Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Родово Наследство => Археология => Темата е започната от: Hatshepsut в Юни 15, 2011, 20:39:36

Титла: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 15, 2011, 20:39:36
Крепостта Овеч спирала турци и византийци към нашите земи

Военното съоръжение, обитавано в древността от траки, римляни, гърци и евреи,
бързо станало административен център


(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Provadia_fortress1.jpg/800px-Provadia_fortress1.jpg)

Крепостта Овеч се намира на планинското плато, наречено Калето, извисяващо се източно от днешния град Провадия. То има формата на кораб, чийто нос сочи на юг. Отвсякъде е обкръжено със скални откоси, високи около 20 м. Тесен провлак го свързва с друго плато - Табиите (укрепленията), разположено на север от Калето.

 Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите


 следи от човешка дейност в землището

 към V в.пр.Хр.

 Смята се, че градът е основан като крепост и преден пост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена.

 Византийците я наричали Проватон, турците - Таш Хисар, а българите - Овеч. Проватон на гръцки означава "Овча крепост". Това име било преведено буквално от славяните като Овеч. Дошлите по-късно Аспарухови българи също възприели това име, под което се среща и в повечето документи.

 Крепостта, издигната първоначално само като отбранително съоръжение, бързо се превърнала в относително голямо селище, за което свидетелстват източници, в които е споменавана като областен център.

 Каменната крепост е била свидетел на разни епохи и народи. В различните периоди тя е населявана от траки, римляни, византийци, евреи. Превземана е от рицари, турци, руски войски. По време на Второто българско царство Овеч вече е важен административен, стопански и военен център, а и едно от седемте седалища на митрополити.

 За бързото разрастване и утвърждаване като военно-административен център способства стратегическото и разположение - близостта до Плиска, Преслав и Варна (която още от 681 г. е в българско владение). Всъщност при евентуално превземане на Варна, Овеч би била основната преграда по пътя към Плиска, Преслав и Търново.

 През 1278 г., опитвайки се да преминат през проходите на Стара планина към Търново, две византийски армии от 5000 и 10,000 бойци, водени съответно от пълководците Априн и Мурин, намират гибелта си под мечовете на воините на цар Ивайло [1277-1279 г.]. Следващият византийски пълководец Михаил Глава Тарханиот опитва през Варна. Той превзема няколко крепости в Източния Балкан, но е спрян при Овеч. Докато се занимава с обсадата, в тила му пристига армията на Ивайло и ликвидира византийците за броени дни. Михаил Глава (за когото впрочем се смята, че е от български произход) предвидливо се "разболял", качил се на кораба си във Варна и отпътувал за Константинопол, оставяйки войниците си на заколение.

 В крепостта са били затворени рицарите на Амедей VI Савойски, между които маршалът на Бургундия, пленени при неуспешната му обсада на Варна през 1366 г.

 Тук е живял цар Петър II, след като се отказва от короната и предава властта на своя по-малък брат Асен през 1190 г. Хобито му да ловува го довежда тук, където някога е имало чудни гори.

 Овеч паднал под турска власт през 1388 г., когато тридесетхилядна турска армия под командата на Лала Шахин с измама нахлула през нощта след сключено примирие.

 Завоевателите го наричат Провадия, а също и Таш Хисар ("Каменна крепост")

 По-късно крепостта е завоювана от Ягши бей и 490 години е в чертите на Османската империя. По време на похода [1444 г.] на Владислав III Ягело-Варненчик е завзета с щурм, гарнизонът е избит до крак и крепостта опожарена и разрушена. Била е и център на освободителното въстание на Фружин - син на Иван Шишман [1371-1395 г.]. Към средата на ХVI в. крепостта запàда. Градът трайно се установява на днешното си място в котловината, по бреговете на р. Провадийска.

 Освобождението на България от османско иго заварва Провадия с около 3500 жители. Голяма част от мюсюлманското население се преселва в Турция. На негово място прииждат българи от близките села и от Източна Турция. За кратък период от време Провадия е окръжен център в Княжество България. В резултат на административна реформа от 1881 г. става околийски град.

 От нейната слава са останали само уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода (един от които с дълбочина 80 м.) и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг [814-831 г.].


 Гербът на крепостта е орелът, изрисуван върху пръстените


 Доскоро дъното на кладенеца беше запушено след двадесетия метър дълбочина, тъй като всеки турист, изкачил платото, е хвърлял вътре по един камък, вярвайки, че така ще му се изпълни желанието пак да се върне.

 По време на реставрацията на крепостта пък работниците са го ползвали като място за изхвърляне на строителни отпадъци. Наскоро беше завършено организираното от община Провадия отпушване и проучване на кладенеца, при което кладенецът беше осветен и обезопасен. Дълбочината му достига 80 м, от които 4 м са под скалния масив. На дъното не е намерен изход, а само съоръжение за събиране на водата. Мостовото съоръжение от Централната северна порта до другото плато - Табиите е възстановено.

 Всички тези дейности са извършени по проект "През очите на времето - природа и култура", финансиран от програма ФАР и осъществен от община Провадия. През последните две години са възстановени археологическите разкопки на Овеч. Те дават нови данни за възникването и функциите на крепостта.


Легендите

За отбраната на крепостта

 Според тази легенда черкезите с месеци обсаждали Овеч. Местното население обаче си изградило желязна система за защита и си съобщавало с огньове, ако в далечината се мерне враг. Веднага след като се появял сигналът за бедствие, всички влизали в крепостта и вдигали подвижния мост, който свързвал платото с околността. В дълбоките карстови пещери имало огромни запаси с жито, а прочутият кладенец снабдявал обсадените с прясна вода. Според преданията той можел да се ползва и като авариен изход. Местните хора разказват, че преди време в отвора на кладенеца пуснали оцветена юрдечка. Птицата изплувала след два дни в Петров дол, което е на 12 километра от крепостта.


За Михаил Воин

(http://www.pravoslavieto.com/life/icons/11/11.22_sv_M_Voin.jpg)

 Любопитна, но доста неясна е легендата за Михаил Воин от Потука [† 867 година], който на връщане от воински поход убива седмоглав змей, след което препускал с коня си по тесните и стръмни стъпала нагоре към Таш-Хисар; когато стигнал там, конят му издъхнал, а той успял само да се помоли в черквата, след което се върнал, за да умре при коня си. Като спомен за "събитието" на това място бил сложен "камък, околчасто издълбан, висок", т.е. стълб.

http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=211333&cat=11 (http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=211333&cat=11)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 30, 2011, 20:44:13
Праисторически скелет бе открит край Суворово

(https://www.teenproblem.net/media/teenproblem/files/articles/576x371/30482_9616_1311259785.jpg)

Праисторически скелет – на приблизително 7,5 хиляди години, бе открит при археологическите разкопки в местността Корията край Суворово. Той бе намерен при разкопките на жилище, което е датирано от около V хилядолетие преди Христа.

Полът на скелета все още не е известен. До момента е ясно, че той е загинал насилствено, съобщи ръководителя на експедицията д-р Владимир Славчев.

През това лято, за втора поредна година Община Суворово с активното съдействие на кмета инж. Павлин Параскевов финансира археологическото проучване на праисторическото селище в местността Корията. След като миналата година бе проведено геомагнитно изследване на терена, през тази археолози подновяват прекъснатите преди повече от 20 години разкопки.

Селището в местността Корията се датира в средата на петото хилядолетие пр.Хр. Каменната му архитектура го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Съзнавайки високата му научна стойност, Община Суворово предприе стъпки за по-нататъшното му проучване, съобщават от общинската администрация.

През 2010 г. екип от Новия Български университет начело с Петър Зидаров измерва геомагнитните аномалии в обекта и локализира редица неизследвани опожарени жилища, както и трасето на укрепителната стена на селището. През този сезон археологът от Варненския музей Владимир Славчев заедно с уредника на общинската музейна сбирка Росен Петров започват разкопки на едно от локализираните жилища. Те ще се опитат да го разчистят изцяло, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място. Очакват се нови попълнения в сбирката, които да разкажат за живота на нашите далечни предшественици.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=534384 (http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=534384)


Както се вижда на снимката, става дума за т.нар. хокерно погребение. При него трупът се полага в ембрионална поза - с присвити към тялото крака. Тази практика е във връзка с вярванията на древните ни предшественици, че смъртта не е краят, а начало на нов живот.
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 05, 2011, 07:04:05
Овчата крепост над Провадия

(http://www.desant.net/files/news/2010/08/05/tn/128104031815547.jpg)
Възстановеното уникално мостово съоръжение между крепостта и платото Тобиите
и реставрираната северна порта

Високо над днешния град Провадия, известен повече с качественото си олио „Слънчеви лъчи”, на стръмното планинско плато, оградено отвсякъде със скали, са запазени останките на някогашната солидна крепост Овеч – едно от най-старите укрепления по българските земи.

Тя е изградена още в късната античност и е наречена Проватрон, което на старогръцки означава „Овча крепост”. Вероятно това име й е дадено заради добре развитото овцевъдство в този край. Аспаруховите българи възприемат направения от славяните буквален превод и я наричат Овеч. В някои хроники
 

от ХІІ в. се среща и под името Бурфанта, но то така и не получава широко разпространение. Когато в по-късни времена крепостта е превзета от турците, те пък й дават името „Таш хисар” – „Каменна крепост”. Може би това е най-точното определение за това могъщо съоръжение, разположено на 130 м. над околните терени, от които 30 м. представляват отвесни скали. Крепостта е била достъпна само по един скален зъб, дълъг 50 м. и широк само две крачки. На този скален зъб има изкоп, дълбок 4-5 м., над който е бил спускан подвижен мост. До наши дни са оцелели само входната порта и каменната стена край нея. Твърдината е била свързана със съседното плато – Табиите с уникално мостово съоръжение, дълго 160 м. Според легендите, в карстовите пещери под крепостта са укривани огромни запаси от жито и храна, с които при обсада се изхранвали жителите на града. За съществуващата тук добра водоснабдителна система свидетелства разчистения кладенец, дълбок 80 м., който е снабдявал крепостните защитници с безценната течност. Днес той е обезопасен и представлява една от туристическите атракции в комплекса с археологически останки.

Само на 500 м. от мостовото съоръжение, върху платото Табиите са разположени тридесетина скални гробници от времето на траките, за които има данни, че са били използвани и през раннохристиянския период.

Но да се върнем на историята на крепостта Овеч. Тя заема достойно място в нашата многовековна летопис, като най-голяма роля играе по времето на Второто българско царство. Прави впечатление, че е издигната на много стратегическо място. Нейната функция е била да защитава пътищата, минаващи през дефилето на Провадийска река от Черно море към вътрешността на страната и от поречието на Дунав на юг към Адрианопол (дн. Одрин) и Константинопол. Съвсем наблизо пък са се намирали първите две български столици – Плиска и Преслав.

Овеч бързо е е превърнала не само в отбранителна твъдина, но и в голямо селище с постоянно население, което бързо става един от най-големите градове в тогавашна България. Той се споменава в хрониите като областен адинистративен център, а след като българите приемат християнството – и като епископска резиденция. След като се отказва от короната и предава властта на по-малкия си брат Асен, през 1190 г. тук идва да живее самият цар Петър. Някога тези места са били обрасли с гъсти гори и българският цар много обичал да ловува в тях. Вероятно това е причината да избере Овеч за свой дом. Предполага се, че един от градоначалниците на крепостта е бил и лично Ивайло, който именно оттук предприема отбранителни боеве срещу татарските нашествия и започва похода си към Търновград.

През 1366 г. пък по заповед на Иван Александър тук са били затворени трима от рицарите на граф Амедей VІ Савойски, между които и маршалът на Бургундия – Гуидо ди Понтарлиер. Те били пленени в боевете при Галата. Видните затворници били освободени срещу 2400 златни перпера и застъпничеството на католическия патриарх на Константинопол. Иметто на крепостта Овеч е записано в българската история и като център на въстанието на сина на Иван Шишман – Фружин от 1409 г., обхванало градовете Мадара, Овчага и Айтос.

След като многократно сменя стопаните си и минава ту в ръцете на византийци, ту на рицари, ту на българи и дори е завладяна и унищожена до основи от полско-унгарския крал Владислав Варненчек, най-накрая в нея се настаняват турците и тя постепенно загубва значението си, като окончателно е изоставена някъде през ХVІ-ХVІІ в. Според една от легендите за завладяването на Овеч от османците, това станало с помощта на подло предателство и изобретателна ориенталска измама. Българите дълго време успявали да отбиват пристъпите на турските нашественици, но в един момент хранителните запаси свършили. Децата почнали да измират от град, а отчаяните им майки си скубели косите от мъка. Изтощените защитници решили да изпратят тяно няколко човека в града за храна. Сред пратениците обаче се намерил предател, който се предал на аскера и обяснил в какво тежко положение се намират обсадените в крепостта българи. Подлите турци скрили в натоварените на мулетата кошове с хляб свои въоръжени войници и така проникнали в твърдината...

Парадоксално е как една такава значима крепост днес все още не е добре проучена. Преди време по програма ФАР се задейства някаква активност, но и сега голяма част от автентичните останки тънат в буренаци. Въпреки че в сайта на Община Провадия е обявено, че на крепостта се организира посрещане от «градоначалника и стражата», а също и стрелба с лък и копие, като туристите получават минерална вода и рекламна шапка, в деня на нашето посещение, което стана в сряда по обяд, на териоторията на обекта «Крепост Овеч» не се мяркаше жива душа. Нямаше нито екскурзоводи, нито посетители. За значението на руините и тяхното някогашно предназначение се ориентирахме по няколкото избелели и ръждясали указателни табели. Това, което днес може да се види като свидетелства за старата слава на крепостта, са останките от множеството кладенци за вода и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, северната каменна порта, затворът за рицарите, работилници за восък и мраморните колони от времето на Омуртаг. Възстановено е и уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Тобиите, но по него може да минат само хора със здрави нерви и които не страдат от страх от големи височини. Ако все пак имате такава фобия, ще вие трудно дори да изкачите витата метална стълба, по която може да стигнете до платото по екопътеката «Овеч».

Но пък панорамната гледка отгоре си заслужава усилията. А и попадайки сред оскъдните каменни руини, човек неизбежно се връща назад във времето и усеща с всичките си сетива величието и могъществото на някогашните обитатели на тази уникална българска твърдина.

http://www.desant.net/show-news/20706/ (http://www.desant.net/show-news/20706/)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 20, 2011, 19:26:43
Намериха уникални съдове на повече от 3000 г. край село Кипра, община Девня

Отлично запазени праисторически съдове дари на Музея на мозайките в Девня съвестен жител на село Кипра. Уникалните предмети ще останат в музея за съхранение. Те са керамични и са открити случайно при строителни дейности. Ценните находки датират от периода на късно бронзовата епоха по нашите земи (1600 - 1100 г. преди новата ера).

 Районът на с. Кипра е известен с древната си история и богато културно-историческо наследство. Единият от намерените съдове напомня по своята форма на златните чаши от прочутото Вълчитрънско златно съкровище, което е от същата епоха, съобщиха вчера от пресслужбата на община Девня.

http://www.moreto.net/novini.php?n=153589За този съд от Вълчитрънското златно съкровище става дума:

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIWT0Vuz8kQ-akzD2XRML2TA-gZyxJnpAsam9ZvUYqXY_4nWHMxQ)

https://bg.wikipedia.org/ (https://bg.wikipedia.org/wiki/Вълчитрънско_съкровище)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Април 12, 2012, 18:52:53
Уникален златен пръстен от VI в. открит край Бяла

(http://85.14.28.164/d/images/photos/0156/0000156440-article2.jpg)
Откритият край Бяла уникален златен пръстен. Снимка: Dnes.bg

В момента пръстенът е изложен в Националния исторически музей в София, където ще остане до края на май

Уникален златен пръстен, представящ ротондата "Анастасис" над Гроба Господен в Йерусалим, е открит при разкопки край Бяла, съобщиха варненските археолози Валери Йотов и Александър Минчев. Находката е датирана от VI век, съобщи БТА. Според учените пръстенът най-вероятно е принадлежал на свещеник.

 Това е първият такъв пръстен, открит в църковен комплекс, уточни Йотов. Той припомни, че край Бяла археолозите се натъкнаха на базилика, аязмо и жилище на първосвещеник.

 В Европа има твърде малко намерени златни предмети от VI век, допълни Минчев. По думите му причината за това е, че властващият по това време византийски император Юстиниян I (527-565) е забранил производството на такива накити извън Константинопол. Освен това златото се е изземвало от населението. Това показва, че свещеникът, който е живеел край днешна Бяла, е получил пръстена направо от патриарха, посочи Минков.

 Към разкопките и находката на варненските археолози вече са проявили интерес много чуждестранни учени. Минков съобщи, че през следващата седмица тук ще пристигне група от 50 римски и ватикански професори и студенти, които ще се запознаят на място с работата на българските си колеги.

 Археолозите допълниха, че в момента пръстенът е изложен в Националния исторически музей в София, където ще остане до края на май. После ще бъде изложен във Варна, а най-вероятно ще се съхранява в бъдещия музей на Бяла.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/04/12/unikalen-zlaten-prysten-ot-vi-vek-otkriha-krai-biala.156440#13342457984041&if_height=298

Златният пръстен, представящ ротондата „Анастасис“ открит от варненските археолози в късноантичната крепост на нос „Свети Атанас“ край Бяла е единствения, намерен в "ясна среда". Това съобщи днес на пресконференция д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей. Златният накит може с голяма увереност да се датира от VI век. Находката е истинска сензация в археологическите среди, защото е сред малкото известните християнски светини от този период.

Уникалното откритие е направено през септември 2011 година пред входа на т. нар. „жилище на епископа“. Пръстенът е открит в църковен комплекс, който включва базилика, две кръщелни, аязмо, жилище на първосвещеник, който е възможно да е „местен“ епископ. Археолозите са се натъкнали на уникалната находка на самия вход на жилището на първосвещеника. Той вероятно е бил собственик на златния накит.

Пръстенът представлява плоска халка, върху чиято външна повърхност има украса от ластари и гроздове. Те са изработени чрез филигран и гранули. Горната част на украшението представлява цветна чашка, върху която стъпва ротонда - цилиндър и шатровиден / конусовиден купол. Отдолу на халката с гранули е представен равнораменен кръст.

Валери Йотов отбеляза, че било естествено при търсенето на паралели да се обърне внимание най-вече на византийските пръстени с подобна форма. Той добави, че сред достъпните литературни примери има един, който е публикуван от израелски учен. За него е посочено, че представя храма над Гроба Господен в Йерусалим.

По думите на Йотов трябва да се каже, че най-почитаната в християнството светиня - Гроба Господен, навсякъде се изобразява с представяне на архитектурно съоръжение (ротондата „Анастасис“), въздигнато (предполагаемо през 325-326 година) над гроба господен, по времето на император Константин Велики (280-337).

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=563470
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 13, 2012, 22:35:22
Край Бяла откриха уникален византийски керамичен съд за готвене на пара

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7324/7324752/655-402-kraj-biala-otkriha-unikalen-vizantijski-keramichen-syd-za-gotvene-na.jpg)

Уникален византийски керамичен съд от началото на VII век откриха археолози на нос Св. Атанас край Бяла, Варненско.

Това съобщи на пресконференция доц. Валери Йотов, ръководител на разкопките.

Доц. Йотов уточни, че в началото на този месец при проучването на жилище от късноантичната крепост на нос св. Атанас археолозите попаднали на находката - керамичен съд за готвене на пара.

Датировката на съда е в края на VI - началото на VII век, като по думите на археолога може да се изкаже хипотезата, че жилището е опожарено в 614 г.

Определението "уникален" в случая е напълно уместно, особено на основата на сравняване с видовете съдове от богатия керамичен ансамбъл на огромната територия на Византийската империя в този период, каза доц. Валер Йотов.

Той подчерта, че такъв керамичен съд не е известен не само за VII век, но също така и за предходните хилядолетия и следващите столетия.

Същевременно става ясно, че уникалният съд насочва към познати и препоръчвани съвременни кухненски съдове за готвене на пара, реклами за здравословно хранене и пр.

Доц. Йотов отбеляза, че този метод на приготвяне на храна е доста разпространен в Китай, Индия, Африка.

От няколкогодишните археологически разкопки на късноантичната крепост в Бяла се знае, че повечето жилища са напуснати в самото начало на VII век.

Както и при други византийски крепости по Българското Черноморие, рядко се случва да се попадне на архитектурна структура, в която да се открият повече находки. В случая обаче става дума навярно за жилище, чиито обитатели не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото си.

В заключение ръководителят на разкопките на нос Св. Атанас заяви, че откриването на жилище с голяма част от предметите на ежедневния бит, винаги се смята за добър шанс в археологическата практика.

Мястото на жилището – до крепостната стена, характеристиката (двуделно, двуетажно), откриването на две златни монети на императорите Юстиниан (527-565) и Маврикий Тиберий (582-602) и над 150 византийски медни монети, тежести за измерване, златарска везна и др. позволяват да се изкаже хипотезата, че това е било жилище на трапезит или с други думи – обменно бюро.
 
https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4976871
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 07, 2012, 17:40:04
Солницата край Провадия е най-стария град в Европа

Възникнал е преди повече от 6500 години

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201210/20121005.zmhqdbhtuo.jpg)

Най-старият солодобивен център в Европа – Провадия-Солницата, се оказа и най-стария праисторически град на стария континент, възникнал преди повече от 6500 години! Това установил екипът от Националния археологически институт и музей на БАН, който извършва разкопките в археологическия обект.
 „Каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа”, разкрива ръководителят на екипа проф. Васил Николов.

 След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни. Разкриват се съоръжения, непознати за фортификацията в древността на Стария свят, добавя той. Професор Николов и екипът му са проучвали три последователно съществували каменни крепости, в които древните са пазели от грабители добиваната от тях най-ценна за времето си суровина – солта, в наше време равна по значимост на нефта. „Какво са криели зад дебелите стени – това иска да установи екипът ни от Националния археологически институт и музей – София и Исторически музей – Провадия. А че тези хора са били богати свидетелства и некропола, проучван през този археологически сезон. Гробовете датират от края на „златната ера”, когато първата европейска цивилизация с център в района на Варненските езера загива”, разяснява археологът. Той добавя, че екипът е бил удивен от няколкото странни гробове на убити и „разфасовани” мъже, както и един троен гроб на възрастен мъж с две деца.

 Не по-малко е било и учудването от богатството на гробните дарове. „Солта в праисторическата древност има функцията на първите пари – далече преди златото, което е само белег на престиж. Като единствен производител на сол на Балканите по това време, през V хилядолетие пр. Хр. Провадия-Солницата е „монетния двор” на региона”, разкрива още проф. Николов. И добавя, че чрез мащабна търговия провадийските солни „кюлчета” достигали далече на юг, а обратно се връщали храна и продукти на престижа, които са придружили техните собственици в гробовете на Варненския „златен” некропол.

 Неслучайно в рамките на две години в Провадия (2010) и Варна (2012) се събираха най-известните специалисти по древен солодобив и по черноморска праистория – водеща тема бяха откритията край Провадия през последните няколко години! Изследвания на археологическия обект правят и учени от Великобритания, Япония и Германия.

http://www.blitz.bg/news/article/157734


Скелети на над 6 хил. години откриха в некропола на Провадия-Солницата

(http://images.ibox.bg/2012/10/07/nekropporl/430x322.jpg)
Снимка: © БГНЕС

Археологически екип, ръководен от професор Васил Николов, откри некропол със запазени скелети датиращи от 4300 години преди Христа при разкопки в археологическия комплекс Провадия-Солницата.

Екипът работи почти два месеца на обекта, а според проф. Николов от Национален археологически институт и музей на БАН Провадия-Солницата е най-ранният праисторически град в Европа и неговото възникване като комплекс и като градски център се датира някъде около 4700 г. пр. Хр.

Това е най-старият в Европа солодобивен център от VI и V хилядолетие пр. Хр. Началото му е около 5500 години преди Христа показват радиовъглеродните дати.

По думите на учения производството на сол е това, което е създало този комплекс и го прави толкова силен.

Селището възниква в средата на VI хилядолетие пр. Хр. с производството на сол вътре в селището. По-късно производството е изнесено извън него, а селището е застроено предимно с двуетажни къщи и е оградено с каменна стена.

(http://images.ibox.bg/2012/10/07/nekropoplrlkrn/430x241.jpg)

Три стени през вековете са строени за защита на града. Първите две, строени някъде около 4700-4500 г. пр. Хр, с дебелина между 2 и 2,4 метра, са и най-ранните укрепителни системи в Европа.

http://news.ibox.bg/news/id_849698898
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Март 26, 2013, 16:33:33
Манастирът на княз Борис I

(http://www.desant.net/files/news/2013/03/26/tn/136429846559740.jpg)
Манастирският комплекс впечатлява с размерите си,
макар да е проучена само половината от площта му

Най-големият проучен скрипториум от средновековна България и Византия се намира край Варна

Жителите на Варна едва ли знаят какво богатство имат, скрито само на няколко километра от кв. “Възраждане”, край лозята на Теке Караач. Там се е намирала манастирската обител на княз Борис I, в която той се оттегля и отстъпва престола  на сина си Владимир през 889 г.

 Построена е в края на IX и началото на X в. - период на утвърждаване на християнството в България и мощна книжовна дейност. Днес на Теке Караач може да се видят очертанията на средновековната сграда, множество помещения, възстановени донякъде стени и разкопки.
 Обектът все още не е превърнат в туристическа атракция и може би заради това е познат главно на малчуганите от близкия квартал, които играят наоколо.

 Забележително откритие в манастира е просветителският център, или казано на съвременен език,  средновековно книгоиздателство, в което е кипяла писателска, преписваческа и преводаческа дейност, поставила основите на българската книжнина. Счита се, че това е най-големият проучен досега скрипториум (400 кв.м ) от средновековна България и Византия.

 Откривателят на манастира  Карел Шкорпил през 1921 г. пише: “Оставаме учудени от гледката, която се открива оттук. Под нас като на длан се гледа цялата варненска долина със светлото езеро, тъмното море и с града Варна. Разкошна местност!”.
 Шкорпил открива в района трисантиметров оловен печат (моливдовул) на княз Борис – Михаил, който най-вероятно е ктитор на манастира. Печатът се е прикрепвал върху кореспонденцията му с аристокрацията. От едната му страна е изобразен Исус Христос, а от другата - най-вероятно замонашеният княз или, според други предположения, молеща се Богородица.

(http://www.desant.net/files/news/2013/03/26/136429850776622.jpg)
Оловният печат на Борис-Михаил

 Около образите има два надписа: “Богородице, помози (на твоя раб) Михаил, княз на България” и “Господи, помагай на Михаила, княза на българите”. Храмът на  манастира е посветен на Пресвета Богородица, покровителка на рода на Борис I.
 Най-новите проучвания на комплекса започват през 1995 г. под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов, директор на катедра “Археология” във Великотърновския университет.

 През 2008 г. той попада на основите на баня и тоалетна. Досега такива помещения са откривани само в манастира в село Равна, Провадийско, и в Голямата Базилика в Плиска.
 Луксозното строителство - четири реда камъни и три реда тухли, говори, че сградите са свързани с княжеския двор.
 Намерени са и около 12 000 фрагмента от стенописна украса в манастирския храм. Такива изображения от X в. в Североизточна България има само при архиепископската базилика в Дръстър.

 Сред ценните находки е бронзовият кръст от X в., разпятие на Исус Христос. В четирите му края има изображения, вече доста изтрити, най-вероятно на четиримата евангелисти. Открити са и множество български, византийски, сръбски, турски и венециански монети.
 Манастирският комплекс на Теке Караач обаче най-много впечатлява със своите размери. Освен скрипториума, той включва църква, кула с параклис, библиотека, училище, олтарна маса, монашески помещения, ковашка работилница.

(http://www.desant.net/files/news/2013/03/26/136429853827495.jpg)
Останки от мраморна колона

 Сградата на скрипториума е дълга 40 м, широка 10 м, разделена на 13 помещения, с обширен коридор. В нея са открити голям брой бронзови закопчалки за книги и 30 железни стилоса (писала). Те са заострени в единия край, а в другия имат форма на лопатка.
 С острия връх се е пишело, а със заобления се е заглаждало. Използвали са се восъчни таблички, т. нар. цери.

 Според археолозите, ръкописи трудно могат да се открият, тъй като писани на пергамент и на тази географска ширина не биха могли да се запазят. Това, което времето е съхранило, са апликации от украсата на кориците на книгите. Монасите са превеждали богослужебна литература от гръцки на старобългарски език.
 Катедралната църква е построена с ниши от север и от юг и е украсена със стенописи и монументална каменна пластика. Помещенията край нея са изработени от податлив на обработка варовиков камък.

 Княжеският манастир край Варна учудва проф. Георгиос Веленис от Солунския университет “Аристотел”. Той заявява, че не познава друга такава сграда нито в старобългарската, нито във византийската строителна традиция.
 Според проф. Попконстантинов пък мястото е част от т.нар. Варненска огърлица: Варненският некропол, Аладжа манастир и манастира в село Равна.  Просветителският център е разрушен в края на X и началото на XI в., най-вероятно от свлачище, а следи от живот има до XVIII в.

 Княжеският манастир край Варна има всички предпоставки да се превърне в археологически обект от национално значение. Той дава представа за мащаба на средновековното културно богатство на българите.
 Но все още е проучена едва половината от площта, върху която се е простирал. Липсва финансиране за по-мащабни археологически изследвания.

http://www.desant.net/show-news/26895/ (http://www.desant.net/show-news/26895/)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Март 26, 2013, 20:57:29
Археолози откриха в Бяла редки за България паметници на християнската култура

(https://i.id24.bg//i/423549.jpg)

В раннохристиянския комплекс в крепостта на нос св. Атанас, гр. Бяла археолози откриха три помещения за покръстване - кръщелни или баптистерии. За тези интересни открития разказват ръководителите на научната експедиция доц. д-р Валери Йотов и Александър Минчев.

Баптистерий 1 е бил изграден в северната половина на предверието на базиликата. Според формата на басейна се отнася към тип "кръг в правоъгълник". Често срещан тип е за Изтока, поради което другото наименование е "сирийски" тип. Това е единственият засега баптистерий с такава форма в България.

В тази си част, където се е намирал баптистерий 1, предверието е било украсено със стенописи и надписи. Между по-големите има един със запазен частично образ на светец (възможно - Исус Христос). Има също два фрагмента с частично повредени надписи с имена на латински: MARI[A] и HІE[S]US (или HРE[S]US). Засега, това са и най-ранните надписи с имената на Св. Богородица и на Иисус Христос от българските земи.

През 2010 г., в най-източното помещение - част от намиращата се северно от базиликата триделна сграда бе проучен кръстовиден баптистерий, а през 2012 г. под него се откри структурата на друг, по-ранен. Стратиграфската позиция ни накара да ги определим като баптистерий 2А (по-ранният) и баптистерий 2Б (по-късния).

Баптистерий 2Б (по-късният/горният): има форма на кръст, в чиито център е оформен цилиндричен басейн с по две стъпала от четирите страни. В най-късния етап от използването басейнът е бил с малък размер.

Баптистерий 2А (проучен в 2012 г.; по-ранният/отдолу) е с басейн, който е еднакъв по форма с басейна на баптистерий 1, но ориентиран в посока север-юг. Неговият улей за оттичане на водата е насочен в северна посока и също е оформен от продълговата амфора. Баптистерий 2А се отнася също към тип "кръг в правоъгълник".

Без съмнение, по-ранният от тия два баптистерия (2А) е изграден след разрушаването на баптистерий 1 (в предверието на базиликата), което е станало в средата на V в. Помещението на този ранен баптистерий (2А) е имало входове в източния и в западния зид. Навярно в първата половина на VІ в. е бил изграден горният баптистерий 2Б, който след няколко поправки е бил използван до първите десетилетия на VІІ в.

Може да се приеме със сигурност, че баптистерий 1 е бил използван в първите години на покръстване на местното население - предимно възрастни. По тази причина басейнът му е с по-големи размери и дълбочина. Приблизително със същите размери (но ориентиран север-юг) е и следващият като хронология баптистерий 2А. Най-късният баптистерий 2Б е с по-малък размер на басейна - навярно вече за кръщаване основно на новородените.

Александър Минчев - зам.-научен ръководителят на археологическия обект на нос Св. Атанас бе поканен на 22 март да представи тези и други интересни открития пред Папския институт по християнска археология в Рим. Папският институт е най-реномираният център за християнска археология не само в Италия, но изобщо в Западния свят. През месец април 2012 г. петдесет души от Папския институт посетиха обекта на нос Св. Атанас и археологическата експозиция изложена в Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла. Александър Минчев е първият българин, поканен да участва с лекция в Института.

http://news.varna24.bg/423549.html
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Април 10, 2013, 11:12:37
Съкровище от златни монети откриха на нос Св. Атанас

Снимки: http://www.impactpressgroup.org/
 
(http://www.moreto.net/im/33692.m250.jpg)

Съкровище от седем златни монети е намерено край Бяла. Ценната находка е открита в късноантичната крепост на нос Св. Атанас, съобщи ръководителят на научната експедиция доц. д-р Валери Йотов.

 Археолозите са се натъкнали на съкровището при прокарване на канал в рамките на крепостта. Монетите са били поставени в керамично гърненце.

(http://www.moreto.net/im/33693.m250.jpg)

 Паричките са от средата на VI век. Една от тях е на император Юстин I (518-527), който поставя началото на Юстинияновата династия, а останалите шест на неговия наследник Юстиниян I Велики (527-565). Названието на златните монети, сечени в Източната Римска империя (Византия), в този този период е солид (от латински: solidus – твърд масивен).Теглото на всеки солид е около 4,44 грама, като ранните монети са с висок процент на злато – около 98%.

 Досега са открити шест съкровища със солиди от VI век по Западното Черноморие, като три от тях са във Варненска област. Те най-често съдържат между 8 и 12 монети, поясни доц. Йотов.

 Вероятно монетите са били притежание на собственик на имот, който търгува. Археолозите обосновават хипотезата си с това, че крепостта на нос Св. Атанас е била място за убежище и търговски център.

 През VI-VII век квалифицираните работници, като ковачи, дърводелци, са получавали 1-2 солида месечно, т.е. 10-20 солида годишно. Заплатата на войниците е била 8 солида годишно, но едновременно с това са получавали храна, дрехи и други стоки, с което тяхното възнаграждение реално е 15-20 солида годишно.

 С намерените на нос Св. Атанас монети по онова време хората са могли да си купят около 3 тона пшеница, 2000 – 3000 литра вино, около 150 литра зехтин, 2-3 крави, 10 прасета, 2 магарета, 1 работен кон, както и откуп за един обикновен пленник.

http://www.moreto.net/novini.php?n=207227
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 01, 2013, 20:07:57
Археологически разкопки край Суворово

Как са живели в средата на V-тото хилядолетие преди Христа в местността "Корията" край Суворово - това проучват варненски археолози, които работят по останките на опожарено жилище. То е част от селище от периода на Халколита, когато хората откриват първия метал - медта.

Археолозите се опитват чрез находките, които са събирали в продължение на 4 сезона, тази година да получат пълна картина за обитателите на това селище. Засега знаят, че около 4 600 години преди новата ера хората тус са се занимавали със земеделие и скотовъдство.

"Това, което е характерно за тези хора, за тези обитатели през това време е, че те живеят на доста големи площи като селища. Архитектурата им е много
масивна", заяви гл. асистент Владимир Славчев - ръководител на разкопките.

Глината е един от основните материали за строителство. Откритите жилища от тази епоха са двуетажни, такава е била и къщата в местността "Корията".

Самите жилища са много масивни, а самите селища имат следи от много дълго обитаване от над 100, 150 години, тоест това е бил един период на разцвет, на едно постепенно развитие, което е водило до натрупване на различни блага.

Особен интерес представлява запазена част от релефна стенна мазилка, върху която личи шарка, позната като рибна кост или паркетен рисунък. Археолозите правят опит да я консервират. Разкопките ще продължат до края на август.

http://bnt.bg/bg/news/view/105721/aarheologicheski_razkopki_kraj_suvorovo


https://www.youtube.com/watch?v=4r_Lkk1p-d4
Археологически разкопки край Суворово
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 14, 2013, 16:38:54
Край Варна откриха монети от различни епохи

(http://inews.bg/pictures/993770_375_282_4x3.jpg)

В края на месец юли завършват разкопките на средновековната крепост Кастрици (Евксиноград) под ръководството на проф. д-р Валентин Плетньов.

Най-ценни сред находките се открояват няколко монетни съкровища - 130 монети на влашкия воевода Влад І, сребърни грошове на Мирчо Стари, монети на българският цар Тодор Светослав (1299-1322), османски акчета и др, съобщава агенция Булфото.

Работите по обекта започнаха в началото на юни, с много ограничени средства и намален брой работници - основно специалисти от варненския музей и музеите в страната.

За поредна година са разкрити части от средновековните улица на града, 8 големи двуделни средновековни жилищни сгради и складове, крепостна стена с височина четири метра, както и многобройни находки от керамика и метал, сред които: добре запазени блюда и паници със сграфито украса, за пръв път част от чаша с кръст и надпис "Св. Георги", четири бронзови кръстове-енколпиони, над триста средновековни (ХІІІ-ХІV в.) и късноантични (V-VІ в.) монети.

http://inews.bg/Култура/Край-Варна-откриха-съкровища-почти-като-пиратски_l.a_c.394_i.309611.html (http://inews.bg/Култура/Край-Варна-откриха-съкровища-почти-като-пиратски_l.a_c.394_i.309611.html)


Уникални кръстове и монети открити при крепостта "Кастрици"

(http://inews.bg/pictures/1009592_375_282_4x3.jpg)
Снимка: http://inews.bg/pictures/1009592_375_282_4x3.jpg

Близо 300 редки монети и няколко християнски кръста откриха археолози при разкопките на средновековната крепост "Кастрици" край Варна, съобщи БНТ. И тази година екипът се ръководи от проф. Валентин Плетньов, но с ограничени средства от бюджета на Регионалния исторически музей във Варна.

Археолозите проучили 7 сгради от крепостта "Кастрици" и открили, че някъде в средата на 14 век голямо земетресение разрушило постройките и принудило хората да се преместят по-високо и навътре в сушата. И тази година археолозите не успели да стигнат до отдавна търсената църква, за която предполагат, че се намира в крепостта.

Затова пък новите находки са изключително ценни - две редки монети от времето на Йоан Тертер, други няколко - пробити, сечени от българския цар Тодор Светослав (1299-1322) - вероятно за женски накит. Намерени са и 130 монети с лика на влашкия воевода Влад I Узурпатор, част от ритуална чаша, множество кръстове, сребърни грошове от румънските земи, както и турски монети от времето на Сюлейман Великолепни (1520-1566), отличаващи се с високо качество на среброто.

През 16-ти век се е търгувало основно със зърнени храни и дървен материал се е изнасял основно, от България са изнасяли венецианци и генуезци зърно, ечемик, жито, мед, пчелен восък, а са внасяли луксозни
стоки.

Сведения за крепостта Кастирици има от 1321 година. Тя е защитавала Варна от север, използвана е като пристанище и през Османския период. Заради активната търговия тогава, всяка година специалистите намират там съкровища и големи количества старинни монети.

http://www.vsekiden.com/138898
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 21, 2013, 12:29:38
Царски гроб на 64 века

Семейство на владетел избито в Провадия

(http://www.bulgariautre.bg/images/articles/2013/08/182477//865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a874192746f865ff71fc2a0703a0c94c967e0.jpg)

Едно от аристократичните семейства, владели цитаделата на най-стария европейски град Провадия-Солницата, е било избито по особено жесток начин и захвърлено в масов гроб. Възможно е да става въпрос дори за фамилията на Царя на солта. Трагедия от 4300 г. преди Хр. разкри екипът на проф. Васил Николов вчера, когато окончателно почисти костите на 5 скелета, захвърлени в овална яма с диаметър 1,7 м. В нея са открити останките на две деца на не повече от 4-5 г., юноша, жена и мъж. Черепът на едно от хлапетата е напречно разсечен, телата им са положени по гръб едно до друго. Юношата е бил захвърлен по лице. Жената, вероятно майка им, е прекършена, със свити на гърдите ръце и крака между главите на децата. Черепът й е смазан под огромен камък. Мъжът по-късно е хвърлен в ямата. На темето му зее огромна дупка. В корема му е била забита каменна тесла.

Край скелетите няма и следа от погребални дарове или нормалния за това време погребален ритуал. Убийците са искали душите на тези хора никога да не намерят покой, да не могат да се преродят, обясни за "Стандарт" проф. Васил Николов. Той подчерта, че масов гроб от края на халколита се открива за първи път у нас. Археолозите попадат на ямата в последния ден на миналогодишния сезон. Затова работата по находката започва едва сега. Старт на сезона в Провадия даде дискусия на "Стандарт" от кампанията "Чудесата на България".
Заедно с проф. Николов в проучването участва и световноизвестната проф. Катлийн Максуини, биоархеолог от университета в Единбург.
Зъбите на всички са в изключително добро състояние, което показва, че са били от богат род, каза още проф. Николов. Най-вероятно семейството е станало жертва на битка за солта. В края на каменно-медната епоха Провадия-Солницата е била процъфтяващ център за добив на сол, средище на велика цивилизация. Стената на цитаделата е била нещо немислимо не само за времето си, но и за хилядолетия след това - над 3,5 метра висока, с дебелина 2,4 метра. Това е първата каменна крепост в Европа, каза проф. Васил Николов. В праисторическото време солта е била по-ценна от златото днес. В края на каменно-медната епоха обаче настъпват климатични промени, започва засушаване и добивът на сол намалява до пълното му изчезване към 4300 г. пр.Хр. Това, според учените, е и причината за изчезването на халколитната култура. Краят й е белязан от брутални кръвопролития за сол и храна.
В петък проф. Николов и проф. Максуини ще извадят скелетите от ямата. От дъното й се подават още кости и учените предполагат, че гробът пази още древни тайни. Проф. Максуини ще определи пола на децата, вероятно ще разкрие и други подробности за масовото убийство. Екипът ще направи ДНК експертиза, за да установи дали покойниците са били наистина семейство.

http://www.bulgariautre.bg/2013/08/21/182477-tsarski_grob_na_64_veka
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 05, 2013, 21:19:50
Работилница отпреди 5000 години откриха археолози

(https://m.netinfo.bg/media/images/29133/29133384/640-420-rabotilnica-otpredi-5000-godini-otkriha-arheolozi.jpg)

Грънчарска работилница отпреди 5000 години откриха варненските археолози в местността "Курията" край град Суворово, Варненско. Селището е от средния халколит, четвърта фаза на културата на Сава и Xаманджия, съобщи за БТА н.с. д-р Владимир Славчев - археолог от Варненския археологически музей.

Пътят към разкопките минава през покрайнините на Суворово в посока на село Дръндар на фона на огромните перки на вятърните генератори. Прашна селска пътека отвежда до поляната пред праисторическото селище. Тишината и спокойствието по нищо не издават присъствието на този значим и интересен обект.

През 1983 година при изграждането на пряк път между две селища работници се натъкват на археологически находки и уведомяват за това общината. Археологът Иван Иванов, отговарящ за праисторическата епоха във Варненския археологически музей установява, че находките са две праисторически жилища, разрушени от пожар. Успява да ги проучи. През 1989-90 година местната власт възнамерява да построи в района завод за керамика. Правят се предпроектни проучвания. За два сезона се извършват 16 сондажа, с помощта на които се уточняват границите на праисторическото селище. Разкрива се северната защитна стена, която е изградена от масивни каменни блокове. Проучената част от стена е дълга 16 метра.

След 10-годишно прекъсване разкопките са възобновени от археолога Владимир Славчев. Той възлага да се направи геомагнитно проучване на северозападната част от селището, за да стане ясно какво се крие под земята. При сканирането се различават стените на укрепителна система, както и очертанията на жилищата. С финансовата помощ на община Суворово през 2011 г. разкопките продължават още един сезон. Тогава археолозите откриват скелет пред входа на едно от жилищата, което според Владимир Славчев е изключително рядка находка. След направените изследвания се установява, че това е скелет на жена, на възраст между 65-70 години. Ако се съди по състоянието на зъбите и на костите й, тя е била в добро здраве.

Другата значима находка, открита в района на селището, е българска землянка, датирана от Х век, уточни Славчев. Сложната структура на обществото, обитавало селището Археолозите предполагат, че праисторическото селище е унищожено от голям пожар. Под останките върху глинения под на жилището те откриват огромно количество битова керамика, която е добре запазена.

Задачата, която си поставя екипът, е да обясни начина, по който хората са изграждали жилищата си, ползвайки дърво, клони, глина и камък. Владимир Славчев предполага, че древните жители първо са изграждали опорните контури на сградата и конструктивните връзки с обработени греди от дърво с различни размери. После оплитали около тях клони и ги привързвали с лико, натъпквали от двете страни глина, като я приглаждали с ръце. От външната страна те правели орнаменти с пръстите си. За да уточнят културните пластовете в селището, археолозите са предприели стратиграфски сондаж и са констатирали, че под жилището има още поне два периода на обитаване. Те са свързани с масивна каменна стена от варовикови блокове, която според учените предхожда периода на опожарените жилища. Огънят е превърнал обмазаните с глина дървени пръти в тухли. Там археолозите попаднали на глинобитна платформа, за която предполагат, че е плочата на втория етаж на сградата. Те са намерили и пещ за печене на керамика, където се различават и няколко плочи, рухнали на пода след пожара. След огледа може да се предполага, че жилището е съставено от три помещения с обща площ около 30 кв. метра, каза ученият. Археолозите открили и още две по-малки пещи. Това подсказва, че постройката е изградена като работилница за керамика. Тази хипотеза се подкрепя от намерените шпатули, орнаментьори, каменни гладилки, ползвани от тези, които са изработвали керамиката, разкриват експертите.

Археолозите имат идея следващата година да направят изложба на средния халколит. Искат да съберат на едно място подбрани находки на няколко музея от този период. Целта им е да се разкаже за живота на хората, за това как са строили домовете си. След некропола във Варна селището край Суворово ще допълни липсващите звена история, за да може разказът за Варненската цивилизация да стане пълен и истински, уверяват учените. Факт е, че безименните селища от местността "Курията" край град Суворово първи в Европа, вероятно и в света, изграждат общество със сложна социална структура и напреднали технологии.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1139544


Археологическо откритие доказвало, че Варна е люлка на цивилизацията

Грънчарска работилница край Суворово отпреди 6500 години е доказателство, че регионът е люлка на цивилизацията, смята археологът Владимир Славчев от Варненския археологически музей. Той е ръководител на екипа, направил откритието през последното лято.

„През каменно-медната епоха в тази част на Балканския полуостров се достига едно стъпално на развитие, което по-късно бихме нарекли цивилизация. Разцветът на това общество настъпва 200 години по-късно, когато е оставен Варненският халколитен некропол”, коментира Славчев.

Досега са били открити няколко грънчарски пещи, но за първи път на Балканския полуостров се открива цяла сграда, която може да се свърже с това производство. Според археолога нейното съществуване показва, че пред средната каменно-медна епоха има специализирано производство и второто разделение на труда действително вече е настъпило.

Грънчарска работилница е имала три помещения. За построяването й са използвани предимно глина и по-малко дървен материал. Археолозите предполагат, че сградата е имала и приземие, тъй като керамични съдове и инструментите за направата им са намерени върху масивна глинена плоча.

„В работилницата не са открити земеделски сечива, но такива са изравяни при предишни разкопки на селището. Това показва, че произведената храна е била заменяна за грънчарската продукция. Твърде е вероятно готовата стока да е пласирана в съседните територии по Черноморието”, смята Славчев.

Археолозите са се натъкнали също на части от 5 религиозни антропоморфни фигури. „Хората са си представяли божествата с човешки облик, които са владеели различни стихии. Големият брой статуетки предполага, че става въпрос за политеистична религия, в която Богинята майка е играела водеща роля, тъй като повечето фигури са женски”, заяви още Владимир Славчев. Той се надява изследванията на археолозите да продължат и през следващото лято.

Първите проучвания в местността „Корията” край Суворово започват през 1983 г., когато е открито селище, датиращо от около 4500 г. пр. Хр. В началото на 90-те години разкопките са преустановени, като подновяването им е започнало през 2011 г.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=621191
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 04, 2013, 19:20:44
Трусове събарят древните крепости

Цитаделата край Провадия от края на халколита е съизмерима с една малка пирамида. При това родната крепост е съществувала близо 2000 години преди египетските пирамиди. През този сезон екипът на проф. Васил Николов дълба крепостните стени на най-древния град. В тази наистина къртовска работа излязоха наяве останки от първата отбранителна система, построена около 4700 г пр.Хр. Стената с дебелина при основата 2,10 м е изградена с огромни камъни и е съществувала около век, докато не я съборило земетресение с център Шабла-Каварна. След тежкия трус обитателите са използвали част от камъните и са вдигнали втора стена с дебелина 2,40 м и висока 3,50 м. Тя също е срината от земетресение, което люляло от изток, защото горната част се е срутила в тази посока. За прехода от среден към късен халколит това е било невероятна крепост. Но и трусовете са били често явление. Тези две укрепления от 4700-4500 г. пр.Хр.са са първите и най-ранни цитадели в Европа. Изключително много впечатлява, че са вдигнати с огромни камъни, тежки до 5 тона, пренасянето на които е трудна и сложна технология за онова време. Толкова канари в праисторически обект направо изумяват. Но богатите собственици на солниците са плащали, за да се укрепят и пазят. Има вдигната и трета стена, явно правена в края на халколита, може би защото площта на селището се оказала малка за обитателите му и са я разширили. Древните са направили и кожуси, за да не се свлича пръстта, като новата каменна отбранителна система е изключително помпозна, категорични са праисторици и археолози. За следващото лято остава да разгадаят сложността и предназначението на множеството радиални стени под бастиона.

http://paper.standartnews.com/
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 12, 2013, 12:27:32
Провадия

Когато говорим за история, цивилизация, древност и възможността всичко това да бъде обект на туризъм и на възхищение от страна на всички ни, винаги трябва да имаме предвид Провадия. Ако Варна се е превърнала в център на международния туризъм за Северното Черноморие, Провадия носи голяма част от историята и древната красота на България. Известно е, че най-старите солници в Европа се намират именно до Провадия. Провадийската солница е възникнала преди повече от 6000 г. На практика тогава хората са създали уникална за времето си индустрия. За оцеляването им солта е била далеч по-нужна от златото, затова и по-скъпа от ценния метал. От изследванията, направени на място, най-вече от проф. Васил Николов, е установено, че със средствата и методите, с които са разполагали жителите на Провадия в древността, те са съумявали да изварят солена вода и да извлекат суха сол по 5-6 тона наведнъж, което е било уникално количество за онова време.

Те са използвали естествения отток и солени вади от солницата, а самото изваряване се е извършвало в глинени съдове.
Районът на Провадия крие много история. На територията й са разкрити 26 археологически обекта. Осем са древните църкви, които са били изградени от ранното християнство насам.
Градът се превръща в ключова крепост още в предвизантийско време. Още през V век пр. Хр. на територията на днешна Провадия е имало тракийска крепост с голямо население и това се доказва от намерената керамика. Впоследствие Провадия, която е известна както с гръцкото си име Проватон, така и в по-късни времена със средновековната българска крепост Овеч, е била един доста сериозен град. Свидетелство за това са и писанията на османския пътешественик и историк Евлия Челеби, според когото в Провадия има над 3500 къщи. По това време Шумен е с около 2000 къщи, а Варна - само с около 600, или 5 пъти по-малка от Провадия. По същото време полският летописец Освиенцим, който минава през града, отбелязва, че почти всички големи къщи в Провадия са изградени с дялани камъни, а улиците са широки, добре поддържани и покрити с калдъръм.

Това е и доказателство, че градът е бил добре развит икономически, а жителите му - благосъстоятелни. Той говори и за наличието на цял латински квартал в града, който се дължи на присъствието на немалко дубровнишки и генуезийски търговци. Това пък говори за сериозната международна търговия, кипяла в града по онова време.

Кръстоносци се бият за града

Провадия взима историческо участие и в други важни моменти от историята на България. В околностите на крепостта Овеч се състои и въстанието на Фружин от 1409 г. Крепостта е обект на битки и по време на похода на Владислав III Ягело и Янош Хуниади - последния кръстоносен поход, който Европа организира по идея и с финансовата и организационна подкрепа на папата, за да освободи своята християнска сестра, която е била неделима част от историята, цивилизацията и тялото на Европа - България. За съжаление, след овладяването на крепостта Овеч походът завършва трагично.

(http://www.bgchudesa.com/uploads/images/thumbs/thumb_block_record_971_9j0f5o6p6m.jpg)

При една почти спечелена битка при Варна емоционална грешка на младия полско-унгарски крал Владислав Ягело се оказва пагубна. Той се втурва само с личната си гвардия срещу еничарския корпус на османската войска, за да плени лично султан Мурад. Но това води до трагичната му гибел, а след нея и до приключване на битката и оттегляне на кръстоносците.

Алкохолна попара за римските войници

По-слабо известен факт е, че районът на Провадия е бил постоянно обитаван от древността и всички цивилизации, които са минали през българските земи, са оставили там своите следи. Само преди няколко години недалече от Провадия, в района на село Блъсково, в местността Сала, бяха открити следи от голямо тържище на вино. Ако се съди по огромния брой намерени монети, търговията е вървяла добре. А ако се съди по монетите, които са от III в. пр. Хр. до IV в. след Хр. можем да кажем, че България действително е била винената борса на Средиземноморието. Има ясни данни още от времето на Херодот, че траките и тази благословена земя, на която се намира България, са дали началото на винената култура и индустриалното производство на лозарството и винарството в района на Средиземноморието, а оттам и в Европа.

(http://www.bgchudesa.com/uploads/images/thumbs/thumb_block_record_972_5x0w0e8f7e.jpg)

При виненото тържище са намерени и множество амфори, които в древността са били единствените съдове за съхранение и транспортиране на вино. Едва след III-IV в. се използват на места бъчви за тази цел, а в по-големи мащаби това се случва едва през IX-X в. В зависимост от големината и формата на амфорите се е съдило от кой район на земите на траките е било произведено виното, както и дали е бяло или червено. По времето на Римската империя предпочитаното вино на аристокрацията и патрициите е било бялото. А червеното е било предназначено за плебса и робите. То по-скоро е било част от храната и задължителното дневно меню. Търсенето на бяло вино е било толкова голямо, че заради липсата на достатъчно лозови насаждения с бели сортове се е налагало червеното вино да се избелва със сяра. Търсели са се и други методи за постигане на по-блед цвят на червеното вино, за да може то да се предлага като бяло. Виното е било част от менюто на строителите на пътища и легионерите в древния Рим. Даже в указанията, описващи въоръжението на римския войник, е включена и дневна дажба от половин литър вино. То е било заместител на част от храната. Виното е било изключително гъсто, често подсилено с мед и подправки, за да бъде стабилизирано. Много често се е превръщало и в нещо като винена супа, тъй като в него са слагали натрошено козе сирене, парчета стар, изсъхнал хляб. Тази винена попара е осигурявала необходимата хранителна дажба за деня и необходимия брой калории.

Рицари на "зеления граф" заточени в Овеч

Провадия е описана и в похода на "зеления граф" Амедей VI Савойски, който е наричан така, защото ризницата му и цялото му снаряжение били зелени. Той предприема през 1366 г. поход по море със свои рицари, за да помогне на братовчед си - византийския император Йоан V Палеолог (1341-1391), в съперничеството с българите. Той напада българските земи и превзема Скафида (Димчево, Бургаско), Агатопол (Ахтопол), Анхеало (Поморие) и Месемврия (Несебър). Но при битка с българските войски до Галата, Варненско, армията на българския цар Иван Александър (1331-1371) го разбива и при оттеглянето на графа голяма част от рицарите от личната му свита са пленени. Трима от най-добрите са заточени в кулата на Овечката крепост. Сред тях е и маршалът на Бургундия Гвидо ди Понтарлиер, който е бил един от най-богатите и влиятелни хора в Европа през XIV в. Така че не само виното свързва Провадия с района на Бургундия - те имат и обща история. Именно по времето на похода на "зеления граф" се твърди, че в България за първи път виждат огнестрелно оръжие, тъй като част от рицарите му са въоръжени със стари аркебузи - предшественици на съвременните пушки.

Интересно е, че цар Иван Александър, както и боляринът на крепостта Овеч се отнасят много добре към пленените рицари, не ги оставят заточеници. Въпреки че са в плен, те не стоят само в кулата, а през деня се разхождат в града, хранят ги добре и дори им дават възможност да се откупят. Те правят това срещу 2400 златни перпери, след като партриархът на Константинопол се застъпва за тях в писмо. Така рицарите са освободени и заминават за Константинопол.
Рицарите, които са били в Провадия, също са впечатлени, че крепостта Овеч е непристъпна, а градът е целият от камък, докато повечето европейски градове са били изградени от дърво.

Проват означава овца

Интересна е и етимологията на думата Провадия. Според една от теориите името на града е от старогръцки произход и думата "проват", което означава "овца". Подобно е и обяснението на наименованието на крепостта Овеч. Така че очевидно градът освен винена борса в древността е бил и средище на овцевъдство. Така че градът винаги е бил важен европейски търговски център. Неслучайно след Освобождението там е било и първото тържище за зърно.

http://www.bgchudesa.com/любопитно/Провадия-винената-борса--на-Средиземноморието.html (http://www.bgchudesa.com/любопитно/Провадия-винената-борса--на-Средиземноморието.html)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 16, 2014, 17:58:07
Проф. Валентин Плетньов: Малка църква бе открита при тазгодишните разкопки на крепостта „Кастрици” край Варна

(http://images.focus-news.net/88dd4e0d72e0a2b65e73a5968d37f783.JPG)

Варна. Малка църква бе открита при тазгодишните разкопки на крепостта „Кастрици” край Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей в града и ръководител на разкопките в крепостта. Той посочи, че дейностите по проучването на „Кастрици” са приключили за тази година. Там са намерени няколко интересни сгради, с по-големи размери и една малка църква. Проф. Валентин Плетньов уточни, че църквата се помещава в къща, която е била преустроена за тези цели. Около нея има и гробище, в което са били открити и около 20 гроба. „Това впрочем е втората църква, която намираме в „Кастрици”, като предполагам, че тя е била изоставена в края на 14 и началото на 15 век”, каза още ръководителят на разкопките. Той допълни, че
в двора на църквата има гробище, в което явно са били погребвани гражданите на крепостта. Там находките са предимно монети, копчета от облеклото, но няма накити или други толкова ценни неща.
Проф. Валентин Плетньов допълни, че откритите находките в крепостта „Кастрици” през тази година са предимно монети и керамичен материал, като тази археолозите са намерили и едно малко съкровище от сребърни османски акчета. „Като цяло сезонът беше беден на находки. Открихме и няколко помещения, които са основно с жилищни и складови функции. Хубавото е, че завършихме централната част на „Кастрици” и тази църква, която излезе през последните дни. Все пак ни остава още доста работа по този археологически обект, тъй като до момента сме проучили едва половината. Така че смея да кажа, че имаме още няколко години работа по крепостта”, каза в заключение проф. Плетньов.

http://www.focus-news.net/news/2014/09/16/1966407/prof-valentin-pletnyov-malka-tsarkva-be-otkrita-pri-tazgodishnite-razkopki-na-krepostta-kastritsi-kray-varna.html
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 23, 2014, 08:26:04
Откриха стена на 7000 години в Провадия

(https://provaton.bg/wp-content/uploads/2016/01/provadia-razkopki-solnici-760x390.jpg)

Продължават разкопките на най-стария солодобивен център в Европа – Провадия, съобщи БГНЕС. Към момента са разкрити съоръжения, непознати за фортификацията на древността.

Солницата е в най-старият праисторически град на стария континент, възникнал преди повече от 6500 години. Каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа.

След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни. Разкриват се съоръжения, непознати за фортификацията в древността на Стария свят.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=676983


По време на тазгодишните разкопки в най-стария солодобивен център в Европа – този в Провадия,  се разбра, че там се е осъществявало много по-сериозно производство, отколкото се е предполагало. Това съобщи археологът професор Васил Николов, преди закриването на археологическите разкопки за този сезон за БНР. В така наречената „цитадела“ е открита още една стена от късния халколит – петото хилядолетие прeди Христа:

Това беше изключително щастлива случайност, както винаги в археологията. Попаднахме на една стена, която е запазена на места до метър, метър и нещо, но е съборена от земетресение и всичките камъни, които виждате назад, са от стената, така че някой ден ще бъде възстановена. Тя е дебела около 3 метра в основата си и колко е висока сега не се ангажирам, ще ви покажа другите стени, които сега в отделни части са високи до 3,80 метра. Представете си какво е било. Това е средата на Пето хилядолетие, какви стени, когато в Европа изобщо не е имало крепости.

Все още не е разкрит керамичният център, както и фортификационната система на най-стария градски център в Европа, каза още проф.Николов. В некропола са открити 10 нови погребения, а разкопките за този сезон ще приключат следващата седмица. Освен от Министерството на културата и един от девненските заводи, разкопките се финансират и от американски дарители.

http://novavarna.net/2014/09/23/otkriha-stena-na-7000-godini-v-provadiq/


Богинята майка пази първия град в Европа

За солта са се водили войни както за петрола днес

Изящна фигурка на богинята майка от камък е открита при последните разкопки в основите на древните стени на най-стария град в Европа: Провадия-солницата. Богинята майка е пазила цитаделата и владетелите на солта в нея. Сред уникалните находки има още тежест на стан, макет на жилище, много каменни и костни върхове на стрели и копия, които свидетелстват за  постоянни тежки сблъсъци и битки за бялото  злато - солта, преди 65 века. Археолозите разкриха и голямата й стена, която някога е пазила от външни нападения. В основата си е дебела 3 м, а на места височината е запазена до 3,8 м. Строежът е от средата на V хилядолетие пр. Хр, когато в Европа още не е имало крепости, каза ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. Стената е разрушена от земетресение, люляло тази древна земя някъде около 4650 г.пр.Хр., твърди ученият. Тук е имало градски център. При това първи в Европа, защото специализирано производство на Стария континент се е появило далеч по-късно в бронзовата епоха, а тук много по-рано, обяснява проф. Васил Николов. Крепостите на най-древния град в Европа са изградени като египетските пирамиди, но 2000 години преди тях. Стените са вдигани с огромни камъни, тежки до 5 тона, пренасянето на които е било трудна и сложна задача. Но богатите собственици на солниците са плащали, за да се укрепят и пазят от външните набези. Най-вероятно пред стените на цитаделата се въртял и тогавашният пазар на солта, пренасяна на юг през Стара планина към земите край Егейско море. Солта се намирала трудно и още по-трудно е била добивана, което допълнително повишавало стойността й. Тя се превърнала в първото платежно средство, което позволявало на тези, които я притежават и произвеждат, да я разменят за всякакви други стоки от първа необходимост, както и за предмети на лукса от онова време. Солта тогава е била равна по значимост на нефта днес. Тя е била златото, първите пари, валутата, а промишленият център, в който я добивали, всъщност е бил първият монетен двор на Европа, припомня професорът.
В този солодобивен център не са вадили 5 тона на едно зареждане, както смятахме преди, а далеч по-огромни количества, категоричен е Николов. Методът е с изпаряване на разсол в огромни нажежени пещи. Въпреки че още не е разкрит керамичният център, археолозите са попаднали това лято на съд за изваряване на разсола, който ще бъде изваден и реставриран. Тези, които са добивали и търгували със солта, са били много богати. Наши и чужди специалисти, предимно от Германия, вече са категорични, че покрай солта - тогавашното богатство, е възникнало и първото разслоение и йерархия в обществото. В рамките на 4-5 столетия това богатство не се оценявало като такова, а като белег на социален статус. След смъртта си човек излизал от тази йерархия, без да предаде мястото си на свой наследник. Едва по-късно след тези столетия богатството започва да се унаследява, обяснява ученият.
Археолозите разкриха още миналото лято древен некропол, където са извършени ритуални погребения на владетелите на солта. Тогава беше открит гробът на знатна фамилия на 64 века. И шестимата погребани са били зверски убити в битката за бялото злато, разкри  антроположката от университета в Единбург Катлин Максуини.
В целия гроб няма нито един починал от естествена смърт, няма нормален скелет - един е намушкан, друг със забита стрела, трети с прерязан гръб. Жертва на тогавашните вътрешни борби след пресъхване на езерата и за това кой да владее все по-оскъдната сол са станали дори две деца на 3 и 4 години, казва проф. Николов. Край гробовете има намерени масивни медни предмети.
Разкопките в Провадия-солницата ще продължат до края на септември.Тази година "Солвей Соди", на чиято територия е уникалният обект, дава 20 000 лева за проучванията. От Министерството на културата са отпуснати 50 000 лева. Чакат се пари и от американски спонсор. Средствата са достатъчно, дори част от тях ще бъдат дадени за консервацията, която започваме, каза професорът. В това отношение се ползват консултациите на проф. Валентин Тодоров, специалист по древен камък.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-09-26&article=506978
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 18, 2015, 18:30:05
BBC: Най-старият европейски град е в България

Български археолози казват, че са открили най-стария праисторически град в Европа, съобщава BBC.  Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия. Учените смятат, че то е било важен производител на сол. Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години.  Златното съкровище, открито през 1972 г. при разкопките на Варненския халколитен некропол, се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.  Според учените жителите на селището са варяли вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо.В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.  Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.  Не говорим за град като полисите в Гърция, древен Рим или средновековна крепост, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт пред "Франс прес". Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни.  Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа, обяснява той. Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=30903#.VLuxztzliUE.facebook
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 22, 2015, 18:09:45
Откриха делва на 15 века в центъра  на Варна

(https://www.standartnews.com/files/articles2/270/270664/371763b39a9ec3c9d0ac70d69ddfdd33_600x460.jpg)

Делва от късноантичната епоха разкопаха строителните работници на бул. "Княз Борис", докато извършват ремонта на ларгото във Варна. Находката е точно пред храм "Св. Николай Чудотворец". Екип от варненския Археологически музей е пристигнал на място. Археологът Александър Минчев коментира, че делвата е открита сред изгоряла жилищна постройка от късната античност, съществувала в периода между IV и VI век. Над нея има слой от камъни и тухли с дебелина около метър, съобщи Petel.bg.

Археолозите планират да извадят реликвата през следващите няколко дни. За целта ще им трябва кран, но преди това делвата трябва да бъде разчистена от всички страни.

https://www.standartnews.com/lyubopitno/otkriha_delva_na_15_veka_na_papa_na_varna-270664.html
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Март 13, 2015, 22:11:44
Нови уникални находки на археолозите в центъра

(https://m.netinfo.bg/media/images/29308/29308669/640-420-novi-unikalni-nahodki-na-arheolozite-v-centyra-snimki.jpg)

Части от амфора и ръчна мелница за смилане на жито от времето на античния Одесос са най-новите находки, на които археолозите се натъкнаха при разкопките на бул. „Княз Борис I". Наред с разкритата крепостна стена на Одесос, до църквата „Св. Николай" са открити и останки от много солидна антична сграда, обяви пред Дарик археологът Александър Минчев.
Античният хромел (каменна мелница за жито) е бил изровен от варненските археолози тази сутрин. Намира се точно до делвата на повече от 1500 години, която беше открита още през януари.

(https://m.netinfo.bg/media/images/29308/29308671/991-ratio-novi-unikalni-nahodki-na-arheolozite-v-centyra-snimki.jpg)

Откритията са много важни за археолозите, тъй като се придобива много ясна представа за укреплението на Одесос. Последните разкрития показват, че крепостната стена пресича под ъгъл бул. „Княз Борис I". Според досегашните проучвания, тя започва в района на днешната ЖП гара, минава успоредно на ул."Цар Симеон", пресича централния площад, където вероятно се е намирала главната порта на античния град, засечена е в подлеза на „Шипка", улиците „Воден", „Иван Вазов" и в района на Шишковата градинка.
Разкритата крепостна стена се намира само на 40 см под асфалта на „Княз Борис I". Предполага се, че е била висока 4 метра. Градежът е бил много здрав, обясни Минчев.

(https://m.netinfo.bg/media/images/29308/29308672/991-ratio-novi-unikalni-nahodki-na-arheolozite-v-centyra-snimki.jpg)

Предвидено е разкопките да продължат един месец, като археолозите имат готовност да работят и в събота и неделя. Археологическите проучвания няма да пречат на ремонтните дейности в останалата част на бул. „Княз Борис I", увери Александър Минчев. Археолозите ще разкопаят поетапно цялото платно на булеварда в района на църквата „Св. Николай".

https://dariknews.bg/regioni/varna/novi-unikalni-nahodki-na-arheolozite-v-centyra-snimki-1406721
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 31, 2015, 15:11:27
Уникален за България процесиен кръст и медальон
с изображение на Богородица са открити край Варна


(http://www.moreto.net/im/28984.w470.jpg)

Уникален за България процесиен кръст и медальон с изображение на Богородица са открити при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост „Кастрици”, която се намира в местност „Евксиноград” край Варна.

Находките са открити при проучване на сграда. На подовото ниво археолозите са се натъкнали на изобилие от така наречената сграфито керамика с изображение на лъвове и цветни орнаменти. На пода на сградата е открит и уникалния за страната ни бронзов процесиен кръст, с гръцки букви на рамената му е изписано „Свети Йоан Предтеча”. Кръстът вероятно е носен с хоругва, коментира професорът. Археолозите са открили също медальон, вероятно сребърен, с изображение на Богородица. Разкопките на обекта приключват тази седмица, допълни проф. Валентин Плетньов.

Тази година при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна бе открито също малко съкровище от монети на деспот Добротица, които са много характерни за Черноморието варианти. Откритите в крепостта монети от деспот Добротица вече стават над 80. Това още веднъж показва, че Кастрици е била една от важните крепости на Добруджанското деспотство. Археолозите са разкрили и крепостна стена, която на места е висока над 4 метра. При проучването тази година е открита и колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син Емир Сюлейман. Откритите при проучванията монети са вече близо 300, сред които и такива, характерни за Черноморието, вероятно сечени в монетарницата на цар Иван Александър. Открити са също сребърни монети на цар Иван Александър, на султани в Египет, на татарските ханства, на Влахия, Полша и Молдова, което показва изключителната търговия, която се е водила на пристанището при „Кастрици”. Монети на цар Иван Александър са открити при тазгодишните разкопки и на средновековния град Мисионис край Търговище, сечени в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна, където се намира и крепостта „Кастрици”.

http://www.moreto.net/novini.php?n=296833
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 21, 2015, 18:03:16
Златна висулка от Провадия е най-стара в света

(https://no-comment.bg/uploads/post-images/20151120/photo_huge_17631.jpg)

Златна висулка на 6 600 години, открита на мястото на един от най-старите праисторически градове в Европа, може да е най-старата в света, пише Daily Mail.

Малката, тежаща два грама висулка е открита по време на разкопки на археологическия обект „Солницата“ в българския Варненски регион.

Археолозите смятат, че този район може да е част напреднала праистоирическа общност, която е сред първите открили как да добива и обработва злато.

Некрополът на „Солницата“ се намира на север от българския град Провадия. Той се датира 4 300 години преди новата ера, но професор Васил Николов от българския Национален институт по археология смята, че откритата златна висулка може да е 200-300 години по-стара, цитира го изданието.

(https://no-comment.bg/uploads/post-images/20151120/photo_huge_17630.jpg)

https://no-comment.bg/bg-face/daily-mail-zlatna-visulka-ot-provadiia-e-naj-stara-v-sveta.12482
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 01, 2016, 12:20:31
Злато от 6500 години преди Новата Ера откриха археолози край Провадия

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2016-39/big/zlato-ot-6500-godini-predi-novata-era-otkriha-arheolozi-kraij-provadiq-(snimki)-403908.jpg)

(http://www.novini.bg/statics/uploads/galleries_pictures/2016-39/big/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82-6500-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%8F-38455.jpg)

Стени, дебели два метра и половина, са бранели първия град в Европа. Той се е намирал в двора на завод "Провадсол" в Провадия, Варненско. Показа го проф. Васил Николов от Националния археологически институт и ръководител на разкопките. Според него селището е възникнало покрай производството на сол. "Няма други данни в Европа за толкова стар град от 6500 години преди Новата Ера. Каменният зид от големи камъни с пълнеж от по-малки е защитавал производството на сол. Подправката е имала ролята на пари и е била по-скъпа от златото", казва проф. Николов.

Днес министър Вежди Рашидов посети разкопките и се запозна с новите открития на археолозите. Кладенец от 6400 години преди Христа е открит при разкопките на праисторическия солодобивен и градски център „Провадия -солницата”, той се намира зад третата отбранителна система на обекта. В горните пластове на могилата са открити и находки от късния елинистичен период, както и златни артефакти, едната от тях е апликация на 6500 години преди Новата Ера. Над 400 са новите находки, открити през този сезон, работата там приключва през следващата седмица.

https://www.novini.bg/ (https://www.novini.bg/news/381368-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82-6500-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%8F-(%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8).html)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 18, 2016, 08:02:35
Златният фалос на Озирис намерен край Варна

(http://cache1.168chasa.bg/Images/Cache/701/Image_921701_305_0.jpg)

Аналог на златната плоча от Варненския некропол е намерен и в храма на Озирис в Абидос. Тя се съхранява в Британския музей и е датирана около 3100 г. преди новата ера, тоест нашата е с 1500 г. по-стара от египетската. За разлика от варненската златна плоча тази от Абидос е от камък и е с доста по-груба изработка.
"Изобразените върху нея прави ъгли и линии подсказват, че и тя е служела за измервания по подобие на златния еталон от Варна", казва изследователят Христо Смоленов. В момента той проучва връзките между суперкултурата от енеолитна Варна и Древното царство в Египет. Една от хипотезите, по които работи, е, че прототип на култа към Озирис може би се е зародил по нашите земи още през петото хилядолетие преди новата ера. Един от аргументите му е свързан с гроб 43 от Варненския некропол. Там е погребан

царят жрец

и сред артефактите в този гроб е открит златен фалос. В мита за Озирис има подобен нюанс - той е убит, докато спи, от брат му Сет, който разчленява тялото му на 14 части и ги разпръсква по цялата земя. Жената на Озирис - Изида, издирва тези части и ги събира в едно, но не успява да намери фалоса.
"В представите на древните хора плътта на боговете и царете е била от злато. Така съвсем естествено ритуалното допълване на тялото е със златен аналог на липсващата част", казва изследователят.
В древността 22 се е смятало за числото на бога в покой. Не случайно Озирис е убит, докато спи, т.е. в покой. Разделянето му на 14 части е геометрична интерпретация на мита за смъртта му. Самото съотношение 22:14 е заложено в структурата на Великата пирамида, свързана с името на Хуфу (Хеопс). Нейните пропорции са основа - 440 царски лакътя към височина 280 царски лакътя.
"Отношението на основата към височината на пирамидата, изразено в царски лакти, е 440:280=22:14 - констатира Смоленов. - Интересното е, че структурните пропорции на Великата пирамида се срещат многократно в златните, каменните и костните артефакти от Варна, които са с две хилядолетия по-стари."
Във Варненския некропол в гроба на царя жрец е открит и

малък цилиндър

Подобни по-късно се срещат при фараоните, които ги държат в ръцете си. До момента не е ясно предназначението на тези цилиндри. Факт е само, че варненският е по-стар от египетските с минимум хиляда години.
"На по-късен етап близостта между египетската и варненската култура проличава и в мита за Орфей. Той също като Озирис след смъртта си бива разчленен на части, които са разпръснати", казва Смоленов.
Според някои изследователи като братя Гайдарски самото име Орфей на северокоптски диалект означава "храм".
"Възможно е дори Орфей да не е собствено име, а титла, нещо като проповедник на храмовата култура", допуска Смоленов. Според него това обяснява многократните превъплъщения на Орфей и хилядолетната продължителност на духовния му живот, както и на учението му.
Връзката между културата "Варна" и древното царство в Египет е доста по-стара от орфическия мит. Тя не се изчерпва само с легенди, а включва реално измерване на отстояния, ъгли и пропорции.
"Еталоните от злато, намерени във Варна, са в основата на каменните монументи на платото Гиза. Целият комплекс, включващ сфинкса и трите най-големи пирамиди, е подчинен на тези пропорции и мерни единици", казва Смоленов. Едно от многото потвърждения той открива в отстоянията между предните лапи на Сфинкса и характерни точки от пирамидите. Отстоянието между североизточния ъгъл на Хеопсовата пирамида и лапите на Сфинкса е точно

46 пъти по 100 ширини на златната плоча

от Варна. То е 602,15 м, което разделено на ширината от 13,09 см, дава точно 4600. Същевременно отстоянието от този ъгъл на Хеопсовата пирамида до югозападния (най-отдалечения) ъгъл на Хефреновата пирамида е 46 пъти по 100 дължини на златната плоча от Варна. Или измереното по контура на терена разстояние от 795,8 м, разделено на дължината от 17,3 см, дава отново 4600.
Смоленов открива и други аргументи в подкрепа на тезата си. Отстоянието от предните лапи на Сфинкса до върха на Хеопсовата пирамида е равно на 33 пъти по 100 дължини на златната плоча. Пътят, който човек трябва да извърви между тези две точки е 571 м. Това, разделено на 17,3 см, дава 3300. Точно толкова е и отстоянието между лапите на Сфинкса и югозападния ъгъл на Хеопсовата пирамида.


ИНТЕРВЮ
Проф. Иван Маразов, траколог:
Жрецът от некропола притежавал тайното знание

- Г-н Маразов, какво мислите за точните пропорции и отстояния в съкровището от Варненския некропол?
- Напълно е възможно в артефактите от Варненския некропол да са закодирани мерки и пропорции. Там основната фигура е тази на ковача. Около него има много ковашки инструменти. Големите и символични гробове говорят, че там несъмнено е погребан ковач.

- Говорите за жреца от некропола?
- Да, естествено той не е бил ковач, но му се приписвана ковашка функция, защото е носител на тайното знание. Знанието как от суровото, от камъка, да направиш предмет, култура. Това е чиста алхимия, философският камък - от олово да направиш злато, от суровия материал да създадеш култура. Тази роля на тайното знание е изключително значима в архаичните общества. Сега е същото - който владее информацията, владее всичко. Моята теза е, че този жрец или ковач съхранява тайното знание. Затова той е цар, защото го притежава. Това са митологеми, възникнали с първите метали. В много традиции ковачът си вари инструментите. Културният процес "варене" продължава до създаването на продукта. В митологията това са основни моменти. Затова земеделието, огънят, виното са толкова важни, защото с тяхна помощ става трансформацията. Всичко това е обект на тайно знание. Естествено е такива математически закономерности да са влизали във фонда на това знание, защото не всеки може да го притежава. Само избраните. Затова те са едно общество, каста. Ковачите и поетите винаги са имали свои касти, те създават нов паралелен свят, несъществуващ дотогава. Не случайно около ковача има скиптри, ковашки инструменти, има и макет на такъв скиптър от злато. Той не може да се използва, защото е чист символ, което за мен бе много интересно. Когато се открива металът, брадвата започва да се прави от метал, мед, злато, желязо. Тя става знак на властта, има цели съкровища от каменни, бронзови брадви, с които са погребвани избраните. Това са знаци на властта, инсигнии. Те имат друг, скрит смисъл, те са като жезли. Животът на тези знаци и символи е много дълъг.

(http://cache2.168chasa.bg/Images/Cache/702/Image_921702_500_0.jpg)

(http://cache2.bgdnes.bg/Images/Cache/703/Image_921703_305_0.jpg)

(http://cache2.bgdnes.bg/Images/Cache/704/Image_921704_305_0.jpg)

(http://cache2.bgdnes.bg/Images/Cache/705/Image_921705_305_0.jpg)

http://www.168chasa.bg/Article/921699 (http://www.168chasa.bg/Article/921699)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 02, 2016, 18:38:46
Основи на римска сграда от ІІІ век са разкрити при разкопки през това лято в Девня

(http://www.bta.bg/media/VOT_2016/thumbnail/x620_vn21207.jpg.pagespeed.ic.XZeZVX9jqi.webp)

Варна, 2 декември /Данаил Войков, БТА/
Основи на римска сграда от 3-ти век са разкрити при разкопки през това лято в Девня, съобщи за БТА директорът на Музея на мозайките в града Иван Сутев.
Проучвателните работи са извършени на терен с площ от около 150 квадратни метра. Проученият терен е разположен западно от античната сграда с мозайките. При проучванията е разкрита и добре запазена римска стена със смесен градеж /опус микстум/, при който се редуват ивици от камъни и римски тухли.
При проучванията са разкрити и по-нови сгради, които са изграждани над римските, и при които са използвани римски архитектурни детайли /сполии/. Археолозите са открили и част от жилище тип землянка, което е от 6-и век.
Плановете са разкопките в района да продължат и през следващата година, ако бъде осигурено финансиране, коментира Сутев.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1472250 (http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1472250)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 18, 2016, 13:27:19
Провадия - първият "монетен двор" на Европа. Там е най-древната цивилизация в Европа

(http://cache2.168chasa.bg/Images/Cache/500/Image_5938500_305_0.jpg)

Вместо със злато древните търгували с различни по размер кюлчета сол

Преди 7500 години благодарение на огромните залежи на каменна сол, от които бликали солени извори, Провадия-Солницата се превръща в първия "монетен двор" на Европа, казва пред "168 часа" археологът проф. Васил Николов. Предците ни са създавали тогавашните пари и чрез търговски операции са ги "пускали в обращение". Паралелно с това изграждали крепостни стени, за да отбраняват "монетарницата" от посегателства.

"Провадия е най-ранният в Европа център за добив и производство на сол през късната праистория.

Именно там е открит методът

за добив на сол чрез изпаряване

на солена вода (разсол) някъде около 5500 година преди Христа", казва професорът.

Мировското находище на каменна сол представлява пресечен конус - долу диаметърът му е около 15 км, а в горната част е овал около 850 х 450 м. Върху този конус е лежал пласт разсол с максимална наситеност - около 330 г сол на литър вода.

Праисторическият солодобивен център е възникнал преди около 7500 години, когато група хора от днешна Южна България се заселва там и започва да произвежда сол. Дотогава местните ползвали разсола от изворите директно в домакинствата си и за домашните животни, като изобщо не се сещали, че могат да направят индустриален добив и да търгуват.

"Предприемачите" от Южна България първоначално

започнали да изпаряват

солта в специални пещи,

направени на долния етаж на двуетажните си къщи. Археолозите вече са установили, че те са можели да акумулират голямо количество топлина от запаления в тях огън. След изтеглянето на жарта настрани в нагорещената пещ са нареждани съдове с разсол, водата от който сравнително бързо се изпарявала. Така се получавала сол, с която производителите от Солницата търгували с населението на юг от Балкана.

Древните откриватели през деня работели на първия етаж, а втория ползвали за жилищни нужди. Представителите на тази първа цивилизация използвали нискоефективния метод в продължение на 2-3 столетия.

"В един момент търсенето на сол нараства и те разбират, че получаваните от едно зареждане на пещта 25 кг сол са недостатъчни. Че е нужно да измислят по-ефективни производствени съоръжения - разказва Николов. - Затова изнасят производството на стотина метра от селището, близо до солен извор."

Създават нови

съоръжения - овални ями,

изкопани на дълбочина 50-60 см и дълги до 3,5 м. По дължината изграждат три еднакво високи глинени стенички, които образуват общо четири "коридора".

Между всеки две съседни стени нареждат дълбоки паници с по два срещуположни масивни израстъка на устието - те лягат върху стеничките, а паницата виси над “коридора”. В съдовете наливат разсол, отдолу нареждат дърва и палят огън. За няколко часа водата от разсола се изпарява и остава солта.

"Едно такова съоръжение в края на VI и началото на V хилядолетие

осигурявало до 200 кг

сол при едно зареждане,

което е голям технологичен напредък. Това са мислещи хора - казва проф. Николов. - Някои осъзнават, че седят върху богатство, и явно постоянно разсъждават как да превърнат тази природна даденост в богатство."

Другата голяма загадка са съдовете, в които древните са изварявали солта.

"Керамиката абсорбира калиевия хлорид от разсола, а именно той дава горчивия вкус - казва професорът. - Така остава само натриевият хлорид - готварската сол. Дали по метода проба - грешка, или изведнъж са налучкали решението за състава на глината, не мога да кажа. Факт е, че им се е получило."

Някъде около 4600 г. пр. Хр. технологичният напредък позволява на

праисторическите соловари

да правят нов вид съоръжения

- вкопаните ями с равно дъно стигат до 1,60 м дълбочина и диаметър 10 метра. На дъното подреждат плътно с допиращи се устия огромни керамични съдове с форма на обърнат конус - горе диаметърът им е бил до 70 см, дъното - до 25 см. Нареждат дървен материал отдолу в празните пространства между съдовете и замазват с глина между устията им, за да не "излита" топлината от запаления отдолу огън.

Стените на керамичните съдове са много дебели, отвътре са замазани с каолин, за да не допуснат солта от разсола да проникне в тях и да ги спука при нагряването.

Археолозите установяват, че е прилагано невероятно майсторство в съчетаването на глините и изработването на съдовете на ръка, които хем трябва да акумулират топлината от огъня отвън, хем да издържат на натиска на врящия разсол.

След което използвали специално произведени, различни по размер цилиндрични съдове и съдчета, за да поставят в тях още влажната сол. После ги нареждали в други пещи и ги изпичали - така се получавали солни кюлчета.

От едно зареждане на новия вид съоръжение са получавани около 5 тона сол, заради което можем да говорим за праисторическо “промишлено” производство.

Всъщност преди 7-8 хиляди години солта е била злато. Използвала се е като сегашните пари. За археолозите все още е загадка в какво са инвестирали богатството си, получено от интензивната търговия. Със сигурност срещу солта са получавали предмети, които са носели престиж в очите на другите.

Най-любопитното е, че поне в първите столетия от практикуването на солодобива жителите на тази първа най-развита европейска цивилизация въпреки богатството си, остават земеделци. В една от къснонеолитните къщи в селището екипът на проф. Николов открива 4 сърпа, включително най-големия изобщо в Европа.

"Земеделието е манталитет, начин на живот, който трудно отмира в съзнанието. Хората минават към едро специализирано производство, но поне няколко столетия си остават земеделци в мисленето и обредността", споделя ученият.

Той е убеден, че солта

е причината за появата

на първото силно йерархизирано общество в Европа

С течение на времето в цитаделата живеят все по-малко хора - вероятно само носителите на голямото богатство, от високата част на обществената пирамида. Първоначално в селището е имало 400-500 души, като впоследствие през последните столетия намаляват вероятно наполовина. Но именно те са съхранявали "парите" - там са държали солта.

http://www.168chasa.bg/article/5938458 (http://www.168chasa.bg/article/5938458)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 07, 2017, 21:59:22
Археолози проучват древна сграда край Суворово

(http://www.desant.net/files/news/2017/08/07/tn/150211408444302.jpg)

Шеста поредна година продължават разкопките на селището от каменномедната епоха в м. Корията край гр. Суворово, област Варна. През това археологическо лято акцентът е върху проучването на останките от опожарена сграда от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.), съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.

Разкопките там разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.

(http://www.desant.net/files/images/3-Razkopki-Suvorovo-rabotna.JPG)

От там уточняват, че експедицията на археолозите за първи път е финансирана от Министерството на културата.

През този сезон трябва да приключи изследването на южните помещения древната сграда, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива.

Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл.

(http://www.desant.net/files/images/2-Razkopki-Suvorovo-detail.JPG)

Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.

(http://www.desant.net/files/images/4-Razkopki-Suvorovo-nahodki1.JPG)

Проучването започна на 24 юли и ще приключи на 11 август, уточнява ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев.

http://www.desant.net/show-news/40995 (http://www.desant.net/show-news/40995)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 11, 2017, 13:17:35
Откриха керамична пещ на 5000 години край Суворово

(https://novinivarna.com/media/news/3486/78.jpg)

В момента екипът от Регионалния исторически музей във Варна изследва постройка, датирана около 4700 години преди Новата ера. Шеста поредна година продължават археологическите работи на селището от коменномедната епоха, където е изледваната сграда. То е разположено на един хектар и се предполага, че в него са живяли над 200 души. За първи път разкопките се финансират от Министерството на кутурата.


Разкритата пещ е интересна с това, че е с големи размери. Също така тя се намира в работилница, а не на открито и не е била разположена на земята, което според археолозите е много рядко срещано.


Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:


"Тя е много голяма и много масивна, което не е обичайно – диаметър от метър на метър и четиридесет и пет не е харктерно за тези периоди, освен това начинът на разрушаване на самата пещ, показва, че тя е била вдигната във височина. Т.е. нейният под не е бил изграден на земята."


Под пещта е имало кухо пространство, където се предполага, че се е намирала камера за палене огън за изпичането на съдовете. Древната сграда, в която е била работилницата, също е интересна сама по себе си, защото е разположена на две различни нива с разлика от 40 сантиметра.


Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:


"Т.е. южните помещения са били вкопани по-надолу в древния терен и се е получило едно естествено терасиране вътре в рамките на самата къща. Това е доста необичайно и до момента го нямаме регистрирано на много места."


До момента са открити над 60 керамични съда, много инструменти, както и две керамични питки, замесени със зърно. Според археолозите селището от каменномедната епоха край Суворово от 4700 години преди новата ера е било обезлюдено заради пожар, предизвикан от земетресение. Предполага се, че в него са живяли предшествениците на майсторите от "Култура Варна", сътворили сто години по-късно най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол.

https://novinivarna.com/novini/3486/otkrikha-keramichna-peshch-na-5000-godini-kray-suvorovo
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 23, 2017, 21:47:03
Откриха най-ранните крепостни стени в цял свят у нас

(http://nws2.bnt.bg/p/k/r/krepost-433120-810x0.jpg)

Разкритията на археолозите ни връщат необозримо далеч в историята на човечеството. 7500 години назад, когато тук идват първите земеделци. Те откриват места и условия, които предизвикват тяхната инженерна мисъл и те стават първи изобретатели в много области.

На 13 метра под краката ми, се намира отвора на огромен конусовиден залеж от сол. Солните извори са си тук от милиарди години, но първите, които са се сетили да го използват, са представителите на неолитната цивилизация.

Така се стига до строежа преди 7000 години на първите крепости в историята на света въобще.

Селищната могила в солниците на Провадия пази следите на едно бурно хилядолетие. Когато тук са успели да натрупат такива богатства, че много са били готови да убиват, за да ги имат. И затова се е наложило да бъдат построени огромни крепостни стени за защита.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Значи това са останките от около 4 700 години пр Хр. на първата каменна крепост в Европа, разрушена от едно земетресение, но след това правят втората.
БНТ: Не са ги строили много стабилно, като за първи опит.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Не те са ги строили много стабилно, но се оказва, че при много силен трус с център Шабла Вална е съборена първата тена, малко след това има втори удар с център Вранча и така първата укрепителна система е силно разрушена. Но втората стена са я направили по този повод много стабилна.

Като за първи опит въобще, крепостните стени са изумително големи. Широки в основата си 3-4 метра, които вероятно са носили поне 4, а на места и 6 метра висок зид. А това подсказва огромна и постоянна заплаха.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Аз не знам в Средновековието и античността такива сериозни укрепения, а това е строено 4700 години пр. Хр. на 6 600 години. Наистина в Европа по това време няма такова нещо.
БНТ: Може би защото не е имало чак такива нашествия големи.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Просто са били адски богати тези хора. Това са най-богатите хора в Европа по това време, защото те са били повелителите на солта. А солта - това е първият всеобщ еквивалент.
БНТ: И е имало какво да пазят?

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Да, пазят солта. Значи златото ... Хората си мислят обикновено за златото. Златото по това време само бележи престижа на хората, но то не е еквивалент. Чак през 7 век пр. Хр. става еквивалент, когато се появяват първите златни монети. По това време солта се разменя, солните кюлчета, а не златните кюлчета са важни.
Като първи земеделци, те бързо разбират неудобството от тази свобода. В растителното им меню солта рязко намалява и за първи път в историята на човечеството им се налага сами да търсят допълнителни източници на сол. Нещо, което до този момент са си набавяли от дивечовото месо. Вероятно са имали сериозни здравословни проблеми и някак са проумели на какво се дължат. Научили са се да използват инстинкта на животните да откриват по-солени водни растения. Но тук попаднали директно на солни извори. И ги впрегнали веднага в производство.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Съоръжения, които имат по четири канала, ето тука виждаме един такъв канал, вижда се пепелта отдолу, ето следващия.
БНТ: Където са седяли дървата?

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Да тука си седяли дървата отдолу, отгоре са били сложени керамични съдове, огънят изпарявал водата от осолената вода и остава само солта и така се получавали, едно такова съоръжение е давал до 200 кг сол.
Солта бързо им донесла невероятна власт и богатство и затова намерили начин да увеличат стократно добива си. Сменили единичните разлати съдове с повече високи и тесни.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Те са канички дълбоки съдове, за да има място като се наредят устията им едно до друго да остане място, което да бъде напълнено с дървен материал, за да гори огън. Всичко това са от такива съдове, ето те са правени например върху някаква рогозка, тук има отпечатък от рогозка.
При едно зареждане е давало около 5 тона суха сол. Това е огромно богатство за петото хилядолетие.

Влажната сол слагали в глинени цилиндри и ги изпичали. Така получените кюлчета сол се търгуват и съхраняват. Най-вероятно в приземните етажи на къщите зад крепостната стена. След като земетресението унищожава първата крепост, втората е значително усъвършенствана.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Ражда се изкуството на строителството на каменни крепостни стени именно тук. Появява се първата идея за бастиони - за изпъкване на част от стената пред картината, пред останалата част, за да може защитникът да излезе напред, да види тук какво се случва и ако някой напада тази част на стената, да може да го обстрелва и отстрани, не само отгоре.
Това, което в учебниците по крепостно строителство, по укрепителни системи, е важно като елементи на отбранителната система. Обикновено се смята, че става въпрос за бронзовата епоха и се дава за пример Троя. Но много от елементите се появяват тук.

И крепостта определено е понесла много атаки, костни върхове на стрели се намират навсякъде. Дали от земетресение, или по-многобройни нападатели, но и втората стена е разрушена. Строят трета, този път с големи масивни камъни. И още една иновация. По склона са изградени множество радиални стени.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Направени за да затруднят максимално нападателите. Нападателите, да си представим, тръгват нагоре по каменния кожух и се налага един да помогне на друг, на друго място. Обаче той за да мине на другото място за да помага трябва да прескочи по тази стена.
Били са готови на голяма обсада и този кладенец е строен в последния период на използване на крепостта.

В нейния край. 1250 години след като започват производството на сол, климата се променя, солните извори пресъхват, обществото им се тресе от вътрешни конфликти, масов гроб разкрива убийства, крепостта пада и всичко замира за следващите 4 хиляди години. Когато явно траките отново са открили солта, излизат основите на царска резиденция. А могилата дори не е разказала цялата си история. Предстои най-интересното - какво се крие зад крепостните стени на първите.

http://news.bnt.bg/bg/a/ptuvane-v-minaloto-otkrikha-nay-rannite-krepostni-steni-v-tsyal-svyat-u-nas (http://news.bnt.bg/bg/a/ptuvane-v-minaloto-otkrikha-nay-rannite-krepostni-steni-v-tsyal-svyat-u-nas)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 30, 2018, 20:13:41
Откриха кула от крепостната стена на Одесос в мазе на варненска къща

(http://www.moreto.net/im/47318.w470.jpg)

Спешни спасителни разкопки проведоха в избените помещения на стара къща в центъра преди дни варненски археолози, научи Moreto.net. Сградата се намира на ул. Воден № 13 и е част от резервата „Одесос". По време на разкопките се оказало, че къщата попада в трасето на една от известните вече крепостни стени на античния град. Разчистени са донякъде западната половина от предната част на U-образна кула.

Останалата част от нея остава извън границите на проучваемата площ, т.е. извън очертанията на съвременната сграда и под площада до Дупката. Външното ѝ лице е оформено от големи и много прецизно обработени квадри, положени в хоризонтални редове. На челото са разкрити почти четири реда, а на западната страна три реда. Квадрите по външното лице са със средни и големи размери, с гладка или леко рустицирана външна повърхност. Някои (с паралелепипедна форма) са наредени в системата „биндер-лойфер", а други (плочести) като облицовъчни. По горната им повърхност има изсечени гнезда във формата тип лястовича опашка, за скрепителен елемент – желязна скоба. Вътрешното лице е изградено от доста по-малки и по-грубо издялани камъни. Пространството между двете лица е запълнено с имплектон.

През VI в.,около и над останките на кулата се е натрупал културен пласт. През османската епоха теренът също е бил обитаван. От това време са разкрити останки от зид и битова керамика. Зидът се ситуира непосредствено северозападно от кулата. Посоката му е с леко отклонение на северозапад– югоизток.

Сред археологическите материали от проучването доминира керамиката. Тя може да се раздели на две групи – късноантична и късносредновековна (от османския период). Въпреки ограничения периметър на проучванията и скромния обем на керамичните находки, пълната липса сред тях на кухненска керамика, както и съвсем скромното количество на трапезните съдове от периода на късната античност заслужава внимание. Това е индиректно указание, че периметърът вероятно не е бил интензивно използван за жилищни нужди, става ясно от изследването на екипа, ръководен от Христо Кузов. От друга страна, значителното количество на амфорите и особено тези с източно средиземноморски произход е напълно в синхрон с историческите данни за Quaestura exercitus и ролята на Одесос, като столица на административната структура и основен разпределителен център за доставките пристигащи по море, основно от района на източното Средиземноморие. На същата причина може да се отдаде и липсата на африкански амфори от този период.

Най-късните керамични материали отнасящи се до периода са от първите десетилетия VIIв. и са в унисон с данните за изоставянето на града по това време.

След тази дата липсват структури, керамика и други находки, до времето на късното средновековие. С него се свързва следващата фаза на интензивно обитание, към която се отнася и втората голяма група керамика открита при проучванията. Тя е много по-хомогенна и представя основно кухненски и трапезни съдове – част от керамичния комплекс на жилищна сграда от XVIIв.

Преди четири десетилетия, западно по трасето на проучваната крепостна стена е била разкрита друга кулас четвъртита форма и големи размери (phrourion), изградена с абсолютно идентична строителна техника.Във вътрешността ѝ са иззидани два масивни, четириъгълни пилона. Нейното чело сочи почти на северозапад, което подсказва, че по куртината между двете кули има чупка. Най-вероятно на чупката е била изградена подковообразна кула. От пода на височина 2.75 м, си личат запазени отстъпи, върху който са били положени греди от конструкцията на дървения под, на горния етаж. Ако съдим по височината на помещението, етажите на кулата са били най-малко четири, а ако се издавала над куртината – пет.

Архитектурната концепция на разкритите две кули, по коментираната северна крепостна стена на Одесос, разкрива пълна идентичност със сектори от укрепителната система на късноримски укрепени селищни, военни, административни и градски центрове по долнодунавския лимес и във вътрешността на провинциите Скития и Втора Мизия.

Изцяло издадените пред крепостната стена U-образни кули (в комбинация с подково-и/или ветрилообразни по ъглите и чупките) и четвъртити с големи размери (phrourion) са част от много специфична, късноримска укрепителна система. Последните проучвания на този вид укрепителна система предлагат по-точна датировка на фортификацията – след 324 г./след началото на втората четвърт на IV в.

http://www.moreto.net/novini.php?n=368148&c=01 (http://www.moreto.net/novini.php?n=368148&c=01)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 15, 2018, 16:55:39
Изключително откритие във Варна! Откриха трети халколитен некропол!

(http://bulgarian.bg/wp-content/uploads/2018/02/1.jpg)

Пресконференция на Археологически музей – Варна.

Говори д-р Владимир Славчев:

Обектът, който сега ще ви представя, е много интересен и ни се появи извънпланово. През 2015г. част от южния сектор на Варна, квартал „Погребите“, беше обявен за защитена територия. Според всички данни, които са постъпвали в нашия музей в течение на годините, бе установено, че там се намира къснохалколитен некропол, който датира около средата на петото хилядолетие преди Христа. През 2017г. за пръв път в рамките на тази защитена местност бяха проведени разкопки на един парцел между улиците „Антон Страшимиров“ и „Константин Доганов“.

В резултат от проучванията на този парцел, бяха открити 16 гроба. Единият от тях от късноелинистична епоха, останалите 15 се отнасят към късния халколит. Те са съвсем малко по-късни от така известния Варненски халколитен некропол. Гробовете са изключително интересни. Положените скелети са изпънати, а също така и в поза „хокер“ според типичния за това време обичай да се погребват мъртвите на дясната си страна. Но тук имаме и нови елементи.

(http://bulgarian.bg/wp-content/uploads/2018/02/2.jpg)

Няколко от погребенията са положени с глава на юг. Нещо, което не е известно като практика поне до момента от всички некрополи, проучвани в България. Находките, на които попаднахме, са също много любопитни. Почти всички погребани имат огърлици от спондилосови мъниста и доста керамика. В два от кенотафите (символични гробове) бяха открити златна халка и златно мънисто.

В три от гробовете погребаните имаха и медни халки. Изключително интересен е самият некропол – много добре са запазени
костите. В момента те се допроучват в София. Вече имаме данни за техните пол, възраст и височина.

В бъдеще разкопките в този Трети Варненски некропол ще продължат, защото вече има инвестиционни намерения и се надяваме малко по малко да се изясни и цялата картина на некропола и най-вече: как точно се вързва с останалите некрополи във Варна.

Това е, което мога да ви кажа накратко за момента. Само да добавя, че началото на април ще открием една изложба с най-представителните находки, които са влезли във фонда на музея през изминалата година.

(http://bulgarian.bg/wp-content/uploads/2018/02/5-1.jpg)

http://bulgarian.bg/ (http://bulgarian.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80/)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 08, 2018, 23:03:14
Археолог: Хората, живели край Варненското езеро през халколита, са били с европеидни черти

(http://static.bnr.bg/gallery/84/8498974bfe2f1c0454a497fcf015c358.jpeg)

Хората, живели край Варненското езеро през халколита, са били с европеидни черти и с различни обичаи от тези във вътрешността на Балканите, разказа в интервю за БТА д-р Владимир Славчев от Регионалния исторически музей във Варна. През миналата година археолозите от РИМ-Варна започнаха разкопки на трети некропол, открит в рамките на самия град. За тях вече е ясно, че хората от т.нар. култура Варна /последната четвърт на 6-то хилядолетие до средата на 5-то пр.Хр. /, са живели различно и са имали обичаи, различни в сравнение с тези от вътрешността на Балканите. Древните, населявали селищата около сладководните Варненски езера, са били с европеидни черти, докато другите по-навътре в полуострова са били средиземноморски тип. Според археолозите живелите тогава по днешните български земи мъже са доживявали до над 60-годишна възраст, но често са страдали от проблеми на опорно-двигателния апарат. Всъщност, откриването на третия некропол стана случайно, уточни Славчев. По думите му в началото на 80-те години на миналия век в музея се появява човек, който предлага за продажба златен амулет, за да направи златен пръстен на внучката си. Археолозите обаче разбират, че амулетът е същият като откритите вече във Варненския некропол древни скъпоценности. Приносителят на малкото съкровище разказал, че попаднал на него години преди това, докато бригадата трудоваци /войници от Трудови войски/, на която бил началник копала канализация в района на старите турски погреби на дълбочина от 2,5 м. Там попаднали на гроб, в който имало и златни предмети. Всеки от работещите си взел по нещо за спомен, без да съзнават, че са открили поредния праисторически гробищен свят.

Археолозите обаче така и не започнали разкопки в този район, поради неговата застроеност. И така до миналата година, когато имало разчистване на сгради, за да се открие място за ново строителство. "За наш късмет се оказа, че основите на сградите са били много плитки и не са нанесени големи щети", каза Славчев. Той уточни, че след пълното разчистване на терена е открит некропол от 16 комплекса, 15 от които се отнасят към късния халколит. "От самото начало на проучването се натъкнахме на погребение с типичната изпъната позиция на скелета и ориентация на полагането север-юг, поставени спондилосови герданчета от мъниста около врата и положена керамика", разказа археологът. Вторият гроб, който проучват, се оказва уникален. Специалистите го определят като късноеленестически и в него намират изящна бронзова дръжка от малък тоалетен съд. Следва обаче изненада - при разчистването, под него се разкрива второ погребение, което се оказва къснохалколитно. "За първи път сме свидетели на подобно застъпване на некрополи, които нямат връзка по-между си", каза Славчев. Той допълни, че са попаднали и на два гроба с ориентация на полагане, обратна на традиционната юг-север. Останалите повтарят възприетия от другите некрополи ритуал на погребване - с герданче, с гривни на лявата ръка, в дясната си ръка положено малко съдче с диаметър 6-8 см, а около главите - наредени подобни на купички или чинийки неизпечени съдове, които са били специално изработвани за погребението. "Намерихме четири символични погребения с керамично съдче с охра, с пет гривни, герданчета, кремък и златна халка и ни стана ясно, че имаме още един, трети, халколитен некропол край Варна", каза Славчев. По думите му най-вероятно той е принадлежал на праисторическо селище, което е било на брега на езерото в района, където днес са жп линии. Всъщност началото на проучванията за "култура Варна" е поставено през 1968-69 година, когато археологът Хенриета Попова копае некропол край Девня, припомня Славчев. Тогава тя забелязва, че погребенията се извършват по различни ритуали - мъжете са изпънати, а жените свити. Попова формулира идеята си за "култура Варна", разказвайки за живота на древните около сладководните варненски езера и потъналите селища, както и за намерената керамика в тях, която е много специфична и различаваща се от другите. По-късно, през 1972 г., археологът Иван Иванов открива първия варненски некропол. Става видно, че той повтаря девненския, което потвърждава тезата на Попова. За да могат да бъдат проследени различните периоди на културното развитие през праисторията, е било необходимо да се намери селищна могила, която да е място, което е било обитавало дълъг период от време, отбелязва Славчев. И Тодорова започва да търси такава селищна могила по Черноморието, която да има напластявания от различни периоди. През 1974 г. край Дуранкулак открива халколитна могила. Започналите разкопки показват и написват цялата история. Там е много ясно видима последователността, с която са се случвали нещата. Как постепенно се е развивал погребалният обред, както и че той съвпада с този край Варна. Разликата е била в дългия период на обитаване на мястото - от началото на късния халколит до финала на "култура Варна". Според археолозите в случая става дума за едно и също население, с едни и същи антропологични черти. Разкопките на открития трети некропол допринасят за обогатяване на натрупаната информация, посочи Славчев. По думите му от намерените 10 халколитни скелета, два са на хора над 60-годишна възраст, което показва, че тогава животът е предоставял възможности за оцеляване. Що се отнася за антропологични черти, височината на единия мъж достига до 1,76 метра, а на другия - 1,45. При жените тя варира от 1,50 до 1,60 метра. Смята се, че за времето си те са били средни на ръст хора, допълни Славчев. Той уточни, че проучванията са показали, че при възрастните е установен висок процент наличие на шипове, а при по-младите - липси на зъби. Любопитното е, че не открихме кариеси, но в един от случаите установихме медна халка, обхващаща един от зъбите, разказа археологът. По думите му подобна технология е намерена като находка и в дуранкулашкия некропол. Две са хипотезите за наличието на такава халка, обясни Славчев. Едната е, че са слагани по чисто естетически причини, а втората - като възможно протезиране или лечение.

При изследванията на третия некропол учените са се натъкнали на страдащ от анемия. Установено е още, че при древните е имало висока честота на заболявания на опорно-двигателния апарат, което е учудващо с оглед иначе рационалния начин на живот тогава, отбеляза Славчев. Последните изследвания на палеоботаниката показват, че около езерата край днешна Варна е имало осем селища, които са съществували през халколита. Гъстотата на застрояване е била висока, те са отстояли едно от друго на не повече от 2-2,5 километра, обясни археологът. По думите му в Южна България мрежата от могили е на малко по-голямо разстояние. Край Варненското езеро древните са живеели върху площ от 800 на 400 метра, каза Славчев.Според него върху тази сравнително малка територия са живеели много хора, които са поддържали и металообработващ център. Последното се потвърждава от изследванията на медните изделия и златни предмети, открити досега. Освен това по брега на Варненското езеро е събирана и медна шлака, която е изкарвана заедно с праисторическа керамика, допълни археологът. Той уточни, че за шлаката няма категоричност, тъй като през ранната бронзова епоха на същите места пак е имало селища. Така или иначе обаче от находките се знае, че само тук са открити един тип брадви с особена форма, което говори за организирането на металургично производство със собствен дизайн, задоволяващо нуждите на местните. Интересна е мрежата, изградена за доставка на суровините, посочи Славчев. По думите му част от тях са доставяни от Росенското медно поле, друга - от Айбунар, Старозагорско. Селища е имало и от другата, южната страна на Варненското езеро, която обаче не е изследвана, каза още археологът. Според него изключение прави много малък участък до днешния завод "Арсенал", където жилищата са били наколни. От намереното досега може да се каже, че и там моделът селище-некропол функционира, каза Славчев, като допълни, че намерените селища и техните некрополи са в основата на "култура Варна". Откритото в първия некропол край Варна е връх, който е недостижим, отбеляза археологът. По думите му има идея, че той е бил необикновен, тъй като е бил място, където е погребван елитът на тази общност - най-важните, най-властимащите тогава хора. Според самия него обаче нещата не са били точно така. Аргументът му е, че всички некрополи - от Девня, Дуранкулак, първия и втория варненски, са били в непосредствена връзка. Възможно е намереният трети некропол да принадлежи към друго селище, каза археологът. Той поясни, че след като бъдат направени изследвания на още няколко парцела и бъде натрупана информация, ще има неоспорими доказателства не само за точните граници на некропола, но и към кое селище е принадлежал. Необходимо е търпение и шанс, защото това доказателство може да стане само с разкопки, а поради обективните обстоятелства те нямат да се правят от нас, така следващото поколение може да довърши знанието за "култура Варна", обобщава археологът.

Копирано от https://www.24chasa.bg/region/article/6902424 (https://www.24chasa.bg/region/article/6902424) © www.24chasa.bg (http://www.24chasa.bg)
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 14, 2018, 22:01:55
В Провадия-Солницата археолозите намериха костен връх за копие от късния халколит

(http://www.desant.net/files/news/2018/08/14/tn/153423744779405.jpg)

Находката още веднъж подсказва, че за находищата от сол тук в древността са се водили битки

Прецизно изработен костен връх за копие е една от първите находки през стартиралия в началото на август археологически сезон за разкопки на Провадия-Солницата, съобщи Moreto.net.

Той е открит при проучването на северозападния сектор край едно от каменните укрепителни съоръжения.

(http://www.desant.net/files/images/77447.w470.jpg)

Според археолозите находката, която се  отнася се към последния етап от обитаването на Провадия-Солницата - късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), за пореден път подсказва за нестихващите опити на нападателите да се домогнат до богатствата на производителите на сол.

По традиция, след напредване на теренната работа, ще бъде организиран Ден на отворените врати. Тази година събитието е планирано за 6 септември. Така всички, които желаят, ще могат да се запознаят на място с уникалния археологически комплекс и с най-новите открития.

Според екипа археолози, начело с проф. Васил Николов, който вече 14 поредни години проучва обекта, градът е на около 7000 години (датиран е около 4700-4200 г. пр.Хр.). Именно край Солниците на Провадия се намират най-ранните крепостни стени в света, които са от около 4700 години пр Хр.

Солните извори са там от милиарди години, но първите, които са ги използвали са представители на неолитната цивилизация.

http://www.desant.net/show-news/46398
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 18, 2018, 08:02:26
Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

(http://static.bnr.bg/gallery/b12285b6461913abf728c5ffd7ec616e.JPG)

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в българските земи.  Доволни са от добре запазената патрица – релефно изображение на Свети Йоан Кръстител.

С Игор Лазаренко разговаря Габриела Гаврилова:

Това е обект, на който се работи нормално – без бързане, защото няма работа по инфраструктурен проект. Така може да проучваме малки площи в дълбочина – до 4 метра се проверява стратиграфията. Така открихме, че нос „Свети Яни“, който вече не съществува, е бил обитаван още от времето на късния халколит до началото на 15 век. Досега не знаехме кои са най-ранните пластове, а се оказа, че те са много преди ранна Византия и дори Рим.

Каква е датировката?

Пето хилядолетие преди Христа. Открихме керамика от късния халколит. Не сме открили селище от тази епоха, но е възможно и това да се случи, защото наличието на керамика предполага да има такова.

Има данни за живот в района на крепостта „Кастрици“ от времето, когато е Варненския халколитен некропол?

Да. Може да не е точно тогава, но е в рамките на същото хилядолетие. За първи път сега на това място се открива керамика. Имахме информация от времето на Карел Шкорпил, която съобщава за каменни брадви, намерени в района.

Това не са уникални керамични фрагменти. Те са характерни за епохата, но са интересни за самото географско място.

(http://static.bnr.bg/gallery/a27c6d999391e29287a7550cdd1b97fb.jpg)

Какво още открихте при проучванията?

Една бронзова патрица. Това е метален модел за изчукване с релефно изображение на Свети Йоан Кръстител. Много хубав паметник. С колегите се шегувахме, че хората са го направили и са го оставили в земята, за да се патинира и да си го намерим ние. Той е емблематичен паметник за средновековната торевтика, най-вероятно.

На същото място попаднахме на триъгълна оловна плочка с триумфиращ конник. Според колегите той няма аналог в българските земи. Търсим паралели, ще видим какво ще се окаже. Има различни мнения, но към момента се придържаме към версията, че това е триумфиращ конник от Средновековието, вероятно от 14 век.

От какъв метал са изработени?

Патрицата е бронзова, а конникът е от олово. Той е колкото цигарена кутия, а патрицата е приблизително като монета от 2 лева.

Дали са местно производство?

На самия обект Кастрици сме намерили много патрици и матрици. Като казвам много – имам предвид 4-5 паметника. Но за едно селище това не е малко. Най-вероятно някой е произвеждал накити в района. Това е пристанищно градче, предполага се, че е имало и някои, който го е правел.

Патрицата насочва към хубавите византийски образци на металополастиката. Но не е хубаво да подценяваме българите. Вероятно и те са могли да направят нещо красиво за изработка на релефно изображение от благороден метал.

Как го датирате?

14 век. Намерен е в пласт от този период, и типа иконография е оттогава, както и гръцките надписи.

Намерихме около стотина монети от различни епохи. Те са от цялото Черноморие, има и от Средиземноморието. За първи път открихме монета от Сицилия от края на 14 век. Това не е изненадващо, защото преди откривахме монети на Венеция, на Пиза, но е хубаво за разнообразието от монети в региона.

Има ли повече пари за археологически проучвания тази година?

С около 30 процента повече са средствата от държавния бюджет. Около 84 000 лева са парите за проучвания. С такова финансиране са разкопките на Кастрици, Джанавара, княжевския манастир „Св. Богородица“, Марцианопол в Девня, крепостта Петрич кале, халколитните селища в местността „Курията“ в община Суворово и в местността Бабата в община Аврен. Отделен договор е сключен за проучванията на крепостта на нос „Св.  Атанас“ в Бяла. Тази година държавата е отпуснала значителни средства за разкопките във Варна и на други места в страната.

http://bnr.bg/varna/post/101007422
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Август 29, 2018, 22:36:28
Изключителна археологическа находка в Джанавара

(http://static.bnr.bg/gallery/medium/1898ac1ba4dd1778316305be1ad6fad8.jpg)

Парче от малка керамична скулптура, която представлява част от лицето на мъж. Това откриха буквално преди дни археолозите от варненския Регионален исторически музей, които и това лято проучваха раннохристиянския комплекс в местността Джанавара край Варна. Такъв тип предмети (керамични фигури)не са характерни за епохата - не са намирани не само у нас, но и в чужбина. Изображението е много ясно, с характерни черти: широки повдигнати вежди, големи широко отворени очи. Публикуването му ще предизвика голям интерес сред специалистите, които изследват периода на ранната Византийска империя между IV и началото на VII век.

Като цяло, в раннохристиянското изкуство преобладават двуизмерните изображения, а скулптурите, независимо от материала за изработка, са били рядкост. Що се отнася до керамичните фигурки (т.нар. теракоти), толкова разпространени през по-ранните епохи, на практика те не се откриват през IV – VII в. Това прави находката от Джанавара наистина изключителна.

Археолозите вече знаят със сигурност и как е изглеждал дворът с колонади (атриум) на манастирския комплекс. На място са намерени някои от базите на колоните, както и два от капителите.Първата част от помещенията на юг от атриума са разкопани изцяло – те са твърде големи и най-вероятно не става дума за монашески килии, а за обслужващи помещения – трапезария и спални за някои от поклонниците, които са идвали от други места.

Раннохристиянският манастир в местността Джанавара се датира между средата на V и началото на VII век. Разположен е над варненския кв. „Аспарухово”. Разкопките започват братя Шкорпил в началото на миналия век, възобновяват се през 1997-а. Разкрита е уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея са разположени манастирски сгради. В обекта през годините на проучване са намерени гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец.
Ръководители на разкопките са Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев.

И тази година в проучванията на Джанавара се включиха чуждестранни студенти - доброволци, които са на полево училище по археология. Те са у нас, благодарение на българската фондация "Балканско наследство”.

http://bnr.bg/varna/post/101010549
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 28, 2018, 07:35:17
Аспаруховият вал във Варна – част от отбраната на българите

Според официлната историография, след българо-византийската война от 680-681 година Аспаруховите българи трайно се установяват във византийската провинция Долна Мизия или днешните североизточни български земи. Скоро след това те започват изграждането на единна отбранителна система от землени валове, ровове и лагери, опасващи границите на новата Българска държава.

Валовете са типична отбранителна система за Първото българско царство. Представляват земен насип, който прегражда достъпа до две стратегически точки. Състои се от вал, ров, берма и евентуално от палисада (дървена преграда). Тъй като се изграждат бързо, сравнително евтини са и ефективни валове са изграждани по границата на Българската държава, като ни дават доста ясна и точна представа за границите на България до началото на IX век. Всички запазени валове в съвременните български земи са изградени след последната четвърт на VII век.

Не прави изключение и изградения вал във Варна, който служи и за доказателство, че античния Одесос и „т.нар. Варна“  са включени в границите на Дунавска България още от нейното основаване. Валът преграждал широката песъчлива тереса между склоновете на Авренското и Фрагенското плато, която отделя Варненското езеро от морето. Днес на територията на съвременния квартал „Аспарухово“ е намерена част от отбранителното съоръжение на Варна, по-известно като Аспарухов вал.

Първи ген. Хелмут фон Молтке обръща внимание на средновековното съоръжение. В своя карта от 1829 г. изобразява редица от малки могили, ориентирани на север. Тя започва от Галатското възвишение и достига до шосето за Бургас. Оттам се насочва към отток на езерото.

Първите подробни проучвания на вала правят братя Шкорпил още в началото на XX век. В редица свои публикации те изследват вала и неговото значение. Братята първи предполагат, че той е прабългарски, строен в първите години след 680 година. Днес валът е почти изцяло унищожен. Единствено е запазена южната му част в квартал „Аспарухово”. Дължината му е била около 3,5 км, но днес са запаени едва 1300 м. Започвал е от северния склон на м. Карантината в Авренското плато и е достигал до м. Бял бряг (в близост до жп гарата). В най-добре запазените участъци височината на вала достига до 3 м. В основата си е широк 10-15 м, а ширината на гребена достига до 2 м.

(https://bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2017/07/19866230_10209737066091294_117527597_n.jpg)
Преселението на Аспаруховите българи, картина на Васил Горанов

При прокопаването на новия мореходен канал през 1974 година се правят разкопки на укреплението. Скоро след това Рашев публикува наблюденията си от тях. Неговите обхождания на терена показват, че укреплението е издигнато върху  „естествения слабо издигнат ръб, който се образува по края на всички незаливни крайбрежни тераси.” Рашев констатира и факта, че устройството на вала не е единно, а има четири типа градежи.

Това се дължи на терена, наличния строителен материал, както и на строителния опит. За първия тип конструкция е характерно използването на тухли, покриващи чистия пясъчен насип. Те са датирани от IV-VI век. Във втория тип е използван най-разнороден строителен материал и е изграден от два пясъчни пласта. Долният е примесен с най-различни фрагменти от антични статуи, архитектурни детайли и ломени камъни. Горният пласт е примесен с голямо количество хоросан, части от тухли и ломени камъни. Значителното количество хоросан в горния пласт образува нещо като „защитна шапка”, облицована с парчета тухли и дребни камъни. Вторият и третият градеж се различават единствено по това, че в третия, долният пласт е изграден от глинест пясък, размесен с малки камъни и тухли. Тези три типа конструкции се срещат в различни участъци на вала. За четвъртия обаче има само един пример.

Под централната част на изградения от хоросан и твърд глинест пясък горен слой е  намерен зид от ломени камъни без спойка. Той представлява куртина висока 1,5 м и широка приблизително 2 м. За разлика от обикновените крепостни стени, намерената тук няма суперструкция. Според Р. Рашев горният й край оставал открит под гребена на вала и е служила като стабилно ядро, върху което се насипва „неустойчивата песъчлива маса”. Тази куртина лежи направо върху терена, без основи и  най-вероятно предотвратява свличането на огромната пясъчна маса.

Различните строителни материали и техники навеждат на мисълта, че може би валът е строен в различно време. Напротив, според Рашев укреплението е градено едновременно, но от различни групи строители. Независимо от разликите четирите типа градежи са свързани помежду си. Начинът на изработване на вала създава впечатление за едно „неумело, примитивно строителство”, но той лесно може да бъде обяснен с вида на терена и наличните материали. Песъчливата почва е особено неподходяща за изграждането на подобни землени укрепления. Точно това налага и употребата на „втърдяващи” материали. Изоставеният още в началото на  VII в. Одесос изобилства от подобни руини, които в крайна сметка намират приложение в строежа на вала.

Датировката на вала също е интересна. Поради различните изкопни работи по него през годините строителните пластове са силно разместени. На разкопките от 1974 година е открито внушително количество фрагменти от Античността. Намерени са архитектурни детайли от храмовете в Одесос и околностите, части от надгробни и оброчни плочи, парчета от статуи на гръцки богове. Най-важни за датировката на вала са находките, датирани след VI век, а най-интересни и значителни са намерените късноантични колони, защото върху тях са врязани рунически символи, които неизменно свързват вала с българите.

Издълбаните символи са много характерни за Първото българско царство и са често срещани в най-ранните български селища – Плиска и Мадара. На голямата колона е изписан известният символ „IYI“, а на малката е врязан V-образен символ с хоризонтална черта отдолу „V”. Подобни части от антични колони с български рунически надписи са намерени и в насипа на вала между Бяла и Обзор. Това почти без съмнение доказва, че Варненският вал е част от единна отбранителна система, изградена от българите по цялото Северночерноморско крайбрежие и той е един от най-ранните.

Разбира се, има историци, които не споделят мнението на Р.Рашев относно вала и отричат истинността на изследванията му, както и тези на братя Шкорпил. П. Георгиев смята, че валът е граден по време на управлението на император Юстиниан I (527-565) за защита от приливни вълни. Георгиев се уповава на описаната от Теофан, Анастасий Библиотекар и Кедрин приливна вълна, „нахлула“ през 544-545 година. Тази теория се оборва от строителните материали, от които е изграден валът. При управлението на Юстиниан I Одесос е в разцвет, но в края на VI – началото на VII век е разрушен от славянски и аварски нашествия. Когато българите пристигат тук, заварват голямо количество строителен материал, получен от унищожаването на града, и в крайна сметка е преизползван.

Въпреки различните хипотези, археологическите и сравнителните анализи недвусмислено доказват българският произход на вала. Той е част от единна отбранителна, противодесантна система. Дългият Аспарухов вал е единственото укрепление, защитаващо „т.нар. Варна, близо до Одесос“, която без съмнение е част от българската държава още от създаването ѝ.

https://bulgarianhistory.org/asparuhoviat-val-otbrana/
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 12, 2019, 19:28:11
Теракотена маска на император от 6 век откриха във Варна

(https://novini.bg/statics/uploads/content/2019-07/Screen%20Shot%202019-02-12%20at%203.36.31%20PM.png)

Артефакт, изработен от теракота, е открит при разкопките на раннохристиянския манастир в местността Джанавара във Варна, предаде БНР.

Находката представлява маска или бюст и най-вероятно изобразява лицето на император. Датирана е от около 6 век.

След консултации с археолози този фрагмент е определен като единствен по рода си, коментира Васил Тенекеджиев от отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей. Възможно е да бъде направен опит за реконструкция на лицето, каза Тенекеджиев.

Той допълни, че по време на последните разкопки на раннохристиянския манастир са открити основи на колони, както и капители, които са били част от внушителна аркада.

Намерени са и останки от водопроводи, които достигат до южната част на комплекса. „Много е вероятно там да има още неразкопани от нас сгради, които са били част от жилищния комплекс към манастира“, заяви Тенекеджиев. По повод предстоящия 14 февруари – Ден на археологията в България, от Регионалния исторически музей съобщиха още, че в резултат на археологическите проучвания във Варна и областта през миналата година във фондовете на РИМ са постъпили повече от 1000 нови експоната. Археолозите от музея са работили на шест обекта извън Варна, сред които халколитното селище в местността Корията край Суворово, крепостите Кастрици, Петрич кале и Марцианопол, както и крепостта на нос Свети Атанас край Бяла.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/524011
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Март 23, 2019, 21:00:38
Югозападната порта на античния Одесос беше открита при разкопки в района на улица "Цар Симеон" във Варна

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/515443888c9f39c23d4ea7e5f058a81c.jpg)

Югозападната порта на античния Одесос  беше открита при разкопки в района на улица "Цар Симеон" във Варна -това съобщи доц.Валери Йотов, роководител на разкопките. Йотов информира, че още проф. Михаил Лазаров през 1982 година е правил проучвания в района и тогава е открита част от крепостна стена. Периодът е римо- византийски- посочи доц Йотов и обясни:

От Западната порта води основната улица, винаги с ориентация "запад- изток". Строежът е римо- византийски. Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, но след това е била реконструирана и продължила да съществува до края на VI- ти, началото на VII- ми век.
До сега имаше само предположения за съществуването и, и то от основателя на българската археология Карел Шкорпил. Той е предполагал, че една от портите на античния Одесос е бил в района на ул. "Драгоман", доста на север от тук. Тази порта е първата установена при археологически проучвания. Т.е. това е първата порта на древния град.

В доклада си до общината и комисията,която ще приеме резултата от разкопките, доц. Йотов ще предложи там да се създаде археологически парков комплекс.

http://bnr.bg/varna/post/101097359/ugozapadnata-porta-na-antichnia-odesos-beshe-otkrita-pri-razkopki-v-raiona-na-ulica-car-simeon-vav-varna
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Март 29, 2019, 07:58:06
Mонети и брошки откриха при разкопките на античния Одесос във Варна

(http://www.moreto.net/im/82657.w470.jpg)

При разкопките край югозападната порта на античния Одесос е намерен културен пласт с парчета от метални брошки и дребни монети, съобщават очевидци в социалните мрежи, научи Moreto.net.

Югозападната порта на античния Одесос беше открита преди няколко дни при разкопки в района на варненската улица „Цар Симеон”, по която текат усилени ремонти дейности.

За ценната находка съобщи доц. Валери Йотов, ръководител на разкопките. Строежът и периодът са римо-византийски, посочи доц Йотов пред Радио Варна и обясни, че „от Западната порта води основната улица, винаги с ориентация Запад - Изток. Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, но след това е била реконструирана и продължила да съществува до края на VI, началото на VII век."

В доклада си до общината и комисията, която ще приеме резултата от разкопките, той ще предложи на мястото да се създаде Археологически парков комплекс.

(http://www.moreto.net/im/82655.w468.jpg)

(http://www.moreto.net/im/82656.w468.jpg)

http://www.moreto.net/novini.php?n=393981
Титла: Re: Археологически находки във Варненска област
Публикувано от: Hatshepsut в Април 14, 2019, 20:50:14
Откриха Беглишките хамбари в градинката до ДЗИ във Варна

(https://novavarna.net/wp-content/uploads/2019/04/bekliskki-hambar-Copy-758x401.jpg)

Ценна находка откриха археолозите при обновяването на ул. “Цар Симеон I” във Варна. Доц. Валери Йотов разказа за “Нова Варна”, че това са прочутите в миналото Беглишки хамбари.

(https://novavarna.net/wp-content/uploads/2019/04/bekliskki-hambar1-Copy.jpg)

За тях малко от съвременните варненци са чували. Беглишките хамбари съхранявали зърното за износ от пристанището. Те са били големи колкото цялата градинка под ДЗИ, където са били разположени. Основата им е била каменна, а колоните – дървени. Беглик е данък, който е събиран от населението. Когато не са имали пари, те са се разплащали със зърно, главно жито, разказва Йотов. Складовете са построени, за да го съхраняват в края на ХVІІ в.

(https://novavarna.net/wp-content/uploads/2019/04/simeon-Copy.jpg)

Варненското пристанище е било главен износител на жито и предприемчивите търговци бегликчии бързо се ориентират към търговията с жито и построяват този огромен склад. Главният вход бил откъм ул. „Цариброд“, изграден в източен стил с тежко обкована дървена врата. Дворът бил квадратен, застлан с камък. Вътре хамбарите били изградени с дървен материал на клетки за различните видове зърно.

(https://novavarna.net/wp-content/uploads/2019/04/simeon1-Copy.jpg)

След Освобождението Беглишките хамбари са се ползвали като складове. После ги ползва правителството, наричали ги даже Правителствени хамбари, допълва археологът. Дъждовното време и липса на работна ръка пречи на разкопките, но те продължават. Доц. Йотов е оптимист, че ценните находки ще останат видими и ще разказват за историята на Варна. Той има уверението на главния архитект за това.

https://www.youtube.com/watch?v=yx3KYUHffZs
Новите находки в градинката на ул. "Цар Симеон I"

https://novavarna.net/2019/04/13/откриха-беглишките-хамбари-в-градинк/