим поглед в световните процеси, които се развиват твърде динамично, ще забележим не само политически тектонични промени, но и дигиталната революция, която идва от САЩ. Там вече 43% от заетите работници не са на трудов договор. Докато при нас зависимостта от държавата продължава както по линия на обществените поръчки, на публичните средства, така и на структурните фондове - този финансов допинг за българската икономика, чийто ефект е доста противоречив. Нещата би трябвало да имат съвсем друг прочит. Силно вярвам, че дигитализацията и развитието на комуникационните връзки постепенно ще правят държавата излишна.

Държавата трябва да се съсредоточи върху три неща - охрана на границите, охрана на сигурността вътре в страната, както и гарантиране на справедливо правораздаване. За всичко останало - образование, здравеопазване, услуги - може да се разчита на частния бизнес, който да е пазарно задвижван и да отговаря на съвременните изисквания. Разбира се, в съзвучие с опитите за постепенното изтегляне на държавата от тези позиции.
 
Роботизацията, може би, не е най-драматичната предпоставка за евентуалното увеличаване на безработицата, колкото електронизацията и дигитализацията. Всичко това прави някои от традиционните професии излишни на пазара на труда. Но пък се създават нови нужди, с нови възможности. Ще дам пример с малкия и среден бизнес. Едва ли в друго време той е имал по-голям шанс да излезе на международните пазари и да развие търговска дейност, разбира се, с подходящите комуникации и т.нар. цифрови платформи.

И тъй като сега всеки коментира сигналите, идващи от новоизбрания президент Тръмп, ще ви обърна внимание - кого предвижда той в своя управленски екип? Наред с изявени представители на бизнеса е и създателят на Юбер. А тук, с нашата политическа мисъл, отказахме да бъде легализиран Юбер в България. И колкото и да се напъват политиците да спират споделените пътувания или подобни инициативи, за мен комуникациите преборват тяхната съпротива, изместват държавата - тук говорим за нов морал, за нова етика, за нови контакти. Постепенно държавата трябва да преосмисли и преустрои своята дейност.
 
Ще призная, че леко ме избива на смях, когато чуя политиците да говорят, че не можело без правителство, а никой не си задава въпроса: а, защо пък да не може? Защо една Белгия може да бъде 560 дни без правителство, а при нас не може? И ще ви дам отговора: защото сме обезличили институциите. Ако институциите работеха, нямаше да усетим нуждата от правителство. И ако беше така, всичките политически боричкания за хващане на властта с нокти и със зъби, щяха да станат излишни.
 


http://epicenter.bg/article/Bozhidar-Danev--Tryabva-da-vnasyame-rabotna-raka-otvan--inache-biznesat-shte-zakasa/117178/4/0
...
...
Функционална неграмотност означава минимални умения по четене, писане и смятане, а това води до неспособност за изпълнение на работа и дейности, които изискват четене над начално ниво.
Функционалната неграмотност се отнася и към собствениците на купени дипломи, които също не са малко.
Познавам двама такива "инженери", които са завършили висшето си образование в Инженерно-педагогически факултет в Сливен (звено на Техническия университет ), а "работят" с компютъра така, все едно гледат голям камък.
Интересно е и това, кога и как някое българско правителство ще успее да рекламира в чужбина атрактивни български работни места и как ще се привлечат квалифицирани работници от страни, които не членуват в ЕС?
Квалифицираните чуждестранни специалисти предпочитат да работят в САЩ, Сингапур, Великобритания и Ирландия.
На пух и прах ще стане и България, но на бойкоборисовците и кУрнелниновците не им пука.
Именно те, бойкоборисовци и кУрнелниновци и партията им са създателите на простотията и опростачването на младите българи.
Именно те, бойкоборисовци и кУрнелниновци назначават калинки и всякакви други неграмотници на високи административни длъжности.
Знаейки добре каква каша са забъркали в образователната система, плюс опростачването на младежите, бойкоборисовците и кУрнелниновците изпращат своите деца да учат в чужбина или в скъпи чужди частни училища в България.
За отговорност и изпълнение на служебни задължения при бойкоборисовци и кУрнелниновци изобщо не става дума.
Те правят всичко, което им се иска, защото знаят, че няма кой да им потърси сметка, поне засега.
Ще дойде ден и тези функционално неграмотни 15 годишни хлапета ще разбият на пух и прах всички напъни на бойкоборисовци и кУрнелниновци да се правят на европейци, ще разбият и мита за европейска България.
Е, как човек да не псува, когато вижда, че му разказват играта всякакви простаци и парийни номенклатурчици?
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 56.0.2924.87 Chrome 56.0.2924.87
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #286 -: Февруари 16, 2017, 20:58:01 »
ЦРУ изчисли с каква скорост изчезва България

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката, според която нацията продължава да се топи със страшна сила. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. Особено сериозен е проблемът във Видинска област.

Там някои от малките населени места изобщо вече не съществуват. Цели села от Северозападна България са се изселили в Италия и Испания. Данните на НСИ показват още, че населението намалява с 6 души на час. За 26 години броят на българите се е стопил с 2 милиона души. В момента цифрата на сънародниците ни е като през 1946 г. - след края на Втората световна война. Сметките показват, че след 3 години ще бъдем 6,9 милиона, пише "Стандарт". Топим се със зловеща скорост - 6 души на час. Това сочи анализът на данните от Националния статистически институт. За 26 години населението на България е намаляло с 2 милиона души. В момента цифрата на регистрираните български граждани е същата като тази през 1946 г. - след края на най-опустошителната война в историята на човечеството. Към 31.12.2015 г. населението у нас, според НСИ, е било 7 153 784. В сравнение с 2014 г. то е намаляло с 48 414 души. През 2005 г. българите сме били 7 718 750. Тоест - за 10 години населението на България в нейните географски граници се е стопило с 564 966 души. Тревожният извод е, че намаляваме средно с по 50 хиляди на година - със 136 души на ден, или по 6 на час. Според данните на НСИ от 15 април 2016г, през 2015 в страната са регистрирани 65 950 живородени деца, като в сравнение с предходната, 2014, броят им намалява с 1635. Същевременно броят на умрелите през 2015 е 110 117 души, като спрямо предходната, се е увеличил с 1165 души. По данни на ЦРУ към юли 2016 г населението на България е 7 144 653. По раждаемост се нареждаме на 212 място, а по смъртност – на второ. На всеки 1000 души се раждат по 8,8 и умират по 14,5 души. Според статистика на ООН за 2016 г. населението на страната ни още по-малко - около 7 098 000, а прирастът за периода 2010-2015 е отрицателен – 0,7. Независимо от очевидните разлики в цифрите и трите изледвания сочат единодушно като безспорен факт отрицателния прираст на населението ни. Откога е тази тенденция? Според картата на демографската история на България през 1946г, след края на най-унищожителната война в историята на човечеството, в която страната ни взима участие, населението е 7 029 349. Цифрата се доближава изключително много до показателите на ООН за броя на българското население днес. През същата 1946 г. у нас обаче са се родили 179 226 деца или три пъти повече, отколкото са се родили през 2015 година. Без да е имало бомбардировки над градовете, без да е била обявена всеобща мобилизация на мъжката част от населението, без стреса от войната, а в условията на демократично развиваща се цивилизована страна – членка на ЕС. В края на Първата световна война, когато България понася тежестта на Втората национална катастрофа и дава най-много жертви в цялата си история – 152 000 души, у нас се раждат 100 000 деца, почти два пъти повече, отколкото се раждат днес. Обобщено, данните сочат средна раждаемост около 150 000 годишно през първата половина на 20-ти век и около 125 000 – 130 000 през втората половина на 20-ти век. Независимо от намаляващата постепенно раждаемост през втората половина на 20-ти век, населението нараства за 45 години с 2 млн души, като самият връх е отбелязан през 1989г, когато у нас са регистрирани 9 009 018 души българско население. Темповете, с които се развива демографската криза у нас ще доведат до намаляване на населението до 6,9 млн през 2020, според песимистичните прогнози на НСИ. Ако не се случат, две десетилетия по-късно, към 2040, ще сме се стопили до 6 млн души. 571 села страната от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. Това сочи статистиката от 2016 г. Жсобено сериозен от преблемът във Видинска област. Там няки от селата вече изчезнаха от картата на България. Според териториалната статистика в областта сега живеят около 91 000 души. В Бостаните, община Чупрене, в Халови колиби – община Бойница, вече няма нито един жител. В село Пролазница, община Белоградчик, са останали 6, в Шепикови колиби, община Бойница – 2, в Каниц – 4. Което означава, че в близките години поне още 10 села ще бъдат заличени от картата на България. А някога този красив в природно отношение район с благодатна земя и рядък климат за земеделие и животновъдство е гъмжал от народ. Според едно преброяване от 1875 година във Видинския санджак са живели 291 000 българи, 40 000 турци, 29 000 власи, 5500 цигани, 2000 – евреи, 10 000 – хора от други националности. Преброяването от 1934 година също говори за оживен край – тогава в днешната област са живели 191 784 души. Само Видин изживява катарзис – докато през 1934 година в града са живели 55 000 души, то през 1985 година те са 87 000. Всички останали общини се сриват. Всичко започва от 1946 година, когато хората тръгват към големите градове, основно София.Така община Димово от 23 000 души пез 1934 днес се се свила до 6000. От 14 000 в община Ружинци през 1946 днес са само 4000 души. Най-голямо е напускането на планинските селища. Чупрене от 9450 днес е останало с 2000 души, а Бойница – от 10000 – с 1200. Всеки трети жител на Видинска област е пенсионер. Изселването от Северозапада се засилва от 1990 година и още не може да се спре. Причината е в липсата на поминък и остарялата инфраструктура. Мнозина са намерили препитание в чужбина. В Италия и Испания селата Кошава, Капитановци, Антимово имат свои колонии. Все по-малко от тези хора заявяват, че ще се върнат. Само програми за развитие на животновъдството, пчеларството, екоземеделието, туризма могат да задържат останалите хора в селата на Северозапада, смятат кметовете. Но такива още не се разработват и предлагат. Затова напускането продължава. Ако във Видин се заселват по 100 човека, 200 го напускат. Ако се раждат по 300 бебета, над 600 си отиват от този свят. Три курортни селища, чупят рекордите на фона на черната статистика в страната. Това са - Царево, Приморско и Несебър, които не само не се топят, но и много бързо увеличават населението си. Отличник е община Несебър, в която населението е увеличено с невероятните 11 000 души. През 2 000 г. там са живели 16 000, а сега броят на жителите е 27 000. На второ място е Приморско с 3000 души повече и почти двоен прираст през последните 15 години. Жителите на Поморие са се увеличили с 500 души, а на Царево с 300. Родителите на родени през тази година бебета в община Дупница ще бъдат освободени от данък сгради и такса смет за 3 години напред. Идеята си за подпомагане на родителите в общината кметът Методи Чимев представи на последната сесия на ОбС-Дупница, а съветниците гласуваха „за". Така родените през 2017 г. бебета в Дупница ще получат помощи в размер, равен на дължимия данък и такса битови отпадъци за имотите, които са регистрирани по постоянен адрес на родителите им. За един среден имот данъкът и такса смет излизат около 160 лв. За три години това прави около 500 лв. Бебетата, които са вписани по селата, ще получават освен това и безплатни детски градини за 1 година. Таксите за детска градина са около 400 лв. Според съветници това е една от най-хуманните инвестиции. Това, което съм заложил в бюджета като насърчаване на раждаемостта, е нещо, което всеки човек би желал да направи на мое място. Всичко това е обвързано с финансов ресурс и финансови възможности. Положението ни беше такова, че първо ние мислихме как да оцелеем. Вече мислим какво може да се направи. За миналата година имаме 348 новородени. Издадените смъртни актове са над 800. Фактите са притеснителни. Община Дупница намалява с около 500 до 700 души на година. По 500 души напускат града", аргументира предложението си за насърчаване на раждаемостта кметът Методи Чимев. Всички се тревожат за Северозапада, но ние сме по-зле - югоизчезваща България, казва кметът Илиян Янчев. С близо 12 000 души е намаляло населението на област Бургас през последните 15 години, сочат страшните данни от статистиката. Експерти обаче смятат, че реалните цифри са поне три пъти повече. Статистиката не отчита тези, които от години живеят зад граница, но не са сменили адресната си регистрация в града. Най-трагично е положението в граничната община Малко Търново, където населението се е стопило почти наполовина. "В най-добрите години тук живееха 7000 души само в града, а сега са 2500 и то повечето пенсионери. Картината е плачевна. Камбаната бие по два пъти на ден, а деца не се раждат тук. Обезлюдяването е страшно. Преди време децата учеха тук до 8-ми клас, а сега, щом детето тръгне в първи клас и семействата се изселват в Бургас", коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. В общината има села, които са тотално обезлюдени като Сливарово, в което през последните десетина години живеят едва 8 души. В Звездец пък, което се води най-голямото населено място след общинския център, живеят 380 души, от които 300 роми. "Всички бият тревога за Северозападна България, наричат я "северозападнала". А при нас е още по-лошо, ние сме "югоизчезваща" България". Тъжно е , че държавата нищо не прави, за да съживи региона", казва градоначалникът, в чиято община заедно със селата населението наброява едва 3500 души. Драматично е положението и в община Сунгурларе. През 2000 г. Там са живеели 15500 души, а сега са се стопили под 12 000. В Средец пък през последните петнадесет години жителите са намалели с 3 000. Отлив има дори и от Община Созопол, жителите в общината са намалели с хиляда. Две хиляди души по-малко живеят в Руенско, а от Карнобатско са избягали близо 6 000, показват цифрите на статистиката. Дори и в Бургас, сочен за най-добрият град за живеене, населението се топи. Жителите в морската община са намалели с 1620, въпреки, хилядите преселници от вътрешността. Не да се строи ограда, а да се отвори границата. Това искат в община Струмяни, която се „топи" и чака. За 25 години населението е намаляло почти два пъти – от над 10 000 до под 6000 души. Надеждата за възраждането на региона за местните хора е в откриването на граничен пункт „Клепало" на границата с Македония. „В 2-3 села жителите са се стопили и са по-малко от пръстите на едната ни ръка. Тенденцията на обезлюдяване може да се обърне само с нов път и отворена граница", категорични са селските управници на населените места в Малешевска планина. Проектът от началото на 80-те години на миналия век стана пак актуален през 1999 година. Бе подписана междудържавна спогодба за откриване на този граничен пункт. „Но нищо не се прави, смениха се много правителства, но границата продължава да е затворена. Не само ние, но и македонците настояват за пускането на ГКПП – Клепало – Берово. Наскоро пак обсъдихме проблема с македонския посланик у нас. След изборите ще поставим отново въпроса пред нашето правителство", заяви кметът на община Струмяни - Емил Илиев. Тревожно увеличение на неграмотните се отчета в Старозогорско. Броят на хората в най-активната възраст – между 25 и 64 г., с основно и по-ниско образование е скочил от 15,7% през 2012 г. на 17,6% през 2015 г. Тревожна е тенденцията и по още един показател. Коефицентът на детската смъртност на 1000 живородени се е увеличил от 7,7% през 2012 г. на 8,4% през 2014 г. Един от малкото показатели, който бележи ръст в Старозагорска област, е броят на лекарите. Те са се увеличили от 42,4 на сто на 10 000 души население през 2012 г. на 44 на сто през 2015 г. Това се дължи на факта е, че Стара Загора е един от градовете, в които има висше медицинско образование.


http://www.novini.bg/news/407004-%D1%86%D1%80%D1%83-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html
...
Така ще е, защото няма осъден нито един министър-председател от годините на "прехода" или поне един от тези комунисти-колективизатори, които превърнаха  българските селяни в пролетарии и оставиха своите наследници да управляват България до ден днешен.
НСИ "пропуска" факта, че половината от новородените са циганчета.
« Последна редакция: Февруари 16, 2017, 21:03:21 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 56.0.2924.87 Chrome 56.0.2924.87
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #287 -: Март 20, 2017, 19:56:54 »
Цитат
Доц. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт 

Хората със сини очи изчезват, а циганите на всеки 20 години се увеличават 2 пъти, казва шефът на Демографския институт към БАН

 „България е в клинична демографска смърт. България изчезва“. Това заяви пред БНТ директорът на Демографския институт към БАН доц. Петър Иванов.

Той обясни, че проблемът не е в раждаемостта, която намалява с 3 процента. По-страшно е, че страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. Отрицателният ни прираст е най-голям в света! Първи сме и по брой самоубийства.

Компонентите за демографската ситуация са най-вече емиграцията и застаряването.  „Това не може да бъде случайно – има някакъв фактор, който действа в тази посока“, обясни доц. Иванов.

Той обръща внимание, че има огромни разлики в смъртността у нас по региони. Най-ниска тя е в София, а най-висока в бедните населени места като тези в Северозапада, например.

Според него НСИ крие броя на циганите и казва, че са едва 300 000. „Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти“, обясни той.

„БАН получиха задача от Калфин да поправят демографската стратегия на България. И те я „поправиха“, добави той. „Ясно е, че българският етнос изчезва. Хората със сини очи изчезват“, предупреждава шефът на Демографския институт.
http://www.desant.net/show-news/38798
...
Лошото е това, че българите не разбират същността и сериозността на процеса обезлюдаване, и този прцес се приема от повечето хора като естествен.
Получава се така, че в мирно време България е загубила от населението си много повече, отколкото са загиналите българи през Първата и Втората световна война взети заедно.И загубите на население продължават...
Всички  партии, които са управлявали България през последните 28 години имат за цел само да си изкарат своя мандат, а стратегическо мислене по най-сериозния проблем, който пряко засяга бъдещето на България няма.
Даже хората, които са в състояние да проумеят смисъла на ужаса от обезлюдаването на България, не са в състояние да променят нищо, защото нямат необходимия властови ресурс, с помощта на който да начертаят стратегията за решаването на този сериозен проблем.
И най-лошото е в това, че подобна национална трагедия се интерпретира от властимащите и медиите като чиста статистика и едва ли не като някаква закономерност на съвремението.
Съществуващите патриотични български партии често и емоционално говорят за проблемите на демографската криза, после печелят необходимото количество съмишленици за постигането на своята краткосрочна цел-влизането в законодателния орган на Р България, а след това... влизат в някакви странни коалиции и започват да обслужват не своите идеи и програми, с които са дошли в законодателната  власт, а обслужват чужди идеи и програми, чиято стратегия не им е известна.
По този начин патриотичните български партии, които уж милеят за България, реално се оказват в своеобразно логически неоправдано от идейно-политическа гледна точка съдружие и официално съучастие с властимащите политически субекти, които не работят по решаването на българската демографска криза, защото нямат необходимия потенциал-управленски, нравствен и икономически.
В тези чужди стратегии и политики НЯМА и 5% реална дългосрочна държавна стратегия за решаването на демографската криза в България.
За справянето с демографската криза в България в публичното пространство присъстват САМО пожелания-рецепти и нагли изказвания на известни политически фигури (напр. еврокомисар Кристалина Георгиева), които твърдят, че с приемането на бежанци ще се обнови генофонда на страната.
Да, възможно е и да се обнови генофонда с приемането на бежанци, но с КАКВИ ГЕНИ и с КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ за България?
За всичко това е необходимо държавническо мислене, което отсъства в реалната българска политика и в мисленето на лидерите на водещите политически партии, които участват в двуполюсния модел на управление на страната.
Тези от двуполюсния модел работят "на парче" или "по поръчка" в рамките на един или половин мандат и съвсем естествено е, че за наличието и използването на конкретна стратегия за решаването на демографската криза въобще не може да се говори.
Обезлюдаването на България е неоспорим факт и тази тенденция ще се запази, колкото и да е трагично.
Само може да се съжалява за съществуването на такава безнадежна реалност, но се надявам, че след години ще се намерят българи, които преди да напуснат земята, на която са се родили, ще пркълнат поръчковите "bg" политици, които са довели с престъпното си поведение до ликвидацията на държавата България и заслужено ще се изпикаят на гробовете им- за сбогом.
« Последна редакция: Март 20, 2017, 21:11:02 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 58.0.3029.96 Chrome 58.0.3029.96
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #288 -: Май 09, 2017, 02:56:05 »
България е на 34-то (предпоследно място) в Европа по очаквана продължителност на живота.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6211376
« Последна редакция: Май 09, 2017, 02:59:05 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8994
 • Country: bg
 • Карма: +525/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 59.0.3071.86 Chrome 59.0.3071.86
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #289 -: Юни 08, 2017, 22:48:04 »
Експерт: Ако не вземем мерки, други ще заселят България


В последните 20 г. България е в демографска криза, която, ако не се вземат мерки, може да прерасне в демографска катастрофа. Това каза в интервю за Novini.bg експерът по демографска политика проф. Димитър Аркадиев. В последните 10-15 г. 2/3 от намаляването на населението се дължи на отрицателния естествен прираст, и 1/3 – на отрицателния миграционен прираст. След 1990 г. броят на живородените намалява, като най-ниското равнище е през 1997 г. До 1999 г. има малко увеличение и след това отново започват да намаляват живородените. Смъртността се запазва почти на едно и също ниво. Появява се една разлика от около 40 000-50 000 души, с които населението намалява всяка година. В дългосрочен план – до 20 г., няма изгледи тази тенденция да се промени. До 2070 г. се очаква населението на страната ни да спадне до 4,5-5 млн. души, заяви проф. Аркадиев. Редица причини и фактори оказват влияние върху този процес, като една от тях е намаляване на броя на жените в детеродна възраст, посочи той. Ин витро процедурите са едно чудесно решение. След като отпада ограничението за броя на опитите, ако има 100 000-200 000 такива семейства, евентуално ще има резерв от 100 000-200 000 деца – разбира се, не за една, а за 10-15, може би и повече години. Това е резерв, който досега не се използваше пълноценно, заяви експертът. По думите му жените у нас раждат все по-късно и ако преди са раждали във възрастовия диапазон 20-24 г., сега този интервал е 30-34 г. Има едно отлагане на родителството, което е характерно с това, че жените искат преди това да завършат своето образование, каза проф. Аркадиев. Проблем за страната ни е и застаряващото население. Хората на 60-65-годишна възраст са 1/4 от населението на България. Проблем е и смъртта по външни причини – пътнотранспортните произшествия, трудовите злополуки, убийствата и самоубийствата. Правителството взе много правилно решение за засилване на борбата с нарушенията по пътищата, тъй като годишно губим няколко хиляди човека заради високи скорости и избиване на комплексите на някои хора. Трябва да се намалят до минимум тези външни причини, подчерта ученият. Като мярка за борба с демографската криза проф. Аркадиев открои и държавна политика за привличане на български изселници в чужбина. Ако не се вземат мерки, един от възможните варианти е българската нация да изчезне. Земята ни е хубава и ако ние не я задържим, ще дойдат други хора, които да й се наслаждават. Още не е късно нещата да се поправят, от всички нас зависи, каза още проф. Димитър Аркадиев пред Novini.bg

https://www.novini.bg/
« Последна редакция: Октомври 04, 2018, 07:01:15 от Hatshepsut »

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 58.0.3029.110 Chrome 58.0.3029.110
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #290 -: Юни 24, 2017, 14:12:20 »
Колко хора ще живеят в България през 2100 година?
B cлeдвaщитe тpи дeceтилeтия нaceлeниeтo в 51 дъpжaви в cвeтa ce oчaĸвa дa нaмaлee, ĸaтo Бългapия щe бъдe cpeд нaй-зaceгнaтитe в тoвa oтнoшeния. B нaшaтa cтpaнa, ĸaĸтo и в Xъpвaтия, Лaтвия, Литвa, Πoлшa, Moлдoвa, Pyмъния, Cъpбия и Уĸpaйнa cпaдът щe бъдe oт нaд 15%. Toвa пocoчвaт oт OOH в пpoгнoзaтa cи зa измeнeниeтo нa нaceлeниeтo нa cвeтa дo 2050 гoдинa.

Дaннитe в нeя пoĸaзвaт, чe мeждy 2017 гoдинa и 2050 гoдинa xopaтa, живeeщи в нaшaтa cтpaнa, щe ce cтoпят c 1,6 милиoнa дyши. Πoглeднaтo зa пo-гoлям пepиoд oт eдин вeĸ - oт 1950 дo 2050 гoдинaq нaceлeниeтo щe ce cвие c 1,8 милиoнa дyши или 1,3 пъти.

Πpoгнoзaтa нa OOH e, чe в cлeдвaщитe тpи дeceтилeтия бългapcĸитe гpaждaни нямa дa ca мнoгo нaд 5,4 милиoнa дyши. Cлeд oщe 50 гoдини пъĸ, пpeз 2100 гoдинa, тe щe бъдaт близo 3,9 милиoнa дyши.

Taĸa зa вeĸ и пoлoвинa нaceлeниeтo в Бългapия щe нaмaлee пoчти нaпoлoвинa или c 3,4 милиoнa дyши.

Oчaĸвaниятa нe изглeждaт тoлĸoвa изнeнaдвaщo, ĸaтo ce имa пpeдвид, чe в мoмeнтa млaдитe xopa в cтpaнaтa нa възpacт мeждy 15 и 24 гoдини ca c дял oт eдвa 9 нa cтo oт нaceлeниeтo. Гpyпaтa нa дeцaтa дo 14-гoдишнa възpacт пъĸ пpeдcтaвлявa 14%.

Haй-гoлям e дeлът нa гpaждaнитe y нac мeждy 25 и 49 гoдини, ĸaтo пoчти пoлoвинaтa oт нaceлeниeтo e в тaзи ĸaтeгopия. Teзи нaд 60 гoдини ca 28 нa cтo, coчaт aĸтyaлнитe дaнни нa OOH.

Teндeнциятa в cвeтoвeн мaщaб oбaчe e oбpaтнa, ĸaтo пpeз 2023 гoдинa нaceлeниeтo нa Зeмятa щe дocтигнe 8 милиapдa дyши, a пpeз 2050 гoдинa xopaтa щe бъдaт 9,8 милиapдa. Oщe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa нaceлeниeтo нaд 60-гoдишнa възpacт щe cтигнe 1 милиapд дyши зa пъpви път в иcтopиятa.

Πoлoвинaтa oт pъcтa в глoбaлeн мaщaб щe дoйдe oт eдвa 9 дъpжaви - Индия, Hигepия, Дeмoĸpaтичнa peпyблиĸa Koнгo, Πaĸиcтaн, Eтиoпия, Taнзaния, CAЩ, Угaндa и Индoнeзия. Cлeд тpи дeceтилeтия 7 oт вcичĸи 20 нaй-нaceлeни дъpжaви щe бъдaт aфpиĸaнcĸи.

https://money.bg/macro/kolko-hora-shte-zhiveyat-v-balgariya-prez-2100-godina.html
...
...
Πpoгнoзaтa нa OOH eдва ли е погрешна и всякакви правителствени програми за решаването на демографската криза,няма да бъдат работещи.
Заради това др. Валери Симеонов-Балевски (в качеството му на вицепремиер по икономическата и демографската политика) , може спокойно да бъде пенсиониран.
Напъните за ограничаването на младежката емиграция, които др. Симеонов-Балевски предлага са били изпробвани по времето на др. Тодор Живков и на др.Валери Балевски няма за какво да му се плаща заплата, заради плагиатство на социалистически правила по миграционна политика.
Да дадат на младите специалисти такива заплати, които получават депутатите и тогава в България ще се приберат много млади хора-българи, които работят в чужбина.
Нематериалното "стимулиране" винаги е обречено на неуспех и е безсмислено, както и купуването на оръжия за милиарди долари, които оръжия няма кого да защитават, освен купувачите си.
Въвеждането на крепостно право в 21 век, срещу получаването на българско гражданство от българи, които живеят в Украйна и Молдова е показателно за глупостта и неадекватността на вицепремиера Симеонов-Балевски, който преди месец заяви, че "българската държава ще им купи къщи по селата за 5000 – 6000 лв. и да им ги предостави срещу задължението да обработват земята". :mad:

Що се отнася до свръхглупостта, изказана от др. Симеонов-Балевски, а именно, че ще се въведе улеснена процедура за получаване на българско гражданство, когато кандидатите не говорят български език, ако тази прцедура се реализира (Пази, Боже! ), след 20-30 години в България ще има много повече тъмнокожи българи, които ще се казват Мохамед или Ахмед...

Цитат
Повишава се броят на непридружените деца мигранти, които се регистрират в България

"7,5 пъти се е повишил броят на непридружените деца мигранти, които се регистрират в България. Според статистиката за миналата година те са били 80, а към момента те са 600. Това заяви пред журналисти във Велико Търново Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите ѝ увеличението се обяснява с наднационални процеси, които обхващат цяла Европа и България няма как да бъде изолирана от тях... "
http://pik.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-news669712.html
« Последна редакция: Юни 24, 2017, 17:46:59 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 59.0.3071.115 Chrome 59.0.3071.115
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #291 -: Юли 31, 2017, 20:01:28 »
Цитат
"В страната се формират големи области, където мнозинството от населението е бедно и необразовано. Ситуация, която се пренася и върху следващите поколения и води до напрежение и конфликти.
А тези които заминават за големите градове, търсейки по-високи доходи, засилват икономическата конкуренция в по-богатите райони, предизвиквайки социални сблъсъци.
Усещането за разпад на обществото, което имат много хора в България не е измамно, а корените на процеса са в ниското заплащане на труда..."
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-niskite-zaplati-sa-razrushitelni-za-bylgariia-6072036
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 60.0.3112.90 Chrome 60.0.3112.90
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #292 -: Август 15, 2017, 21:14:48 »
Цитат
Може ли да се преодолее демографската катастрофа в България?

Намаляването на разликата в богатството с останалата част на ЕС е ключов въпрос, както и интеграцията на ромите, посочва се в анализ

Когато през 2007 г. България се присъединява към Европейския съюз (ЕС), страната има най-ниския жизнен стандарт от всичките 27 страни, посочва се в анализ на Берлинския институт за население и развитие, цитиран от агенция Фокус.

По това време средно българите разполагат с 4 300 евро годишно. Средностатистическата сума за ЕС е шест пъти по-голяма. Въпреки това българите тогава са оптимистично настроени за бъдещето си, защото през годините се случиха и много подобрения, посочва се в анализа.

От началото на XXI век БВП на страната нараства с 50%. Броят на работещите се увеличи с половин милион, а безработицата падна от 20% през 2001 г. до около 7%, подчертава се в доклада.

Обещанията за просперитет, дадени по време на политическата трансформация през 90-те години, изглеждаха изпълнени, а членството в ЕС бе символът и признанието на този успех.

За съжаление, с началото на световната икономическа криза България понесе тежък удар. От 2008 до 2009 г. БВП се сви с 4%. Хиляди работни места бяха изгубени, най-вече в сектори, които преди това се радваха на успех – строителството, търговията, текстила и туризма. Броят на работещите в България днес е с 330 хил. души по-малко, отколкото през 2008 г. Близо 40% от населението е заплашено от бедност и социално изключване, а България остава най-бедната страна в ЕС, констатира Институтът.

Демографските промени пречат на шансовете за просперитет
 
Демографското развитие на страната прави трудно и наложително да се намали разликата в богатството с останалата част от ЕС. Това е така, защото България претърпява необичайна демографска трансформация. Не само, че българките имат по-малко деца, както и всички други европейки, но и здравната система е толкова разнебитена, че България има втората най-ниска продължителност на живота в Европа след Литва. Средно българите живеят 74,7 години.

През първите десет години от членството си в ЕС България загуби 4,4% от населението си заради повече смъртни случаи, отколкото раждания. Това е повече от всяка друга страна в ЕС.

В допълнение към това хиляди граждани емигрират всяка година в търсене на по-добър живот. Това са най-вече жителите на по-бедните северни части на страната. Тъй като много от тях са млади хора, тенденцията за намаляване и застаряване на населението се засилва още повече.

България е петата най-застаряваща нация в ЕС със средна възраст 43,6 години. Смята се, че в резултат на тези демографски развития през 2050 г. населението на страната ще бъде едва 5,6 млн. души. Това е с 1,5 млн. по-малко, отколкото днес. В такъв случай ще има само 1,5 работещи за всеки човек над 64 годишна възраст. В момента съотношението е три към едно.

Данните показват, че застаряването в България ще бъде още по-ясно изразено, отколкото в Германия, която в момента е първенец по средна възраст за ЕС. Освен това България ще бъде по-сериозно засегната, отколкото Германия, защото населението на последната има по-голяма финансова сигурност на старини. Ситуацията е съвсем различна в България, където 46% от жителите са заплашени от бедност на старини.

Предвид тези развития става изключително наложително да се затвори разликата в богатството с другите страни. Тук ключът е продуктивността, което ще рече средностатистическата производителност на работещите. Смята се, че продуктивността ще трябва да се увеличава с по 4% годишно, за да може България да достигне средните нива на ЕС през 2040 г.

Между 2010 г. и 2015 г. продуктивността в България обаче нараства с 2,5% годишно. За да се насърчи продуктивността в бъдеще, българската икономика трябва да бъде модернизирана. В момента страната произвежда основно продукти в дъното на класацията за добавена стойност. Няма друга страна от ЕС, която да има по-малък експорт на високотехнологични продукти. Заради лошата инфраструктура и голямата корупция България има и малка притегателна сила за чуждестранни инвеститори, пише изданието.

Образованието като ключов проблем

За да вдигне продуктивността си на желаното ниво, България ще трябва да вземе мерки, за да гарантира, че населението може да посрещне нуждите на пазара на труда. Компаниите, които искат да създават и изработват комплексни продукти, се нуждаят от опитни работници, като например мениджъри, инженери и компютърни специалисти. България има твърде малко такива. Това е така, тъй като образователната система едва се справя с това да предоставя най-рудиментарни умения и познания на учениците. На международното оценяване PISA през 2015 г. се оказа, че 40% от 15-годишните българчета не могат да четат и осмислят прости текстове, да решават лесни аритметични задачи, както и да проумеят най-базовите научни концепции.

Една от причините за тези слабости е специфичната структура на българската образователна система. За една пета от учениците образованието завършва след шест или седем години в класната стая, което е много по-рано, отколкото законовия изискван минимум.

Учебните програми на тези училища са слабо ориентирани към нуждите на пазара на труда. Все още няма сътрудничество между работодатели, политици и образователни институции, когато стане въпрос за формиране на учебните програми. Липсата на ясно дефинирани стандарти също пречи много. Въпреки големия брой инициативи и реформени програми през изминалите години, ситуацията не се е променила много.

По подобен начин висшето образование допринася малко за модернизацията на икономиката. Не само че качеството на научните изследвания и преподаването е по-лошо, отколкото в другите страни на ЕС, но и студентите често избират специалност, за които има по-малко търсене, като например хуманитарните специалности. Поради тази причина голям брой завършващи висше образование работят професии, които са под нивото на професионалната им квалификация. В Националната си стратегия за развитие на висшето образование България се опитва да насърчи студентите да се ориентират към професии с бъдеще, като инженерство, биотехнологии и компютърни технологии.

Тъй като ще отнеме няколко години да се видят позитивни резултати от тези инициативи, уменията на настоящата работна сила трябва да се развият чрез допълнително обучение. Резултатите от европейско проучване показват, че две трети от българите между 25 и 64-годишна възраст не знаят как да ползват правилно компютрите и интернет. Всеки месец едва 2% от работоспособното население се регистрира за участие в курсове по компютърна грамотност. Броят в ЕС средно е 11%.

Друг потенциален ресурс за преодоляване на демографската трансформация може да бъде търсен сред тези, които нито работят, нито търсят работа. Близо една четвърт от населението между 25 и 64 години принадлежи на този "тих" резерв. Много жени не работят заради семейни ангажименти. България е и страната с най-дълго майчинство – 410 дни. Много жени пък напускат пазара на труда за години. В същото време тези, които принадлежат към поколението на бабите, често спират да работят преди пенсионната възраст, за да помагат при гледането на внуците си или други членове на семейството.

Неравностойни при всяко положение

Бедността е голям проблем в България. Тя обаче не засяга всички сегменти на обществото еднакво. Ромите, които са от 5 до 10% от населението, са особено застрашени. През 2011 г. три четвърти от тях са живеели в условия без най-основни неща, като тоалетна, кухня, душ или електричество. Само половината от тях имат здрави осигуровки, а продължителността на живота им е с 10 години по-малка от тази на българите. Тъй като рядко получават каквото и да е образование, те често са безработни или заети в нископлатени професии. Само 10 на сто от тях завършват средно образование. Близо две трети от ромите между 16-24-годишна възраст нито се обучават, нито работят.

Същевременно в България има голям брой спонсорирани от държавата и неправителствените организации инициативи, чиято цел е да помага на ромите. Образователните планове тук играят ключова роля. Заедно с неформални проекти като летни училища или програми за родители реформите в системата имат за цел да задържат децата в училище възможно най-дълго. Правителството въведе задължителна двегодишна предучилищна програма, както и целодневни училища. Семействата в нужда получават социални помощи само ако детето им посещава училище.

Частният сектор вече също организира обучителни програми, за да могат ромите да се реализират. Подобни усилия не се правят без дълбок мотив. Ромите са около 19% от хората, които пристигат на пазара на труда. Доколко добре или зле ще бъде интегрирано това малцинство може да е много важно за бъдещето на България.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moje-li-da-se-preodolee-demografskata-katastrofa-v-bylgariia-244777/
...
...
Когато през 2007 г. България се присъединява към Европейския съюз (ЕС), страната има най-ниския жизнен стандарт от всичките 27 страни и в 2017 г., т.е. след 10 години членство в ЕС, стандарта на живот продължава да е най-ниския!
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #293 -: Ноември 13, 2017, 18:29:17 »
Можете ли да си позволите да имате деца в България

Брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лв, за София заплатата трябва да е не по-ниска от 1924 лв. Данните са на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лв. на месец, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година.
 
Това съобщиха на пресконференция в синдиката президентът на КНСБ Пламен Димитров и изследователят от ИССИ Виолета Иванова. Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.
Средно на човек от този тип четиричленно домакинство издръжката на живота е 575, 28 лв. От КНСБ са изчислили, че
брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лв.,
за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.
 
Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лв., която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

„Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи“, каза Пламен Димитров. Само 25% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 млн. души. 30% от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лв. официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.
От КНСБ за първи път са изчислили и издръжката на живота за София.
Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003,32 лв., като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750, 83 лв. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5%. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лв., за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.
Според официалните данни за заплатите в София средната в столицата е 1405 лв., която е с близо 27% по-ниска от необходимата.
Основният принос за повишение на издръжката на живот в страната имат хранителните стоки с ръст от 4,4% на годишна база, а при нехранителните стоки темпът се задържа на относително по-ниски нива от 1,6%, което според КНСБ означава, че инфлацията плавно се завръща в България, което те изтълкуваха като добър знак.
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mozhete-li-da-si-pozvolite-da-imate-deca-v-bylgariia-6076078
...
...
Според доклад на Варшавския институт за предприемачество (WEI), повечето от гражданите на Полша заявяват, че причината те да се въздържат от повече деца са лошите икономически условия или опасенията, че материалните им условия на живот могат да се влошат, а заедно с това и отсъствието на подходящ партньор или необходимостта от промяна на начина им на живот, ако имат дете, което показва важността както на икономическите, така и на културните проблеми сред намаляващото население на страната.
https://acton.org/publications/transatlantic/2017/02/17/wealth-redistribution-wont-solve-Poland-demographic-crisis


Средна и минимална месечна заплата в Полша.
https://wynagrodzenia.pl/gus
Ако условията на живот в Полша биха могли да се определят като  "лоши", където средната заплата през м. септември 2017 г. е 4 473 злоти или 2067.33 лв. (минимална заплата 2000 зл. или 924.36 лв. ), какво може да се очаква в България?
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.94 Chrome 62.0.3202.94
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #294 -: Ноември 17, 2017, 21:55:19 »
Валери Симеонов: Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България

 
Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по време на парламентарно разискване за демографските проблеми на страната. По думите му това е безспорно вярна констатация, която се споделя не само от народните представители. Според вицепремиера е несериозно твърдението, че демографските проблеми се обуславят от управление в продължение на шест месеца. Те се формират не с десетилетия, а с петдесетилетия, заяви Симеонов, който не приема упреците, че сегашното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти е довело до демографския проблем. Валери Симеонов посочи, че за изминалите шест месеца правителството е вложило сериозни средства от бюджета и е предприело значими мерки по ангажиране на десетки хиляди безработни за осигуряване на преквалификация. Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен. Той не може пряко да се обвърже с доходите на населението, допълни Валери Симеонов. Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до повишение на раждаемостта. Повишението на раждаемостта там е само с част от процента. Мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат, каза Валери Симеонов. Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави. По думите на вицепремиера затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза. Валери Симеонов отбеляза, че правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание, за да се преодолее тенденцията за демографски срив, който по думите му, освен че не е резултат само от шестте месеца на управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти, не започва и с периода на прехода. Ако през 1980 година естественият прираст е бил 3, 4 процента, то през 1989 година той е 1,1 процента, каквато тенденция има и за годините на прехода, аргументира се вицепремиерът. Валери Симеонов заяви, че въпросът с демографските проблеми е достатъчно сериозен, за да бъде ползван политически. Вицепремиерът отчете и различните мерки, насочени към безработни, както със средства от националния бюджет, така и по ОПРЧР.


https://www.novini.bg/news/455217-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html
...
...
Демографската структура на популацията се определя от нейния възрастов и полов състав.

Цитат
Възрастовият състав се определя от броя на индивидите в различните възрастови групи. Те са три: млади, полови зрели и стари. Млади са индивидите, които още не участват в размножаването на популацията; полово зрели са индивидите, които участват в размножаването; стари са индивидите, които по различни причини не участват в размножителния процес. От количественото съотношение между индивидите от трите групи зависи стабилността и бъдещето на популацията. При растенията обикновено има още една група – латентна. Към нея се отнасят семена, плодове, спори и др. В популациите броят на полово зрелите индивиди е почти постоянен. Когато броят на младите е по-голям от броя на старите, популацията се нарича „нарастваща“. Когато броят на младите и старите е приблизително еднакъв, популацията се нарича „стабилна“, а когато броят на младите е по-малък от броя на старите, популацията се нарича „намаляваща“.
Намаляващите популации имат малки шансове за оцеляване.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
...
...
България-База данни на Евростат
Население по възрастови групи:


Дял на населението на възраст 0-14 години(2016)-14.0%

Дял на населението на възраст 15-24 години(2016)-9.6%

Дял на населението на възраст 25-49 години(2016)-35.4%

Дял на населението на възраст 50-64 години(2016)-20.6%

Дял на населението на възраст 65-79 години(2016)-15.8%

Дял на населението на възраст 80 и повече години(2016)-4.7%

http://www.nsi.bg/bg/content/11488/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8
Ad honores

Неактивен Rakovski

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 278
 • Карма: +24/-26
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.94 Chrome 62.0.3202.94
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #295 -: Ноември 19, 2017, 16:59:30 »
В. Симеонов да има много здраве,че ще преодолее демографския срив с празнословие,нито с даването пари на калпак за всяко родено дете.Само с повишаване на доходите и то с пъти ,може да се върнат част от младите хора в България.Но както виждам,управляващите не са се засилили да привличат инвестиции за нови предприятия,нито да подновяват проектите Белене и Южен поток,да върнат големите предприятия в държавни ръце и да прогонят концесионерите.Демографската катастрофа всъщност не ги трогва по никакъв начин,това не засяга техните семейства и близки,те не са принудени да мизерстват или да емигрират.Цялата тази геноцидна политика продължава неотклонно и при правителствата Борисов 1,2,3,без изгледи за разкаяние и промяна в друго направление.

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 63.0.3239.84 Chrome 63.0.3239.84
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #296 -: Декември 28, 2017, 21:36:18 »
Цитат
И тази година оцеляхме донякъде

Дата 26.12.2017 2717 Боян Дуранкев


Развитието на икономиките води до необратими последици върху природната среда, върху демографската система, върху състоянието в обществата, предупреди икономистът.

По думите му данните, че световната икономика е отбелязала растеж над 3,5% през тази година, вероятно сами по себе си са чудесни за световната икономика, но оттук натам започват проблемите, които ще се проявят вероятно като черни лебеди през следващата година, тъй като дисбалансите между отделните страни и дисбалансите вътре в обществата водят след себе си различни последици.

България ще постигне икономически растеж може би и 4% през тази, отиваща си година, но това е по-малко, отколкото е необходимо, за да не изоставаме от средното ниво на развитие на Европейския съюз, смята проф. Дуранкев.

"Това означава, че България ще се отдалечава от най-развитите и средно развитите икономики в Европейския съюз и единствените, с които ще продължаваме да намерим донякъде някакви сили остават румънски съседи от ЕС или тези страни, които още не са членки на Европейския съюз. Това е единственото поле за състезание, което остава на България. България не успява да постигне тези темпове от 6-7-8 процента даже, които в някои години бяха напълно постижими за българската икономика, за да не се отдалечава от средните нива на развитие на Европейския съюз", каза още специалистът по маркетинг и стратегическо планиране.

Според него основните причини за този неуспех са в това, че ЕС няма стратегия за догонващо или изпреварващо развитие на страни като България и Румъния, които са в зоната на изоставащите.

"Вътрешна причина пък е моделът, че само частното е добро. Плюс още два фактора, които са очевидни и на най-обикновения български гражданин - невероятната, ширещата се вече почти три десетилетия чудовищна висока корупция, придружена с нисък интелектуален потенциал на управляващите, които се оказаха неспособни да се преборят с корупцията, но и да поведат страната към едно по-добро бъдеще", каза Дуранкев.

Въпреки всичко той смята, че може да се каже, че и тази година сме оцелели донякъде.

"За съжаление обаче младите, интелигентните, които мислят за бъдещето си, трудно могат да бъдат задържани в България освен с някакви административни мерки, които управляващите още не могат да измислят", допълва професорът.

По думите му санирането на старите блокове и на НДК подсказва, че новите управляващи не са в състояние да изградят нови жилища и нови дворци на културата.

Като мащабно събитие в икономическия живот извън България той отличи "тръмпономиката" – данъчната реформа в САЩ, която, според него, облагодетелства олигархията за сметка на трудещите се, но няма да повлияе сериозно на инвестиционния климат.

Второто нещо, което в глобалната икономиката се наблюдава, е, че олигархията дръпва за сметка на трудещите се маси.

"Даже финансовият сектор продължава да съществува по принципа - от пари могат да се правят повече пари, отколкото, ако произвеждаш нещо друго. Това е феноменът, който се появи в 21-ви век, че пари могат да се правят от пари чрез хедж фондове и други финансови операция и е по-лесно и по-удобно да се инвестира във финансовата сфера, отколкото в реалното производство. Проблемите и в България, и в Европейския съюз, и в света като цяло опират и до тези диспропорции", казва Дуранкев.

Другата тенденция, очертана от него, е убедителното завръщане на световното поле на съперничеството на Китай и Русия, които оспорват имперската роля на САЩ.

БНР
http://pogled.info/avtorski/Boyan-Durankev/i-tazi-godina-otselyahme-donyakade.91525
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 63.0.3239.84 Chrome 63.0.3239.84
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #297 -: Януари 02, 2018, 20:28:41 »
Експерт по демографията с тревожна информация за България!

София, България02 Ян. 2018, 17:52

В демографска криза ли е страната? Броят на новородените през 2017 е рекордно нисък от Втората световна война насам, предава Нова телевизия. Според доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година. „Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно стабилизиране на броя на ражданията”, каза доц. Димитрова. Тя посочи, че през 2016-та година са родени около 65,000 деца. През 2017 г. новородените под 57,000. Доцент Димитрова заяви, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина. Когато съпоставим раждаемостта с други процеси като смъртността, демографската криза в страната е „тревожна”, каза експертът. „Броят на умиранията е почти два пъти по-висок през 2016 година”, каза доц.Димитрова. Тя подчерта, че едва ли можем да очакваме значителна промяна в демографските тенденции през следващата година. Най-застрашените райони, където има най-слаба раждаемост са тези, в които делът на възрастните хора е значително по-висок. Най-тревожни са тенденциите в Северозападна и Северноцентрална България, където има интензивни процеси на емиграция на младите хора. „Там демографската картина е значително по-утежнена”, каза демографът. Според нея основните причини за тревожните демографски тенденции са свързани с икономиката и условията на живот. В най-застрашените райони младите хора търсят по-добри възможности за създаването на семейства и живот.  Тя посочи, че регионалните различия в икономическото развитие дават отражение върху демографската картина. В България има населени места „призраци”, в които няма обитатели или пък живеещи там са много възрастни. За сметка на това има голяма концентрация на населението в големите градове, където условията на живот са по-благоприятни. Доцент Димитрова посочи, че ситуацията в България е по-различна от тази в западноевропейските страни, които имат възможност да привличат трудови мигранти от други държави. Въпреки това, тя изрази мнение, че може да се мисли за една политика, която е насочена към българите в чужбина, които имат желание да се завърнат в България. Тя посочи, че в последните години има такива тенденции.  Младежи от традиционните български общности извън страната също могат да бъдат привлечени за работа и образование в България. На въпрос за демографските тенденции при различните етноси в България, доц. Димитрова отговори, че докато турците са по-близки до репродуктивния модел на българите, при ромите раждаемостта е все още висока. Въпреки това, дори сред ромите се забелязва намаляване на броя на родените деца от една жена. „В следващите години едва ли може да се говори за сериозна промяна в съотношението между етносите”, заяви доц. Димитрова.
https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/ekspert-po-demografiyata-s-trevozhna-informatsiya-za-blgariya_news568597.html
...
...
Никъде не мога да намеря данни за броя на ражданията при различните етноси в България.
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 63.0.3239.132 Chrome 63.0.3239.132
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #298 -: Януари 27, 2018, 21:37:35 »
Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол в петък.

Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии,информира в. „Сега“.

Междуведомствена работна група вече е разработила три варианта за ново териториално разпределение. Според тях районите ще са четири, пет или шест, но с различен обхват. В момента България е разделена на шест района – Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Едно от предложенията предвижда сегашният Северозападен регион (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният не само в България, но и в целия ЕС – да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен район. При този вариант област София-град ще бъде самостоятелен район. Има и вариант, в който Северозападът ще стане част от нов Дунавски регион в който ще влязат и повечето области на север от Балкана. Варна, Добрич и Шумен пък ще са заедно със Сливен, Ямбол и Бургас в Черноморския район.

Реформата в районирането се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район.

Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хил. души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е достигнало тази граница. Според европейския регламент населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000, както и да превишава 3 млн. души.

„Вариантите тепърва ще се обсъждат

от комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, неправителствените организации и др.“, обясни Николай Нанков пред депутатите.

Той подчерта, че работната група е отворена за предложения и увери, че няма да се стига до крайно решение още тази година. Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период – 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.
https://www.vesti.bg/bulgaria/novo-rajonirane-prekroiava-kartata-na-bylgariia-6078691
...
...
Цитат
РАЖДАНИЯ ПРЕЗ 2016 Г. ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ, СТАТИСТИЧЕСКИ РАЙОНИ, ОБЛАСТИ И ПОЛ

Северозападен    общо 6 318   момчета 3 272   момичета 3 046
http://www.nsi.bg/bg/content/2956/%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB
...
Цитат
Смъртността в страната се задържа на твърде високо ниво. Коефициентът на смъртност (брой умрели лица на 1 000 души от средногодишното население) през 2016 г. е 15.1‰.
Коефициентът за детска смъртност (брой умрели деца на възраст до 1 година на 1 000 живородени деца) през 2016 г. е 6.5‰ и е с 0.1‰ по-нисък от този през 2015 година.
Достигнатото равнище на детска смъртност през последните няколко години е най-ниското в демографското развитие на страната, но продължава да е по-високо от това в европейските държави.
 
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2017.pdf
...
Цитат
Население към 31.12.2016 г. по пол, местоживеене, статистически зони,статистически райони и по области

Северозападен  общо:769623   мъже 376481   жени 393142
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2017.pdf
...
Цитат
Миграция на населението

Миграцията на населението включва всички лица, декларирали промяна на настоящ адрес в рамките на страната, от страната в чужбина или от чужбина в страната. През 2016 г. с положителен механичен прираст са петобласти в страната: София (столица) (4.4‰), Варна (2.8‰), Пловдив (2.6‰), Бургас (0.8‰) и Кърджали (0.1‰). В резултат на отрицателния механичен прираст най-много намалява
населението в областите Смолян (-11.8‰), Видин (-9.4‰) и Враца (-9.0‰). 
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2017.pdf
...
Цитат
.Работна сила на 15 - 64 навършени години и коефициенти на икономическ активност по статистически зони, статистически райони и по области през 2016 г.

Северозападен 291.9 хил. души
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2017.pdf
...
Цитат
Таблица 1: Причини за смърт — стандартизиран коефициент на смъртност, 2014 г.
(на 100 000 души население)
Източник: Евростат (hlth_cd_asdr2)

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_standardised_death_rate,_2014_(per_100_000_inhabitants)_YB17.png
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8830
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 65.0.3325.181 Chrome 65.0.3325.181
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #299 -: Март 28, 2018, 21:42:46 »
Цитат
БАН: Населението на България се топи с 25% до 2040 г.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително

България 28 март 2018, 16:34


Населението на страната може да намалее с около 20-25 процента до 2040 година, според анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Документът е рзгледан на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Анализът е изготвен на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.
Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Очакванията са това да се случи в още 11 страни в ЕС - Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

В изпълнение на решение на Народното събрание правителството представя на парламента Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г.
https://www.vesti.bg/bulgaria/kolko-shte-sme-bylgarite-prez-2040-g-6080768
...
...
Тези, които сега са на 40 години след 20 години ще станат на 60.
Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, НО(!) от циганския етнос преимуществено.
Ще ни "хранят" тогава циганите и мигрантите, които ще са "новите българи".
« Последна редакция: Март 28, 2018, 21:45:37 от Петкан »
Ad honores


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf