Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Култура и изкуство => Фолклор => Темата е започната от: Черноризец Храбър в Декември 31, 2007, 23:04:09

Титла: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Черноризец Храбър в Декември 31, 2007, 23:04:09
Народна традиция - Кукерите

(http://static.bnr.bg/gallery/6d/6d4650eed176ad3637a78b9baa764c21.jpg)

Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже (главно ергени) през Сирната неделя и понеделника след Сирни заговезни, наричан Кукеровден както и на Нова Година. Всяка кукерска дружина си има водач – кукер, баба или кукерица, кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин. Водачът е облечен в кози, овчи или сърнешки кожи с козината отвън, има кожена маска на главата или пък е с начернено лице. На кръста му са окачени звънци, в ръка държи дървен фалос, обагрен в червено, и пометаш (дървен прът с примързан в края парцал за измитане на пещта). Бабата, облечена в парцаливи дрехи, носи кошница с прежда и хурка и се подпира на патерица. Носи “дете” от дърво и парцали, “ражда” (като пуска коте от високо), или краде истинско дете, докато обикалят домовете. Харачарите носят синджир, с който ловят хората и събират от тях “неизплатени данъци”. Плюфкачите, с начернени лица и дървени оръжия, имат на главата си бръсната кожа или сиренен мях, за да изглеждат плешиви. С лъкове те стрелят пепел по лицата и дрехите на хората. Царят е облечен в празнични дрехи, може да има изкуствена брада. В облеклата на останалите кукери преобладават тези, направени от кожа. Маските, често също от кожа или картон, са богато причудливо украсени с разноцветни вълнени конци, мъниста, лутурки, огледалца и пр. Всички кукери са с окачени на кръста звънци с различна големина, а в ръка носят дървени саби.

(http://www.viapontika.com///uploads/diana/U26_kukeri.jpg)

Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионисиади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци.
Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украса. И тук преобладава червения цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Първият обреден момент в кукерският обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие и събиране на подаръци (брашно, боб, яйца и пр.). При това кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая на селския мегдан кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.

Вторият момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят. Обикновено се избират най-личният стопанин, с първо мъжко дете или баща на близнаци, за да бъде плодородна годината. За царя може да бъде сложена трапеза на селския мегдан, на която той хапва три залъка, отпива вино и нарича за здраве, берекет и плодовитост. След това подкарва впрегнатите в ралото кукери, изорава три бразди в кръг и засява. Кукерите символически “убиват царя” (или кукерската булка) с носеното оръжие – кросно, след което това обредно лице възкръсва.

В някои селища през нощта срещу Нова година се изпълнява обичаят "камили". Важно място сред подготовката му заема осигуряването на обредния реквизит. В основата на обичая стои древната огромната идея за превъплъщението, затова голямо значение се отдава на маската, като основен характеризиращ компонент. Маските по изумителен начин е проявена голямото майсторство и е изразена голяма фантазия. Те се съхраняват грижливо и всяка година се освежават. Традиция се забелязва при предпочитането на определени материали, така и в образите, символиката и начина на обработката на маските и костюмите. Всяка епоха внася нови участници в обичая.
"Камилата" правят от две върбови дръвчета, с дължина 1 - 1,5 метра, които са съединени в двата си края с две перпендикулярни пръчки. Двете успоредни дръвчета са свързани с няколко извити пръчки от габър или дрян. Така направения скелет покриват с чул. Главата на "камилата" е покрита с кожа или на нея е нанизана невестулка. Завързват хлопки отпред и отзад на "камилата" и й поставят опашка. Така направената камила носи момък, който е облечен в носия, с бели навуща, с черни върви, обут в цървули. Момъкът трябва да бъде здрав и силен, за да може да играе и при среща с друга "камила" да я победи.
Дивиджиите са облечени в кожуси с козината навън. На кръста се завързват кожен ремък и на него прикрепят отзад звънци и хлопки. На главата си поставят маска. Маската се прави от шаяк и се украсява с цветни конци, панделки, дантели, пулове. Дивиджията носи в едната си ръка дървена сабя, а в другата топуз. В миналото в обичая участвали само ергени, през последните години вземат участие и женени мъже.
След излизането на коледарите на двора играят дивиджиите и камилата, носеща името "Марийка". Те говорят малко и извършват различни ритуални действия. Участниците в обичая не трябва да бъдат разпознати от своите съселяни за да бъде привлечено плодородието и игрите им да бъдат успешни. Маската им дава възможност да извършват действията, които в друго време без маска биха били възприети като разпуснатост и разюзданост. Маскираните скачат, дрънкат със звънци, търкалят се по земята, точат сабята си с топуза, правят различни шеги. Клатушкането и повалянето на участниците се прави с цел, да легне от тежко жито класът на нивата. Чрез търкалянето по земята те се стремят да поемат жизнена сила от земята, за да бъдат здрави. На звука на звънците се приписват профилактични свойства, прогонва се всякаква лошотия. Те са неизменен атрибут на карнавалните игри у всички народи и се смята, че имат предпазно, отгонително-магично въздействие. Камилата пада на земята, дивиджията започва да си точи сабята, като обяснява на стопаните: "Камилата ми идва от далеч и е обосяла, трябват ми пари, за да и купя подкови, иначе ще трябва да я заколя." Домакинът дава парче наденица за подкова и пари. Дивиджията "подковава" камилата, като върху крака и държи топуза и удря със сабята. Но камилата пак не става, тя се е разболяла, трябва и лекарство – парче кебап, за да оздравее. Дивиджията натърква с месото тялото и главата на "животното" и то се изправя. В тази "смърт" и "възкръсване" на зооморфното същество се олицетворява смъртта в природата през зимата и нейното възкръсване през пролетта. Ритуалното убийство, често срещан епизод в карнавалните игри, можем да приемем като магичен акт. За да се обезпечи възраждането на природата през пролетта, по принципите на подражателната магия е нужно да се извърши или инсценира убийство и възкресяване.
Обхождането на къщите става само през нощта: "Не бива слънцето да ги свари по пътищата." След обикалянето на цялото село коледари, дивиджии и камили се събират сутринта на мегдана, където са излезли всички селяни. Те ги развличат с весели сцени, играят своебразни буйни кукерски танци. Подскачат високо, "за да расте високо житото", раздрънкват звънци, размахват саби и топузи. Борят се камилите от две групи и по резултатите от тази борба се гадае за благополучието през годината. Вярват, че ако паднат капки кръв ще има берекет през годината. Обичаят завършва с общо селско хоро на мегдана. Със събраните пари и храни участниците в карнавала си устройват гощавка.
В сцените, които разиграват маскираните лица, и в диалога, който водят, се чувства гротеска, пародия. Ако артистичността на участниците е на високо ниво, то зрелището може да има не само развлекателен, но и естетически характер.
През нощта срещу Васильовден групата обикаля къщите, водят се шеговити разговори с домакините. Подаряват им се краваи, пари и булката за благодарност целува ръка на стопанина. По време на посещенията по домовете, по улиците, при среща с различни случайни хора или с насъбралите се зрители кукерите правят комични и цинични закачки, разиграват различни сцени. Зрителите също се закачат и шегуват с маскираните. Шествието е шумно и весело. Игрите са наситени с богата зрелищност, действена конфликтност, разнообразни костюмирани персонажи, комически сцени и ефектни импровизации. Това е едно истинско народно празненство, пълно със свежест, хумор и сатира - народен театър на открито, в който зрители и изпълнители са действащи лица. На смеха приписват особена магическа сила и се стремят да въздействат с нея на животинския и растителен свят. Често магическата функция в народните обреди е наситена с театрални елементи. Затова много от изследователите приемат, че игрите с маски представляват първообраз на театъра.

http://www.bulgarian-folklore.com/readarticle.php?article_id=212 (http://www.bulgarian-folklore.com/readarticle.php?article_id=212)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Nordwave в Март 09, 2008, 09:02:22
(http://i3.dir-i.net/CMS/2007/02/18/5e_q9uao7.jpg)

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни.
Празникът, който се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, поставя началото на най-продължителния пост през годината, съобщава БТА. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слага баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.
На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате..." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечеря бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят да захапят парчето храна.
Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата. Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" (слама от царевица) и "черешовина" (кори от черешово дърво). Запаленият огън се прескача от всички.
Вечерта на Сирната неделя мъжете повестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни Заговезни са свързани и кукерските игри.

http://dnes.dir.bg/2008/03/09/news2750290.html (http://dnes.dir.bg/2008/03/09/news2750290.html)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Юни 26, 2008, 20:42:08
Ето малка част от това което видях на Сурва тази година!

(http://images24.snimka.bg/005480818.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005460384.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480537.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480547.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480816.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480817.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480846.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480848.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480850.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005480853.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481698.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481701.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481705.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481709.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481713.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481952.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005481953.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005482321.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005482322.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005482323.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005482324.jpg)

(http://images24.snimka.bg/005482325.jpg)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Юни 27, 2008, 23:43:59
Традицията на кукерските игри ни свързва с волжките българи и Шумер, Халдеа и Луристан.

В хрониките на арабския  хронист Хаджи-Омар се говори за Празника на българите - НАРДУГАН:

Цитат
Съгласно друг арабски хронист, Хаджи-Омар, Нардуган (Мардуган, Мардукан, Нардуан) е волжско-български национален праздник "Рождество на Мардукан". Мардуган се празнувал в периода на декемврийското слънцестоене. Изграждала се снежна крепост, в която се поставяла кукла на злия бог "Тама-Тархан". Името Тама-Тархан вероятно идва от “тьма таркан” - “черен управител” – символ на ЧЕРНИЯТ БОГ. Подобно име имал и град Тмутаркан (Черния таркан), столицата на Черна България – подчинена федерална единица в състава на федералната Хазарска държава. Участниците в празника си поставяли маски и се разделяли на две половини. Едните защищавали снежната крепост, а другите се стремели да влязат в крепостта с помощта на огромно чучело на кон, бик или камила, направено от бял матерал. По време на шествието бялото чучело (БЕЛИЯ БОГ) било носено на високи копия или возено на талига, а всички пеели и свирели на тръби и думкали тъпани. Крепостта се превземала обезателно а куклата на “Черния бог” се окачвала на дърво (т.е., отдавала се като дар или жертва на бога). Церемонията вероятно символизира битката между злите сили (Черния бог) и светлите сили (Белия бог), което е много характерно за космологията на иранските народи. Подобни митологични персонажи,  Белобог и Чернобог са описани и при източните славяни. При тях това вероятно са ранни заемки от иранците живеещи по Северното Причерноморие, подобно на бог Хорст, Даждбог, божествената птица Симаргл и др.

http://www.protobulgarians.com/balgaro-kavkazki_vrazki.htm (http://www.protobulgarians.com/balgaro-kavkazki_vrazki.htm)

 
При иранците Върховния бог е Зурван, а синовете му са Ахура Мазда(Добрия) и Ангрю Майню(Лошия)
При шумерите вурховния бог е АНУ - бога на небето (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cuneiform_sumer_dingir.svg/200px-Cuneiform_sumer_dingir.svg.png), а сина му е ЕНКИ, чиито  синовете са УТУ(Добрия - бога на слънцето) и МАРДУК(Лошия - бога на есенното слънце)

При нас българите са останали следи и от Иранските и от шумерските богове.

СУРВА - Зурван - върховния бог на иранците, името на който се превежда от авестийски - ВРЕМЕ
ЕНЬОвден - АНУ - летния български празник на лятното слънцестоене
ЯНКУЛ - Енки - бога на земята, интелигентноста, мъдроста и магията. (http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_mythology) П.Добрев го нарича Господаря на Времето (http://www.svetogled2.hit.bg/IANKUL.htm)
НАРДУГАН - Мардук - върховния бог на Вавилон. Празника на волжките българи идентичен със Сурва
IYI - Уту - Свещения символ на българите - бог на слънцето и справедливостта!!!

(http://jones.blog.bg/photos/1715/50951380_a868db92b4_m.jpg)Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Юли 26, 2008, 13:32:57
Ето го поредното нещо сътворено от мен :)

Малък сайт за Сурва със снимките които направих тая година: http://www.surva-bg.com/ (http://www.surva-bg.com/)

(http://www.surva-bg.com/fonove%20i%20risunki%20SURVA/wallSURVAlogoVtoro.bmp)

(http://www.surva-bg.com/baneri%20SURVA/SURVA%20baner.bmp)

Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Desko в Декември 30, 2008, 16:25:12
Въобще не му се връзвайте на тоя макебулгар! Покрай кукерите се опитва да си пробута лъжливите теории за знаците и боговете.
Айде стига вече лъжи и измислици.
Особено много се спекулира с  IYI, спрете да си измисляте за неща, които не съществуват.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Death angel в Януари 24, 2009, 15:58:23
В Перник започна Международният фестивал на маскарадните игри
 24 януари 2009 09:00 | Ели Ташева


 (http://dariknews.bg/uploads/news_images/200901/photo_verybig_323523.jpg)
   

С концерт-спектакъл „Магията на доброто” снощи в Перник бе открит 18-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2009”. 330 маскирани изпълнители на български фолклор излязоха снощи на сцената пред Двореца на Културата в Перник за участие в спектакъла „Магията на доброто”. С пищният концерт се откри за 18-ти път Международния фестивал на маскарадните игри.

Начало на празника даде кметът Росица Янакиева. Участниците и зрителите на шоуто приветства и президента на фондацията на европейските фестивални градове.

В дефилетата на пернишкия площад днес и утре ще преминат 5600 маскирани от 91 групи. Близо 300 представители на четири европейски държави ще покажат своите ритуали и танци. Гости на маскарадната столица на България – Перник са и 13 официални чуждестранни делегации.
 ... ...


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=323523 (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=323523)


Който има възможност да заповяда днес и утре в Перник !  :)
Дават го директно и по местната кабеларка ТВ"Кракра"

П.П.
 Малкия син мина сутринта. Ако мога ще кача снимки.  :)

Последни новини от Международният фестивал на зимните маскарадните игри:

Туку що видях, че  ... вече в гр. Перник плашим караконджулите и с маска на Обама .
    :-P :lol: :-P
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Балкани в Януари 24, 2009, 19:51:55
Току що се връщам от Перник.
Обама изби рибата :-P
Ще кача снимки по някое време.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: BMPO в Януари 29, 2009, 15:57:21
Някой да пусне снимки от сурва.
Аз нямам фотоапарат и не снимах...

Балкани, ти си ми надеждата! Искам снимки!
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Февруари 07, 2009, 11:40:01
https://www.youtube.com/watch?v=cYcpOBfpvTs
SURVA - The sons of fire!
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Сосипатор в Февруари 07, 2009, 14:36:27
Ебати гадостта е това!!!
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Балкани в Февруари 07, 2009, 21:42:51
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Сосипатор в Февруари 07, 2009, 23:01:01
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?

Това е една езическа гадост, нищо повече.

България е православна държава, и подобни гадости не са присъщи на небесния народ носител на светлината (е поне некога е бил такъв).

Това е израз на падението до къде може да стигне един народ.

Алооо Франкфурт, са требе да пуснете тема "Азис, българската икона, и педерастията като израз на родната нация". Щом като всички гадости дето се мъдрят из родината ще тачим, давай тогава. Кво толкова.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Февруари 07, 2009, 23:51:59
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?

Това е една езическа гадост, нищо повече.

България е православна държава, и подобни гадости не са присъщи на небесния народ носител на светлината (е поне некога е бил такъв).

Това е израз на падението до къде може да стигне един народ.

Алооо Франкфурт, са требе да пуснете тема "Азис, българската икона, и педерастията като израз на родната нация". Щом като всички гадости дето се мъдрят из родината ще тачим, давай тогава. Кво толкова.


Соси,  тия ритуали не са езически, а са от пред християнската вяра на българите! Тази вяра е била Вярата на Маговете!!!! И това е така наречения Зороастризъм - Огнената религия!

Като запален християнин сигурно си запознат с историята на християнство. Учените които се занимават с нея казват, че християнството и юдаизма са заели много неща директно от зороастризма който е възникнал МНОГО по рано от тях! Идеята за месията - спасител е именно от там, и той носи твоето име - СОСИШ!   

https://www.youtube.com/watch?v=D1FdtpH8lSI
Christianity is Pagan

В България почти всички християнски празници вървят паралелно с българските обичаи! Точно след 3 седмици на 1 март да не забравиш да се накичиш с езическите мартенички, а късно вечерта на същия ден да не се изплашиш от някой кукер или някой въртящ се езически оротник! И да не забравиш да прескочиш огъня за здраве!
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Сосипатор в Февруари 08, 2009, 00:35:44
Как ще не е езичество, като е чиста проба езичество отсекъде. И никак нема нищо общо със зороастризма. Първо зороастризма не е бил никога българска вера, и макар че е дуализъм пак си е езичество.
А до християнството не е имало български народ. Началото на българите идва със срещата на варварските племена с византия, се до покръстването когато един вид се конституира българския народ.
А колкото до тоя кукерски обичай, това не идва по никакъв начин от зороастризма, а от средно-европейските славянски вярвания.
Подобно нещо е имало у галите, при германите и при славяните. При нас е дошло през славяните.
Недей си съчинява сега. Тази гадост не е иранска, а пра-славянска. Каквато и да е, пак си е гадост.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Death angel в Февруари 08, 2009, 00:50:56
Соси, у голема заблуда си изпаднал.
Точно там където се спазват народните обичаи, там и най-силно се почитат провославните традиции.
Където се залита по такива глупости като свети Валентин и вси светии там православието се губи.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Февруари 08, 2009, 00:59:03
Саси много хляб трябва да изчетеш~! 

Вземи да си прочетеш Много внимателно Библията! От там ще разбереш, че когато евреите са били роби в Вавилон, техните господари са били с Маски! Та тия маскираните вавилонци построили вавилонската кула! После отишли на север!
Славяните на север нямат маски, а подобните на кукерите словенски, австро-баварски, хърватски и унгарски обичаи са отишли там по иранска линия или по-точно скито-сарматска! За което можеш да питаш Аланите мигрирали на запад и сарматите на Артур!

https://www.youtube.com/watch?v=4EYm8lj-9zw
Christ Myth pt.one

https://www.youtube.com/watch?v=HveJ5UB4o9E
Christ Myth pt.two
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Балкани в Февруари 08, 2009, 01:17:23
Кукерите не са част от никаква вяра на Маговете, езичества и подобни щуротии. Това е българската култура - такава е била,такава е все още и такава ще бъде (стига да съумеем да я съхраним). Българската вяра и култура си е българска, на Българите, а не на Магове,перси,патагонци,туванци и т.н.
За кой ли пореден път ще кажа, че не Българската култура се е итегрирала в Християнството, а Християнството се е интегрирало в Българската култура и вяра? ::)
Напълно съгласна съм с Гемето
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Февруари 15, 2009, 17:28:34
https://www.youtube.com/watch?v=oLugsovp1B4
Kukeri - Welcoming the Spring (promo)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: hammerbg в Февруари 15, 2009, 22:26:59
В Афганистан и Иран където са останали зороастрийски общества ритуала е почти същия :) само дето там, не е Сурва, а е Зурва :P
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Сосипатор в Февруари 15, 2009, 22:39:47
Понекога се питам, колко требе да ти е унизено достойнството за да тачиш подобни глупости.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: hammerbg в Февруари 16, 2009, 17:23:44
За да тачиш едни наистина български ритуали ли? Трябва да си българин, ти може направо да се преселиш в някой манастир...
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Сосипатор в Февруари 16, 2009, 20:21:27
.. ти може направо да се преселиш в някой манастир...

Да немах жена и деца, щех одавна, че не мога да гледам как се унизява тоя народ до нивото на безсловесни говеда.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: makebulgar в Февруари 25, 2009, 20:21:09
(http://www.surva.org/Elements/proglas.jpg)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 23, 2011, 20:04:54
Рекорден брой участници на Сурва в Перник

Гостите на Перник ще имат възможност да посетят изложби на чанове и сувенири, да опитат традиционни ястия и напитки

Рекорден брой участници - 6207, ще има на тазгодишното 20-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, което ще се състои между 28 и 30 януари.

Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА кметът на Перник Росица Янакиева.

От общо 103 маскарадни групи 11 са от чужбина.

Специално изготвен фестивален разговорник на няколко езика ще запознае посетителите с типични за фиестата изрази.

За пръв път през тази година ще бъде удължено дефилето на сурвакарските групи из града, а тяхното изкуство ще бъде представено на няколко сцени.

Химн и талисмани на фестивала са други нови моменти за юбилейното издание.

Гостите на Перник ще имат възможност да посетят изложби на чанове и сувенири, да опитат традиционни ястия и напитки. Организаторите очакват не по-малко от 100,000 туристи в рамките на фестивалните дни.

Жури от етнолози, художници и представители на кукерите и сурвакарите ще оценява автентичността и артистичността на участниците във фестивала.

Най-добрите ще бъдат отличени със златна, сребърна и бронзова кукерска маска. За подгласниците им ще има златни, сребърни и бронзови медали. Наградите няма да имат парично изражение.

http://magicfm.bg/n/view/6268?sms_ss=svejo&at_xt=4d3d173ac2a7cc35%2C0
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: omerzen в Януари 24, 2011, 06:42:04
Надявам се участници и зрители да си изкарат весело.  :-)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Март 05, 2011, 05:57:01
Фестивалът "Кукерландия" в Ямбол

В тазгодишния маскараден фестивал, който ще се проведе в Ямбол на 05 март 2011 г. ще участват 34 групи от България. Началният час е 10:00 ч. в площадното пространство пред община Ямбол. Поканени са участници от Сливен, Стара Загора, Бургас и др. Солидно присъствие ще има по традиция и на „сурвакари" от Пернишко. Колоритът на фестивала допълват идващите за пръв път група „Камилари" от Провадийското село Добрина, както и джамалите от село Равно поле, община Елин Пелин.

Освен от България на фестивала в Ямбол ще пристигнат групи от Полша, Румъния и Гърция. Коледен обичай от района на Подхале ще покаже фолклорната група от Закопане. От румънското село Бранести е кукерската група към тамошната българска асоциация „Sedeanka", както и гагаузите от фолклорното и културно дружество „Красохори" от селището Ано Инои, Орестиада.

В дефилето са предвидени награди, тъй като има състезателен характер в две категории - Сурвакарски и други маскарадни групи, както и Кукерски групи. Първи ще се представят носителите на голямата награда от фестивала в Перник - кукерската група от село Бояново, община Елхово.

http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=39016 (http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=39016)


С празничния спектакъл „Здравей, Кукерландия” ще бъде открит тази вечер маскарадният фестивал Кукерландия 2011 в Ямбол. Спектакълът ще започне в 18 часа, пред община Ямбол и в него ще вземат участие фолклорен ансамбъл „Тунджа” и актьорите от Драматичен театър Невена Коканова.
Докато трае спектакълът, талантливи млади художници ще рисуват графити на тема маски и маскарад на платна пред читалище „Съгласие”. Огнено шоу ще представят участниците от театрална група „Палечко”, а празникът за откриването ще завърши с факелно шествие.
В утрешното дефиле ще вземат участие 35 групи от всички краища на страната. Маскарадните си ще представят и Полша, Румъния и Гърция. Дефилето има състезателен характер, като се предвиждат награди в две категории – Сурвакарски и Кукерски групи. Участниците във всяка от категориите са разделени на две възрастови групи – до 14 години и над 14 години. Общият награден фонд на фестивала е 5000 лева.
От миналата година Ямбол е член е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Председателят на Федерацията Хенри ван дер Кроон ще бъде специален гост фестивала.

http://www.vreme.bg/news/p3_5653_0.html (http://www.vreme.bg/news/p3_5653_0.html)


(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000009932-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000009933-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000009934-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000009935-middle.jpg)

http://www.dnes.bg/stranata/2011/03/04/kukerlandiia-2011-zapochna-v-selo-kabile.112648 (http://www.dnes.bg/stranata/2011/03/04/kukerlandiia-2011-zapochna-v-selo-kabile.112648)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Март 13, 2011, 16:57:10
Кукери: Традицията на маскарадната обредност в България

(http://images.ibox.bg/2007/01/10/18111/430x323.jpg)

Маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция.
Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година – през Мръсните дни /от Коледа до Йордановден/, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя /последната седмица преди и първата от Великденските пости/.
Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”.

Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.

Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии.
Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на “нечистите сили“. Българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони.
Звукът на звънците, окачени около кръста на маскираните, подсилва предпазното им действие.
Групата на маскираните включва разнообразни персонажи. По традиция всички обредни роли се изпълняват от мъже, облечени в различни маскарадни костюми.

Маскарадността в България е жива традиция и се променя. Адаптира към себе си нови символи и образи, отслабват ограниченията за участниците по пол и възраст. От Възраждането насетне сред маскираните навлизат персонажи от нефолклорната култура. Значими политически промени и социални проблеми и днес раждат пародии на представители на различни социални групи.  Желанието за участие в маскарадната група се утвърждава като достатъчно условие за участие – до “ветерани” над 70 години може да се видят и деца в предучилищна възраст, маскират се жени и момичета, които се чувстват съпричастни към традицията.

Днес маскарадните обичаи имат двойствен живот – от една страна, съгласно традицията, те се изпълняват ежегодно на определения ден по места, от друга страна - придобиват показност и състезателен характер, преобразувани в сценичен вариант и изнесени пред публика на множащите се фестивали, карнавали и празници, провеждани в България и в чужбина.
Само на фестивала в Перник ще видите маски от всички етнографски области на страната, ще можете да се запознаете с различни регионални варианти на маскиране. Всеки зрител, докоснал се до игрите и маските на участниците, усеща живителното им влияние и се потапя в атмосферата на една вековна традиция.

Сурвакарите в Пернишко играят всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня. Тогава се празнува обичаят Сурва (Василовден по стар стил). Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души.
Обобщеното местно название на маскираните е “сурвакари”, има и локални варианти.
Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба, за разлика от кукерите, за които е характерно ритуалното заораване. Основни моменти са обхождането на селището и посещението на всяка къща поотделно, както и колективната игра на селския площад.
Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали.
Маските са  формени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове  или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Понякога маската е само начернено лице, върху което могат да бъдат прикрепени мустаци и брада от вълна, конци или коноп.
В Пернишко маските са изработени от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп. Другаде – от сукно, вълнена прежда, мъниста, сухи растения, хартиени цветя.
Участниците изработват маските си сами или с помощта на утвърдени в селището майстори. Процесът е сложен, граничи с ритуал, и е обгърнат в тайнственост за външния наблюдател.

http://www.bgizlet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=920&Itemid=105 (http://www.bgizlet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=920&Itemid=105)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Мишок в Март 13, 2011, 18:13:07
Aбе традицията-обичая не е лош/а ама доста безмислени ми се виждат тези кукерски изяви. Напоследък на някои места доста и изпростяха и заприличаха на циганска работа. Балкани пак се изцепи : християнството се повлияло от кукерите - глупости, обратното е . Кукерите са се нагласили и наместили така че да не са против християнството.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Атакиста в Март 13, 2011, 22:44:15
Понекога се питам, колко требе да ти е унизено достойнството за да тачиш подобни глупости.

Преиграваш, лигльо.
Подобни глупости нямат никаква, ама никаква връзка нито с достойнството човешко, нито пък с българщината.
Това са само едни смехотворни ритуалчета, които нямат и никаква връзка с Християнството, както и с каквато и да е друга вяра. Тези ритуалчета никога не са претендирали да заемат по някакъв начин място в душите на хората.

Единствено лигави демонстранти като теб се пънат, че тези ритуалчета "пречели" на Християнството, което било бягало от душите български.. глупости на търклета. Така само се показваш, к'ъв льольо си и колко ти е "силна" вярата - щом според извратената ти пилешка логика някакви си селски глупости могат да бъдат по-силни от Христа..
Та *** в смотания грък.

Моля, без псувни.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Мишок в Март 14, 2011, 19:17:06
Наистина тези ритуали няма как да отвърнат някого от Христа. Не пречат на никого и в истинският си вид са и интересни.
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 10, 2012, 06:43:58
ХХІ  Международен фестивал на маскарадните игри
"Сурва 2012" - Перник


(http://www.desant.net/files/132609413376148.jpg)

В последния петък на януари от небето над Перник ще се спусне със запалена факла сурвакар-акробат, който ще запали огъня на ХХІ-я  Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2012“. Над 6 000 маскирани участници от цяла България и от чужбина ще изпълнят пернишките улици през последните януарски почивни дни на 28 и 29 януари.

Грандиозен спектакъл с участието на артистите и формациите на шоу агенция „Арт мастерс” ще открие фестивала на 27 януари вечерта. Факелно шествие, предвождано от тъпани, ще премине през няколко улици в центъра на фестивалния град, за да предизвести началото на мащабната проява. Престижният форум ще бъде открит с режисирания специално за това събитие спектакъл „Магията на Сурва“.

По традиция кметът на Перник Росица Янакиева ще предаде символично ключа на града в ръцете на Воеводата на фестивала. А пернишкото небе ще се озари с мощни илюминации, под чиито фойерверки ще дефилират сурвакарите, докато кукерите ще разтърсват чановете си около огромен огън.

Този фестивал е най-старият в България и е най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите. За първи път е проведен през 1969 г., като през 1985 г. се сдобива с международен статут. За всичките тези години уникалният форум атрактивно проправя идеята си да популяризира надживелите вековете прояви на древната ергенска обредност, явяваща се и част от българската фолклорна традиция.

Нейните представители, известни като „сурвакари“ и „кукери“, демонстрират вече години наред в сърцето на миньорския град най-характерните моменти от зимните и предпролетните маскарадни обичаи. Освен нашенци, прииждащи на събитието от всички етнографски райони на България, във фестивалната надпревара се включват множество гости от Европа, Азия и Африка.

Не случайно през 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. А на 26 юни 2009 г., по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на Федерацията Хенри ван дер Кроон обявява града за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Маските на местните юначаги, гонещи злите духове са оформени като глави на причудливи същества и животни с митични и демонски лица, гарнирани със стърчащи зъби, с рога, опашки и тракащи клюнове. Понякога в процесията се включват и сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Може да се срещне и пернишки кукер само с начернено със сажди лице, с прикрепени върху него мустаци и брада, изработени от вълна, конци или коноп.

http://www.desant.net/show-news/23630/
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 28, 2012, 19:06:52
Сурва 2012 г. разтресе Перник

Маскарадното шествие на 21-я Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2012" в Перник събра над 6 000 маскирани от цяла България и от чужбина. Шествията започнаха сутринта и ще продължат през целия уикенд, съобщи БГНЕС.

Специален гост на тазгодишния фестивал е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове.

В "Сурва 2012" участие взимат 99 маскарадни групи с 6 255 участници. Българските групи са 87 - 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Участниците са 5 919 участници. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници. Във фестивала се включват групи от: Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия, Китай.

Освен фестивални шествия зрителите имат възможност да наблюдават "Работилница за маски", специално организиран е и Базар на маскарадния реквизит. Не липсват и конкурси, като такъв за "Най-атрактивни Мечкар и Мечка", ще има концерти и демонстрационни полети на делтапланери.

Сурва в Перник омагьоса вече двама млади, които се врекоха във вечна любов пред стотици зрители на откриването на фестивала на маскарадните игри.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

http://news.ibox.bg/news/id_28449792


(Снимки: БТА)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000022483-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000022476-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000022477-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000022478-middle.jpg)

(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000022480-middle.jpg)

http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/01/28/nad-6000-kukeri-goniat-zloto-v-pernik.149965
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 25, 2012, 19:09:49
Кукерландия 2012 - Ямбол

Маскараден фестивал „Кукерландия" по улиците на Ямбол

С уникално кукерско хоро по централните ямболски улици стартира кулминацията на маскарадния фестивал „Кукерландия" - състезателното дефиле.

Няколкостотин маскирани от различни краища на България се подредиха за първото по рода си кукерско хоро, което премина под наслова „Да разлюлеем звънците, да подплашим злините".

Общо 38 са групите, които ще участват в кукерската фиеста - състезтелното дефиле. Сред тях са 6 детски и една група от Хърватия, която се представя извън конкурсната програма.

В 13 часа днес в художествената галерия „Жорж Папазов" е официалното откриване на международната фотографска изложба конкурс „Кукерландия". Там ще бъдат наградени и най-добрите в конкурса.

„Веселието продължава" - под това мото и днес ще се вихри купон на втората сцена за свободна изява на групите. Веднага след представянето си пред журито, маскираните имат възможност да покажат още от колорита на родния си край на втората сцена. В непосредствена близост до Безистена деца ще рисуват графити. Арт работилница за кукерски маски и фото кът, с възможност за снимка с кукер са малка част от атракциите, които допълват фестивала.

Дефилето на групите ще продължи до късния следобед, а в миговете докато заседава журито, за участници и гости на фестивала е подготвена „Фолклорна плетеница" - празнична програма на фолклорен ансамбъл „Тунджа".

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=558132


https://www.youtube.com/watch?v=AmzttZ0915E
КУКЕРЛАНДИЯ-ЯМБОЛ-2012
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 02, 2013, 12:56:59
ХХІІ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" - Перник
(1-3 февруари 2013 г.)


(http://inews.bg/pictures/790948_660_450.jpg)
Снимка: iNews.bg / Радила Радилова, http://inews.bg/Култура/-Сурва-весели-перничани (http://inews.bg/Култура/-Сурва-весели-перничани-_l.a_c.394_i.258046.html)

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва 2013" ще започва в Перник.

В тазгодишното 22-ро издание, което ще продължи до 3 февруари, ще се включат 94 маскарадни групи с 6092 участници, съобщи кметът на града Росица Янакиева.

Нов момент и акцент в програмата тази година е конкурсът "Най-атрактивни персонажи: невеста и младоженец", в който участниците ще представят традиционни рокли и костюми. Ще бъдат организирани и детска творческа работилница, фестивал на кънки, огнено шоу на пл. "Кракра", изложба-базар "Граовска трапеза" и други.

Във втория ден от "Сурва" на концерт в Пернишкия театър ще бъдат представени и други области на изкуствата, характерни за този регион.

Фестивалът в Перник се организира от 47 години.

Той започва като "зимен карнавал", преминава през фазите на национален фестивал, фестивал с международния участие и достига до международен фестивал. През тази година чуждестранните участници са 256, представени в 10 групи, отбелязва БТА. Ще се включат представители от Словения, Сърбия, Македония, Черна гора, Испания, Палестина, Аруба, Индонезия, Гърция и Албания.

Форумът печели все по-голяма популярност, като през 2009 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарадните традиции. За да съхрани и популяризира традицията, Регионалният исторически музей в града е изготвил проект "Народният празник Сурва в Пернишко", с който кандидатства за включване в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Окончателното решение се очаква през октомври 2014 година. Кметът Росица Янакиева отбеляза, че туристическият поток около фестивала всяка година е доста сериозен, като идеята е този сектор да се развива.

http://inews.bg/Култура/-Сурва-2013-стартира-с-Най-атрактивни-персонажи-невеста-и-младоженец-_l.a_c.394_i.257249.html (http://inews.bg/Култура/-Сурва-2013-стартира-с-Най-атрактивни-персонажи-невеста-и-младоженец-_l.a_c.394_i.257249.html)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 25, 2013, 05:54:11
Песпонеделник - кукери в Широка лъка

Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка лъка се провежда традиционния кукерски събор - "Песпонеделник".

Широколъшките "песяци" представляват група маскирани и костюмирани мъже (обикновено младежи). Тази група или дружина има "старейшина", "нивеста" ("песяцка нивеста" или "бабица") и няколко "песяци" ("песяцки старци"). Освен "нивестата" всички други имат маски ("сурьети") от цели овчи кожи, обърнати с вълната навън. Кожите се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за уста. За подчертаване на очите и устата, около дупките има нашити кръгове от червен плат. Някои слагат на устата лукови люспи, които изглеждат като големи и страшни зъби. За да се предаде по-подчертан мъжки вид на лицето се пришиват мустаци и бради. На така направената маска, някои слагат овнешки, пърчови или волски рога.

Характерни за външния вид на песяците са и големите гърбици, които се правят с подлагане на възглавници, парцали или слама под дрехата. Тези гърбици предават по-реалистичен вид на "старците".

Всички песяци са "въоръжени" със саби, боядисани с червена боя наречени "спатилки". На пояса си песяка е препасал "татралки" (хлопки на овце).

Старейшината не се отличава външно от другите песяци. Той началства останалите, определя наказанията на заловените "похитители" на "нивестата" и се грижи особено много за нейната сигурност.

"Нивестата" е съпруга на старейшината. Нейната роля се изпълнява от момче или мъж, облечен в женски дрехи от широколъшка носия: вълненик, клашник, пояс, миндил и кърпа на главата. Има забучена в пояса хурка и преде по пътя.

Песяците ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад  ("купището"), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване. По съдържание и характер, широколъшките песяци спадат към групата на "старците", която стига до Карлово на север и изток и до към Панагюрско и Момина Клисура на запад. Особено си приличат с обичаите южно от Пловдив - около Асеновград.

https://www.youtube.com/watch?v=EhWjq0t0xl8
Песпонеделник - Широка лъка

http://staivasilka.com/pesponedelnik-shiroka-laka.html#.USrfa5b0dEg
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 25, 2013, 06:00:55
Около 210 кукери от страната ще участват в кукерския фестивал
Песпонеделник в Широка лъка


(http://images.focus-news.net/2a307c3c2a13f17fa661067b756e5ef6.jpg)

22 февруари 2013 | 15:53 | Агенция "Фокус"

Смолян. Пет кукерски състава от страната ще вземат участие в кукерския фестивал Песпонеделник в Широка лъка, който ще се проведе на 3 март от 12.00 ч. Гостуващите участници ще са около 210. Това каза на пресконференция в Смолян Мариана Бърганова – секретар на читалището в Широка лъка и един от организаторите на фестивала, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. На срещата присъстваха кметът на село Широка лъка Васил Седянков и ръководителят на кукерския състав Стоил Калфов. Участват състави от село Долен – Златоградска община, от Драгоданово и Трапоклово - Сливенско, и от Климент и Васил Левски – Карловско, както и състава от Широка лъка. Ръководителят на широколъшкия състав Стоил Калфов заяви, че празникът Песпонеделник в Широка лъка се чества от незапомнени времена, като с известни прекъсвания е запазен и до днес. В състава на Широка лъка най-малкият кукер е на 5 години, а най-възрастният е около 40-годишен. Още от този понеделник кукерите след 17.00 часа ще обикалят селото и ще гонят злите сили и това е много атрактивно за гостите в селото. Бърганова уточни, че в селото има и други прояви, посветени на Националния празник на България – 3 март. На 1 март ще има открита ученическа изложба под свода на читалището, а от 18.00 ч. в читалището ще има концерт, като програмата включва рецитал на учениците от основното училище, ще участват учениците от музикалното училище и вокалните групи на пенсионерския клуб и на самодейците към читалището. На 2 март от 12.00 ч. ще бъде отворена за посещение постоянната изложба, разположена в една от залите на читалището, показваща в снимки миналото на селото и предмети на екзарх Стефан, които се съхраняват в читалището. На 3 март по повод националния празник от 10.00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред всички паметници в Широка лъка, а от 12.00 ч. ще започне фестивалът Песпонеделник.

Двойна кукерска маска ще бъде атракция за посетителите на празника
Песпонеделник в смолянското село Широка лъка


(http://images.focus-news.net/c6a8abcd751805169eec85988bed65e2.JPG)

23 февруари 2013 | 16:38 | Агенция "Фокус"

Смолян. Тази година двойната кукерска маска отново ще бъде атракция в смолянското село Широка лъка на празника Песпонеделник. Това каза за Радио „Фокус”-Смолян Мариана Бърганова – секретар на читалището в Широка лъка и един от организаторите на фестивала. Маската, представлява жена, която носи на гърба си своя мъж инвалид от Първата световна война и при нея особеното е, че не може да се различи кой е истинският човек. Не се знае на празника Песпонеделник, който в селото ще се проведе на 3 март, кой ще носи маската, но желаещите са няколко. Тъй като още от понеделник кукерите ще обикалят селото след 17.00 часа и ще гонят злите сили, хората, които ще я носят, ще се сменят, но кой ще е носи на самия празник още не е уточнено. В кукерския фестивал в село Широка лъка ще участват пет кукерски състава от страната, които ще пресъздават различни пролетни обичаи. Фестивалът ще бъде открит на 3 март от 12.00 часа.

http://www.focus-news.net/?id=n1752877
http://www.focus-news.net/?id=n1752553
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Март 01, 2013, 07:40:25
Кукерландия 2013 - Ямбол

Снимки: http://www.yambolpress.bg/?p=45798
(http://www.yambolpress.bg/wp-content/uploads/2013/02/DSCF6093-320x240.jpg)    (http://www.yambolpress.bg/wp-content/uploads/2013/02/DSCF6096-320x240.jpg)

(http://www.yambolpress.bg/wp-content/uploads/2013/02/DSCF6098-320x240.jpg)  (http://www.yambolpress.bg/wp-content/uploads/2013/02/DSCF6092-320x240.jpg)

Ямбол.  „Кукерландия” в Ямбол ще започне с карнавално шествие и Алея на гигантските маски, съобщиха от пресцентъра на общината. „Кукерландия” е нещо, което обединява всички ямболлии. Това заяви кметът на общината Георги Славов. Кметът представи тазгодишното издание на международния маскараден фестивал, като изтъкна, че през последните години „Кукерландия” предизвиква все по-голям интерес както у нас, така и в чужбина. Той визира предстоящото домакинство на Ямбол на конгреса на Федерацията на европейските карнавални градове – едно признание за града, заслужено заради организацията на „Кукерландия”. Затова и продължаваме традицията да разнообразяваме празника, категоричен бе Георги Славов.
 Първо по рода си Карнавално шествие по улиците на града ще ознаменува началото на фестивала на 26 февруари (вторник). Чрез него Ямбол ще пресъздаде градската традиция от преди десетилетия. Докато по селата са ходели кукери, в града е имало карнавално шествие и бал с маски. Целта на карнавала е да се въвлекат хората като преки участници в събитията от фестивала, а не само като зрители. Шествието ще започне от ул. „Търговска” до старата автогара, ще премине покрай Безистена и по „Раковски”, за да финишира пред първата сцена на фестивала – пред община Ямбол, където ще се състои и официалното откриване на „Кукерландия – 2013”.
 Друг нов момент тази година е Алеята на маските. Внушителните кукерски маски са „запазена марка” на ямболския фестивал. Те респектират с размери 2 метра в диаметър при основата и 3 метра височина. Маските са една от основните атракции, радват се на изключителен интерес от страна на хората и са любимо място за снимки. Алеята ще бъде обособена в зелените площи между централните улици „Раковски” и „Търговска” и ще бъде свободна зона за всичките дни на фестивала.


Над 2500 маскирани превземат Ямбол за „Кукерландия – 2013”

Ямбол.  Започнаха проявите в рамките на Маскарадния фестивал „Кукерландия”, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Сливен. Пет дни атракции и шоу ще се вихрят в града за „Кукерландия – 2013”. До 2 март Ямбол отново ще бъде земята на най-пъстрото кукерско сборище. Повече от 2500 маскирани пристигат за участие в Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2013, а градът ще бъде огласен от звъна на над 75 000 хлопки, съобщиха от общинска администрация. На „Кукерландия – 2013” всичко е в повече, увери кметът на Ямбол Георги Славов: много повече групи, нови атракции и за първи път в рамките на 5 дни, фестивалът предлага уникално шоу за ямболлии и гостите на града. Над 50 са групите, които ще се представят на състезателното дефиле на 2 март, когато е кулминацията на празника. С най-голямо присъствие – 10 на брой, са тунджанските кукерски групи. Това са кукерите от селата Веселиново, Завой, Калчево, Козарево, Маломир, Могила, Победа, Търнава, Чарган и Челник. Специално участие ще имат маскарадни групи от побратимените общини Мангуалде ( Португалия ) и Домоку ( Гърция ). В детския кукерски празник ще участват малчуганите от детските градини на селата Ботево, Веселиново, Генерал Инзово, Окоп, Тенево и Чарган. Близо 400 малки и големи кукери ще преминат на състезателното дефиле на 2 март. Традиционния „Кукеров ден” ще се проведе на 1 март от 15.00 ч. в с. Кабиле. „Кукерландия” за пореден път затвърждава името си на фестивал, представящ в най-голяма степен многообразието на маскарадните традиции в България - групи от кукери, сурвакари, джамали, бабугери и старци пристигат буквално от всички краища на страната - от Разлог до Силистра и от Кюстендил до Бургас. Общо 11 области в България ще представят пъстротата на своите обичаи. Колоритът на фестивала допълва участието на 6 чуждестранни групи - от Одрин (Турция), португалците от Мангуалде, училището по изкуства от румънския град Търгу Жиу, представителите на Домоку (Гърция), „Джамалари”-те от македонското с. Сопот и индонезийската група, представяща традиционни танци от централна Ява. Силното присъствие на външни участници ще има и своя специален акцент на 1 март от 18.00 часа на площада пред община Ямбол. Концертът „Празник без граници” ще представи традиционен фолклор и съвременни интерпретации на гостуващите чужди групи. Организатори на „Кукерландия – 2013” са община Ямбол и община „Тунджа”.

http://www.focus-news.net/?id=n1753581
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=646870%AE=1
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Май 30, 2013, 06:21:59
https://www.youtube.com/watch?v=cQKFnFAUdHE
Spectacular Kukeri - Traditional Mummer Carnival in Bulgaria 2013
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 08, 2014, 18:05:49
XXIII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - Перник" 2014

Хиляди кукери излязоха по улиците на Перник да гонят злите сили. Международният фестивал "Сурва” е най-голямото събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите. Шествието се провежда в последните събота и неделя на януари, тази година от 24 до 26. През почивните дни програмата започва от 10.00 до 17.00 часа.

Фестивалът има конкурсен характер. За два дни Перник се превръща в сцена, на която се надпреварват близо 6000 участници от страната и от чужбина.

Гости от Китай, Индонезия, Албания, Италия, Македония, Сърбия, Украйна, Хърватска представят разнообразни традиции, песни и танци, но не участват в състезанията между съставите.

Без съмнение най-атрактивни са малките пазители на кукерската традиция. Най-младият регистриран участник тази година е на 3 години, а най-възрастният е на 86 години.

Двата дни на фестивала са обявени за дни на отворените врати в Регионалния исторически музей, Подземния минен музей и художествените галерии в града. От общината в Перник организират благотворителен базар на сурвачки. Посетители могат също така да вкусят от традиционните за региона ястия.

За първи път маскарадното шествие се е състояло през 1966 г, а през 1985г. получава статут на международен фестивал.

(http://images.btv.bg/usernews/2014/01/25/582562/620x465.JPG)

(http://images.btv.bg/usernews/2014/01/27/583178/620x356.jpg)

(http://images.btv.bg/usernews/2014/01/27/583169/620x904.jpg)

(http://images.btv.bg/usernews/2014/01/25/582533/620x826.JPG)

http://www.btv.bg/az-reporterut/vashite-galerii/galeria/1123527624-Hilyadi_kukeri_zavladyaha_Pernik.html#14


Сурва 2014 град Перник:

https://www.youtube.com/watch?v=glMkUvhVUYc
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Март 08, 2014, 08:06:24
Фестивалът Кукерландия покорява Ямбол

(http://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2014/03/05/0948084001394026493_18202_600x458.jpg)

Карнавално шествие по улиците на града ще ознаменува началото на ХV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2014 днес.

В  него ще се включат  над  500  маскирани, кукери и приказни герои. Карнавалното шествие ще водят шестте нови гигантски кукерски маски, които по-късно ще заемат местата си в Алеята на маските – в зелените площи между централните улици „Г. Раковски” и „Търговска”. Шествието ще започне в 17.00 часа от ул. „Търговска” до старата автогара, ще премине през Алеята на маските, по „Раковски”, за да финишира пред МОЛ -Ямбол, където в 17.30 часа ще се състои и официалното откриване на инсталацията на открито Кукерград.

Гигантски хлопки, рогати инсталации, базар на кукерски сувенири са само част от атракциите в пътуването през града на кукера. Територията за забавления на малки и големи Кукерград ще предложи още възможност за снимка с автентично кукерско облекло, детска работилница за маски, уличен театър. Емоцията на фестивалната атмосфера ще се допълни от концерта на фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

На 6 март четвъртък „Кукерландия” продължава в 10.30 часа с детския фолклорен празник „Аз съм Кукерче” и  в 18.00 часа с младежката вечер – КукАрт. Концертът на Х факторите на България Рафи и Жана Бергендорф ще бъде една от най-горещите точки в тазгодишната програма на Кукерландия. Двамата  ще излязат на сцената на 6 март в 18.00 часа пред община Ямбол. Младите изпълнители очакват техните фенове да се включат в импровизирания конкурс за най-ексцентрична визия на зрител.

В 18.30 часа на 6 март в Етнографския комплекс в кв. „Каргон” ще бъдат пресъздадени традициите на празника Сирни Заговезни. Мятане на стрели, огньове и огромна вита баница очакват гостите на празника в най-стария ямболски квартал, информира yambolpress.bg.

http://society.actualno.com/Festivalyt-Kukerlandija-pokorjava-Jambol-news_18202.html


(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/640/201403/20140305.ahcpahfcmq.jpg)

Шест нови гигантски маски поведоха карнавалното шествие, с което тази вечер започна 15-тото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2014. Оборудвани с колелца, внушителните триметрови съоръжения преминаха по централните ямболски улици.
Огромните маски, общо 14 на брой, се превърнаха в емблема на ямболския фестивал и в притегателно място за снимки на жителите и гостите на града в Алеята на маските в парковото пространство до Безистена.

В карнавалното шествие се включиха над 500 маскирани, кукери и приказни герои. Шествието приключи пред новата атракция на фестивала Кукерград, чийто врати символично отключиха зам.- кметът на община Ямбол Стоян Драгнев и зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев. Първата вечер на Кукерландия приключи с изпълненията на певците и танцьорите от ансамбъл „Тунджа”.

http://www.blitz.bg/news/article/254098
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Март 17, 2014, 21:34:05
Кукери разтресоха чанове за здраве и плодородие

Пазителите на традицията се събраха на „Кукерландия” в Ямбол

(http://www.desant.net/files/tn/139505093387342.jpg)

Над 3000 кукери от 45 групи от България и 6 състава на наши сънародници зад граница взеха участие в 15-ото издание на Маскарадния фестивал „Кукерландия”. Цяла седмица – от 4 до 9 март, звън на хиляди чанове огласяше Тракийската низина и отекваше в гранитния ствол на Балкана.

Покрай непрестанния звън на хлопатарите и думкането на тъпани, се чуваха благословии за здраве, плодородие и благоденствие. А злите сили бяха подплашени и прогонени в най-тъмните планински дебри. Страшни същества, излезли от най-тъмните дълбини на народното въображение, обикаляха града и прогониха де що таласъми и караконджули, вампири и върколаци имаше...

Фестивалът непрекъснато се развива и става все по-привлекателен. Тази година за пръв път в центъра на Ямбол изникна цял истински Кукерски град. Той така и бе наречен – Кукерград. И очаквано се превърна в епицентър на веселбата. Като автономна територия, в него важаха законите на забавлението, уличния театър и страховитите изненади. В града се влизаше през портал, оформен като уста на чудовищен кукер. Тези, които имаха смелостта да го прекрачат, бяха погълнати от карнавалната магия.

Там можеше да се види всичко, свързано с обичая – гигантски чанове, чудовищни рога, базар на кукерски сувенири. И възможност за снимки с костюм – за тези, на които им стиска да надянат тежките над 10 килограма дрехи и оборудване.
През дните на фестивала се редуваха куклени представления, деца показваха въображението си в работилница за кукерски маски. Една от традиционните атракции, разбира се, е Алеята на гигантските маски. От тази година в нея има 6 нови попълнения, високи по 3 метра. В алеята  вече са заели своето място 14 гигантски чудовища.

Също за пръв път бе и продължителното дефиле на участниците, което не спираше цели два дни. Към него трябва да се прибави и карнавалното шествие за старта на фестивала.
Не бе забравено и мятането на огнени стрели – любимо забавление за децата на Сирни заговезни, когато по традиция са се провеждали и кукерските игри в Източна България. В западната част на българското етническо землище страшните създания излизат между Коледа и Богоявление.

Навръх Международния ден на жената за пръв път се проведе и конкурсът за най-оригинална булка. В него дефилираха атрактивни „младоженки“, в чиито роли по правило влизаха само мъже.
В шествието обаче се бяха промъкнали и няколко странни създания, облечени буквално като съвременни травестити. Това „нововъведение” изглеждаше пошло на фона на  народния празник.

Булката е традиционен персонаж в кукерските игри, но маскирана с автентични атрибути, а не просто с женски дрехи и грим. А и толерирането на различна от традиционната сексуална ориентация няма нищо общо с кукерските игри, нито пък с народопсихологията на българина. Затова е добре в бъдеще организаторите да следят по-стриктно за автентичността на кукерските премени.

По централните улици на Ямбол по традиция бе организиран и пъстрият празничен базар, където посетителите можеха да се снабдят с автентични ръчно изработени сувенири.
По традиция в съпътстващата програма бе и фотоконкурсът „Кукерландия”, който провокира професионални фотографи от цялата страна да покажат уменията си.
Първа награда бе присъдена на Радосвета Георгиева. Второто отличие във фотоконкурса спечели Стоян Иванов, а на трето място бе класирана снимката на  Калина Шивачева-Стойчева. Сред събитията бе и научната конференция, в която доклади изнесоха най-известните български етнографи, изследващи кукерските игри.

За още по-голяма достоверност част от Кукерландия бе изнесена в автентична селска обстановка – в ямболското село Кабиле отбелязаха Кукеровден. В него взеха участие всички кукерски групи от община Тунджа, обхващаща селата около областния център. Тук се представиха и някои от съставите на наши сънародници зад граница – народните ансамбли „Росна китка” и „Извор” от Болград, Украйна, и детска група от Центъра за наука и изкуство „Билсем” от Къркларели /Лозенград/, днес в Турция.

Задграничните участници изнесоха специален концерт. Към изброените вече групи традициите на своя роден край показаха и групите „Цамалари  Тиквеш” от с. Сопот, община Кавадарци – Македония, кукерите към българската културна асоциация „Седянка” в Бранище, Румъния, и дружество „Дидима тихи” от Дидомитихо / Димотика/ в Беломорска Тракия.

Шанс за изява бе даден и на най-малките кукери. Удивително е как обичаят успява да запали съвсем невръстни деца, които не се плашат от тежестта на чановете, одеждите и на тъпана и с по детски чиста радост се включват в карнавалното веселие. Но пък знаят, че това са го правили от векове техните дядовци и на тях се пада задачата да пренесат традицията през рубежа на времето.

Маските на Кукерландия бяха изработени от всевъзможни материали – от всичко, което народният гений е сметнал за уместно и приложимо – вълна, плат, дървени летви, та дори и дънери, коренища, истински рога и кости на животни. Повечето от тях са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци и парчета плат, огледала, лъскави пайети и други подръчни материали.

(http://www.desant.net/files/139505098351694.jpg)
Страшните маски за прогонване на злите сили

(http://www.desant.net/files/139505096698981.jpg)
Маските се изработват от подръчни материали –
вълна, плат, коренища, дънери, животински рога и кости

Маската трябва да е максимално грозна и страшна. Традиционно срещани са тези на дявола, бика, овена, козела.  Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че обичаят е с езически произход. Някои от тях пък имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата  - зловещо. Това са символи на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими.

При украсяването на маските най-предпочитан е червеният цвят, символизиращ плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.
Всякакви митологични същества можеха да се видят на площада в Ямбол. Както и традиционните за различните етнографски области персонажи – мечкадари, попове, дяволи, булки, камили, царе и др. Кукерите танцуваха по улиците, ритуално зажънваха, оряха и сеяха – за да предизвикат плодородна година. Огласяха целия град с чанове, звънци и благословии. “Колкото листа в гората – толкова агнета в стадата”, “Колкото в гората шушулките, толкова и децата в люлките”, “Колкото пясък в морето, толкова жълтици в кесията”, редяха благослова си старците.

Кукерските игри са автентичен български обичай, разпространен в този си вид единствено в етническото землище на народа ни. В тях участват млади и стари, но за предпочитане е ритуалът да се изпълнява от ергени. Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

Кукерите обхождат всички къщи в селото с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Във всеки дом се разиграват различни битови и комични сцени. Накрая на селския мегдан кукерите се хващат на  буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.

Представянето на дефилетата и пред журито не се оказа достатъчно за стотиците пазители на българската традиция. Всяка от групите си харесваше кътче от площада или околните улици, където да продължи забавата. Кукерите наистина бяха неуморни през тази седмица на карнавална страст в Ямбол. За радост на стотиците граждани и гости на града, дошли да се докоснат до магията на този автентичен български обичай.

http://www.desant.net/show-news/29728/
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 23, 2015, 13:26:13
Филм "Сурва 2015":

https://www.youtube.com/watch?v=tfobH2OzF2Y
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 29, 2015, 21:20:57
13 групи от чужбина и 76 наши се вихрят за 50-годишнината на фестивала “Сурва” в Перник

(http://perniktoday.net/wp-content/uploads/2014/11/Surva.jpg)

13 чуждестранни и 76 български групи ще дефилират на юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, когато се чества и 50-годишнината от основаването на карнавалната фиеста. Над 5 000 ще бъдат участниците в най-мащабното фолклорно събитие на Балканите, което ще тече от 29 до 31 януари 2016 г.

40 от формациите са от област Перник и както всяка година те отново ще бъдат здравият гръбнак на маскарадното събитие. Интересът към него е изключително голям, съобщи кметът Вяра Церовска. Вече са акредитирани много наши и чужди журналисти, а всички леглови бази, с които разполага Перник са запълнени. Затова са наети хотели и в София. Очаква, че ще има увеличение в броя на участниците във фестивала, тъй като заявки се приемат до средата на месец януари.

За първи път пристига група от Република Мали, която ще демонстрира културата на седмата по големина държава в Африка.

За втори път Община Перник ще валидира пощенска марка, този път посветена на 50-годишнината от основаването на фестивала. Неин автор ще бъде пернишкият художник Людмил Веселинов. Преди 10 г., през 2004-та, той създаде пощенска марка с винетка в блок-лист, отново посветена на „Сурва”, включващо, специален илюстрован пощенски плик и първодневен печат.

За юбилейното фестивално издание ще бъде издадена специална карта на дефилетата и всички съпътстващи събития, обяви ресорният зам.-кмет Севделина Ковачева.

На 12 януари в НДК ще бъде открита фотоизложба за „Сурва”, за която са подбрани най-добрите 60 фотоса на пернишки фотографи. Перничани ще могат да видят експозицията на 29 януари в града, а след това тя ще отпътува за Лондон и Брюксел.

Предвижда се и откриването и на сборна художествена изложба на тема „Маскарад” с картини на художници от Перник, Ямбол, Бургас, София, Сливен и др. На откриването ще присъстват кметовете на тези градове.

Предесателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично ще връчи сертификата на кмета Вяра Церовска за включването на народния обичай „Сурва” в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Това ще стане по време на официалното откриване на ХХV-я Международен маскараден фестивал.

От българското представителство на ЮНЕСКО пък ще има хора, които ще присъстват по време на обичая Сурва по пернишките села, който се тачи всяка година на 13 срещу 14 януари.

http://perniktoday.net/13-grupi-ot-chuzhbina-i-76-nashi-se-vixryat-za-50-godishninata-na-festivala-surva-v-pernik/
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 27, 2016, 20:58:00
Кукери в Перник - Сурва - международен фестивал на маскарадните игри (29-31 Януари 2016г.)

Сурва е най-голямото в България и на Балканите събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски. Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. В него участват около 5000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. По време на фестивала се организира и научна конференция, посветена на маската и маскирането. От 2008 г. обикновено се провежда в последната събота и неделя на месец януари. През 2016 г. фестивалът ще се проведе от 29 до 31 януари.

(http://peika.bg/pictures/39837_650_.jpg)

Всяка година има и маскарадни групи от Европа, Африка, Америка и Азия. Не забравяйте и че през последния уикенд на фестивала винаги с отворени за посещение са Подземният минен музей (можете да се разходите с каска на глава из галериите на някогашна мина и да видите какъв е бил животът на миньорите от миналото до наши дни), художествените галерии и Регионалният исторически музей Перник.

(http://peika.bg/pictures/1178_350_.jpg)


Има едно място в  България, където наведнъж можете да видите десетки цигански катуни, стотици попове и мечки, няколко десетки раждания на улицата, много козина и пера и буквално хиляди чанове. Това е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник – или най-голямото събиране на кукери в страната. Пъстрата и шумна атмосфера на фестивала ще ви зареди с настроение за дълго време.

  При нормални обстоятелства едва ли ще можете безнаказано и без странни погледи да запалите куп слама в центъра на Перник. Или да се разхождате с рунтава маска на лице и да побутвате минувачите с дървена сабя. Или пък да подскачате в ритъм с 45 килограма чанове по себе си, при това голи до кръста при минус 10 градуса. Да, ама кукерският фестивал е всичко друго, но не и нормален. Все пак има зло да се прогонва!

  Кукерските групи са от цяла България и всяка е със своя си номер. Някои маски са от кожи и рога, други са от птичи пера върху дървени рамки и достигат до няколко метра височина, трети пък са от мъниста и огледала. Чановете на кръста на участниците понякога тежат над 40 килограма и почти винаги се предават от баща на син от няколко поколения. По подобен начин се предават и костюмите, въпреки че някои от участниците сами изработват своите, като понякога това им отнема година.

  Някои от кукерите дефилират по главната улица на Перник голи до кръста... дори при минус 10 градуса. Ръцете и коремите им са червени, но не само от изпитите преди излизане (и понякога по време на дефилиране) вино и ракия за вътрешно сгряване. Споделят, че най-ефикасно е натриването със сняг и явно наистина е така, защото никога не се е случило някой да се разболее или да настине.

  На фестивала в Перник кукерите не просто вдигат шум и носят страховити маски, за да изгонят злите сили, но се и състезават помежду си за награди, така че дават най-доброто от себе си, че даже и отгоре. И докато в миналото кукерството е било само за ергени, днес във веселбата участват всички, дори жени и деца. Най-малките кукерчета обикновено са на 3-4 години, увити в кожи така, че едва им се подава носът, но пък скачат с най-много ентусиазъм. А най-хубавото е, че и вие можете да се включите - да поскачате, да се снимате или да се пошегувате с косматите гонители на злото.

  И всичко това е във вихъра на хора и ръченици – иху-аху! - няма как да останете неподвижни. Почти всяка група кукери си има собствени музиканти и като се движите покрай тях, мелодията се сменя на всеки няколко крачки. На голямата сцена на площада в Перник освен че се свири, се разиграват и сценки, които са свързани с кукерските обичаи – от раждане на бебе, през боеве и символично оране – важното е да се развява козина и да ехтят хлопките.

  Фестивалът се провежда всяка година, в продължение на два дни – събота и неделя, в края на януари.

- http://www.peika.bg/Kukeri_v_Pernik_Surva_mezhdunaroden_festival_na_maskaradnite_igri_l.e_i.61267.html
- http://www.peika.bg/statia/Kukerskiyat_festival_Pernik_v_ritama_na_chanovete_l.a_i.73828.html
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 27, 2016, 20:37:53
Рекорден брой участници на „Кукерландия 2016“

(http://sliven-news.com/images/kultura2/kuk1.jpg)

На 25 февруари започна XVІІ-ят Международен маскараден фестивал „Кукерландия - 2016“. Хиляди страшилища - от Разлог до Варна, от Бургас до Кюстендил и от Ивайловград до Силистра, дойдоха в Ямбол за пищното кукерско сборище.

"Кукерландия Ямбол 2016“ ще властва над града до 28 февруари.

Рекорден брой участници и цели 16 нови групи обещават невиждано досега зрелище в кулминационните дни 27 и 28 февруари. Общо 72 са участващите в „Кукерландия“ групи. Девет от тях представят детската „Кукерландия“.

Състезателното дефиле на големите в съботния и неделния ден се допълва от чуждестранни групи от Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Молдова и Русия. За първи път на „Кукерландия“ може да се види и танц на китайски дракон, представен от състава към Института „Конфуций“ във Велико Търново.

Територията на фестивала и тази година е Градският парк, превърнат в „Кукерград“. Нови артистични инсталации, допълнителни атракции и пъстър празничен базар носят знака на най-впечатляващия ямболски фестивал.

(http://sliven-news.com/images/kultura2/kuk5.jpg)

http://sliven-news.com/ (http://sliven-news.com/index.php/kultura/7786-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9E%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-2016%E2%80%9C.html)


https://www.youtube.com/watch?v=yjTULGBmKO0
Ямбол в магията на „Кукерландия“
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 25, 2017, 21:04:54
Над 7000 участници ще се включат в Международния фестивал „Сурва“ в Перник

(https://media.trud.bg/2017/01/IMG_0187-360x540.jpg)

Над 7000 участници в 118 групи ще се представят в 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, който започва тази седмица, информира БНР.

Българските групи са 102 от 33 общини в 17 области. Само от пернишко участниците са над 3600.

Чуждестранните участници са от 8 държави, като най-екзотичните от тях са Аруба и Доминикана.

Фестивалът събира участници от четири поколения, посочи кметът на Перник д-р Вяра Церовска:

„За първи път, освен групите, които са от пернишка област, към тях и други от страната, които обикновено присъстват, ще има представители от Бургаско, от Ловешко, от Елхово, от Смолян“.

Откриването ще бъде на 27 януари от 18 ч.  пред Двореца на културата в Перник. Тогава ще бъде запален огънят на Сурва. На 28 и 29 януари ще дефилират маскарадните групи.

Миналата година през трите дни на фестивала е имало над 250 000 зрители, посочи заместник-кметът Севдалина Ковачева:

„Ние сме се постарали да направим организацията така, че да има за всички възрастови групи различни развлечения извън самата фестивална част. Редица съпътстващи събития, които да подпомагат интереса и да направят фестивала едно по-различно всяка година събитие, от това, което е било предишното, запазвайки, разбира се, традицията и духа му“.
Децата ще се запознаят и с ритуала на изработването на маската. Предвиждат се и кулинарни демонстрации, посочи още Севдалина Ковачева.

https://trud.bg/ (https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-7000-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0/)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 31, 2017, 20:47:16
Снимки от кукерския фестивал Сурва 2017 - гр.Перник

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16406810_754628934687140_4319782478614837890_n.jpg?oh=3ee550afc5582d7b26f0008060189fd4&oe=594C0C77)
https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628934687140/?type=3&theater (https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628934687140/?type=3&theater)

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16265921_754630004687033_3306049898631349232_n.jpg?oh=ff828a80d5e134a579cbce3ab08ae0e0&oe=58FF80D6)
https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754630004687033/?type=3&theater (https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754630004687033/?type=3&theater)

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16265716_754628841353816_1880996318706526826_n.jpg?oh=86085954d735ab90fec19af9413699a7&oe=591601EF)
https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628841353816/?type=3&theater (https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628841353816/?type=3&theater)

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16299119_754628311353869_5023876717686189368_n.jpg?oh=2daf676ff2917a77a454daea0be74a46&oe=59087CC9)
https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628311353869/?type=3&theater (https://www.facebook.com/bulgarianroots/photos/a.754628041353896.1073741859.641494899333878/754628311353869/?type=3&theater)

Повече снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.754628041353896.1073741859.641494899333878&type=3
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 25, 2017, 15:25:43
Международен фестивал ”Кукерландия” стартира в Ямбол

(http://i3.dir-i.net/CMS/2017/02/24/o/5e_osv9vb.jpg)

С празничен спектакъл и заря в Ямбол бе открит 18-ият ежегоден международен маскараден фестивал "Кукерландия - 2017".
Съорганизатори на проявата са кметовете на община Ямбол - Георги Славов и на Тунджа - Георги Георгиев, съобщи БТА.

Във фестивала участват 74 групи, от които десет детски и девет чуждестранни - от Полша, Русия, Молдова, Гърция, Македония и Южна Корея.

Мотото на тазгодишната "Кукерландия" е "Когато фестивалът е живот". То отразява пълнокръвния живот на древните кукерски традиции в този край и е свързан със Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили и посрещането на пролетта, отбелязаха организаторите.

По-рано в градския парк се състоя детски фолклорен празник под наслов "Аз съм кукерче", а в художествената галерия "Жорж Папазов" бе открита изложба "Видения" на фотографа Александър Иванов.

Основното събитие на фестивала - Парадът на маскираните, ще се състои в два последователни дни - на 25 и 26 февруари, и ще започне с общоградско кукерско хоро.

По време на състезателното дефиле пред публиката и журито ще се представят всичките участващи групи от страната. Акцент на празника е международният фотографски конкурс "Кукерландия - 2017". От изпратените 428 произведения от наши и чуждестранни фотографи са избрани 40 фотоса от 28 автори, които в събота ще бъдат представени в изложба.

Гигантските кукерски маски се наложиха като разпознаваем символ на ямболския фестивал. Триметровите съоръжения заеха своя алея в градския парк.

На открити базари се предлагат ръчно изработени сувенири и украшения; местни производители на вино, млечни и месни храни предоставят за дегустация и продажба своята продукция.

http://dnes.dir.bg/news/otkrivane-jambol-kukerlandia-25335370 (http://dnes.dir.bg/news/otkrivane-jambol-kukerlandia-25335370)
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 16, 2018, 14:06:06
Над 120 групи кукери и сурвакари ще гонят злото от Перник на Сурва

(https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2018/01/surva-9.jpg)

Рекорден брой участници се очаква да се включат през тази година във фолклорния фестивал Сурва в Перник. Над 120 групи от България и чужбина ще прогонят злите сили от града по време на събитието между 26-ти и 28-ми януари. Заявки за участие са попълнили над 7 400 участници, като по-голямата част от тях са включени в български групи, които ще са част от състезателната програма на Сурва. Повече от половината от атрактивните макскирани сурвакари и мечкари са от Пернишко, а над 800 от тях са деца. В дефилетата ще се включат и групи от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

За публиката пък ще остане удоволствието от съживената традиция, която е призната от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище и е включена в списъка на организацията на нематериалното културно наследство на света. Официалното откриване на фестивала ще започне със запалване на фестивалния огън и спектакъл от 18 часа пред Двореца на културата в Перник на 26-ти януари. Събитията от програмата обаче започват още от сутринта с научната конференция „Маски и политики“, която ще се проведе в конферентната зала на Двореца.

От 10 до 17 часа в Обединения детски комплекс ще можете да се насладите на изпълненията на децата на Сурва. През трите дни на фестивала в Общинския младежки дом ще можете да се запознаете отблизо с магията по изработване на максите за сурвакарите. Пред Младежкяи дом от 11 часа на 26-ти януари пък ще можете да опитате зимни ястия и кулинарни вкусотии от региона. В галерия „Любен Гайдаров“ от 14 часа се открива изложбата „Сурва арт“, а в същия час на площад „Кракра“ започва и младежкото маскарадно дефиле. В Сурвакарското село от 19.30 часа започва концертна програма на чуждестранните групи, включили се във фестивала.

В събота, 27-ми януари от 10 до 17 часа на Централния площад в Перник можете да проследите състезателните фестивални дефилета, като журито е разделило участниците условно на две групи – сурвакари и кукери, които се борят за отделни призове. Пред двореца на културата на втората сцена на събитието от 11 до 14 часа ще се представят чуждестранните групи. Пред общинския двор можете да се включите в творческо ателие за изработване на маски, а от 18 часа в Сурвакарското село започва фолклорна програма.

(https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2017/02/kukerite-ot-selo-brejani-specheliha-zlaten-medal-ot-festivala-surva-v-pernik-354414.jpg)

Последният ден на Сурва – 28-ми януари, също започва със състезателните дефилета на площада, които продълават от 10 до 17 часа. От 11 часа на Естрадата в Градския парк ще се проведе кулинарно шоу. На втората сцена ще се представят български групи и отново всеки ще може да се вклчи в изработването на маски. Официалното закриване на фестивала е от 18 часа на Централния площад.

С обичая по традиция се гони злото и се наричат къщите в селото и техните обитатели за хубави събития през годината като сватба или бебе. Маските на кукери и сурвакари се изработват всяка година и обикновено се правят от кожи на животни, звънци, цветни парцали, пера от домашни птици, рога, царевична шума, вълна. А понякога просто лицата на участниците се покриват със сажди. В миналото в него се включвали единствено младежите, но сега в дефилетата можете да видите също много жени и деца.

(https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2018/01/surva-5.jpg)

https://travelbulgarianews.bg/mummers-chase-evil-pernik-surva/#
Титла: Re: Народна традиция - Кукерите
Публикувано от: Мишок в Февруари 20, 2018, 18:51:14
ИНТЕРЕСНО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА  !
__________________________________

Отец Силвестър Янакиев
 
Покрай другите проблеми, които от началото на тази година притиснаха българския народ и принудиха Българската православна църква активно да защити правата на православните християни, забравихме да обърнем внимание и на една друга зараза, която от няколко години набира скорост в Сливенско и Ямболско.
Светата ни православна вяра категорично се противопоставя на опитите за възстановяване на кукерството и кукерската традиция. Разбира се, всеки има право да прави каквото намери за добре, но апелът ми е отново към православните християни, защото те са избрали да бъдат синове и дъщери на нашия Господ Иисус Христос и да го следват достойно. Тази тяхна принадлежност ги задължава да не се допират до учения, практики и действия, които произхождат от противника на нашата вяра - дявола.
Произходът на кукерството датира още отпреди 2000 години. То е остатък от религиозна субкултура, която не съществува повече от 1500 години и е изкоренена от християнството.
Сведения за черпим от житието на Свети Дасий Доростолски (Силистренски). Той е бил убит от езичниците на 20 ноември 292 година, защото отказва да участва в празникът на Кронос.
Тридесет дни преди празника бил избиран и карнавален "цар на крониите" - красив юноша от войската, когото обличали в царски одежди и който имал пълната свобода да извършва каквото си поиска в продължение на няколко седмици, да бие, убива и изтезава хора, включително и да притежава, която си пожелае от жените в града, където бил избиран. След края на този срок царят на крониите бил принасян в жертва на Кронос. Пълната свобода на избраника е била осигурявана от войници, маскирани с тежки, огромни маски, козина и звънци, въоръжени, държащи в ръце големи тояги. Обърнете внимание, че това описание напълно съвпада с днешните кукери!!!
Думите на свети Дасий пред съда били категорични: "Аз изповядвам, че съм християнин, както много пъти изповядвах, и не се покорявам на никого, освен на единия безгрешен и вечен Бог - Отец, Син и Свети Дух в трите имена и начала, но в една същност."
Една трета от целия текст на житието проследява езическия ритуал, посветен на Кронус и провеждан ежегодно в една войнишка среда като Дуросторум. И това не е случайно, а преднамерено внушение на автора, насочено към съвременниците му, които през V-VI в. още били подвластни на езическата обредност. Тази традиция явно е била толкова силна, та е достигнала до днес в българските земи под формата на кукерски игри.
Не е полезно за православните християни да участват в такива празници! Това уврежда вярата им. Нарушава отношенията им с Бога. Вкарва ги в грях, равносилен на отстъпничество от вярата...
Помислете добре и не приемайте това зло!