Автор Тема: Шок: GSM-и опекоха яйце за два часа  (Прочетена 672 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Бащицата Махно

 • Account Disabled
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 193
 • Карма: +231/-20
 • Пол: Мъж
Експеримент на Нова телевизия показа действието на микровълните, разказва Technews.bg


Два мобилни телефона опекоха яйце, поставено между тях. Това показа тази сутрин Нова телевизия (NTV.bg) в предаването "Здравей, България!".

Опитът е извършен в присъствието на четирима души и е протоколиран. Идеята идва от разгласения подобен експеримент, направен от руснаци.

Участниците в експеримента, извършен в сряда, поставиха мобилни телефони от двете страни на сурово яйце и инициираха връзка между тях. След около един час яйцето се затопли, разказа репортерка на Нова телевизия.

При отваряне на яйцето след още един час, то изглеждаше приятно сварено, полу-рохко, показа репортажът. При руския експеримент опичането е станало дори по-бързо - само за един час.

Миришеше по-скоро на пърлено, заяви в ефира участничка в експеримента.

GSM излъчва микровълни, каза доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве, който бе поканен в студиото да коментира експеримента.

"Излъчването е вредно за човека, защото е изкуствено. Микровълните загряват водните молекули на тъканите, като степента зависи от мощността на телефона.

Покачване с над един градус се смята за опасно, а при продължителен разговор температурата може да се повиши с повече.

Загряването на тъканите трябва да се разсее, което поставя организма в стрес и може да предизвика сериозни промени във вегетативната нервна система. За децата е по-опасно", коментира Мишел Израел.

Той препоръча на потребителите да държат телефона далеч от ухото, когато набират номер, защото тогава излъчването е най-голямо. След осъществяване на връзката, по време на провеждане на разговора, излъчването намалява около 100 пъти.

Експертът посъветва потребителите да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това за препоръчване е да ползват устройство "свободни ръце" (hands-free).

"Опитваме се да въведем чрез Министерството на здравеопазването наредба за използване на електромагнитната енергия. Тя включва и секция с предупреждения при използване на GSM-те, в която се описва излъчваната енергия и каква част от нея се поглъща от човека.

Предлагаме шофьорите въобще да не ползват GSM-и, както и ограничения по време и само за разговори, а не за игри и други забавления", каза още Мишел Израел.

На въпрос на зрител опасни ли са микровълновите печки експертът поясни, че няма вреда от тях, както и че самото яйце, сварено от двата телефона, не е вредно.

Антените на мобилните оператори обаче облъчват 24 часа в денонощието, за съжаление, поясни Мишел Израел в отговор на въпрос от друг зрител.

Същевременно анкета на Нова телевизия установи, че 78% от зрителите не искат да се забранят GSM-те в училище.

Technews.bg
Когато си в лодката, бреговете изглеждат други!

Неактивен Иван Иванов

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 627
 • Карма: +254/-63
 • Пол: Мъж
Re: Шок: GSM-и опекоха яйце за два часа
« Отговор #1 -: Март 25, 2007, 16:04:36 »
Цитат
доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве

Ухааа, кой се заглижил за наето здраве, да не повярва човек !  :-P :-P :-P


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf