Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
До някъде е така.Аз,обаче,съм на мнение,че проблем като този не се изкоренява с приказки,а само с кардинални и навременни мерки.Права си,че има вероятност от проблем с богатите мангали,но той не е нищо повече от нормален резултат от атрофията на държавния апарат-от Полиция и съдилща,до НАП и КОНПИ.Всички тези институции седят мирно и не предприемат нищо,защото получават добри заплати и никой не ги закача(особено последните).В този смисъл,решаването на циганския въпрос може да бъде намерено и реализирано само от расово осъзнати хора,които си дават сметка за размерите на проблема,а не го "смитат в ъгъла",както правят сегашните представители на институциите.Нека се запитаме-ако се конфискуват къщите и се продадат в полза на държавата,ако мангалите и семействата им са насилствено поставени на работа(насилствено,защото се разбра,че те доброволно няма на заработят като нормални хора)-дали тогава ще бъдат така смели да се бият,да грабят и да мародерстват над народа ни?
2
Е, професора и хАсан от махлата нямат нищо общо, но ако хора чието мнение значи нещо за циганите  (азис и други  станали известни от техния етнос) осъдят тези престъпления може да допринесе повече за ограничаването им, щото очевидно друго не помага.
Това е така именно защото проблема е в ГЕРБ, ДПС, БСП и циганските партии, които разчитат на техните гласове и поради тази причина са толерирани във всяко отношение - данъчно, правосъдно, социално и т.н. Последица от това е че процента на богатите цигани главоломно расте!
Твърдят че работели в чужбина  :halo:, строят палати,които вече са законни. Тези не могат да докажат произхода на парите си, но започват всичко да си узаконяват, но ако манталитета им не се промени често казано проблемите дето ще дойдат с богатите цигани ще се още по-големи. Това си е мое лично мнение.
3
Поезия / Re: Кой посяга на моята България?!
« Последна публикация от sekirata - Януари 20, 2019, 16:37:59 »
ЗАЩО ЛИ МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ?

МЕДИИ, СПРЕТЕ ДА НИ ЛЪЖЕТЕ,ДА СЕ ВЖИВЯВАТЕ,

ЧЕ ЖИВЕЕМ ЕВРОПЕЙСКИ ДА НИ ВТЪЛПЯВАТЕ!
sekirata Zashto li mediite mulchat

https://www.vbox7.com/play:2d590062sekirata Jurnalistikata nasha

И защо спряхте звука на клипа ми,а на чалгите  клиповете на насилие и порно,особено на Галена  клиповете държите на показ?! Пари ли Ви се дават,а , ютубе?

sekirata Jurnalistikata nasha

Медии жалки,

що ли не се спряхте,

колко пари натрупахте?

По празниците значи

яко сме преяли

и затова ли всички

сме се разболяли?

Кой ще Ви затвори

утре, днес  устата,

платени журналя,

кървава отплата

ще има то се знае,

видов ден и бае

Ви ромка плодовита,

кобила  чужда рита

дори по нашите деца!

Всеки ще си плати греха!

Не трая да Ви гледам,

не трая да Ви слушам,

почвам ,бате, бегам

и само мен си слушам!

Продажни журналисти

и плеймейтки-глисти,

певици и артистки,

сатанински масажистки!

Медии,спрете се да лъжете,

в чужди води Вий плувате,

че сте българи забравихте,

не България, а Ромалия славите!

Ани Салич  и  ти се продаде,

Радина също и бат Славе,

евреи и турци въртят ни културата,

на почести днес е лъжата,халтурата!

То бе Европа, то бе и брекзит,

то бе възход на Германия,уазит

за уши на балкански народ,

ха,кажете ,че не е сноб?!

 
стихове и клипове А.Х.Т. sekirata cekupama

Abiturienti medii 
4
Фолклор / Re: Традиционни български занаяти
« Последна публикация от Hatshepsut - Януари 17, 2019, 15:49:16 »
Какво не знаем за гайтана и как да го различим от другите ленти за украса

Преди дни съобщихме, че в Етнографски музей на открито „Етър” за първи път се обявява  Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” - едно своеобразно отражение на възродения в наши дни интерес към тази някога толкова популярна украса за дрехите на българина.

Само да броени дни от обявяването на надпреварата от "Етър"-а информират, че интересът към нея е голям и вече са поръчани големи количества червени и бели гранчета, изработени в музея под открито небе.Тамошните етнографи обръщат внимание, че има хора, които не успяват да направят разлика между гайтана и нишките с различна дебелина, които го наподобяват. Ето какво разясняват те по въпроса:

Как да познаем какво е гайтан

Гайтанът е от вълна. Има плоска основа и обла повърхност.

Днес истински гайтан по технология от ХІХ век се произвежда единствено в Етнографски музей на открито „Етър”. Той е известен като „дванайстак”, заради броя на нишките, които са 12.

Всичко друго, което днес се предлага като заместител, е просто плетена плоска лента. Но тя не е гайтан.

Гайтанът може да е плетен на ръка или изработен от чаркове. Една легенда разказва как габровци откриват чарковете за гайтан! Както отбелязват от музея,  ако се беше случила стотина години по-късно, щеше да бъде определена като... „промишлен шпионаж”.

В нея е замесено името на дядо Георги, който едва ли е „дядо” в разгара на историята, но със сигурност е имал амбициозен характер и иновативен начин на мислене.

Та той отива на изложение в Брашов и вижда машина за плетене на ширити. С ножче изработва от дърво всеки един от елементите на машината. Връща се в Габрово, но не дава само на един ковач да му направи отделните части, а прави отделни поръчки на много майстори. След това сам сглобява машината, запазвайки иновацията си от конкуренти.Напоследък има възраждане на интереса към гайтана - категорични са в "Етър"-а. От него се изработват сувенири и мартеници.

През 70-те години на миналия век моделиерите използват гайтани за украса на облеклата и особено в женските дрехи. Днес в ЕМО „Етър” се правят много обучения за работа с гайтан, в които се включват деца от различни училища.

Посетителите могат да видят Гайтанджийската одая на музея как не само яйцата се боядисват с цветове, извлечени от различните части на растенията – корени, цвят, листа. Но и гайтанът, който служил за украса и укрепване на дрехите в миналото, също е обагрян с подобна технология. Постиганите цветове са силни, трайни и не замърсяван природата.

В ЕМО „Етър” има и специални казани за вапцане на гайтани.Как става това разказва Събина Хунева:

„Казанът се пълни с вода и се загрява до около 40 градуса. Истинските майстори не мерят температурата, а потапят ръката си, за да установят дали е дошло време да се сложи боята. За затягане се налива оцетна киселина.

Гайтанът, който е приготвен за боядисване, се поставя в казана и се затопля постепенно до около 40 градуса. Изважда се и се поставя отново, когато течността заври. Бърка се с дървено гребло. Поне час и половина продължава този процес, но може и повече време, докато гайтанът поеме цвета. След това се изважда и се отнася за измиване в течаща вода.Черен цвят на гайтана се постига със смрадлика, а по-светли цветове – синьото, например, се постига с растението синило. Кафявото се постига с орехова шума, и зеленото с бял равнец. Жълт цвят на гайтана се постига с люспи от лук. Дори да не ви се вярва, цветовете са много трайни.

Днес гайтан се боядисва и със съвременни багрила, но традицията на предходните поколения е запазена жива” - отбелязва Събина.

Още нещо за гайтана

Гайтанът може да бъде различен, в зависимост от броя на вълнените нишки и вида на чарковете. Има „седмак”, „осмак”, „десетак” и „дванайстак”.

Първият вид отдавна е извън употреба, а в миналото се ползва за заздравяване на краищата и кантовете на офицерските мундири. Десетаковият гайтан е толкова рядък, че за него почти нищо не се знае.

Осмаковият има сериозно приложение и е с четири еднакви лица. На него се плете шарен гайтан, използван в Добруджа, Македония и Албания. Шареният гайтан се плете от два цвята – черно и бяло, черно и червено, черно и жълто.

Най-голямо приложение има гайтанът „дванайстак”. Равната му част ляга към плата, а облата е отгоре. При зашиването се получават много интересни фигури за украса на дрехата. В Габровско се прави пърлене на гайтан, чрез което се обгарят власинките от външната страна.

Гайтанът се използва най-много в мъжкото облекло. Украсените с гайтан потури се наричат „колчаклии” и „потури за вден” – за празник. Украсата е около джобната част на потурите, около глезените и на коленете. Използва се черен гайтан.

Гайтан в женското облекло се използва в Севлиевския край. Сукманите се украсяват с няколко жици гайтан и с плетеници по деколтето и в долната част, допълват още от „Етъра".

http://www.desant.net/show-news/43475
5
Поезия / Re: Кой посяга на моята България?!
« Последна публикация от cekupama - Януари 17, 2019, 00:31:28 »
НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ НА…ПАРИТЕ, ОПА, НА ДЪГАТА! ПЛОВДИВ -Европейска столица на културата 2019!

И това събитие е доказателство, че е най-важно да се усвоят едни пари.
Излагацията няма значение. Пълен гъонсурат.

Прокуратурата в Пловдив се самосезира заради кулатаOkръжната прокуратура в Пловдив ще се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление. Причината е подозрението за начина, по който са били разходвани средствата за откриването на “Европейска столица на културата - Пловдив 2019”, съобщават от БТА. След откриващото събитие на 12.01.19 в различни медии, както и в социалните мрежи, се появиха публикации и коментари, че по време на организацията е имало злоупотреби. Телевизионният водещ Слави Трифонов заяви, че е наел абсолютно същата сцена, която струвала 681 хил. лева, но не била построена вертикално, а хоризонтално. Сумата, която дал за нея била много по-малка от 2 млн. лв. От организацията на събитието отрекоха сцената да е струвала толкова и обясниха, че цялата информация за начина, по който се разходват средствата покрай “Европейска столица на културата - Пловдив” са напълно публични и всичко може да бъде лесно проверено.Веднага след това започнаха и спекулации, че някой по веригата лъже и е имало длъжностни престъпления. Това е и причината Окръжната прокуратура в Пловдив да се самосезира.Възложена е проверка на сектор “Икономическа полиция” при ОД на МВР - Пловдив, като е определен 30-дневен срок за нейното приключване, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Навсякъде където са ГЕРБ има кражби, вече станаха много арогантни и дори не се прикриват. Това трябва да е последния им мандат ако го изкарат целия. Сега тези от прокуратурата ще получат едни пари от ГЕРБ и никой няма да е осъден. Kато се е самосезирала? И за зоологическата градина го бяха прискрипали Иван Тотев, но тихомълком всичко приключи!sekirata Moje da e za malko ama kva kula GanoМа кви са тези портрети  и то зад гръбчето му с елече?Сбъркана работа!И този път ни го....познайте кои се нагушиха...пак?!А.Х.Т. sekirata cekupama
6
Поезия / Re: Моите стихове за моята България
« Последна публикация от cekupama - Януари 16, 2019, 10:37:47 »
СОПОТ,КАРЛОВО И КАЛОФЕР.
БЕДСТВИЕ.


ИЗГОРЯ СКОРО И ЧИТАЛИЩЕ В ЕДНО РОДОПСКО СЕЛО.

КОЕ ,ПОЗНАЙТЕ,  И ЗАЩО ТАМ?

Забележете засегнати са училища,дойде и грипната ваканция за учители и ученици.
Засегнато и ХЕИ с далаверите им,ами болниците,фармацевтите, лекарите....то тях ги тресе друго, но ПОСЛЕ....

МАЙЧЕТА,РАДВАЙТЕ СЕ, НАМЕРИХА ВИ НАЙ СЕТНЕ НЕПРОФЕИОНАЛИСТИ УЧИТЕЛИ ЗА ГЛЕЗЕНИТЕ ВИ ДЕЧИЦА!

ПИЩЯХТЕ ОТ НАС -учителите пенсионери вече,ха, сега ще Ви гледам сеира!

Ще плащате за частни уроци на отрочетата си,защото в училищата ВЪПРЕКИ 1000 хилядата лева заплата на млади учители НЯМА ДА  ГИ НАУЧАТ НА НИЩО!

ОСВЕН ДА ПИЯТ, ПУШАТ, СМЪРКАТ И ДА ХОДЯТ ПО ГАДЖЕТА ЗАЕДНО.

Досега ходихме и се молихме по градинките и улицата да влезнат в час,
а сега там  ще ходят не да ги прибират за в час, а да останат с тях там
НОВОНАЗНАЧЕНИЕТ ЗАРАДИ 1000 ЛЕВА младите наши учители,които държавата ще възнагради с големи заплати дано останат на работа като такива,


ЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕ............


ДА МОГАТ ПО БЪРЗО И ЛЕСНО ДА СВЪРШАТ С ДЕЦАТА ВИ ,МИЛИ РОДИТЕЛИ-

Децата на България,поколението ни БОЛНО.

КОЙТО ТЪРСИ, НАМИРА, НАМЕРИХТЕ СИ ГО!

НЕ,НЕ Е ЗЛОБА МОЕТО, НИТО ЗАВИСТ ЗА ТОВА ЧЕ НИЕ ИСТиНСКИТЕ УЧИТЕЛИ

РАБОТИХМЕ ЗА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ  ТОГАВА, А СЕГА ДОРИ ПРИРАВНЯВАНЕ НА

ПЕНСИИТЕ НИ НЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.


СЕГА УЧЕНИЦИ ЩЕ  УЧАТ УЧЕНИЦИ,
ДЕЦА ЩЕ  ПРЕПОДАВАТ НА ДЕЦА!

При лошите условия и база на нашите детски градини и училища.

Чух в ефир,признаха си,че не всички лекарства били фалшиви,менте,а защо досега изобщо не споменаваха ,че има менте лекарства,защо досега криеха?

БИЗНЕС ,ДРАГИ,ВСИЧКО Е БИЗНЕС, ТА И С ДЕЦАТА И С ЖИВА ПЛЪТ НАША.

ХА,КАРАЙТЕ, ДА ВИДИМ ДОКЪДЕ И ДОКОГА.

СТРАШНИЯТ ГРИП СЕ ПОЯВИ СЛЕД КУРОРТА НА МНОГОТО ЧУЖДЕНЦИ В

ПЛОВДИВ ЗА ФАЛШИВАТА КУЛА,КАКТО И ПО ВРЕМЕ НА РЕШЕНИЕТО ДА ДАДЕМ

МИЛИОНИ НА АМЕРИКА ЗА ИЗТРЕБИТЕЛЯ И ПО ВРЕМЕ НА ЦИГАНСКИТЕ НАБЕЗИ

ОТВЪН ДИРИЖИРАНИ.

ВСИКО Е ПО  ПЛАН ГРАФИК,СЛЕПИ ЛИ СТЕ?!


Но защо страдат И градчетата им родни НА ГЕРОИТЕ НАШИ?

Защото тези хора там са длъжни да направят нещо за България.

Те са градове на ВЕЛИКИТЕ В.ЛЕВСКИ,ИВ.ВАЗОВ И ХРИСТО БОТЕВ.

Единият патриарх на бъгарската литература няма как да не се отврати от писарушките ни днешни. За В.Левски и Хр.Ботев няма как да не преобръщат в гроба като гледат какво става.

Въпросът е -

Защо прескачат ЗАСЕГА София и големците наши ,предатели,дупедавци?

Да, засега!

София е на мушката на много наши врагове от ЕС,НАТО и ....Хамериката.

Но всичко с времето си.

Плевенчани,не се радвайте,знаете коко руска кръв се проля в Мъртвата ни долина!

Сега виждам появи се трол и за мене,

не знам дали ще мога да си пусна поста,

но не е Беля ,отгоре има кои да гледат и да ОТВЪРНАТ!

НЯКОЙ СЕ ПРАВИ НА ГОСПОД ТУК И МИ ПИШЕ,ЧЕ ПЛЮЯ ПО ВСИЧКО.

И КОЕ Е ТОВА ВСИЧКО БЕ ,ПОСТОЛЕ?

ТВОЯТ ГЕРБ И МАФИЯТА МУТРИ

ИЛИ МОЖЕ БИ ИМАШ И ЦИГАНСКА ЖИЛКА,КАТО ТИ ГЛЕДАМ СУРАТЯ?!

ПАРТИИ, С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ У НАС И СИ ПРАВЯТ МИЗЕРИИ ЗА СМЕТКА НА

НАРОДА,АМИ КАТО СМЕ БАЛАМИ ТА ГИ ТЪРПИМ.

НИКАКВИ ПАРТИИ ...ВЕЧЕ! СПОРЕД МЕН.НИКАКАВИ.

КАЗВАМ ,ПИША ИСТИНАТА И ЩЕ ПРОДЪЛЖА

ДА СЕ МОЛЯ ЗА ВСИЧКИ НАС

НА БОГОВЕТЕ И ГЕРОИТЕ НАШИ ,

КОИТО ГНИЯТ В ПРЪСТТА ЗАРАДИ НАС,

А В.ЛЕВСКИ ДОРИ ГРОБ НЯМА!

ЗАЩОТО ,ЗАЩОТО НАИСТИНА СВЕ ЗАСТРАШЕНИ,МЕКО КАЗАНО!

А.Х.Т. sekirata cekupama

КАРЛОВО

Пазя още снимките-портретите на Левски до контейн за боклук в София,както и

полусвален паметник покрит с бял чаршаф на Левски заради билборда на Азис в

София и .т.н. СРАМ,РЕЗИЛ!


ЕВАКУАЦИЯ НА ....УЧЕНИЦИ В СОПОТ
поне е гимназия не малки дечица,имат милост ...донякъде и докога?

А в интернета пускайте постове като променяте името дори на президента избран все пак от народа български от Румен Радев на Гумен Гадев,това ли е болката Ви ,или затова взимате тук хонорарчета от онези горе,които Ви е страх да ги преименувате и тях от ГЕРБ НА ГРОБ?!

Но се трият постове на неудобни потребители ,а такива като мене се мачкат от групичката платени драскачи тук! И не само тук, нета ни е ЗАРАЗЕН. И той.7
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Януари 15, 2019, 16:12:46 »
Отишла ми Гана за водица

Отишла ми Гана за водица,
за водица, леденица,
не би вода, не би чудо,
нема Гана да се върне,
нема Гана леле да се върне

Изгубила Гана алтън гердан,
алтън гердан, сърмен колан,
срещнала е малко момче,
па на момче проговаря:
- Ой те тебе лудо-младо,
ти си нашъл алтън гердан,
алтън гердан леле, сърмен колан

- Леле Гано, леле убавице,
ако съм ти гердан нашъл,
да се свия като гердан,
окол' твойто бело гърло,
ако съм ти колан нашъл,
да се свия като колан,
окол' твойто Гано, тънко кръстче

Изпълнява Василка Петкова:

8
Не съм съгласен с тази част от мнението ти:

Цитат
Прави чест на проф. Чирков, че той е първият български циганин, който дръзна да вземе страната на правдата и да осъди тази част от етноса си, която посрамва цялото ни общество.

Какво общо има Чирков с Асен от махалата?В случая,доктора е неправилен пример,защото както се знае-в цялостната картина на етноса-той е изключение,а не правило.Проблема не е в ГЕРБ,ДПС или която и да е партия,въпреки че и те пряко участват в този процес,който по своето същество е расов/етнически.Въпреки,че няколко партии подкрепят косвено престъпленията на този етнос,те нямат ни най-малка вина,че генетичния код на циганите ги предразполага към престъпления и обществен паразитизъм.За всичко друго си права,но то също има корен в расовите им недостатъци,но все пак подлежи на превъзпитание при правилни условия
9
Българофобия / Re: Интеграцията на неинтегрируемите
« Последна публикация от HighVoltage - Януари 15, 2019, 10:51:52 »
Циганин нападна с брадва курсанти от Националния военен университет

На 13 януари към 19.00 часа курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, докато пътуват в посока от Сливен към село Гурково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Автомобилът им е засечен от друг автомобил. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им. По случая е образувана проверка, а нападателят е задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък. Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом; хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда; възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/tsiganin-napadna-s-bradva-kursanti-ot-natsionalniya-voenen-universitet_news651310.html


Курсантите са били в униформи, което е доказателство, че атаката е целенасочена и е провокация.
Аз ще си позволя да повторя мнението си, че това са координирани действия на ДПС, който
1/първо искат да свалят правителството и
2/второ всичко това е част от плана им, дето ни води към гражданска война в която Турция ще се намеси, за да защити своите братя кюрди в България, новопотурчените цигани, които са само пионки изпълнители в нейните планове, а после ще видят те колко много ги обичат турците, ама само времето ще им покаже.


Излишно е да уточнявам, че всички престъпления на циганина Йордан Пенев са извършени спрямо българи, нали?


10

Мая Манолова: "Събарянето на незаконните цигански къщи няма да реши проблемите......"


Цветан Цветанов: "Давайте примери за интегрирани роми.............."

Цветанчо, веднага ти го подаваме:
"Известния кардиохирург проф. Александър Чирков, който е от ромски произход е един от академиците, подписали преди дни писмо-апел в защита на устоите на държавността."

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/georgi-markov-obyasni-zashcho-tsiganite-zhiveyat-nad-zakona-i-kakvo-speshno-tryabva-da-napravyat-prezidentt-radev-i-polititsite_news651393.html

    Интервюто с акад. Георги Марков съвпада с мнението на всички българи, че именно вие политиците от БСП, ДПС и ГЕРБ сте основните виновници за расовите изстъпления на циганите, вие сте основните виновници за това, че те не биват осъждани за извършваните от тях престъпления, защото са най - твърдото избирателно звено по време на всички избори.
    Прави чест на проф. Чирков, че той е първият български циганин, който дръзна да вземе страната на правдата и да осъди тази част от етноса си, която посрамва цялото ни общество.
Всички други успели цигани независимо в каква сфера мълчат и не вземат страна. Ако това се случваше в Америка голяма част от негрите независимо дали шоумени или прокурори веднага щяха най - строго да осъдят расистките престъпления на хората от своята раса и то най - официално.
Но болшинството от нашите цигани предпочитат да си заровят главата в пясъка и само гъза им да настърча смело отвън. Дотолкова са лишени от култура и ум, че не им хрумва дори проформа да се представят правилно и да постъпят както трябва. Ами това е.

   И тук отново да де отбележа, че обект на протести и недоволство е само тази част от циганското общество, която явно и целенасочено извършва престъпления от омраза.
Има българи престъпници, но те извършват престъпления срещу други българи, нали? Моля да ми се даде пример с българин извършил 5 или 10 престъпления само срещу цигани - няма такъв пример. :eusa_naughty:
Докато циганите независимо дали са с досие от 5 или 45 престъпления те са извършени само срещу българи в 90% от случаите. Наистина ли не забелязвате това, ама наистина ли? Не е възможно! 


Страници: [1] 2 3 ... 10