Българският националистически форум

България и българите => България => Информационен център - Македония => Темата е започната от: MAGADAN в Декември 18, 2007, 12:17:05

Титла: Относно името на Македония
Публикувано от: MAGADAN в Декември 18, 2007, 12:17:05
Македония отказва да си смени името

В Македония почти няма политик, който би приел промяна на конституционното име на страната в жестокия цайтнот преди решението дали страната ще получи покана за членство в НАТО в Букурещ през април 2008 г.
 Това съобщава “Утрински вестник”, цитиран от БГНЕС. Конституционното име е единственият консенсус между разделения политически елит, коментира изданието. Такива са и настроенията на обществеността, въпреки че в същото време 90% са “за” членство в НАТО. Бивши македонски външни министри казаха вчера за изданието, че дилемата “или име, или НАТО” не е реална и че в този критичен момент Македония не бива да отстъпва в наложените разговори за името. От македонското външно министерство очакват Гърция да не изпълни заплахите си за вето, но не изключват възможността след получаването на покана за членство в НАТО Гърция да протака ратификацията на присъединителния протокол, пише вестникът.
Изданието посочва още, че натискът е огромен и дори бившият български външен министър Соломон Паси, който е съветник на македонския премиер Никола Груевски, споделя, че има сериозни съществени проблеми, свързани с евроатлантическата интеграция на Македония, които трябва да бъдат решени. Според Паси Македония трябва да направи компромис с името си.
 Миналата седмица в Брюксел гръцкият премиер Костас Караманлис предложи на македонския премиер Никола Груевски името на Република Македония да бъде Нова Македония, което македонският премиер е отхвърли. На много частни срещи представители на ЕС открито ни казват, че от нас се иска да намерим компромис с Гърция. Дори ни се предлагат и имена като Нова Македония, Република Македония Скопие, Горна Македония, Северна Македония, заяви Груевски, цитиран от изданието. По този начин той официализира информацията, че Европа притиска Македония да промени името си.
Македонският външен министър Антонио Милошевски предложи пакет от мерки за подобряване на отношенията на Скопие с Атина, съобщи БНТ. Предложението е в отговор на критиките от международната общност, че Македония е пасивна в преговорите с Гърция за името си. Междувременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски заяви, че названието Северна Македония е приемливо с оглед членството на страната в НАТО.

https://dnes.dir.bg/
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Родолюбец IYI в Декември 18, 2007, 13:21:22
http://dnes.dir.bg/2007/12/18/news2460527.html

Още по - добре. Без НАТО и ЕС тая смешна държавица скоро ще се разпадне. Тогава идва нашия час.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Краен националист в Декември 18, 2007, 20:25:10
Ако процесът на ребьлгаризация в Македония се засили, скоро може и да се присьедини кьм Бьлгария, за това нещо е загрижен призналият се за бьлгарин бивш министьр-преседател от ВМРО-НП(напьлно различна от ВМРО-ДПМН в Македония)Любчо Георгиевски.
Например,пример за пробив вьв Македония на хора опредилили се за бьлгари, гледах вьв община Крива Паланка, кьдето от 18 общински сьветници, от които 3-ма са от хората на Любчо, и 3 мата са с бьлгарско самосьзнание, ако такива станат и в македонския пярламент следва Велика Бьлгария.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Бай Иван в Декември 18, 2007, 20:36:17
Що не се пробаваш да идеш в некое заведение в Скопие и да заявиш че присъстващите са Българи! Съмнявам се да тече точно такъв процес, просто става дума за икономическа миграция.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Инжинер Донев в Декември 18, 2007, 21:15:25
Цитат
Що не се пробаваш да идеш в некое заведение в Скопие и да заявиш че присъстващите са Българи! Съмнявам се да тече точно такъв процес, просто става дума за икономическа миграция.
От икономическа миграция към ре асимилация 8)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Април 04, 2008, 00:08:07
Македонци плашат със секс Дора Бакояни и Надето Михайлова.

(http://star.vecer.com.mk/content_images/10474785342006626141621.jpg)
Драган Павлович Латас :lol:  :lol:  :lol:

Проблемът с името /между Македония и Гърция/ ще го решим, когато съответният мъж прекара една нощ с Дора Бакояни, а на сутринта я видим усмихната. След добър секс светът изглежда съвсем по-различно. Това се казва в материал, публикуван в македонския вестник “Вечер” под заглавието “Политически секс”. Автор на материала, "издържан" в "сексуален" и безпардонен стил, е Драган  Латас. По неофициална информация на Dnes.bg в момента той е съветник на македонското правителство. Дора Бакояни е външен министър на Гърция, а Атина не признава още името Македония.

„Навремето един наш политик така накара да се усмихне българската министърка Надежда Михайлова в Турция”, твърди Латас в публикацията и допълва: „Езикът не им беше проблем”.

Македонското държавно ръководство вече зае твърдата позиция, че конституционното име на Македония е по-важно за нея от членството й в НАТО. Македония очаква покана за присъединяване от срещата на върха на Алианса през април в Букурещ. Макар че не е официален критерий за членство в НАТО, Македония получи сигнали, че спорът за името трябва да бъде уреден между двете страни преди срещата на Пакта. Компромисът е нужен, но засега нито една от двете страни не е готова на такъв.


Тоя подчовек Драган Латас взе тотално да се излага! :-P
Как може в официален вестник да пише такива вулгарни статии ?  :o :o :o
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Април 04, 2008, 01:05:26
Ето я оригиналната статия на тоя олигофрен в пълния й блясък :  :-P :-P :-P   


Политички секс

Проблемот со името ќе го решиме кога соодветен маж ќе помине соодветна ноќ со Дора Бакојани, и ќе ја видиме сабајлето насмеана. После добар секс светот изгледа сосема поинаку.

Под итно да се стимулира секс меѓу претставници од разни партии, како најбрз, и најдобар услов за подобро разбирање помеѓу партиите, етничките заедници и, најпосле, да видиме кој е наш а кој е педер.

Во македонската политика жените имале судбинско влијание. Доста Димовска го урниса Љубчо Георгиевски со бугарофилството. Иако партијата му имаше секогаш најмногу симпатизери, на избори редовно извлекуваше подебел крај. Кој, после се, гласа за бугарофили денес во Македонија, ве молам?

Плавушите во ВМРО беа фолклор. После Доста, се амбицираше и Ганка. Арно ама, штом излезе од вицови и влезе во политика, плавуша наебуе. Така и Ганка, која беше политички фактор само во вицови. Добро, и во една кампања на гревот Кедев која заврши со комплетно фијаско за двајцата. Секс упражњаван во рамките на една партија не носи бенефит. Напротив.

Сега ВМРО-ДПМНЕ нема веќе амбициозни плавуши со пробугарска ориентација. Затоа им оди, и тепаат од избори на избори. Сега пробугарската ориентација му ја препуштија на Буч, кој маршираше со бугарските генерали на бугарските воени гробишта во Струмица. Како што, истиот тој Буч, по поразот од 2001, маршираше во ист строј и со Али Ахмети. Кој како ни ебал мајката, така Буч му седнува у скут, и маршира со него.

Буч им паѓа као воен трофеј. У трајно власништво.
Буч не е плавуша. Прво, затоа што нема коса. Но, со оглед на долгогодишното соработништво со извесни, сомнително сексуално ориентирани типови во неговиот кабинет, не е исклучено дека по ормарите, за слободно време, се криеле перики со коса на плавуши.

Сексот во СДСМ секогаш бил јача страна на партиските активности. Изборите им ги местеше полицијата, а тие во досада си играа лекари.

Знам барем десет средовечни жени кои ден-денес се грозат од СДСМ, ама гласаат за Бранко. Тип им бил.

Јеби га, укус нема граници.

Бранко сега не е во СДСМ. Сексот е опаднат до органска атрофија, и интелектуална онанија. Истата се упражњава масовно. Се лупета без содржина, колку да се одржава алатот. До бољи времиња кои никако да дојдат.

Во таква апатија партијата дигна раце од себе, и реши да оди во радикална промена на сексуална тензија во рамките на партијата. До ниво на језуитизам. Избра жена, Рада Помада за претседател на партијата.

Сега нема веќе креативна, сексуална тензија кај членството кое по секоја цена сака да му се допадне на претседателот што, нели, е енергија која го турка тимот до самите височини. Затоа не знам ни една жена што држи до себе, а би гласала за СДСМ. Нема лик што ја дига на ноги, и тера пред гласачка кутија.

А во недостаток на лик, дури нема ни тим. Тапа.
Сашо Мијалков има повеќе обожавателки и симпатизерки од цело претседателство на СДСМ заедно.

Тито Петковски, стар сексуално проверен кадар на СДСМ, на таа фора направи партија. Ама се прерачуна. Не се годините тие што беа. Партијата му падна на лажна диплома од неговата лева, женска рака. Освен со таа жена, Тито имаше проблеми со бегањето на една пар екселанс дама како Јагнула Куновска во ВМРО-ДПМНЕ. И, таман помисли дека е крај, му избега и охриѓанката Секуловска кај Груевски.

Тито е лут. И јас би бил на негово место. Ама, не е крив Никола, крива е биологијата.

Затоа, треба да има секс помеѓу членови на различни партии. Пратенички од ДУИ да бидат фатени на пратеничко биро со пратеници од ВМРО-ДПМНЕ. Топ! Кој после ќе рече дека ВМРО-ДПМНЕ има отпор кон ДУИ, и обратно.

А и Тачи би можел да завлече некоја пратеничка од СДСМ на троседот кај него во канцеларија. Колку да има алтернатива за коалицирање утре.

Кој после нема да верува во соживот и етничка толеранција. А не вака - плескај само меѓу своите што, познато е од генетиката, создава медиокритети.

Пошто нашиве политичари најмногу се палат на Амери, да им кажам дека Линдон Џонсон по стари години, Кенеди и Бил Клинтон имаат превртено повеќе жени отколку што нашиве собираат на митинзи. Ги бива луѓето.

Да не зборам за Тито. Оној Тито, вистинскиот. Нашиов Тито е таков малер за жени кои тотално ќе му избегаат, што на крај оној со женската перика од кабинетот на Бучко ќе мора да доаѓа да му ја спасува партијата.

Проблемот со името ќе го решиме оној момент кога соодветен маж ќе помине соодветна ноќ со Дора Бакојани, и ќе ја видиме сабајлето насмеана. Своевремено, еден наш политичар така ја несмеа бугарската министерка Надежда Михаилова во Турција.

Јазикот не им беше проблем.

Пишува: Драган П. ЛАТАС
 :o :o :o :o :o
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Април 05, 2008, 11:08:38
(http://feldmarschall.blog.bg/photos/47153/Latas.JPG)
сръбската свиня латас! :lol: :-P :-P :lol:
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Хитлер в Април 06, 2008, 15:22:49
С две думи-пъъъълееен идиот
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: MAGADAN в Август 26, 2008, 15:39:31
26.08.2008
Посредникът между Македония и Гърция за намиране на решение по спора за името на Македония Матю Нимиц може да замрази преговорите. Това пише в днешния си брой консервативният атински вестник "Катемарини". Изданието обяснява възможните действия на Нимиц с некооперативното поведение на Македония.

Гръцкият вестник не посочва източниците на информацията. Нимиц е повлиян от изявлението на премиера Никола Груевски, че Македония няма да се съобразява с едно име при решаване на спора. Според "Катемарини" на неотдавашна среща в Скопие Матю Нимиц е предупредил Груевски, че недопустимият му тон може да доведе до шестмесечно замразяване на преговорите. Въпреки това се изтъква убедеността на Нимиц, че Македония е готова да ускори преговорите, пише английското издание на "Катемарини". Гръцки дипломати са потвърдили за вестника, че при разговорите си с Вселенския патриарх Вартоломей на Атон Матю Нимиц е поставил и въпроса за Македонската православна църква. Информацията е на Максфакс. /БГНЕС

Нимиц не беше ли самолетоносач  :-[ Тогава - ще ги замрази  :-P
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Mасон в Август 26, 2008, 15:53:00
(http://www.naval-technology.com/projects/nimitz/images/nimitz9.jpg)

Ей го :)
Той е кръстен на друг Нимиц, но за т.нар. Македония дори е повече. Не си струва горивото. ;)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: MAGADAN в Август 26, 2008, 15:58:30
Върши работа  8) Ако перефразираме другаря П. Младенов - Най добре е Нимиц да идва  :-P
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Септември 12, 2008, 16:35:04
Новият пакет от идеи на международния посредник Нимиц в спора за името на Македония "Показва, че преговорите прикриват тъмни цели. Никой не може да си играе с мира на Балканите. Македония е една и е гръцка."

Това заяви днес пред журналисти кметът на Солун Панайотис Псомиадис. В "пълен провал" по въпроса за името на Македония обвини правителството политическият представител на ПАСКО за външната политика Андреас Ловердос. "Изявленията на Нимиц, не са неприемливи по отношение на съществената тема на преговорите, но включват и несвързани с нея теми", изтъкна Ловердос, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА. /БГНЕС
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Ванадий в Септември 12, 2008, 19:34:09
Гърция има в пъти по-голям шанс да се "съедини" с Македония, за разлика от нас, правят ни го управниците...
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Атила в Септември 16, 2008, 21:10:45
Новият пакет от идеи на международния посредник Нимиц в спора за името на Македония "Показва, че преговорите прикриват тъмни цели. Никой не може да си играе с мира на Балканите. Македония е една и е гръцка." Това заяви днес пред журналисти кметът на Солун Панайотис Псомиадис. В "пълен провал" по въпроса за името на Македония обвини правителството политическият представител на ПАСКО за външната политика Андреас Ловердос. "Изявленията на Нимиц, не са неприемливи по отношение на съществената тема на преговорите, но включват и несвързани с нея теми", изтъкна Ловердос, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

Този лйолйо кмета на гр. Солун май пак е сънувал розов сън че изпада в състояние на мегаломански мечти че Македония била гръцка. Колкото е гръцка Македния, толкова тои е разумен животински индивид от гръцко потекло.
:devil:
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Machtwille в Септември 17, 2008, 03:41:52
Има една Македония и тя е Българска! Гръцките шовинисти да си затварят негро-семитските чофки и да си ходят обратно в Азия, от където са изпълзели!
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Болгардингезе в Септември 17, 2008, 15:59:13
И кога е била гръцка.От 100 години е ,и те сега с претенций.Не стига ,че са много лакоми пък и искат още.Цигани.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Севар Вананд в Септември 19, 2008, 14:37:16
Македония никога преди балканскaтa войнa не е влизала в тероториите на Държавата Гърция и никога не е била населявана от хора, които се мислят за гърци или елини. Ако не вярвате, проверете! Hека някой, ако може да ми наери доказателство за обратното.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Мамарчев в Септември 19, 2008, 14:45:52
Горките гъркойци /така им викат старите хора в нашия край/ все още сънуват Византия. Добре, че бяха Великите сили, защото ако не ние, то турските войски щяха да влязат в Атина.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Севар Вананд в Септември 19, 2008, 15:02:47
Горките гъркойци /така им викат старите хора в нашия край/ все още сънуват Византия. Добре, че бяха Великите сили, защото ако не ние, то турските войски щяха да влязат в Атина.
Колкото и да сънуват Византия, истината е че това не е била гръцка Държава. Държавата се е наричала Източна Римска империя, а населението й- ромеи. Самите византийци са се определяли като римляни, а не като гърци. И това не им е било насилствено насадено, както е насадено на днешните македоници това да се наричат македонци. Те сами са искали да се наричат римляни, следователно те са такива. Държавата им е била Римска империя до завладяването и от турците, а провинцията им Македония са я изгубили много преди да дойдат турците. Така че гърците нямат никакви права спрямо Македония.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Септември 29, 2008, 21:12:52
Македонският президент Бранко Цървенковски днес отново призова премиерът на страната Никола Груевски да се държи отговорно при преговорите за спора на името на страната с Гърция.

Двамата днес след обяд имаха среща в кабинета на държавния глава. Цървенковски информира за разговора си в Ню Йорк с международния посредник Матю Нимиц. Според Цървенковски разговорите се намират в „ключова фаза“. Той призова заедно с Никола Груевски да поемат отговорността за да се намери решение, без което според него, Македония рискува бъдещето си. „Призовавам и моля министър-председателят да поеме премиерските си задължения и отговорности. Заедно да участваме в този процес и да се опитаме да получим максималното, да постигнем най-доброто решение за Македония. Трябва да споделим отговорността и от нея няма как да избягаме“, каза още Цървенковски.  Президентът смята, че това е ключов въпрос за страната и никой не може да го укрива или отлага, защото с отлагането му той не става по-малък, а напротив по-голям“. /БГНЕС
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Nordwave в Октомври 09, 2008, 19:52:06
"Република Северна Македония" е названието, което международният посредник Матю Нимиц предлага в спора между Атина и Скопие за името на Македония.
Според първоначалните оценки предложението, се приема като база за преговори и от двете страни, съобщава атинският вестник "Вима", цитиран от БГНЕС.
Днес гръцкият външен министър Дора Бакояни информира политическото ръководство на страната за новия пакет за решаване на спора, който Нимиц предаде вчера на преговарящите на двете страни.
Името, което предлага Нимиц за бившата югославска република Македония, ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име "Република Македония" не се променя, пише вестникът.
Неясна остава засега и рамката от идеи по трънливите въпроси за паспортите на македонските граждани и за определянето на тяхното гражданство, евентуално като македонско. Според пакета на Нимиц, никоя от двете страни няма да има изключителни права върху названието "Македония", но за търговски цели употребата на името няма да бъде ограничавана.
Предложението предвижда и тримесечен преходен период за приспособяването на двете страни към новото име, след като подпишат споразумението и бъде гласувана съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Атина изглежда решена да не разкрива картите си преди да бъде огласена позицията на Скопие. Гърция смята, че цялата процедура може да бъде обезсилена, ако властите в Скопие подложат предложенията на Нимиц на референдум, за който не е изключено да бъде отрицателен, пише гръцкият сайт In.gr.
За гръцката страна е важно също, решението на проблема да съвпадне с идването на власт на новата американска администрация (от началото на 2009 г., след изборите през ноември, 2008 г.).

https://dnes.dir.bg/
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Искандер в Октомври 09, 2008, 19:56:30
На мен най-подходящо ми се струва ГМР България (м) - Генно Модифицирана Република България (македонци).  :-P :-P :-P :-P :-P
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Ванадий в Октомври 09, 2008, 20:03:07
Не трябва да си сменят името, това може да ги вкара в НАТО, а това може да не е добре. Може и да е добре, защто пък ще се спасят от Албания...
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Болгардингезе в Октомври 09, 2008, 20:50:14
Няма да е лошо да влезнат в НАТО ,за да се спасят от албанците ,но същевременно ще се отдалечат от нас.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Балкани в Октомври 09, 2008, 21:48:41
Името звучи като провинция на Гърция и така гърците ще имат предпоставка да имат претенции кам македония вбъдеще...
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Ванадий в Октомври 14, 2008, 20:58:54
Ей, ей, ей... то не беше спор, разпра, титаничен сблъсък... Македония е БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония), Македония е Вардарско, Македония е всякаква, но не и България... но това за друг път.

Та да припомня, че Гърция най-учтиво не допусна македонската натовска кандидатура, заради името на западната ни съседка, според "братята" гърци Македония трябва да смени името си, защото съответства на област в Гърция. Бяха изказан десетки предложение, последва гняв от македонска страна и после всичко премина в постоянни докачки и разпри (Гърция настоя да не се изписва името "Македония" на олимпийските игри в Пекин през тази година, после реши да не доставя пратки от Македония, където до "Адрес" на подателя гордо се мъдри името "Македония", гърците не считали че такава държава съществува, за тях правилното име би трябвало да бъде Северна Македония, Вардарско или БЮРМ).

Разбирам ги.
Оценявам решението им,
споделям го!


Да точно така! Македония се нуждае от ново име! Новото име ще застраши македонизма и ще поразклати вече почти утопичния култ на македонците към древната Македония на Александър Велики, който някога се опитал да постави на колене пред себе си целия свят.

Дъжд от имена се стовари над Македония, отвориха се хиляди дискусии
и сред чужди,
и гръцки,
и македонски политически кръгове,
и сред обикновенни хора,
и в интернет пространството,
и по вестници, радио, телевизии... медии

и ето появи се Матю Нимиц с пакета си от идеи. Той предложи компромисен вариант за решаване на спора между двете държави - "Република Северна Македония". Според Матю, това название би трябвало напълно да удовлетворява изискванията и на двете страни в конфликта.

Добре де, постарало се е ООН-то (чиито посредник е Матю Нимиц) да измисли чисто ново име, и докато Гърците явно взеха да се съгласяват, а Македонците все още се дърпат и човек да рече, че и те ще склонят глава. Оставете това...

                                                                                             ... въпросът е:

                                                                                                     Това име подходящо ли е от българска гледна точка?

Да това е въпросът който трябва да ни вълнува, вместо да стоим и да се пулум,
                                                                                                                                           чудим,
                                                                                                                                                                    бездействаме

докато "братята" гърци "оправят" Македония.

НЕ, не е подходящо! И защо?

Защото същото това чудно звучно име показва цяла Република Македония, като васална област на Гърция.

Географската област Македония се съдържа в пределите на три държави - България, Р. Македония и Гърция. Гърция има южните части, България - източните, Р. Македония всички останали. Това прави ли Р. Македония "северна", а прави ли частта от Македония (географски погледната) в Р. Македония "северна", отговорът тук е противоречив:

ДА!

... но от гръцка гледна точка
, след като те имат Южна Македония (част от геогр. област). ДА за Гърция, Р. Македония е "Северна Македония". Но Северна ли е Р. Македония за нас, след като се намира на запад, а Източна Македония (геогр. област) е в България?

НЕ!

За България Р. Македония е Западна Македония!
И всичко, но не и "Северна Македония"!


Дори географски погледнато името би трябвало да е "Северозападна Македония"...

Хубаво, да я кръстим "Северна Македония", това не давали право на Гърция един ден да предяви претенции към коренът на населението в Р. Македония и на територията и, след като тя се назовава "Северна Македония", а Гърция вече има област с името "Южна Македония"? По този начин се изключва съществуването на "Западна Македония", която е част от България, орязва се възможността на за "обединение" (или както си искайте го наречете).

Питам се, ще видим ли нашите управници да възразяват на името "Северна Македония", ако то бъде прието, ще подкрепят ли кандидатурата на потенциалната бъдеща Р. Северна Македония в НАТО, кога най-сетне ще ги захапем македонците за глупостите в учебниците им по история и накрая най-важното:

ИМАТ ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВА ПОЛИТИКА ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС?

Дано да имат.

(http://vanadisbg.blog.bg/photos/55900/Macedonia-Bulgarian_view.jpg)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Октомври 14, 2008, 21:17:53
Ванадис, НИКАКВА политика нямат нашите управници относно македонския въпрос, а и не само управниците ни, но и много от т.н. националистически партии.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Балкани в Октомври 14, 2008, 23:11:34
`Северна Македония` звучи като име на северната част на гръцката провинция Македония, следователно след време гърците,логично, ще кажат `Северна Македония е една цяла област с нашата (южна) Македония, да се присъедини към Гърция` - тогава още една част от Българската земя ще се присъедини към *****ската държава, наречена Гърция.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Октомври 16, 2008, 19:38:25
Не мисля, че това име може да има някакво влияние за бъдещите
процеси. По тази логика ако стане Северна Македония и ние българите може
да кажем, че тъй като цяла Македония е българска по етнически състав, то и
Южна Македония/днес в Гърция/ би трябвало да се присъедини към България! :-P
Проблемът е друг. Нямаме никаква агентура нито във Вардарския нито в Егейския дял
на Македония! Когато възстановим службите отпреди 1944г. тогава ще имаме успех
в ребългаризирането на цяла Македония.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Бай Иван в Октомври 16, 2008, 19:47:31
Когато възстановим службите отпреди 1944г.
нито ти, нито аз ще сме живи.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Ванадий в Октомври 16, 2008, 20:13:57
Цитат
Не мисля, че това име може да има някакво влияние за бъдещите
процеси. По тази логика ако стане Северна Македония и ние българите може
да кажем, че тъй като цяла Македония е българска по етнически състав, то и
Южна Македония/днес в Гърция/ би трябвало да се присъедини към България!

А не трябва ли да го кажем? Трябва. Западна Македония/България е истинското и име.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Ноември 08, 2008, 19:21:03
Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция ПАСОК Йоргос Папандреу уволни медийния си съветник Григорис Валианатос поради позицията му, че "Македония трябва да запази името си".След като Валианатос каза в интервю за гръцкия телевизионнен канал Ектра 3, че северният съсед има право да се казва Македония и че в Гърция има македонско малцинство той е бил извикан от лидера на ПАСОК и уволнен на секундата, съобщава вестник "Катимерини". БГНЕС припомня, че двете държави водят близо 20 години спор относно името на Република Македония. Поради спора за името, Македония не бе приета и в НАТО по време на срещата на върха на Атлантическия пакт в Букурещ тази пролет. /БГНЕС

За кой ли път гърците ни дават пример как се остояват национални интереси? Кога ли българските премиери ще действат така твърдо и безкомпромисно с тези, които отстъпват от българското?
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Преспанец в Април 03, 2009, 12:15:12
„Утрински весник”: Саркози от Гевгелия
 
03 април 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
Скопие. Франция призна конституционното име на Македония, но в първоаприлска шега, пише днес македонският ”Утрински весник”. Новината за „признаването” на конституционното име е била обявена в интернет изданието „Куриере дьо Балкан”. Според автора на новината обратът в отношенията между Париж и Скопие е дошъл след като станало ясно, че семейството на френския президент Никола Саркози е било от Македония. Саркози е бил пряк потомък на Гоце Шаркоски (Саркози на унгарски е Шаркози) от Гевгелия, Южна Македония. Гоце Шаркоски е бил член на ВМРО и е продавал свирки на пазара в Гевгелия, преди да избяга в Солун. В Солун е побългарил фамилията си на Шаркозов по време когато е бил адютант на генерал Протогеров при Първата световна война. След загубата на Българите Шаркозов е работил за френската армия, след което е избягал заради измами. След това не е имало информации за него. Според най-новите открития обаче от полицията Марсилия през 1923 г. е бил регистриран под името Goce Sarkosky de Nagy-Bocsaм.
„Утрински весник” коментира, че по този начин французите се забавлявали на 1 април, засягайки проблема с името, който в ЕС е станал проблем,засягащ идентичността и езика.

 http://www.focus-news.net/?id=n1159128    :-P 8) :lol:
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Април 15, 2009, 20:50:09
Независимо от предложението за името на страната в Македония ще бъде проведен референдум по този въпрос. Това каза новоизбраният президент на Македония Георге Иванов. Преди два дни гръцкият посланик в САЩ Александрос Малас заяви, че за властите в Атина предложението "Северна Република Македония" е напълно приемливо. Според Иванов това не е ново предложение, а стои на масата за преговори вече 15 години и е част от пакета на международния посредник Матю Нимиц. "Това е географско понятие, което е искано от останалите. Ние винаги сме били готови да направим компромис, но той не трябва да бъде в ущърб на държавните интереси. Този компромис и предложението в крайна сметка трябва да бъдат одобрени от гражданите", каза още Георге Иванов. Бъдещият държавен глава на Македония съобщи, че веднага след всътпването си в длъжност ще започне да се занимава динамично с преговорите и ще поддържа непрекъснато връзка с ръководителя на македонския екип за преговорите с властите в Атина относно името на страната Зоран Йолевски. /МИА /

Вари го, печи го, македонистът си остава македонист!
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Anneti в Април 15, 2009, 20:59:54
Ето още 1 предложение - Югозападна Република България  ;)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Юни 18, 2009, 15:54:44
Неуспехът да се обединят политическите страни в парламента на Македония около една обща стратегия за името извади наяве цялата обърканост, неспособност и несериозност на македонската държавна политика по отношение на този съществен проблем, пише македонският "Утрински весник" в навечерието на продължаването на разговорите с Гърция с посредничеството на Матю Нимиц.
На 17 юни стана ясно, че Македония няма да има държавна стратегия за разрешаване на спора за името на републиката с властите в Гърция. Преговорите между отделните парламентарно представени политически партии в Скопие по въпроса бяха провалени, а лидерът на местните либерали Стоян Андов реши да оттегли документа, който трябваше да бъде приет и да се счита за държавна стратегия при решаването на спора.
Според Андов няма политическа воля за приемането на държавна стратегия.
До блокиране на приемането на документа се стигна след като една от партиите - Нова демокрация, поиска в него изрично да се запише, че страната е многонационална.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2235871
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: hammerbg в Юни 18, 2009, 20:45:36
Правилно, многонационална - има българи, албанци, турци и малко сърби  ;)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Юли 07, 2009, 19:24:15
Двудневната визита в Скопие на посредника на ООН за решаване на спора с Гърция за името на Република Македония Матю Нимиц завърши без нови предложения за решаване на проблема.

За това съобщават македонски медии, цитирани от balkaninsight. Нимиц се срещна с македонския президент Георги Иванов и с премиера Никола Груевски.

Ползотворен резултат от срещите им обаче няма, коментират медиите. Въпреки това по думите на Нимиц е налице оптимизъм в решаването на спора с името, като той може да  бъде окончателно приключен до месеци.

Нимиц описа визитата си в Скопие като много „конструктивна".
В хода на разговорите с македонските официални лица детайлно са били обсъдени последните предложения за името на бившата югославска република, даде от Нимиц през октомври. Тогава той предложи страната да носи името „Република Северна Македония".

Целта е да имаме достойно разрешение на проблема, която удовлетворява и двете страни и защитава идентичността на Македония, коментира Нимиц.

Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република.
Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция. Напрежението между двете страни се изостри миналия  април, когато Атина наложи вето на влизането на Македония в НАТО.

Разрешаването на спора беше изведено и като едно от условията за интеграцията на страната в ЕС в последната приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната през 2008 година.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Август 21, 2009, 14:48:35
Посредникът на ООН Матю Нимиц обмисля коригиран текст на своите предложения, които ще бъдат актуализиран вариант на идеите за името на Македония, представени от него при обиколката му в Атина и Скопие през юли.

Основна тема в новия текст на Матю Нимиц е названието "Република Северна Македония" и условията за употребата на това име.

Най-доброто нещо, което мога да направя, е да взема под внимание идеите, които чух тази седмица и да видя какво мога да направя с тях, за да сближа още повече позициите на двете страни, каза посредникът на ООН.

Дипломатически източник в централата на ООН заяви, че Нимиц ще предприеме бързи стъпки, за да ускори преговорите между Атина и Скопие за уреждане на спора им за името на Македония и за постигане на договореност.

След срещата си с македонския представител Зоран Йолевски американският дипломат призна, че различията между двете страни са големи, но въпреки това даде да се разбере, че вярва, че може да бъде намерено общоприемливо решение на проблема.

Същият дипломатически източник каза още, че Атина приема названието "Република Северна Македония" за универсална употреба
Той добави, че за разлика от преди Скопие "не отхвърля това име, но поставя условия, които Атина определя като неприемливи".

Изглежда, че се разисква вариант, при който названието "Република Северна Македония" да се използва в двустранните отношения с Гърция, без да се изключва и употребата му пред международните организации.

Гръцкият преговарящ със Скопие по спора за името на Македония Адамандиос Василакис опроверга публикации в печата, като каза, че Атина не е отхвърлила последното модифицирано предложение, внесено от Нимиц при посещението му в Атина през юли.

Тези твърдения не отговарят на истината. Намираме се на средата на критичния преговорен процес. Трябва всички отговорно да подходят към него, заяви посланик Василакис. Той поясни, че Гърция участва конструктивно в преговорите с предложения, но и с възражения.

Това, което очакваме, е другата страна най-сетне да стори същото, за да стигнем до общоприемливо решение, без победители и победени, допълнил гръцкият преговарящ.

Дипломатът казал, че на срещата си в Ню Йорк по-рано тази седмица е заявил пред Матю Нимиц, че позицията на Гърция е ясна и че трябва да се намери общоприемливо решение, свеждащо се до съставно название, дефинирано по географски признак, което да е за универсална употреба.

Преговарящият Василакис уведомил Матю Нимиц, че Атина е дала отрицателен отговор и че няма да приеме предложеното от него название "Република Северна Македония", което да се използва само за двустранна употреба.

Атина настоява новото име на Македония да бъде използвано изцяло в международната практика, а Скопие иска държавите, които са признали Македония под конституционното й име, да имат право да го използват и в бъдеще.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Sol Invictus в Август 21, 2009, 14:52:43
Западна България или просто България викам аз...
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Септември 02, 2009, 14:09:32
Гърция категорично затвърди своята позиция за официалното име на Македония, като по този начин възможността Атина отново да блокира македонското членство в ЕС е много вероятна.

Това заяви министърът на външните работи на Македония Антонио Милошоски, цитиран от Balkaninsight.

Припомняме, напрежението между двете страни се изостри миналия април, когато Атина наложи вето на влизането на Македония в НАТО.

Те потвърдиха позицията си. Ние сме притеснени от възможността от налагане на второ вето, което може да блокира членството ни, заяви Милошошски.

В Македония сме готови да изработим решение на проблема, каза още той.

Македонският външен министър добави, че рискът от повторно вето от страна на Атина може да бъде подсилен и от ситуацията в момента в Гърция.

Според него е напълно възможно страната да бъде изправена пред предсрочни избори, които да поставят правителството на Костас Караманслис на тест.

Ако това се случи, според Милошошски, е възможно гръцкият премиер да използва проблема с името на бившата югославска република с политическа цел.

Външният министър изрази надежда, че в най-скоро време специалният посредник на ООН в спора за името Матю Нимиц ще излезе с ново предложение за решаване на проблема.

Припомняме, Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република. Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция.

Разрешаването на проблема беше изведено и като едно от условията за интеграцията на страната в ЕС в последната приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната през 2008 година
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Ноември 19, 2009, 18:04:19
(http://images.ibox.bg/2007/05/23/26346/256x234.jpg)

Високопоставени дипломатически източници в Брюксел са заявили, че гръцкото предложение за името на Македония, което беше съобщено в македонските медии и бе представено като радикализация на гръцката позиция, е фалшификат.
На 2 декември председателят на ЕК Барозу ще се срещне с премиера Никола Груевски, за да му каже, че с неговия гръцки колега Папандреу трябва да се договорят за ново име на държавата най-късно до 7 декември, съобщава македонската телевизия А1.
Това е единственият въпрос, който ще се обсъжда, всички останали въпроси ще останат за напред.
Планът на ЕС е Македония да започне преговори през април, заедно с Исландия.
Ако спорът не се реши  до 7 декември, ЕС сериозно ще охлади отношенията с Македония, твърдят високопоставени дипломатически източници в Брюксел.

Припомняме, Европейската комисия препоръча блокът на 27-те да започне преговори за членство с Македония.

http://news.ibox.bg/news/id_2087963597 (http://news.ibox.bg/news/id_2087963597)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Родолюбец IYI в Ноември 19, 2009, 18:34:55
Ясно е като бял ден, че бъдещето на FYROM не е в Европа, а под албанските подметки.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Ноември 19, 2009, 19:20:59
Ясно е като бял ден, че бъдещето на FYROM не е в Европа, а под албанските подметки.
Родолюбец, и Албания ще влезе в ЕС- бъди сигурен в това, така че БЮРМ рано или късно и тя ще влезе там. Въпросът е, както каза един потребител в нета- подкрепата на България трябва да се изтъргува, за да се защитят националните интереси на България (както прави Гърция), а не да се подарява.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Теодор в Ноември 19, 2009, 19:40:05
Да се казва Вардарска Македония на областта каквато са ;-)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Ноември 19, 2009, 20:04:03
Америка е разочарована от липсата на желание у македонските власти наистина да се преговаря за името с Гърция и да се стигне до решение.

Това заявиха високопоставени дипломатически източници, цитирани от А1.

САЩ не искат да се месят, да посредничат в спора за името, който според последните европейски настояване, трябва да се разреши двустранно.

Очевидно досегашните преговори са били формални, а не същински, посочват източниците.


Цялата дейност по присъединяването на Македония към ЕС от управниците и е формална!!!
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Петкан в Ноември 19, 2009, 20:25:47
Ясно е като бял ден, че бъдещето на FYROM не е в Европа, а под албанските подметки.
Родолюбец, и Албания ще влезе в ЕС- бъди сигурен в това, така че БЮРМ рано или късно и тя ще влезе там. Въпросът е, както каза един потребител в нета- подкрепата на България трябва да се изтъргува, за да се защитят националните интереси на България (както прави Гърция), а не да се подарява.
БЮРМ(Р Македония) има два проблема.Единият е сърбоманската ориентация на правителството и,а другият е "албанската вълна" от западната и граница до Скопие.Който е видял,какво представлява Македония на запад от Скопие, веднага ще заяви,че това е всичко друго,но не европейска държава.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Февруари 17, 2010, 18:02:57
Ето така на практика трябва да се реши спора на БЮРМ с Гърция относно името и- просто и ясно- Западна България.

(http://www.segabg.com/pic/1321/149164.jpg)

(http://www.segabg.com/pic/1321/149165.jpg)

http://www.segabg.com/article.php?issueid=1321&sectionid=1&id=00004Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: omerzen в Февруари 17, 2010, 21:47:46
Един ръкопляс за тази фирма . Дано не са го направили по погрешка .  :-D
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Февруари 17, 2010, 22:01:28
Не е по погрешка. Трябва повече български фирми да последват примера на тази. Така като изнасяме стоки в БЮРМ макетата да четат и да си знаят истината.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: omerzen в Февруари 17, 2010, 22:06:15
Братлетата макета има още много работи да научат от нас . Няма къде да идат .  :-)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Февруари 17, 2010, 22:07:59
Като ги присъединим ще научат всичко, няма къде да ходят.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: omerzen в Февруари 17, 2010, 22:13:03
Ами и аз точно на това се надявам .  :-)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Петкан в Февруари 20, 2010, 17:57:43
Ето така на практика трябва да се реши спора на БЮРМ с Гърция относно името и- просто и ясно- Западна България.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueId=1321&sectionid=1&id=00004 (http://www.segabg.com/online/article.asp?issueId=1321&sectionid=1&id=00004)
(http://www.segabg.com/online/img%5C2004-10-14%5Ci010402.jpg)
Трябвало е да сложат и границата,защото Тетово и Гостивар са вече като албански анклав.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Death angel в Февруари 23, 2010, 17:02:49
Македонците са имали ядове с името още от времето на Санстефанска България :

"Прокламация от името на  Главнокомандуващия към жителите на Македония, напечатана в Одеса на 4 езика – руски, български, гръцки и турски. В нея се казва: "Жители на Западна Румелия! Вие сте по-щастливи, отколкото вашите братя от Придунавска и Прибалканска България, тъй като не са изпитвали ужасите на войната. Без жертви и страдания вие сега се приобщавате към този славянски свят, който победоносното руско оръжие е приготвило и за Вас". По-натаък в прокламацията се изтъква, че руските власти ще обезпечат реда, спокойствието и правата на всички граждани независимо от тяхната вяра и народност."

 :-D :-D :-D
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Amenhotep в Март 10, 2010, 14:15:31
Руските и сръбските комунисти ги направиха, сега американските еврео-ислямо-негърски комунисти са тръгнали да ги оправят ...

*******

Обама за „Република Северна Македония”

САЩ предлагат името Република Северна Македония да замени БЮРМ и езикът да се нарича „северномакедонски".

Това са предложенията до гръцкия премиер Папандреу от американския президент Барак Обама, пише днес гръцкият вестник Вима, цитиран от македонските медии.

Вашингтон е готов да информира Съвета за сигурност на ООН, че името БЮРМ може да се замени за Република Северна Македония, а езикът - северномакедонски.

Папандреу се е въздържал от отговор и е заявил, че ще разгледа в детайли тяхното предложение.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Теодор в Април 09, 2010, 12:50:48
България с условия за новото име на Македония

(http://images.ibox.bg/2010/03/14/ataabamnamndpertko/256x216.jpg)

Страната ни ще приветства постигането на решение в дългогодишния спор за наименованието на Република Македония, но това трябва да бъде реализирано, посредством формула, с която не се създават възможности за отправянето на последващи претенции към българската държава от страна на Македония.

Това е заявил президентът Георги Първанов по време на срещата си с ръководството на новоучредената партия ВМРО-НИЕ.

По тяхна молба държавният глава прие председателят на партията Петко Атанасов и пловдивския кмет Славчо Атанаосв.

Президентът е подчертал, че в разговорите си по този въпрос с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу и с президента на Македония Георге Иванов, е изтъкнал, че приемането на наименование на Република Македония, с определено географско съдържание, трябва да съдържа и изрични гаранции за българската държава.

От своя страна ВМРО-НИЕ са поискали да се изработи ясна позиция на българската държава спрямо Македония, включително членството й в ЕС и НАТО.

Медиите не бяха допуснати до президентската администрация, а изчакаха „новите войводи" отвън.

След разговора председателят на партията Петко Атанасов каза, че са представили на Първанов конкретни предложения по македонския въпрос.

Петко Атанасов e изтъкнал пред президента Георги Първанов очакването на ВМРО-НИЕ да бъде изразена консолидираната позиция на България по въпроса за уреждане на съществуващия спор между Гърция и Република Македония за наименованието на бившата югославска република, по начин, който не накърнява българските национални интереси.

Петко Атанасов e посочил също така необходимостта да бъдат ясно дефинирани условията, изпълнението на които обезпечава подкрепата на България за пълноправното членство на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

В тази връзка Атанасов изтъкна необходимостта от преустановяването на езика на омразата в македонските медии спрямо България, както и прекратяване на присвояването и фалшифицирането на българската история.

ВМРО-НИЕ предлагат също така създаване на работна група с участието на българската наука, обществени организации и държавни институции, която да изработи позиция на страната по проблема.

Освен това друго предложение е създаване на министерство за българите в чужбина, а не агенция или министър без портфейл - както е в момента.

Всяко бездействие на българската политика относно членството на Македония в ЕС и НАТО е в ущърб на българския национален интерес, заяви Атанасов и коментира, че лично за него това е национално предателство.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов каза от своя страна, че единствената обсъждана тема по време на срещата с президента е бил македонският въпрос и проблемите на сънародниците ни, които живеят извън България.

http://news.ibox.bg/news/id_2001607463 (http://news.ibox.bg/news/id_2001607463)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Институционализиран в Април 09, 2010, 17:59:21
  ХА ХА ХА !!!

Гоце сака рейтинг !
 :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Генерал Колев в Май 28, 2010, 18:33:21
51% от македонците са готови да жертват европейското бъдеще на страната, ако цената, която трябва да платят за него, е промяна на конституционното й име.

Това сочат резултатите от ново представително проучване на общественото мнение, предаде БНР.

Данните показват смущаваща липсата на обществена нагласа за постигане на компромис по спора за името.

Без такъв компромис евентуалното членство на Македония в НАТО ще остане блокирано.

Според докладчика за страната в Европарламента Зоран Талер Скопие рискува да отпадне и от дневния ред на Европейския съюз.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3014031 (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3014031)

А не избират ли един голям албански к.р в задника си? Излиза, че шиптърите са по- европейци от тия свине, македонистите.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: omerzen в Май 28, 2010, 19:56:03
Те шиптърите са още по гадни от заблудените македонисти. Което не намалява омразата на македонистите към всичко българско. Имам чувството че предпочитат и негри да станат но само и само да не са българи.
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Nordwave в Май 17, 2011, 20:25:47
Странни предложения за име на Република Македония „Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
http://www.dnes.bg/balkani/2011/05/16/fairomiia-koia-e-tazi-strana.118758 (http://www.dnes.bg/balkani/2011/05/16/fairomiia-koia-e-tazi-strana.118758)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: omerzen в Май 17, 2011, 22:56:39
Абе това малко ми прилича на държавата Нубия.   ;-)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 17, 2014, 07:03:31
Гърция и Mакедония продължават спора за името

(http://www.desant.net/files/news/2014/11/14/tn/141596707719993.jpg)

Посредникът на ООН предлага за „външна“ употреба „Горна Република Македония“

Горна Република Македония е новото предложение за име на Македония, съобщи в сряда Балканската мрежа за разследваща журналистика. То е на посредника на ООН  по спора за Македония Матю Нимиц, който бе насрочил в Ню Йорк за същия ден нов кръг преговори между представители на Гърция и Македония в опит да разреши нестихващата разпра за името на западната ни съседка.

Неговата идея е за външна употреба да се използва названието „Горна Република Македония” (т. е. от ООН, ЕС и НАТО), а за вътрешна употреба (за официални нужди в самата държава) да си остане Република Македония.
Тази своя инициатива Нимиц лансира още от април 2013 г. Колкото до търговската употреба на думите "Македония" и "македонски", пратеникът на ООН смята, че двете страни следва да се договорят те да не са запазена марка за тях. Според него е възможно да има етикети като „македонско вино - произход Гърция" и „македонско вино - произход Горна Република Македония".

Преди броени дни – на 6 ноември, радио „Дойче веле“ в програмата си за Македония коментира, че Германия упражнява натиск върху западната ни съседка и Гърция за решаване на спора за името, но както е отбелязал германският външен министър Франк-Валтер Щайхмаер, това няма как да стане за една нощ. „ Ако сме изправени пред това да намерим решение за икономическата криза в Гърция, трябва да намерим и за другите въпроси. Не трябва да се смята, че решение на спора за името може да бъде намерено в следващите две до четири седмици. Трябва време и по-голяма отговорност”, заявявя Щайхмаер след министерската среща в Берлин. Радиото посочва, че спорът за името е бил една от основните теми на форума. На македонския външен министър му било подхвърлено, че вместо в Скопие да откриват паметници, следва да разкриват повече работни места.

Проблемът с името на Македония съществува от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. Тогава тя се нарече Република Македония, но това срещна яростна съпротива от страна на Гърция и две години по-късно тя бе приета в ООН под временното название „Бивша Югославска република Македония“ (БЮРМ).

Тук ще припомним, че за разлика от гърците, които проглушиха света как името „Македония“ било обидно за тях и предизвиквало объркване и морална вреда на Гърция, първата държава, която призна като официално името Република Македония, бе България и нейният тогавашен президент Жельо Желев. Апропо, още Юрий Венелин в своите „Критически изследвания на историята на българите“, издадени през 1849 г., е отбелязал: „Македония е названието на самата страна, а нейните жители са българи, които могат да се наричат македонци, защото населяват Македония. Ето защо македонско означава българско“.

Както и да е. Все пак, използвайки правото си на вето, Гърция не допусна признаването на независимостта на западната ни съседка под това име, макар по-късно то да бе прегърнато от САЩ, Великобритания, Русия и Китай.
Македонците, от своя страна (доколкото изобщо са македонци), истерично протестират срещу използването на БЮРМ и се цупят силно обидени заради налагането му, макар и „временно“.

Временно, временно – ама колко ще е това временно никой вече не се наема да прогнозира. Защото то би следвало да продължи да е в сила до окончателното решаване на спора за името, който се точи вече 23 години и краят му не се вижда. Гърците няма да приемат названието „Македония“ да присъства под каквато и да е форма в името на държавата. Македонците пък тропат с крак и не се отказват за нищо на света от него.

Така че коментарите на някои зевзеци из интернет форумите, че ако все пак населението на западната ни съседка приеме страната им да се нарича „Горна Република Македония", то би било най-добре Гърция да се прекръсти на „Долна Република Македония“, едва ли ще намери подкрепа в лицето на някоя от двете ни спорещи комшийски държави.

http://www.desant.net/show-news/31736/ (http://www.desant.net/show-news/31736/)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 19, 2017, 07:59:11
Гърция предлага на Скопие името "Вардарска Македония"

(https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2013/10/01/0453935001380618259_617588_600x458_actualno.jpg)

Гръцкото правителство смята да предложи на властите в Скопие наименованието „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името. Това съобщава гръцкият седмичник RealNews. Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. Вестникът твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц. Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие, отбелязва още БГНЕС. Преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според RealNews, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път. Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Actualno.com припомня, че в дебата за името на Македония се включи и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. "Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България", коментира проф. Димитров. Преди дни новият македонски премиер Зоран Заев заяви, че е готов страната да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както настоява Гърция, за да ускори интеграцията си в ЕС. Малко по-късно от Алианса разпространиха официално становище, в което се казва, че Република Македония ще трябва първо да разреши спора с Гърция за името и после да получи покана за НАТО. Междувременно президентът на Република Македония Георге Иванов и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъдиха по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения между Скопие и Анкара. Двамата са изразили удовлетворение от традиционното приятелство и партньорство, както и от добрата комуникация между двете страни във всички области от взаимен интерес. В Скопие високо оценяват подкрепата, която Турция оказва на страната, като употребява конституционното й име Република Македония, както и по пътя й към НАТО, изтъкна Иванов. „След решаването на политическата криза е време да се даде нов тласък на членството на Република Македония в НАТО. Както и досега, очакваме вашата открита подкрепа за това“, добави държавният глава. От своя страна министър Чавушоглу е информирал за подкрепата, която Турция оказва на Македония за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

Прочети още : https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-predlaga-na-skopie-imeto-vardarska-makedonija-news_617588.html (https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-predlaga-na-skopie-imeto-vardarska-makedonija-news_617588.html)
© Actualno.com
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Hatshepsut в Март 21, 2018, 19:35:25
Това са петте варианта за име на Македония

(https://m4.netinfo.bg/media/images/32728/32728416/655-402-makedoniia-izbori.jpg)

Само няколко часа след като гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс съобщи, че е изпратил до властите в Република Македония предложението си за разрешаване на спора за името на западната ни съседка, вестниците "Катимерини" и "Та неа" публикуваха предложенията на Атина.

Според изданията на практика това са предложенията на международния посредник Матю Нимиц. В пакета фигурират следните предложения:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)


Според "Та Неа" на този етап никой не може да предвиди как ще се развият преговорите поради споровете около историята и културата и изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че "не е необходимо да се променя Конституцията", за да се реши спорът за името.

В четвъртък в Скопие ще пристигне Никос Кодзияс. Той ще кацне на летището в Скопие, което властите в Република Македония преименуваха от "Александър Велики" в "Международно летище Скопие".

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос заяви, че очаква коментарите и забележките по повод предложенията."Надяваме се да намерим общ терен за следващите срещи. Но, все пак това до голяма степен зависи и от другата страна", каза още Дзанакопулос.

Говорителят съобщи, че за гръцката страна е важно да се намери общоприемливо решение и "името да бъде както за вътрешно, така и за международно използване, което изисква и промяна на конституцията"

Спорът за името между Скопие и Атина навлезе в нов етап - след като Атина изпрати проект за споразумение с гръцките предложения за името, Скопие отговори и също изпрати в Атина проект за споразумение.

След няколко дни мълчание министър-председателят Зоран Заев потвърди, че от Гърция е пристигнал проект на споразумение, а Македония също е изпратила в Атина свой проект.

Заев отказа да каже какво включва гръцкото предложение и съобщи само, че македонският проект съдържа единствено технически аспекти на структурата на международния договор.

Междувременно Македония отговори на Русия

за предупреждението, че ако стане член на НАТО, ще влоши двустранните отношения.

Членството на Република Македония в НАТО е стратегическо решение и то не противоречи на желанието ни за задълбочаване на отношенията ни с Руската федерация.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tova-sa-pette-varianta-za-ime-na-makedoniia-6080511 (https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tova-sa-pette-varianta-za-ime-na-makedoniia-6080511)
Титла: Re: Относно името на Македония
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 17, 2018, 20:46:14
Гърция и Македония официално сложиха края на 27-годишния си спор за името

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3201260.jpg)
Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас

Споразумението между Македония и Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името, беше подписано преди броени минути в Нивици/Псарадeс от гръцката страна на Преспанското езеро, съобщиха световните агенции. Подписите си под документа сложиха външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас заедно с посредника на ООН Матю Нимиц.

Като час за подписването беше посочен 10.30, но официалната церемония се забави с повече от час. След подписването делегациите се насочиха към другата, македонската, страна на Преспанското езеро за официална среща и работен обяд. Това ще е първото посещение на гръцки премиер в Македония от почти десетилетие.

Споразумението предвижда Македония отсега нататък да носи името Република Северна Македония. На церемонията по подписването присъстваха също министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, правителствени служители и представители на международната общност. Сред тях бяха еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Споразумението с Гърция е озаглавено "Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".

По-късно днес в Битоля се очакват протести, организирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, според която "договорът е вреден и противен на националните интереси". Недоволство изразиха и граждани на Гърция на брега на Преспанското езеро - на полицията вече се наложи да използва сълзотворен газ срещу демонстранти, пробили кордона за сигурност недалеч от Псарадес.


Снощи в Атина имаше демонстрации и вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас, свикан заради договора за името (скорошно проучване, цитирано от в. "Катимерини", сочи, че 7 ог 10 гърци са против името Северна Македония). Правителството оцеля при гласуването на депутатите, а премиерът каза, че е готов да поеме "историческата отговорност", за да може Атина да има водеща роля за стабилността на Балканите.


Равносметката

"Тръгнахме и стигнахме до решение, нека ни донесе късмет", каза премиерът Заев, цитиран от агенция МИА. Ципрас пък заяви, че е любител на балканската музика и договорът бележи нова фаза. "Дойде време отново да пишем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата смела крачка в тази насока... Една такава нова песен започнахме да пишем тук. Нашата цел е тази песен да се пее много векове и от много бъдещи поколения, на нашия и на вашия език, във вашата и в нашата страна, от нашия и вашия народ."

Специалният пратеник на ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц каза, че Атина и Скопие са му направили "голям подарък" за рождения ден, който е днес. В продължение на над две десетилетия Нимиц беше посредник в спора. Той се пошегува, че днешното събитие било достатъчна радост за него и поискал от семейството си да не му подарява нищо друго.

Външните министри на Гърция и Македония - Никос Коциас и Никола Димитров, изиграха ключова роля в преговорите, подновени в края на миналата и началото на тази година след дълъг застой. Преди няколко седмици те прехвърлиха диалога в ръцете на Заев и Ципрас, които взеха окончателното решение и обявиха тази седмица, че новото име на Македония, приемливо и за двете страни, е Република Северна Македония.

Според Заев събитието ще изпрати сигнал за "европейско поведение и маниери в период, когато Балканите ръководят заедно с ЕС". Той вероятно има предвид факта, че България е ротационен председател на Съвета на министрите на Европейския съюз до края на този месец.

Какво следва

Македония от месеци настояваше спорът с Гърция да бъде уреден преди края на юни, когато (на 28-29-и) ще се проведе среща на върха на ЕС и Скопие се надява да получи показа на начало на преговорите, препоръчано и от Европейската комисия по-рано тази година.

И външният министър на България Екатерина Захариева каза вчера, че съюзът работи за отправяне на поканата в края на месеца и се надява Македония да може да стане и член на НАТО след 11 юли, когато алиансът ще има среща на върха. Двете стъпки биха били възможни, ако Гърция оттегли ветото си, както обещава да направи след ратификация на договора в македонския парламент.

След подписването институциите в Македония и Гърция трябва да действат бързо, за да са готови "навреме" - още преди срещата на външните министри на ЕС на 26 юни, които да разгледат новата ситуация. Очаква се в понеделник или във вторник парламентът в Скопие да прегледа текста, а ратификацията да е успешна, тъй като Заев има мнозинство в подкрепа на договора. След това депутатите в Атина също трябва да гласуват. В Гърция документът се очаква да срещне по-голяма съпротива, но някои по-малки опозиционни партии загатнаха, че може да окажат подкрепа.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201261_gurciia_i_makedoniia_oficialno_slojiha_kraia_na/ (https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201261_gurciia_i_makedoniia_oficialno_slojiha_kraia_na/)