Автор Тема: Иван Михайлов  (Прочетена 30692 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен skit

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 9
 • Карма: +6/-3
 • Пол: Мъж
Re: Иван Михайлов
« Отговор #15 -: Юни 10, 2008, 22:30:51 »
И пак да си прочетем дядо Вазов.

През телевизия "Нови сад".

Шта си ти?

В Петрич, мисля. Края на двайсти век:


Macedonia - Pirinska Makedonia - 5

0:30"
3:39"

 

Срамно, много срамно....


И вече, не знам за кой.....

ПА ШТА СИ ТИ?
Иван Вазов

Па шта си ти? - такъв въпрос задава
във твоя дом безочлив чужденец.
Па шта си ти? - с такваз псувня смущава
душата ти некакен пришълец;
Па шта си ти? - туй питане навред -
при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
о, бъларино, сърбин ти полага
и чака с начумерен лик ответ.

Но ти пази се, прав ответ не давай.
Кажи се португалец кюрд, сириец,
лапонец, негър, циганин, индиец -
но българин се само не признавай.

Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
влече позор, побой затвор, изгнанье -
невидени при прежните тирани.
Скрий, че си българин в най-българския край;

че си потомък Самуилов, на Атонский
Паисий внук; скрий на коя си майка син,
на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
и езерата и горите македонски!

Не споменувай Лозеград,
Люлебургас, ни Булаир ужасни:
ти би разбудил подозрения опасни,
че на героите техни може да си брат.

Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
дъбрава, езеро, река, рид, планина
ще викат с глас през всички времена:
"Тук българи са, българи от памтивека!"


Април, 1913 г.
« Последна редакция: Юли 29, 2018, 14:56:38 от Hatshepsut »

Неактивен Македония

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 138
 • Country: 00
 • Карма: +40/-4
 • Пол: Мъж
 • Свободна Българска Македония!!!!
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Иван Михайлов
« Отговор #16 -: Август 03, 2008, 19:37:36 »
КАТО СЪМ БЪЛГАРИН, НЕ СЪМ ЛИ МАКЕДОНЕЦ?
Иван Михайлов
  Млад човек от вардарската наша област, добър българин, ми поставя в писмо въпроса, който стои в горното заглавие.
 
    Отговарям му публично.

    Ако те запитат какъв си /по народност/, ще отговориш, че си българин.

   Ако си запитан откъде си - отговаряш, че си от Македония. Но може в тоя случай да кажеш, че си "македонски българин", или "българин от Македония". С такъв отговор веднага си изяснил коя е народността ти и коя по-точно е родната ти страна. Подобен изчерпателен отговор е особено нужен за пред чужденците.

   Не е нужно, няма никаква причина да премълчаваш, че си от Македония. С това не се услужва на твоята българска народност. Напротив, принася й се услуга когато чужденците узнават, че в Македония живеят българи.

   Със задоволство казват, че са от Македония и нашите съотечественици турци, власи, гърци и прочее. Ще си позволя да удължа статията с един бегъл мой спомен, който се отнася до последните ми срещи с нашенци-турци.

   С жена ми минах турската граница през септември 1934 г. Стигнахме до малко селце южно от планината Странджа. Първите жители, които видяхме, ни поясниха веднага, че били "македоняли" /македонци/, бежанци от Битолски окръг. След няколко километра срещаме буден човек, запътен с кон към Лозенград. Узна, че сме българи и побърза да каже, че е от Куманово, но не забрави да добави "македоняли". Коларят пък, който ни возеше към същия град, с особена гордост - съвсем по свой почин - започна да ни разказва: "Бен македоняли им... / аз съм македонец.../. Избягах поради сръбския терор. Бях член на ВМРО; може да сте слушали за тая организация. Мнозина в нашето село бяха смазани от бой; създаде се една афера. Тук е вече и цялото ми семейство. Доста известни на мене факти изнасяше този добряк, у когото бе оставила следи от омраза сръбската полиция. Спряхме в окръжното управление в Лозенград. Приставът, който ни посрещна, като чу, че сме българи, без никакво бавене отвърна: "бенди македоняли им" /И аз съм македонец/. Оказа се, че е братовчед на познатия нам Сали, в чиято къща в село Осеново, Горноджумайско, бяхме два месеца преди това. Роднините му бяха окачили малък негов портрет в стаята си, където ни приеха. Но чрез портрета не можахме да го познаем. На другия ден взехме влака за Цариград. След около половин час ни посети в купето нисичък, симпатичен човек. Първите му думи бяха: "Ефендилер, бенда ищипли им" /Господа, и аз съм щипянин/. Той се грижел за пощата във влака, която се помествала в съседното до нашето купе. Изкарахме приятен разговор за родния ни град. И този човек с някаква радост посочваше, че е от Македония. След един месец, когато бяхме вече в град Кастамону, отбивайки се за малко в едно кафене, при нас доближи стола си един възрастен човек и се представи със следните думи: "Аз съм македонец; преди Балканската война бях офицер в Кукуш; от тогава съм преселен в Турция...". В Анкара пък, влизайки с полицаите в един дюкян за плодове, стопанинът, като по поръчка започна: "Виждам ви няколко пъти да минавате край дюкяна ми. И аз съм македонец, от Радовиш съм...". А единият от приставите, който повече от две години бе причислен към нас, беше от Охрид. Той като по обичай на всеки турчин заявяваше: "Бен македонялъ им..." и започваше да превъзнася красотите на Охрид, прибавяйки и горчивата си болка, че е така далече от родния край.

    Просто за очудване бе тази кратка, отсечена увертюра при всяка наша случайна среща със съотечественици - турци: "И аз съм македонец.".
Но нито един баварец, нито един сицилианец не скрива името на родната му Бавария или Сицилия, независимо, че първият се смята германец, вторият италианец.

    Преди 34 години в България дойде на власт една сърбофилска група. Тя побърза да заличи името Македония що се отнася до околиите около Пирин. От това остана доволен само Белград, комуто изнася хората да мислят, че Македония е само онази област, която се намира под негова власт.

    И днешна Югославия преследва българското име така неостъпно, както беше и при кралския режим в нея. Титовите комунисти с всички средства се мъчат да изкоренят българското име в заграбените македонски околии, като го заместват с названията македонец и македонка.
Но в нашите противомерки трябва да бъдем тактични и много проницателни. Налага ни се много труд, за да изясняваме, че има разлика между географско и национално име. Но е почти излишен труд да забраняваме названието македонец. Вместо него най-подходящо е, както вече казах, да се казва "македонски българин".

    Впрочем, светът много добре е знаел, че ние сме българи даже когато всички наши организации са се наричали македонски и когато самите ние, - както постъпват и нашенците турци, власи, албанци и гърци сме отговаряли също, че сме македонци, за да посочим от къде сме. Самата ВМРО нийде в своя устав, в своите правилници, и в кръглия й печат не споменава нищо за нашата българщина. Това се е смятало излишно и от самите нас, и от чужденците. И то тъкмо защото за всички е било ясно, че ВМРО е създадена от българи; че борбата е водена именно от тях на първо място. Малцина знаят, че от началото ВМРО бе създадена само като организация на българите; малко по-късно тя се яви и по устав като организация, в която могат да членуват всички народности в отечеството ни.

    Заключвам. На младия човек, който ми отправи писмото, препоръчвам най-спокойно да казва, че е македонски българин.
 

  [[ В. Македонска трибуна, г. 44, бр.2269, 28 януари 1971 г., с. 1. ]]
« Последна редакция: Юли 29, 2018, 14:56:59 от Hatshepsut »
Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство

http://www.youtube.com/user/Bgna3moreta

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4705
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Иван Михайлов
« Отговор #17 -: Август 30, 2008, 17:27:33 »
На този ден е роден Иван Михайлов (Радко) - последният водач на ВМРО

На този ден през 1896 г. е роден Иван Михайлов Гаврилов, известен като Ванчо, Ванчѐ Михайлов или с прякора Радко. Иван Михайлов е Български революционер, деец на национално-освободителното движение в Македония, последният водач на Вътрешната македонска революционна организация.


IMRO and Ustasha - Brothers in Arms

Роден е в щипската махала Ново село. Учи в Солунската Българска мъжка гимназия „Свети Кирил и Методий“, където всичките му учители са патриоти, а някои от тях са членове на ВМОРО. След разделянето на Македония през 1913 г. и анексията на егейския ѝ дял от Гърция, а вардарския от Сърбия, Иван Михайлов е принуден да завърши образованието си в сръбска гимназия в Скопие. Там за първи път среща един от хората, които ще мрази най-много в живота си - сръбският престолонаследник, а впоследствие и крал Александър. След завършването в 1915 година като отличен ученик му е предложено от сръбския министър на просветата да продължи образованието си като стипендиант на сръбското правителство, в който университет си избере в Европа. Иван Михайлов отказва и през 1918 г. постъпва в Българската войска.

Ванчѐ Михайлов служи в Българската армия по време на Първата световна война и проявява забележително усърдие. След Солунското примирие от 1918 г. напуска армията и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Именно тогава е поканен от Тодор Александров за негов личен секретар в задграничното представителство на ВМОРО в София. Междувременно Иван Михайлов е един от основателите и председател и на студентското дружество „Вардар“.

Активната му легална дейност свършва с убийството на Тодор Александров (1924), негов много скъп приятел и учител. След убийството Иван Михайлов е избран в ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците на войводата. В следващите години Ванчѐ Михайлов се налага като фактически ръководител на ВМРО. Привърженик на тактиката на индивидуалния терор. През 20-те и 30-те години активисти на ВМРО са пряко замесени в голям брой от политическите убийства в България.

През 1926 година Ванчѐ Михайлов се жени за Менча Кърничева, с която остава до края на живота ѝ. През 1927 г. сръбските власти ликвидират баща му и по-големия му брат, в отговор той издава смъртна присъда на сръбския крал Александър, която е изпълнена в Марсилия през 1934 г. от Владо Черноземски.

След Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.Ванчѐ Михайлов напуска България като прекарва няколко години в Турция, Полша, Хърватия, Унгария, Германия, Испания, докато най-сетне се установява в Италия.

След началото на Втората световна война Михайлов осъществил контакт с райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер. След това била издадена заповед на Главното управление за имперска безопасност (РСХА) за създаването на батальони от активисти на ВМРО под немско командване. Общата численост на тези части, чиято цел трябвало да бъде борба с гръцките партизани, се предвиждала между 5000 и 8000 души. Те трябвало да бъдат разположени в триъгълника Солун - Костур/Лерин - Лариса. От началото на март 1944 започнало формирането на такива Вафен-СС роти (по-късно батальони) в Костурско, Леринско и Воденско.

През септември 1944 г. Иван Михайлов пристига в Скопие. Разбирайки, че съдбата на Македония отново е предрешена, той отказва да провъзгласи създаването на независима македонска държава (предложено от Хитлер), за да се избегнат безсмислените жертви.

Ванчѐ Михайлов умира на преклонна възраст в Италия. Той и в изгнание не спира да защитава своето дело и издава хиляди брошури и статии, както и няколко книги. Автор е на четири тома „Спомени“, „Македония — Швейцария на Балканите“, „Сталин и македонският въпрос“ и други книги.
« Последна редакция: Юли 29, 2018, 14:57:59 от Hatshepsut »
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен FUNDAMENT

 • Newbie
 • Публикации: 1
 • Карма: +1/-0
 • Пол: Мъж
Re: Иван Михайлов
« Отговор #18 -: Август 30, 2008, 17:30:46 »
Последния български герой за съжаление.

Иван Михайлов Гаврайлов

На 5 септември 1990 г. умира един велик Македонец с огромно Българско Б на име Иван Михайлов Гаврайлов. На 5 септември се навършват 17 г. от неговата кончина. Този човек си беше посветил живота в интерес на Българската национално обединителна кауза в Македония, за свободата на Македония от сръбско тиранично подтисничество, и показа на света как се бори роб за свобода. Искам с тази тема да изразя своята скръб и болка, от смърта на този неоценим по-никакви скали и параметри Българин, и да кажа че без него България изобщо не е същтата като по-негово време. Какво по-красиво да живееш и да умреш за една свята идея, обединила инак разпокъсаният наш Български народ в едно. Дала отпор на наглите гърци, и на циничните сърби. И нека да бъдем негови верни последователи на нашият свят войвода, Иван Михайлов Гаврайлов. Поклон, дълбок поклон пред святата памет на този свят за България Българин. Почиваи в мир войводо, и се моли пред БОГ за нас и нашите грешни души, за нашето спасение и съхранение на рода и името Българско АМИН.


А къде точно се намира гроба му, знае ли някой.
« Последна редакция: Февруари 09, 2017, 07:44:01 от Hatshepsut »

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2798
 • Country: bg
 • Карма: +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Иван Михайлов
« Отговор #19 -: Септември 05, 2008, 20:09:01 »
Днес вече се навършват 18 години от смъртта на великия водач на ВМРО - Иван Михайлов!

Неактивен Македония

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 138
 • Country: 00
 • Карма: +40/-4
 • Пол: Мъж
 • Свободна Българска Македония!!!!
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Иван Михайлов
« Отговор #20 -: Декември 01, 2008, 21:15:14 »
Някой знае ли къде в нета има пълното интервю на Кеворкян със Иван Михаилов(или ако някои има запис на интервюто ще му платя всичките разноски ако може да ми го прати) ???
Търся го няколко години и....нищо :( :(
Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство

http://www.youtube.com/user/Bgna3moreta

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4705
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Иван Михайлов
« Отговор #21 -: Декември 01, 2008, 21:18:13 »
Ще преровя нета, и ако намеря нещо ще го публикувам.. ;)
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен Македония

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 138
 • Country: 00
 • Карма: +40/-4
 • Пол: Мъж
 • Свободна Българска Македония!!!!
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Иван Михайлов
« Отговор #22 -: Декември 01, 2008, 21:30:16 »
Ще преровя нета, и ако намеря нещо ще го публикувам.. ;)
Дано да намериш :)
Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство

http://www.youtube.com/user/Bgna3moreta

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1641
 • Country: bg
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
Re: Иван Михайлов
« Отговор #23 -: Декември 01, 2008, 21:34:16 »
От Гугъл, излиза тази дълга дискусия по въпроса. Изглежда само Кеворкян и БНТ имат права да го пуснат, след като само те имат запис...

http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/1436076/page/0

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4705
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Иван Михайлов
« Отговор #24 -: Декември 01, 2008, 21:36:46 »
От Гугъл, излиза тази дълга дискусия по въпроса. Изглежда само Кеворкян и БНТ имат права да го пуснат, след като само те имат запис...

http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/1436076/page/0
И аз виждам това.. :-k Ако някои има някакъв имейл или телефон на Кеворкян, нека го публикува.
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1641
 • Country: bg
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
Re: Иван Михайлов
« Отговор #25 -: Декември 01, 2008, 21:38:16 »
Защо не пишем на БНТ, може пък да ни отговорят... Кеворкян няма как да се издири...

За колко ли биха продали запис на предаване от преди 20 години?

Неактивен Македония

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 138
 • Country: 00
 • Карма: +40/-4
 • Пол: Мъж
 • Свободна Българска Македония!!!!
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Иван Михайлов
« Отговор #26 -: Декември 01, 2008, 21:42:00 »
Защо не пишем на БНТ, може пък да ни отговорят... Кеворкян няма как да се издири...

За колко ли биха продали запис на предаване от преди 20 години?

За много,ако вобще го продадът >:( >:(
А и някък странно,до сега са го излъчвали само 1 път за толкова години(поне аз знам така),и дори не е било пълното интервю :(

Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство

http://www.youtube.com/user/Bgna3moreta

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1641
 • Country: bg
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
Re: Иван Михайлов
« Отговор #27 -: Декември 01, 2008, 21:43:14 »
Все пак можем да им пишем на ТВ фонд-а - http://www.bnt.bg/bg/about/22

Или направо на общата поща - http://www.bnt.bg/bg/about/20

Нищо не пречи да пробваме...

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4705
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Иван Михайлов
« Отговор #28 -: Януари 25, 2009, 22:31:34 »
ВМРО-МО. Интервю с Иван Михайлов

« Последна редакция: Юли 29, 2018, 14:59:01 от Hatshepsut »
Facebook  account - Kaloian Ivanov Macedonbg
Bulgarian nationalist forum has been upgraded SMF 2.0. Final

Неактивен МИГ

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 503
 • Country: 00
 • Карма: +119/-27
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Иван Михайлов
« Отговор #29 -: Януари 28, 2009, 15:12:41 »

А къде точно се намира гроба му, знае ли някой.
в италия някъде, повеч информация не знам, погребан е заедно със жена си Менча  ;)Редактирано от администратор: Премахнат обширен цитат на друг потребител от постинга.
« Последна редакция: Август 26, 2016, 17:35:53 от Hatshepsut »
Why don't you all f-fade away (Talkin' 'bout my generation)
And don't try to dig what we all s-s-say (Talkin' 'bout my generation)
I'm not trying to cause a big s-s-sensation (Talkin' 'bout my generation)
I'm just talkin' 'bout my g-g-g-generation (Talkin' 'bout my generation)


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf