Автор Тема: Българските историци между християнството и езичеството  (Прочетена 13154 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4633
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Вероизповедания
Източно-православното християнство е доминиращо в България и обхваща 6 552 751 души, или 82.6% от населението на страната.

Към 1.03.2001 г. на второ място, но с много по-малък размер, е населението с мюсюлманско вероизповедание – 966 978 души, или 12.2%.
За последните 8 години броят на мюсюлманите е намалял със 143 317 души, или 12.9%. Намаление се установява както при лицата самоопределили се като сунити (с 112 801 души, или с 11.0%), така и при лицата – самоопределили се като шиити (с 30 516 или с 36.5%).

На трето място през 2001 г. по численост са лицата, принадлежащи към католицизма. Към момента на преброяването за католици са се обявили 43 811 души, или 0.6%.

За разлика от католиците, които намаляват през последните 8 години, броят на лицата, които се самоопределят като протестанти се увеличава. През последните 8 години броят им се удвоява (42 308 души).

Броят на лицата, принадлежащи към армено-грегорианското вероизповедание се намира в зависимост от броя на лицата, самоопределили се като арменци. В началото на новия век към това вероизповедание се отнасят 6 500 лица, 6 350, от които са арменци.

Към 1.03.2001 г. от общо 1 363 лица, принадлежащи към джедайската (израелтяни) общност само 573 са посочили, че принадлежат към юдейското вероизповедание.

В България съществуват и съвсем малки общности от лица, принадлежащи към други вероизповедания: дъновисти (бяло братство) – 1 243 души (срещу 315 през 1992 г.); будисти – 1 042 души, кришна – 533 души; бахайци – 105, лютерани – 23. http://www.diversitybulgaria.org/bg/mib.php
« Последна редакция: Януари 01, 2008, 21:04:07 от Императора »

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
Напротив изобщо не е oчевидна. Не ми говори за арийци и такива, проблемът който обсъждаме е специално за българите и Тангра. Ако както ти си мислиш вярата им е "очевидна" и Тангра е бил единствен (или поне върховен) и общ бог на българите, защо преди този надпис, които ти сам посочи българите не са написали нищо за Тангра? Защо няма друг първичен източник? Защо дори в едно от писмата в кореспонденцията между Борис I и Йоан VIII и Николай I нито един път Тангра не е споменат? Все пак не са заменили друго вярване, а тангризмът според теб. В писмата българите задават купища въпроси на папта даже от рода, колко сол на зелето е позволено да слагаме... за Тангра няма нищо. Както казах имало е вероятно тангристи все пак, но Тангра в никакъв случай не е бил върховен бог, българите или са имали много богове или много религии.

Например Р. Рашев смята (за най-древните българи), че дори Тангра да е бил бог на българите той не е бил единствен а по-скоро дух на небето, в какъвто са вярвали всички степни народи, но просто тук сме му викали Тангра, с него е имало много други и дори по-важни божества. За Тангра няма никакви сведения че е бил бог на българите изобщо няма даже сведения за една и върховна вярна сред тях.

Повечето от прабългарското изкуство както знаеш е било унищожено. Първо от Борис, второ от Византииците през двувековното робство, и трето - от турците. Затова я има тази липса на източници. не специално за Тангра - а въобще. В надписа пише че Омуртаг e направил жертво приношение на тангра. Пише си го абослютно буквално. Или може би колоната е докарана отдругаде и е стоварена в Дунавска България ;)

Така. Втория въпрос е по скоро обект на объркване. Никъде не съм твърдял че Тангра е единствения Бог на българите. Българтите са имали много Богове. Тангра е върховния Бог. Но това не изключва другите богове. За да ти обясня по добре, ще цитирам българската митология(първа глава на сказанието за дъшерята на кана)

ето копие от първите стихове, за жлост в момента разполагам с такова копие на англииски

" In old times
When in the Earth
Were not still humans
Created the Lord God Tangra alps-dives.


First created He
The higher alpes
The Sun and Moon
And some other as well.


From the higher alpes
Bore middle alpes
The alpes became numerous
And fights broke because it...."

От текста разбираш че в "началото бе тангра" които създава "алпите-диви" които са българските богове.

трето - Рашо Рашев не е източник които може да се ползва с доверие. Лично съм спорил с сръбкиня която цитираше негови творби в които се казва че сме тюрки.
http://www.stormfront.org/forum/showthread.php/bulgarian-thread-231298.html
виж мненията на сръбкинята "delfinela" някъде между 70-90 страници.

Това обяснява защо българите използват в някои свои надписи БОГ (като например "бог вижда"), а в други БОГОВЕ(като "не обиждай нашите богове). Българския пантеон е богат и българската митология е НЕ ПО МАЛКО БОГАТА ОТ ГРЪЦКАТА!Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Май 27, 2014, 06:52:43 от Hatshepsut »

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1632
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
В този пост се едно разтяга лукуми, и не каза нищо различно от това което каза в миналото. Ако тангра беше бог или поне върховен (или дори единствен) български бог, трябваше да е споменат и на други места преди или след надписа намерен в Мадара..., ти даваш непървични доказателства и източници за споменатото от мен време, за да се докаже че е бил български бог трябвяа да се намерят първични източници а те липсват. Много от колоните на българската история не са доказани а имитирани.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
Ванадис, ти си стоиш на тази колона от Мадара, и не мърдаш нито сантиметър от нея. НЕ чух за трети път какво мислиш за съкровището от Наги Сент Миклош? Не каза и какво мислиш за Връх Тангра, и планината Пирин(от старобългарски - превод НАША). Не каза какво мислиш за турския летопис които съобщава за религията ни. Но това не е най важното

Надписа от златната чаша на Наги Сент Миклош

и станоовището на П.Добрев по разчитането
TAGROGI leads to the Sumerian root DINGIR(equal to bulgarian Tangra) - God, of which was derived a multiplicity of spiritual terms, including a wish for health (tagra in Pamir) and royal sceptre (takra in Old Syrian) among others. In our case TAGROGI meant most likely an oath, vow.

Плочка от шуменското село Колобър:

Плочката днес е в НИМ, и е призната за изобреажение на прабългарски колобър. От нея можем още да съдим че прабългарите са европеиди(по силно гъстите мустаци, най малкото)

и фреска на български колобър от Ковчежето на Терачина(подарък от Кан педеБорис до Папата
http://i212.photobucket.com/albums/cc81/tankistabg/bulgaryan/kolobar.jpg
Българските историци между християнството и езичеството


Защото ти открито пренебрегваш всички доказателства че Волжките Българи и Балкарците са били и дори до днес малка част СА тангристи.


етимология на думата Тангра според П.Добрев

Some ethimology according Peter Dobrev: Tan - ancient Vedic word, meaning celestial fire. Dra - Iranian sufix. God of thunder with a similar name Tandra existed in other nations in Pamir, as well. More, as we know that the anglosaxon word is "thunder" (which is pronounced tandar in Bulgarian). Celts also had their thunder god, named Taran, Cimmerian one was called Tungor. There are some disagreements among our scientists and historians about the Tangra role. According to Dobrev, the main gods of the Bulgarians were the Sun, Moon and planets and Tangran was only the god of thunder and justice, because his name was called very rarely, only in cases of important oath. According others Tangra was the unity of the heavenly bodies, the Universal creator and the whole world order. All gods, spirits and planets were under his rule.

и друга подобна но не от него

http://astrosite.org/nebesni_neshta.html Тангра е древнобългарското име на Върховния Господ. Историята на волжките българи “Джагфар Тарихи” свидетелствува, че нашите прадеди са почитали Върховния Бог под две имена: ТАНГРА и ТАРА. Буквално ТАНГРА означава “гръм” – THUNDER на английски от келтски, DONNER на германски, и ТАНДРА на памирските езици. “Клетва пред Бога” е смисълът на близките понятия TINGOR на уелски, и TOGARM на ирландски. А името ТАРА направо ни отвежда към пантеона на индоевропейските народи – с подобни имена те са наричали Бога-гръмовержец: келтите THARAN или THARANOUK, германите THOR, също и DONNER, а хетите ТАРУ или ТАРХУНТ. Но ТАНГРА произхожда от древния корен ТАН, с разновидности АН, ЕН, ДИН, ИН, който означава “небе” и е широко разпространен сред културите на Стария свят. Така и името на ведическия Бог на гръма и войната ИНДРА също е сродно с ТАНГРА, и повече с ТАНДРА. По всичко личи, че под името Тангра нашите прадеди са почитали Бога-гръмовержец в далечното минало, а по-късно с това име са започнали да назовават Върховния Небесен Бог, известен в пантеона на някои индоевропейски народи под името Дяус Питар (Небето-Баща). За разлика от небесните светила Тангра е представен като космически разум, без образ и подобие. “Тангра е духът на Вселената. Той няма образ и подобие, защото образът е нещо, а Духът е всичко, а всичкото е само дух.” (Йордан Вълчев) В този смисъл Тангра съответствува на Брахма в хиндуисткия пантеон.Ето ти връзката между Борис Папата и Тангра. Писмо отговор на Папа Николай

Глава ХVІІ. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте направили така, че да се покръсти целият Ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против Вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон и искали да убият и Вас и да си поставят друг княз, и как Вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от великия до незнатния и сте ги държали пленени в ръцете си,пък и как от тях всички първенци и велможи с всичките им синове били избити с меч, а средните или низшите не претърпели никакво зло, Вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от Ваша страна, щом синовете, които не са участвали в замисъла на своите родители и не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас, са били избити невинни заедно с виновните.

От това писмо се разбира че Борис е избил цевлите родове на "предателите".

След това се зачитаме в
ОСНОВНИ ЗАКОНИ ТANGRA
Записани по волята на Кансюбиги Урус Айдар от тебир Шамс
(по данни на Кул Гали и Гази Баба)
(том ІІІ, стр. 119-124 - частични извадки)

в които член 8 гласи

Чл. 8. …За измяна (на държавата) се убиват не само виновните, но и техните най-близки родственици…


Забележка: Настоящата материя, която привеждаме се отнася и за българите от Дунавска България през периода VІІ-ІХв.
Структурата на управлението на старите българи, а съответно и на Киевско-Волжка и на Дунавска България, отговаряло на конституционно-парламентарна монархия, при строго спазване принципа за родствена нас-ледственост по мъжка линия на върховната власт. Забелязват се и изклю-чения, при които родствената наследственост на властта, при определени обстоятелства, след парламентарно решение, се възлага на женското нас-ледие в рода или на нейния син. Подобни случаи в държавната практика на Дунавска България са владетелите: кан Корамджест (Кормисож ІІ), син на Бозок (внучка на кан Аспарух) и баща Уран от рода Укил; вторият та-къв случай е кан Бунек (Винех), син на Зухра (правнучка на кан Аспарух) и баща Урус Буг.
След смъртта на византийския император Теофил, в Дунавска България настъпила промяна на държавната отговорност, като вместо кан Пресиян бил въздигнат брат му Борис. Главният фактор за тази промяна е Кармат от родословието на Кубар (том ІІІ. стр.98). Това станало във времето на Папа Сергей ІІ.


(oт книгата на Боно Шкодров - писмените знаци на българите, ретроспекция на цивилизацията)Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Май 27, 2014, 06:57:27 от Hatshepsut »

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1632
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
Все още първичния източник липсва, а писмото на папата до Борис няма никаква връзка с Тангра, тоест с този дълъг пост ми каза... нищо.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
ванадис - историята се крепи 10-15% на преки източници и почти на 90% на КОСТВЕНИ източници

Сега в цитата от писмото на папата можеш да видиш че Борис 1 е убил не само 52 човека които са го предали, но и техните родове. Това му деиствие показва че той ги е убил по стария... езически закон

Друг непряк източник с съшите закони можеш да видиш и при Кан Крум:

Силистренския на канасюбиги Крум

“ и онзи побеждавайки отиде...гърците в Маркели...грифон...Излезе Никифор...от неговия яд да не се съберат...гърците и отново се събраха (поставеният) от Бога и...и го срещнаха гърците...град и се спря и ...отиде към Адрианопол и военачалниците... И на неговата войска Крум победи и отиде...и направи жертва на (бог). …брат си и умря императорът...””

в византииските източници същото е пак отбелязано

Пред стените на византийската столица канът извършил внушителни езически жертвоприношения на хора и животни. Те направили голямо впечатление на жителите на Константинопол и дори били описани от Теофан Изповедник и в Скриптор инцертус (анонимна византийска кратка хроника, описваща събитията от периода 811-820 г.).

този надпис не казва кои е Бога, но кореспондира с следния закон на Тангра:

Чл. 30. Задължително преди битка да се извърши молебен към Тангра…и Кубар за техния дар за победа… след победоносна битка…да се извърши молебен за благодарност…


Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1632
 • Карма: +383/-18
 • Пол: Мъж
Можеш да ги смяташ за доказателства, ако преди това знаем кой е бил бога на тази може би езическа вяра, но ние не знаем, тези както ти им викаш "косвени" доказателства не са "косвени", а "никакви". Името на Тангра е спомената само на 2 места.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
само на 2 места в Дунавска България. Но по някаква незнаина за мен причина ти отхвърляш Волжките Българи и Балкарските българи и дори Унгарските българи(доколкото те са асимилирани днес - оногурите) като източник

Но щом се доверяваш само на източници за Дунавска България ще дам още един източник на очевидец

According to the Arabian chronist Zakarija al-Qazwini, the Danubian Bulgarians were of the faith of pagan and magy

Според арабския хронист Захарии ал-куавини(не съм сигурен че точно така се превежда името му) - Дунавските българи били от вярата на паганите и магите.

Паган - означава слънцепоклонник (и следователно тангрист)
а Маги - означава Огнепоклонник (и следователно зороастриец)
Така например персииските жреци са наричани Маги, а българските колобри - Пагани.

Неактивен Mirotvorec

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 40
 • Карма: +32/-2
 • Пол: Мъж
  • http://www.jewelry.hit.bg/
Ето и Седмолъчицата, Звездата на Магите  :P

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
Ето и Седмолъчицата, Звездата на Магите  :P


това е звезда на Паганите - тангристи.

розетата от плиска кореспондира с знака на шумерския главен Бог - Дингир:Неактивен Mirotvorec

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 40
 • Карма: +32/-2
 • Пол: Мъж
  • http://www.jewelry.hit.bg/
Не съм убеден ... Знакът на шумерския бог е 8-лъчев... Според мен това е съществена разлика.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
Да прав си, но символиката на двата знака е много подобна

http://en.wikipedia.org/wiki/Dingir

Както ще прочетеш центърът на знак Дингир значи Небе, точно както и центъра на розетата е небето(тангра), а седемте лъча са небесните тела
 
Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Последна редакция: Май 27, 2014, 06:59:48 от Hatshepsut »

Неактивен Mirotvorec

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 40
 • Карма: +32/-2
 • Пол: Мъж
  • http://www.jewelry.hit.bg/
Е, не можах да го прочета, защото е на ингилизки, затова пък имам забележка към Розетата, която показваш. Струва ми се, че неправилно е ориентиран знакът IYI спрямо лъчите, но...това май в една друга тема съм го казвал вече.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1689
 • Карма: +193/-80
Възможно е да е неправилно ориентиран. Нямам представа честно казано.

Но сега забележи:

Шест лъча от чиния, част от съкровището на Кан Кубрат в Малая Перешчепина:


Седем лъча при розетата


и осем лъча при шумерския знак Дингир(Тангър-Тангра)
Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.

« Последна редакция: Май 27, 2014, 07:03:07 от Hatshepsut »

Неактивен Mirotvorec

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 40
 • Карма: +32/-2
 • Пол: Мъж
  • http://www.jewelry.hit.bg/
Така е, това са все знаци, допълващи първия - равнораменния кръст(4 лъча). Всъщност това е знак в развитие-5, 6, 7, 8-лъчев. Добре ги беше обяснил Йордан_13 някъде, ама ...
Забелязваш ли как е ориентирано конусчето на 7-лъчицата? От другата страна е знакът IYI, който е ориентиран по същия начин-към слънчевия знак(кръстчето).


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf