Автор Тема: Банките и узаконения грабеж с нарастващите лихвени равнища  (Прочетена 10714 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ijtonchev

 • Newbie
 • Публикации: 1
 • Карма: +3/-0
 • Пол: Мъж
 Във време на световна финансова криза, когато в САЩ фалират банки а в Европа правителствата наливат пари, за да ги закрепят, банките във България отчитат печалба за 2008г. от 1 милиард и 387 милиона лева.
   Ами това е небивал успех ще кажат някой, дължащ се на супер професионалисти, като Иван Искров. Уви обяснението е много по-прозаично – българските банки попаднали в ръцете на международната финансова мафия се оказаха най-големите кожодери в еврозоната.
   За да не бъда голословен, нека погледнем цифрите:
1.   Основен лихвен процент:
Европа 2% - България 5,72%
2.   Лихви по потребителски заеми:
Европа 6-10% - България 10-30% .
   По света лихвата е ниска, за да се стимулира икономическата активност и да се помогне на отделния потребител по време на кризата. Във България лихвата е висока, за да убие фирмите и да доизтреби българина в условията на чудовищна междуфирмена задлъжнялост, сриващ се износ и намаляващи туристи.
   Финансовата мафия е измислила множество трикове за да измъкне и последните стотинки на българина. Подмамват те с промоции и уж изгодни кредити, после откриваш, че има най-разнообразни такси – за обслужване, обработка на документи, застраховки и т.н. Да не говорим че постоянно злоупотребяват с банковите ни карти. Ежедневни са кражбите на суми от дебитни карти, лихвите по кредитните карти са умопомрачителни, а за всеки превод, теглене или плащане ти скубят от сметката. Никой не коментира тези особености на банките. Пред тях потребителя е на колене, винаги одран и винаги с неоснователни претенции.
   Докога ще търпим този банков терор, който БНБ, оглавявана от партийната номенклатура, отчита като успех. Бъдещето е още по-заплашително, защото през следващите години всички ще сърбат попарата на високите лихви. Предстои поредния грабеж на банките от редовия българин, който останал без работа ще загуби и скромното си жилище, ипотекирано при същите тези кожодери.
ijtonchev
« Последна редакция: Юни 16, 2012, 06:15:18 от Hatshepsut »

Неактивен Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 206
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
Много добра статия ijtonchev... :eusa_clap: А какво да кажем че сме подложени на социален геноцид? Как може да се преживява със 300-500 лв заплата?  >:( >:( >:(

Неактивен Светозар

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 36
 • Country: 00
 • Карма: +17/-1
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Leo Leo
Поздрави за темата ijtonchev. За съжаление е така както го написа! :frocket:

Неактивен ѣ

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 319
 • Country: 00
 • Карма: +168/-8
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.13 Firefox 3.0.13

Целият народ разбра от медиите или от горчив опит, че световната икономическа криза засегна вече и нас. Като факт, но не и за успокоение, ние сме в периферията на „кризисния епицентър”, защото сме една от най-бедните страни в Европа и ЕС. Не бива обаче да забравяме, че  земетресенията понякога носят след себе си големи приливни вълни, които нанасят огромни поражения, след като първичните трусове вече за затихнали. В тази статия няма да стане въпрос за това – кой, как и защо предизвика Световната икономическа криза. Но ще споменем, че определени финансови кръгове в САЩ и Европа си позволиха да отпуснат години наред до такава степен финансовата кошница, че „живот и бизнес на кредит” станаха нещо нормално. Естествено, те правеха това за да получат бързи печалби от лихви, но надвишиха с борсови и спекулативни манипулации десетки пъти собствените си капиталови възможности. И един ден пирамидата рухна. Като резултат, ние също берем плодовете на „глобалистичното мошеничество” на банковата система.

Банковият сектор в България се състои от 24 банки, от които само две са с изцяло Български капитал (над 51%) – Първа инвестиционна банка и Общинска банка. Българската народна банка, на основание на Закона за банките и Закона за кредитните институции, регулира дейността им в страната, както и следи основни им банкови показатели, като ликвидност, кредитен рейдинг и др., с цел да коригира политиките на отделните банки и да предпази вложителите от рискове. В същото време, тя регулира и парите и финансовите инструменти в обръщение, съгласно условията на Валутния борд. На база активи, най-големите банки в страната са: Уни кредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена Българска банка, Райфайзен банк, Юробанк и Еф Джи България (това не е показател за рейтинг и финансово състояние). Към 30.06.2009 г., банките са раздали под формата на кредити в размер на 56 млрд лв. от които в евро 32 млрд.лв, а са привлекли под формата на депозити 60 млрд.лв, от които в евро 33 млрд.евро (около 1/5 от привлечения капитал е от външно междубанково кредитирана). Приходите от лихви за периода 01.01.2009 г. до 30.06.2009 са в размер на 2,5 млрд. лв., а разходите за лихви 1,2 млрд.лв.

Показваме тези сухи статистически показатели с цел читателите да се уверят, че не само банковата система, като цяло не е на загуба, ами точно обратното – в този момент на наш гръб се печели от разликата в лихвените равнища по кредити и депозити /марж/, което е още сто тояги на голият гръб на Българския предприемач и обикновен гражданин. Нужно е да се спомене, че от тези 56 млрд.лв. кредити 2,5 млрд. са класифицирани съгласно Наредба 9 на БНБ като рискови, т.е. имат проблеми с обслужването.

Нека се спрем на нещо друго – на това как банковата система спомогна Световната икономическа криза да ни изненада. За периода от 2000 г. до средата на 2008 г. банките правиха масирана пропагандна продажба на кредитни пакети. Тя се развиваше основно в  три направления:

   1. Фирмени кредити – предпочитания за банките вариант бяха краткосрочни револвиращи кредити, обезпечени с ипотеки със относително ниски лихвени равнища в порядъка на 6-10 % годишна лихва;
   2. Кредитиране на населението – дългосрочни ипотечни кредитни за покупка на жилища с ипотека на същите, които покриваха около 80% от пазарната им ликвидност, при актуални тогава цени, при лихвени равнища от 6-10% . Краткосрочни кредити/потребителски-обезпечени с поръчители/ и картови/обезпечени с вземания от заплати или дори необезпечени/. Стигна се до там, че кредитните карти буквално се „подаряваха” на „лоялни клиенти”, като лихвените равнища тук бяха доста по-сериозни, в порядъка на 10-15% годишна лихва;
   3. Междубанково кредитиране – това е нормална кредитна процедура за краткосрочно прехвърляне на финансови инструменти от една кредитна институция на друга и обикновено се осъществява на ниски лихвени равнища – около 4-5%/колкото и варираше Основния лихвен процент, определян от БНБ/.

В същото време влогонабирането/депозирането/ се извършваше основно в две направления и носеше в себе си предварително заложена бомба с часовников механизъм:

    * депозирани средства на международни банкови институции, които бяха бързо ликвидни и при първата кризисна ситуация биха могли да бъдат поискани обратно;
    * депозити на граждани и фирми – пренебрежимо малък размер, като се има предвид твърде ниските лихви, особено по разплащателните сметки и безсрочните депозити -1-2% годишна лихва, а по срочните – никога повече от ефективен процент 3-4%.

Естествено е редно да се отбележи, кой е виновника за подготвената бомба. Първи за „либерализация на банковия сектор” и „освобождаване на кредитния пазар“, заговори правителството на Симеон Сакскобургготски и НДСВ. Според тях, така щял да се даде стимул за нарастване на БВП (брутен вътрешен продукт). БСП и компания, просто продължиха тяхната политика. Така се получи траен, но нестабилен ефект на превиден икономически растеж: бум на строителството, бум на рискови инвестиции, бум на търговията/особено спекулативната/. Допусна се и рисково кредитиране не нерентабилни наскоро приватизирани предприятия. Кредитирането на населението не беше съобразено с реалните доходи. Много семейства си позволиха риска да харчат над половината от семейния бюджет, погасяйки кредити, а някои погасяха стари, като трупаха нови. В договорите за кредит нарочно цареше бюрократична неяснота, пълна с капани: такси за годишно обслужване, невероятно олихвяване и при най-малкото просрочие, всичко това добре описано някъде с най-ситен шрифт в подписваните документи. След като се описваше начина на олихвяване, някаде дълбоко в заключителните разпоредби на Договора за кредитиране задължително се упоменаваше, че лихвата може да бъде променяна по усмотрение на УС на банката. Интересна прозрачност, нали?

БНБ, съгласно по-горе споменатите вече закони, изискваше от банките постоянно провизиране на рисковите кредитни експозиции и гаранционен капиталов депозит за рискови ситуации (т.е. отделяне на резерв в БНБ, който служи като гаранция), като налагаше действително строг контрол, доколкото закона го позволяваше. Това обаче се превърна в гаранция против банкови фалити и защита на вложителите, а кредитополучателите буквално бяха оставени да се спасяват сами, ако кредитите им станат предсрочно изискуеми.

Дали самата криза или по скоро страхът от криза още в края на 2008 г. породи следния ефект:

    * вдигане на лихвените равнища с по 1-2 % по дългосрочните, добре обезпечени кредити и с по 4-5% на краткосрочните кредити;
    * Преразглеждане на финансовото състояние на кредитополучателите и преобразуване на кредити от дългосрочни в краткосрочни;
    * Превалутиране на кредити от евро в лева;
    * Използване на крайни механизми за събиране на „лошите кредити”. Създаде се институцията на Частните съдебни изпълнители, като държавата им вмени да събират изискуеми кредити, дори чрез силови методи.

Така се породи Българският парадокс, при здрава банкова система, да има куцаща икономика. Спадът са първото тримесечие на 2009 г. в някой сектори вече надвишава 50%. А Г-8, в своите редовни съвещания, изобщо не е и разглеждал Българския проблем. При тях има болен реален сектор и болна банкова система, като „лечението” се провежда на принципа: наливай още пари и се надявай системата да се стабилизира. Един принцип, който обаче не е актуален за българската реалност! При нас към момента няма реални проекти, които да си струват риска от кредитиране, затова и кредитирането стагнира напълно. БНБ предупреждава, че ако сега първият срутил се сектор е в строителството, то за в бъдеще трябва да се готвим за срутване на кредитирането на т.н. „зелена енергия”, тъй като това е прекалено скъп инвестиционен дял и носи огромен риск, особено ако НЕК се откаже от гарантирано изкупуване на енергията. В същото време, България е подложена на атаки от световните финансови инситуции за затягане на кредитния пазар.

Управителя на БНБ Иван Искров в свое изказване на 11.04.2009 г., съвсем правилно отбелязва:

    “Разглеждайки такива несъстоятелни материали, човек би помислил, че именно нашите икономики са тези, които причиниха настоящата глобална финансова и икономическа криза, и най-големите проблеми едва ли не са в нашата част на света“, като продължава

    „ Комично е, че институциите, които ни критикуват най-много, са именно тези, които най-много се нуждаят от правителствена помощ, за да се справят с дупките във финансовите си баланси.”/ в случая се има предвид доклада на ЕБВР/

В заключение, според нас, е добре новите управници от ГЕРБ да помислят за законово регламентирани лихвени равнища по депозити и кредити и контролиране на маржа и за изграждане на фонд, който да покрива рисковите експозиции при кредитиране на населението. По този начин би станало възможно свалянето на лихвените проценти, а също и задължаването на банките да провеждат политика за разсрочване на кредити при изгодни условия. Ако това не помогне единственият изход остава – национализация на банковия сектор, което се доказа, като една напълно демократична практика, успешно прилагана в някои страни от ЕС .

В същото време, ние Българите, трябва да осъзнаем, че на кредит не бива да се живее, защото така само правим услуга на едрите световни финансови магнати. Животът на кредит е модерна форма на икономическо робство. А фирмите трябва да насочат усилията си в сектори, които ще им носят реална, а не спекулативна доходност и бърза печалба.

Всичко това е възможно, ако има „политическа воля”, а не празни приказки и „антикризисна програма” от четири странички! Само тогава ще имаме шанс да излезем от цунамито на Световната икономическа криза, понамокрени, но живи!

http://nacionalensvetogled.wordpress.com
« Последна редакция: Август 09, 2009, 22:40:43 от ѣ »

Неактивен опълченец

 • Registered user
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1030
 • Country: bg
 • Карма: +148/-101
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 7.0 Microsoft Internet Explorer 7.0
Получаваш овация за тая статия (y)
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

Неактивен Hypathia

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 72
 • Country: bg
 • Карма: +53/-5
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
 • Зодия: Cancer Cancer
И от мен ѣ .. :eusa_clap: :eusa_clap:
I find my strength
Believing that your soul lives on
Until the end of time
I'll carry it with me

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4741
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.13 Firefox 3.0.13
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
10 точки от Родово Наследство.  (handshake)
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 206
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
Поздрав за добрата статия!

Неактивен Ivo_the_MOnsTer

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 804
 • Country: 00
 • Карма: +141/-36
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.13 Firefox 3.0.13
 • Зодия: Cancer Cancer
Поздрав за добрата статия!
Екстра е
« Последна редакция: Август 10, 2009, 22:35:30 от Ivo_the_MOnsTer »
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.

Неактивен Hypathia

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 72
 • Country: bg
 • Карма: +53/-5
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
 • Зодия: Cancer Cancer
Съдебни изпълнители четат закона като дявола евангелието.

Преди седмица на страниците на „Марица" полицаят Сотир Димитров разказа какво му е струвало решението да стане поръчител на свой познат. След като банка ДСК не успяла да си събере кредита, тя възложила изпълнителното дело на частния съдебен изпълнител Атанас Атанасов. Той от своя страна пренебрегнал самия длъжник и другия поръчител и насочил финансовите претенции само към Димитров - единствения в триото, който е на държавна работа и притежава имущество на свое име. След като получава призовката, полицаят плаща целият кредит - 8000 лева, но не в кантората на частният съдия-изпълнител, а в банката. Оказва се обаче, че трябва да плати още толкова за такси и разноски по изпълнителното дело. Направен е запор на автомобила, апартамента и банковата му сметка. Пуснахме молба, платихме такса, но от кантората все още не сме получили документ, от който да видим колко точно дължим, коментира Димитров. След публикацията редакцията бе залята от жалби, свързани с изпълнителни дела и действия на частни съдебни изпълнители. Гражданите се оплакват от големи такси, грубо отношение и необосновано забавяне на жалбите им до съда. (По закон жалбата срещу действията на съдебния изпълнител се подава през кантората му, а не директно в съда.) Правят се запори на имущество, чиято стойност многократно надхвърля изискуемата сума, като целта е да се прибера таксата за опис, която е 1,5 процента от стойността на имота. Друг трик е начисляване на такси за работа в извънработно време. Взискатели пък се оплакват, че парите, които трябва да получат, се бавят неоснователно в канторите. Проблемът е, че в ГПК има луфтове и някои от съдебните изпълнители се възползват от тях. Пренебрегват етичния кодекс на камарата и буквално рекетират длъжниците, като им слагат огромни такси. Четат закона - както дявола евангелието, коментират юристи. Публикуваме две от жалбите, за които гражданите представиха документи. http://www.marica.bg/show.php?id=10052
I find my strength
Believing that your soul lives on
Until the end of time
I'll carry it with me

Неактивен Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 206
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
Банковата афера – люпилня на олигархията
Тайният съюз между политиката и парите отгледа мафии, които консумират България


Григор Лилов

Между 15 и 18 милиарда долара бяха задигнати от България за последното десетилетие. Те “захраниха” мафиотските “наказателни отряди”, както личи от личната кореспонденция на покойния Луканов с примиера, и напълниха списъците на мъртвите финансисти.

Обаче огромните суми не паднаха от небето. Те са ограбени от държавата ни и спестяванията на гражданите благодарение на добра предварителна работа и организация.
Как стана това?

СОЦИАЛИЗМЪТ ЗАСИЛИ КРАЖБАТА...

С две решения на Политбюро на ЦК на БКП и Министерския съвет започва банковата “реформа” в страната. Преди тях финансовият капитал у нас се води по закона като “общонародна собственост”.

Първата крачка към голямото разграбване се прави още през 1987 г. Тогава се създават специализирани отраслови банки. За тяхна нормативна основа служи новият Правилник на банките. Той прокламира “социалистическата акционерна собственост”. Абсурдна правна форма , каквато няма никъде по света, е удобната дреха, в която се облича, хем разделянето на държавата от банките, хем и възможността за частно участие в тях. Например в “Минералбанк” дялове и акции са разпродадени почти веднага след това.

Замисълът е прост – висшата комунистическа номенклатура да започне да пребарва парите на България, спестяванията на гражданите й и отпусканите от чужбина заеми. Естествено до този грабеж ще бъдат допуснати само тя и нейните подставени лица.

Постановлението от 19 май и Протокол 19 от 28 август 1989 г. на Министерския съвет.  Така е одобрена “Концепция за приватизация на държавните банки със 100 процента държавно участие”. Наближават големи събития – предизвиканите изкуствено “революции” от върха на БСП и време за губене няма. Затова този път използуваната терминология е откровена почти до бруталност.

Другата “революционна” новост в него е идеята за разпродаване на банките на “трудещите се”, които ще влязат в тях без право на глас. Блестящият маньовър по-късно бе приложен от почти всички частни банки. Например, при капитал от 1 млрд. лева, набран от хората, само 1 до 5% - но с глас, стигаше за пълен контрол над финансовата институция.

Дни преди историческия 10 ноември 1989 г. се пръква поредното решение – на 25 октомври 1989.  То дава право на новоучредените банки да продават до 80  на сто от капитала си. След като основите на “пазарната “ икономика за своите хора бяха положени, дойде и рухването на вече безполезния социализъм.

...И САМИЯТ ТОЙ Я ОСЪЩЕСТВИ

Чрез скроения в двата документа тертип, бившите клонове на БНБ в София и навсякъде по страната трябваше да се преобразуват в самостоятелни банки. От тази крачка започва големият грабеж. Много от новоизлюпените банки раздават на поразия кредити на определените от партията лица.

От онази година – 1987, до март 1991 г. са купени акции от различни лица – фирми, граждани и кооперативи, за 243 млн. тогавашни левове. Български и небългарски резиденти прибират още 118 млн. лева капитал. Общата сума представлява една четвърт от размера на банковия капитал у нас – без БНБ, ДСК и Булбанк.

За шест години демокрация нито един ред и нито една цифра досега не бяха оповестени публично. Защото “светая светих” на заграбването на разпределителните центрове на парите не беше нищо друго, освен преобразуването на политическата диктаторска власт в много по-здравата и сигурна икономическа власт на богатството.
СТАРТЪТ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ

В схемата на ограбване на националното богатство останаха неизвестни още няколко кадъра.

Средствата от тайната приватизация на банките трябваше да постъпват в БНБ като основен техен акционер. Правилото е записано в чл.2, ал.2, т.2 на цитираното вече постановление от 19 май 1989 г. Засега никой не е научил внесени ли са наистина парите или не. Сумата е около 362 млн. тогавашни лева. По онзи благодатен курс те бяха равни на повече от 100 млн. долара! През 1990 г., в навечерието на монетарната реформа, управляващите се отказаха от провеждането на парична реформа. Тя бе предложена от МВФ. Мотивите за отказа бяха два: тоталитарна мярка и невъзможност да се опази тайната.

Като резултат през 1991 г. инфлацията скочи, вместо на 360%, на повече от 700%, изчислени по тогавашната методика. Оказа се, че в страната има неотчетена парична маса (банкноти) за повече от 12 млрд. лева. Странно е как БНБ не е знаела колко левчета е напечатала и пуснала в обращение. Няма отговор на въпроса къде бяха тези пари и кой ги изсипа на пазара срещу покупки на валута от спешно отпусканите заеми.

Забравено е и обстоятелството, че раждането на кредитните милионери започна още тогава.  Според приетите нормативни документи от началото на 1989 г. до началото на 1991 г., заеми от банките за търговска и стопанска дейност се отпускаха само при гаранция от държавна фирма.  Новите предприемачи изтеглиха парите и не платиха. После държавните фирми и банки поеха борчовете им.

Накрая всичко беше замазано с опрощаванията на натрупаните дългове с ред министерски постановления от ред правителства. Капакът върху далаверата похлупи приемането на Закона за обслужване на неуредените до 1990 г. кредити. Той оформи дълга като държавен и го покри с облигации – т.нар. ЗУНК. Днес ги плащаме всички ние като данъкоплатци.

Източник: Общество Дуло.

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4741
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Неща, които банките не искат да знаем.

Банките са популярни институции, като по същество техният бизнес включва набиране на капитал от хората и предоставянето му като кредитен ресурс, като разликата между лихвите по кредитите и депозитите е основата на тяхната печалба. Какво обаче трябва да знаете за банките - ето някои неща, които те няма да ви кажат, или дори и да го направят, няма да държат да ги запомните.

По отношение на депозитите:
1. Гарантираният размер на депозит е 100 000 лева (сумата беше повишена тази година). Ако отидете да депозирате, примерно, 200 000 лева, едва ли някой ще наблегне на този факт. Ще ви се каже колко е стабилна банковата ни система и други подобни. И все пак, рискът си съществува.
2. Лихвата от 9-9.5% в лева, която се рекламира по телевизията и често не се уточнява, че е на годишна база, е за тримесечие. Ако си мислите, че ще вземете този процент за една година, не сте на правилна следа. След три месеца ще ви се предложат нови варианти за избор, а каква ще е годишната лихва за нов тримесечен депозит не се знае. Практиката в момента посочва, че обещаваната годишна лихва за тримесечен депозит на годишна база е с между 2 и 2.5% по-ниска от тази по срочен депозит за 12 месеца. Интересното е, че някои банки предлагат едни и същи лихви за депозити в евро и лева. Това е напълно нелогично, ако погледнем предлаганите лихви по кредитите в евро на нива от 9-10%. Изводът - банките се опитват да наберат необходимия им краткосрочен капитал на по-висока цена, като се надяват постепенно лихвите по депозитите да започнат да се понижават. Тези очаквания са заложени в предлаганите в момента лихви по 12-месечни депозити.
3. Новите промоционални лихви, които ще се предлагат, ще важат само за новите клиенти. Като стар клиент вие няма да можете да се облагодетелствате от тях.
4. Много често, ако не сте питали изрично, ще разберете, че тегленето на средствата преди изтичането на крайния срок по срочен депозит често може да ви струва целия доход.

По отношение на кредитите:
1. Банките няма да ви кажат доколко рисков е портфейлът им, както и какъв е обемът на лошите кредити.
Ако видите рейтингова агенция да понижава кредитния портфейл на някоя банка, това може би е добър знак, особено в момент на криза, да имате едно наум, дори и срещу цената на малко по-висока лихва. В усилията да се поддържа идеята за стабилност на банковата система и да не се създава паника помага дори БНБ.
2. Таксите и наказателните санкции при неизплащане в срок не са любими теми при кандидатстване за кредит. Банките често избягват тази тема в подробности, когато кандидатствате за кредит, кредитна или дебитна карта.  Закъсненията с ден или два всеки месец при погасяване на вноските могат да ви струват значителна сума.
Други трикове при кредитните карти е начисляване на лихвите на определена дата, за плащането на която, ако не са ви останали средства след погасяване на минималната си вноска, също сте наказвани. Разбира се, минималната вноска, за която най-вероятно ще получите съобщение по пощата или телефона, няма да включва и сумата на лихвата.
Има и по-груби случаи - докато кандидатствате за кредит не ви се обяснява, че ще ви се начислява такса за административно обслужване, еднократна такса при отпускането на кредит и други малки такси и таксички.
3. Последната мода при банките е такса за разглеждане на документи. Банките дотолкова са завишили изискванията си към кредитоискателите, че сигурно отхвърлят огромната част от исканията. Това обаче не им пречи да искат такса за разглеждане на документи, която се заплаща независимо от това дали сте одобрен, или не.
4. Банката няма да ви каже, че въвежда облекчени режими за клиентите си с проблеми. Много клиенти успяват да предоговорят условията по отношение на срокове и размера на вноските за определен период поради трудности с плащането им в момент на криза. Разбира се, това не се прокламира широко, защото банката печели, ако мнозинството от клиентите є са редовните платци.
5. И тук новите по-ниски промоционални лихвени проценти са за новите клиенти. За да не се опитвате да си рефинансирате кредита от други банки, най-вероятно ще ви сложат толкова таксички и комисионнички, че да не си струва това. И накрая, банката няма да ви каже, че се опитва да ви институционализира. Тя ще направи всичко възможно да ви запази като свой клиент, и то за максимално дълъг период. Това някои правят с лоялност и изгодни условия, а други с поставянето на капани, изисквания и наказания, за да не си струва да се местите!…

http://www.marica.bg/
« Последна редакция: Октомври 02, 2016, 19:54:34 от Hatshepsut »
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4741
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.15 Firefox 3.0.15
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn


 До 6 години лишаване от свобода грозят лица, които представят неверни сведения с цел да получат кредит. Това предвиждат новите изменения в Наказателния кодекс. В момента наказанието за такова престъпление е до 1 година затвор, предаде Дарик радио.
Заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева уточни, че допълнителна санкция към престъплението ще бъде и глоба от 1000 до 5000 лева. Сега санкцията е от 1000 до 3000 лева.
Машева допълни, че завишаването на санкциите е продиктувано и от факта, че подобни престъпления, свързани с получаването на кредит, са зачестили драстично в последно време. По думите й не става дума за антикризисна мярка.
„В момента разпоредбата се касае, когато се цели получаване на облекчени условия за кредитиране. Немалко са случаите, когато изобщо се иска кредит, които статистиката показва, че са много. Поради това изрично изискване, да се касае за облекчени условия, пак не можем да търсим наказателна отговорност срещу тези лица. Не е антикризисна мярка. Просто наистина в последните години тези деяния са много на брой", коментира заместничката на Маргарита Попова.
Промените в НК включват и завишени наказания за престъпления срещу и извършени от полицаи, както и за престъпления срещу деца. От 15 до 30 години или доживотен затвор пък ще бъде присъдата за отвличане с искане на откуп.

http://dnes.dir.bg/2009/11/03/news5323452.html
« Последна редакция: Октомври 02, 2016, 19:55:10 от Hatshepsut »
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен опълченец

 • Registered user
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1030
 • Country: bg
 • Карма: +148/-101
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
Добре,че финансовата култура на българина е ниска,че иначе отдавна банките да са ни смъкнали и ризата от гърба и да живеем на кредит като в СЕЩ!
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4741
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.15 Firefox 3.0.15
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Левче за теглене от банкомат. Тегленето от банкомат удари левче. От началото на месеца ОББ редактира тарифата си и това е таксата за картодържатели, които не използват банкоматите, инсталирани от самата банка, а на други финансови институции. За “верните” клиенти услугата струва 0.30 лева. Повишението касае притeжателите на международните дебитни карти Маестро и Виза Електрон.
Вдигането на таксите се оказа заразително и още една голяма банка предприе крайната мярка. 95 стотинки ще броят клиентите на Банка ДСК от 23 ноември нататък. Дръпването на пари от карти Маестро, Виза Електрон, Мастеркард Спейс, Виза Спейс и други поскъпва с 20 стотинки. Солената тарифа е за картодържатели, които ще теглят пари от банкомати, инсталирани не от Банка ДСК, а от чужди. За тези, които целенасочено ще обикалят, за да търсят конкретната машина, уддръжката остава непроменена - 0.15 лева.

С промяната в тарифата за граждани Банка ДСК става втората, чиито такси за банкомат гонят левче. Преди около половин година най-голямата финансова институция у нас УниКредит Булбанк също въведе “наказателна” такса от 0.98 лева за картодържатели, които не ползват банкомат, инсталиран от банката. За внимателните клиенти услугата е безплатна.
Всички банки у нас имат различни тарифи в зависимост от това какъв банкомат ползват клиентите им. При Първа инвестиционна банка например таксата е 60 ст. на теглене. Ако се ползва машина, инсталирана от финансовата институция, не се заплаща нищо. Райфайзенбанк тарифира дърпането на пари в брой съответно на 20 ст. и 70 ст.

Всеки трезор има интерес да стимулира клиентите си да използват банкоматите, в които самият той е инвестирал, коментират финансови спецове. Причината е, че в противен случай банките дължат помежду си такси за транзакциите и услугата се оскъпява. Затова открай време съществуват т.нар. “отблъскващи” тарифи. http://marica.bg/show.php?id=15256
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf