Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Nikolai Georgiev

"Слагам Панайот Волов в числото на четиримата най-велики българи. Слагам го, защото само той, подчертайте това, само той, единствен човек в българската история се отказа от поста си, от правата си, от славата, от суетата, от всичко – за Отечеството си, за България. Когато го избират за Апостол, за главен апостол на Четвърти революционен окръг в Гюргево, през зимата на 1875г., той взема за помощник Георги Бенковски – един прост кара-абаджия от Копривщица. И после, като вижда, че този прост кара-абаджия е гений, че е роден за водач, за пълководец, че е по-добър и по-достоен от него, предава нему своите пълномощия, той минава на втора линия, а Бенковски излиза начело. Такъв случай в световната история няма. Това е един-единствен случай. И това прави българинът от Шумен – Панайот Волов... Баща ми е търгувал с баща му – Вичо Волов. Къщата им бе на главната улица. Знам целия му род. Шумен даде на България едно име – и то му стига – Волов...” - Атанас Буров за Панайот Волов
142г. от смъртта на един от най-значимите български революционери и национален герой. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание (1876). Умира само на 26г. на 26 май 1876г. след предателство при „Беленския мост“ на уста Кольо Фичето е ранен от турците и за да не попадне жив в техните ръце се удавя в придошлата река Янтра
2
На днешния ден преди 142 г. България губи един от най-великите си революционери – Гаврил Груев Хлътев, който остава в историята ни под името Георги Бенковски. Великият Българин, Апостолът на въстанието е предаден и загива в Тетевенския балкан, край река Костина.

ПОКЛОН, ВОЙВОДО!
ВЕЧНА ПАМЕТ!
Бог да го прости !
3
Като човек проучвал тези неща: потвърждавам че е точно така. Било е решено Сърбия и Гърция да са последните освободени страни, а България да не се освобождава.
______________________________


https://www.24chasa.bg/novini/article/6747229
4
Абитуриенти от Кула се нагиздиха за бала си с народни носии.


Абитуриентите от град Кула запазиха българщината и напълниха сърцата на всички българи като избраха народните носии пред дизайнерските костюми и рокли, съобщава ВИП Комюникейшън.

В един позабравен, но вековен град, 15 ученици от 12 клас на СУ "Васил Левски", заедно с класния си ръководител Снежи Огнянова, дефилираха пред събралата се публика с традиционните носии за северозападния регион.

Те не крещяха от прозорците на скъпи коли, броейки до 12, не избраха тоалет, струващ няколко хиляди лева, а се върнаха към традициите."Според нас няма смисъл да се харчат много пари за скъпи рокли и обувки, като просто можем да наблегнем на българското и да сме българи", споделиха абитуриентите, които направиха празника си незабравим с помощта на читалище „Просвета - 1882”, което 135 години съхранява българските традиции и на невероятния танцов състав „Кулчене”, носител на десетки отличия и награди на национални фолклорни фестивали.
http://www.desant.net/show-news/45130
5
Общи дискусии / Re: Българщина, Славянство и Православие
« Последна публикация от Sirows - Днес в 13:02:21 »
Имаме славянска кръв и това не може да се отрече, но сме българи - доста просто за разбиране, но някои хора не искат да го разберат.
Именно заради този безсмислен спор дали имаме или не славянска кръв не можем да стигнем до изясняване на доста други неща.
Като физика, характер и начин на поведение : обаче сме на практика коренно различни от славянските народи. Все едно нямаме славянска кръв. Обаче винаги имаме благосклонно поведение към руснаците, но до едно ниво и после следва да му **** на тоя циганин.
6
Български националисти / Re: Българщината е безсмертна
« Последна публикация от Sirows - Днес в 12:49:20 »
Няма как да е така,обясних ти. Редовия българин ходи 3пъти в годината на църква. Ти можеш да ходиш и през час, ако искаш.
Ще повярвам на снимката, а не на твоите обяснен ия. Вече си доста компроментиран и не ти вярвам за нищо.
7
Поредният пример за българско възраждане.
_____________________________________________
На бал като хайдути: Братя близнаци избраха нетрадиционно облекло за празникаСнимка: btvnovinite.bg
Братя близнаци от Симитли избраха да отидат на абитуриентския си бал, облечени като хайдути.

Велизар и Димитър са футболисти, а баща им Антон е бивш боксьор. Днес обаче всички те са хайдути. Дамите на момчетата също ще бъдат облечени в народни носии.

„Избрахме да се облечем така, защото обичаме българското, доставя ни удоволствие. Искаме да накараме все повече млади хора да се обърнат към това – да знаят, да помнят и да показват”, обясни Велизар.

Автентичните облекла са дело на майстор от Пловдив и са шити изцяло на ръка. Тънкости има и при подредбата на оръжията в пояса. „В първата преграда се редят пистолетите, а в последната преграда – камата”, обясни бащата на момчетата Антон Коцев. Самите оръжия също са автентични.

Дамите пък са приели с радост идеята да придружат братята в народни носии.

„Ние се занимаваме с народни танци и за нас е чест да показваме българския фолклор”, каза Кристина Атанасова.

„Чувствам се горда. За нас е удоволствие да сме облечени по този начин и да показваме красотата на българската носия”, категорична беше и Ерика Димитрова.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/na-bal-kato-hajduti-bratja-bliznaci-izbraha-netradicionno-obleklo-za-praznika.html
8
Чужбина / Re: За Русия с любов!
« Последна публикация от генерал Жеков - Днес в 07:52:52 »
Не ме сравнявайте с Путин - аз поне спечелих  избори, а  този страхлив гадняр никога не e участвал в избори!
9
Култура и изкуство / Re: Музикални поздрави
« Последна публикация от Hatshepsut - Днес в 06:58:08 »
10
България / Re: Под чие робство е днес България?
« Последна публикация от генерал Жеков - Днес в 01:28:00 »
Единствената съпротива с/у гей-парад беше 2008,реализирана от БНС,другото е бледо копие.
Страници: [1] 2 3 ... 10