Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Поезия / Re: Петя Дубарова
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 21, 2017, 09:32:16 »
Безсмъртие

Разсеяно се плъзва есента
през тънки клони на дървета рижи.
В бездънното корито на нощта
потапям всички свои дневни грижи.

И пак възмездна идва срещу мен,
велика, строга, царствена и млада,
белязана от огън, кръв и ден,
една червена, древна Илиада,

дъхтяща на човек и на живот.
Нима дори и времето е спряло,
отстъпвайки пред шеметния ход
и силата на женското ѝ тяло?!

Нима защото Зевс и Аполон
направиха я своя жрица,
превръща тя сърцето ми във трон
и властно става моята съдница?

Повярвала в тънтежния ѝ глас,
в човешкото на нейната магия,
от ритъма ѝ строг и тежък аз
задъхано, на едри глътки пия.

И взела мощ от ръста на Ахил,
от зевсовата длан благословена,
аз своя град - усмихнат, млад и мил,
превръщам в Троя - древна и червена.

Но не пожар и пушечни следи,
не тежка и възмездна Божа сила,
не копия, потънали в гърди,
за тази Троя аз съм отредила.

За нея пазя светла като ден,
магийна като Ботева балада
и тежка като златен древен храм,
една могъща нова Илиада.

И тихо пред безсмъртния ѝ ход,
от който като бял вулкан изтича
легендата за моя горд народ,
светът като пред Бог - да коленичи.
2
Общи дискусии / Re: Малко разнообразни и доста чалнати снимки
« Последна публикация от Петкан - Ноември 20, 2017, 21:24:32 »
Работници проверяват новия подземен погребален тунел, който е под гробището на жилищния район Гиват Шаул. Тунелите се създават поради недостига на земя и ще осигурят място за повече от 22 000 нови гробове. Ерусалим, Израел.


https://www.theguardian.com/world/gallery/2017/nov/19/autumn-scenes-in-uk-and-prayers-for-zimbabwe-sundays-top-photos#img-6
https://www.theguardian.com/world/gallery/2017/nov/19/autumn-scenes-in-uk-and-prayers-for-zimbabwe-sundays-top-photos
...
...
Изображението на снимката на пръв поглед изглежда като голяма тълпа хора, събрали се на концерт, а всъщност това са комбайни, които през нощта жънат памук.

http://twistedsifter.com/2017/11/when-you-realize-the-concert-crowd-is-a-cotton-harvester/
http://twistedsifter.com/category/picture-of-the-day/
3

"Видяхме се с Каракачанов и Сидеров и се разбрахме тази вечер да бъда обран, и ето, аз съм обран, посочи вицепремиерът. И поясни: Сто пъти по-добре е да имаме ежеседмични скандали с ГЕРБ, отколкото властта да иде в ръцете на БСП и ДПС ."
http://epicenter.bg/article/Valeri-Simeonov--Ninova-se-pravi-na-dzhihadistka-s-poyas-s-bombi--koyato-darzhi-butona/141234/2/0
...
...
На Валери Балевски не му пука за нищо, освен за келепира.
Уж ненавистта към ДПС и БСП са паравана, зад който се крие политическата несъстоятелност на комунистическия потомък, носещ  популярното съветско име Валери.
Този смърдел за по-прилична сума ще си такова майката.
4
Наука и образование / Re: Интересни научни открития
« Последна публикация от Петкан - Ноември 20, 2017, 20:17:33 »
Силните земетресения са по-чести заради забавянето на въртенето на Земята


Разрушения от земетресението с M7.3 от ноември 2017 г. близо до границата между Иран и Ирак. Снимка: Фарзад Менати / Wikimedia Commons


Геолози предупреждават за поредица от опустошителни земетресения, които вероятно ще се случат през следващата година. Това се дължи на забавянето на въртенето на Земята, твърдят учените, разказва Discover magazine.

Експертите смятат, че сме "минали леко тази година" със само шест тежки земетресения.

Догодина може да има най-малко 20 сериозни земетресения, а най-интензивните от тях се очаква да се появят в тропическите региони, където живеят около един милиард души.

Малки промени в скоростта на въртене на нашата планета ще предизвикат огромна сеизмична активност чрез освобождаване на големи количества подземна енергия, твърдят експерти, въпреки че техните изследвания се опровергават от други учени.

Въртенето на нашата планета се забавя поради силите на привличане между Земята и Луната. Страната на Земята, която е най-близо до Луната усеща това привличане най-силно, а страната най-отдалечена от Луната - най-малко. Тази разлика в гравитационно притегляне причинява приливите и отливите. Гравитацията на Луната привлича Земята, създавайки триене и забавя въртенето на планетата ни. Топенето на ледниците на полюсите на Земята също е фактор на забавянето на въртенето й.

Като следствие от по-бавното въртене на Земята, дължината на дните ни бавно се увеличава. В този век дължината на едно денонощието ще се увеличава с по 1,7 милисекунди.

Учени от Университета на Колорадо в Боулдър и Университета на Монтана твърдят, че дори колебания от порядъка на милисекунди биха могли да увеличат сеизмичната активност.

"Връзката между въртене и земетръсна дейност на Земята е силна и предполага, че ще се увеличава броят на интензивните земетресения през следващата година", заяви пред Observer д-р Роджър Билхъм (Roger Bilham) от Университета в Колорадо.

Експертите, които представиха своите констатации по време на годишната среща на Геоложкото дружество на Америка, нямат предположение защо това се случва, но смятат, че дребни различия във въртенето предизвиква промяна във формата на желязно-никеловото вътрешно ядро на Земята.

По време на такива периоди земната мантия се издига малко повече към кората, което променя пътя на външните ​​потоци на ядрото, създавайки несъответствие между скоростта на твърдата кора и мантията. През последните 3000 години ядрото на Земята се ускорява слабо, а мантията и кората, на която стоим, се забавя, се отбелязва в изследване от 2015 г.

Това от своя страна променя течното външно ядро, върху което лежат тектоничните плочи на Земята.

"Механизмът, до който стигнахме е, че Земята се забавя, подобно на кънкьор, въртящ се върху лед. Тъй като Земята се забавя, екваториалният й диаметър намалява", заяви д-р Билхъм пред BBC Inside Science. "Нейната талия (на Земята) става по-малка, но дрехите й, тектоничните пластове на Земята, не променят размера си, което означава, че те ще се нагънат нагоре. Тези малки промени в цялостната форма на Земята са достатъчни".

Изследователите откриват пет периода от началото на миналия век, през които има повече земетресения, отколкото през останалото време. През тези пет периоди броят на земетресенията с магнитуд от 7 и нагоре е с 25 до 30% повече. Всички те съвпадат със забавянето на въртенето на Земята.

"През следващата година ще наблюдаваме значително увеличение на броя на тежките земетресения. Тази година бе лека. Досега имахме само около шест тежки земетресения", заяви Билхъм. "Лесно могат да станат до 20 годишно от 2018 г. нататък".

От 1990 г. насам повече от 80% от всички земетресения с  магнитуд 7 по източната граница на Карибската плоча са настъпили през петте години след максималното отрицателно ускорение.

По време на тези периоди може да има до 30 интензивни земетресения всяка година, докато през останалата част от времето, средният брой е около 15 земетресения.

Изследователите смятат, че глобалната сеизмична активност заради забавенето е най-силно изразена при екваториални ширини 10°N - 30°S.

Много геолози са скептично настроени относно констатациите. Някои твърдят, че връзката между земетресенията и въртенето на Земята е случайна.

Това е само презентация на конференция, а не научно изследване, преминало партньорска проверка, така че липсват подробности за разглеждане, според Джон Калан (John Callan) от Института по геоложки и ядрени науки GNS Science на Нова Зеландия.

"Вярно е, че е имало периоди на повишени нива на големи земетресения през последните 100 години. Но, ако тръгнем да търсим корелация с друг природен феномен, почти сигурно ще намерим някои интересни съвпадения".
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Silnite-zemetreseniia-sa-po-chesti-zaradi-zabavianeto-na-varteneto-na_98021.html
5
Цитат
"Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не успяха да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна най-мощната европейска държава в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на канцлера, предадоха АФП и Ройтерс.
 
След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление.
 Коалиция "Ямайка" няма управлява Германия, преговорите се провалиха


Хорст Зеехофер (ХСС) и Ангела Меркел (ХДС) след провала на преговорите.
http://www.pi-news.net/jamaikasondierung-gescheitert/
...
...
"Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.
 
Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП.
Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

 
Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.
 
Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13% от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс."

https://dariknews.bg/novini/sviat/angela-merkel-niama-da-pravi-opiti-da-oglavi-pravitelstvo-na-malcinstvoto-2061754

...
...
Сега Германия е изправена пред два политически варианта- правителство на малцинството ((ХДС+зелените ),под ръководството на Меркел, без мнозинство в Бунде(Райх)стага или нови избори през 2018 г.
На Ангела Меркел ще и се наложи да плаща за греховете си пред германския народ и народите от ЕС.
...

Bildunterschrift: Machtmißbrauch ist aller Altparteien-Laster Anfang. :mad: :mad: :mad:
6
Общи дискусии / Re: Цитатът на деня
« Последна публикация от Петкан - Ноември 20, 2017, 19:41:44 »
Цитат
"ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън с всички възможности, които имаме. Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат.
Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство." (Министър-председателят Бойко Борисов в публична академична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“ в УНСС )
https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-predupredi-evropa-turciia-ima-ogromna-armiia-6076326
7
България / Re: БОКО ДА ГО ПРОЧЕТЕ и ДА СИ ЗАТВОРИ УСТАТА!
« Последна публикация от Петкан - Ноември 20, 2017, 19:16:27 »
Какво стана с оставката на правителството ,която щяха да искат БСП и ДПС?Нали щяха да викат ББ да обясни някои негови изказвания,май не е от значение,всяко чудо за три дни.Пенсионерите ще го свалят ,след като им се подиграва с новогодишни подаяния 20 евро.Правим бегло сравнение с гръцките пенсионери и що щеш,тия са с привилегии на древногръцки богове от Олимп.От ЕС напразно ги щавиха за стотици милиарди евро,тия пак си живеят нашироко,все едно нищо не е станало.Но по време на европредседателство ,да лъснат пред отбрана публика тежките обществени антагонизми,това дава известен шанс на българите да постигнат някои отстъпки от туземната ни администрация.
Раковски, БСП и ДПС са същите помияри като гербаджиите, и дори да свалят правителството на ГЕРБ по някакъв начин (само с благословията на батковците от ул."Козяк" №16 !!!), нищо по-добро от гербаджиите не могат да направят.
Орисията на съвременните управляващи български политици и техните политически опоненти е същата, като на бръмбара и мухата, които някой е хванал и поставил в две отделни закрити чаши.
Тези две насекоми не могат нищо друго да направят, освен да бръмчат и жужат, и в крайна сметка да се изакат в определеното им от някой си място.
Научен факт е, че летящите насекоми играят огромна роля във функционирането на екосистемите, а затворените насекоми стават само за колекции на ентомолозите.
Що се отнася до Гърция, тя винаги е била галеник на ЕС и стара Европа.
8
И при социализма имаше златно покритие,не и сега.Сега парите могат по магически начин да се размножават в банките и след цялата абракадабра да се стопят спестяванията на населението.Според някои прогнози,неизбежно е в обозримо бъдеще коренно преформатиране на световната финансова система.Затова големите държави усилено натрупват златни запаси,в бъдеще всяка парична единица ще бъде вързана към златния стандарт.Нещо,което интуитивно съм го предсказвал преди десетина години.                       Полша се очаква също като Англия,да напусне ЕС,досегашните резултати от членството били неутешителни. Има едно видео с Д.Айк ,в което надълго и нашироко разказва за измамата с Лисабонския договор,да,това е така,но въпроса е защо стана така.Ами просто: тарикатите от ЕС И ЗАДКУЛИСНИТЕ ИМ КУКЛОВОДИ видяха че няма да стане с референдуми,избягаха на без коз,седнаха и се разбраха с назначените от тях туземни вождове.Във всяка членка на ЕС са назначени такива сговорчиви екземпляри и те са готови да се подпишат и с двете ръце под какъвто и да е заробващ страните им договор.
9
България / Re: БОКО ДА ГО ПРОЧЕТЕ и ДА СИ ЗАТВОРИ УСТАТА!
« Последна публикация от Раковски - Ноември 20, 2017, 15:40:22 »
Какво стана с оставката на правителството ,която щяха да искат БСП и ДПС?Нали щяха да викат ББ да обясни някои негови изказвания,май не е от значение,всяко чудо за три дни.Пенсионерите ще го свалят ,след като им се подиграва с новогодишни подаяния 20 евро.Правим бегло сравнение с гръцките пенсионери и що щеш,тия са с привилегии на древногръцки богове от Олимп.От ЕС напразно ги щавиха за стотици милиарди евро,тия пак си живеят нашироко,все едно нищо не е станало.Но по време на европредседателство ,да лъснат пред отбрана публика тежките обществени антагонизми,това дава известен шанс на българите да постигнат някои отстъпки от туземната ни администрация.
10
Движения до 9.IХ.1944 г. / Re: Бранникъ
« Последна публикация от Siegfried - Ноември 20, 2017, 13:14:41 »
Д-р Стефан Клечков - български финансист и д-р по международно право, член на родолюбивата организация ''Млада България“ и ръководител на организацията ''Бранник“., областен управител на Беломорието, 1942-1944г., жестоко убит от гръцките комунисти през 1945г.

На 18.09. 1944 г. край Саръшабан е заловен от гръцки шумкари. Д-р Стефан Клечков е арестуван и изпратен в България, където вече на власт след преврата на 9 септември са комунистите под маската на т. нар. Отечествен фронт. Те го хвърлят в Хасковския затвор. После е преданен от българските комунистите на гръцките им другари от ЕЛАС. По това време в Беломорието са комунистите от ОФ Добри Терпешев, Сава Гановски и Димитър Нейков, които предават от името на ОФ Беломорието на гръцките комунисти. За беломорските българи това означава смърт, преминала под лозунга за прочистване на българските ''фашисти''.

На 1.02. 1945 г., д-р Стефан Клечков е убит по особено жесток начин, като първо са му извадени очите, след това е заровен жив до шията, и накарая така разстрелян. Преди да го подложат на тези средновековни зверства, гръцките комунисатически варвари подробно му описват какво го чака. Докторът само помолил да му разрешат да види за последен път на снимка съпругата и малката си дъщеря. Д-р Стефан Клечков става една от стотиците хиляди жертви на гръцкия варваризъм и терор над българския народ. Брат му Христо Клечков е разстрелян от българските комунисти без съд и присъда след преврата на 9.09.1944г.

PS РОДООТСТЪПНИЧЕСТВОТО и работата в УСЛУГА на чужди държави, на местните клошари, обявяващи се за комунисти, много ясно показва, че комунистите не са "българи", а славянски българофоби, и че тази АНТИбългарска партия, днес наричаща са БСП трябва да бъде АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНА, а членовете й съдени, по ЗЗД и обявени за опасни за националната сигурност на България !

Героите не умират

Д-р Стефан Клечков


НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТИМ !!!
Страници: [1] 2 3 ... 10