Валония отказва да "пусне" споразумението Канада - ЕС

Submitted By: Hatshepsut Date: Октомври 24, 2016, 14:24:46 Views: 216

Валония отказва да "пусне" споразумението Канада - ЕСПодписването на договора за свободна търговия ЕС-Канада става все по-съмнително "не"-то на белгийския регион Валония, която отхвърли какъвто и да било ултиматум от ЕС и заяви, че е разочарована" от новото предложение, чиято цел бе да разсея опасенията на френскиговорещата белгийска провинция.
 
Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци, заради блокажа, наложен от този франкофонски район в южната част на Белгия с население 3.6 милиона души.
 
Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера, както настояват европейските институции.
 
Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете.
 
Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.
 
По думите ми вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма.
 
Без зелената светлина на Белгия ще бъдат анулирани срещата на високото равнище и порафирането на текста, насрочени за четвъртък в Брюксел, в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.
 
"Представя ни се разочароващ документ и в същото време ни се отправя ултиматум. Това е силно учудващо. Това ни кара да си задаваме въпроси за преследваната цел", заяви пред АФП източник от близкото обкръжение на валонския премиер Пол Маниет.
 
Председателят на Европейския съвет, обединяващ представителите на 28-те страни членки на ЕС, Доналд Туск даде в неделя на Белгия срок до понеделник вечерта да каже "да" или "не" на подписването на CETA.
 
Маниет е на мнение, че отправеният ултиматум е несъвместим с "демократичния процес", каза пред АФП неговият говорител.
 
Той (Маниет) "винаги е отказвал да се вписва в принудителни срокове", подчерта същият източник.
 
Службите на Европейската комисия са изпратили в неделя сутринта  документ до социалиста Пол Маниет и до постоянния представител на Белгия в ЕС, според европейски дипломат.
 
Текстът от страница и половина съдържа проект за евентуална декларация на кралство Белгия, засягаща защитата на инвестициите, "който отговаря на всички резерви, за които информира г-н Маниет", поясни европейски дипломат.
 
Това тълкуване бе оспорено от обкръжението на Пол Маниет.
 
"Този документ ни учудва, защото той съдържа много по-малък напредък от очакванията в петък и събота", със съжаление каза източник, близък до валонския премиер.
 
През последните дни валонците преговаряха с Канада и с Европейската комисия, за да да изгладят различията си по това амбициозно споразумение за свободна трансатлантическа търговия.
 
Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
 
Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито всички заседания би трябвало да бъдат публични.
 
Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.
 
Валония вижда в CETA наченките на договора за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) или Тафта, който е много непопулярен и по който ЕС много скрупульозно преговаря със САЩ. Валония настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

http://www.mediapool.bg/valoniya-otkazva-da-pusne-sporazumenieto-kanada---es-news255583.html

Rating: This article has not been rated yet.

CommentsPowered By SMF Articles by CreateAForum.com