Author Topic: Кой е най-добрият браузър за Windows? (2013)  (Read 10681 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline A.C.A.B

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Софияя

Преди година направихме подробен тест на производителността и оптимизацията на популярните уеб браузъри, който се оказа особено полезен за много от вас и най-вече за тези потребители, чиито компютри не са особено бързи. Пазарният дял оттогава – досега не се е променил особено, но налице са вече обновени версии на всички браузъри. Safari пък вече е ексклузивен за Mac OS базираните компютри нa Apple.

Според последните статистики на W3Schools, разпространението на Internet Explorer e 13.0% – потреблението на този браузър намалява с всеки изминал месец – преди 10 години беше цели 88.0%. По това време обаче се появи и Firefox, който вече е успял да завоюва 28.5% от компютрите по света, използвани за сърфиране в Мрежата. Google Chrome пък се появи само преди 4 години и половина, но вече държи 51.7%, а делът му се увеличава постоянно. Както вече споменахме, Safari вече не се поддържа за Windows операционната система и съответно делът му леко намаля, като в момента е 4.1%. През последните 5 години Opera се задържа на пето място с около 2%, като в момента делът му е 1.8%.

Миналата година победител в нашите тестове беше Google Chrome, а потребителите ясно показаха, че разбират надмощието му, увеличавайки пазарния му дял с близо 15% само за 12 месеца. Дали тази година успехът ще бъде повторен или можем да очакваме нов крал сред браузърите?

Google Chrome 26
Още от създаването на Chrome на Google, това е един от най-бързо развиващите се браузъри. В момента той държи над половината пазарен дял, използва WebKit и Javascript V8 енджините, написан е на C++, Асемблер, Python, и Javascript. Разпространява се безплатно.

Използвана версия за тестовете:

26.0.1410.64

Връзка за сваляне:
www.google.com/chrome

Internet Exporer e продукт на Microsoft, поддържан от компанията още от излизането на Windows 95. Написан е на C++ и освен под Windows, може да работи и под Windows Phone и Windows RT мобилните операционни системи. Internet Explorer 10 използва Trident 6.0 енджина и се разпространява безплатно.

10.0.9200.16540

Връзка за сваляне:
http://ie.microsoft.com/

Firefox е софтуер, разработен от Mozilla Foundation, чийто старт е даден на 23 септември 2002 година. Браузърът е крос-платформен и работи както под Windows операционните системи, така и под OS X, Linux и Android. Написан е на C/C++, JavaScript, CSS, XUL и XBL и използва Gecko енджина. Разпространява се безплатно, под специален MPL лиценз.

20.0.1

Връзка за сваляне:
http://www.mozilla.org/firefox

Opera браузерът e собственост на Opera Software ASA и с първата си версия, пусната преди 19 години е един от най-старите браузъри. Поддържа се от Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD и Solaris операционните системи и разчита на WebKit енджина (планира се преминаване към Blink). Написан е на C++ и се разпространява безплатно.

12.15 (1748)

Връзка за сваляне:
www.opera.com
« Last Edit: 23 Oct 2013, 20:12:56 by A.C.A.B »
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191

Offline Петкан

• Banned
  • Veteran
  • *
  • България преди всичко!
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Използвам тези:
Ad honores

Offline A.C.A.B

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Софияя
Аз също но много товарят компютъра... А и не знаех, че за Мозилата трябва да и чистиш редовно Историята понеже информацията която пази в тази графа се натрупва, натрупва и така бавни цялостната работа на компютъра и е вероятно докато ползвате други приложения и тях да бави. Иначе е с доста приятел интерфейс и е доста опростена. То има и много други браузъри но поне тези за по-известните.

Offline A.C.A.B

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Софияя
Ето още малко информация за тези който са по напред с материала ;)

Peacekeeper

Peacekeeper е тестов сайт на Futuremark – една от доказаните компании сред бенчмарк приложенията. Той се опитва да симулира натоварването, с което машината се сблъсква при сърфиране в социални мрежи като Facebook и Twitter, възпроизвеждане на видео в YouTube или пазаруване от онлайн магазини, например.

SunSpider Javascript бенчмаркът е един от най-популярните уеб тестове, който определя скоростта за решаване на често срещани в ежедневието ни JS задачи. Крайният резултат е в милисекунди – по-ниският е по-добър.IE 10 успя да спечели първата позиция в SunSpider бенчмарка. Интересно е да отбележим, че мобилната версия на браузъра също постига отлични резултати в Windows Phone операционната система. Останалите браузъри се справят почти идентично със зададените задачи.

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Аз също но много товарят компютъра... А и не знаех, че за Мозилата трябва да й чистиш редовно Историята понеже информацията която пази в тази графа се натрупва, натрупва и така бавни цялостната работа на компютъра и е вероятно докато ползвате други приложения и тях да бави. Иначе е с доста приятел интерфейс и е доста опростена. То има и много други браузъри но поне тези за по-известните.

Наистина трябва от време на време да се почиства, но не толкова историята (която е само списък с линковете на посещаваните уеб-сайтове), колкото временните файлове, които за няколко дни могат да нараснат до няколкостотин мегабайта. Аз използвам за тази цел програмата CCleaner, която се справя доста добре:

http://www.piriform.com/ccleaner

Offline A.C.A.B

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Софияя
Наистина трябва от време на време да се почиства, но не толкова историята (която е само списък с линковете на посещаваните уеб-сайтове), колкото временните файлове, които за няколко дни могат да нараснат до няколкостотин мегабайта. Аз използвам за тази цел програмата CCleaner, която се справя доста добре:

http://www.piriform.com/ccleaner

Ами като цяло и Историята си товари бая като се е натрупала с времето. А относно тази програмка не съм много доволен... Ти как я ползваш без лиценз ? Понеже на мен ми иска да и купя лиценз за да мога да ползвам всичките и функции... А и не е сигурно дали работи на 100% понеже някъде бях чел че в повечето случай такива почистващи програми като тази повече вредят от колкото помагат... Така съм чел пък колко е истина не мога да кажа.

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
Ами като цяло и Историята си товари бая като се е натрупала с времето. А относно тази програмка не съм много доволен... Ти как я ползваш без лиценз ? Понеже на мен ми иска да и купя лиценз за да мога да ползвам всичките и функции... А и не е сигурно дали работи на 100% понеже някъде бях чел че в повечето случай такива почистващи програми като тази повече вредят от колкото помагат... Така съм чел пък колко е истина не мога да кажа.

Програмата има както платена, така и безплатна версия. Аз използвам безплатната. Ползвам я от години и досега не съм имал проблеми с нея.
« Last Edit: 24 Oct 2013, 07:19:46 by Hatshepsut »

Offline gotiniq7

• Forum Member
  • **
    • Електронна видеотека
  • Зодия: Capricorn Capricorn
За мозила има много полезна добавка flashblock. 

https://addons.mozilla.org/bg/firefox/addon/flashblock/
Никой не е по-безнадеждно поробен от оня, който грешно вярва че е свободен

Свободата Санчо, е онова малко нещо което се намира на върха на копието

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
Opera включи поддръжката на технологията Aura в браузъра Opera 21

Последната версия на браузъра Opera, публикувана през тази седмица, поддържа технологията Aura. Това е метод, чрез който работата на браузъра се ускорява чрез по-пълноценно използване на графичния ускорител на компютъра.

Това решение бе технически възможно още откакто Opera премина към използването на открития уеб-енджин Chromium, ползван и в Google Chrome. Норвежците твърдят, че изцяло са реализирали тази функционалност в новия Opera 21. Google възнамерява да включи поддръжката на технологията Aura в Chrome 35.
Opera до скоро имаше значителен брой почитатели и фенове, но след преминаването към Chromium, загуби своя блясък. Сега той се използва едва от 1,13% Интернет-потребители, което е значително по-ниско от Internet Explorer, Chrome, Firefox и Apple Safari.
Технологията Aura по-пълно използва възможностите на графичния чип и теоретично трябва да ускори изобразяването на уеб-страниците, да направи анимацията по-плавна и като цяло да подобри отклика на браузъра. Aura използва собствен стек на графичните технологии и по този начин по-активно се използва паметта на графичната карта. Освобождават ресурсите на централния процесор и на практика всеки подпрозорец на браузъра може да получи свой OpenGL контекст. Новата технология е особено полезна при HTML5, понеже при него много от операциите, като например декодиране на видео, се осъществяват без използване на външни кодеци.

http://www.kaldata.com/

Offline rado84

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Компютърен маниак
  • Зодия: Aquarius Aquarius
  • Religion: Atheism Atheism
  • Politics: None None
Кой е най-добрият браузър за Windows?
Pale Moon. Вторичен (за тестове) е Интернет експлорер 10, а Мухъл Погром го държа единствено заради майка ми, 'щото тя е такъв индианец, че не може да работи с друго, освен с "поясчето", както го нарича. Ако не беше заради нея, досега да съм му набил шута.

Offline FLEKTARN

• Командир
  • Forum Member
  • **
  • Интереси: Оръжия, Писане на статии, Патриотични речи, Видео обработка и Видео продукция
  • Зодия: Leo Leo
  • Religion: None None
Opera Browser (Опера браузър) наскоро пусна безплатен VPN. Няма ограничение на трафика и предлага няколко сървъра, като Германски, Холандски, Щатски и други. Пробвайте го.
Флектарн – Новини & Отбрана на България
Имейл за контакти: flektarn@tuta.io

БРАУЗЪРЪТ - УБИЕЦ на нашата сигурност

Started by Ненчо

Replies: 0
Views: 2977
Last post 01 Nov 2015, 02:50:30
by Ненчо
Какъв браузър използвате?

Started by Division

Replies: 37
Views: 19051