Президентските избори в САЩ 1916 г.

  • 0 Отговора
  • 1550 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Петкан

  • *
  • 8727
  • +1305/-105
  • Пол: Мъж
  • България преди всичко!
Президентските избори в САЩ 1916 г.
« -: Октомври 05, 2016, 01:00:05 »
Първи на президентските избори в САЩ на 7 ноември 1916 г. е демократът Томас Удроу Уилсън, които побеждава кандидата на републиканската партия Чарлз Хюз.


Томас Удроу Уилсън
...


Републиканецът Чарлз Хюз
 

Карикатура от 1916г със слона-символ на републиканската партия, чиито кандидат Хюз губи изборите.
http://www.jantoo.com/cartoon/99902544

Томас Удроу Уилсън смята, че сложната американската политическа система „от проверки и балансираност“ е причината за неуспехите в управлението.
 Той казва, че разделянето на властите прави невъзможно за гласоподавателите да разберат, кой е отговорен за неуредиците. Ако правителството управлява лошо, Уилсън пита:

„ … как учителят т.е. нацията, да знае кое момче се нуждае от наказание? … Силата и стриктното търсене на отговорност са в основата на доброто управление. … Очевидно има големи пропуски в нашата федерална система , която разделя властта на части и бърка отговорността като такава.


https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1916

Томас Удроу Уилсън е двадесет и осмият (1913 – 1921) президент на САЩ. Преди да заеме президентския пост е доктор по история и политически науки (от 1883 г.) в Университета „Джонс Хопкинс“, гост-лектор в Университета „Корнел“, професор по юриспруденция и политическа икономия в Принстънския университет (от 1890 г.) и от 1902 г. е президент на Принстънския университет, през 1912 г. е избран за губернатор на щата Ню Джърси (1911– 1913). Той е близък на идеите и дори е считан за член[1][2] на Ку-клукс-клан. Прави ефективно антитръстово антимонополно законодателство, подкрепя даването на избирателни права на жените, утвърждава расовата сегрегация на цветнокожите, със закон намалява лихвата по кредитите за фермерите, въвежда мерки за забрана на детския труд и закон за създаване на система за трудови обезщетения, със закон повишава надниците и подобрява условията на труд за железопътните работници, укрепва и разширява армията и флота, като събира за това средства от нов данък върху сградите и повишаване на данъка върху печалбата, със законите за шпионажа и за противодържавната дейност оказва натиск върху социалистите и антинационалните елементи, създава „Комитета за обществена информация“, който нарежда акции срещу ляво ориентираните политици, Уилсън нарежда арестуването на водача на социалистите и подкрепя частната организация „Американската лига за защита“, упреквана в нарушаване на гражданските права.

Той е вторият демократ, който служи два последователни мандата в Белия дом, първият е Ендрю Джаксън, като мандата му се свързва с влизането на страната в Първата световна война.

Президентът на САЩ Удроу Уилсън отстоява на мирните преговори през 1919 г. оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой.
На Парижката мирна конференция през 1919г. Удроу Уилсън е в основата за провалянето на опита, замислен от Гърция, Сърбия и Румъния - за разделянето на България и нейното унищожение, за заличаването й от картата на Европа чрез т.н."План Венизелос", носещ името на гръцкия министър-председател, е одобрен от френския и английския премиер Жорж Клемансо и Дейвид Лойд Джордж. Само американската делегация, водена от президента Удроу Уилсън, не го приема.
« Последна редакция: Октомври 05, 2016, 07:19:20 от Hatshepsut »
Ad honores

 

Powered by EzPortal