Японската Империя през Втората световна война

 • 108 Отговора
 • 23799 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • ****
 • 3547
 • +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: Японската Империя през Втората световна война
« Отговор #105 -: Август 09, 2011, 19:09:29 »
ядрена бомбардировка

Ето интервю с масовите убийци от Enola Gay

http://www.vbox7.com/play:de965952
BBC Hiroshima-Enola Gay Newsreel Interview
« Последна редакция: Януари 19, 2014, 18:20:40 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8693
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Японската Империя през Втората световна война
« Отговор #106 -: Август 09, 2011, 20:08:50 »
Такива говньовци са бомбардирали София без всякаква потребност от военна гледна точка,а в наши дни и паметник им направиха.
Български медии...
Че има ли такова нещо?
« Последна редакция: Август 09, 2011, 20:12:04 от Петкан »
Ad honores

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Японската Империя през Втората световна война
« Отговор #107 -: Януари 17, 2014, 18:29:27 »
Почина боецът от Втората световна, който не се предаде до 1974 г.


Японският боец от Втората световна, който се укриваше във филипинската джунгла цели три десетилетия не вярвайки, че войната е свършила, почина в Токио на 91 години, съобщи "Франс прес".

Хиро Онода се съгласява да напусне бойния си пост едва през 1974 г., след като лично неговият командир от войната го информира, че мирът е дошъл. Преди това всички усилия да бъде убеден в това, вкл. пускане на листовки над джунглата, се провалят.

Онода е боец от eднo oт последните военни формирования, разпръснати из Азия по време на войната. Членовете му са известни с изключителното постоянство, с което служат на своя император. Хиро е изпратен на остров Лубанг през 1944 г. с нареждане никога да не се предава на врага, да не предприема самоубийствени атаки и да държи фронта, докато не пристигнат подкрепления. Мъжът и още трима членове на военното формирование спазват тези заповеди дълго след поражението на Япония.

За тях се разбира едва през 1950 г., когато единият се завръща в Япония. От останалите трима един умира, но другите двама продължават окупацията, нападат местните и понякога влизат в сражения с филипинските сили на реда.

Токио и Манила предприемат издирване на двамата бойци, продължило до 1959 г. Тогава просто ги приемат за мъртви.

През 1972 г. обаче Онода и другарят му попадат в престрелка с филипински военни, в която вторият е ранен смъртоносно. Онода успява да избяга и отново да се укрие.

Инцидентът шокира Япония. Роднини на боеца са заведенуи в Лубанг да го убедят, че войната е свършила. Опитът се проваля, защото - както разказва по-късно самият герой - той сметнал, че става въпрос за постановка, режисирана от издигнато от САЩ марионетно правителство в Токио.

Издирвачите му нарочно пускат над джунглата вестници с новини от родината му, но Онода ги мисли за дело на пропагандата. Честите полети на американски самолети в дългите години на войната във Виетнам съвсем го убеждават, че битката продължава.

Втората световна война приключва за Хиро Онода едва през 1974 г., когато бившият му командир идва лично да го увери, че мирът е настъпил и да отмени предишните заповеди.

Запитан по-късно от журналисти какво си е мислил през тези 30 години в джунглата, Онода отговаря кратко: "Как да изпълня заповедите."

Ветеранът заварва родината си много променена и трудно се адаптира към новите условия. През 1975 г. емигрира в Бразилия, където си купува ранчо.

През 1984 г. основава младежки лагер, в който тренира деца на техники за оцеляване. Самият той се хранил основно с банани и месо от диви крави през десетилетията във Филипините.

През 1996 г. Онова се връща в Луданг и прави дарение на местните власти, с което е основана стипендия.

http://offnews.bg/news/
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 19:03:33 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Хиро Онода – войникът, за когото Втората Световна Война приключи през 1974


Най-кървавата война в историята на човека е родила някои от най-легендарните истории на нашето съвремие. Холивуд неслучайно има десетки филми по тази тема и дори европейското кино създаде не една и две киноленти. Но има една история, която все още не е разказани на големия екран (или поне не ни е известно) и тя е на Хиро Онода – войникът, защитавал знамето на Япония в продължение на 29 години.

Първите дни на военната служба на Онода започнали през 1944, когато войната вече била към края си, но ние с вас знаем това, благодарение на учебниците по история, докато тогава все още никой не бил наясно, че Алиансът ще победи, а Нацистите и техните съюзници ще се предадат година по-късно.

Задачата на втория лейтенант била да охранява пост в планината заедно с колегите си – редник Ючи Акацу, ефрейтор Шьочи Шумада и редник първи клас Киншичу Козука. Четиримата се разположили в импровизирано укрепление и получили заръки, че трябва да го бранят с цената на всичко, докато не дойдат висшестоящи офицери и да им дадат нови нареждания.Онода в ролята си на командир на групата давал заповедите и той бил готов наистина да вложи всичко, за да брани интереса на Япония. До такава степен бил отдаден, че усетил конспирация, когато получил информация, че страната му е капитулирала. Някак не му се струвало възможно великата Империя да се предаде безславно пред лицето на врага. Информацията била заклеймена за хитър трик на пропагандата и четиримата не се предали.

Но не такъв бил патриотизмът на останалите, защото през 1949 Ючи Акацу дезертирал и се предал на местната филипинска управа, като в продължение на 6 месеца се лутал в горите, докато намери цивилизация. Другите все пак останали верни, макар и разколебани.

През 1952 самолет прелетял над главите им, за да пусне снимки на близките на войниците и писмо, което ги освобождавало от военна служба и ги приканвало да предадат оръжията си и да се върнат у дома, но, както вече сами можете да предположите, Онода не повярвал на нито една дума от написаното.

Групата дори на няколко пъти влязла в престрелки с полицията, местни рибари и случайни минувачи. През 53 Шимада бил тежко ранен в крака, но сам Онода го излекувал и го подготвил за бъдещите битки, една от които все пак отнема живота му година по-късно. Подобна съдба имал Козука, защото през 1972 бива убит от полицейски куршум. Причината за престрелката станал палежът на близки фермерски посеви с ориз, защото те мислели, че насажденията принадлежали на противника.

През февруари 1974 Норио Сузуки – пътешественик, който бил любопитен, за да разбере, дали историите за Хиро Онода са истина, тръгнал да броди из горите, за да открие ветерана. Отнело му 4 дни, за да се натъкне на войника, но за далеч по-кратко време успял да се сприятели с него. Сузуки го убедил, че войната наистина е приключила, предлагайки му да отскочи до военното министерство на Япония, които лично да се заемат със случая и да спасят техния служител от 30-годишната служба. Двамата си направили обща снимка, която да послужи за доказателство и наистина от министерството предприели активни мерки, за да върнат Онода у дома.

Те потърсили прекия му ръководител – майор Йошими Танигучи, който по онова време работел в книжарница. Идеята била, че Онода би предал оръжията си, само ако му бъдат поискани от Танигучи.

В крайна сметка на 18 декември 1974 Хиро Онода предава функциониращата си пушка Arisaka Type 99, 500 пълнителя с муниции, меч и няколко гранати. В екипировката му имало и нож, който бил даден от майка му, за да се самоубие, ако бъде заловен в плен от противника.Този случай остава в историята, като една от най-дългите и всеотдайни служби в историята на военното дело. След Онода е имало мнозина, който са мислели, че войните са продължили по-дълго, но никой не е останал верен на службата и поста си цели 29 години. Хиро Онода умира от сърдечна недостатъчност през 2014, когато е на 91 години, а главният секретар на Япония – Йошихиде Суга, отдава нужната му почит, давайки го за пример на всеки един настоящ и бъдещ войник в японската армия.

http://themainline.bg/51990/

 

Powered by EzPortal