Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Наука и образование => Темата е започната от: Skarlet в Октомври 25, 2006, 17:24:04

Титла: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Skarlet в Октомври 25, 2006, 17:24:04
14-годишният ни талант - пианистът Асен Танчев предизвика сензация на Международния музикален фестивал в Германия, Обералгой.
Откроявайки се сред музикалните светила, той покори публиката с изпълнението за пианистите от висшата лига - b-Moll-Scherzo от Шопен.
Танчев получи наградата "За изключителни постижения на млад пианист-виртуоз".

След концерта д-р Шмид от Консерваторията в Щутгарт пише в пресата:
На сцената излезе тайнствената звезда на вечерта - Асен Танчев, 14-годишен виртуоз на пианото от България. Изпълнението от Фредерик Шопен той превърна в напреграта драма - истинско представление.
Невероятно, колко прецизно насочена сила се крие в толкова млади пръсти, как - и то в тази напрегната ситуация на вперени погледи - те прелитат по клавишите, но без да грешат, как рисуват с музика, без лирично преувеличение!

След успеха си Асен е поканен за 10 концерта по време на фестивала догодина, както и да запише компактдиск.
Дни по-късно той получи Моцартовата награда Златно перо за Най-талантлив млад композитор на фестивала в Залцбург за нотираната от него "Балканска импресия".
Младият ни виртуоз свири на собствения клавесин на Моцарт в родната му къща и заедно с филхармонията в града пред паметника на големия композитор.

Асен Танчев току що се завръща от Скопие, където изпълни концерт на Моцарт за пиано и оркестър с филхармонията на Македония. Поводът бе 60-годишнината на училището и скорошното приемане на България в Европейския съюз.

Още на 12 години Асен Танчев пише първата си композиция - валс в памет на загиналата в автомобилното произшествие ученичка от Американския колеж Дафина.
"Дафина ми беше близка приятелка, сподели Асен пред БНТ. Обичаше живота, както никой друг. С музиката исках да предам как изглежда тя, нейните мисли, чувства.
В "Балканска импресия" исках да представя българската култура и стил."

Асен е едва на 4 години, когато постъпва в частна детска вокална група "Мечо Пух".
11-годишен вече завършва майсторския клас при проф. Виктор Чучков - председател на Съюза на българските композитори, който го нарича "моят асистент".
Година по-късно завършва майсторски клас при професорите Падубная и Рийгер в Гронинген и участва в три концерта в Холандия.

По-късно Асен изнася самостоятелен концерт в Хемсбах, Германия, където местната преса го нарича "един малък Моцарт" и "бъдещ Рубинщайн".
13-годишен Асен вече е студент в музикалната академия в Хановер при едно от имената на пианистичното изкуство, професор Ньоклеберг.

Танчев има издаден самостоятелен компактдиск с изпълнения на Моцарт, Хайнд, Бах, Менделсон, Дворжак и Брамс.

http://news.ibox.bg/news/id_1584358836 (http://news.ibox.bg/news/id_1584358836)

-----------------------------------------------------------------

Браво на детето! Дано има повече като него за в бъдеще!
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Skarlet в Май 08, 2008, 13:19:22
СУ на първо място в състезанието по Европейско право


Отборът на България, който участва в състезанието по Европейско право за Централна и Източна Европа спечели първо място.

Страната ни представиха студентите по право Милена Гогова, Станка Черкезова, Валери Петков и Димитър Делчев с треньор Полина Стойчева, всички възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски".

Те събраха най-голям брой точки на писмения и устните кръгове, и спечелиха първото място.

Състезанието се организира всяка година от университета в Кеймбридж и Съда на ЕС в Люксембург.

Отборите на България, които участват на състезанието са финансирани на 100% от Американска фондация за България от 2006 година насам.

Тази година в състезанието участваха 18 отбора от Украйна, Полша, Латвия, Армения, Словакия, Грузия и др.
След българския отбор се класираха отборите на Jagellonian University - Краков, Полша; Charles University - Прага, Чехия и Kyiv National University - Украйна.

Председателят на съдийското жури - Лорд Слин от Хадли, дългогодишен съдия в Съда на ЕС е изразил възхищението си от постижението на отбора ни, като е говорил от името и на другите съдии, сред които представители на ЕК, Европейския съд и професори от Кеймбридж.

http://news.ibox.bg/news/id_1378576381

 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :trink: :trink: :trink: :trink:
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Nordwave в Юни 01, 2009, 00:04:53
(https://bolgari.org/files/elites_thumb_big/_c338338cc4da4b8be7a3652ecf085c44_1243934603.jpg)

Петър Димов е седмокласник в НУМТИ „Добрин Петков”. От четиригодишен свири на пиано. Има редица първи места на конкурси в Италия, Сърбия, Кипър, Франция, Палма де Майорка. Финалист е в конкурса на фондацията на Димитър Бербатов за изключителни постижения в сферата на изкуството. Талантът му забелязват още учителките в детската градина, но най-признателен е на г-ца Светлана Косева, под чието ръководство е и до този момент. Петър няма как да не се насочи към музиката, защото родителите му са с висше музикално образование - баща му е гайдар, а майка му е народна певица.
В началото Пепи приема свиренето на пиано само като забавление, но в последствие се оказва толкова талантлив, че това се превръща в основното му занимание. Затова и кандидатства в Музикалното училище. Приемат го в класа на Светлана Косева. Не си спомня какво първо е научил, защото било още в детската градина, но сега упорито е залегнал над Бетовен – 32 вариации, което Пепи определя като най-трудния материал, с който се е захващал до момента. Харесва периода на романтизма, обожава Шопен и Бетовен. Според него тяхната музика е изключително драматична, емоционална и красива. Седмокласникът си признава, че е доста припрян и всички го съветвали да го дава по-спокойно. „Понякога избързвам доста или пък анализирам прекалено. Иначе са ми казвали, че трябва да чета много литература особено в тази възраст, защото това всъщност е начинът да разбера това, за което свиря. Защото музиката е един универсален език и начин да се изкажат нещата. Колкото и конкретно да е едно произведение, винаги трябва да дам от себе си. Трябва да я преживяваш, а това означава, че трябва да си чел много”, обяснява той.
В София е бойното кръщение на Пепи в конкурсите. Грабва наградата за млад талант в „Музиката и земята”. Втора награда пък взима на конкурс в Добрич и Албена. Нашенецът е достатъчно амбициран да се пробва и на международната сцена, затова с охота заминава за Париж през 2004 година. Печели първата награда с вариации на тема Паганини. Това е първата му по-сериозна пиеса. Следващата спирка на Пепи е в румънското градче Сибил, което е признато за една от културните столици на Европа. Явно се е абонирал за първото място, защото отново е отличен с подобна пиеса.
В Белград също не си тръгва с празни ръце, нещо повече – натрива носовете на нахаканите сърби. Освен първата награда, връчват на Пепи лауреатско звание, което означава, че е имал максималния брой точки. „В Сърбия ме подразни отношението към нас. Бяха много подигравателно настроени. Чух един разговор между тях. Казваха им: „Не се притеснявайте, те са некви си булгари”. Булгари ама станахме първи!”, разказва Петър.
През 2006 в Ларнака, Кипър, е следващият конкурс, на който разбива конкуренцията и се връща в България с поредното първо място. Предстои му конкурс за българо-японска музика в София, където е в много трудна група до 19 години, а той е най-малкият участник – тогава е почти на 13. Свирили съвременни произведения с народни мотиви. Серията му от победи е прекъсната, Пепи става втори.
От българската столица тийнейджърът лети за Торино, Италия. На Ботуша пианистът ни впечатлява публиката с унгарска рапсодия от Лист, която и досега обича да си свири, и романс на Чайковски. Получава поредното признание с първа награда и пак е с максимален брой точки.
Палма де Майорка е следващата спирка на таланта на конкурс, организиран от „Ротари”, чиито стипендиант е. Отново е най-малкият участник в трудна възрастова група и остава трети. Последната му изява е в конкурса „Млади виртуози” в София през 2009. Там свири аржентински танц и грабва специалната награда на журито за изпълнение на съвременна музика.
Предстои му майсторски клас в Охрид при една от най-влиятелните фигури в клавирната музика – проф. Романов. Петър Димов още е участвал в майсторските класове на проф. Куртев, проф. Тамара Подубная, проф. Стела Димитрова, проф. Милена Моллова, Ерик Хейзик.
Пепи обича да е перфекционист във всяко едно отношение, затова не пренебрегва училищните си задължения, въпреки че стои зад пианото поне 5 часа на ден. „Имам шестици по всичко, много ме влече историята и българският език. Английски уча от съвсем малък и нямам никакви проблеми, свободно го говоря. Точните науки не ми допадат, но се опитвам да спазвам едно добро ниво по всички предмети. Не съм от децата, които биха седели цял ден на компютъра, по-добре зад пианото”, разказва младият виртуоз.
След като завърши гимназията, Пепи прогнозира, че ще замине за чужбина, защото в България нямало толкова голямо поле за изява в този стил музика. „В някои страни тази музиката е сърцето на хората и я ценят, но в България въобще не е масово. Аз самият също слушам най-много класическа музиката, защото тя обогатява човека. Музиката е създадена да забавлява хората, но носи хиляди послания. Разочарован съм и от безсмисленото застрояване на Пловдив напоследък. За сметка на това парк „Лаута” от година на година става все по-малък”, завършва тийнейджърът.

https://bolgari.org/bulgari__ama_stanaxme_pyrvi_-el-353.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: hammerbg в Юни 01, 2009, 01:40:48
Натъркахме носа на свинарите (шумадийците)  :-P
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Nordwave в Юли 19, 2009, 21:14:11
(http://i.dir.bg/CMS/2008/05/27/6_b4d80.jpg) Българският ученик Любослав Панчев взе златен медал на 50-ата международна олимпиада по математика, която се проведе в Бремен. Това съобщи за БТА ръководителят на националния отбор Николай Николов.
Панчев е ученик в 11-и клас от Софийската математическа гимназия.
Освен този златен медал, българският национален отбор спечели три сребърни и два бронзови медала. http://dnes.dir.bg/2009/07/19/news4790440.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: makebulgar в Юли 19, 2009, 23:30:32
Това е поредния 51 златен медал, като имаме още 92 сребърни и 90 бронзови!

Тази година сме 19-ти в класацията, но само преди 6 години през 2003 г. сме били  на първо място (http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2003)!!!

(http://www.imo-official.org/TeamRankChart.aspx?code=BGR&count=50&m50=19&m49=14&m48=9&m47=21&m46=11&m45=5&m44=1&m43=4&m42=4&m41=5&m40=5&m39=2&m38=7&m37=11&m36=6&m35=4&m34=3&m33=15&m32=7&m31=9&m30=7&m29=8&m28=7&m27=7&m26=4&m25=2&m24=9&m23=9&m22=5&m21=13&m20=7&m19=6&m18=4&m17=7&m16=11&m15=12&m14=10&m13=12&m12=7&m11=6&m10=9&m9=6&m8=6&m7=8&m6=5&m5=6&m4=6&m3=6&m2=4&m1=4&p1=7&p2=5&p3=6&p4=7&p5=8&p6=9&p7=10&p8=9&p9=13&p10=12&p11=14&p12=14&p13=15&p14=14&p15=16&p16=18&p17=17&p18=18&p19=21&p20=17&p21=23&p22=27&p23=30&p24=32&p25=34&p26=38&p27=37&p28=42&p29=49&p30=50&p31=54&p32=56&p33=56&p34=73&p35=69&p36=73&p37=75&p38=82&p39=76&p40=81&p41=82&p42=83&p43=84&p44=82&p45=85&p46=91&p47=90&p48=93&p49=97&p50=104)

От графиката ясно се вижда къде е България, доколко умни са българите и какъв потенциал имат!!! 


Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: hammerbg в Юли 20, 2009, 00:32:34
Българите са най-умния народ (никой не може да ме убеди, че чифутите са по-умни, нищо че управляват света).
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: rumena moma в Януари 23, 2011, 22:58:47
 (clap) Драги колеги , НАЦИОНАЛИСТИ . Освен резонните ни критики и недоволства от всичко и към всички ,като пламенни родолюбци , не можем да не отчетем ,че  ТОВА СЪЩО Е БЪЛГАРИЯ .

   Петима ученици от Софийската математическа гимназия се окичиха с медали от престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, проведена в Казахстан. Владислав Харалампиев взе златен медал по информатика, а Виктор Вълов по математика. Математиците Даниел Добрев и Радослав Кафов, както и информатикът Георги Георгиев спечелиха сребърни медали. В общото класиране сред 49 отбора екипът на СМГ зае второ място, изпреварен само от Русия. Още - в "България"

БРАВО НА МОМЧЕТАТА !
Освен успех и здраве им желая и РЕАЛИЗАЦИЯ В СТРАНАТА НИ !
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Петкан в Януари 23, 2011, 23:35:02
(clap) Драги колеги , НАЦИОНАЛИСТИ . Освен резонните ни критики и недоволства от всичко и към всички ,като пламенни родолюбци , не можем да не отчетем ,че  ТОВА СЪЩО Е БЪЛГАРИЯ .

   Петима ученици от Софийската математическа гимназия се окичиха с медали от престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, проведена в Казахстан. Владислав Харалампиев взе златен медал по информатика, а Виктор Вълов по математика. Математиците Даниел Добрев и Радослав Кафов, както и информатикът Георги Георгиев спечелиха сребърни медали. В общото класиране сред 49 отбора екипът на СМГ зае второ място, изпреварен само от Русия. Още - в "България"

БРАВО НА МОМЧЕТАТА !
Освен успех и здраве им желая и РЕАЛИЗАЦИЯ В СТРАНАТА НИ !
Да са живи и здрави,и да останат в България!
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: rumena moma в Януари 24, 2011, 00:16:52
 :-)  Дано !
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Norton в Януари 24, 2011, 10:43:58
Картина на българче живеещо в САЩ се продаде за 45000 долара

(https://www.teenproblem.net/media/teenproblem/files/articles/576x371/25707_9827_1294855778.jpg)

Карл Божидаров е на 14 години и живее в САЩ от 6 години. Той знае български, английски и френски езици и ги говори свободно. Освен този талант, момчето е много добро и по математика. Той печели за 2 години няколко награди за математически успехи.

 Това не спира до тук, преди 4 месеца той решава да започне да рисува понеже не знае дали има талант, но от мненията в училище предполага, че е добър. Карл прави няколко портрета и отива в голям супермаркет, за да събере мнение от хората дали е талантлив. Петте нарисувани портрета на различни известни личности се харесват от хората и те ги закупуват за обща стойност около 300 долара.

 Фредерик Вурнгаз, известен художествен критик, предлага на младежа да нарисува по-сериозна картина, която да сложи в собствената си галерия на цена 1 000 долара. След 5 дни на търг картината на 4 различни цветя лале, кокиче, еделвайс и мак, които са увити едно в друго и са на тъмно черен фон, достига сумата от 45 000 долара.

 Карл казал следното: "Харесвам рисуването, но мисля да уча докато завърша специалността, която съм харесал и да работя за опазване на околната среда. За рисуване има време, парите не ме блазнят толкова колкото интелектуалното ми развитие."

https://www.teenproblem.net/ (https://www.teenproblem.net/news/s/25707.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: орикс в Януари 24, 2011, 10:54:45
Пожелавам им успех и добра реализациа в живота
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 25, 2011, 07:10:46
Българчета с медали по математика в Амстердам

(https://webnews.bg/uploads/images/79/3979/13979/orig.jpg?_=1446835540)

Нашият отбор заема 20 място в 52-ра Международна олимпиада по математика в Амстердам

Два сребърни и три бронзови медала спечелиха наши ученици на 52-рата международна олимпиада по математика в Амстердам от 12 до 24 юли.

В състезанието участваха 563 ученици от 101 страни. В неофициалното отборно класиране България зае 20 място.

Със сребърни отличия се окичиха Богдан Станков и Рафаел Рафаилов, 11 клас от СМГ, а с бронзови Виктор Вълов, 12 клас СМГ, Кубрат Данаилов, 12 клас Американски колеж, Милен Иванов, 12 клас НПМГ.

Ръководители на отбора са доц. Николай Николов, проф. Петър Бойваленков и доц. Емил Колев от ИМИ - БАН.

https://news.bg/education/nashi-matematitsi-s-5-medala-ot-olimpiadata-v-amsterdam.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Индивидуалист в Юли 26, 2011, 07:53:01
в нашия блок има едно талантливо момиче свири на класическа китара в музикалното училище във Варна

на 16 год
на 2 пъти беше на фестивали навън
единия път в Сингапур
специално бяха поканени само тя и още едно момиче с нея от България
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: omerzen в Юли 26, 2011, 08:43:47
Аз мисля че нашия български гений най масово се проявява там дето може да се открадне нещо. И съвсем не се гордея с това.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 05, 2011, 13:12:52
Два медала за наши ученици от олимпиадата по астрономия в Полша

(http://images.ibox.bg/2010/11/19/planet/430x286.jpg)

Два медала и почетна грамота ще донесат наши ученици от V-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе 26.08-03.09. в полските градове Краков и Катовице.

Момчил Молнар спечели златен медал, класирайки се сред най - добрите десет участника в Олимпиадата, Константин Гундев - бронзов медал и Мирослав Радомиров  - почетна грамота.

В българската група, ръководена от Алексей Стоев, ръководител на Филиала на ИКСИ, БАН в Стара Загора и Никола Каравасилев, физик в Института по астрономия към БАН, участваха още Мирослав Жеков от Димитровград и Васил Тодоринов от София.

Надпреварата, в която участваха 150 ученици от 30 държави, включваше четири тура: теоретичен, практически, наблюдателен и отборен.

Следващата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика ще бъде проведена от 5-ти до 15-ти август в град Рио де Жанейро, Бразилия.

http://news.ibox.bg/news/id_1029924223
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 10, 2011, 17:48:37
Наши ученици откриха нов астероид

Нов астероид откриха учениците от клуба по астрономия към Варненската
астрономическа обсерватория "Николай Коперник", съобщи БНТ.

Това стана в рамките на първата българска кампания за търсене на астероиди по международна програма на НАСА, в която се включиха седем екипа от страната. Става въпрос за астероид в пояса Марс - Юпитер.

Близо два месеца младежи от Варна, Шумен и София са обработвали астрономически изображения, правени с три големи телескопа на Хаваите. При лошо време в Съединените щати обаче засеченият астероид няма как да бъде проследен. В подкрепа на младите астрономи се включила Националната обсерватория на връх Рожен. Успехите на младите астрономи не закъснели.

Младежите са направили още над 20 открития на небесни обекти, които предстои да бъдат потвърдени.

Досега в международния проект на НАСА са участвали над 240 училища от 26 страни, като учениците са открили повече от 250 астероида.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=549890
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 03, 2012, 07:28:20
Талантливи българчета донесоха сребърни медали по физика

(https://i3.dir-i.net/CMS/2012/01/02/5e_53i2uq.jpg)

Катерина Найденова от Казанлък и Момчил Молнар от Русе се завърнаха със сребърни медали от световната олимпиада по физика WOPhO 2011, която се проведе в Индонезия.
Виктор Иванов взе награда за теоретична задача.

Катя е ученичка от Школата на Теодосий Теодосиев, педагогът, донесъл на Казанлък и на България десетки призови места от световни състезания по физика. В Индонезия Катя бе поканена да участва след сребърния си медал в Тайланд преди няколко месеца. Тя вече има предложения за обучение в български университети и в чужбина.

"След време моето поколение ще бъде новите народни будители". Това заяви неотдавна за БГНЕС Катерина Найденова. Момичето се превърна в прецедент в историята на Международната олимпиада по физика.
За разлика от повечето свои връстници в свободното си време решава задачи по физика за да се подготвя да превзема нови върхове. В нейната стая вместо плакати на модели по стените висят портретите на Алберт Айнщайн и Михаил Ломоносов. Вместо тинейджърските книги на секцията й са подредени учебници по физика – и то много. Защото науката е нейната страст. Била е и китарата, но от учене, вече няма време за нея. Катя твърдо е решила и за в бъдеще да се занимава с физика. "Защото има много открития, които все още не са направени", категорична е тя.

https://dnes.dir.bg/news/fizika-olimpiada-10226944
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Death angel в Април 29, 2012, 22:17:00
Не, че е по темата ама да се похваля.
Днес големия ми син(11-ти клас) взе сребърен медал от националната олимпиада по астрономия. Днес са му дали и златен за физика, който е спечелил преди това. Той е един от петимата дето ще представят България на Световната купа по физика в Германия тази година. За сега е в разширения състав(първите девет от олимпиадите) за световните олимпиади по физика и астрономия.
Малкия(7-ми клас) също се представя добре. Има бронз от състезание по математика.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Ратникъ в Април 29, 2012, 22:18:43
Не, че е по темата ама да се похваля.
Днес големия ми син(11-ти клас) взе сребърен медал от националната олимпиада по астрономия. Днес са му дали и златен за физика, който е спечелил преди това. Той е един от петимата дето ще представят България на Световната купа по физика в Германия тази година. За сега е в разширения състав(първите девет от олимпиадите) за световните олимпиади по физика и астрономия.
Малкия(7-ми клас) също се представя добре. Има бронз от състезание по математика.
Браво поздравления !
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Франкист в Април 29, 2012, 22:43:13
Не, че е по темата ама да се похваля.
Днес големия ми син(11-ти клас) взе сребърен медал от националната олимпиада по астрономия. Днес са му дали и златен за физика, който е спечелил преди това. Той е един от петимата дето ще представят България на Световната купа по физика в Германия тази година. За сега е в разширения състав(първите девет от олимпиадите) за световните олимпиади по физика и астрономия.
Малкия(7-ми клас) също се представя добре. Има бронз от състезание по математика.

Ще ги  гониш ли от България или ще ги оставиш сами да избягат?
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Death angel в Април 29, 2012, 23:07:33
Ще ги  гониш ли от България или ще ги оставиш сами да избягат?
На големия му отпуснаха стипендия от някаква американска фондация, дето се вика прикоткват го вече.
 :rolleyes:
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hitlerist в Април 30, 2012, 12:44:41
Ми нормално е, американците търсят в цял свят такива таланти и ги прикоткват. Иначе варианта му е БАН и 300 лева заплата доживот, освен ако не бъде съкратен от някой нов Дянков.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 19, 2012, 22:53:12
Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света

(https://i.actualno.com/club.bg/files/2012/07/19/cimg_b592c594e3.JPG)

Бургас и България имат нов повод за гордост – единадесетокласникът от бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков извоюва сребърен медал на най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO 2012.

Домакин на 53-тото издание на най-прочутото математическо състезание бе Мар дел Плата, Аржентина. Уникалното за международната олимпиада е, че тя не е за участници от определена възраст и клас. 100 различни държави бяха представени на състезанието от националните си отбори, с общ брой на всички участници 548. Българската шестица с ръководители проф. Николай Николов и проф. Петър Бойваленков бе съставена от най-добрите ни математици. Отсяването стана след 3-тия кръг на националната олимпиада по математика и още две контроли. Два дни по четири часа и половина всички състезатели се трудиха над общо 6 задачи, подбрани от авторитетното международно жури на IMO 2012. Българчетата спечелиха общо 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала.   

http://goodnews.actualno.com/Vyzpitanik-na-burgaskata-matematicheska-gimnazija-vtori-v-sveta-news_394103.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 23, 2012, 20:20:26
Наши ученици с 4 медала и грамота от олимпиада по физика в Естония

(http://images.ibox.bg/2011/05/19/matuu/430x287.jpg)
Снимка: © БГНЕС, архив news.bg

На Международна олимпиада по физика българският отбор спечели четири медала и една почетна грамота, съобщиха от Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Спечелилите за България медали и грамота са: Веселин Караджов - злато, 12 клас., Американски колеж София; Йордан Йорданов - сребро, 11 клас., ПМГ Казанлък; Катерина Найденова - сребро, 10 клас., ПМГ Казанлък; Константин Гундев - бронз, 12 клас., ОМГ Пловдив; Калоян Дърмонев - почетна грамота, 11 клас, МГ Варна.

Ръководители на отбора са доц. Виктор Иванов (заместник декан) и доц. Мирослав Абрашев (бивш заместник декан) от Физическия факултет на Софийския университет.

Олимпиадата по физика се провежда от 15 до 24 юли 2012 година в Талин и Тарту, Естония.

С тези си показатели България е 18-а от 82 държави (с общо 379 участника), 5-а от 23 държави от EU и втора от страните на Балканите.

Отборът се завръща на 24 юли (вторник), в 20:00 часа с полет OS793 от Виена.

http://news.ibox.bg/news/id_1854210802
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Индивидуалист в Юли 31, 2012, 15:35:25
Бургаски ученик е световен шампион по математика

Константин Гаров от Математическата гимназия Бургас беше обявен за най-добрия математик в света на завършилото световно първенство в Тайван.
12-годишният ученик буквално разпиля конкурентите си в своята възрастова група и спечели титлата в състезанието IMC с явно превъзходство, пише darik.
Успехът на бургазлията затвърждава авторитета на училището му вече и в световен мащаб.
Постежението на Константин Гаров обяснява и избора на Бургас за град домакин на следващото световно първенство по математика.
Наскоро талантливият математик спечели трето място на международен турнир, където се състезава с над 60 деца от цяла Русия.
http://www.chernomore.bg/index.php/component/content/article/40-2009-03-18-08-08-46/27204-2012-07-31-11-55-52
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 06, 2012, 21:33:26
Наши деца грабнаха 3 медала от международна олимпиада

(http://images.ibox.bg/2008/04/24/teacher/256x171.jpg)

Три медала спечелиха българските участници на Х Международна олимпиада по лингвистика, провела се в словенската столица Любляна от 29 юли до 4 август 2012 година.

Златни медали спечелиха Кристиян Костадинов от 91-ва Немска езикова гимназия и Марин Иванов от 164-та Испанска езикова гимназия.

Бронзов медал завоюва Магдалена Дакева от Математическата гимназия в Плевен.

Четири похвални грамоти получиха Мелания Бербатова и Мария Лазарова от Благоевград, Милена Великова от Варна и Мирослав Манолов от Русе.

В олимпиадата взеха участие над 130 души от 26 страни. Членовете на международното жури проверяваха решения на задачи написани на 15 езика. Председател на журито тази година бе българинът Иван Держански.

http://news.ibox.bg/news/id_142414836
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Death angel в Август 15, 2012, 02:17:29
Два сребърни и два бронзови медала за България от Олимпиадата

Четири медала – двойно повече ама не от Лондон, а от Рио де Жанейро и не в състезания за мускули и стероиди, а за интелект, и не с огромна делегация на държавни разноски, а 6 човека(5+ръководител) на разноски на спонсори.


Цитат
Четири медала – двойно повече, отколкото на олимпиадата в Лондон, спечелиха българските участници на приключилата вчера VI Международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Рио де Жанейро, Бразилия.

Константин Гундев и Ивайло Полихронов грабнаха сребърни медали, а Чавдар Дуцов и Цанимир Ангелов /от град Перник/ - бронзови.

„Мисля, че можем да ги поздравим за успеха!“, заяви кратко ръководителят им Никола Каравасилев и благодари и на спонсорите, без които участието нямаше да е възможно.


http://www.pernikdnes.com/news/6272

(http://www.pernikdnes.com/img/objects/News/news_6272_298336303217826_479008635452099_890214734_n.jpg)


Българския(от дясно) и иранския отбор, обща снимка след слизането им от самолета Дубай - Рио де Жанейро.

(Крайния в дясно е моя човек  :wink-1:)

Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 24, 2012, 18:57:24
Наши ученици с 6 медала на международна олимпиада по астрономия

С шест медала и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур се прибира националният ни отбор по астрономия от проведената от 16 до 24 октомври 2012 г. Международна олимпиада по астрономия в Гуанджу, Република Корея.

 В надпреварата участваха 83-ма ученици от 14 до 18-годишна възраст от 20 държави. Олимпиадата се организира в две възрастови групи – младша (от 13 до 15 години) и старша (от 15 до 18 години). Учениците участваха и решаваха задачи по астрономия в три олимпийски тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

 Нашите олимпийци получиха следните отличия:

 Младша възраст:
 Александър Валентинов Атанасов от МГ ”Гeо Милев”, град Плевен – сребърен медал и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур;
 Стилиян Руменов Гаджев от МГ ”Баба Тонка”, град Русе – бронзов медал;
 Кристина Димитрова Кирова от ПМГ ”Иван Вазов”, град Димитровград – бронзов медал.

 Старша възраст:
 Цанимир Ангелов Ангелов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов”, град София – сребърен медал;
 Михаела Светлозарова Захариева от Американския колеж, град София – сребърен медал;
 Дилян Лазаров Христов от СМГ ”Паисий Хилендарски”, град София – диплом за участие.

 Националният отбор по астрономия се ръководи от доц. д-р Алексей Димитров Стоев, ИКИТ – БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Стефанова Божурова, Национална астрономическа обсерватория и планетариум ”Николай Коперник” – гр. Варна.

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/IT-Новини/Наши-ученици-с-6-медала-на-международна-о-74318.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: plamena_ivanova в Ноември 09, 2012, 11:39:14
В България не оценяваме талантите си било то по музика,физика, математика, спорт и т.н , оценяват ги в чужбина, чак тогава ние българите се бием в гърдите и казваме този е българин.... Много примери можем да дадем заталантливи хора които се развиват извън границите ни защото тук са недооценени и неподкрепени.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: stanimir.rusanov в Юни 09, 2013, 11:40:57
Ами то пари се дават само за чревоугодничество. А стойностните неща са на заден план.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: vailen в Юли 16, 2013, 18:33:01
Родни ученици с медали от олимпиадата по физика в Дания

Българският ученически отбор завоюва златен, сребърен и три бронзови медала от 44-та Международна олимпиада по физика, която се състоя от 7 до 14 юли в Копенхаген, Дания.
Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Със златен медал е Катерина Найденова, ученичка от 11-и клас в Природо-математическата гимназия (ПМГ) в Казанлък,а със сребърен - Йордан Йорданов - ученик от 12-и клас в същата гимназия.
С бронзови медали от олимпиадата са Калоян Методиев - от 12-и клас в Първа английска езикова гимназия в София, както и Калоян Дърмонев - ученик от 12-и клас в Математическата гимназия във Варна, и Иван Порязов - от 11 клас в ПМГ в Казанлък.
В олимпиадата са участвали отбори от 83 страни, а резултатът на нашия отбор е най-доброто постижение в Международната олимпиада по физика от 16 години насам.
Официално класиране по нации не се прави, но резултатите ни позволяват да твърдим, че България се нарежда на четвърто място сред страните от ЕС, посочват от МОН.
Ръководители на българския отбор са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Отборът се завръща тази вечер на летище "София" - в 22.55 ч., с полет от Виена.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5931591
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 25, 2013, 20:30:06
Наши ученици с отличия от Международната олимпиада по биология

(http://images.ibox.bg/2013/07/25/15/430x286.jpg)
След пристигането си на летище София (отляво надясно):
доц. Албена Йорданова, Ангел Механджийски, медалистът Лазар Митров,
Ангелина Банковска, Илиян МакКан и Радослав Александров

Отличия спечелиха наши ученици на 24-тата Международна олимпиада по биология в Берн, съобщават от Министерството на образванието.

Олипмпиадата се проведе от 14 до 21 юли 2013 г. в град Берн, Швейцария. В нея участваха 62 страни от целия свят.

За поредна година, Националният ни отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов" - Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров, се представи много достойно.

След решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски".

http://news.ibox.bg/news/id_486912719
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 13, 2013, 07:11:58
Румен от Математическата покори Масачузетс

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201308/20130813.hcdeznaxvn.jpg)
Кати Велчева, Антони Рангачев, Евгения Сендова, Николай Стоянов и Румен Данговски

Един ученик на СМГ нареди България в топ 5 по време на лятната школа RSI, която се провежда в световноизвестния Масачузетски технологичен институт. Румен Данговски е сред петимата гимназисти, представили се най-добре измежду 81 младежи от общо 16 държави. 51 от тях са ученици от САЩ. В школата участват двама българи - другият ни представител е съученикът на Румен Николай Стоянов. И двамата тръгват от Ученическия институт по математика и информатика към БАН, пише в. "Стандарт".
От 2000 година страната ни изпраща участници в школата в САЩ, разказва Румен. Тази година там имало и трима български преподаватели - засилено присъствие, което е плод и на добрата ни традиция в тази наука.

 Той описва математиката като "готино" явление, а когато заговори на нейния език, преводът става наистина труден. Защото за Румен тази наука отдавна е престанала да бъде любим предмет - още от четвърти клас, когато се потопил в извънкласните аспекти на тази наука. И открил, че това е истинско поле за творчество. "Това, което ми допада от математическото мислене, е възможността човек да постави нерешена задача пред себе си и да се впусне в дълъг процес на търсене на отговор, като използва техники и принципи, предложени от утвърдени математици. А когато известните идеи не работят, въпросът става още по-привлекателен и човек е свободен да твори", разказва младежът.

 Именно творческа е била и задачата му в Масачузетс. "Работих върху сериозен проект в сферата на абстрактната алгебра под ръководството на Нейтън Харман (докторант в MIT) и под наблюдението на професор Павел Етингов от MIT, който е световноизвестен математик в модерната алгебра", разказва Данговски. Проектът е твърде специализиран, за да бъде преведен на нематематически език - най-общо става дума за "специални алгебрични структури, които не са комутативни - т.е. редът на операциите е от значение", обяснява Румен. Тази тема се развива активно от 2007 година в MIT и в други университети. Писмената му работа е отличена сред 5-те открояващи се научни приноса от общо 81-те проекта на RSI. "В представителната петорка имаше още един математически проект и по един в областите биология, когнитивна психология и физика", разказва Румен.

 Голямото предизвикателство за него била устната презентация. "Исках да илюстрирам по възможно най-достъпния начин например понятието комутативност. За целта трябваше с максимална скорост да сменя реда на обуването на чорап и обувка, за да покажа, че резултатът не е същият. И така - до края на 10-минутната си реч, да се движа с чорап на Red Sox върху обувката си", смее се Румен. Твърди, че освен чисто научна полза престоят му донесъл и друго познание - "научих се да помагам на останалите ученици в процеса им на работа, да не се притеснявам да питам, каквото не знам. Както и да се забавлявам и да споделям радостта си от постигнатите резултати", разказва ученикът. Радва се, че имал уникалния шанс по време на RSI'13 да работи с Антони Рангачев в качеството му на тютор. Рангачев е български докторант в Североизточния университет и MIT, участник в лятната школа от 2004 г. Всъщност той е преподавал на Румен още в първите години на летните изследователски школи в Ученическия институт.

 Първите опити на Румен да се занимава с изследователска математика са в осми клас - точно по време на конференциите, организирани от Ученическия институт. Всички негови преподаватели говорят с удоволствие за него и за способността му още като ученик да работи напълно самостоятелно в научната област.  "Под ръководството на професор Николай Николов започнах да описвам идеите си на професионален математически език. Г-н Николов ръководеше и първата ми публикация в българското математическо списание "Сердика", разказва момчето. След това с негова помощ Румен се свързва със сегашния си ръководител акад. Веселин Дренски - "един от най-добрите световни специалисти в алгебричната сфера, която ме интересува в момента. Работейки с него, имах невероятната възможност да науча алгебрични техники и методи, които са основни за бъдещия ми проект на RSI", разказва Румен.

 Доц. Евгения Сендова, дългогодишен тютор на RSI, пък му помагала през цялото време да представя резултатите си на достъпно за публиката ниво. Ученическият институт му помогнал и през цялото време да се съветва с бивши български участници на RSI - Калина Петрова, Кати Велчева, Рафаел Рафаилов, Станислав Атанасов, Кати Евтимова, Георги Керчев и други. "Разбира се, постоянният ми интерес към математиката се дължи и на невероятните ми гимназиални учители през годините - г-жа Диана Дангова и г-жа Ирина Шаркова", изрежда младежът.

 Работата на Румен върху разработката от Масачузетс обаче няма да спре дотук. След края на школата всеки участник получава препоръка от CEE, която е формирана на база мнението на ментори, тютори, съветници, както и на директора на програмата. Тя може да му послужи при бъдещо кандидатстване в топ висше училище.

 Конкуренцията за тези университети се увеличава защото все повече страни учредяват еквивалентни структури на нашия ученически институт. Сега ще се опитам да развия темата си от RSI до ниво публикация, разказва Данговски. Очаква с нетърпение и тазгодишното издание на Нощта на учените. "Там ще имам възможността да се състезавам за едно от трите места, които ще определят българските участници на престижния конкурс Intel ISEF 2014". Убеден съм, че MIT, Харвард, както и други университети покрай Бостън са добри места, ако човек иска да учи в тази насока", казва Румен, но не бърза с избора си. Иначе в свободното от математика време той обича да плува, както и да играе любимия си снукър. Не пропуска и забавленията с приятели.

https://www.blitz.bg/news/article/216503
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 14, 2013, 06:46:32
Наши ученици с медали от Балканска олимпиада по информатика

Български ученици обраха овациите на Балканската олимпиада по информатика, която се проведе в Сараево от 7 до 13 септември. Нашите младежи си извоюваха 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Най-високите отличия спечелиха Христо Венев от от СМГ "Паисий Хилендарски” в София и Енчо Мишинев от МГ "Атанас Радев" в Ямбол.

Сребърен медал взе Момчил Пейчев, който е възпитаник на МГ "Д-р Петър Берон” във Варна. Христиан Христов от русенската математическа гимназия "Баба Тонка” пък е награден с бронзово отличие.

Ръководители на българския отбор са доц. д-р Каталина Григорова от Русенския университет „Ангел Кънчев” и Ясен Здравков Трифонов, който е студент по компютърни науки в математическия факултет на Софийския университет.

novinar bg
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 19, 2013, 21:18:58
Български ученици с 6 медала на олимпиада по астрономия

В надпреварата в Литва участваха 20 отбора от 18 държави

(https://technews.bg/wp-content/uploads/2013/09/astronom-top.png)

Нови 6 медала извоюваха български ученици на Международната астрономическа олимпиада в град Вилнюс, Литва. В олимпиадата участваха 20 отбора от 18 държави с близо 90 участници.

Българският отбор се представи изключително успешно в трите кръга на олимпиадата, спечелвайки 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала, съобщи Министерство на образованието и науката.

При младша възраст сребърни медали взеха Виктор Мирев, МГ „ Д-р Петър Берон”, Варна и Теодор Алексиев, СМГ „П. Хилендарски”, София, а бронз заслужи Димитър Томов, МГ  „Баба Тонка”, Русе.

В категорията старша възраст Даниел Дакев, МГ „Гео Милев”, Плевен взе златен медал, а сребро и бронз спечелиха съответно Константин Карчев, Американски колеж, София и Александър Атанасов, МГ „Гео Милев”, Плевен.

Ръководители на националния отбор са доц. д-р Алексей Стоев от Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Божурова от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник”, Варна.

https://technews.bg/article-57596.html#.Ujs_lVPdVK8
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 29, 2013, 18:20:45
Български деца отново на върха на международна математическа олимпиада

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/600x338/Nov2012/61034906.jpg)
Снимка: http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/blestyashto-predstavyane-na-balgarski-uchenitsi-na-olimpiada-po-matematika.html

Отборът на Софийската математическа гимназия се представи блестящо на Международната азиатска олимпиада по математика за юноши до 16 години (Asia Inter- Cities Teenager's Mathematics Olympiad), която се провежда в гр. Богор на осров Ява в Индонезия.
В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал със 100 точки. Мария Делякова е със сребърен медал, Виктор Костов и Манол Джамбазов - с бронзови.
Деветокласниците и техните ръководители Линка Минчева и Надя Кръстева се прибират в София на 31-ви декември с полет от Доха в 14.30 часа.

http://www.factor-news.net/index_.php?&id=33990
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 26, 2014, 20:45:32
Български ученик смая света, след като успя да реши задача на 2000 години

(https://i.pik.bg/news/152/660_9d9bf56f861cfcff8ed01ef58ab68e1a.jpg)

19-годишният Радко Котев от Националната природо-математическа гимназия успя да реши загадка на 2000 години. Тя мъчи брилянтните математици в света, съобщи БТВ.
Ученикът представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката, съобщи в. “168 часа”.
Аполоний, който е бил ученик на Евклипт, доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта, а още по-интересно е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях.
„Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците. Тя е поставена през 260 г. пр. н. е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел.“ споделя 19-годишният Котев.
Той прави сравнение с Питагоровата теорема, която е почти толкова стара, и има над 100 известни решения.
Известно е, че оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека.
Преди две години учителят по математика на Радко споменава за нерешената досега загадка, която мъчи човечеството. Около две години са необходими на нашето момче да направи чертежи и да намери доказателства за решението.
Ученикът показва резултатите от проекта първо на учителите си, след което печели и световно признание и специална награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят.
Днес светът не спира да следи Радко, тъй като той променя математиката завинаги.

https://pik.bg/ (https://pik.bg/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-2000-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-news152216.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Април 10, 2014, 20:47:29
Наши ученици с медали от олимпиада по химия и физика

(http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2014/04/01/e28ad9ecfe102b31d6f9145c140dfbe6.jpg)

На XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014, която се проведе от 30 март до 6 април 2014 г. в Атина за ученици до 16-годишна възраст, България се представи с два тима:
Отбор А: Кристина Костадинова, 9. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“; Елена Лалова, 9. клас от ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък и Павел Попов, 10. клас от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна;
Отбор B: Димитър Каразапрянов, 9. клас от ПМГ „Добри Чинтулов, Сливен; Любен Бориславов, 10. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“ и Христоско Чаушев, 11. клас от Софийска математическа гимназия.
Участниците в олимпиадата работиха в лаборатория върху експериментални задачи с изследователски характер от областта на природните науки биология, химия и физика. Отбор B завоюва сребърни медали, отбор А – бронзови медали.
Ментори на отборите са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факулета по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.
Българските ученици не само решаваха задачи, но и участваха в театрален кръжок – на международната вечер представиха спектакъл “Chemical Party”.
На XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014 в Гърция взеха участие 150 ученици от 25 държави от Европейския съюз.

http://www.cross.bg/klas-ychenitzi-nayki-1405147.html#.W3qmxegzaM8
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Май 07, 2014, 22:06:25
17-годишната Ния от Бургас смачка математици от 19 страни на състезание в Никозия

(https://flagman.bg/news/2014/05/07/139946837966065.jpg)

Възпитаничка на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ донесе единствените за страната награди


17-годишната възпитаничка на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ Ния Георгиева от Бургас успя да надвие с ум и знания над 133 участници от цял свят на състезанието MATH Presentation Europe Competition 2014.  Нейният проект плени международното жури, което й връчи първата награда в категорията за индивидуална презентация. Невероятната Ния представи 20 минутен проект на тема Фрактали и Геометрия: „Да моделираме фрактално“.  Тя взе  единствената българска награда.

Състезанието е част от Европейска ученическа конференция по математика – EUROMATH 2014, която се проведе от 24 до 28 април в Никозия. Младата и красива математичка се подготвяла месеци наред благодарение на учителката си Юлия Хараламбиева от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“.

На самото събития в Никозия участваха в различни категории около 450 математици от 19 държави.
По време на конференцията се проведе се и друго състезания - MATH Factor Europe Competition 2014. Ния Георгиева участва и в него.

Първият етап се проведе онлайн чрез изпращане на 3 минутни клипчета, в които участниците обясняват математически проблем по такъв начин, че да бъдат разбрани и от хора, които не се занимават професионално с математика. Моето представяне беше на тема „Фрактали и Дракони“, сподели Ния пред Флагман.бг.

Международно жури оценява състезателите по критериите за математическа точност, яснота, харизма и оригинален начин за представяне без използването на мултимедия. Те избраха 7 финалиста измежду участниците от различни страни във възрастовата група 14-18години, сред които бе класирана и Ния Георгиева. Финалът се проведе на 26 април пред 5-членно международно жури и открита аудитория в балната зала на петзвездния хотел HILTON NICOSIA. Състезанието беше много оспорвано и след дълги дебати журито обяви победителите. Ния Георгиева печели третото място.

https://flagman.bg/ (https://flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/62379/17-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%9D%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-19-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%8F-(%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E))


https://www.youtube.com/watch?v=Em7IXDSA_9Q
Niya Georgieva - Fractal Modelling
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Май 21, 2014, 20:44:50
Български ученици в топ 3 на света по математика

(https://cdn.dnes.bg/d/images/photos/0225/0000225991-article2.jpg)

(https://cdn.dnes.bg/d/images/photos/0225/0000225991-innerl1.jpg)

Българските ученици Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха награди на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) в категория Математически науки. Те представяха България на най-голямото предуниверситетско състезание за науки и инженерство в света.
Румен Данговски е на 18 години, от София и спечели второ място на Intel ISEF в категория математически науки. Момчето получи и парична награда от 1500 долара. Той учи в Софийската математическа гимназия.
 В проекта си Румен се занимава с алгебрични структури. Те са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. Румен използва компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.
Райна Гаджева спечели трето място в категорията математика и получава 1000 долара, както и специална награда от Американското математическо общество (AMS). Тя е на 18 години и е от Пазарджик.
Нейният проект е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици до ден днешен.
Българските ученици се съревноваваха с над 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/05/20/nashi-uchenici-v-top-3-po-matematika-v-sveta.225991
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 18, 2014, 18:30:53
Абитуриентката на годината: Искам да възродя българското

(http://www.kliuki.bg/wp-content/uploads//2014/06/Desi-Chusheva4.jpg)

Абитуриентката на годината Деси Чушева предизвика истински фурор в социалната мрежа с избора си на рокля за бала. Красивото момиче изглеждаше чудесно в късата си червена рокля с красива бродерия и пафти.
Деси сподели, че е щастлива от фурора, който е предизвикала с избора си, но заради вниманието, което е получила, а защото е допринесла за възраждане на фолклорните традиции.
"Избрах този тоалет, защото исках да покажа, че можем да бъдем актуални и пак да запазим традициите си. Идеята ми хрумна на един фолклорен фестивал, тогава видях носии до коляното и ми харесаха много. След това си представях червена, къса рокля с бели дълги ръкави и пафти, но в последствие се отказах от дългите ръкави, защото щеше да ми стане горещо.", разказа бъдещата студентка по архитектура в "Преди обед" по bTV.
Деси беше категорична, че иска да остане в България и да се развива тук, защото смята, че с усърдна работа и труд, може да успее и у нас. Мечтата на младото момиче е да стане успешен архитект и да има сплотено семейство, което живее в покрайнините на някой голям град, за да може децата й да имат спокойно детство, но и да се възползват от възможностите на големия град.

http://inews.bg/ (http://inews.bg/%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB/%D0%90%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_l.a_c.393_i.406415.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 15, 2014, 07:07:58
Четири медала за България от международна олимпиада по математика

(https://i2.offnews.bg/events/2014/07/14/363124/1405336951_4_559x*.jpg)

Отборът по математика на България завоюва 4 медала и 2 почетни грамоти на международната олимпиада по математика в Кейптаун, Южна Африка, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата се проведе от 3 до 11 юли 2014 г.

Всички членове на българския национален отбор завоюваха отличия - три сребърни и един бронзов медал, както и две почетни грамоти. Това са учениците:

Виктор Радивчев (МГ Варна) – сребърен медал;
Любен Личев (МГ Плевен) – сребърен медал;
Нгуен Чи Зунг (СМГ) – сребърен медал;
Павлена Ненова (СМГ) – бронзов медал;
Станислав Чобанов (МГ Варна) – почетна грамота;
Деница Маркова (СМГ) – почетна грамота.

В олимпиадата са участвали отбори от общо 101 държави и 560 състезатели.

За поредна година ръководители на българския отбор са Петър Бойваленков и Стоян Боев.

Отборът ни се връща в България на 14 юли 2014 г. с полет от Лондон в 13:30 ч.

https://offnews.bg/news/ (https://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_363124.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 21, 2014, 12:12:10
Български ученици спечелиха два златни и един сребърен медали на международна олимпиада по информатика

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2347499.jpg)
Момчил Пейчев (ляво), Енчо Мишинев (в средата) и Христо Венев
Фотограф: Мусала Софт

Българският отбор се завръща с два златни и един сребърен медали от XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван, съобщи Мусала Софт.

В олимпиадата участваха 316 състезатели от 82 държави. Златни медали спечелиха Христо Венев, който е учник на СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. Мишинев се класира и в Топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света.

Сребърен медал пък успя да спечели Момчил Пейчев от математическата гимназия "др. Петър Берон" във Варна. В подготовката на отбора са участвали Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров, към които медалистите отправят специални благодарности. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

"Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 г. насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти", казва един от треньорите Антон Шиков. Друг успех за българските специалистити по информатика е избирането на Красимир Манев за президент на Международната олимпиада по информатика.

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/21/2347503_bulgarski_uchenici_specheliha_dva_zlatni_i_edin/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 30, 2014, 08:02:25
Гениални българчета жънат успехи в чужбина

Връщат се с медали от олимпиади по математика

(https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2014/05/05/0577734001399296099_41522_600x458.jpg?time=424)

Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала. Надпреварата се провежда в корейския град Теджън от 21 до 26 юли и в нея участват отбори от 31 държави. Състезанието е разделено в две възрастови категории, като СМГ се представи с отбори от по четири ученици във всяка от тях. Спонсор на математиците е Българската банка за развитие, която вече пета година подкрепя участието им в международни олимпиади и състезания.

Иван-Александър Мавров и Борис Барбов отнесоха златни отличия в категорията под 14-годишна възраст. Александър Чергански и Виолета Найденова са сред първенците от 14 до 16 години. Сребърните медалисти са Христо Попов и Люба Конова, а бронзовите – Деница Маркова и Георги Паскалев. В състезанието в Южна Корея от българска страна участваха общо пет училища, като най-добри резултати постигна столичната математическа гимназия. Международното световно математическо състезание за младежи (IWYMIC) се провежда ежегодно от 1999 година насам. За първи път то е организирано в Тайван и идеята му е да позволи на учениците в ранна юношеска възраст със засилен интерес към математиката да сравнят своите способности. Състезанието се провежда в различни държави, като следващото издание ще бъде в Индонезия.

Прочети още : https://www.actualno.com/goodnews/matematicite-ot-smg-s-4-zlatni-medala-v-systezanieto-v-ujna-koreja-news_41522.html
© Actualno.com
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 05, 2014, 13:19:55
Български ученици с бронз от Ханой и Хонконг

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201408/20140805.vbtylvtfwc.jpg)

Български ученици спечелиха три бронзови медала от 46-ата международна олимпиада по химия в Ханой, която се проведе в края на юли. Медалистите са Пенчо Бейков от Националната природоматематическа гимназия, Никола Павлов от ПМГ „Васил Друмев” във Велико Търново, Кристиян Георгиев от Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен и Борис Митрев от СМГ.В олимпиадата участваха 291 ученици от 75 страни. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Бронзови медали спечелиха и учениците от Бургаската математическа гимназия, които участваха в 17-ото математическо състезание Primary Mathematics World Contest в Хонконг. С отличия се прибраха шестокласниците Кристиан Минчев, Никола Станчев, Виктор Балтин. Седмокласникът Георги Георгиев пък получи грамота за отлично представяне в индивидуалното състезание.

https://www.blitz.bg/news/article/283218
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 15, 2014, 18:54:29
Първо място за България на Балканиадата по информатика!

Страната ни ще е домакин на състезанието през 2015 г.

(http://85.14.28.164/d/images/photos/0235/0000235769-article2.jpg)

Българският отбор по информатика спечели първо място на 22-рата Балканиада по информатика в Анкара, която се проведе от 10 до 17 август. Състезателите ни завоюваха един златен и два сребърни медала, съобщиха организаторите.
Христо Венев от София взе абсолютното първо място в класирането, водейки с 65 точки пред втория в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София взеха сребърни отличия. Четвъртият ни участник от отбора е Андрей Лалев от Велико Търново. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.
По време на състезанието се решават задачи от алгоритмичен характер, от състезателите се изисква създаване на компютърни програми в рамките на 5 часа.
Състезанието се провежда всяка година в различна балканска страна, задачите за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин.
Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори. Националният отбор на всяка страна е от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 страни, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.
На общото събрание по време на Балканиадата е приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за страната ни след състезания във Варна, Пловдив и Шумен.

http://www.dnes.bg/stranata/2014/08/15/pyrvo-miasto-za-bylgariia-na-balkaniadata-po-informatika.235769
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 16, 2014, 13:28:53
Габровчето Мартин Копчев спечели световно състезание по математика

(https://www.gabrovodaily.info/wp-content/uploads/2014/06/martin-kopchev-berbatov.jpg)

Малкият габровец Мартин Копчев спечели най-високото отличие в скалата на престижното състезание Prize – т. нар. „Австралийско кенгуру“, за 2014 г., пише в. „100 вести“. Решил е 29 задачи от общо 30 – на английски език, за 60 минути и е събрал 132 т. от 135 т. възможни. Отличието е единственото в тази възрастова група 3MP – 26 деца и 4MP – 49 деца.

Постигнатият Percentile rank от Мартин е 98%. Това е пореден голям успех за тандема Мартин Копчев и учителката му Росица Коева. Мартин е ученик в IV клас от НУ „Васил Левски“ – Габрово, лауреат е на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов“ за 2013 г. в категория „Наука“ I-IV кл., за което Gabrovo Daily писа.

https://www.gabrovodaily.info/ (https://www.gabrovodaily.info/%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%b2-prize-%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 27, 2014, 07:59:03
Български ученик стана математик №1 на Европа

(http://velikabulgaria.eu/wp-content/uploads/2014/09/matematika.jpg)

Гений от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и получи покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и среща с лауреатите. Зрелостникът взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар 2014.


Заедно с него европейското жури е отличило и другите трима български участници – Григори Матеин от столичната Немска гимназия, Васил Василев и Марин Шаламанов от Националната природоматематическа.

В надпреварата в Полша са взели участие 110 млади изследователи от 36 страни, които вече са отличени с награди на национални състезания. Те са в областите природни и социални науки, математика, компютърни и инженерни науки, медицина. Конкурсът има за цел да подкрепя и насърчава младите хора да избират кариера в сферата на науката и изследванията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

През лятото 18-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс. За да бъде допуснат до участие в елитната академия с 80 избраници от цял свят, той е преминал през сериозна селекция.

Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. Казусът е от областта на математическата теория, но въпреки многократните опити никой в световен мащаб досега не е откривал точното решение. След блестящото си представяне пловдивският математически гений получава покана да следва с пълна стипендия в Масачузетския технологичен институт.

Тази година е изключително силна за Петър, тя му донесе бронзов медал от Балканиадата по математика и еквивалент на сребърен от Всерусийската олимпиада. Заради отличните си резултати, той е сред шестимата стипендианти на Клуба на IT мениджърите в България. Днес той ще бъде тържествено посрещнат от ръководството на ОМГ и от съучениците си.

http://velikabulgaria.eu/ (http://velikabulgaria.eu/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%E2%84%961-%D0%BD/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 03, 2014, 18:11:32
Физик строи училище за бедни

(https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/680/Image_4400680_302.jpg)

Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. Теодосий дава всичките си спестявания, за да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни, съобщава Нова тв.
През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.
Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари да иде, макар да се е класирал. Николай Ангелов още 9-и клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цялата общественост в Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Затова преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан.
„Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората”, убеден е Теодосий. За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма. „Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той.

https://www.24chasa.bg/region/article/4400676
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 22, 2015, 21:01:44
Българчета със 7 медала от суперпрестижна международна олимпиада по математика

(https://i.pik.bg/news/274/660_4d604d3c520ed857048964ed8448fa3e.jpg)

Седем медала спечели отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) на едно от най-престижните състезания за ученици между 17 и 19 години - Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати, Казахстан, съобщи Дарик радио.
По време на 11-ото издание на състезанието, проведено от 11 до 17 януари 2015 г., златен медал по информатика спечели Христо Венев от 11 клас, а сребърен медал получи Кристиян Цъклев, също от 11 клас. При математиците Деница Маркова (11 клас) се отличи със сребърен медал. Бронзови отличия заслужиха Александър Тенев (12 клас) и Емилиян Рогачев (12 клас). Трети сребърен медал донесе Христоско Чаушев (12. клас) в надпреварата по физика, а Никола Пулев от 11 клас получи бронзов медал.
Ръководител на отбора е Антони Стоянов, а в екипа са преподавателите Линка Минчева, Елена Станчева и Илиян Илиев.
В оспорвана надпревара на 59 отбора от специализирани училища в 15 държави тимът на Софийската математическа гимназия спечели призовото второ място в отборното класиране.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=31038
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: vailen в Май 08, 2015, 10:36:01
Ученици от ПМГ - Димитровград с блестящо представяне в Москва

Десетокласничката Боряна Димова от ПМГ "Иван Вазов" се класира на втора в Международния конкурс „Математика и проектиране“ в Москва. Ученичката впечатли журито с блестящото си представяне на пректа си „Бумеранги в науката – от математика към информатика и обратно“. Ръководител на проекта й е Георги Славчев. Със сертификати бяха удостоени и съучениците й Марио Илиев и Йордан Иванов за криптографското си изследване „Уникалният код – защита на информацията във времето“. Техен научен ръководител е Катя Чалъкова.

(https://www.dgnews.eu/uploads/c8eb37dccef23fc8a6f05d9d143cbff5.jpg)

Вазовци се конкурираха в Деветия международен конкурс “Математика и проектиране” с още 330 ученици от България, Казахстан и Русия, представили над 200 разработени проекта. Проектите се оценяваха от международно жури с председател проф. Николай Розов, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, и зам.-председатели проф. Татяна Сергеева от Академията за социално управление в Москва и проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика при БАН.

(https://i.imgur.com/EJ0MjUM.jpg)

Вазовци се гордеят с факта, че в Международния конкурс „Математика и проектиране“ вземат участие още от началото на неговото създаване през 2007 г. Участието на децата стана възможно благодарение на подкрепата на кмета Иво Димов и фирмите „ЛЕО Експрес“; „Вулкан Цимент“; „Агрофермер 2002“; „Луци – 2000“; РПК „Тракия“; „Елис", Камен Маринов и ПМГ „Иван Вазов“.

Източник: http://www.dgnews.eu
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 29, 2015, 23:09:05
Пловдивчанин от Математическата гимназия със златен медал!

(https://i.id24.bg//i/566589.jpg)

С общо шест медала се завърна олимпийският отбор по математика след първокласно представяне в Младежката балканска олимпиада, съобщиха от СРООПН.

Тази година олимпиадата беше проведена в Сърбия от 24 до 29 юни. Иван-Александър Мавров и Евгени Кайряков се завърнаха с най-високото отличие - два златни медала. След тях се нареждат Борислав Антов със сребърен медал и Кирил Бангачев, Борис Барбов и Кристиян Василев, които спечелиха бронз в голямото състезание.
 
От 1997 г. досега българският отбор е завоювал общо 34 златни, 55 сребърни и 18 бронзови медала. За този период от 18 години страната ни е била 14 пъти в челната тройка на отборното класиране, като 6 пъти се е нареждала на първо място. През 2014 г. българските състезатели се завърнаха с 1 сребърен и 5 бронзови медала.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:

Иван-Александър Мавров, СМГ
Евгени Кайряков, ОМГ-Пловдив
Кирил Бангачев, СМГ
Борис Барбов, СМГ
Кристиян Василев, ПЧМГ
Борислав Антов СМГ

http://news.plovdiv24.bg/566589.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 14, 2015, 13:10:01
Наши ученици завоюваха 5 медала на световно по физика

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2015-29/big/nashi-uchenici-zavoiuvaha-5-medala-na-svetovno-po-fizika-314808.jpg)

С пет завоювани медала се завърна oлимпийският ни национален отбор по физика.
С успешното си представяне на 46-тата Международна олимпиада по физика българските гимназисти спечелиха за страната ни 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.
Със сребърен медал от състезанието се завърнаха Константин Карчев от Американския колеж и Ангел Шерлетов от ПМГ в Казанлък. Бронзови медали пък завоюваха Христоско Чаушев от СМГ, Бойко Воденичарски от I АЕГ и Радостин Димитров от ПМГ в Казанлък.
Ръководител на отбора е доц. Виктор Иванов от Физическия факултет в СУ. Международната олимпиадата се проведе между 5 и 12 юли в Мумбай, Индия.

https://www.novini.bg/news/293994 (https://www.novini.bg/news/293994-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%8E%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 10, 2015, 08:32:10
Математици от Бургас донесоха осем медала и купи от международно състезание в Китай

(http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2015/08/09/86dc45a2ef90a982f06c751e04591c31.jpg)

Отлично представяне направиха възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас в Международното математическо състезание China International Mathematics Competition, провело се в Чанг Чунг, Китай преди дни. Шест индивидуални медала, две награди Merit, купата за абсолютни шампиони в отборното класиране в група и наградите първи и втори подгласник е резултатът от участието на бургаските надежди в престижния форум.
Тази година 29 държави от петте континента изпратиха свои представители да мерят сили в CIMC. Да бранят математическата чест на Бургас за Китай заминаха деветокласниците Константин Гаров, Атанас Динев и Радостин Петров,  осмокласникът Орлин Кучумбов и седмокласниците Андрей Цочев, Волен Терзиев, Мардирос Овагемян и Ирина Георгиева, заедно със своите преподаватели Гергана Николова, Алексина Кичева, Антоанета Граматикова и Динко Раднев. Осемте участници са определени въз основа на представянето през учебната година с квоти от Съюза на българските математици, а пътуването е осъществено с подкрепата на училищното настоятелство.

(http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2015/08/09/03446abc617947cfc0cda835891c44f9.jpg)

CIMC се провежда в две възрастови групи, като състезателите са разделени на родени след 1 август 2001 и родени след 1 август 1998г. През тази година в групата на малките участие взеха 73 отбора, а в групата на големите- 75. Състезанието е индивидуално и отборно, като в индивидуалното задачите са 15, за които учениците разполагат с час и половина, а при отборното- 10, които трябва да бъдат решени за час.
В индивидуалното класиране при големите, бургазлиите Константин Гаров и Орлин Кучумбов се представиха блестящо и си тръгнаха с първи места и златни медали. Атанас Динев получи бронзов медал, а Радостин Петров- престижното отличие Merit.
В „малката“ група сребърни медали донесоха Андрей Цочев и Волен Терзиев. Седмокласникът Мардирос Овагемян се прибра в Бургас с бронзов медал, а единственото момиче в отбора- Ирина Георгиева заслужено взе наградата Merit.

При отборното класиране в група представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ безапелационно станаха шампиони и донесоха най-важната купа в Бургас. Същият отбор стана първи подгласник при отборно класиране, а „малкият“ отбор успя да се пребори за титлата „Втори подгласник“.
Любопитен е начинът на събиране на задачите за състезанието- организаторите разполагат с огромен архив от задачи, предлагани от участниците през годините и от тях избират състезателните. Приятна изненада за българската група било, че през тази година 13 от задачите са по тяхно предложение. Още по-голяма гордост е предизвикал фактът, че председателят на журито в „голямата“ състезателна група и дясна ръка на генералния мениджър на CIMC д-р Сун се е оказал техният възпитаник проф. Владислав Маринов.

„За нас бе гордост да видим наш ученик на толкова високо ниво в математическия свят, а за групата ни проф. Маринов бе жив стимул. Мотивиращо е да знаеш, че един от хората, които днес оценяват знанията ти в Китай, е седял на същите чинове и е попивал от същите учители, от които се учиш и ти. Така децата разбират, че няма граници в тяхното развитие и колко високо ще стигнат е резултат само от техните усилия, а ПМГ им дава здравата основа, от която се скача по-лесно.“ коментира преподавателят Динко Раднев. Той, заедно с колегите му, придружили талантите в Китай, не пропуснаха да благодарят на българското посолство в Пекин и лично на Врид. посланик Иван Димитров за подкрепата, която са получили при проблема с отменения полет на българската група, придобил медийна известност.

http://www.cross.bg/grypa-byrgas-kitaii-1476467.html#.V_HYZeiLTcc
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 23, 2015, 19:43:58
Четири медала за българския отбор по астрономия от олимпиадата в Русия

(https://www.mediapool.bg/images/240/4d23108bd596b0a500ae70738330e4a9.jpg)

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия. Тя се проведе от 15 до 23 октомври в руския град Казан, съобщи Министерството на образованието.

Стефан Иванов в IX клас от природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София е отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет. Събитието се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат още Никола Каравасилев от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН и Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе.

https://www.mediapool.bg/chetiri-medala-za-balgarskiya-otbor-po-astronomiya-ot-olimpiadata-v-rusiya-news240852.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 03, 2015, 07:15:03
Българи спечелиха 14 от общо 34 медала на Международния турнир по информатика

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2661092.jpg)

С впечатляващи резултати за България приключи седмото издание на Международния турнир по информатика, който се проведе между 27 и 29 ноември в Шумен, съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

Българските ученици спечелиха общо 3 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала в двете категории – младша и старша възраст, като български състезател е абсолютен първенец в надпреварата.

На състезанието бяха връчени общо 7 златни (3 в младша и 4 в старша възраст) 12 сребърни (4 в младша и 8 в старша възраст) и 15 бронзови (6 в младша и 9 в старша възраст) медала.

В турнира участваха състезатели от Русия, Румъния, Сърбия и България. За значимостта на състезанието говори участието на три от петте най-силни държави в състезателната информатика според класацията на Международната олимпиада по информатика за всички времена – България, Русия и Румъния. Участниците в състезанието бяха общо 142 на брой.

Ето имената на учениците, които отличиха България с медали:

Енчо Мишинев, МГ Ямбол – златен медал и абсолютно първо място (старша възраст)

Христо Венев, СМГ – златен медал (старша възраст)

Иво Дилов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)

Даниел Атанасов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)

Димитър Карев, ПМГ Хасково - сребърен медал (старша възраст)

Валентин Борисов, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Илиян Йорданов, МГ Варна – бронзов медал (старша възраст)

Иван Ганев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Андрей Андреев, МГ Плевен – бронзов медал (старша възраст)

Антон Чернев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Петър Няголов, МГ Русе – златен медал (младша възраст)

Иван Иванов, Американски колеж София – сребърен медал (младша възраст)

Радослав Димитров, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)

Атанас Добрев, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)

Председател на научния комитет на турнира е Емил Келеведжиев, ръководител на националния отбор по информатика.

Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света с 92 медала, от които 22 златни, 33 сребърни и 37 бронзови.
Международният турнир по информатика се провежда в Шумен от 2009 г. насам. Той възниква като продължение на Националния есенен турнир по информатика, който се провежда от 2001 г. отново в Шумен. Понастоящем националният турнир продължава да се провежда паралелно с международния, като повечето български състезатели участват и в двата турнира едновременно. От 2009 г. до сега българските състезатели са спечелили в състезанието общо 12 златни, 19 сребърни и 22 бронзови медала.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/01/2661093_bulgari_specheliha_14_ot_obshto_34_medala_na/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 15, 2016, 15:38:52
Сред най-добрите в света сме по природни науки

(https://i.newsroom.bg/uploads/photo_assets/2016/2016-01-14/640_1452615660-b5e698a075.jpg)

Досега от всички олимпиади по природни науки български ученици са завоювали над 700 отличия, което нарежда България в абсолютната класация сред първите 8 в света.

„Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации“, заяви президентът Росен Плевнелиев пред ученици и преподаватели по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, на която беше домакин за поредна година.

Държавният глава отчете постигнатите от младите таланти на България нови успехи през 2015 на престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. Олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти. „Сигурен съм, че вашите амбиции са по-големи и че можете повече“, обърна се към учениците Росен Плевнелиев и посочи, че успехите им се увеличават с всяка изминала година.

В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите 6 страни. Класирането на отбора по информатика през 2014 година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.

Държавният глава посочи, че е изключително горд с постиженията на младите ни таланти. „Вашите победи трасират пътя на една България на бъдещето със своето ново талантливо поколение, което успява и е подготвено за новите предизвикателства. Вие сте бъдещите лидери на България“, подчерта Плевнелиев, цитиран от пресофиса на Президентството. Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.

Плевнелиев благодари и на преподавателите за всеотдайната им работа по подготовката на олимпийците. „Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията“, посочи Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише „Чрез просвета - за България“ и посочи, че няма по-актуален лозунг за нас и днес.

http://www.economy.bg/charts/view/21665/Sred-naj-dobrite-v-sveta-sme-po-prirodni-nauki
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 30, 2016, 23:12:35
Шест олимпийски медала по математика за България

(https://m4.netinfo.bg/media/images/25602/25602116/655-402-olimpiada-matematika.jpg)

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада.
„Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата“, коментират от отбора.
Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.
България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период е взела 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици.

За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав: Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ; Виктор Балтин – сребърен медал, 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac; Иво Петров – сребърен медал, 8 ĸлac, CMГ; До виет Къонг – сребърен медал, 7 ĸлac, CMГ; Кристан Минчев – бронзов медал, ΠMГ Бypгac; Светлин Лалов – бронзов медал, 7 ĸлac, CMГ.
Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zlaten-medal-i-izkliuchitelen-uspeh-za-bylgariia-6055684
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 19, 2016, 22:15:18
Наши математици с 10 медала от Хон Конг

(https://bgnovinite.eu/images/mat.gif)

Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов - в отборното класиране. Те са от столичното 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски"и Бургаската природоматематическа гимназия "Aкад. Никола Обрешков", съобщава БГНЕС.

Ангел, който е 6 клас в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", се прибра гордо окичен със златния медал в индивидуалното класиране. Той участва за трети път на състезание извън България. Резултатът на Ангел е 15 точки, което е и максимумът.

„Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика", разказа победителят.

Той сподели, че в началото не можел да повярва, когато разбрал за златния медал. След като излязоха резултатите бях много щастлив, добави Ангел, който обмисля да се занимава с математика и занапред. Учителят по математика в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех - златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки.

„Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати", обясни още Димитров. „Много съм щастлива и много развълнувана. Цялото училище се представи много добре", коментира почти през сълзи и лелята на Ангел – Димитрина Трифонова.

Тя посочи, че цяла година децата се готвят за състезанието и непрекъснато ходят на школи. От друга страна интересът на златния медалист към математиката е възникнал още, когато е бил в детската градина.

Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия " Aкад. Никола Обрешков" пък се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. „Щастливи сме", каза Георги Апостолов от 6 клас. Конкуренцията, според него, е била сериозна - с деца от 26 държави.

„От един месец се готвим интензивно за това състезание. Преди това имахме контроли. Имаше трудни задачи, имаше и лесни, но се справихме. Като разбрахме резултата си имаше и малко разочарование, защото очаквах да се справим малко по-добре", добави ученикът.

Диян Димитров от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" се върна в България със сребърен медал за индивидуално представяне и второ място за отбора си. За състезанието се готви, откакто завършил училище тази година. Тайната на успеха му е в решаване на много задачи. Момчето обмисля да се занимава с информатика и математика и занапред. „Задачите не бяха трудни, но имаше много силни отбори", сподели още Диян.

https://bgnovinite.eu/index.php/2016-04-21-18-53-38/obshtestvo/1202-nashi-matematitzi-s-10-medala-ot-hon-kong.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 26, 2016, 08:14:24
Български ученици със сребро и бронз от международната олимпиада по биология

(https://bgnovinite.eu/images/sampledata/society/uchenici-biologiya.gif)

Четиримата ни млади биолози са се състезавали със свои връстници от 72 държави, а задачите са били на изключително високо ниво.

„22 страници за 90 минути трябваше да бъдат изпълнени четирикратно, след което на втория ден, теоретичен, те трябваше да решат 400 задачи за 6 часа”, разказа ръководител на отбора Албена Йорданова.

Цветослав Георгиев е с най-високото спечелено отличие - сребърен медал, втори за България от 26 години насам от този форум.

Тази година наистина беше особено трудна, беше просто мъчително, споделя Цветослав Георгиев.

Най-младият участник в отбора е Габриела Христова, за която това е първо международно състезание. В Ханой тя печели почетна грамота.

„Беше доста въодушевяващо да се срещнеш с такива ентусиазирани млади биолози от цял свят. Просто мисля, че наистина завързахме приятелства за цял живот и наистина е едно преживяване, което не може да се опише с думи”, каза Габриела.

С бронз от състезанието се върнаха Виктория Христова и Никола Тодоров. Участниците в българския отбор са от Софийската математическа и национална природоматематическа гимназия.

https://bgnovinite.eu/index.php/2016-04-21-18-53-38/obshtestvo/1427-balgarski-uchenitzi-sas-srebro-i-bronz-ot-mezhdunarodnata-olimpiada-po-biologiya.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 04, 2016, 07:42:17
Наши деца отвяха 80 страни на олимпиадата по химия

(https://clubz.bg/sites/default/files/styles/top_article/public/userfiles/images/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%202/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F%20%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B01.jpg?itok=YXPt_thA)

Пореден успех за България донесе олимпийският ни отбор по химия, предаде "Дарик". Нашите момчета се завърнаха днес с 4 бронзови медала от Международната олимпиада в Грузия, в която участваха повече от 80 държави.

В крайното класиране 4-мата ученици завоюваха трето място за страна ни.

Борис Борисов и Любен Бориславов от София, Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев и Янислав Данчовски от Плевен са медалистите, които донесоха 4-те бронза за страната ни от втората най-стара олимпиада в света - тази по химия.

(https://clubz.bg/ckfinder/userfiles/images/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%202/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F%20%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B02.jpg)

Пред "Дарик" те споделиха какво им е било най-трудно:

"Срещнахме се с доста трудности, които не очаквахме, но рутината, с която винаги сме действали и натрупаният опит ни дадоха необходимата увереност, за да се справим с всичко. Най-трудно ни беше да следваме определения режим, по който трябваше да действаме. Голяма част от задачите бяха свързани с грузинските кухня, минерална вода, научни открития. Това беше предизвикателство, но ни беше страшно интересно".
България участва в Международната олимпиада по Химия от 1969 г., а участниците в националния ни отбор са четирима, избрани сред най-добре класиралите се на републиканския кръг. Нашите химици са прославили страната ни в редица държави през годините и имат десетки медали.

https://clubz.bg/node/42927
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 09, 2016, 08:51:50
Българче взе медал от първенството на Азия по математика

(https://2.bp.blogspot.com/-S2WwwZocN-c/V6UFbrzHruI/AAAAAAAAD8o/ls7KKI8Lkzk_Gi2UsjsWb28wCEFg-kFrQCLcB/s759/mm.jpg)

Българският ученик Михаил Михов спечели бронзов медал от откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 2 до 6 август в Хонг Конг.

(https://3.bp.blogspot.com/-EVxV90B4k6E/V6UFbnAf72I/AAAAAAAAD8w/E_fVIMUF4lsT141qtFjQKciLmrZJ2TZSgCEw/s640/13882469_893327620812010_2183248663931845454_n.jpg)

Мишо беше единственият представител на България в състезанието, в което участваха 1 000 деца от цял свят.

Михаил е от Стара Загора, възпитаник на ПМГ „Гео Милев“. Той е член и на клуба на талантливите деца на фондация „Бербатов“. През 2015 от международни и национални състезания е спечелил 11 награди. Сред тях Гран при за абсолютен, максимален резултат на Сингапурската и Азиатска ученическа математическа олимпиада, медали от Сингапурската международна математическа олимпиада и Откритата Азиатска международна математическа олимпиада в Банкок, и други.

Поздравления и още много успехи! 

http://www.rodnoto.bg/2016/08/blog-post_19.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 10, 2016, 21:25:04
Златен медал за България от международна олимпиада по математика

(https://m4.netinfo.bg/media/images/26166/26166726/655-402-o.jpg)

Пореден международен успех за България. Този път постижението е на Любомира Димитрова от Свищов,
която донесе на родината нов златен медал от международна математическа олимпиада в Хонг Конг.
Състезанието, което показва математически способности, е престижно, но до него не се стига лесно. 
В него право на участие имат само състезатели, спечелили призови места (златен, сребърен или бронзов медал), в провели се преди това две международни състезания - "SASMO" и "Математика без граници".
 Участниците решават по 30 задачи с отворен отговор, като всички са английски език. Самото състезание продължава 90 минути.
 Успехът е пореден за осмокласничката Любомира, която учи в СОУ "Николай Катранов"
По-рано печели първото място и златен медал в Националното математическо състезание за ученици от профилирани паралелки на училища с чуждоезиков профил, сребърен медал в индивидуалното състезание на финала на Международното математическо състезание "Математика без граници".
В богата колекция на младото българче са и няколко първи места на областните кръгове на олимпиадите по математика, български език, астрономия и техническо чертане.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zlaten-medal-za-bylgariia-ot-mezhdunarodna-olimpiada-6057349
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 12, 2016, 07:01:40
Бургаски ученик стана световен шампион по IT

България вече има своя световен шампион по информационни технологии. Ученикът Георги Бошев от Бургас спечели в конкуренцията на 700 000 участници от повече от 120 държави и стана световен шампион по информационни технологии на Световният MOS шампионат (Certiport Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, САЩ.
Георги Бошев е ученик в 12 клас на ГПАЕ "Гео Милев". Подготовката му е водена от учителя по информационни технологии Димитрина Тодорова.
Освен Георги, на Световната първенство се състезаваха още трима ученици от Английската гимназия. Това са Даниела Павлова, Поля Янева и Кристиян Тодоров, подкрепени от Certiadria България.
“Certiport Microsoft Office Specialist World Championship” има за цел да тества уменията на учениците да боравят със специализираните приложения на софтуерната компания, предназначени за обработка на текст, таблици и презентации.
„Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво. Ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия организирани от училището, свързани с технологиите“, каза след състезанието Георги Бошев, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет.

- https://www.kaldata.com/IT (https://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE-112464.html)
- http://e-burgas.com/post/burgaski-uchenik-stana-svetoven-shampion-po-it-4456
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 15, 2016, 07:04:05
7 златни медала от Международната олимпиада по математика в Сингапур

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/13963099_899656343512471_3196291747174351232_o.jpg?_nc_cat=0&oh=0189591d212fffd1c6965a9a7d51868a&oe=5C014260)
https://www.facebook.com/mathematicalmail/photos/a.376971755780935.1073741828.326474020830709/899656343512471/?type=3&theater

7 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха български ученици на международната олимпиада по математика в Сингапур, всъщност всичките 11 българчета, които отпътуваха за Сингапур, се завръщат с медали за България.

Те успяха в надпревара с 760 участници от 14 страни на Азия и България.

Международната олимпиада по математика в Сингапур (Singapore International Mathematics Olympiad Challenge - SIMOC) 2016 г. се проведе в Сингапур от 12 до 15 август, 2016.

Медалите за българските участници са разпреелени така:

Златни: Демира Недева от 4 клас , гр. Пловдив, Петър Иванов от 4 клас, гр. Пловдив, Давид Йорданов – 4 клас от Русе, Божидара Амуржиева от 3 клас, Ямбол, Виктор Илиев от 4 клас от Варна, Мартин Копчев – 7 клас от ПМГ – Габрово, Георги Игнатов от 7 клас от МГ – Враца.

Сребърни: Светослав Карабалиев – 6 клас, ПМГ – Стара Загора, Христо Анастасов – 4 клас, СОУ „Максим Горки”, Стара Загора

Бронзови: Виктор Шаовчев – 4 клас, гр. Бургас, Любен Карбанов, 5 клас ПМГ – Стара Загора

Припомняме, че миналата година спечелихме 3 медала – 1 сребърен на Йоан Найденов от Враца и 2 бронзови – на Михаил Михов от Стара Загора и Живомир Грозев от Ямбол.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/14/54598/1471187579_2_559x*.jpg)

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/7-zlatni-medala-ot-Mezhdunarodnata-olimpiada-po-matematika-v-Singapur_54598.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 13, 2016, 08:05:20
Български математици се върнаха с 8 медала от олимпиада в Москва

(https://media.trud.bg/2016/09/medali-smg-265191-810x0-360x198.jpg)

Ученици от Софийската математическа гимназия спечелиха 4 сребърни и 4 бронзови медала на Олимпиада в Москва. Така отборът на София се класира на 2-ро място в първата по рода си Международна олимпиада на Мегаполисите, съобщи БНТ.

Учениците от СМГ – в битка със супер сложните въпроси и задачи по математика, информатика, физика и химия, и в съревнование с над 20 отбора от супер-градове от цял свят. И всичките 8 се прибраха с медал.

По физика и химия освен теория има и експериментална част. Освен медалите в отделните дисциплини, нашите ученици печелят и т.нар. блиц състезание – с въпроси и от четирите области.

„За мен беше най-трудно експеримента, беше ново и чудно и особено синтеза в химията. Това за мен беше най-трудно в цялото състезание“, споделя 11-токласникът Илия Кичев.

„Задачите са ниво международна олимпиада. Изискванията са толкова високи, че някои от задачите се учат в университета“, споделя абитуриентът Димитър Ружев.

Илия Кичев от 11 клас в СМГ избира химията абсолютно случайно.

Димитър Ружев от 12 клас избира физиката, защото от малък обича да си играя с разни неща, да строи: „Физиката ни дава възможност да обясним света и да построим каквото искаме“, обясни Димитър.

На въпрос какво го мотивира да жертва лятото и да се готви за Олимпиада Димитър отговори: „Какво да ви кажа, някои хора са си просто чалнати…“

„Отидох в Москва, видях огромен град, различна култура, за мен беше невероятна възможност една единствена и много се радвам, че успях да си осъществя мечтата да ида в някой голям град“, споделя Илия Кичев.

http://trud.bg/ (http://trud.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81-8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Мишок в Септември 13, 2016, 10:34:22
Мнението ми по темата няма да ви хареса но ще го кажа.
 И какво от това  че са постигнали медали и награди ?
Те са възпитани да се женят и мъжат късно да нямат повече от едно дете и да харесват всичко чуждо. Освен това и 90% от тях ще емигрират и ще работят за чужда държава.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Петкан в Септември 26, 2016, 22:55:53
Цитат
Родител написа сам учебник по родинознание

Авторът е директор на историческия музей в Добрич

(http://paper.standartnews.com/images/articles/orig_264438_bg.jpg)
Костадин Костадинов сега е директор на Регионалния исторически музей в Добрич
                             
Преди две години избухна бурен скандал, защото един родител - директорът на Регионален исторически музей Добрич Костадин Костадинов, заяви на висок глас,че в учебника  "Човекът и обществото" за трети клас историческите факти са изкривени. Две години по-късно Костадинов сам написа и издаде с помощта на председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски учебник по родинознание 1-4 клас.
Буквално часове, след като Костадинов сам пусна новината, профилът му в социалната мрежа бе залят от питания как може да се сдобие човек с буквара. Затова и авторът й я пусна да се тегли безплатно в интернет, а 5-те хиляди отпечатани броя свършиха за броени дни.
Ето и мотивите на автора за написването на учебника: "Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите "български" учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти. Опитах се да направя каквото беше по силите ми, за да спра този процес - срещах се с министри и депутати, писах писма до медии, правих протести. Резултатът, като изключим вдигнатия шум, беше нулев. Затова реших да напиша учебник по Родинознание. Учебникът няма за цел да създава някакво хипертрофирано национално самосъзнание, да създава едва ли не някакъв грандиозен национален дух у децата, не, просто ще представя българската история такава каквато е. Да, ще казва, че по време на турското робство българският народ е бил на прага на своето физическо и духовно оцеляване; да, ще казва, че по времето на цар Симеон, и не само тогава, България е една от великите сили в Европа и една от най-могъщите страни в света, нещо, което го няма в учебника; да, ще казва, че ние, българите сме дали писменост горе-долу на 1/6 от територията на света; да, ще казва, че
България
е държава
на повече от
14 века
която е най-старата в Европа и носи едно и също име от основаването си досега, което също не го пише; да, ще пише, че ние, българите, сме създатели на една от 12-те цивилизации в човешката история и това не са го казали българските учени, а един от най-добрите световни културолози Арнолд Тойнби. Това искам да знаят моите деца, това искам да знаят и всички други български деца. Каквото можах, направих. Всеки сам си кове съдбата - не знам дали така ще бъде спрян процеса на деградация и унищожаване на българския народ, но поне знам, че съм направил каквото съм могъл, а не съм седял и гледал примирено идващата гибел на България".
Авторът признава, че книжката - учебно помагало, не е съгласувано с образователното министерство. И за да е изцяло на ползу роду, Костадинов е категоричен, че разпространението е безплатно.
Учебникът започва с Вазовото "Аз съм българче".  В обръщението си към своите малки читатели авторът споделя, че в учебника ще научат защо се гордеем с това, че сме българи и препоръчва: "Познавайте историята на народа ни и го обичайте! Дървото се крепи на корените си. Обичта към род и Родина е свещена. Тя се пренася в семейството,
сред близките и приятелите ни и ни кара да работим за Отечеството си. Затова знайте кои сме ние, българите, какво сме преживели и къде е мястото ни в историята на човечеството.
Помнете, че сте неразделна част от достойния български народ!"
Помагалото започва с описание на това какво е България, как се управлява днес страната, българският народ и правата и задълженията на българските граждани.
Текстовете
са богато илюстрирани
 След това Костадинов представя в кратки текстове и снимки историята ни от създаването на България до Първата световна война. В неговия учебник има урок "Византийско иго", разказващ за краха на Първата българска държава. Костадинов разказва "Как паднала България под турско робство". А ето и какво пише за това "Защо падна България под турско робство? -  Когато турците се явили на Балканския полуостров, България била разпокъсана на много части: Търновска, Видинска, Добруджанска, българите в Македония също имали свои държави. Господарите им се ненавиждали и макар че виждали опасността, не се сговаряли да я отстранят. Те забравили, че съединението прави силата. Всеки живеел за себе си и спокойно гледал на нещастието на другите.
Българската войска била малобройна. Тя се състояла повече от наемни войници, които в боевете често минавали на страната на неприятеля срещу подкуп. Рядко българската войска била изпращана в помощ на граничните войводи на царството. Боляри и войводи не се подчинявали на царете, завиждали си, делели се и страшно враждували помежду си. Всеки болярин и войвода имал своя войска и само когато искал, помагал на царя. Много от тях - жадни за власт и богатство -доброволно минавали към неприятеля, при условие да запазят владенията си, но да плащат данък и му помагат с войска. Те живеели разкошно и трупали богатства, които събирали от народа. Населението обедняло и не можело да плаща тежките данъци. То ненавиждало всички свои управници, безсилни да го пазят от неприятели. Увличано в борби между болярите, то се самоизтребвало. Явили се и много лъжливи верски (религиозни) учители, които
го учели да не се подчинява на своите управници
 да не плаща данъци, да не работи. Поставено тъй зле, селското население не могло да покаже своята обединена сила срещу неприятеля. Ограбено от неприятелски нахлувания, претоварено с големи данъци за личните нужди на своите управници, незапазено от външни и вътрешни врагове, то не било привързано към род и родина. Всичко това помогнало на турците да печелят победа след победа, да се настанят в България и да я държат под робство близо 500 години.".
В учебника Костадинов отделя място на книжовници, царе, боляри, хайдути, възрожденци и герои. Обхванал е периода до Първата световна война, какъвто явно е материалът, който се изучава от първи до четвърти клас. Хиляди са благодарностите към автора, а той съобщи и радостна новина за всички, които искат да имат книжката, че предстои да бъде отпечатан втори тираж.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-09-25&article=264438
...
(http://offnews.bg/images/events/2016/08/31/635286/phpyez31l_559x*.jpg)
Учебникът на Костадин Костадинов започва така: „Нашата държава се казва България и в нея живеят българи“.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 29, 2016, 19:45:46
Златен и бронзов медал за Клуба по роботика на СМГ от SpaceR 2016

(https://www.smg.bg/photos/afface420021d4a1f083d7f19.jpg)

В рамките на пет дни – от 5 до 9 септември 2016 г. се проведе Международното състезание "SpaceR". Клубът по роботика на СМГ, представян от Михаил Георгиев, Явор Михайлов и Борис Алексиев, завоюва престижните Първо и Трето място, съответно в категориите "Dragster" и "Mini-sumo".

Целта на категория "Mini-sumo" е същата, както в сумо - избутване на противника извън ринга. Силата не е всичко - интелигентност и бързина също е от значение. "Dragster" състезанието е в типична "робот" версия на паралелно състезание за 25 метра. Основният принцип е да минеш правата по-бързо от конкуренцията. Победителят ще бъде роботът, който измине разстоянието в най-кратко време.

В състезанието взеха участие над 20 отбора от три страни, повечето от които студенти. Наградният фонд включва 300 лв. за всяка категория, които ще бъдат използвани за развитието на клуба и концентриране върху бъдещите постижения в областта.

https://www.smg.bg/news.php?id=483
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 12, 2016, 22:54:15
Седем медала получиха българските ученици
на Международната олимпиада по астрономия,
на която община Смолян бе домакин


(https://www.smolyandnes.com/media/k2/items/cache/bdc282c13f1bec47a5cabcf7a0c7052e_L.jpg)

Седем  медала – един златен, два сребърни и четири бронзови, спечелиха учениците от България, които участваха в XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега.
Златен медал и диплом за най-добро представяне получи Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София сред състезателите в старша възраст.
Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас /със златен медал от миналогодишната олимпиада/ и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.
Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ “Д-р Петър Берон“ - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.
Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, който се състезава в младша възраст.
Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.
Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов.
Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.
Официалната церемония по награждаването се състоя в РДТ „Николай Хайтов”. Дипломите  за участие и медалите бяха връчени от областния управител Недялко Славов, зам-кметът инж.Мариана Цекова, началника на РУО Иван Муцевски и др. Славов благодари на участниците като нарече олимпиадата „великолепно събитие”, което е признание за нашата страна, а на организаторите благодари, че се е провело в Смолян. Организаторите благодариха на областната управа, община Смолян и РУО, че са създадоха много добри условия за провеждането на Олимпиадата.
Община Смолян бе домакин на престижното научно събитие, в което участваха 78 състезатели от 16 държави.

https://www.smolyandnes.com/sedem-medala-poluchiha-balgarskite-uchenitsi-na-mezhdunarodnata-olimpiada-po-astronomiya-na-koyato-obshtina-smolyan-be-domakin
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 15, 2016, 21:49:53
Вижте и чуйте отличния пример, който дават тези пловдивски ученици (видео)

(https://i.id24.bg//i/676188.jpg)

Четирима млади господа от 7 "а" клас на СОУ "Любен Каравелов" спечелиха сърцата на пловдивчани. Plovdiv24.bg среща своите читатели с Ивайло, Боби, Йосиф и Георги.

Тийнейджърите съчетават ученето и музиката. Един ден решили и сформирали малък оркестър, започнали да свирят в междучасията, за да докажат на съучениците си, а и на цяла България, че не всички млади хора залитат по агресията и губят безсмислено свободното си време. Направили клипче със свое изпълнение, качили го в социалната мрежа и поздравленията не закъснели.

"Хората ни се радват. Казват, че сме талантливи", споделя Ивайло. Момчето дава и ценен съвет на българските деца: "Изучавайте народна музика. На мен лично тя ми дава сила."

"Няма по-добър метод за възпитание на децата от това да изучават българския фолклор", категорична е и директорката на пловдивското училище с над 80-годишна история Славка Щерева.

"В нашето училище почти всички ученици се занимават с народна музика. Средата тук е много позитивна, децата идват със желание, работят много, дават свободното си време за музиката, явяват се всяка година на редица конкурси, печелят призови места. Всичко това им дава самочувствие", споделя още тя.

Идеята на четиримата седмокласници за нея е отличен пример за това, че човек може да се почувства значим чрез доброто и красивото.

"При нас големите не тормозят малките, всички са като едно голямо семейство на сцената. Това е една чудесна връзка, създадена благодарение на общия интерес да свирят и пеят. И когато участват на международни конкурси, учениците ни добиват съзнанието, че представят не само училището и Пловдив, но и цяла България."

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vizhte-i-chuite-otlichniya-primer-koito-davat-tezi-plovdivski-uchenici-676188
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 20, 2016, 06:52:49
Наши студенти отново прославиха България (видео)

(https://bulgaros.ovh/wp-content/themes/onyx/thumb.php?src=https://bulgaros.ovh/wp-content/uploads/2016/11/55899666.png&h=400&w=600&zc=0&q=90)

Наши студенти донесоха поредно световно признание за България. Те пребориха свои колеги от университети като „Кембридж”, „Оксфорд” и „Бъркли” и спечелиха бронзов медал за страната ни.
Високото отличие е за разработка по синтетична биология, информира NOVA.
Разработката на осемте български младежи преборва 300 научни отбора от цял свят.
„Ние спечелихме състезанието с това, че успяхме да копираме способността на едно животно, наречено бавноходка, да оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури.
Пренесохме тези способности в нашата родна бактерия Лактобацилус Булгарикус“, разказа Илка Цветкова. Така те
правят бактерията още по-издръжлива.
„Когато се произвежда кисело мляко, много от тези бактерии умират заради тежките условия, на които те са подложени. Ние направихме така, че тази бактерия да е много по-устойчива и да оцелява. Така фирмите нямат загуби и производителността е много по-голяма”, обясни Илка Цветкова.

https://bulgaros.ovh/ (https://bulgaros.ovh/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 29, 2016, 19:43:55
Ученици от СМГ обраха медалите на международно състезание в Южна Корея

(https://i2.offnews.bg/events/2016/11/27/640901/php7m6ffy_559x*.jpg)

Бългapcĸитe yчeници oт Coфийcĸaтa мaтeмaтичecĸa гимнaзия „Πaиcий Xилeндapcĸи“ (CMГ) oбpaxa мeдaлитe нa Ceдмoтo мeждyнapoднo cъcтeзaниe пo мaтeмaтиĸa WМТС 2016 в Южнa Kopeя, съобщи сайтът LittleBG.

Надпреварата бе от 23 нoeмвpи дo 27 нoeмвpи, ĸaтo в нея взexa yчacтиe oĸoлo 650 yчeници, paзпpeдeлeни в 75 oтбopa oт 20 дъpжaви.

B мaтeмaтичecĸoтo cъcтeзaниe yчacтвaxa дeцa oт cтpaни ĸaтo CAЩ, Kитaй, Kopeя, Taйвaн, Taйлaнд, Филипини, Xoнкoнг, Индoнeзия, Aвcтpaлия, Eгипeт, Cингaпyp и дpyги.

Бългapия бe пpeдcтaвeнa дocтoйнo oт двa oтбopa нa Coфийcĸaтa мaтeмaтичecĸa гимнaзия.

Учeницитe бяxa paзпpeдeлeни в двe paзлични възpacтoви гpyпи – Јunіоr (yчeници дo 12-гoдишнa възpacт) и Іntеrmеdіаtе (yчeници дo 16-гoдишнa възpacт).

Cъcтeзaниeтo e в тpи eтaпa: индивидyaлeн, oтбopeн и щaфeтa.

(https://offnews.bg/images/events/2016/11/27/640901/phpe90ux9_559x*.jpg)

Учeницитe във възpacтoвa гpyпa Јunіоr ce ĸлacиpaxa нa пъpвo мяcтo в oбщoтo ĸлacиpaнe, нa пъpвo мяcтo в oтбopнoтo ĸлacиpaнe и взexa eдин злaтeн и пeт cpeбъpни мeдaлa в индивидyaлнoтo ĸлacиpaнe.

Meдaлиcтите ни са:

Ивaн Taгapeв, 6 г ĸлac – злaтeн мeдaл

Aндpeя Xpиcтoвa, 6 a ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Aнтoния Илиeвa, 6 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Блaгo Гyнeв, 6 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Бopиc Πeтpyняшeв, 6 a ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Koнcтaнтин Илиeв, 7 г ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Учитeли и pъĸoвoдитeли нa yчeницитe ca Илия Kocтoв и Mapия Toмoвa.

Учeницитe във възpacтoвa гpyпa Іntеrmеdіаtе ce ĸлacиpaxa нa чeтвъpтo мяcтo в oбщoтo ĸлacиpaнe, нa втopo мяcтo в oтбopнoтo ĸлacиpaнe и взexa двa злaтни и чeтиpи cpeбъpни мeдaлa в индивидyaлнoтo ĸлacиpaнe.

Meдaлиcтите са:

Eвгeни Kaйpяĸoв, 9 e ĸлac – злaтeн мeдaл

Ивo Πeтpoв, 9 e ĸлac – злaтeн мeдaл

Aннa Mиxaлĸoвa, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Eвa Kopтeзoвa, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Ивaн Гeopгиeв, 8 б ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Cвeтлин Лaлoв, 8 д ĸлac – cpeбъpeн мeдaл

Учитeл нa yчeницитe oт 9 ĸлac e Илиaнa Цвeтĸoвa, a yчитeли нa yчeницитe oт 8 ĸлac и pъĸoвoдитeли нa oтбopa ca Eлeнa Kиceлoвa и Baня Дaнoвa.

https://offnews.bg/ (https://offnews.bg/news/Nauka_34/Uchenitci-ot-SMG-obraha-medalite-na-mezhdunarodno-sastezanie-v-IUzhna_640901.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 04, 2016, 20:14:54
Тази информация е от 2015г.

Ученици от Търговската гимназия в Пловдив
възраждат духа на полк. Борис Дрангов


(http://mediacafe.bg/content/news/2015/2/0000008096_w663.jpg)

Живеем във времена, в които по-голямата част от младежта нехае за миналото си и е апатична към настоящето

Най-популярното твърдение е, че ценности при подрастващите или напълно липсват, или са подменени. Точно в такива времена едни пловдивски ученици ни показват колко много грешим в оценките си.

(http://mediacafe.bg/content/upload/images/2015/kulturaobzor/ntg-vasil-levski3.jpg)

„Патриотизмът е една крайна необходимост, без която една държава не може да продължи напред. Той трябва да е залегнал в много ранна възраст в абсолютно всички от нас. Още с възпитанието от семейството, а след това в училище и в различните учреждения, в които ще бъдем през нашия живот. Днес ние ще поставим началото на едно такова сдружение, което да съхрани патриотизма у нас и да го разпространи навсякъде. Основната ни задача и цел е съхранението на българщината”,  така председателката на дружеството Илияна Аризанова коментира необходимостта от съществуването на това сдружение.

Организиране на дискусии, беседи, лекции, културни мероприятия в училище и извън него, поддръжка на исторически паметници и отдаване почит на големи исторически личности са само част от бъдещата активност на младите родолюбци от Националната търговска гимназия "Васил Левски".

(http://mediacafe.bg/content/upload/images/2015/kulturaobzor/ntg-vasil-levski2.jpg)

Патронът на организацията – полк. Борис Дрангов също не е случайно име за град Пловдив. Следвоенното обучение на прочутия български военен  е в трети конен полк на територията на града, а по време на най-кървавите сражения през Първата световна война, полк. Борис Дрангов е командир на 9ти пловдивски пехотен полк

„Полк. Борис Дрангов за нас е символ и въплъщава идеала за национално обединение на Велика България. Ние сме длъжни да спазваме неговия завет и да го помним”, споделиха, като мотивация за избора на патрон на сдружението, учениците.

Следващото мероприятие на Сдружението ще бъде лекция с внучката на именития полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, която ще се проведе този четвъртък в Национална Търговска Гимназия "Васил Левски".

Ученическо Сдружение „полк. Борис Дрангов” беше учредено на 28 януари в Национална Търговска Гимназия, гр. Пловдив.

http://mediacafe.bg/novini/obrazovanie/Uchenitsi-ot-Tyrgovskata-gimnazija-vyzrazhdat-dukha-na-polk-Boris-Drangov-7714 (http://mediacafe.bg/novini/obrazovanie/Uchenitsi-ot-Tyrgovskata-gimnazija-vyzrazhdat-dukha-na-polk-Boris-Drangov-7714)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 17, 2016, 15:14:01
Българин е обявен за математик №1 на престижен университет

(https://cdn2.trafficnews.bg/2016/08/27/c0adff033c1a8fbb3bc54496d618f529.jpg)

Повод за гордост! Българин е обявен за математик №1 на престижен университет
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика
19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън - "Тафтс". Той получава отличието още в края на първата година от следването си.
Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево, макар учителите от бургаската математическа да са го открили за науката, разказва БТВ. Уменията му са оценени и в университета в Бостън.
„Професорите много бързо забелязаха и оттам нататък с тяхна помощ, с тяхно съдействие успях да спечеля наградата", казва младежът.
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика.
В САЩ се е адаптирал бързо и дори участва в университетска рок група, но дори и през лятото отделя време за математиката и винаги разпуска с любимата китара.

https://trafficnews.bg/komentari/povod-gordost-balgarin-e-obiaven-matematik-1-prestizhen-55619/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 21, 2016, 13:08:06
Първо място на международната олимпиада по астрономия и астрофизика за българския отбор

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2016/12/20/65526/1482219487_3_559x*.jpg)

С купища медали и абсолютното първо място и златен медал в отборното класиране ще се завърнат днес българските олимпийци по астрономия и астрофизика.

От 9-ти до 19-ти декември в Индия се проведе Х Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Домакин бе град Бубанешвар на източнoтo крайбрежие на Индия.

България бе представена от пет ученика, като всеки един от тях спечели отличие:

* Бойко Борисов, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – сребърен медал;
* Александър Атанасов, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен – бронзов медал;
* Феодор Кономаев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – бронзов медал;
* Теодор Алексиев, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – почетна грамота;
* Виктор Мирев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – почетна грамота.

Особено голям успех за нашия отбор е абсолютното първо място и златен медал в отборния тур на олимпиадата. В него се поставят задачи върху които състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране.

Това е първи подобен успех за страната ни, като отличителното е, че резултатът на нашите ученици е само с 1т. по-малък от максималния възможен.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, докторант в катедрата „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

В олимпиадата се включиха повече от 220 ученика от 42 страни от цял свят. Тази година за първи път в олимпиадата се включи отбор от Африка, като това бе отборът на Мали. Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Характерното за тазгодишната олимпиада, бе че задачите бяха особено разнообразни и интересни и покриваха широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд. Необичайният месец за провеждане на олимпиадата е избран, защото през летните месеци, в тази част на Тайланд, е дъждовният период от годината.

Подготовката и заминаването на българската олимпийска делегация в Индия тази година бе възможно благодарение успешно събраните средства на благотворителен концерт, който се проведе през януари в НДК. Отборът бе подпомогнат и от Фондация „Америка за България“.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/12/20/65526/1482219638_4_559x*.jpg)
Бубанешвар

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 3 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

https://nauka.offnews.bg/ (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Parvo-miasto-na-mezhdunarodnata-olimpiada-po-astronomiia-i-astrofizika_65526.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 28, 2016, 13:15:12
Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади

(https://webnews.bg/uploads/images/14/7614/257614/768x432.jpg?_=1476288619)

61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст), информират от МОН.

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ с два златни медала: от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив на Международна олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст;

Енчо Иванов Мишинев от МГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна  и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─ гр. Плевен (39 ученици).

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

https://trud.bg/ (https://trud.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-61-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 23, 2017, 11:38:01
Блестяща победа на математиците от СМГ, Оксфорд я обяви за световен лидер (видео)

Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция в БТА.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране.

В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора. "Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях", каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова.

"Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света - математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година - равномерно, отлично представяне - има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни", обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. "Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание - в къщи сядаш и решаваш задачи", разказа сребърният медалист.

Друг участник в международното състезание - Христо Велев, разказа: "По време на състезанието, в свободното време в общежитието, писах драйвър за лаптоп за едно от устройствата и горе-долу започна да работи добре. Той е да командва различните цветове, докато компютърът работи". Неговият учител го похвали, че Windows има аналогичен драйвър, но на по-ниско ниво от това, което момчето е направило за удоволствие.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. "Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа", разказа учител.

За изключителния успех на българските математици Александър Чергански от 12 клас разказа: "Състезанието е индивидуално, отборното класиране е в резултат от успеха на всички седем души. Дават се задачи по математика, информатика, физика. По физика първия ден са теоретични задачи, вторият - практически. Времето е кратко и задачите са трудни".

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. "Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава", поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото - на Беларус. "Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора - на малко точки бяха от нас", поясниха учители.

"Абсолютно коректно се държаха всички - и спечелилите, и загубилите, нямаше завист. Журито беше международно с професори-преподаватели, които готвят задачи и за международна олимпиада", каза Стоянов и поясни, че има припокриване на националните отбори и отборът от СМГ.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет. "Там са приети най-много студенти, които са учили в едно училище - нашето СМГ", с гордост каза директорът. Той даде пример, че 11 от 156-те випусници през тази година на Столичната математическа гимназия випуск са приети в Оксфорд.

На настоящата 12 олимпиада в Казахстан отборът от СМ се е представил блестящо:

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал.
Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки. 

В отборното класиране СМГ е на първо място. Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

https://news.bg/education/blestyashta-pobeda-na-matematitsite-ot-smg-oksford-ya-obyavi-za-svetoven-lider.html?#_=_
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 31, 2017, 08:56:02
Български ученици се класираха на призови места в европейския
конкурс по астрономия „Хвани звезда“


(http://nao-rozhen.org/news/fr59_files/image001.jpg)

Три български ученически екипа се класираха на призови места в най-големия в Европа конкурс по астрономия за ученици „Хвани звезда“. Целта на конкурса е да насърчи учениците да работят заедно, да научат повече за астрономията и за астрономическите обекти. На трето място е класиран проекта “Dark Matter In The Classroom” на ученически екип от Шуменската езикова гимназия, с ръководител Анета Маринова.
 
На пето място са двата проекта на учениците от Хасково с ръководител Йоанна Кокотанекова „The Bolide“ и „Prominences in H alpha and He II“.
Два от проектите са подготвени на базата на наблюдения, проведени по време на летни наблюдателни школи в НАО-Рожен.
 
НАО Рожен, заедно с Европейската Южна обсерватория е спонсор на Европейския конкурс, като предоставя трите големи първи награди, а именно 30 минути дистанционни наблюдения със своите телескопи – 2m RCC, 50/70 Schmidt и Zeiss-600. Това ще даде възможност на учениците от Европа и България да работят с професионални астрономически инструменти и с помощта на астрономите от НАО-Рожен да се опитат да решат интересни астрофизични проблеми.
 
http://nao-rozhen.org/news/fr59.html (http://nao-rozhen.org/news/fr59.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 28, 2017, 23:50:40
Обрахме медалите на Балканиадата по математика 2017

(https://littlebg.com/wp-content/uploads/2017/06/JBMO-2.jpg)

1 злaтeн, 11 cpeбъpни и 6 бpoнзoви мeдaлa ca oбщитe peзyлтaти нa тpитe oтбopa, ĸoитo пpeдcтaвиxa Бългapия ĸaтo дoмaĸин нa Mлaдeжĸaтa Бaлĸaнcĸa oлимпиaдa пo мaтeмaтиĸa, ĸoятo ce пpoвeдe във Bapнa.

Tpaдициoннoтo ycпeшнo пpeдcтaвянe бeшe пpoдължeнo oт oтбop Вulgаrіа А, ĸoйтo пpeдcтaви cтpaнaтa c 6 мeдaлa – 1 злaтeн и 5 cpeбъpни. Oтбopът зaвъpши втopи в цялocтнoтo ĸлacиpaнe, a дoпълнитeлнитe oтбopи – Вulgаrіа В и Вulgаrіа С зaвъpшиxa cъoтвeтнo пeти (5 cpeбъpни и 1 бpoнзoв мeдaли) и дeceти (5 бpoнзoви и 1 cpeбъpeн).
Ocнoвният oтбop Вulgаrіа А пocтигнa изĸлючитeлни пocтижeния в cъcтaв:

Cвeтлин Лaлoв – 8 ĸлac, CMГ – 36/40 т. – злaтeн мeдaл
Cтeфaн Xaджиcтoйĸoв – 8 ĸлac, CMГ – 31 т. – cpeбъpeн мeдaл
Бopиcлaв Kиpилoв – 7 ĸлac, ΠЧMГ – 31 т. – cpeбъpeн мeдaл
Maтeй Πeтĸoв – 9 ĸлac, HΠMГ – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Mиxaeлa Глeдaчeвa – 8 ĸлac, ΠЧMГ – 22 т. – cpeбъpeн мeдaл
Дo Bиeт Kьoнг – 8 ĸлac, CMГ – 19 т. – cpeбъpeн мeдaл

B Бaлĸaнcĸoтo cъcтeзaниe yчacтиe взexa нaд 100 yчeници oт Бaлĸaнcĸитe и няĸoлĸo гocт дъpжaви, в пocлeднитe в ĸoитo ce вĸлючвaт дoпълнитeлнитe ни oтбopи – Вulgаrіа В и Вulgаrіа С в cъcтaв:

Вulgаrіа В: pъĸoвoдитeли – Cтoян Heнĸoв и Πeтя Toдopoвa

Mapтин Cтeфaнoв – 8 ĸлac, CMГ – 25 т. – cpeбъpeн мeдaл
Димитъp Hиĸoлoв – 8 ĸлac, MГ Bapнa – 19 т. – бpoнзoв мeдaл
Гaлин Toтeв – 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 27 т. – cpeбъpeн мeдaл
Диян Димитpoв – 8 ĸлac, CMГ – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Mapтин Koпчeв – 7 ĸлac, ΠMГ Гaбpoвo – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Гeopги Злaтинoв – 7 ĸлac, ΠMГ Блaгoeвгpaд – 22т. – cpeбъpeн мeдaл

Вulgаrіа С – pъĸoвoдитeли – Ивaн Aнгeлoв и Eлeнa Kиceлoвa

Гeopги Πeтĸoв – 7 ĸлac, MГ Bapнa – 16 т. – бpoнзoв мeдaл
Kaлoян Янчeв – 7 ĸлac, MГ Bapнa – 13 т. – бpoнзoв мeдaл
Mapĸ Kиpичeв – 8 ĸлac, MГ Bapнa – 21 т. – cpeбъpeн мeдaл
Aндpeй Цoчeв – 9 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 14т. – бpoнзoв мeдaл
Mapиaнa Бoяджиeвa – 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 10 т. – бpoнзoв мeдaл
Beceлинa Ивaнoвa – 7 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 12 т. – бpoнзoв мeдaл.

https://littlebg.com/obrahme-medalite-na-balkaniadata/#
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: FLEKTARN в Юни 29, 2017, 00:26:17
Жалкото е когато четейки тази новина, знаеш, че след 10 години, 90% от тези хора няма да са тук, а някъде ще скитат да лижат чужди за*ници.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 10, 2017, 15:10:53
4 медала за българския олимпийски отбор от Балканската олимпиада по информатика

(https://nauka.bg/wp-content/uploads/2017/07/BOI_2017-e1499672482382.jpg)

Един златен, два сребърни и един бронзов медал за резултатите на българския олимпийски отбор от Балканската олимпиада по информатика, която се проведе от 2 до 8 юли в Молдова. В престижното състезание се включиха отбори от 12 държави, а България се класира на второ място след Румъния.

Българския олимпийски отбор по математика се състезава в състав: 

Радослав Димитров – златен медал,

Енчо Мишинев – сребърен медал,

Виктор Терзиев – бронзов медал,

Петър Няголов – бронзов медал.

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Павлин Пеев.

„Успехите на Балканската олимпиада по информатика са доказателство за добрата подготовка на състезателите и желанието да проведем Първата младежка европейска олимпиада по информатика именно в България през септември. Добрите резултати на отборът по информатика са се превърнали в традиция, надяваме се да бъдат и вдъхновение за по-малките участници в бъдещи състезания“, коментират от СООПН.

***

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 726 медала – 132 златни, 244 сребърни и 350 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

https://nauka.bg/ (https://nauka.bg/4-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 07, 2017, 13:23:07
3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови медали и почетна грамота на олимпиадата по лингвистика

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2017/08/05/90459/1501930763_3_559x*.jpg)

Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота завоюваха нашите представители на XV-тата Международна олимпиада по лингвистика. Българският олимпийски отбор по лингвистика се завръща с общо 8 отличия от най-голямото състезание в дисциплината в световен мащаб за представители в гимназиална възраст.

Това постижение поставя България в топ 3 на световната ранглиста по общ брой медали.

Отборът пристига днес в 18:25 ч. на Летище „София“, Терминал 2

В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезателя от  27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас:

Отбор 1:

Асел Исмолдаева, 11 кл, МГ Варна - сребърен медал

Здравко Иванов, 10 кл, СМГ - златен медал

Тина Владимирова, 12 кл, СМГ - бронзов медал

Валентин Димов, 12 кл, 91 НЕГ София - златен медал

Отбор 2:

Виктор Балтин, 9 кл, ППМГ Бургас - почетна грамота

Мартин Николов, 10 кл, ПЧМГ София - бронзов медал

Емил Инджев, 11 кл, ПМГ Русе - бронзов медал

Елена Кескинова,  9 кл, СМГ - златен медал

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/08/05/90459/1501930771_7_559x*.jpg)

От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по лингвистика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България“. Тази година спонсори на националния отбор по лингвистика бяха и Chaosgoup, Ontotext, Walltopia, ScaleFocus и Astral Holidays.

За Елена, Емил, Виктор и Мартин това е първа Международна олимпиада. Виктор Балтин е най-младият участник, който има завоювано първо място на Руската традиционна олимпиада по лингвистика тази година. Здравко Иванов се завърна с първо място от РТО тази година, а Тина Владимирова е участникът с най-голям стаж на международни олимпиади. Тя се състезава от 2014 г., а през 2017 г. отново печели първо място на Руската традиционна олимпиада.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Александър Велинов е ръководител на отбора ни от 2003 г. насам. Той е преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г. и председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. Веселин Златилов е преподавтел в ПЧМГ и СМГ в София. Любомир Златков работи в ИМИ-БАН, секция “Математическа лингвистика”.  Участие в подготовката на отборите взе и д-р Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада по лингвистика е инициирана от България и е проведена в Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от Ранглистата на МОЛ от началото до сега. В класацията участват общо 10 български представители, а в отборното класиране за всички времена страната ни има 3 отбора, като начело е тимът от 2004 г. с два златни идва сребърни медала.

Към 2017 г. участниците са донесли на страната ни общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/3-zlatni-1-srebaren-3-bronzovi-medali-i-pochetna-gramota-na-olimpiad_90459.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Август 08, 2017, 06:54:57
Българският отбор по математика се прибра с 19 медала и купа от Азия

(https://almanews.bg/wp-content/uploads/2017/08/bulgarski-matematici-696x522.jpg)

Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков е шампион по математика от Азия оупън 2017 – AIMO, съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума. На Откритото първенство на Азия по математика, който се провежда в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, младите български математици постигнаха грандиозен успех.

Те се завръщат в Родината с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала. Останалите старозагорци също се представиха добре. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” – със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Общо 19 български ученици, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на престижния форум, след квалификационните състезания – SASMO и „Математика без граници”. Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г. на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник.

Успехът на Теодор Танков е поредният на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Това е най-големият успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

https://almanews.bg/ (https://almanews.bg/2017/08/07/bulgarskiqt-otbor-po-matematika-se-pribira-s-19-medala-i-kupa-ot-aziq/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Петкан в Ноември 13, 2017, 19:04:16
Българче смая журито на конкурс в Москва, сравняват го с Моцарт

Българче виртуоз обра наградите в Меката на клавирното изкуство - Москва. Казва се Ивайло Василев и е на 10 години.
(https://m4.netinfo.bg/media/images/32750/32750142/80-49-bylgarche-moskva-piano.jpg)

(https://m4.netinfo.bg/media/images/32750/32750139/80-49-piano-bylgarche.jpg)
Той е единственият награден на галаконцерта и единственият, извикан на бис.
Според московското жури, Ивайло е без конкуренция. И, ако не беше заявката му за лични облик и стил, със сигурност всички щяха да го сравняват с Моцарт.
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/10-godishno-bylgarche-e-noviiat-mocart-video-6076029 (https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/10-godishno-bylgarche-e-noviiat-mocart-video-6076029)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 01, 2017, 14:59:12
Български студенти на второ място в света по синтетична биология

https://www.vbox7.com/play:4e1c635434 (https://www.vbox7.com/play:4e1c635434)

Световно признание за български студенти по биология и медицина. Те завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света.

Те са млади, талантливи и нахъсани да докажат, че са най-добрите в света. И го правят. Грабват сребърен медал за България сред конкуренцията на 310 отбора от 44 страни.

„Това ни поставя едно ниво над „Харвард” и Масачузетският технологичен институт, които взеха бронзов медал тази година, което означава, че ние растем много по-бързо за една година”, обясни Илка Цветкова.

В отбора са студенти от биологическия факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София. Подготвят се в лабораториите на „София тех парк”. Проектът им представлява регулиране на мутациите на ешерихия коли.

„Освен че е вредна, това, което повечето хора знаят, тя може да бъде много по-полезна. Като ние можем да направим да бъде полезна. Може да се използва за производството на различни витамини, белтъци, продукти, които могат да се приложат в индустрията”, обясни Илка Цветкова.

„Ако я мутираме, така че да я направим безвредна, по този начин се правят ваксините. Избират се щамове, които нямат тези патогени. Нашето откритие ще подобри сферите на медицина, фармокология, земеделие и вкусовата промишленост, като им позволява по-евтин начин за производство”, заяви Борян Спасов.

Това е второто  признание от цял свят за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

https://nova.bg/ (https://nova.bg/news/view/2017/11/29/199942/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/)

(http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2017/11/30/fe81a311cccac459a02ccf851225507e.jpg)

/КРОСС/ Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света, съобщава БНР. Студентското състезание се проведе в Бостън от 9-и до 13-и ноември. Участваха 310 отбора от 44 страни.

Синтетичната биология е сравнително младо направление, за България е изключително ново, каза участничката в българския отбор Илка Цветкова от Софийския университет.

„Идеята е чрез дадени конструкти и организми да можеш да създадеш нещо, което желаеш, т.е. организмите да могат да продуцират дадени белтъци или витамини - ти да ги накараш те да правят това, което ти е необходимо и може да се приложи в индустрията. Нашият проект беше застъпен именно в това направление. Ние целяхме нашият продукт да е приложим във фармацевтичните компании, хранително-вкусовата промишленост, медицината. Той е иновативен и много по-евтин по отношение на консумативи и получаване на самите продукти", коментира Илка Цветкова.

Ние сами си набавихме спонсори, но за щастие само за консумативи, каза Борян Спасов от Медицинския университет, който също е част от българския отбор. Той каза още:

„Това е идеята на състезанието - не само да си направим сами проект, но и да си търсим сами финансиране, също и една много основна част в състезанието - да се разпространим, т.е. - направихме много публични изяви, показахме на хората какво правим".

Това е второто световно отличие за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

http://www.cross.bg/yniversitet-sami-sustezanieto-1562068.html#.WiFSdfll-M8 (http://www.cross.bg/yniversitet-sami-sustezanieto-1562068.html#.WiFSdfll-M8)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 02, 2018, 13:26:53
Световен успех за математик от Казанлък

(https://www.zakazanlak.bg/images/784x0-resize/uploads/2018/01/5f8213720f5b3fe71d8b8e2990255735.jpg)
Тримата възпитаници на ППМГ- Александър е вдясно

Осмокласникът от ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Александър Проданов единственият българин финалист, класирал се с максимален брой точки в десетото издание на олимпиадата по математика на международната фондация „Леонард Ойлер” и Санкт – Петербургския университет. Олимпиадата е известна още като Ойлеровата олимпиада.
В изключително престижното и тежко международно математическо състезание са участвали 4 000 млади математици от 22 страни.

Сред финалистите, получили максимален брой точки, най- много – 23-ма са представители на Русия, 3-ма на Узбекистан и по един от Испания, Казахстан и България.
Казанлъшкият ученик е с максимален резултат в квалификацията на „Формула на Единството”.
Още няколко обещаващи български надежди в математиката са с добро класиране от това международно състезание.
Шестокласниците Мария Дренчева и Светослав Развигоров от Софийската МГ и Ясен Пенчев от ППМГ – Габрово са с резултат от 54 точки и са в челото на класирането. С резултат 54 точки е и Мартина Илиева от 9 клас – Варна.


На финала, който за България ще се проведе през февруари тази година в Стара Загора, се класират ученици от математическите гимназии в Благоевград, Варна, Габрово, Казанлък, Перник, Пловдив, Русе,Сливен, София и Стара Загора.
Освен Александър Проданов, във финалите на Ойлеровата олимпиада ще участват още двама представители на казанлъшката математическа гимназия- осмокласникът Петър Хитров и деветокласникът Стелиян Цветанов.

Официален представител на състезанието за България е Педагогическа асоциация „Образование без граници” – Стара Загора. Работите на българските участници, спорещи за мясот на фанала на престижнто международно математическо състезание са проверявани от журито на олимпиадата в Санкт Петербург.

https://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/svetoven-uspeh-za-matematik-ot-kazanlk-6587 (https://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/svetoven-uspeh-za-matematik-ot-kazanlk-6587)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 15, 2018, 18:18:02
Ученик открива в София трета самостоятелна изложба

(https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/K/kristian.jpg)

15-годишният Кристиан Зарков открива на 16 януари своя самостоятелна изложба живопис в  сградата на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн в София. От съвсем ранна възраст рисуването е основното занимание на учиника. През 2012 и 2013 година посещава „Детска лятна академия“ организирана от НХА , където е забелязан и оценен като абстракционист. Участва в два пленера организирани от Академията. През годините  печели няколко награди в организирани Конкурси за детска рисунка, като по значителни са: 2013г. Специална награда от конкурса “НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕЧКО УЗУНОВ” организиран от  Национално училище по пластични изкуства и дизайн ”Акад. Дечко Узунов”- Казанлък и 2015г. 3-то място в Конкурс за детско творчество, посветен на 25 годишнината на КНСБ съвместно с 51 СОУ „Елисавета Багряна” и съдействието на СБУ на тема „Какъв искам да стана?”. Има две организирани самостоятелни изложби през 2014 година поставена в 36 СУ "Максим Горки" гр.София и през 2015/2016 година в 51 СУ „Елисавета Багряна”. В момента Кристиан учи в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. София с профил  „Компютърно проектиране и десениране на тъкани и площни изделия“ и посещава Международна Компютърна Академия IT STEP с профил за допълнително обучение по компютърна графика и дизайн.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 16, 2018, 09:54:36
Нов успех и медали за български ученици от престижна международна олимпиада

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201801/1516054852-2691.jpg)

1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха учениците от Софийската математическа гимназия от XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. Тя се проведе в периода 10 – 15 януари 2018 г. в Алмати, Казахстан. В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят, информира Нова телевизия. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини. България бе представена от 5 отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен. Индивидуални медали: В раздел „Математика” Кирил Бангачев и Борислав Антов се завръщат със сребърни медали, а Калоян Алексиев – с бронзов медал. В раздел „Информатика” Виктор Терзиев завоюва златен медал, а Илия Божинов – бронзов медал. В раздел „Физика” Георги Александров се завръща със сребърен медал. В отборната надпревара Софийска математическа гимназия завоюва трета награда. Ръководители на отбора ни са учителите: Румяна Караджова, Петя Тодорова и Васил Тинчев.   Всички български състезатели се представиха традиционно на високо ниво и предизвикаха заслужено уважение сред останалите участници в олимпиадата. Отборът ни пристига утре, 16 януари 2018 г.,на летище София  с полет от Истанбул в 15:05 ч.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/nov-uspekh-i-medali-za-blgarski-uchenitsi-ot-prestizhna-mezhdunarodna-olimpiada_news571744.html (https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/nov-uspekh-i-medali-za-blgarski-uchenitsi-ot-prestizhna-mezhdunarodna-olimpiada_news571744.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 23, 2018, 23:00:49
Три българчета са шампиони на Тайланд по математика

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2018/02/23/103456/1519400880_4_559x*.jpg)

На 21 февруари в столицата на Тайланд се проведе финалът на Тайландската международна олимпиада по математика. В него участваха 1500 ученици от 12 страни и 48 българчета от подготвителен клас до 12 клас от 13 български града, класирани за финала след квалификация, състояла се в България на 17 декември 2017 г.

Състезанието се проведе в 11 възрастови групи за 2 часа върху 30 задачи.

Три българчета са шампиони на Тайландската олимпиада по математика за 2018 година и тази вечер ще донесат в България купите на победители. Това са:

Мартин Матов от 40 детска градина в София - Шампион в предучилищна група;

Йордан Стоянов от Начално училище „Т. Влайков” от Пирдоп – Шампион сред първокласниците;

Ясен Пенчев от ПМГ в Габрово - Шампион сред шестокласниците.

Българският Вицешампион на Тайландската международна математическа олимпиада - Давид Цаков от СМГ - завоюва Вицешампионската титла, придружена със златен медал и единствена купа за първи резултат в световната класация за VI клас.

Мартин Матов и Йордан Стоянов са възпитаници на Школата по математика за талантливи деца към Детската академия на науките, изкуствата и спорта.

https://nauka.offnews.bg/ (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Tri-balgarcheta-sa-shampioni-na-Tajland-po-matematika_103456.html)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: HighVoltage в Април 17, 2018, 17:05:32
http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_uuhfowak (http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_uuhfowak)
Институтът по роботика при БАН /ИР-БАН/ организира Иновационен форум под наслов "Роботиката за България на утрешния ден". Събитието е в рамките на кампанията "БАН представя своите институти" и е част от Българското председателство на Съвета на ЕС. В началото на форума директорът на Института по роботика акад. Чавдар Руменин обясни какво представлява роботиката, а именно - една обединителна връзка между сензорика, мехатронни системи и изкуствен интелект. Върху тази платформа са създадени иновационните технологии на института, които са насочени преди всичко към националната индустрия и обществото, допълни още акад. Руменин. Програмата на форума включваше демонстрации на иновативни роботи от различни европейски и национални проекти. Учените от Института по роботика към БАН работят по различни проекти и с ученици от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.
 Ивелин Стоянов, ученик в 11 клас от гимназията в Правец, представи 3D принтер, на който могат да се принтират различни прототипи, разработени в БАН. Той показа изцяло 3D-принтиран модел на Леонардо да Винчи от екопластмаса, както и нехуманоиден крачещ робот с патент от БАН. Ученикът добави, че работят и по проект, ориентиран към деца със специални образователни потребности.
(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/345/Image_6820345_126.jpg)
Целта е да се интегрира мозъчно – компютърния интерфейс и хуманоидния робот, да се предостави иновативна технология, която да подпомага педагозите, работещи с тези деца.
Ивелин обяснява, че според проучванията има разлика между мигането с очи при деца с аутизъм, затова е създаден софтуерен алгоритъм за обработка и филтриране на ЕЕГ – вълните при мигане, предавани от устройството в реално време.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Май 01, 2018, 21:58:32
Четири медала по химия за България в Беларус

(http://olympicbg.org/media/cache/gallery_large/uploads/media/default/0001/02/0026cd429b504d2331075f085870f650a7332862.jpeg)
3 сребърни, 1 бронзов медали и специална награда за българския отбор на
Менделеевската олимпиада в Беларус, 2018

От 22 до 28 април в град Минск, Беларус, се проведе 52-арата подред Международна Менделеевска олимпиада по химия. Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг. Тази година в ММОХ участваха най-много държави в историята на състезанието - 130 учстници от 22 държави.

Тази вечер на Летище София каца българският отбор, който заслужи 4 отличия: 3 сребърни и един бронзов медали. В крайното класиране Евгени Стателов получи наградата за най-добре представил се участник в експерименталния кръг.

Националният отбор на ММОХ 2018 се завръща със следните отличия:

Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - сребърен медал; специална награда в практическия кръг;
Петър Христов, 12 клас, СМГ - сребърен медал;
Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново - сребърен медал;
Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - бронзов медал;
Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Международната Менделеевска олимпиада по химия се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а след по-миналата година - и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

България ще участва и в 50-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2018 г. в Чехия и Словакия.

http://olympicbg.org/news/chetiri-medala-za-balgariya-po-himiya-v-belarus (http://olympicbg.org/news/chetiri-medala-za-balgariya-po-himiya-v-belarus)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 19, 2018, 20:52:40
Един златен, два сребърни и два бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zzDSC_0171-1024x576.jpg)

Нов страхотен успех за българските ученици в международна надпревара. Нашите гимназисти спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала от Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Така всичките ни 5 участника си тръгват от Москва с отличие. Златният ни медалист е Георги Александров (СМГ, 11 клас), със сребро се окичиха Стефан Иванов (ППМГ ‘“Никола Обрешков“, 11 клас, гр. Бургас) и Таквор Баронян – (Darbi College, 12 клас, гр. София), а бронзовите медали спечелиха Иво Петров (СМГ, 10 клас) и Руско Русков (ПГПАЕ, 12 клас, гр. Бургас). Техен ръководител в Москва бе Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Екипът на MediaBricks.bg посрещна медалистите ни Георги, Стефан, Таквор, Иво и Руско тази нощ на летище София. Уморените и щастливи шампиони споделиха, че са изключително доволни от представянето си. За разлика от Международната олимпиада, задачите на Европейската са били по-кратки като условие и оставят повече ученикът да мисли и да решава. Техният ръководител Нено Тодоров радостно обобщи, че в този формат състезанието се провежда за втори път и нашите състезатели са подобрили представянето си спрямо миналата година. Завоюваните медали в конкуренция с още 115 участника от 23 държави е поредният голям успех за учениците ни.

Ето ги и медалистите:

Георги Александров – СМГ, 11 клас – златен медал

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zzDSC_0165-1024x768.jpg)

Таквор Баронян – Darbi College, 12 клас, гр. София – сребърен медал

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zz1DSC_0165-1024x768.jpg)

Стефан Иванов – ППМГ ‘“Никола Обрешков“, 11 клас, гр. Бургас – сребърен медал

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zz1DSC_0164-1024x768.jpg)

Иво Петров – СМГ, 10 клас – бронзов медал

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zz1DSC_0163-1024x769.jpg)

Руско Русков – ПГПАЕ, 12 клас,  гр. Бургас – бронзов медал

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zz1DSC_0162-1024x768.jpg)

И техният ръководител Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/06/zz1DSC_0171-1024x768.jpg)

Европейската олимпиада по физика е състезание за гимназисти. То се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г. Тази година беше второто издание на EuPhO, която се проведе в Москва. Участваха състезатели от 23 държави, като всяка страна изпраща по 5 ученика. Така нашите 5 участника се състезаваха в конкуренция с гимназисти  от Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Казахстан, Латвия, Македония, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария, Таджикистан и Турция. Концепцията за EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения.

За успеха на българските ученици поздравления заслужават и преподавателите, които са подготвяли медалистите ни: Георги Стойчев (ППМГ Бургас), Илиян Петров и Стоян Бахчеванов (СМГ), Венета Манева (ПГПАЕ, Бургас). Не на последно място трябва да отбележим и приноса на Теодосий Теодосиев и Никола Каравасилев, в чиито школи някои от медалистите ни са се подготвяли.

https://mediabricks.bg/ (https://mediabricks.bg/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%BE%D0%B2/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: HighVoltage в Юни 21, 2018, 13:12:45
Този месец на 7.06.2018г.
Отбелязваме 30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров
За подготовката, рисковете, лишенията и уникалните експерименти, за пътя от читалището в родния Омуртаг до това да станеш втория български космонавт – вижте историята във видеото

[youtube]CM0I-dX4PvA[/youtube]

(https://static.panoramio.com.storage.googleapis.com/photos/large/14521067.jpg)
Музей на авиацията - гр.Омуртаг

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята. В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Александър Александров, Анатолий Соловьов и Виктор Савиних  с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос.
http://www.pan.bg/view_article-1-433833-30-godini-ot-kosmicheskiya-polet-na-aleksandyr-aleksandrov.html (http://www.pan.bg/view_article-1-433833-30-godini-ot-kosmicheskiya-polet-na-aleksandyr-aleksandrov.html)

(http://nakratko.bg/Photos/20180607122609-1.jpg)

Любопитно:
В интервю за "Хоризонт" инструкторът на тримата, академик Йосиф Давидов, сподели:

    "Александър Александров беше комуникативно и контактно момче, обичаше да се шегува и бързо се учеше. Заедно с него подготвях Красимир Стоянов. Ако Александър Александров беше на времето дубльор на Георги Иванов, то Стоянов беше дубльор на Александров. Ясно беше, че ще полети този, който имаше по-голям опит. Макар и Александров още да не беше летял, той се подготвяше за втори път. И Александров, и Стоянов знаеха добре руски език и беше лесно да ги учиш. Бих искал да кажа, че благодарение на полета на Иванов, а след това и на Александров, България стана една от космическите държави".

Йосиф Давидов си спомня, че без да нарушава правилата, по време на тренировка на два пъти съборил Юрий Гагарин. Незабавно бил повикан от заместник-началника на щаба полковник Маслеников, който го предупредил, че ако още веднъж събори първия космонавт, ще го вкара в ареста. След като се връща на терена, Давидов демонстративно оставал Гагарин да му бележи точки. Той обаче го погледнал учудено и го попитал - дали не му се подмазва. Като разбрал, че това е поведение под заплаха от арест, Юрий Гагарин отишъл при полковника, като му казал нещо, след което той напуснал залата и мачът завършил с убедителна победа на инструкторите над космонавтите, без това да се отрази на приятелството им.
http://nakratko.bg/category/58/160621/ (http://nakratko.bg/category/58/160621/)

Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 04, 2018, 23:29:46
Шест медала за българските младежи по информатика от Международната школа по програмиране

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/07/36457794_10156529612562710_7852579064798773248_n.jpg)

Младежкият национален отбор на България по информатика завоюва 6 медала от Международната школа по програмиране ISI – junior. Родните ученици спечелиха 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал на провелото се в Казан, Русия състезание. Златни медалисти са Андон Тодоров (8 клас, СМГ, София), Виктор Кожухаров (9 клас, ПМГ „Баба Тонка“, Русе), Георги Петков (8 клас, СМГ, София) и Константин Каменов (8 клас, СМГ, София). Среброто спечели Румен Михов (Школа „Шикови“ и ППМГ – Ямбол), а бронзът Марин Йорданов (Школа „А&Б“ и ППМГ – Шумен). Техни ръководители бяха Бисерка Йовчева, като съпредседател на Международния научен комитет на Школата и Димитър Добрев като член на този комитет.

Новината съобщи ръководителката Бисерка Йовчева в профила си във Facebook. И добави, че днес делегацията ни се е  прибрала благополучно в България.

Тя споделя още, че отличното представяне и спечелените 4 златни, един сребърен и един бронзов медал донесоха на отбора второ място в крайното класиране. Като ни изпревари единствено отборът на Китай.

Само след няколко дни (на 7 юни), заедно със старшият национален отбор заминават за Тимишоара, Румъния на Балканската Олимпиада по Информатика.

https://mediabricks.bg/ (https://mediabricks.bg/%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%BF%D0%BE/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: HighVoltage в Юли 11, 2018, 15:08:46
16 медала за българчетата от Олимпиадата по математика в Сингапур
[/size]
С една купа и 16 медала -  4 златни, 8 сребърни и 4 бронзови, се завръщат нашите деца от V Международен турнир „Математика без граници“, който се проведе от 6 до 9 юли в Сингапур.
(http://i.newsroom.bg/uploads/photo_assets/2018/2018-07-11/640_36875927-1389012027910231-4249197577578217472-o-e1d39737c7.jpg)

    Това е четвъртото участие на България в престижната математическа проява. В нея тази година участие взеха над 1000 деца от цял свят. България беше представена от 11 ученици на възраст между 8 и 10 години. Те преминаха през индивидуално състезание и две отборни предизвикателства.
http://www.economy.bg/science/view/32219/16-medala-za-bylgarchetata-ot-Olimpiadata-po-matematika-v-Singapur (http://www.economy.bg/science/view/32219/16-medala-za-bylgarchetata-ot-Olimpiadata-po-matematika-v-Singapur)

Ето имената на нашите участници:
Светослав Дариел – Варна; Огнян Огнянов – София, Йоан Михайлов – Стара Загора, Виктория Данчева – София, Димитър Тихомиров – София, Румен Димитров – Бургас, Александър Асенов – София, Божидара Венелинова – Свищов, Димитър Енев – Стара Загора, Никол Илиева – Враца и Ян Червински – Русе.
(http://dolap.bg/wp-content/uploads/2018/06/%D0%B9%D0%BE%D0%B0%D0%BD-800x445.jpg)
Йоан и Димитър от Стара Загора
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 13, 2018, 07:36:15
3 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал за българските ученици по информатика от Балканиадите

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2018/07/qqqqq36790097_10216318223645224_6442041672271396864_n-1.jpg)

Дъжд от медали за българските състезатели по информатика. Всичките ни ученици спечелиха отличия на Балканиадата по информатика (BOI) и Младежката Балканиада по информатика (JBOI), които се проведоха в Румъния.

В Младежката Балканиада злато заслужиха Виктор Кожухаров (ПМГ „Баба Тонка“, Русе) и Андон Тодоров (СМГ), среброто отида при Георги Петков (СМГ), а бронза при Константин Каменов (СМГ), техни ръководители са Пламенка Христова  и Петър Петров.

На Балканиада за старша възраст златото спечели Александър Кръстев (МГ „Д-р Петър Берон“, Варна), сребърните отличия завоюваха Виктор Терзиев (СМГ), Мартин Копчев (ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово) и Радослав Димитров (МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив). Ръководители бяха Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С всичките тези отличия България се нареди на първо място при младежите и на второ при старшата възраст. Това е поредния успех за нашите информатици на международните състезания.

https://mediabricks.bg/ (https://mediabricks.bg/3-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-4-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-1-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A/)
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 31, 2018, 23:11:03
Български ученици спечелиха 9 медала на международна олимпиада по лингвистика

(https://i2.offnews.bg/events/2018/07/31/685377/phppmheyq_800x*.jpg)

Девет медала – два златни, пет сребърни и два бронзови, завоюваха български ученици на XVI Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в чешката столица Прага, съобщи Министерството на образованието и науката. В индивидуалното състезание страната ни зае второ място с точка по-малко от първенците.

Със злато се окичиха Виктор Балтин от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас и Здравко Иванов от СМГ. Двамата станаха четвърти и пети в генералното класиране. Сребърен медал спечели Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе и Георги Йотов от 164 Испанска гимназия в София взеха бронзови. Други две български ученички – Грета Христозова от ЕГ „Пловдив“ и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна, получиха почетни грамоти.

В отборното състезание българският състав грабна още четири сребърни медала. Елена Кескинова спечели награда за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко. „Въпреки че това не е част от официалното класиране, е голямо постижение за страната“, коментираха ръководителите на отбора Александър Велинов, Любомир Златков и Динко Раднев.

https://offnews.bg/obshtestvo/balgarski-uchenitci-specheliha-9-medala-na-mezhdunarodna-olimpiada-po-685377.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 09, 2018, 09:39:27
Единадесетокласник от Варна е номер едно в света по информатика

(https://novavarna.net/wp-content/uploads/2018/09/varnenski-uchenik-sys-zlato-ot-mezhdunarodna-olimpiada-po-informatika-758x497.jpg)

Варненският ученик Александър Кръстев от Математическа гимназия Д-р “Петър Берон”, завоюва златен медал на Международната олимпиада по информатика в Япония Четири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се провежда от 1 до 8 септември в Япония. В надпреварата тази година участваха 339 състезатели от 87 страни. Александър Кръстев от 11 клас на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“във Варна завоюва златен медал. Бронзовите медали спечелиха Виктор Терзиев от 12 клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от 8 клас на Природо-математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово и Радослав Димитров от 11 клас на Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив. Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, и Антон Шиков, преподавател в школата по информатика „Шикови“ в Ямбол. Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се провежда в Правец от 16 до 19 май , а първи председател на олимпиадата е проф. др. Петър Кендеров. До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 01, 2018, 09:39:57
България обра медалите на Олимпиадата по информатика в Япония

(https://static.economic.bg/news/10/94200/item_olimpiada.jpg)

Всички ученици от българския олимпийския отбор по информатика се върнаха с медали, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Тази година домакин на Международната олимпиада по информатика (МОИ), основана през 1989 г. от България и проведена за първи път в Правец тогава, е японският град Цукуба. В състезанието участваха най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят.

Тази година отборът беше представен от :

Александър Кръстев, 11 клас,  МГ „Петър Берон“ Варна – златен медал;
Виктор Терзиев, 12 клас, СМГ София – бронзов медал;
Радослав Димитров, 11 клас, МГ "Акад. К. Попов" Пловдив – бронзов медал;
Мартин Копчев, 8 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Габрово – бронзов медал.

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа „Шикови“, Ямбол).

(https://static.economic.bg/news/10/94200/3.jpeg)

Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а с тазгодишните медали числото скача на 104.

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017 г.) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от МОИ. За всички от националния отбор, с изключение на Мартин Копчев, това е второ международно състезание по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.

Церемонията по награждаването от 30-ата МОИ е в петък, 7 септември, отборът се прибира на родна земя в късните часове на съботната вечер.

В индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света. Към тази година родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала: 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала досега.

https://www.economic.bg/bg/news/10/balgariya-obra-medalite-na-olimpiadata-po-informatika-v-yaponiya.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 24, 2018, 09:51:39
„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/09abcd86aed1f9d24b2acae65af2583e.jpg)

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и едва свързващи двата края. За тях животът е от ден за ден. За тях почти никой не знае или им се обръща минимално внимание.

Това са думи на учениците от XI М клас в частната английска гимназия "Проф. Иван Апостолов" в София, които решават да посетят селата Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол в област Видин и да помогнат с каквото могат на възрастните хора там. Всъщност, задачата да изберат доброволческа инициатива, която да подпомогнат, е поставена от училището, в което учат. Но тийнейджърите решават не просто да подкрепят някаква кауза и да съберат пари за нея, а сами да се захванат с организацията и лично да участват във всяка една стъпка от това благородно начинание.

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/2cd21eeb2149a5177a48440e8325a265.jpg)

Когато обсъждахме каква инициатива искаме да изберем, класният ни ръководител Атанас Димитров сподели за едно момиче, което е ходило по селата в Северозападна България и е помагало на хората. Ние много се вдъхновихме от тази идея и решихме и ние да направим нещо такова – разказва за инициативата „Мисия Добро” Маргарита Стратева.

Учениците избират четири обезлюдени села, в които живеят по около 10 жители, няма магазин, а единственото, което се доставя, е хляб. Не знаят нищо за хората, но са пълни с огромно желание и ентусиазъм да научат колкото се може повече за тях за времето, което ще прекарат там.

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/83791681d34579ae295df4b5e7e8ec3c.jpg)

Отделихме два дни – 1 и 2 декември, защото надали от първия ден те ще се съгласят ние да влезем в техните домове – обяснява Димитър Стоянов. – Затова първо ще отидем да ги опознаем и да поговорим малко с тях, за да разберем какви са били, какво са работили, с какво са се занимавали. Искаме да помогнем с храна и дрехи, защото според нас това е най-нужното и това са най-важните неща, които ще ги накарат да се чувстват добре и да живеят спокойно. Искаме да го направим и заради социалния контакт, понеже едва ли скоро е имало младежи край тях, а все пак тези хора имат какво да разкажат и ние бихме искали да го чуем и после да го споделим със света.

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/558ee64d785f7c7c5577b914e09fb0a9.jpg)

Учениците от XI М клас изучават икономика и мениджмънт. Благотворителността на пръв поглед няма много общо с тези специалности. Но те разбират, че нещата, които учат (организация и работа в екип) са им от полза в благородната кауза, с която са се заели. А самата идея получава широк отзвук и подкрепа:

Моите родители много се зарадваха като чуха, че има такава инициатива, даже ме попитаха дали и аз участвам. Най-добрият ми приятел също каза, че иска и той да се включи – споделя Димитър. А Маргарита добавя:
Всъщност, доста хора ни помогнаха и много мои приятели също, което ме изненада. И много се радвам, че по някакъв начин вдъхновяваме хората около себе си. Родителите ми също много се гордеят с това, което се случва.

Младежите ще занесат на възрастните хора в обезлюдените села трайни продукти, консерви, тоалетна хартия, дрехи. За целта ще отворят събирателен пункт на 23 и 24 ноември, когато всеки от нас ще може да отнесе дарението си. Открита е също така дарителска сметка, парите от която ще отидат отново за храна, лекарства или с тях ще бъдат платени сметки за ток или други нужди на хората.

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/273dbe3f2698341584df134ad14d476a.jpg)

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/2088b97ede870edeec4b48063a4e3471.jpg)

Надяваме се да продължим да помагаме на тези хора Много се радваме, че накарахме хората да помислят за някой друг, освен за себе си. Не само да се фокусират върху техния забързан живот в града, а да помислят какво се случва на село, как живеят хората там и да се опитат да помогнат. Дори няма нужда да са някакви големи суми, просто да дарят нещо от себе си – призовава Димитър Стоянов.

Да, бихме искали да продължим с каузата, понеже има голям положителен ефект върху всички нас, дава ни много опит, и ако зарадваме някой човек, ще е прекрасно – потвърждава думите му от името на целия клас Маргарита Стратева. – Класният ни ръководител ни учи да сме по-добри хора, защото в днешно време всичко е много забързано в града, всеки си е в телефона или компютъра, и забравяме да бъдем човечни един към друг.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/101047764/misia-dobro-uchenici-organizirat-pomosht-za-vazrastni-hora-v-obezludeni-balgarski-sela
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: HighVoltage в Ноември 26, 2018, 14:36:17
„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

(http://static.bnr.bg/gallery/cr/09abcd86aed1f9d24b2acae65af2583e.jpg)
Учениците от XI М клас изучават икономика и мениджмънт. Благотворителността на пръв поглед няма много общо с тези специалности. Но те разбират, че нещата, които учат (организация и работа в екип) са им от полза в благородната кауза, с която са се заели. А самата идея получава широк отзвук и подкрепа:


Браво!
Всъщност има някаква връзка с тяхната специалност в чужди корпоративни сайтове много често се вижда страница "Социална отговорност", на която фирмите споделят с какво и как са допринесли за развитието на общността сред която функционират и отбелязват благотворителни каузи, за които са помогнали.
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Декември 02, 2018, 10:30:56
Пловдивски математици донесоха 5 медала от Китай

(http://u4avplovdiv.com/files/2018/11/IMG-73029d78c58ddea5d35fc64405b4126d-V.jpg)

Пловдивски ученици преодоляха успешно три кръга на олимпиадата по математика в Пекин и се завърнаха с три сребърни и два бронзови медала. 12 деца от математическите паралелки на СУ „Патриарх Евтимий” взеха участие в престижната надпревара, водени от преподавателя Валя Георгиева, съобщава u4avplovdiv.com. Учениците от пети, шести и седми клас водили няколкомесечна подготовка извън задължителните учебни часове, ходили и на лагер-школа, за да тренират.

„Решавахме задачи от предишни състезания, разработвахме теми, защото това е състезание от изключително висок ранг”, обясни за “Уча в Пловдив” Георгиева. Миналата година водените от нея седмокласници също донесоха олимпийски медали и така спечелиха квоти за тазгодишната надпревара. В състезанието, освен България, са участвали още 15 държави – Китай, Филипини, Австралия, България, Малайзия, Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Бруней, Египет, Испания, Иран, Монголия, САЩ.

Сребърни медали  спечелили седмокласниците Йоана Илчева и Любен Мишев, както и петокласникът Адриан Мишев. Бронзови медали донесли шестокласниците Милан Миланов и Ивайло Къртев. Медалистите получават и квота за участие за математическа олимпиада в Пекин догодина.

Състезанието се е провело в три кръга в рамките на една седмица. Учениците получавали условията на английски език. Индивидуалният кръг включвал три рунда, при които участниците трябвало да решат съответно 8, 4 и 2  задачи за 10 минути. Вторият кръг се провел под формата на щафета с участието на шестима състезатели, разделени в три отбора. От отговора на задачата на първия състезател зависело дали вторият ще постигне верния отговор на финала. Отборният трети етап от олимпиадата изисквал решаването на 20 задачи за 40 минути.

(http://u4avplovdiv.com/files/2018/11/IMG-9bb48095c6de79b3907569719800f777-V.jpg)

http://u4avplovdiv.com/ (http://"http://u4avplovdiv.com/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0-5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0")
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 28, 2019, 20:27:20
Български студентки със световно отличие за превенция на генетично заболяване

(https://clubz.bg/sites/default/files/field/image/%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0%20%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8.png)

Домашен тест за диагностика на муковисцидоза донесе бронз на три български студентки в едно от най-престижните състезания по синтетична биология.

Новината съобщи бТВ, като напомня, че с третото място момичетата изпреварват някои от най-уважаваните университети в света.

В Европа един на 3500 души страда от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване.

Тези данни и благотворителната кампания за студент с муковисцидоза вдъхновяват Ася, Микаела и Славена да потърсят евтин и ефикасен метод за превенция на болестта, съобщава още бТВ.

Така чрез иновативни методи като генетични тестове на ембриона, муковисцидозата може да се предотврати.

С този проект момичетата успяват да преборят още 350 отбора и да спечелят бронзов медал в Бостън в едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света.

В момента момичетата са завършили лабораторната част, която установява, че системата работи.

Ако и при клиничния етап се докаже, че тестът е ефективен, следват изследвания върху животни и хора, преди изобретението да достигне до аптечната мрежа.

https://clubz.bg/77775-bylgarski_studentki_sys_svetovno_otlichie_za_prevenciq_na_genetichno_zabolqvane
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Април 07, 2019, 12:39:37
Български математици се завръщат с 32 медала от Олимпиада в Тайланд

(https://static.economic.bg/news/11/102602/item_geometry1044090960720.jpg)

Български математици спечелиха 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала на Международната олимпиада по математика на остров Пукет в Тайланд. Талантите ни са извоювали огромния си успех в конкуренцията на 1500 млади математици от 22 страни.

Международното състезание е продължило 2 астрономически часа, а участниците са работили върху 30 задачи от пет области на математиката.

Днес е официалната церемония по награждаването на медалистите.

https://www.economic.bg/bg/news/11/balgarski-matematitsi-se-zavrashtat-s-32-medala-ot-olimpiada-v-tajland.html
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Април 13, 2019, 08:25:37
1 златен и 3 сребърни медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета

(https://mediabricks.bg/wp-content/uploads/2019/04/4444-1320x742.jpg)

Прекрасно представяне за четирите български гимназистки, които спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). Отборът ни завоюва 1 златен и 3 сребърни медала и общо 110 точки, нов рекорд за седемте години участие на това състезание. Този резултат ни поставя на трето място в света в отборното класиране, както и първо място измежду държавите в Европейския съюз. Осмото издание на турнира се проведе в Киев, Украйна от 7 до 12 април.

Златният медал спечели Михаела Гледачева (ПЧМГ) с 35 точки и пето място в общото класиране. Сребърните отличия завоюваха Люба Конова (СМГ), Маргарита Стефанова (СМГ) и Марина Бояджиева (ППМГ). Техни лидери на Европейската олимпиада по математика за момичета са Деница Маркова и Велина Иванова.

Състезанието се проведе в два дни от по три задачи, предложени от Люксембург, Холандия, Полша и Великобритания.

https://mediabricks.bg/1-златен-и-3-сребърни-медала-за-българия/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Април 29, 2019, 08:27:34
Четири медала за наши ученици от олимпиада по химия в Русия

(https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0408/0000408909-article2.jpg)

Успех за българския отбор по химия на Менделеевската олимпиада в Санкт Петербург. Златен медал за възпитаника на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров, като имаме и още два сребърни медала и почетна грамота, предаде БНТ.

23 теоретичини и 2 експериментални задачи са препятствието пред медалите в Санкт Петербург. България участва в Менделеевската олимпиада от 2004 г. Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/04/29/chetiri-medala-za-nashi-uchenici-ot-olimpiada-po-himiia-v-rusiia.408909


Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада по химия в Санкт Петербург. Златен медал за възпитаника на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров, имаме и още два сребърни медала и почетна грамота.

За нас може би изглежда трудно, но Камен Петров e щастлив. Любопитството и състезателният дух го водят към към победата, а между науката и него се получава химия още с първия успех от състезание.

Камен Петров, носител на златен медал: Ставаш по-добър, в това което харесваш да правиш и то те прави щастлив. Това е смисълът!

23 теоретичини и 2 експериментални задачи са препятствието пред медалите в Санкт Петербург.

Камен Петров, носител на златен медал: Едната беше свързана с това да обърнем конфигурацията на една амионкиселина, а другата беше свързана с определянето на аминокиселина в някаква проба.
Евгени Сателов, носител на сребърен медал: Не се публикуват някакви задачи, с които да се подготвим. Просто трябва от всичко да знаем по нещо, но да го знаем на сравнително високо ниво.
гл. ас. Даниела Цекова, предподавател: Децата са много талантливи и наистина полагат много труд, с което сега постигат успех.
доц. Христо Чанев, предподавател: Самоусъвършенстването е основната идея, която ги движи напред.
България участва в Менделеевската олимпиада от 2004 г. Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях.

http://news.bnt.bg/bg/a/chetiri-medala-po-khimiya-spechelikha-blgarski-uchenitsi-v-sankt-peterburg
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 17, 2019, 09:28:17
Ученик от Шумен създаде музей на ретро пособията за училище

Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитиви

https://www.vbox7.com/play:29ace1b8a2

Осмокласник от Шумен превърна тавана на семейното жилище в Музей на ретро учебните помагала. Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитиви. И започва да търси ценни находки и да ги реставрира.

В своята сбирка Георги вече има близо 500 предмета. Те са подредени в шкафове в неговия музей на тавана.

В търсенето на различни предмети му помагат и негови учители. Така едни от най-ценните за него експонати са диапозитиви, подарени от неговата учителка по рисуване.

"В момента ми хрумва идея да направим с него общо заедно – един час по математика или час по изобразително изкуство, защото аз видях той какво има, какво е съхранил и мисля, че може да направим една демонстрация", каза директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева.

Въпреки че Георги е от модерно поколение, свикнало със смартфони и интернет, той открива очарование в старите учебни помагала. "По-интересно е било тогава, защото на ученика много по-интересно би било, ако му покажат нещо, което не е виждал досега и рядко може да види, отколкото, например, като си цъкне на телефона и да види", казва Георги.

Той продължава да търси нови попълнения за колекцията си. А всеки, който иска да види ретро музея му, е добре дошъл.

https://nova.bg/news/view/2019/06/16/253940/ученик-от-шумен-създаде-музей-на-ретро-пособията-за-училище-видео/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 19, 2019, 08:22:28
Ученици от ПГТ дариха свой препис на „История Славянобългарска“ на РИМ Бургас

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1-190619081757.jpeg)


Ученици от ХІ А клас на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ дариха свой препис на „История Славянобългарска“ на Бургаския музей.
∞∞∞
През учебната 2017 г., вдъхновени от наученото в час по история при г-жа Кудева, децата вземат решение да направят свой препис на емблематичната книжка. Така те го добавят към предишни два ученически ръкописа, съхранявани в учебната библиотека, направени през далечната 2005 г. от тогавашния ХА клас с преподавател г-жа Дора Чепъкова.
Осъществяването на замисъла и „довеждането на делото до конец“ отнема на средношколниците само един месец. Следва специално организирано събитие, на което преписът е подарен на г-жа Павлина Градишка (Директор на ПГТ 2016-2018г.), като знак на уважение. В края на месец май 2019 г., за да се помни и знае за това родолюбиво дело, не само от съучениците им в гимназията, но от жителите на град Бургас, последователите на Паисий решават да дарят своя препис на Историческия музей в Бургас. Едновременно с това, музеят обогати архива си с още една ученическа разработка на тема: „Архитектурата на Бургас. Емблематични сгради“. Тя е резултат от успешен съвместен проект между Регионалния музей и ПГТ, иницииран от Ученическия институт на БАН. Постижението на екипа от млади изследователи е високо оценено, а те са първите в града средношколци, участвали в съвместен проект с РИМ Бургас и успели да го защитят на високо академично ниво. Ръководители на екипа, разработил проекта, са Яна Иванова - уредник в РИМ Бургас и Петя Кудева - старши учител по история и цивилизация в ПГТ.
С подобаващо уважение и радост музейните уредници приеха даренията и пожелаха на младите хора да останат вдъхновени от предците си, следвайки своите мечти.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1-190619082053.jpeg)

https://www.facebook.com/burgasmuseums/posts/2852948248065181
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 30, 2019, 09:20:58
Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

(https://i.postimg.cc/3xZZ7vWm/olimpiada.jpg)

В периода от 20 до 25 юни 2019 година в Кипър се проведе Младежката балканска олимпиада по математика. Отборът на България се завърна с цели шест медала, два от които златни, три сребърни и един бронзов. Всеки един от състезателите в националния ни отбор спечели позитивни емоции, удовлетворение от добре свършената работа и не по-малко важното - медал, бележещ упоритостта, труда и знанията! Българският отбор беше ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от СМГ.

Ето имената на състезателите и завоюваните медали:

- Иван Тодоров Тагарев, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
- Илияс Башир Номан, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
- Никола Александров Цачев, 8 клас ПЧМГ, сребърен медал;
- Божидар Данчев Димитров, 8 клас ПМГ Силистра, сребърен медал;
- Ивайла Ивайлова Радкова, 8 клас 125 СУ - София, сребърен медал;
- Мария Николаева Дренчева, 7 клас СМГ, бронзов медал.

Младежката балканска олимпиада по математика (МБОМ) се провежда ежегодно, като в нея участие могат да вземат всички ученици, ненавършили 15,5 години. През последните няколко години участващите държави са все повече и повече, дори страни извън Балканския регион имат интерес и желание да се включат в състезанието и да демонстрират своите знания по математика.

Олимпиадата е с продължителност 270 минути като учениците трябва да се преборят със задачи от различни области на математиката - геометрия, алгебра, комбинаторика и теория на числата. Задачите са 4 на брой със сходна трудност. Всяка от тях носи по 10 точки за правилно и пълно решение. Преди стартиране на олимпиадата всяка държава преминава през етапите на подбор на национален отбор. За участие в престижното състезание трябва да се спазват ясно регламентирани условия и критерии.

Освен невероятното индивидуално класиране на младите ни таланти, отборно България е на второ място от официалните 10 държави участнички. Първото място беше завоювано от съседката ни Румъния. България е на трето сред всички 17 отбора (след Казахстан).

(https://i.postimg.cc/6Q5fQpGS/olimpiada2.jpg)

http://uspelite.bg/matematitsite-ni-s-novi-uspehi-specheliha-6-medala-na-mladejkata-balkanska-olimpiada-1
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 08, 2019, 20:53:00
ДЕЦА УЧАТ ТРАДИЦИОННИ ОБИЧАИ ПОД ФОРМАТА НА РОЛЕВИ ИГРИ

(https://i.postimg.cc/NFTG9cmh/obredenkalendar.jpg)

Образователни помагала „Обреден календар за момци и ергени" ще помагат на децата от първи до четвърти клас да се запознаят с някой от най-обичаните български обичаи под формата на ролеви игри. Те са разработени в партньорство от Регионален исторически музей - Бургас и СУ "Епископ Константин Преславски" - гр. Бургас по проект, финансиран от Министерството на културата по програма "Музеят като образователна среда".

В резултат на съвместната работа между етнографи и педагози са създадени две печатни издания с електронна версия за учителя и за ученика, в които е представена информация за три народни обичая - Кукеровден, лазаруване и коледуване. Целта е да се подпомогне дейността на педагозите в начален етап на обучение при запознаване на децата с българския празничен календар. Той е под формата на програма, включваща специално разработени ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Възприемайки по интерактивен начин децата ще са въвлечени в пресъздаването на традиционната култура с акцент върху Бургаския край.

За всяко училище в община Бургас с начален курс на обучение е предвиден екземпляр от помагалата, който те могат получат от РУО-Бургас. Част от книжките ще бъдат изпратени и до 30 български училища в чужбина.

Всички желаещите да използват помагалата в учебната си програма могат да направят това като ги изтеглят от уебсайта на Бургаския музей или заявят оригиналния файл за отпечатване.

http://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=article&id=714
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 16, 2019, 10:12:27
Медали за всички в отбора по физика на международни олимпиади

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3938700.jpg)

петимата български ученици в националния отбор по физика се прибраха с медали от юбилейната 50-а Международна олимпиада по физика в Тел Авив, която се проведе между 7 и 15 юли, съобщи пресцентърът на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.


Сред конкуренцията от близо 80 държави от цял свят, българските ученици си спечелиха два сребърни и три бронзови медала. Съставът на националния отбор по физика 2019 и техните отличия:


Георги Мирославов Александров, 12 кл., СМГ - сребърен медал
Иво Владиславов Петров, 11 кл., СМГ - сребърен медал
Алексадър Пламенов Проданов, 9 кл., ППМГ Казанлък - бронзов медал
Владимира Пламенова Иринчева, 12 кл., ПЧМГ София - бронзов медал
Васил Николов Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов медал


Техни ръководители са проф. Мирослав Абрашев (Физически факултет, СУ) и гл.ас. Нено Тодоров (Физически факултет, СУ).


От 1967 г., до 2019 г. - включително - отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички издания на олимпиадата оттогава насам.

Два дни по-рано от Полша се прибраха и младите физици, също усмихнати от резултатите си, за които не им достигнаха три точки да грабнат бронзови медали. Международният турнир на младите физици, известен като International Young Physicist s` Tournament (IYPT) е отборно състезание между ученици от средните училища, равностойно на Международната олимпиада по физика. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

23-ото издание на Турнира се проведе от 6 до 13 юли в полската столица, а българският национален отбор бе в състав:


Нина Димова -12 клас, СМГ
Драгни Драгнев - 12 клас, 91 НЕГ
Георги Иванов - 10 клас, СМГ
Матю Машков - 10 клас, МГ Русе
Николай Митев - 11 клас, Американски колеж


Техни ръководители на тазгодишния турнир бяха Никола Каравасилев (ПЧМГ, Izzi Science for kids) и Даниела Иванова (МГ Русе).


Доброто представяне на българските гимназисти ги нареди пред държави като Великобритания, Русия, САЩ, Австралия и домакините от Полша.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/07/15/3938701_medali_za_vsichki_v_otbora_po_fizika_na_mejdunarodni/
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 19, 2019, 22:05:53
Българските информатици спечелиха шест медала от ISI Junior

(https://i.postimg.cc/DZ2qwMxF/isi.jpg)

Българските ученици спечелиха 6 медала от Международната школа по информатика за младежи – ISI Junior. Шестокласниците донесоха на България 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Нашите победители се конкурираха с ученици от по-горните класове от Китай, Русия, Казахстан и други. Само Китай попречи на българските гордости да достигнат заветното първо място. И така, финалното отборно класиране подреди Китай на първо място и България на второ. Международната школа по информатика за младежи (ISI Junior) се проведе от 25 юни до 4 юли в Инополис, Република Татарстан, Руска федерация.

Имената на нашите състезатели:

Даниел Койнов (Шумен) - златен медал
Веселин Маркович (Варна) - сребърен медал
Георги Славчев (София) - сребърен медал
Александър Гатев (София) - сребърен медал
Кристина Стоянова (София) - бронзов медал
Мария Тодорова (София) - бронзов медал
Ръководител на българския отбор е Марин Шаламанов. В ISI Junior е взел участие като лектор и българинът проф. Красимир Манев – президент на Европейската младежка олимпиада по информатика и член на Научния комитет на ISI Junior.

Участието на българските ученици е финансирано от сдружението “Европейска младежка олимпиада по информатика” с управител Бисерка Йовчева.

http://uspelite.bg/balgarskite-informatitsi-specheliha-shest-medala-ot-ISI-Junior-1
Титла: Re: Това също е България! (положителни новини за Българското образование)
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 20, 2019, 18:54:30
Математика на успеха! 32 българчета донесоха 32 отличия от World Mathematics Invitational

(https://i.postimg.cc/VsJnPQG8/worldmathinvitation.jpg)

В рамките на световното математическо състезание World Mathematics Invitational нашите 32 деца успяха да спечелят 32 отличия. Мероприятието се състоя на 16 юли 2019 г. в японския град Фукуока. Будните ни математици заслужиха 4 диамантени, 6 златни, 15 сребърни и 7 бронзови медала.

Квалификацията за състезанието беше проведена през март в Стара Загора.

В състезанието имат право да вземат участие ученици от подготвителен клас до 12 клас. Българските деца се конкурираха с 1900 състезатели от 25 държави. Времето за решаване на задачите е общо 40 минути, като броят на задачите е 25.

Имената на българските медалисти:

Диамантени награди:

Мартина Илиева, 2 клас, София;

Виктория Стефанова, 3 клас, Лондон;

Йоан Михайлов, 3 клас, Стара Загора;

Сара Красимирова Илиева, 5 клас, София;

Златни медали:

Огнян Огнянов, 5 клас, София;

Васил Стойков, 5 клас, Пловдив,

Димана Праматарова, 5 клас, Пловдив;

Максимилиан Георгиев, 9 клас, Русе;

Йоан Найденов, 10 клас, София;

Деан Дечев, 12 клас, Стара Загора;

Сребърни медали

Хавиер Билбао, 2 клас, София;

Баян Елкин, 2 клас, Стара Загора;

Владимир Цаклев, 2 клас, Стара Загора;

Виктор Точев, 4 клас, Пловдив;

Божидара Амуджиева, 5 клас, Ямбол;

Борис Джурков, 5 клас, София;

Дара Георгиева, 5 клас, Пловдив;

Велислав Джелепов, 5 клас, Пловдив;

Галиана Чавдаврова, 7 клас, Русе,

Иван Георгиев , 8 клас, Ямбол;

Иван Николов, 8 клас, Пловдив;

Константин Георгиев, 8 клас, Русе;

Гергана Александрова, 8 клас, Ямбол;

Мартина Илиева, 10 клас, Русе;

Максим Касънеделчев, 11 клас, Русе;

Бронзови медали

Мая Милойкова, 2 клас, София;

Станислав Димов, 5 клас, Стара Загора;

Христо Христов, 5 клас, Стара Загора;

Любен Карбанов, 7 клас, Стара Загора;

Паола Павлова, 7 клас, Стара Загора;

Калоян Руев, 10 клас, Стара Загора;

Елина Димова, 11 клас, Стара Загора.

Световното състезание по математика се е състояло на различни точки по света. През 2017 г.  се е провело във Виетнам, през 2018 г. в Корея.  Като и тогава представянето на българчетата беше на ниво - шампионска купа, 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала.

Поздравяваме тазгодишните ни шампиони и им пожелаваме още дълго да славят името на България по света.

http://uspelite.bg/matematika-na-uspeha-32-balgarcheta-donesoha-32-otlichiya-ot-World-Mathematics-Invitational-1