Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Археология / Re: Археологически находки във Видинска област
« Последна публикация от Hatshepsut - Днес в 09:17:48 »
Уникална находка – керамична глава на богинята майка,
намериха археолози край Майор УзуновоУникална находка – керамична глава на антропоморфна фигура, стилизирано изображение на богинята майка, която е без аналог досега в България, е един от артефактите, намерени от археолозите, които в продължение на повече от две седмица проучваха неолитно селище край село Майор Узуново. Разкопките се проведоха под ръководството на директора на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски, който в продължение на 18 години работи по проучването на праисторическото селище, открито край врачанското село Оходен. В разкопките активно се включиха и специалисти от Регионален исторически музей – Видин.

Интересът на Ганецовски към обекта край Майор Узуново е от години. „2013 година реализирахме тук спасителни археологически проучвания, продиктувани от един феномен, наречен иманярство, който в случая удивително за нас, може би заради неграмотност или просто заради човешка лудост, беше до голяма степен унищожил този праисторически обект, в който няма интерес за иманярите, които търсят метали, но може би заради това, че в участъци в близост е имало следи от по-късни археологически ситуации, това е накарало иманярите да работят с тежка верижна техника. Това ни принуди да реализираме спасителни проучвания“, разказа за вестник „НИЕ“ Георги Ганецовски. Допълни, че през 2013 година разкопките били изцяло финансирани от частно дарение.

„Стартирахме една многогодишна кампания в опити да убедим държавата за необходимостта районът на Видин да бъде подкрепян наравно с останалите региони и в тази част на археологията, тъй като смея да твърдя, че до момента имаше много силен дисбаланс в държавното отношение към опазване на културното наследство в частта на праисторията в района на Видин“, разказа археологът. Ганецовски отбеляза, че след пет години опити, най-после през тази година било отпуснато финансиране от целева програма за подкрепа на археологически проучвания към Министерство на културата. Това е истински пробив, подчерта археологът, защото за пръв път е отпуснато държавно финансиране за проучвания на праисторията във Видинско.
Миналата година в местността край Майор Узуново, с помощта на университета в град Тюбингер, били направени геофизични проучвания по съвременна методика, благодарение на които били регистрирани няколко участъка със структури, вероятно отнасящи се към новокаменната епоха, както и били засечени границите и площта на обекта, който обхваща между 12 и 15 дка. „Имаме прекрасни геомагнитни заснемания, работим и с дронове, които позволяват във всеки момент да реализираме въздушни снимки на конкретни теренни ситуации“, посочи Ганецовски.
„Предвид на обстоятелството, че от 18 години във Врачанско реализираме една широкомащабна археологическа кампания на много подобен обект, имаме уникалната възможност да запълним едно бяло петно в науката и бяло петно в европейската праистория именно тук, на територията на община Видин. Става въпрос за една култура, която е проучвана в района на Железни врата, в Източна Сърбия, както и на територията на Румъния – културата се нарича „лепенски вир“, с материали, характерни за култура протостарчело, която се датира от времето на края на VII и началото на VI хилядолетие преди Христа, тоест около 8000 години назад във времето.Обектът край Майор Узуново може да се окаже ключов за разгадаване на много неясноти около прехода между т.нар. среднокаменна епоха (мезолит) и новокаменната епоха (неолит), посочи археологът. „Това е важно, защото точно този преход ще ни даде ключовата информация точно какви процеси са се случили преди малко повече от 8000 години, които процеси са довели до качествено ново стъпало в развитието на човешките общества, които от събирачи и ловци (присвоителна икономика) се превръщат в производители, в култиватори на земята, строители на сгради и селища. Тоест, възниква т.нар. производяща икономика. Това е ключов процес, от който възниква този първоначален импулс, довел до съвременната цивилизация. Затова аз винаги казвам, че ние проучваме пионерите, строителите на съвременната европейска цивилизация“, обясни Георги Ганецовски.

Праисториците не се интересуват от злато и бижута – дори златото им е скучно, допълни археологът. „Ние боравим с хилядолетия и златото, което се появява преди 4000 години не ни е толкова интересно. Ние се занимаваме с проучване на дълбините на времето – там, където започва всичко, златото е последствие на това, което започва с камъка и кремъка“, сподели Георги Ганецовски.

Въпреки малката проучена площ – едва около 150 кв. метра, археолозите са доволни от резултатите. Няколко са интересните открития, посочи ръководителят на разкопките. Намерени са традиционни инструменти от кремък – кремъкът за хората през неолита е имал същото ключово значение каквото има стоманата за съвременната ни икономика, те са използвали именно суровината на кремъка и камъка, за да произвеждат всичко, коментира Ганецовски. Открити са и доста добре запазени керамични съдове. „Керамиката е първият изкуствен материал, който човекът започва да преработва и затова тя за нас е „азбуката“, дава ни основната информация. А тази керамика е най-ранната в Европа“, посочи ръководителят на проучванията край Майор Узуново.

Сред откритите на обекта артефакти е и стрела, по всяка вероятност за риболов, изработена от кост. Ганецовски напомни, че при спасителните разкопки една от находките е уникален костен харпун, който няма до момента аналог в Европа. „Става въпрос за човешко общество, което по собствен път започва да култивира житни растения, но което не се отказва и от коренните си умения и начини за добиване на препитание чрез лов, риболов и събирачество“, коментира археологът.

„Попаднахме на една вкопана структура, която е жилище – вкопана е, защото по-всяка вероятност тогава климатът е бил по-суров, което е налагало хората частично да изграждат своите обиталища, вкопани в земята“, обясни Георги Ганецовски. Той допълни, че структурата е съществено разрушена, което затруднява работата по проучването й, но любопитното е, че археолозите попаднали на част от тази сграда, която определено е служила като домашен олтар – място, където са извършвани определени обредни функции, с цел осигуряване на плодородието и продължаване на рода.
„Интересни са ни едни находки, свързани с култа им, с обредите им – загадъчни керамични артефакти, които се наричат лабрети. Те имат конкретна форма, с роговидни израстъци, и символизират мъжкото начало – тези керамични артефакти са били произвеждани и използвани в конкретни ритуали за осигуряване на плодородие единствено през периода на ранната новокаменна епоха, след което по някакви причини спират да се използват. Поради което и тези артефакти са много точно датиращи“, разказа Георги Ганецовски. Той показа и открити при проучването керамични дискове, които според него са имали обредни функции, защото дискът като изображение в митологията на древните земеделци е най-ранният символ на слънцето. А слънцето дава препратки отново към мъжкото начало, обясни Ганецовски.

При проучването на неолитното селище край Майор Узуново е намерена находка, също свързана с религиозните обреди, но символизираща женското начало – тази находка археологът определи като уникална. „Намерихме една находка, единствена по рода си за региона, а аз считам, че и за България – глава на антропоморфна фигурка, изобразяваща богинята майка земя, това е най-древното божество“, посочи Ганецовски. Той обясни, че стилизираният начин на оформяне на очите и носа за археолозите са една ясна препратка именно към културата „лепенски вир“, в която има открити каменни пластики със същата техника на изобразяване, но с доста по-ранна датировка. „Това откритие ни показва, че можем да „издърпаме“ времето на прехода от присвояваща икономика към произвеждаща по-назад във времето, а именно в VII хилядолетие преди Христа. За мен това е уникална находка“, сподели Георги Ганецовски.
„Разчитам това да е едно начало на устойчив проучвателен процес, който да продължава всяка година и разкопките от спасителен характер да придобият редовен характер. Тъй като потенциалът на обекта от научна гледна точка е огромен и не по-малко има капацитет и като потенциал за развитие на културен туризъм“, заяви Георги Ганецовски.

https://www.niebg.net/dpal/node/11557
2
Наука и образование / Re: Древни знания
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 18, 2018, 19:38:14 »
Уникален тръбопровод от Средновековието качва вода на 200 метра без никаква помпа


Руините на замъка Аламут, които се намират в провинция Казвин в съвременен Иран, отдавна представляват интерес за археолозите. Издателството TehranTimes, съобщава за удивително откритие на ирански археолози - течаща вода, която е поне на десет века.

Планинската крепост Аламут е построена през 9 век, а през следващите столетия е била убежище и база за ранните исмаили, асасини, които били известни като непримирими врагове на кръстоносците.

Експертите били изненадани да открият в руините на някога процъфтяващата крепост на асасините останките от водоснабдителна система, състояща се от язовир и сложна система от тунели и улуци, благодарение на което водата се издига на височина най-малко 200 метра.

Тъй като крепостта е на върха на планината, такава сложна инженерна структура, която осигурявала вода за жителите на Аламут, просто удивлява въображението на съвременния човек.

Оказва се, че жителите от онова време на територията на съвременен Иран са били част от много развита цивилизация.

В Иран е възможно да се намерят много по- древни водопроводи , като в град Гунабад който 3000 години работи и доставя на 40 000 души чиста питейна вода досега .

https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=40682
3
Българофобия / Re: Дискриминация на българи за сметка на цигани и турци
« Последна публикация от HighVoltage - Ноември 16, 2018, 11:57:38 »
Щя я присъединят към Турция, те после циганите ще ги вкарат в ред много бързо. Както сега ги използват и манипулират, те така ще почнат амуджите да ги избиват както избиват кюрдите системно и без много шум. 
Просто лошо съвпадение на турски интереси и иначе добри европейски практики се наблюдават в БГ. В смисъл от гл.т. на Европа не е това търсения ефект, но до това ще доведе либералното, интеграционно законодателство налагано ни от ЕС. 
И по тази причина най - отявлени еврооптимисти са ДПС и някой редки еврейски лайна.
4
Българофобия / Re: Интеграцията на неинтегрируемите
« Последна публикация от HighVoltage - Ноември 16, 2018, 11:46:20 »
Кървава свада: Циганка е намушкала смъртоносно в сърцето 50-годишния мъж във влака край Вакарел50-годишният мъж, който почина, след като бе намушкан във влак край Вакарел, е бил прободен в областта на сърцето. Той е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в линейката, на метри от болница "Света Анна". Сигналът в "Спешна помощ" е получен в 8:07 ч, а екипът е пристигнал на място в 8:23 часа. Позовавайки се на очевидец, Нова тв съобщава, че инцидентът е станал на самата гара. Жена от ромски произход е намушкала мъжа заради направена от него забележка.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/krvava-svada-tsiganka-e-namushkala-smrtonosno-v-srtseto-50-godishniya-mzh-vv-vlaka-kray-vakarel_news639971.html
5
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 15, 2018, 22:00:42 »
Събрала Рада попрелка

Събрала Рада тьожка* попрелка*
тьожка попрелка и посиденка.
До Рада седи машко машкулче,
до Рада седи, на Рада гъльчи*

- Сбираш ли, Радо, каквосо мене,
каквосо мене, тьожка попрелка
Каквосо мене тьожка попрелка,
тьожка попрелка и посиденка

Да сбира Рада каквоту тебе
каквоту тебе, тьожка попрелка
Каквото тебе, тьожка попрелка,
та щеше Рада коща огради

*тьожка = тежка
*попрелка = седянка с предене, каквито са се правели в миналото
*гъльчи = говори

Изпълнява Надежда Хвойнева:

6
Целта е ясна, тази територия да се обезлюди
Oт много години не само ние мислим така, но поради каква причина? Какво ще я правят обезлюдена?
7
Наука и образование / Re: Интересни научни открития
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 11, 2018, 20:17:40 »
Кой е най-големия организъм на Земята?

https://m.netinfo.bg/media/images/35292/35292893/991-ratio-gyba-dyrvo-gora.jpg

Учени откриха най-големия организъм на Земята, който се разпростира върху площ от 37 хектара в САЩ, предаде ТАСС.

По този начин бе опровергано първенството на синия кит в списъка с най-големите животни в света. Оказа се, че най-големият организъм е гъба, израсла в северната част на щата Мичиган, оповести електронната версия на сп. "Смитсониън".

Американският учен Матю Тоб изследвал растящия на Горния полуостров в Мичиган мицел на гъба. Заключенията му са, че мицелът е по-голям и по-древен, отколкото се смяташе досега. По последни данни, мицелът (скритото под земната повърхност тяло на гъбата) тежи над 440 тона и обхваща 37 хектара площ. Теглото му съответства на това на три сини кита.

По-рано учени заявиха, че откритият преди 25 години най-голям мицел тежи 118 тона.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-golemiiat-organizym-na-zemiata-se-razprostira-vyrhu-37-hektara-plosht-2126299
8
Археология / Re: Археологически находки в Плевенска област
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 10, 2018, 20:43:04 »
Откриха съкровище в затвора в Плевен

https://m5.netinfo.bg/media/images/34914/34914633/896-504-sykrovishte-kaliakra.jpg

Намереното съкровище е значително по рода си за периода на 19 век, каза д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей

Делва с турски монети от 19 век бе открита на територията на затвора в Плевен.

Уникалната находка е намерена при обработка на земеделска земя.

Намереното съкровище е значително по рода си за периода на 19 век, коментира д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен.

Откритата делва е пълна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, така наречените акчета. Според мен е значително съкровище за периода, но е много рано да се говори по-конкретно за находката, каза д-р Попов.

Според него по всяка вероятност то е свързано с инцидентно укриване, като е закопано на 30 сантиметра дълбочина на място, където няма данни да е имало постройка. Кога е закопано е трудно да се каже, тепърва специалистите на музея ще обработват монетите, за да се види от кой период са.

Двама специалисти от музея са ангажирани веднага след като е открито съкровището с неговото събиране и документиране, каза директорът на РИМ.

https://www.vesti.bg/bulgaria/otkriha-sykrovishte-v-zatvora-v-pleven-6088591
9
Археология / Re: Археологически находки в Търновград
« Последна публикация от Hatshepsut - Ноември 07, 2018, 21:11:22 »
Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица


Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица от екипа на археолога проф. Константин Тотев от филиала на НАИМ при БАН.

Кръстът е реликва, която се е поставяла при строителството и освещаването на храмове през Средновековието, според седмото правило на седмия Вселенски събор от 787 година, посочи Тотев.

Той уточни, че находката е откритата в апсидата на църква 23 в западната част на крепостта. Кръстът е с тегло 75 грама, с височина 11 см, широчина 5,5 см и дебелина около един сантиметър.

Според археолога кръстът е византийска изработка и вероятната му датировка е от втората половина на 12 век.

Характерното за този вид кръстове е, че се състоят от две части, които се затварят и образуват куха кутийка, в която е положена част от светия кръст.

Рамената на кръста са правоъгълни, като в краищата си завършват с кръгли медальони. Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения.

Според проф. Тотев находката е от изключително значение, защото подобни кръстове реликварий, но от бронз са откривани на много места, четири от сребро са изложени в музея в Женева, но до този момент в известната литература не са били описвани златни кръстове с подобно предназначение.

Интересното е, че в хода на разкопките са открити още два кръста - единият нагръден от бронз, другият хоругвен, вероятно от желязо. Три кръста са гравирани върху камъка, част от олтарната маса на църквата. Над тях е изписан надпис на кирилица, който гласи "Цар на Славата", която се свързва с 24-ия Давидов псалм, уточни проф. Тотев.

Църква 23 беше открита в края на септември до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Откритите парченца от стенописите, илюстриращи богатата украса на църквата са в процес на реставрация.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zlaten-krast-enkolpion-e-otkrit-pri-arheologicheskite-razkopki-na-trapezitsa
10
Българофобия / Re: Интеграцията на неинтегрируемите
« Последна публикация от Panzerfaust - Ноември 07, 2018, 16:43:00 »
Не е до ДПС. Демографският им взрив води до много младо и буйно население, а като прибавим, че е първично и необразовано, нещата стават страшни. И по-страшни ще стават - примерно както е в Ивицата Газа - редът се поддържа със сълзотворен газ и гумени куршуми. Дали обаче у нас след години ще посмеят да ги използват?
Страници: [1] 2 3 ... 10