Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Общи дискусии / Re: Политически портрети
« Последна публикация от Петкан - Днес в 20:17:20 »

Хасан Рухани

Хаса̀н Руханѝ (на персийски: ‌حسن روحانی) е ирански учен (юрист) и политик, избран (15.06.2013) за 7-ми президент на Иран. Заема поста на 3 август 2013 година.
Започва религиозното си образование през 1960 година. Следва в Техеранския университет (1969 – 1972) и получава степен бакалавър в областта на съдебното право. Защитава (1995) в Каледонския университет в Глазгоу магистърска дисертация на тема „Ислямската законодателна власт на примера на опита на Иран“ („The Islamic legislative power with reference to the Iranian experience“). В същия университет получава научната степен доктор (PhD) в областта на държавното право (1999).
 Владее арабски, английски, френски, немски и руски език.
Настоящият ирански президент Хасан Рухани,  също е старши мюсюлмански лидер и е смятан за прагматик, и има шанс да бъде избран за следващ върховен лидер. Тази вероятност е дори по-висока, ако Хаменей напусне кабинета или ако умре, а Рухани все още е президент (мандатът му завършва през 2020 г.).
Като член на Експертната асамблея президентът Рухани има повече възможности да лобира и да влияе върху процеса на подбор.
Рухани е най-влиятелният от настоящите членове на асамблеята. Като президент на републиката той може да съдейства и за кооптирането на другите членове, а неговият административен и духовен опит може да му помогне да създаде съюзи с различни групи и блокове на властта.
Той е най-опитният и уважаван мюсюлмански лидер на международната сцена и по-малко идеологически настроен от другите членове на Асамблеята. Като прагматик, Рухани се радва на подкрепата на технократите и бюрокрацията на Иран. Той също така има подкрепата на традиционните мюсюлмански лидери, които подкрепят отделянето на религията и политиката в семинариите.
Самият Рухани има богат опит в охранителните структури и във военния апарат. В миналото е заемал длъжности като заместник на втория заместник-началник щаб на Иран, член на Върховния съвет за отбрана и заместник на командващия по време на войната с Ирак през 80-те години. Хасан Рухани също така е национален съветник по сигурността под президентите Акбар Хашеми Рафсаняни и Мохамед Хатами.
Предполага се, че ако Рухани заеме позицията на върховен лидер, хардлайнерите ще бъдат премахнати, а технократите и аполитичните мюсюлмански лидери ще бъдат овластени. Рухани прие модела на наставника си Рафсанджани за Иран; той иска тази страна да стане "ислямска версия" на Китай със силен военен и икономически потенциал. Той иска Иран да бъде страна, която работи независимо от Запада, но има добри отношения с него.
Ако Рухани стане върховен лидер, той няма да доведе страната до радикална политическа либерализация. Прогнозите за този избор са, че Хасан Рухани ще подобри иранската икономика  и ще провежда такава политика, която ще доведе Иран до нормализация и социално-икономическа либерализация, ще бъде добре посрещната от иранците, които не искат да виждат чужда намеса или друга революция.
2
Чужбина / Re: Сагата в Сирия - докъде ще доведе?
« Последна публикация от Петкан - Днес в 19:35:55 »
Военната турска операция в Сирия започна.
Турската артилерия и авиация обстрелват усилено региона на Африн, подготвяйки началото на наземната операция за изтласкване на кюрдските войски от района
https://www.dailymotion.com/video/x6df3bc

Вашингтон е предупредил Анкара да не предприема действия срещу сирийските кюрди, които са подкрепени от Съединените щати. Турският министър на отбраната Нуретин Джаникли е окачествил изявлението на Вашингтон като "безсмислено".
Турция е предупредила, че отношенията й със Съединените щати "необратимо ще пострадат", ако Вашингтон действа, за формирането на 30 000 кюрдска армия в Северна Сирия.
Според съобщения в медиите турският Обединен щаб е разработил плана на операцията, основаващ се на стратегията за борба в градски условия. Турските войски планират да използват самолети и ракети с лазерно прицелно устройство, защото според турското командване, кюкдските милиции ще се сражават на организирани отбранителни позиции в районите на града.
Руският заместник-председател на комисията по отбрана и сигурност Франц Клинцевич е заявил :"Москва ще реагира само ако са застрашени руските бази в Сирия. "
Източници:
http://www.aljazeera.com/news/2018/01/erdogan-operation-syria-afrin-begun-180120120424928.html
https://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/turkey/2018/turkey-180119-sputnik03.htm?_m=3n%2e002a%2e2207%2ejm0ao07rtu%2e2159
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42759944
3
България / Re: Защо и как комунистите яхнаха национализма?
« Последна публикация от Sirows - Днес в 14:13:28 »
Комунистите са виновни за всичко.
https://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
4
Чужбина / Re: Сагата в Сирия - докъде ще доведе?
« Последна публикация от Петкан - Януари 19, 2018, 20:42:37 »
Цитат


Турция е прехвърлила специални части към границата със Сирия

19 януари 2018 / 17:30Турската армия е прехвърлила специални части в граничещия със Сирия окръг Хатай, съобщи днес Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.
       Според агенцията там са пристигнали най-малко 10 автобуса със служители от специалните части, които ще бъдат разположени в района на Хас и Къръкхан. Анадолската агенция отбелязва също, че на границата на двете страни в района на сирийския град Африн продължава артилерийският обстрел както от страна на турската армия, така и от базираните там кюрдски формирования.
       Анкара не изключва възможността за предприемане на операция срещу кюрдите от Партия на демократичния съюз (ПДС) и Силите за защита на народа (СЗН), които според Турция са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че операцията в Африн срещу "терористичните сили" може да започне всеки момент.
       Турската армия прехвърли във вторник най-малко 10 танка към границата със Сирия. Според телевизия Хабертюрк в пограничния район се извършва мобилизация.

Източник: Анкара

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1729163
...
...
Цитат
19 января 2018, 14:43 армия курды Минобороны Россия Сирия Турция

Российские военные решили покинуть город в Сирии перед наступлением турецких войск


Российские военнослужащие решили покинуть сирийский город Африн, чтобы избежать столкновений с турецкой армией, которая проводит операцию против курдских ополченцев на севере Сирии. Об этом заявил глава Минобороны Турции Нуреттин Джаникли, передает A Haber.

По словам министра, фактически военная операция против курдских вооруженных формирований (YPG) в районе Африна уже началась...

http://polit.ru/news/2018/01/19/afrin/
...
...
Вижда се, че настъплението на турските части е съгласувано с Русия.
Турска военна намеса в Сирия има за цел да изолира кюрдите и да попречи на по-нататъшното им проникване във вътрешността на Сирия, в области като Африн, на запад от град Алепо и Сирийската-турската граница.
Кюрдските милиции са част от коалицията на сирийските демократични сили, която се противопоставя на правителството на Башар Асад в Сирия.
6
Култура и изкуство / Re: Музикални поздрави
« Последна публикация от Hatshepsut - Януари 19, 2018, 07:06:11 »
Judas Priest - Close to You:

https://www.vbox7.com/play:4fcbee2218
7
Чужбина / Отношенията Полша-ЕС. Възможен ли е Polexit?
« Последна публикация от Петкан - Януари 18, 2018, 22:44:00 »
Уравляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната си от Европейския съюз веднага щом тя стане нетен вносител в бюджета на блока. Това увери председателят на Европейския съвет и бивши полски премиер центрист Доналд Туск, цитиран от "Франс прес" и БТА.


В интервю за полския либерален католически седмичник "Тигодник повшехни" Туск отбелязва, че много от ключовите решения на консервативното правителство във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва".


Цитат
"Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството, според тях, си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза...
Брюксел все още храни огромни надежди (не говоря за доверието, което изчезна много отдавна), че Полша ще остане в ЕС".

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/11/3110428_edinstveno_evrofondovete_zadurjat_polsha_v_es_smiata/
...
...
Разногласията между управляващата партия "Право и справедливост" в Полша и ЕС са по две основни причини.
Първата от тях е, че Полша все още отказва да приеме имигранти от Близкия Изток и Северна Африка.
Втората причина е концепцията на управляващите за реформа на съдебната система в Полша.
"Право и справедливост" са националистисти-консерватори, които силно се противопоставят на неограничената имиграция и проявяват скептицизъм към Брюксел, а едновременно с това Полша е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7.1 милиарда евро за 2016 г.
Управляващите предлагат да се даде право на депутатите от полския Сейми и на министъра на правосъдието правомощия, с които да се назначават съдии, без консултации с представителите на съдебната система. Представители на "Право и справедливост" твърдят, че реформата е необходима, поради корупцията на съществуващата система. Опозицията също така отбелязва, че новите предложения нарушават основния конституционен принцип за разделение на властите.
Европейските лидери не са съгласни със законопроекта и го определят като ​​заплаха за върховенството на закона. Премиерът на Полша  Беата Шидло отхвърли критиките на ЕС, като каза, че законът е вътрешна работа на Полша и правителството няма да се подаде на какъвто и да е външен натиск.
Европейската комисия предупреди управляващите в Полша, че заплашват върховенството на закона и могат да доведат до безпрецедентно замразяване гласа на страната в Европейския съвет и ограничаване на евфрондовете за полската икономика.
Критиците на исканите законови промени от управляващата партия казват, че законите са част от план на "Право и справедливост" да засили властта си над правосъдната система и да тласне страната към авторитаризъм.
Правозащитни организации в Полша подписаха преди няколко дни петиция, в която се казва, че промяната ще сложи край на Полша като демократична страна, основана на върховенството на закона.
През лятото на миналата година Долната камара на полския парламент гласува изменение на закона за забрана на комунистическа пропаганда и символи на тоталитарния строй, като той засяга също сгради и обекти., включително и около 250 са посветени на Червената армия, което предизвика гневна реакция от страна на Кремъл.
Великобритания излезе от ЕС и сега останалите членове на съюза ще трябва да затягат коланите."Право и справедливост" не иска Полша да плаща повече, отколкото е плащала до решението за излизане на Великобритания от ЕС.
Каква ще е по-нататъшната съдба на Полша и възможен ли е Polexit при управлението на партията "Право и справедливост"?
8
Общи дискусии / Re: Цитатът на деня
« Последна публикация от Петкан - Януари 18, 2018, 21:48:16 »
Цитат


"Предполагам сте много щастливи от това, че България е председател на Съвета на ЕС, но дали това по някакъв начин ви кара да се чувствате по-добре, се съмнявам. Та в този дух на мисли, аз и моите колеги от Инициативния комитет за провеждането на Референдума, решихме да ви покажем други хора – различни от сегашните политици. Образовани и доказали качествата си. Хора, които могат да представляват България и всички нас в съвсем друга светлина. Да бъдат политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава. " (отвореното писмо на Слави Трифонов до медиите )
https://www.vesti.bg/bulgaria/slavi-s-vseki-den-se-vizhda-nuzhdata-ot-brutalna-promiana-6078355
9
Чужбина / Re: Сагата в Сирия - докъде ще доведе?
« Последна публикация от Петкан - Януари 18, 2018, 21:42:51 »
                                   Януари 17, 2018 г.
 


САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия

САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия. Обучението е предназначено да подобри сигурността на разселените лица, които се завръщат в опустошените си общности. Също така е важно, ISIS да не може да се появи в освободените и неконтролираните райони. Това не е нова "армия" или обикновена "гранична" сила.
Това обучение и тези сили са в съответствие с целите на кампанията, за да се гарантира по-нататъшното поражение на ISIS,  и да даде своя принос към усилията за стабилизиране, и да създаде условия, които подпомагат женевския процес, под ръководството на ООН.
Военната кампания срещу ISIS не е свършила в Сирия и в долината на река Среден Ефрат все още се водят сериозни бойни действия.
Тези сили за сигурност са вътрешно съсредоточени, да не се позволи на бойците от ISIS да бягат в Сирия и за увеличаване на местната сигурност в освободените райони. Тези сили ще защитават местното население и ще помагат на САЩ,и техните съюзници, и партньори  в нови атаки срещу ISIS, в очакване на политическото решение на сирийската гражданска война в Женева.
Към днешна дата, чрез операциите на коалицията в Сирия, ISIS не е възстановила нито една от областите, които са загубили. Ние възнамеряваме да запазим така създаденото положение, именн по този начин.
Ние сме наясно и с проблемите на сигурността на Турция, нашия коалиционен партньор и съюзник от НАТО. Проблемите на сигурността в Турция са легитимни. Ние ще продължим да бъдат напълно прозрачни в отношенията си с Турция, във връзка с усилията ни в Сирия в борбата сISIS  и ще подкрепяме нашия съюзник от НАТО, в усилията  му за борба с тероризма.
САЩ и неговите партньори в глобалната коалиция остават непреклонни в общия си ангажимент да победят ISIS и за стабилизиране на Сирия.
В крайна сметка, Сирия трябва да определи своето бъдеще чрез политическия процес, който е определен с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.
...
Източник:https://www.globalsecurity.org/military/library/news/2018/01/mil-180117-dod01.htm?_m=3n%2e002a%2e2205%2ejm0ao07rtu%2e212v
Цитат
January 17, 2018
U.S. Continues to Train Local Security Forces in Syria
10
Родово Наследство / Re: Българският трибагреник
« Последна публикация от Sirows - Януари 18, 2018, 21:10:56 »
Идеята е била доста глупава.
Страници: [1] 2 3 ... 10