Автор Тема: Властта в България обслужва олигархията  (Прочетена 1079 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Финансовата политика у нас е антинародна

Властта в България обслужва олигархията и носи бедност за обикновените хора


Кольо Парамов

 В събота участвах заедно с Владимир Каролев в дискусионното студио "Атака" на телевизия СКАТ. Говорихме, но не се разбрахме. Не се разбрахме за прехода, не се разбрахме за същността на политическата класа, която направи най-негодния експеримент с българския народ.
Каролев, иначе е интересен човек, зае позиция на непознаващ същността на българския преход. Окрилен постоянно от олигархически призиви за стабилност на българската икономика, той  направи всичко възможно да обясни, че този, който не е болен и не работи, е мързелив т.е. трябва да бъде беден. Той препоръча изрично: там, където няма работа, хората да не чакат, а веднага да се изселват и да търсят прехраната си, където я има. Все едно бе паднал от Марс. Хем казва, че откак се е върнало Негово величество, за 6 години сме увеличили икономиката със 70%, хем препоръчва на населението да се изселва и да търси работа. Само че, когато говори  за увеличението със 70%, той не споменава, дали това е изцяло нов БВП, или е ценово отражение на имотите, построени до 1989 г.
Не съм запленен от спомените си за Живков, но като гледам кохортата от наследниците му накъде ни води, не мога да мълча. Истината е, че днес България е

бедна държава, с нищожни доходи за 80% от населението
и че онези, които грубо и незаконно забогатяха, няма да отговарят за това. Уникален случай е пловдивският олигарх Георги Гергов, който притежава 49% от имотите на Пловдивския панаир. Да не би през последните 100 години той да е участвал с пари, труд или друго, за да управлява панаира и да го притежава? Кой му ги даде? Защо му ги даде? Колко плати? Всички тези въпроси са към политическия елит и държавното ръководство, които създадоха условия за продължаващия грабеж.
Наскоро политическият психолог Антоанета Христова излезе с позиция, че идва "ледников период" за партиите, че се разпада партийността в страната, а това е заплаха за демократичните процеси. Така е, но това не означава, че трябва да запазим тази БСП и другите, за да има демокрация. Трябва да създадем нови стабилни политически институционални леви и десни партии, които поне отчасти и в началото биха се опълчили срещу олигархията и на най-големите политически крадци.
Но да се върнем пак към Каролев. Той е енергичен и доста точен, когато трябва да се отчете в първо лице единствено число, и когато това касае него. Като добър приятел на братята Велчеви, той обясни на аудиторията, че тези смирени, чисти, неподкупни и честни млади хора имат само един стар хотел на морето в курорта Златни пясъци, закупен за 800 000 лв. Каролев уточни, че същата сума е годишната заплата на бившия финансов министър в Лондонското сити. Той отбеляза, че заради външния ни дълг и неговото превалутиране нямало никакви загуби и г-н Милен Велчев по този повод бил удачно определен за финансов министър №1 в света.
Обаче Каролев не иска да признае огромните загуби, причинени от това превалутиране, да не говорим за водената сложна схоластична доходна политика от Велчев. Като негов съпартиец Каролев изрично подчерта, че хотелите - "другите" хотели на Велчеви по морето - с площ около 188 000 кв.м., не са на Велчеви, а на някакъв стратегически икономически фонд. Не знам защо този човек не иска да разбере, че срещу себе си има седем милиона чифта очи - очите на всички българи, които ясно виждат, че тези хотели са на братя Велчеви.
Министър Велчев водеше много

тежка и пагубна политика за българския народ
В ограничителното си съчетание към бюджета, Велчев се интересуваше само от параметрите на общата издръжка, без да се сети да препроектира главното, но стабилно увеличаване на доходите. Така съвсем умишлено и тенденциозно България бе докарана до последна по доходи в Източна Европа. Шест години изкупните цени на основните селскостопански продукти се държаха умишлено ниски, заради уж недопускане на инфлация, а тя бе ситуирана през 2007 г. Инфлацията на малката потребителска кошница ще достигне 32-34% и няма да може да бъде компенсирана с нищо.
Нищо не костваше на Милен Велчев, заедно с добрите семейни доходи и успеха в частните начинания, да бе използвал и други формули и условия за реализирането на бюджета. Имам предвид това, което направиха Чехия и Унгария с допускане на дефицит до 0.5-1% годишно, с цена - увеличаване на доходите и пропорциите на изкупните цени на хранителните продукти.
Другата доходна политика щеше да осигури друго потребление, а оттук нататък и друг стандарт. Колкото и странно да звучи, но именно доходната политика ще ликвидира Велчевата и Каролевата политическа класа. Просто им се чудя защо наказаха българския народ и защо толкова лакомо се отнесоха към лошата стопанска среда.
На излизане от студиото на СКАТ казах на Каролев, че е можело поне чрез много малък дефицит да решат този проблем. Не, отвърна той, ти не мислиш за инфлацията. Посочих му, че скъпият лев не ни устройва. Това е положението, отвърна ми той, хващам се на бас, че влизаме в еврозоната при този курс и никакви други условия не важат.
За всички е видно, че едно евро у нас днес не струва 1.95 лв, а минимум 3.25-3.30 лв. Според мен това му е паритетният курс. Скъпият лев ни смачка износа и нямаме възможност да маневрираме, нито да използваме някои други вторични изгоди за държавата.

Днес се грижим само за интереса
на олигархията
но утре ще плащаме скъпо. В началото на декември 2006 г. нобелистът Джоузеф Стиглиц ни предупреди:"Внимавайте на какъв курс ще въведете еврото!" Според него, сериозен проблем е, ако курсът е фиксиран на грешно ниво, тъй като от това зависи колко труден ще бъде преходът към еврото. Един от основните аргументи срещу въвеждането на еврото е, че след влизането в еврозоната не могат да се правят корекции. Ако валутата е подценена, това има предимство, което е изключително важно - дава стимул на растежа и на експорта. Ще има лек инфланционен натиск, но това не е толкова важно, колкото стимулът за експорта. Ако валутата е надценена, тя има подтискащ ефект върху икономиката. Този процес е свързан с висока безработица в дългосрочен план и по-бавно нагаждане на цените. Това е много скъп процес.
Без да съм знаел какво ще каже Джоузеф Стиглиц през декември 2006 г., който бе икономически съветник на президента Георги Първанов, още през 2000 г. на няколко пъти поставях въпроса за надценения български лев. Тази надцененост струва в политически план падането на Иван Костов, ще струва, надявам се, и падането на днешната управляваща класа. А дали Каролев е съгласен или не, няма никакво значение. Аз съм убеден, че финансовата политика на Велчев, Станишев и компания е антинародна и грешна. Тя обслужва само олигархията и носи бедност за целия български народ. http://www.vestnikataka.com/?module=displaysection&section_id=10&format=html

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Властта в България обслужва олигархията
« Отговор #1 -: Декември 10, 2007, 09:10:35 »
Българите: Няма спасение от скъпотията!
Транспарант на английски, предупреждаващ чужденците да не купуват в България, виси на ограда в град Бяла, Варненско
Българите очакват през следващата година още по-голямо повишение на цените. 66 на сто са категорични, че цените ще растат с още по-бързи темпове от тези през 2007 г. 10% се надяват, че може би цените ще спрат да растат.
Това показват данните от социологическо изследване за края на първата година от членството ни в ЕС, направено от агенция АССА-М, предаде БГНЕС. 53% от българите се страхуват от голямо поскъпване, но въпреки това са отговорили, че някак ще се справят. 42% обаче са категорични, че не знаят как ще се справят с голямо поскъпване.
68% смятат, че основната причина за нарастването на цените през последните месеци е това, че търговците изкуствено завишават печалбите си. 38 на сто обвиняват за поскъпването производителите, а 27 на сто смятат, че причината е в обстоятелството, че намалява производството.
Влизането ни в ЕС е причината за по-високите цени, според половината от запитаните. Не е достатъчна защитата на правата на купувачите смятат 44%, а според 35% изобщо няма такава защита. Качеството на стоките в страната е ниско, заявяват 26% от анкетираните. 51 на сто са посочили, че общо взето има качествени стоки, но често възникват и проблеми. Хранителните стоки са качествени, но има проблеми и с тях, смятат 55%. Такъв е и броят на хората, които са посочили това и за облеклото.
10% от хората през тази година са пътували по един път в чужбина, а 89 на сто изобщо не са излизали от страната. Служебно по веднъж са пътували 3.6 на сто от анкетираните. 37% от анкетираните не биха работили или учили някъде далеч от семейството си, 24% биха го направили. 79% от българите смятат, че в останалите страни от ЕС стандартът на живот е по-висок отколкото в България. 72% посочват, че в другите страни физическите условия на работа са по-добри от тези у нас. http://dnes.dir.bg/2007/12/09/news2426133.html

Неактивен Индивидуалист

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2861
 • Country: bg
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Властта в България обслужва олигархията
« Отговор #2 -: Декември 20, 2007, 20:20:17 »
Каролев е долно лайно,излезе и че е бил и в дс,Парамов чета от доста време какво публикува и следва постоянно вярната преценка и го поздравявам.но кой да го чуе,гоце ли? на комуто беше пратил открито писмо преди година и половина,или на другите идиоти?
комунистите ум не могат да придобиват,те са лишени от тази способност,те придобиват само материални неща,пък ако ще и лайна да е...
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf