Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Наука и образование => Темата е започната от: Nordwave в Декември 02, 2006, 08:56:32

Титла: Родители и деца биха с яйца шефка на училище
Публикувано от: Nordwave в Декември 02, 2006, 08:56:32
Автор www.bgrod.org 
събота, 02 декември 2006
До бой с яйца се стигна в столичното 5-о училище в кв. "Павлово" вчера. Причината беше първият за тази учебна година работен ден на директорката на школото Таня Маринова. Тя се върна след неколкомесечен отпуск и беше посрещната от разгневени родители, ученици и учители.
Накрая се стигна до там, че тълпата хвърли сурово яйце по школската шефка, което се счупи в главата й.
Децата, техните родители и уволнени учители бяха блокирали входа на 5-о училище още от рано сутринта, за да не може директорката Маринова да влезе в сградата. Преподавателите, които в момента работят там, се опитваха безуспешно да вкарат децата в час.
Недоволството на родители и деца от директорката Маринова е от няколко години. Причината е, че през този период учителите в шоколото се сменят много често. Според родители и деца Маринова гони най-добрите преподаватели. Справка на образователното министерство показва, че за малко повече от година школото са напуснали 17 от 22-ма учители. По някои предмети преподавателите са сменяни и по няколко пъти в годината. Формално това е станало с молба по взаимно съгласие, но според преподавателите и родителите директорката ги е принудила да напуснат. С лошото си отношение тя накара едни от най-добрите учители да се махнат от училището, твърдят децата. Според малчуганите тя дори ги биела.
Уволнените учители, които бяха дошли на протеста, твърдят, че Маринова не търпяла чуждото мнение и за това ги принуждавала да напуснат.
Директорката Маринова се появи в училището малко след 9 часа. Тя обаче мина през задния вход. Причината била, че ходила на зъболекар. Протестиращите учители и родители обаче нахлуха след нея в училището с дюдюкания и викове "Маринова вън". Те обсадиха кабинета й и се стигна до бой с яйца. Уплашена от ситуацията шефката на школото извика полиция. Към 10 часа нещата се поуспокоиха и децата най-сетне влязоха в класните стаи.
Колегите ме увериха, че ще направят всичко възможно, за да има в понеделник нормален учебен процес, каза след разговорите си с двете враждуващи страни шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. Тя заяви, че проверка на инспектората, завършила в края на февруари, е установила нарушения в работата на директорката и тя е наказана с предупреждение за уволнение. За да бъде уволнена обаче, тя трябва да направи ново нарушение, обясни Кастрева. По думите й инспекторатът ще следи отблизо работата на Маринова и при следващо нарушение това ще се случи. Оставката на Маринова е въпрос на неин личен избор и ние не може да й я поискаме без основание, коментира още Кастрева.
От образователното министерство също заявиха, че не могат да кажат какво ще стане с директорката на 5-о училище, защото днес е първият й работен ден. От там добавиха, че от 1992 г. насам, откакто Маринова е шеф в школото, децата там трайно намаляват. Родителите пък са категорични, че това е заради лошото управление на директорката.
Титла: Re: Родители и деца биха с яйца шефка на училище
Публикувано от: Amenhotep в Декември 02, 2006, 10:01:15
Вчера гладах репортаж по ТВ-то, за тази свинщина.
Имам чувството че учевиците са манипулирани от някого, прекалено бяха организирани.
Колкото до директорката, надута млада коза, явно доста неадекватна във училищните работи ... абе пълна простотия ...