Оправдано ли е неудовлетворението на българите от здравеопазването?

 • 146 Отговора
 • 16345 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8727
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Цитат
"Центърът за демографска политика оформи класация на най-големите безобразия в българското здравеопазване през 2012-та година. Тя е оформена на база проучване сред лекарското съсловие в цялата страна, съобщи проф. Петър Иванов. Той е създал методиката, която представлява анализ на 34 събития и оценката им по 10 критерия по десетобалната система.

На първо място в Топ 10 на безобразията е високата смъртност в България. Страната ни е на 10-то място в света по смъртност и според центъра основна причина за това е качеството на здравеопазването.

На второ място е високото ниво на заболеваемост сред българското население. През 2012-та година 2 800 000 или две пети от гражданите са боледували и са имали право на съответните обезщетения от НОИ. Ние сме на първо място в Европа и на второ място в света по инфаркти, а за една година 37 000 души са се разболели от рак. Общо от рак и сърце всеки ден у нас умират 264 души. Болните от диабет пък са 530 000 души. В стоматологичен план състоянието на българите, особено в третата възраст е изключително лошо.

На трето място в класацията за най-големите безобразия в здравеопазването през 2012-та година е фактът, че вече над половината българи имат психични проблеми. Националният център за обществено здраве сочи, че 22% от работещите имат психични разстройства вследствие на стрес. По официални данни шизофрениците са 70 000.

На четвърто място са високите, спекулативни цени на лекарствата.

На пето място е класиран фактът, че населението е крайно недоволно от състоянието на българското здравеопазване. Всеки ден се подават средно по 36 жалби и сигнали до МЗ, за миналата година те са общо 9000.

Шесто място в класацията е раздаването на бонуси в размер на близо 10 млн. лв. на служители на здравното министерство и НЗОК.

Седмото място е отредено за многократната смяна на министри на здравеопазването и заместник-министри.

На осмо място в класацията стоят масовите протести на медицински персонал. Почти половината от всички лекари, според проведеното изследване имат намерение да напуснат работното си място. От тях 78% обмислят да заминат в чужбина. А по официални данни през изминалата година са емигрирали 600 лекари.

На девето място е скандален текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012-та година за трансфер на 100 млн. лв от НЗОК към здравното министерство, обявен от Конституционния съд за противоконституционен.

На последното 10-то място са въведените нови изисквания на НЗОК за работа на общинските болници в малките населени места, които доведоха до тежки ликвидни кризи. Жителите на много селища са без медицинска помощ.

 
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1024764
...
...

Цитат
Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
(3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
(5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.(КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ)
...
Законността е политико-правен режим при който държавата и в частност нейните публични органи - съд, прокуратура, полиция, както и гражданите и другите субекти на правото са длъжни стриктно да се придържат към установения по силата на основния закон правов ред, съблюдавайки правните норми, законите и въобще правото в неговата систематизираност.
Кадровата политика на ГЕРБ Борисов в сферата на здравеопазването е уникална по мащабите на безотговорността и доказателствата са налице.
Четирима министри на здравеопазването за един мандат,избрани по принципа "наш човек" не могат да направят нищо друго освен глупости и са само фигуранти, и изпълнители на волята на някой си.
Какво трябва да направят тези,които са длъжни да спазват основния правов ред в страната,отчитайки безобразието в здравеопазването?
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 14:27:40 от Петкан »
Ad honores

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7209
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Ракова болница реже и осакатява здрави жени като през Средновековието


Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява Комплексния онкологичен център в Пловдив след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни. Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. За последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти. Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия – да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална. Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т. нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

https://www.novini.bg/
« Последна редакция: Ноември 11, 2018, 20:08:38 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8727
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Ракова болница реже и осакатява здрави жени като през Средновековието


Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява Комплексния онкологичен център в Пловдив след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни. Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. За последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти. Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия – да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална. Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т. нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

http://www.novini.bg/
Някои участници във форума вероятно ще ти кажат, че си комунист или русофил, щом публикуваш такива материали и не се прекланяш пред приказките на зомбитата, че България никога не е имало по-добро здравеопазване като това, сегашното. :hi:
Страната ни е на 10-то място в света по смъртност и основна причина за това е качеството на здравеопазването.
Ad honores

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7209
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Някои участници във форума вероятно ще ти кажат, че си комунист или русофил, щом публикуваш такива материали и не се прекланяш пред приказките на зомбитата, че България никога не е имало по-добро здравеопазване като това, сегашното. :hi:
Страната ни е на 10-то място в света по смъртност и основна причина за това е качеството на здравеопазването.

Не, не съм комунист и никога не съм бил. Това се отнася и за моето семейство - родителите ми и техните родители също не са били комунисти.
По отношение на поставения проблем в статията - моето мнение е, че на такива лекари трябва да се търси отговорност, най-малкото е да им отнемат лекарските права, мисля че това е правомощие на НЗОК, ако не се лъжа. Грозно и гнусно е такова отношение към пациентите не като към хора, а като средство за пълнене на джобовете  :devil-1:
Също не приемам здравеопазването да се изроди от социална и хуманна дейност в бузинес и търгашество от най-долна категория, вярно е, че "сиренето е с пари", но трябва да има някакъв морал, нали лекарите полагат хипократова клетва?

И все пак да уточня, че за щастие аз и семейството ми досега не сме имали някакви проблеми със здравеопазването, нито са ни искали пари под масата за лечение или операции.
« Последна редакция: Ноември 04, 2016, 07:19:19 от Hatshepsut »

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2832
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Първото нещо,което трябва да направи служебното правителство е да премахне унижението с отпечатъците при влизане в болниците. И да вземе отпечатъци на всички в последното правителство.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8727
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Първото нещо,което трябва да направи служебното правителство е да премахне унижението с отпечатъците при влизане в болниците. И да вземе отпечатъци на всички в последното правителство.
Не съм против отпечатъците!
Ad honores

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2832
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Вчера на един тротоар седеше един човек с огромна отворена рана на крака над глезена и просеше. Не повече от 40 г. българин. Спрях се и го заговорих. От изгаряне била, отказали му лечение, нямал осигуровки. Toва беше по обяд. До следобяд след 17ч. /оттам се прибирах след работа/ беше събрал пари за преглед и му бяха изписали антибиотик, който започнал да пие. Дано оздравее. Кракът изглеждаше страшно.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2832
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 Падна едно стъкло на ръката ми и разкъса сериозно единият от пръстите ми. Превързаха ме в спешното, предложиха но отказах да го шият, тъй като имам шевове от казармата и на двете длани. Болката след минаването на местната упойка беше доста голяма от шевовете. Лоши спомени имам. Затова отказах.
След 2 дни до джипито отидох да смени превръзката. Нямам бинт каза...Носех си, бях го предвидил. Сестрата ме превърза.
След още 2 дни отидох за болничен тъй като първото ми отиване беше в края на работния ден а другия беше почивен./ за Варна 15 август е почивен от няколко години/
Взех си болничния и през няколкото минути които бях там, джипито нито пита как е раната, нито поиска да я види. През времето през което бях там говорихме за ваксината на детето, която предстои.

Не е виц. Случи се миналата седмица с мен.
Деградацията при доста хора не може да се скрие. Голяма е.
« Последна редакция: Август 22, 2017, 10:54:56 от Индивидуалист »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Rakovski

 • **
 • 278
 • +24/-26
Нормално.Модерната медицина отдавна не е за всеки,така е,има две Българии,богата и бедна.Бедната трябва да премине на оцеляване,сър-вай-вър,находчивост с примитивни средства.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8727
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Остра нужда от лекари специалисти в област Ямбол


25 февруари 2018 15:07

Комисия назначена от министъра на здравеопазването, с председател областния управител Димитър Иванов прие Областната здравна карта на област Ямбол.

На заседанието на комисията беше представена методиката на разработване на Здравната карта и конкретните параметри за областта. Според нея в областта може да има и се залагат 546 легла за активно лечение, при съществуващи в момента 374, залагат се и повече лекарски практики, поради реалния недостиг на медицински кадри – лекари и медицински сестри на всички нива. „Дефицитът на лекари в областта е остър“, е категоричната констатация на Български лекарски съюз. Реално вписаните практикуващи лекари в областта към момента са 231, информира д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ Ямбол.

Областният управител също подложи на обсъждане някой тревожни тенденции на здравеопазването в областта – недостигът на лекари и легла в болниците предопределя и малкия брой лекували се в тях: 155 на 1000 души население, при 235 на 1000 души за страната. И тук изводът: местното население търси медицинска помощ извън областта.

В тази връзка, за да се подобри здравно-социалната ситуация в областта и да се търсят варианти за обезпечаване на лекари, областният управител информира представителите на здравни институции, че подкрепи идеята на кмета на Бургас Димитър Николов за откриване на Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, като идеята е да бъдат подготвяни кадри за югоизточния район. „От тук нататък, работа на мениджмънта и управлението на болничните заведения е да привличат лекари и медицински персонал, и да заплащат високо квалифицираният им труд достойно“, заяви Димитър Иванов“.

https://dariknews.bg/regioni/sliven/ostra-nuzhda-ot-lekari-specialisti-v-oblast-iambol-2080689
« Последна редакция: Февруари 25, 2018, 17:25:15 от Петкан »
Ad honores

*

Неактивен HighVoltage

 • *
 • 755
 • +109/-1
 • Пол: Жена
Скандал: "Медицински одит"
Прокуратурата разкри фрапиращи нарушения на закона в Изпълнителна агенция "Медицински одит". Това е органът, който прави проверки и търси нарушения в системата на здравеопазването.

Днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор обяви, че образува наказателно производство за престъпления по служба в агенцията.

Докато тече производството изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит” Златица Петрова ще бъде отстранена, заяви здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на здравната комисия в парламента.

Лицето Златица Петрова

Ананиев увери, че това няма да влоши работата на Изпълнителната агенция и допълни: „Разбира се, че сме проверявали работата на агенцията, ние си имаме вътре инспекторат, но до такива изводи не сме стигнали”, каза Ананиев. Той посочи, че всяка една от структурите на здравното министерство се проверява годишно по веднъж.

Според прокуратурата, служители в агенцията превишили правата си, за да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани глоби.

Проверката установила случаи на починали пациенти в болници, по които "Медицински одит" е извършвала проверки, но не са били предприемани никакви действия. Не е била сезирана и прокуратурата, както задължава законът. /ТОВА са повече от 10 случая/

През 2017 г. е допуснато освобождаване на тялото на починалото лице, за което не е съставен констативен протокол, където да се опишат нарушенията. По съшия начин от "Медицински одит" са действали и при случаи на 7 починали бебета.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за лекарски грешки.

Инспекцията е констатирала, че изпълнителният директор на "Медицински одит" е утвърдил няколко документа, които противоречат на законодателството. Така например можело да се прави проверка без писмена заповед, допускала се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.

Същевременно от прокуратурата са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения - по този начин заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.

В тази връзка от прокуратурата са сезирали министъра на здравеопазването.

Румяна Арнаудова призова българските граждани, които са получили съмнителни резултати от проверки на "Медицински одит", да сигнализират органите на реда. Всички такива сигнали ще бъдат проверени, заяви говорителят на главния прокурор.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2832
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Не съм против отпечатъците!

Винаги ще бъда против.
След отпечатъците следва шомпъла/предполагам се сещаш/
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

 

Powered by EzPortal