Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Родово Наследство => Археология => Темата е започната от: Hatshepsut в Април 03, 2013, 13:40:34

Титла: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Април 03, 2013, 13:40:34
В Турция откриха "портите на ада"

Археолози откриха светилището на Плутон – господаря на подземното царство

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2013-14/big/otkriha-portite-na-ada-140353.jpg)

Античен религиозен комплекс с вратата към подземния свят, сравним по важност с Делфийския оракул, е открит недалеч от Хиераполис – Памуккале, обект от световното наследство на ЮНЕСКО и известен курорт в Турция.

Италиански археолози смятат, че и преди две хиляди години това място се ползвало с голяма популярност не само сред античните туристи, пише "МегаВселена", позовавайки се на "Discovery News".

(https://novini.bg/statics/uploads/ckeditor/14/5_hells-gate-130329-dedication.jpg)

„Изследвайки геотермалните източници в Памуккале открихме светилището на Плутон – господаря на подземното царство”, казва Франческо д’Андрия от университета в Саленто. Според тях, по-рано там е открита статуя, която погрешно е приета за статуя на Аполон. В действителност, това е статуя на Хадес (Плутон), бог на подземния свят. За това, че мястото е смятано за вход към царството на мъртвите, говорят също откритите надписи по колоните, споменавайки Плутон и Персефона.

Освен светилище религиозният комплекс включва басейн и пещера, която се смята, че е била вход към подземното царство. Вратата на Плутон е била считана за входна точка към царството на мъртвите. Древните описват това място като запълнена с токсичен въздух пещера, достатъчно голяма, за да може да мине през вратата й човек.

(https://novini.bg/statics/uploads/ckeditor/14/3_hells-gate-130329-after-excavation.jpg)

„Пàрите толкова плътно изпълват пространството около пещерата, че закриват земята. Ако тук се пусне животно, то веднага умира – пише гръцкият историк и географ Страбон. – Аз пуснах вътре няколко врабчета и те загинаха пред очите ми.”

(https://novini.bg/statics/uploads/ckeditor/14/1_hells-gate-130329-dead-bird.jpg)

„Сблъскахме се със смъртоносното дихание на пещерата по време на разкопките. Няколко птици загинаха в момента, когато се озоваха прекалено близо до горещите изпарения. Очевидно става въпрос за въглероден диоксид”, разказва Д’Андрия.

(https://novini.bg/statics/uploads/ckeditor/14/7_hells-gate-130329-dead-birds.jpg)

Учените смятат, че комплексът е бил място на поклонение, сравним с Делфийския оракул – пътниците, които спирали да пренощуват недалеч от пещерата, попадали под въздействието на отровните изпарения и виждали халюцинации, които смятали за пророчества. Но приближаването до самата пещера било позволено само на жреците.

„Каменните редици са разположени над пещерата срещу светилището на Плутон така, че пещерата се е оказвала скрита за пряко наблюдение – обяснява Д’Андрия. – Зрителят е можел да види религиозни ритуали – например принасяне на бик в жертва на Плутон.”

(https://novini.bg/statics/uploads/ckeditor/14/6_hells-gate-130329-steps.jpg)

Смята се, че религиозният комплекс е съществувал до IV век от н.е. и е бил унищожен от християните.

Земетресенията са допринесли не само светилището, но и целият Хиераполис да се превърнат в руини. Сега археолозите правят 3D реконструкция на древния комплекс.

Източници:

- https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/129274
- http://www.monitor.bg/article?id=379382
- http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=31534
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 30, 2013, 06:11:59
Откриха храм, 7 000 г. по-стар от Стоунхендж:

(http://www.slava.bg/images/content/2008/04/24/2857/karnak_temple_facade4_tb_n110500.jpg)

Храмов комплекс, два пъти по-стар от всички подобни съоръжения на планетата, откри в Турция германския археолог Клаус Шмит, съобщи в. “Гардиън”.
“Това място е свръхнова звезда - споделя Шмит, застанал под едно самотно дърво на върха на хълм, който е на 55 км северно от границата между Турция и Сирия. - В първата минута след като го видях за пръв път, разбрах, че имам две възможности: да си тръгна без да казвам нищо или да работя на тези разкопки до края на живота си”.

Зад комплекса са първите гънки на Анадолското плато. Пред него на стотици километра се простира Месопотамската равнина, подобна на море с цвета на прах. Право напред са каменните кръгове на Гьобекли тепе, скрити под склона на хълма.
“В сравнение със Стоунхендж те не поразяват с размера си. Нито една от разкопаните окръжности (засега само четири от общо 20) не са с по-голям диаметър от 30 м. Два 5-метрови стълба с Т-образна форма се издигат най-малко на 1 метър над останалите. Находките обаче са уникални с издяланите върху тях релефи на глигани, лисици, лъвове, птици, змии и скорпиони и с възрастта си. Камъните са издялани около 9500 години преди Христа. Те са 5500 години по-стари от първите градове на Месопотамия и 7000 години по-стари от Стоунхендж. Хората, които са ги издигнали, дори не са имали глинени съдове и не са отглеждали пшеница. Живели са в селища, но са били ловци, а не земеделци. До неотдавна археолозите смятаха, че само развити общества с йерархична структура са можели да издигат такива монументални съоръжения и че те са се появили едва с възникването на земеделието”, каза професорът по антропология Иън Ходър от Станфордския университет, който от 1993 г. ръководи разкопките в Чатал-хоюк, най-известния обект от неолита в Турция.

Според Ходър находката край Гьобекли тепе променя всички досегашни представи, защото е сложно съоръжение и се отнася към епохата преди зараждането на земеделието. Само този факт нарежда обекта сред най-важните археологически находки за дълъг период от време.
В резултат на 10-годишните разкопки засега е разкрита само част от обекта, но предназначението му за неговите строители остава неясно. Някои учени предполагат, че това място е било център за ритуали на плодородието, като двата по-високи камъка в центъра на всеки кръг символизират мъж и жена.

Туристическа агенция в близкия град Урфа представя обекта в рекламните си брошури като “Адам и Ева в Райската градина”. Шмит не вярва в тази теория. Според него Гьобекли тепе може да е последният разцвет на полуномадско общество, което съвсем скоро е щяло да бъде унищожено от идващата епоха на земеделието.

Археологът изтъква, че обектът е много добре запазен, защото строителите му малко след това са го погребали под тонове пръст, сякаш техният богат на животни свят е загубил всякакво значение. От обекта обаче отсъстват символите на плодородие, намирани на други разкопки от неолита.

Стълбовете във формата на буквата Т, които явно са получовешки, са безполови. Шмит предполага, че камъните са най-ранните изображения на богове. “Те нямат очи, усти и лица, но имат ръце и длани. Те са творци”.

Близо до намерените камъни няма следи от човешки жилища или гробища. Шмит предполага, че на върха на хълма е имало светилище, където са идвали да се кланят хора от места, отдалечени на стотина мили.

http://www.numizma.com/magazine/2014/05/27/rsrsersr-sserr-7-000-r-rr-ssrse-rs-ssrsfrsrurrr/
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Август 21, 2013, 07:26:39
Най-древният храм бил посветен на най-ярката звезда Сириус

(http://inews.bg/pictures/1015967_375_282_4x3.jpg)

Най-древният храмов комплекс в света – Гьобекли тепе в Южна Турция, вероятно е построен за поклонение на най-ярката звезда в небето – Сириус.

Храмът е на повече от 11 000 години и се е появил в епохата на ранния неолит, когато човекът едва е започвал да се занимава със селско стопанство и да води уседнал начин на живот. По неизвестни причини потомците на древните архитекти са засипали с пясък тайнствените храмове преди повече от 8000 години.

Комплексът се състои от повече от 20 участъка. Всеки представлява пръстен от огромни Т-образни каменни стълбове, част от които са украсени с резба, изобразяваща свирепи животни. Два успоредни един на друг мегалита се издигат в центъра на всеки пръстен.

(http://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/field/image/gobekli-star.jpg?itok=zI25P1au)

Гьобекли тепе е открит в средата на миналия век, но разкопките тук се водят от 90-те години на ХХ век, когато изследователите са стигнали до тежките, изградени от камък стени с мистични рисунки.

Отчитайки възрастта и монументалността на храмовия комплекс, специалистите гадаят пред кого ли са се прекланяли неговите строители.

Джулио Мали от Миланския технически университет, специалист по археоастрономия, смята, че предмет на поклонение е била звездата Сириус в съзвездието Голямо куче, известна още като "Кучешката звезда".

Проф. Мали разказва, че тази звезда за първи път се е появила на небето преди около 11 300 години. По яркост на нощното небе тя заема четвърто място след Луната, Венера и Юпитер, затова появата на Сириус вероятно е направила силно впечатление на древните хора.

"Сириус се вижда толкова добре, че неговият изгрев и залез са били поставени в основата на древноегипетския календар – пояснява Мали. – На ширината на Гьобекли тепе Сириус се е намирал под линията на хоризонта до около 9399 г. пр.н.е., а след това неочаквано се е появил в полезрението, правейки силно впечатление на древните хора. Вероятно храмът е бил създаден, за да следи "раждането" на звездата – смята Мали. – Лесно е да си представим, че появата на нов обект в небето е вдъхнала живот на нова религия."

С компютърно моделиране ученият определил движението на Сириус от момента на неговата поява на небосклона, а след това съпоставил получените данни с географските координати на Гьобекли тепе. Оказало се, че ако се прокара въображаема линия между звездата и централните колони, то Сириус ще се намира на хоризонта.

Продължаващите разкопки ще потвърдят или опровергаят хипотезата на проф. Мали. Освен от въпроса на кого е бил посветен храмовият комплекс, ученият се интересува и от отсъствието около Гьобекли тепе на всякакви признаци за селско стопанство. Прието е да се смята, че човекът от неолита е започнал да обработва земята и да отглежда добитък, а чак след това – да строи култови съоръжения.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в arXiv.org.

Други изследователи смятат, че храмът е бил създаден в чест на идващите от Сириус богове.

Сириус като "жилище" на богове фигурира в митовете и легендите на африканското племе догони. Според техните предания те се спуснали от небето и ги научили на занаяти и изкуства, предали им обширни знания за устройството на околния свят, а след това се върнали "вкъщи".

Древните египтяни също знаели за Сириус.

Съзвездието Орион е отъждествявано от древните египтяни с Озирис – бог на производителните сили на природата и владетел на подземното царство. А Сириус, разположен под съзвездието Орион, бил отъждествяван с Изида, съпруга и сестра на Озирис, майка на Хор – богиня на любовта, майчинството и плодородието.

Древната религия на египтяните и египетският сотически календар се базирали на хелиакалния изгрев на Сириус. На 23 юли Сириус изгрява минута преди изгрева на Слънцето, появявайки се като ярка червена звезда. В този момент Сириус, Слънцето и Земята се оказват на една линия. Това се нарича слънчев изгрев на Сириус. Египетските пирамиди, Сфинксът и повечето египетски храмове са разположени в съответствие с тази посока.

Изгревът на Сириус след 70 дни отсъствие на небосвода съвпадал с ежегодния разлив на Нил, който започвал по времето на лятното слънцестоене. В древноегипетския календар началото на Новата година се падало на хелиакалния изгрев на Сириус.

С други думи, египтяните смятали, че съзвездието Орион и звездата Сириус са небесната обител на Изида и Озирис, богове, отдавна ходили по Земята и създали египетското царство и неговите жители, от които произлезли всички хора на Земята.

След като Озирис и Изида напуснали Земята, всеки египетски фараон се надявал, че след смъртта му душата му ще се възнесе в небесното жилище на тези велики богове.

http://inews.bg/Любопитно/О-всемогъщи-Сириус-прекланяме-се-пред-теб-_l.a_c.3992_i.315359.html (http://inews.bg/Любопитно/О-всемогъщи-Сириус-прекланяме-се-пред-теб-_l.a_c.3992_i.315359.html)
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 27, 2013, 19:26:31
Откриха антична глава на богинята Афродита

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2013-39/big/otkriha-antichna-glava-na-boginqta-afrodita-171707.jpg)

Група археолози, работещи в Турция, са открили глава в естествени размери, която изобразява богинята Афродита, съобщава сп. "Обекти", позовавайки се на Live Science. Мраморната глава е лежала погребана под почвата в продължение на стотици години и богинята на любовта и красотата е пострадала - по лицето и носа й има няколко отчупени парченца. Въпреки това главата е доста запазена и учените считат, че ще може да даде повече информация за обхвата на римското присъствие по тези земи и културното влияние на империята. Археолозите са направили своето откритие докато работели на разкопки край Антиохия ад Крагум (Антиохия на скалите) на крайбрежието на Средиземно море. Те считат, че регионът, който се отличава с множество закътани заливчета и пещери, е бил истински рай за сицилианските пирати - същите морски разбойници, които са отвлекли и държали за откуп Юлий Цезар около 74 г. пр. н.е.

http://www.novini.bg/news/158259-откриха-антична-глава-на-богинята-афродита.html (http://www.novini.bg/news/158259-откриха-антична-глава-на-богинята-афродита.html)
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 07, 2013, 19:50:30
Голяма отломка от коринтска колона открита в Турция

(https://m3.netinfo.bg/media/images/8161/8161591/655-402-goliama-otlomka-ot-korintska-kolona-otkrita-v-turciia.jpg)

Археолози от университета "Ататюрк" в Турция намериха отлично запазен капител от коринтска колона с тегло близо 20 тона, диаметър 1,9 м и височина 2,5 метра, съобщи телеканалът "Ал Арабия".

 На находката те попаднали недалеч от храма на Адриан (построен през 138 г.), в западната част на страната. Според учените това е най—масивният капител в сравнение с откритите досега. По размери той превъзхожда намерените в храма на Юпитер в ливанския град Баалбек.

https://www.vesti.bg/novini/goliama-otlomka-ot-korintska-kolona-otkrita-v-turciia-5995356


Справка: Коринтски стил
 
Цитат
Коринтският стил, или коринтски ордер, (по името на гръцкия град Коринт, Κόρινθος на гръцки) е един от трите класически стила на гръцката и римската архитектура.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/JerashCorinthian.jpg/800px-JerashCorinthian.jpg)

Стилът се характеризира със стесняваща се в диаметър колона към върха и богато украсен капител с акантови листа (растението Acanthus Синя шапка) и спираловидни орнаменти.

Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в Древна Гърция, колкото другите два - йонийският и дорийският.

Витрувий разказва, че коринтският стил бил измислен от Калимах, вдъхновен от гледката на кошница с дарове на гроба на младо момиче. В кошницата били нейните любими играчки, покрити с правоъгълно парче, за да ги пази от времето. Около кошницата било поникнало растението Синя шапка, което се било вплело в нея.

Коринтският капител може да се възприеме и като продължение на йонийския. Волутите (извити орнаменти в ъглите), които заемат основно място в йонииския капител са се смалили в коринтския, но стоят на старите си места. От всеки основен волут, тръгват два малки, които се срещат в средата на колоната. Листата могат да бъдат както схематични, сурови и недодялани, така и екстравагантно оформени и подрязани или съвсем естествени, натуралистични.

В Късната Античност и Византийско време, листата изглеждали като духнати от вятър, вятъра на Вярата. Капителът на коринтската колона ляга направо върху ствола. Каналите по колоната са 24, а височината на колоната е девет пъти диаметъра й. Коринтската колона прилича на Йонийската, но често е по-тънка. Абакът (непосредствено лежащата над капитела на колоната част) може да бъде украсен в ъглите със спирали, за да продължи ефекта от капитела и понякога има розетка в средата на всяка от четирите си страни. Тази розетка се развива в християнско време като кръст, в кръг, понякога с инициалите на Спасителя.

Почти винаги коринтската колона има канали (жлебове по дължина на колоната), ако ли не, си струва да се разгадае причината, поради която няма (понякога просто не са достигнали средства). Понякога каналите, които сами по себе си са украса, биват украсени. По дължината си каналите могат да бъдат набраздени от тънки ивици. Във Франция, тези тънки ивици завършват със загатнати цветове на лилия или камбанки. Така коринтския стил се откроява като пищен и празничен, вариативен и удобен за комбиниране с други стилове.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/CorinthianOrderPantheon.jpg)

Над абака, коринтският стил, ползва архитрав (дълъг хоризонтален ред, оформен от носещи греди), разделен на две или три части. Понякога тези части са еднакви, друг път влизат в особено съотношение на пропорциите си. Над архитрава е мястото на фриза.
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Април 20, 2014, 19:51:01
Гьобекли Тепе - пъпът на Земята

(https://2.bp.blogspot.com/-moOgt5-7PBU/UdScctNtOeI/AAAAAAAAAVA/OnDQgp9Gg1E/s900/GT_Interpretacion_F_Baptista.jpg)

Всяка древна цивилизация считала мястото, от което възниква, за своеобразен център на света. Често в този сакрален център има поставан камък, остатък от много по-древен култ и почитание към природата. Това е мястото, където се ражда началото.
 
Гьобекли Тепе (тур. Göbekli Tepe — «Кореместия хълм») е храмов комплекс, разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа (предишно име Урфа,  древната Едеса), в южна Турция. Според учените на това място се е издигал внушителен храм, към който са се стичали поклонници от цяла Месопотамия, Ефрат, Кападокия, района на езерото Ван, днешните територии на Иран и Ирак. Възрастта му е поне на 12 000 години,  не по-малко от IX хилядолетие преди новата ера.
 
Гьобекли Тепе е култов център обединявал  в религиозно и социално отношение населението на обширен регион. Светилището привличало малки номадски групи, разпръснати из Югоизточна Анадола. Те са се стичали тук няколко пъти годишно, за да честват празници, ловни ритуали свързани с култа към предците, придружени с жертвоприношения на животни. Вероятно на това място са се срещали не само религиозни, но и търговски маршрути на древното население на региона, смятат археолозите.

Как е възможно общество от ловци внезапно да се трансформира в строители и архитекти?
 
Мистерия е как с примитивните каменни инструменти, намерени на обекта, хората са успели да издялат, пренесат и украсят огромните блокове, които изграждат светилището. Според някои учени храмовете са възникнали преди уседналия начин на живот и точно свещени места като Гьобекли тепе са накарали хората да създадат първите градове и да започнат да се занимават със земеделие.
 
Клаус Шмид
 
Всичко започва през октомври 1994 г...
 
Археологът Клаус Шмид  (Klaus Schmidt,) е поканен да ръководи съвместен проект на филиала на Немския Археологически Институт в Истанбул и музея на град Шанлъурфа.
 
Пресата в Турция нарича местността "турският Стоунхендж". В действителност първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г. пр.н.е., изпреварвайки Стоунхендж с около 7 000 години. Мегалитите, на чиито рамене някога са стоели покриви, са високи около 2,74 м. Храмът се състои от около 20 кръгли подземни постройки, като засега само четири от тях са проучени. Всяка сграда е с диаметър от 10 до 30 метра и е украсена с масивни каменни колони и много рисунки и фигури.
 
При най-новите разкопки в местността, археолозите откриват статуя на човек и скулптори на глави на лешояд и на глиган. Учените смятат, че Гьобекли тепе е изграден на два етапа. Най-старите структури принадлежат към ранния пред-керамичен  неолитен период А, който завършил някъде около 9 000 г. пр.н.е. По-късните останки, които спадат към пред-керамичен неолитен период B, са от около 8 000 г. пр.н.е. и са доста по-изкусно изработени. Към по-ранните конструкции спадат Т-образните колони и скулптори на животни.
 
Шмид смята, че първите каменни кръгове са маркирали територия, на която са се намирали гробовете на знатни хора. Това му предположение го навежда и на следващата хипотеза - Т-образните стълбове са били изображения на човешки фигури като горната част на "Т-то" е наподобявала човешка глава в профил. Веднъж издигнати, те са изобразявали среща на "каменни хора".

Шмид има и една малко по-дръзка теория за Гьобекли тепе като за свещено място.
 
"Без съмнение Гьобекли тепе е библейският Еден. Той е Храмът на Рая. Именно в него се събирали хора да се молят за душите си. Постепенно ставали все по-многобройни и започнали да обработват дивите пасища. Преминали към земеделието, пресушили близките езера, изсекли горите, избили дивеча. Раят се превърнал в пустош. Защо са погребали светилището си? Може би това е вид самонаказание – жертвоприношение за разгневените богове, които ги прогонили от райските градини и ги обрекли на глад и смърт” – убеден е археологът Клаус Шмид.

http://www.burgasnews.com/
Титла: Re: Археологически находки от Турция
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 29, 2014, 08:21:18
Подземният град Деринкую

(https://1.bp.blogspot.com/_DKk1FMHLXQA/TQN8bL-ydMI/AAAAAAAAGQU/eXcsxJCge04/s640/derinkuyu4gg%255B1%255D.jpg)

Деринкую е най-старият подземен град на Мидийската империя, най-големият намерен и изчистен град в Кападокия. Бил е открит и частично изследван през 1963 г. Деринкую е град в пълния смисъл на думата. Заема площ от около 4 кв. км, влизайки под земята на дълбочина примерно 55 м. Изследователи считат, че градът може да има 20 етажа, но досега са изследвани само 8 от тях. Също изследователи и историци предполагат, че в Деринкую биха могли да живеят едновременно до 50 хиляди жители.

(http://bradva.bg/sites/default/files/city.jpg)

Според историците, създаването на подземния град е било започнато от хетите преди около 2000 години пр. Хр. С каква цел са започнали да го строят, досега си остава загадка. Първи християните са преустроили и са довели до съвършенство започнатото от хетите. За тях подземният град става надеждно скривалище от римляните, от нападките на различни племена, или от шайките разбойници, които са виждали в Кападокия вкусно парче за грабене.

(http://bradva.bg/sites/default/files/130827145515-labrynths-worth-exploring-01-horizontal-gallery.jpg)

В подземния град всичко, необходимо за един добър живот, е измислено до съвършенство. Жителите са построили 52 вентилационни шахти, даже на най-ниските нива се е дишало леко.

На горните първи и втори етаж са разположени църквите, местата за молитви и кръщенета, мисионерски училища, хамбари, складови помещения, кухни и жилищни помещения със спални, обори за добитъка и винени погреби. На третия и четвъртия етаж са оръжейните складове, храмове, работилници, различни производствени помещения. На осмия етаж има “зала за конференции”, място за общ сбор на избраните от семейството и от общините представители. Тук са се събирали за жизненоважни проблеми и приемане на глобални решения.

 Деринкую има много подземни тайни изгода (600 и повече), които са с изход на повърхността от различни потайни места. Някои подземни тунели са имали невероятна дължина и са достигали десетки километри!

(http://bradva.bg/sites/default/files/derinkuyu-underground-city-big.jpg)

В Деринкую населението е водело активен живот до VIII в. След това векове наред градът е бил забравен и практически изгубен. Причините, поради които жителите са напуснали подземния град, не са изяснени.

(http://bradva.bg/sites/default/files/derinkuyu3-cappadociaturkey.com_.jpg)

Входът в подземния град Деринкую се намира в едноетажна сграда, намираща се на височина 1355 м над морското равнище, на 26 км южно от Невшехир.

Портата към града е огромен кръгъл плъзгащ се камък с механизъм!

(http://bradva.bg/sites/default/files/Puerta_derinkuyu.jpg)

http://bradva.bg/bg/article/article-12992#.U6-frFPBAht
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 06, 2014, 21:23:13
Археолозите откриха най-големия монолит в историята

(https://megavselena.com/wp-content/uploads/2014/12/002015.jpg)

Макар че територията на Ливан е заселена от човека от древни времена, циклопските храмове с високи арки и масивни колони – най-старите свидетели на древна архитектура – са били изградени едва през Античността.

За ливанския град Баалбек, или Хелиополис, е известно от IV в. пр.н.е., когато тук е пристигнал Александър Македонски.

Днес в Баалбек се водят активни археологически разкопки. Целта на един от проектите, ръководени от Факултета по ориенталистика на Немския археологически институт, е търсенето на информация за древни технологии за добив и транспортиране на мегалити.

Съдейки по съхранили се руини от периода на римското владичество, от 27 г. пр.н.е. до II в. от н.е., на територията на града е имало активно строителство на три големи и няколко малки храма. Съвременните изследователи са поразени от размаха на античните архитекти.

За светилището на Храма на Юпитер са използвани блокове с дължина над 19 метра. До наши дни се е съхранила само част от съоръженията, състояща се от шест колони и 27 гигантски блокове. Материалът за съоръжението е добиван в околностите на Хелиополис.

Наскоро откритият монолит с тегло приблизително 1650 тона е най-големият от известните  строителни блокове. Той достига 19,6 метра дължина, 6 метра ширина и 5,5 метра височина. Открит е частично закопан в непосредствена близост до още един гигант – блока Хаджар ал Хибла с тегло поне 1000 тона.

За учените остава загадка технологията на придвижване и поставяне на толкова огромни камъни. В бележка на експедицията се подчертава: „Тъй като той има относително гладка повърхност, блокът е можело да бъде преместван. Освен това върху камъка няма следи от опити той да бъде разрязан на части.“

Варовиковата кариера се намира на половин километър от храмовия комплекс и част от монолитите, включително новооткритият, така и не са били доставени там. Според изследователите активното строителство на територията на Баалбек може да е било извършено дълго преди пристигането на Александър Македонски по тези земи.

https://megavselena.com/arheolozite-otkriha-nay-golemiya-monolit-v-istoriyata/


Храмът на Юпитер в Баалбек - графична реконструкция:

(http://www.usac.it/articoli/soave_heliopolis/immagini/Le%20rovine%20di%20Baalbek-Heliopolis1_img_3.jpg)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 07, 2014, 16:57:40
Откриха изображение на неизвестно божество в Турция

(https://megavselena.com/wp-content/uploads/2014/12/002019.jpg)

Учени от университета в Мюнстер откриха в хода на разкопки в Югоизточна Турция барелеф от римската епоха с изображение на божество.

Специалистите засега се затрудняват да определят кой бог изобразява античната скулптура.

Археоложките работи се водят до турското градче Дюлюк. На това място учените вече са попадали на оръдия от епохата на неолита и на останки от култово съоръжение от железния век.

В античната епоха там се е намирал град Долихе, който през II–III век от н.е. е бил център на култа към Юпитер Долихен, божество, в което се съчетавали чертите на римския Юпитер и семитския Баал. Вероятно върху него са оказали влияние и вярванията на народите от Древна Анатолия и елементи от зороастризма.

Юпитер Долихен често е изобразяван върху бик, а негов атрибут е била двуострата брадва. Смятало се, че той повелява бури и че е дарил желязото на хората.

Благодарение на римските легионери култът към Юпитер Долихен се е разпространил далеч извън пределите на Мала Азия – негови светилища са съществували на териториите на съвременна Италия, Румъния, Унгария, Австрия и Германия.

В хода на сегашния сезон немските археолози изследвали построен на мястото на древния град Долихе средновековен сирийски манастир „Св. Соломон“ (Мар Соломон), открит от учените през 2010 година. На една от манастирските стени е намерена издялана плоча с античен барелеф. Размерът му е метър и половина, горната му част е отчупена.

Брадатото божество е показано израстващо от листата на растение. То се опира с ръка на дълго стъбло. Отдолу са изобразени полумесец, цвете с осем венчелистчета и две звезди. Изобразен е и дълъг вълнообразен рог.

Някои черти на изображението (положението на ръцете, формата на брадата) сочат, че то е направено в началото на I хил. пр.н.е. „Това явно е бог, но в момента ни е трудно да кажем точно кой“, казва археологът Михаел Бльомер.

https://megavselena.com/otkriha-izobrazhenie-na-neizvestno-bozhestvo/
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 22, 2014, 18:55:16
Археолози откриха зехтин на 8000 години

(https://m3.netinfo.bg/media/images/13577/13577538/655-402-zehtin.jpg)

Археолози откриха останки от зехтин на 8000 години по древни глинени съдове, намерени в Ципори, Долна Галилея, съобщи "Лайв сайънс".
Керамиката е намерена случайно при разкопки преди строежа на магистрала в Северен Израел. Изследвайки я за остатъци от нещо, съхранявано в нея, специалисти от Еврейския университет в Ерусалим извличат органична утайка.
Анализът показва, че керамиката е на 8000 години, от ранния халколит (медна епоха). За да засекат данните, учените са изследвали и едногодишни остатъци по съвременна керамика.
Резултатите показват силна химическа прилика между древните и съвременни проби.
Учените са изследвали общо 20 керамични съда, включително и два на 7800 години, в които се е запазил зехтин.
Резултатите подкрепят теорията, че хората са започнали да отглеждат маслини преди 6000 до 8000 години.
Това са първите доказателства, че в Израел са използвали зехтин толкова рано.

https://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/otkriha-zehtin-na-8000-godini-6029311
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 30, 2014, 19:02:35
Археолози откриха антична мозайка на 2000 г.

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2014/12/%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0.jpg)

Наскоро във водите на турския язовир Биречик археолози откриха уникална антична мозайка на над 2 000 години съвсем случайно. Разкритието е направено в древния град Заугма, намиращ се на около 60 км от язовир Ататюрк, по течението на река Ефрат.

Възхитителните антични мозайки са пренесени и могат да бъдат видяни в мозаечния музей в Газиантеп Зеугма. Той е сред най-ценните културнизабележителности в Турция. В него се съхраняват визуални свидетелства за преобразяването на един древен елински град в гарнизонна база на легионите на Римската империя – потопения Зеугма. Там днес се намира градът Низип.

Според археолозите древният град Зеугма е единствен по рода си. Той се намира на най-важната геополитическа точка. Местоположението му позволява на съвременните изследователи да изучат из основи трансформациите, които са се случили преди повече от 2000 години по тези земи след завладяването им от Римската империя.

Новите открития в Зеугма са част от античното царство Комагена, който се намира на около 45 километра от Низип. Преди време Заугма привлече вниманието на международната общност на археолозите, когато се разкри, че до 30 % от площта му най-вероятно би могла да бъде залята с вода при достигането на максималния капацитет на водовместимостта на язовира на хидроелектрическата централа Биречик. Тя е чат от мащабния енергиен проект за милиарди долари в югоизточна Турция.

Поради това археолози от Турция, Франция, Великобритания и Италия се обединиха под най-амбициозната кампания за спасяване на археологически паметници в историята. Екип от 50 души и в момента продължават разкопките.

Те работят неуморно по екстракцията на откритите в руните на Зеугма мозайки и статуи. Частите, които ще да бъдат наводнени пък, ще бъдат покрити, за да може някой ден бъдещите поколения да ги изследват.

Основната задача, която стои пред археолозите сега, е да успеят да пренапишат историята на Зеугма от III век преди Новата ера до около X век след Новата ера. Чрез изучаването му може да се разбере много повече относно експанзията и администрацията на Римската империя, прекосяването на Ефрат и изобщо за ежедневния живот и бит в Месопотамия.

https://svetovnizagadki.com/ (https://svetovnizagadki.com/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-200/)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 01, 2015, 21:52:51
Подземен град на 5000 г. изскочи край Кападокия

Селището разполага с религиозни храмове, километри тунели и много изходи

(https://i1.wp.com/ureport.bg/wp-content/uploads/2015/11/%D1%86%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0.jpg?fit=960%2C540)

Най-древният познат на науката подземен град беше открит близо до популярната туристическа област Кападокия. Селището, което е на около 5000 години, може да се окаже най-голямата археологическа находка на годината, въодушевени са историци.

Невероятното откритие било направено, след като в турския окръг Невшехир започнали строителни работи за издигане на комплекс от нови сгради до едноименната крепост.

Работниците обаче се натъкнали на ценните артефакти, заради което строежът бил временно спрян. По-късно, когато станало ясно какво се крие в земните недра, строежът бил забранен, а районът – обявен за защитена археологическа зона.

Смята се, че градът датира отпреди 5000 години. В подземията са открити най-малко 7 километра тунели, скрити религиозни храмове и тайни изходи за бягство. Тепърва обаче се очакват още интересни открития, които да дадат повече сведения за живота на хората, живели в подземния град.

По думите на кмета на Невшехир Хасан Юнвер другите подземни градове в района „не могат да се сравняват дори с кухнята на новооткрития град”.

Това е повече от впечатляващо, като се има предвид, че в провинцията е открит град отпреди 2000 г., в който на поне 11 етажа под земята са живели 20 000 души.

Те са се движили по тунели с обща дължина няколко десетки километра и са разполагали с над 600 входа.

Според запознати обаче новооткритият град може да се окаже най-големият подземен град в света.

novinar bg
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 08, 2015, 07:14:49
Древна православна църква изплува от езеро в Турция след 1500 години

(http://www.razkritia.com/wp-content/uploads/2015/02/esero.jpg)

Останки на православна църква изплуваха от езеро в провинция Бурса

Изследователите и жителите на турския град Изник, някогашна Никея, в турската провинция Бурса, бяха изненадани от необичайна находка, когато под повърхността на езеро в района са се появили основите на някогашна византийска православна църква.

Това само потвърдило легендата за съществуването на голяма историческа църква, която датира още от четвърти век, и която е посветена на апостол Павел.

Основите на параклиса се появили два метра, на разстояние от около 22 метра от брега. Историческите данни сочат, че изграждането на тази църква е започнало от 313 година, а е приключила около 500 г. казва професор Мустафа Шахин от факултета по археология в университета Улудаг в Бурса.

Той посочва и че на мястото, на което „поникнали“ основите на църквата би трябвало да лежат и основите на местния парламент от римския период, защото според историята точно до него е бил построен този православен храм, съобщава сайтът mkd-news.com.

Според историческите справки, църквата потънала в езерото през 704 година, вследствие на силно земетресение, за да се появи отново след 1500 години.

Историците в момента търсят начин, за проучване на древната православна църква и евентуалното й изваждане от водите на езерото. Той е ценна археологическа находка и е от голямо значение за изследването на раннохристиянската култура и нейното влияние в района, в миналото. Смята се, че това е една от първите православни църквив района. И с него същевременно се поставя началото на строителството на православни църкви в цяла Мала Азия.

В момента останките на древната църква в езерото са истинска атракция за посетителите и властите отчитат засилен интерес към района. Мнозина са желаещите да посетят езерото и да разгледат отблизо останките на храма.

Фактът, че руините се намират на тази дълбочина, позволява дори да бъдат заснети. Подобна атракция в България, в момента радва посетителите на язовира Копринка край Казанлък.

Малкоизвестен факт е, че под водите на язовира се намира древния град Севтополис. Но при слънчево време и спокойни води, рибари се кълнат, че са виждали руините на древния комплекс дори от повърхността.

https://www.youtube.com/watch?v=42Mh7VkhaNc
İznik Gölü içindeki Bazilika ile İnciraltı Mevkii

http://www.razkritia.com/436515/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82/ (http://www.razkritia.com/436515/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82/)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 17, 2015, 08:00:07
Археолози откриха древен надпис с име, споменато в Библията

(https://m.netinfo.bg/media/images/29339/29339391/640-420-otkriha-dreven-nadpis-s-ime-koeto-se-spomenava-v-bibliiata.jpg)

Археолози оповестиха, че върху керамичен съд са открили рядък древен надпис, включващ име, което се споменава в Библията, предаде Асошиейтед прес.

Надписът датира отпреди 3000 години. Името Ешбаал Бен Беда е изписано върху голяма керамична делва. Според Библията Ешбаал [1000-993 г.пр.Хр.] е син на цар Саул [1020-1000 г.пр.Хр.].

Археолозите поясниха, че делвата е била собственост на мъж, който също се е казвал Ешбаал и вероятно е бил земевладелец. Те отбелязаха, че за пръв път името е открито в древен надпис. Става въпрос за един от едва 4 намерени досега надписа от 10 в. пр. Христа, т.е. от епохата на Юдейското царство, когато е управлявал цар Давид.

Архелозите открили надписа, след като сглобили парченца от керамичен съд, намерени при разкопки през 2012 г. в долината Елах в централната част на Израел.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-dreven-nadpis-s-ime-koeto-se-spomenava-v-bibliqta-1454833
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 24, 2016, 08:35:03
Най-древният храм в света ще бъде консервиран и реставриран

(https://4.bp.blogspot.com/-QOuYVDNo0L8/VqJV9DQ8U5I/AAAAAAAAMYw/w5xmezRJFuk/s640/1.jpg)

Започва проект, който да запази и възстанови най-старият мегалитен комплекс в света. В рамките на проекта ще се консервират и укрепят останките на Гьобекли тепе – мястото, на което се издига най-ранният храм в човешката история, известен до днес.

Турските власти се надяват, че предвидените подобрения и дейности по опазването на паметника ще повиши интереса на туристите, които сега избягват да посещават региона, който се намира в близост до сирийската граница и военния конфликт там, пише Natgeo.com.

(https://2.bp.blogspot.com/-NnxlvHLIFGI/VqJV9D1WxKI/AAAAAAAAMZk/1rhKjY-rORY/s640/2.jpg)

Още с началото на разкопките през 1995 година, археологическата забележителност от югоизточна Турция накара специалистите да преразгледат много от схващанията си за корените на цивилизацията. Кръговите структури с изящно изгладените каменни блокове и характерните Т-образни стълбове, са на повече от 12 000 години - по-стари са от времето, когато човек се е научил да обработва земята и да произвежда глинени съдове.
Преди откриването на Гьобекли тепе идеята, че цивилизацията се е развила с възникването на селското стопанство изглеждаше непоклатима. Учените се придържаха към схващането, че когато ловците-събирачи са започнали да усядат и да се занимават със земеделие, са започнали да се натрупват излишъци от храни и стоки, а това са условията, които правят възможно развитието на сложните обществени взаимоотношения в цивилизования свят.

Гьобекли тепе поставя на изпитание логичните заключения на здравия разум. Клаус Шмид, немски археолог, ръководил разкопките на мястото, преди да почине през 2014 година изтъкваше тезата, че всичко може да се е случило по обратния ред: голямото струпване на едно място на работна сила, нужна за построяването на такива структури, е подтикнала хората да изнамерят методи за обработка на земята, като начин да произведат нужните количества храна – а може би и питиета – за работниците на строежа.

(https://2.bp.blogspot.com/-WkN7onCmZe0/VqJV9mKYCOI/AAAAAAAAMZY/u7lpf8E34YE/s640/4.jpg)
Най-високият от стълбовете се издига на над 6 метра височина и тежи повече от 16 тона

Новите находки от Гьобекли тепе подкрепят теорията на Шмид, че началото на цивилизацията е стимулирало възникването на земеделието. В средата на всяка кръгла структура се намират по два Т-образни стълба, на които е предадена стилизирано форма на ръце, с изсечени китки и длани, и набедрена препаска. Най-големият от мегалитите тежи повече от 16 тона. Изсичането, оформянето и преместването на мегалитите от близката кариера е било изключително трудна задача, изискваща едновременната работа на стотици хора, за които трябва да се осигури и достатъчно храна.

(https://2.bp.blogspot.com/-SoGjLUONGGg/VqJV9-0MNgI/AAAAAAAAMZE/-W0O6KkZuPo/s640/6.jpg)
Каменните блокове са осеяни с много релефи на различни животни и митични същества

Но археолозите тепърва предстои да открият доказателства (или липсата на такива) за съществуването на постоянно селище на Гьобекли тепе. Едно от последните предположения по този повод е, че върха на сухия хълм, в чието подножие е "храма" е служил като място за  “общо събиране”. От върха му се открива прекрасен изглед към околните планини и просторните равнини на юг.

Йенс Нотроф от Немския археологически институт, който работи на разкопките, казва: “Хората по онова време е трябвало да се събират някъде на едно място, за да опазват и обогатяват генофонда на племената си, а и за да обменят информация помежду си. Мястото е забележително в околния пейзаж и няма да е изненадващо, ако са избрали точно там да се срещат и да провеждат религиозните си празници-ритуали”.

Всъщност, по-малки версии на стълбовете, символите и архитектурата, изсечена в Гьобекли тепе са открити в поселения, отдалечени на над 150 километра от там. Предположението е, че Гьобекли тепе е своеобразна древна “катедрала”, а по-малките структури са местните “църкви”; ловците-събирачи е трябвало да изминат големи разстояния, за да се срещнат със “съседите” си, да почетат боговете и да помогнат за изграждането на монументалните структури, а също и да покажат на другите с какво тяхното племе е станало по-богато през времето от "последното събиране" - нещо, като архаична форма на мострен панаир.

“Подобни събирания за ритуални празненства са най-лесния начин да се привлече на едно място голяма работна сила, която да се включи в строежа на мегалитите”, казва Нотроф.

Разкопките на хълма на Гьобекли тепе дава на археолозите нови доказателства, че древните наистина са организирали подобни празници. След като са издигнати, каменните монолити са укрепени на местата си с пръст, чакъл и животински кости. В продължение на векове новите структури са изграждани върху старите насипи, образувайки с течение на времето валове, дело на човешката ръка. Сред останките са намерени десетки хиляди фрагменти от начупени животински кости, в това число и от газели и турове – древен вид дива крава, която вече е изчезнала. Открити са и огромни каменни съдове, способни да поберат над 200 литра течност и учените предполагат, че са използвани за производството на праисторически вариант на бирата.

Новите находки идват в критичен за Гьобекли тепе момент. Придобивайки международна известност мястото става притегателно за туристите. Само преди десетина години да се достигне до върха на хълма е било възможно по черен път.
Днес, туристическите автобуси понякога изсипват стотици посетители всеки ден пред вратите на малкия център за посетители, а турските туристически агенции са се заели сериозно да рекламират екскурзиите до Гьобекли тепе. На мястото е изграден паркинг, а туристите могат да закупят сувенири от малки магазинчета. В намиращият се наблизо град Урфа наскоро отвори врати най-големият в Турция археологически музей.

Засега разкопките са финансирани съвместно от Немския археологически институт и Немската изследователска фондация. В бъдеще финансирането от страна на  Dogus Group – конгломерат от турски туристически и медийни компании – ще бъде насочено към изграждането на нов център за посетители и предпазни конструкции за запазване на древните структури, които са разкрити до момента. Ще се изградят и специални пътеки сред праисторическите монолити, за да се опазят от инциденти и повреди от многобройния туристически поток.

Мястото е от огромен интерес и значение за човешката цивилизация и запазването му е от първостепенно значение. Финансирането от страна на Dogus Group е добра новина за региона. Войната в намираща се наблизо Сирия значително намали потоците от туристи, казват местните власти. Миналата година, по време на атаките от страна на ДАЕШ срещу сирийския град Кобани, димът от водените боеве можеше да се види от Гьобекли тепе, казва в заключение Нотроф.

https://historynakratko.blogspot.bg/2016/01/blog-post_75.html
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Август 16, 2016, 20:45:35
Откриха пирамида в Казахстан отпреди 3500 години, напомняща тези в Египет

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2016/08/16/54721/1471322697_3_559x*.jpg)
"Бегазинската пирамида" от птичи поглед

В степите на Казахстан археолози откриха древно съоръжение, наподобяващо известните египетски пирамиди, съобщават местни медии, позовавайки се на един от археолозите, Виктор Новоженов.

На повече от 6000 км североизточно от Кайро, близо до Караганда е изкопана уникална стъпаловидна гробница от 15-10 в. пр. н.е., част от дандабай-бегазинската бронзова култура.

По своите форми това величествено погребално съоръжение напомня на известните египетски пирамиди от същия исторически период и особено на пирамидата на фараона Джосер. Пирамидата на Джосер в Египет, която се състои от шест огромни стъпала, е построена около 1000 години по-рано и се смята за първото в света каменно архитектурно съоръжение.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/16/54721/1471323145_9_559x*.jpg)
Пирамидата от бронзовата епоха в Казахстан (вляво) и известната египетска пирамида на Джосер (вдясно)

Казахските археолози са открили находката миналата година, но досега са пазили своето "сензационно откритие" в тайна.

Съдейки по монументална структура, гробницата е построена от местен "фараон" - вожд или "каган" на могъщо местно племе от късната бронзова епоха.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/16/54721/1471324061_1_559x*.jpg)
Конструкцията сега е по същество в руини, но напомня пирамидата на Джосер

Виктор Новоженов не изключва това съоръжение да крие немалко изненади. В близко време ще започне отварянето на главното погребение. Всички находки и материали на този уникален паметник ще бъдат изложени в Археологическия музей на университета в Караганда.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/16/54721/1471324047_4_559x*.jpg)
Керамични съдове, намерени на мястото на гробницата

Освен в Египет, пирамиди съществуват и на други места, например Мексико и Китай, но това е първата в Казахстан.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkriha-piramida-v-Kazahstan-otpredi-3500-godini-napomniashta-tezi-v_54721.html
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Август 17, 2016, 07:18:54
Древното селище Атлит Ям, запазило се 9000 години под вода

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2016/08/113.jpg)

Недалеч от брега на Атлит в Средиземно море, близо до Хайфа в Израел, лежат потопените руини на древното неолитно селище Атлит Ям. То датира от 7-и век пр. Хр. и е толкова добре запазено от пясъчното дъно, че загадъчен каменен кръг все още стои сякаш е бил издигнат вчера, а десетки човешки скелети спят необезпокоявани в своите гробове. Атлит Ям е едно от най-старите и големи селища, откривани под вода и хвърля нова светлина върху ежедневието на предците ни.
Днес, Атлит Ям лежи между 8 и 12 метра под водата и покрива площ от 40 000кв.м. Мястото е открито през 1984г от морския археолог Ехуд Галили. Оттогава разкопките са разкрили безброй къщи, каменни кладенци, поредица от дълги, непрекъснати стени, ритуални постройки, павирани зони, мегалитна структура, хиляди останки от растения и животни, десетки човешки скелети и много предмети, изработени от камък, кост, дърво и кремък.

В центъра на селището, седем каменни блока (високи между 1 и 2.1 метра), тежащи до 600кг, са подредени в полукръг. Камъните имат вдлъбнатини за чаши по тях и някога са били наредени около извор, което предполага, че са били използвани за някакъв воден ритуал. Друга инсталация се състои от три овални камъка (високи между 1.6 и 1.8м), по два от които са издялани по цялата обиколка рисунки, образуващи схематични антроморфични фигури.
Друга значителна находка е каменният кладенец, който е бил изкопан на дълбочина 5.5м. В дъното му археолозите са открили седиментен пласт, съдържащ кости на животни и предмети от камък, кремък, дърво и кости. Това означава, че в последния етап от съществуването на селището, кладенецът е бил използван като яма за отпадъци. Тази промяна във функцията вероятно е била свързана с осоляването на водата поради покачването на морското равнище.

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2016/08/213.jpg)

Древните артефакти, открити в Атлит Ям ни дават възможност да надникнем към ежедневния живот на хората там преди 9000 години. Учени са открили следи от повече от 100 вида растения, които са виреели на мястото или са били събирани от другаде, както и кости на диви и домашни животни, включително овце, кози, прасета, кучета и крави. Открити са и повече от 6000 рибешки кости. Заедно с други улики, като например ушни изменения, открити при някои от човешките останки, предизвикани от редовното излагане на студена вода, това предполага, че риболовът също е играл важна роля в обществото.

Всички тези находки показват, че заселниците в Атлит Ям са били едни от първите, които от ловци и събирачи на растения са преминали към общество на по-установени фермери, както и един от най-ранните примери за отглеждани на добитък.
Човешките останки разкриват най-стария случай на туберкулоза
В Атлит Ям са открити десет гроба, покрити с глина и дебел слой пясък. Една от най-значимите находки е откриването на туберкулоза в селището. Скелетите на жена и дете, открити през 2008г, представиха на света най-ранния случай на заболяването. Размерът на детските кости и тежестта на уврежданията подсказват, че майката е заразила детето си малко след раждането.

https://www.youtube.com/watch?v=_vxWoatxzIw
Mystery Of Atlit Yam - BLUE 2014: Cultural Connections Finalist

https://svetovnizagadki.com/ (https://svetovnizagadki.com/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D1%8F%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D1%81%D0%B5-9000/)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 09, 2016, 06:27:56
Намериха град от бронзовата епоха в Ирак

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2016/11/07/62067/1478533773_0_559x*.jpg)
Разкопки на източния склон на горната част на могилата Басетки,
където са открити няколко фрагмента от асирийски клинописни таблици

Археолози от Университета на Тюбинген откриха следи от голям град от бронзовата епоха до малкото кюрдско село Басетки, недалеч от град Дохук в Северен Ирак, съобщава сайтът на университета.

Изследователите открили, че градът е основан около третото хилядолетие пр.н.е и е продължил съществуването си повече от 1200 години. Разкритите селищни пластове са датирани от периода акадската империя (2340-2200 г. пр.н.е.), която се счита за първата световна империя в историята на човечеството.

Археолозите също така са намерили свидетелства, че защитната стена около града е построена през 2700 пр.н.е., а големите каменни сгради - през 1800 г. пр.н.e.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/11/07/62067/1478533539_1_559x*.jpg)

По време на разкопките Басетки между август и октомври 2016 г. са открити и фрагменти от асирийски клинописни таблици, които датират от около 1300 пр.н.е, които свидетелстват за съществуването на храм в града на месопотамския бог на времето Адад (Хадад). Намерена е и по-ниска града на около един километър извън центъра на града.

Използвайки измервания на геомагнитното съпротивление, археолозите са открили следи на обширна пътна мрежа и отделни квартали, големи къщи и дворцова сграда, датирани от бронзовата епоха. Жителите са погребвали мъртвите си в гробище извън града.

Селището е било свързано към съседни региони на Месопотамия и Анатолия с пътища, датиращи от около 1800 г. пр.н.е.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/11/07/62067/1478533527_0_559x*.jpg)

Селището Басетки е известно на широката общественост в миналото заради "Статуята от от Басетки", която е открита там по случайност през 1975 г. Тя е фрагмент от бронзова фигура на акадски цар-бог Нарам-Син (около 2250 г. пр.н.е.).

(http://nauka.offnews.bg/images/events/2016/11/07/62067/1478533497_4_559x*.jpg)

Находката е открадната от Националния музей в Багдад по време на войната в Ирак през 2003 г., но по-късно е преоткрита от американски войници. Досега учените не са могли да обяснят мястото на находката. Археолозите вече могат да аргументират своето предположение, че Басетки е бил важен пост на акадската култура.

Разкопките се провеждаха на разстояние 45 км от територията, контролирана от ИДИЛ. Въпреки това ръководителят на екипа археолози Петер Пфалцнер (Peter Pfälzner) е настоявал, че няма заплаха за живота на изследователите по време на разкопките.

https://nauka.offnews.bg/ (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nameriha-grad-ot-bronzovata-epoha-v-Irak-na-45-km-ot-baza-na-IDIL_62067.html)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 31, 2016, 14:14:56
Нови две фигурки на "неолитни Венери" са открити в разкопките на Чатал Хююк

(https://3.bp.blogspot.com/-KFjM_2zXJng/WGVwdKREXUI/AAAAAAAATYg/rD7KS44jWhsTu70x3wrOLZ9OCgs0CsgtACLcB/s640/2.jpg)

По време на разкопки в един от най-древните градове в света - разположеният на територията на съвременна Турция Чатал Хююк, полски археолози са открили две статуетки на жени. Артефактите по предварителни оценки са на възраст от около 8000 години.

Фигурките са изработени от различни камъни и се различават по размерите си. Малката е издяла от варовик. Височината ѝ е 7 см и тежи 55 грама. По-голямата е от мрамор, висока е 17 см и тежи 1 килограм. И двете представят пълни женски тела, а лицето на по-малката е изработен с много детайли, почти с портретна точност.

Самата находка не е толкова сензационна: в Чатал Хююк и преди са откривани стотици такива статуетки. Новите обаче са много добре запазени, а са интересни и обстоятелствата около откриването им. Фигурките, които са намирани по-рано в повечето случаи са изработени от глина и главите им са разбити. Освен това, предишните находки са изравяни от слоевете на древните "сметища" на селището. Последните две "Венери" са намерени на онова място, на което някогашните им собственици са ги оставили.

Открити са при разкопките на едно от помещенията на голяма къща - с площ от около 40 квадратни метра. Фигурките са намерени лежащи една до друга на издигната платформа, прилежаща към една от вътрешните стени на къщата. Под платформата са открити две погребения. Изследователите твърдят, че след засипване на гробовете, отгоре са били покрити с допълнителен слой мазилка, който е покривал и фигурките. След като са извършени погребенията, жилището е продължавало да се обитава - за хората, живели в Чатал Хююк погребването на близките под пода на дома са били нормална практика. Гробовете, които са под платформата със статуетките, все още не са проучени; археолозите ще предприемат разкопаването им през следващата година.

Чатал Хююк е най-големият и един от най-добре запазилите се до наши дни неолитни градове. Той е сред най-известните археологични паметници в света. Градът (според други специалисти - протоградът) е съществувал в периода между 7100 и 6000 година пр. н.е. По време на разцвета му в него са живели до 5 000 човека. Това, което са оставили след себе си - много настенни рисунки, изобразяващи човешки и животински фигури и геометрични орнаменти - дори и днес впечатлява. През 2012 година Чатал Хююк е включен в списъка на обектите от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Жилището, в което са открити новите две статуетки, се отнася към последния период от съществуването на града. Изследователите се надяват, че разкопките на дома ще им помогнат да установят причините, довели до упадъка на центъра на една от първите цивилизации на Земята.

https://historynakratko.blogspot.bg/ (https://historynakratko.blogspot.bg/2016/12/blog-post_30.html)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Март 28, 2017, 06:42:46
Византийски монети отпреди 1400 години разказват за превземането на Йерусалим от персите

(https://1.bp.blogspot.com/-EM1UB230eio/WNQ2wC0JQTI/AAAAAAAAVEw/KmhZ8dQB8xsZYcKlT9C3WjqcPQfnD27agCLcB/s1600/1.jpg)

Израелски археолози съобщават за откриването на съкровище от бронзови монети, което може да бъде точно датирано от 614 година. Монетите са намерени по време на предварителни разкопки по трасето, където ще мине разширението на магистралата от Тел Авив за Йерусалим.

Находката е доказателство за персийската инвазия в Йерусалим в края на Византийския период. Когато персийските армии (подкрепяни от множеството еврейски бунтовници) през 614 година настъпват към Йерусалим, християните бързат да скрият ценностите си, включително и новооткритото съкровище от монети, надявайки се, че много скоро животът отново ще се нормализира.

Пред "Джерузалем пост" археологът Анет Ландес-Нагар разказва: "Монетите са заровени в непосредствена близост до място, където има срутване на каменни блокове от някаква сграда. По всичко личи, че притежателят им ги е скрил, надявайки се скоро да се върне и да си ги прибере отново. Сега знаем, че това не се е случило. Също така е ясно, че това се е случило във времето на нахлуването на Сасанидите, т.е. около 614 година". Археоложката припомня, че персийската инвазия слага край на властта на Византия над земите на Израел. "Страхувайки се от инвазията, жителите на района, които са чувствали, че животът им е застрашен, са заравяли парите си под стените на сградите. Впоследствие мястото запустява и постройките му са разрушени", допълва Ландес-Нагар.

(https://2.bp.blogspot.com/-0Q4qzoOg8pk/WNQ2wABUqYI/AAAAAAAAVE4/efNGAtkdLhcQXVA5blaM1VUTtaGVTtT8ACEw/s1600/44.jpg)

Сасанидската империя (или Неоперсийската империя) е последната династична структура, владяла земите на Иран преди възхода на исляма. Сасанидите превземат Йерусалим след кратка обсада през 614 година. Това става по време на Персийско-византийската война от 602 - 628 година. Завоеванията на византийските територии в Израел персийският шах Хосров II Парвиз поверява на главнокомандващия Шахрбараз.

Над 20 000 еврейски бунтовници, предвождани от Неемия Бен Хушиел и Бениамин от Тиберия се присъединяват към армиите на персите в битката срещу Византия. Йерусалим пада почти без да окаже съпротива. Според арменския епископ и историк от VII век Себеос, по време на обсадата загиват 17 000 християни, а почти 5 000 пленници са изклани близо до Мамила, резервоарите на Антиох.

(https://4.bp.blogspot.com/-HT7D_rQ7y_o/WNQ2wcBRS3I/AAAAAAAAVE8/a6tAcRA3t3Q67Bh21CybvSqFpzcBdWlNACEw/s1600/excavation-area_0.jpg)
Мястото на разкопките с разрушената каменна зидария, под която са открити монетите

1400 години по-късно, през лятото на 2016 година, израелски археолози, работещи по разкопките на руините на византийски сгради в района, откриват скритото някога "съкровище" от девет бронзови монети, датиращи от периода на византийското владичество (324 - 638 година). Съобщението за находката е съгласувано с израелското министерство на туризма. Изнасянето на информацията за находката се прави в навичерието на Велик ден, който тази година е на 16 април, и цели да даде импулс на туризма в Светите земи. "Монетите са открити в непосредствена близост до външната стена на една от най-големите постройки, издигала се някога в района. Намерени са под разхвърляните каменни блокове от градежа, сринали се след превземането на Йерусалим от персите", пояснява Ландес-Нагар.

Монетите са с лика на известни византийски императори: Юстиниан I, Маврикий, Фока. Изсечени са в Константинопол, Антиохия, и Никомедия. Въпреки че не са особено редки или с голяма нумизматична стойността, те разказват историята на това място, подчертава археологът.

"Важен е контекстът, в който се появяват тези монети, защото това ни разказва за случилото се. Мястото разположено край главния път, отвеждал християнските поклонници към портите на Йерусалим. Край този път поклонниците са изграждали свои малки поселения", цитира думите на археоложката  Джерузалем пост.

Местните власти заедно с компанията Israel Pipeline са решили да направят необходимото, за да запазят мястото с археологическите находки за поколенията.

https://historynakratko.blogspot.bg/ (https://historynakratko.blogspot.bg/2017/03/1400.html?m=1)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 11, 2017, 21:23:39
5000-годишна детска играчка-колесница открита при разкопки в древния Согматар

(https://1.bp.blogspot.com/-j-KV6BKADDE/WdoqrBOXFNI/AAAAAAAAY74/RZiJGy1u1XwgnHxIZGvODJPP0hSoW0UCQCLcBGAs/s640/33.jpg)

5000-годишна детска играчка, модел на колесница с „движещи се колела“ е открита при разкопки в древния град Согматар, намиращ се на територията на съвременната югоизточна турска провинция Шанлъурфа.

Согматар се намира в община Еюбиюе на Ягмурлу, на около 80 км от главният град на едноименния вилает Шанлъурфа. Древният град е смятан за едно от най-старите селища в света. Освен това е прието да се твърди, че след бягството от Египет пророкът Мойсей е живял на това място.

Археологически разкопки в района се провеждат тази година от началото на май. Екипът се ръководи от проф. Юсуф Албайряк от катедрата по археология към университета в Харан.

В района са открити няколко скални гробници, а в една от тях са намерени играчката-колесница и бебешка дрънкалка. Директорът на музея в Шанлъурфа, Челал Улудаг, отбелязва, че са намерени множество артефакти из територията на древния град, което красноречиво показва важността на селището в онази далечна епоха.

(https://2.bp.blogspot.com/-EWuNDvkG88Q/WdoqpcE9MeI/AAAAAAAAY7w/0FLkIlUl0W4TGhmbykQ0ZwfQXxZgsInWgCEwYBhgL/s640/44.jpg)

„До този момент сме разкрили много важни находки в процеса на разкопките. В гробница в района на некропола намерихме глинената играчка-колесница и колелата ѝ. Играчката датира от бронзовата епоха и се смята, че е изработена за дете на владетел или високопоставен администратор в града. Освен представата за изкуство, играчката ни показва и какви игри са предпочитали да играят децата преди 5000 години. Находката е много ценна за нас и ще стане част от колекцията на най-големия музеен комплекс в Турция – Археологическият музей в Шанлъурфа. Надяваме се, че в бъдеще ни окачват още значими открития, когато продължим с разкопките“, казва Улудаг пред Hurriyet Daily News.

Според документалните източници, Согматар в древността е бил важен религиозен център. В централната част на селището се издигал голям хълм, играел роля на свещено място. Албайряк разказва, че през 2012 година започва проучване на повърхността, без разкопки, като стига до извода, че мястото е било посветено на бога на Луната – Син. Подчертавайки историческата значимост на Согматар, ученият отбелязва, че древният град е играел ролята „не само на храмов комплекс, но и на некропол“.

(https://2.bp.blogspot.com/-NJN3pnnm1Ow/WdoqpVn6GsI/AAAAAAAAY70/277krwTzDPAO89oLEFO89efRPE3QL92LQCEwYBhgL/s640/55.jpg)

„През 2012 година открихме 120 погребения. Седем от тях бяха по-специални и почти всичките 120 погребения имаха изглед към хълма. Проведохме някои проучвания и керамичните находки, на които се натъкнахме, ни подсказаха, че някога там е съществувало голямо селище. През 2016 година на мястото в продължение на един месец проведохме разкопки и в погребенията попаднахме на над 100 артефакта, които вече са предадени в музея. Гробниците датират от началото на бронзовата епоха, т.е. отпреди 5000 години“.

Албайряк подчертава: „Те всички са почти уникални, във формата на кладенец и отразяват характерните особености на онази епоха. Много по-късно, когато пристигат по тези места римляните, архитектурата рязко се променя“.

(https://4.bp.blogspot.com/-SCV4xor29oY/WdoqpWXsj2I/AAAAAAAAY7s/HhbMQ2RibQkq0j8gm6sLUvekE6IJ-z0ywCEwYBhgL/s640/66.jpg)

„Тази година получихме разрешение за разкопки. През май работихме в продължение на цял месец, сега са ни позволени нови 15 дни на разкопки. Досега сме разкрили 45 погребения, като намерихме и три гробници, които са останали непокътнати и не са отваряни дори през римската епоха. В една от тези гробници попаднахме на миниатюрната четириколесна колесница, друга детска играчка и дрънкалка с птичи мотив. Детските играчки открихме в гробници на деца. Затова вече знаем и със сигурност можем да твърдим, че и преди 5000 години децата са били залъгвани и успокоявани с дрънкалки“, казва в заключение Албайряк.

https://historynakratko.blogspot.bg/ (https://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/5000.html)
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 26, 2018, 20:53:43
Печат на 9000 години откриха в Турция

(https://3.bp.blogspot.com/-vAKe8OCPS_o/W9Ip054nEfI/AAAAAAAAdv4/8AeHdZaaUmsc2U1ePOJJNHmF5J-npqYwACLcBGAs/s640/Turkey-seal.jpg)

Древен печат, датиращ отпреди около 9000 години, е открит в могила близо до южния крайбрежен турски град Мерсин. Печатът, датиращ от около 7000 г. пр.н.е., е намерен по време на разкопки на Юмуктепе хьоюк, разположен на четири километра западно от централната част на града.

(https://4.bp.blogspot.com/-MfQSfwIoaEQ/W9Ip0PJpkfI/AAAAAAAAdwA/lnorgCmdCz82hHCFvIeIoeJIxL_RHLcjQCEwYBhgL/s640/98.jpg.)

Два месеца и половина на обекта Юмуктепе разкопки провежда 25-членен екип археолози, водени от Изабела Цанева, професор по археология в университета Лече, Италия. Освен печата, екипът е открил наконечник за стрела и множество камъчета за стреляне с прашка, датиращи от времето на неолита.

(https://4.bp.blogspot.com/-QQ1MK6H2NQw/W9Ip0Msz6qI/AAAAAAAAdvo/ARByEUjbf2spKGiBSx_j0dqh5auKvdLfwCEwYBhgL/s640/807-01b.jpg)

Печатът представлява плочка с гравирани геометрични мотиви. Използван е за да се обозначи с поставянето му собствеността върху имущество, или дори да се гарантира с този знак произхода на дадена стока във времената, когато се заражда прото-търговската система.

„Обсидиановият наконечник за стрела се отнася към неолитния период. Бяха открити и голям брой камъни за прашка, чрез които се идентифицира халколитния слой, в който беше открит и печатът с геометричните форми“, обяснява Цанева пред Анадолската агенция. Тя добавя, че за времето на разкопките екипът е събрал много информация за праисторическата история на региона.

https://historynakratko.blogspot.com/2018/10/Yumuktepe-Mersin.html
Титла: Re: Археологически находки от Турция и Близкия Изток
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 03, 2019, 09:31:47
Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788201/768x432.jpg?_=1561980505)

Останките на Античният град Зеугма се намират на брега на язовира Биреджик, на река Ефрат, близо до Газиантеп. Основан е преди 2300 години от Александър Македонски или от Никатор, един от неговите генерали. Селището се развива и оформя окончателно в периода след завладяването му от Римската империя, заради местоположението си - важна пресечна точка на търговските пътища между Иран, Месопотамия и Европа (Пътят на коприната).

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788198/768x.jpg?_=1561977344)

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788195/768x.jpg?_=1561977337)

Присъствието на силен гарнизон привлича тук много търговци и това води до силно развитие на търговията, като превръща Зеугма във важен търговски център.

Първоначално името на града е било Селевкия, но през римския период е наречен Зеугма, което значи мост. В града, постепенно римската култура измества персийската и елинистичната и това се отразява върху произведенията на изкуството, които са украсявали жилищата и сградите. Построяват се типичните за римската култура дворци с колони. По хълмовете на брега на река Ефрат са посторени летни такива, които са били украсени с великолепни подови и настенни мозайки.

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788282/768x.jpg?_=1561979788)

Мястото на Зеугма е било известно отдавна, но след като селянин разкрива случайно една мозайка, там започват работа археолозите от музея в Газиантеп. След като става ясно, че голяма част от античния град ще остане под водите на язовира Биреджик подети са усилени разкопки за спасяването на прекрасните мозайки. Включват се дори археолози от Турция, Франция, Великобритания и Италия.

Така е открита най-богатата в света колекция от мозайки, която се съхранява в Музея на мозайките в Газиантеп. Повечето от тях са с фигури от древногръцката митология.

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788183/768x.jpg?_=1561977311)

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788186/768x.jpg?_=1561977320)

(https://static.dir.bg/uploads/images/2019/07/01/1788221/768x.jpg?_=1561977495)

Най-прочутата мозайка има собствена история и е наречена "Главата на Циганката". При спасителните разкопки тя е била открадната и продадена на университета Боулинг Грийн Стейт в щата Охайо. След дълги преговори миналата година парчетата от експоната са върнати на Турция и изложени в Музея на мозайките.

Има предположение, че "Главата на Циганката" може да е портрет на Александър Македонски. Все пак извадено от контекста на цялата картина, това не може да се твърди със сигурност.

В момента разкопките, реставрацията и експонирането на находките в района на града продължават усилено. Успоредно с работата на археолозите, посетителите също могат да стават свидетели на това, което се открива. Интересно и впечатляващо е, че за раставрация се използват само материали, които са съществували по време на строежа.

Новите елементи се изработват от камък, който се намира в района, а всички хора, които разглеждат града, го правят по пътеки, които лесно могат да бъдат демонтирани и преместени при нужда. Няма бетон, няма цимент, няма тухли итонг.

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/antichniyat-grad-zeugma-gradat-na-rimskite-mozayki-v-anadola