Автор Тема: Лисабонският договор  (Прочетена 947 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Индивидуалист

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2861
 • Country: bg
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Лисабонският договор
« -: Март 22, 2008, 12:22:57 »
Сидеров покани Станишев на полемика, той прие

Парламентът гласува Лисабонския договор, отказа поисканото от АТАКА допитване до народа

На полемика, на която да се обсъдят важни за България въпроси, които възникват след ратификацията на Лисабонския договор, покани вчера Волен Сидеров премиера Сергей Станишев. Националистът обясни, че липсата на разяснение какво предвижда документът и негативите, които ще понесе страната ни, трябва да станат обществено достояние и народът да си каже мнението. Иначе българите ще бъдат въведени в заблуждение и ще останат излъгани за уж положителните страни на договора. Договорът напълно премахва ролята на националния парламент и съсредоточава властта единствено и само в ръцете на новосъздадените длъжности - президент и външен министър на ЕС. По този начин решенията ще бъдат взимани изцяло в Брюксел, а България няма да може да им налага вето, заяви Сидеров на премиера. Двамата разговаряха в пленарна зала, където се обсъждаше подписването на Лисабонския договор. С подписването му се създава една нова свръхдържава, повече централизирана и бюрократизирана, отколкото беше досега Европейската общност. Днес ние изграждаме една нова Римска империя и в нея България ще бъде провинция. Това заяви вчера от трибуната на парламента Волен Сидеров. Лидерът на АТАКА разкритикува управляващите, че не са направили нищо, за да разяснят на народа какво представлява договорът, който България ратифицира и поиска гласуването му да стане чрез референдум. Предложението на националистите бе отхвърлено, а в злобата си от силното изказване на Сидеров външният министър Ивайло Калфин се опита да изкара, че Сидеров не разбирал Лисабонския договор. И след като той не го разбирал, как очаквал народът да го разбере. "Не е нужно аз да разбирам договора, а всеки българин", репликира го Волен Сидеров. След словоблудството на Калфин премиерът Сергей Станишев отиде при Сидеров и започна да го убеждава, че не е редно ратификацията да се проваля или забавя. Той се съгласи с мнението на Сидеров, че Лисабонският договор трябва да бъде широко обсъден, а минусите му да бъдат дискутирани от обществото. "Защо е необходимо България да е 6-тата държава, от 27-те в ЕС, която подписва Лисабонския договор? Брюксел щеше да се впечатли повече от нас, ако вие, управляващите, сами бяхте предложили да има допитване до народа - така от ЕС щяха да се съобразят с нас и да ни дадат повече бонуси и привилегии", заяви Сидеров на премиера.
АТАКА предложи гласуването на пакта да стане поименно, за да се види кой как гласува, но мнозинството отхвърли и това предложение. 213 народни представители гласуваха за това, България на практика да загуби суверенитета си, въпреки че в залата имаше видимо по-малко избраници.
Лидерът на патриотите поясни, че 8 точки от документа не са направени както трябва.
"Застрашен е държавният суверенитет на България, тъй като политиците ни не изпълняват и няма да изпълняват точно разпоредбите на договора", предупреди от трибуната и зам.-председателят на ПГ АТАКА проф. Станислав Станилов.
В-К АТАКА


Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Индивидуалист

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2861
 • Country: bg
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Лисабонският договор
« Отговор #1 -: Март 22, 2008, 13:22:08 »
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Европа става свръхдържава, а България - провинция без глас в-к Атака 22.03.2008


 Дебатите дотук всъщност не бяха дебати. Видях веднага кой точно от  народните представители е бил комсомолски секретар и е изнасял доклади, в които е възпявал прогреса, световния мир, социалистическия лагер и Съветския съюз. Сега същите тези хора, дори със същите униформи с бели якички, застават тук и говорят по същия начин за световния прогрес и мира, само че заменят определението "Съветски" с "Европейски" съюз. Това, разбира се, е умилително - да те върнат в младите години. Но аз смятам, че тук имаме една много отговорна задача. Ние сме български политици, народни представители, избрани в този парламент, за да кажем на хората, които са ни пратили тук, какво точно се готви да ратифицира това Народно събрание. Досега няма никаква яснота по този Лисабонски договор. С това ще опровергая г-жа Грънчарова, която каза, че било направено много. Не, не беше направено много, има цяло Министерство по европейските въпроси, което не направи достатъчно, за да бъде разяснено на българското население какво представлява договорът, който сега Народното събрание се готви да ратифицира. Казано накратко, създава се една свръхдържава, повече централизирана и бюрократизирана, отколкото беше досега Европейската общност. Преди малко г-н Илчев репликира моя колега от ПГ на АТАКА проф. Станилов. "Значи договорът е добър - попита г-н Илчев, - а вие всъщност не сте против него?" Не, господин Илчев, този договор не е добър и наше задължение като български депутати е да покажем точно къде той не е добър. Иначе ще бъдем едни съглашатели, които приемат поредната директива, спусната от Брюксел, без дори една критична забележка. Смятам, че не е достойно за един българския парламент да приеме безкритично договора, който му се предлага, и да го ратифицира все едно е нещо, което се разбира от само себе си. Става въпрос за договор, който ни вкарва в задължения, а ние трябва да ги изпълняваме като държава. Все едно да ти предложат договор, с който да подариш апартамента си на някого и да разбереш след това, че си го направил. Нека да бъдем разумни, да бъдем внимателни и отговорни. И веднага ви казвам, г-н Илчев: "Не е добър този договор. Поне по осем пункта той не е добър."
Пункт № 1 - създава се постът президент. Това е държавен атрибут. Значи трябва направо да кажем, че ние изграждаме нова държава. Държавата Европа или нова Римска империя? Нека да го кажем тогава на хората ясно - създава се нова Римска империя с президент (държавен глава) и в тази Римска империя България вече ще бъде нова провинция. Нека да е  ясно, да не лъжем нашите избиратели в България.
Второ - създава се постът външен министър. Също държавен атрибут. Значи отиваме към създаването на една свръхдържава, която ще бъде централизирана, с пирамидална структура и в нея България губи своя суверенитет. Нека това стане ясно, преди да кажем добро ли е или лошо. За някои от вас това може да е добро. Аз лично и моите колеги от АТАКА смятаме, че е лошо.
Тук някой каза как се улеснявало всичко с този договор. Не е вярн! Увеличава се бюрокрацията. От този дебел свитък хартия става ясно, че се създава нов съвет. Освен Европейския съвет ще има и нов, който забележете как се казва - Съветът. Това веднага ме отпраща към асоциации с "Междузвездни войни" и подобни филми, където управлява Съветът, Орденът, Ложата... Някъде се създава Ложа, която започва да определя какво да се прави в държавите, членуващи в ЕС.
Веднага минавам към още една точка, която не беше коментирана досега в нито едно изказване - това е т. нар. засилена роля на националните парламенти. Дами и господа, уважаеми колеги, напротив! Националните парламенти вече стават безгласна буква, която не може да блокира законодателството на ЕС. Това, че сме щели да бъдем информирани, беше съобщено поред от няколко оратори като много радостна вест. Ами извинете, остава и да не бъдем информирани! Нека просто да се приемат там, в Съвета, в Ордена, решенията и ние да не знаем какво се приема!
По същество националните парламенти не могат да блокират законодателството. Г-н Червеняков се спря много обширно как можело да се опонира и се създавала специална арбитражна процедура. Да, създава се, но накрая се произнася пак Ложата, Ордена, Съветът и казва какво да се направи. Значи, националният парламент може да каже своето възражение, но не и да наложи вето. Това не е повишаване ролята на националния парламент за мен. Принизява се тази роля.
С удивление отбелязах как и председателят на управляващата партия и премиер на България г-н Станишев, и представителят на ДСБ г-жа Михайлова произнесоха една и съща фраза - ЕС ставал по-силен и се увеличавала ролята на националните парламенти. Това просто не е вярно! И ние трябва много ясно да го казваме на нашите избиратели. ЕС не става по-силен, защото не се увеличава ролята на представителната демокрация. Това е невярно, това е заблуждение, в което въвеждаме избирателите си. Как ще се увеличава ролята на парламентарната демокрация, като вече е отрязана възможността хората да се произнасят? Преди малко г-н премиерът лично каза как, когато европейската конституция беше подложена на референдум във Франция и Холандия и  там беше обяснено на населението за какво става дума, хората гласуваха "против". "Ние - каза господин премиерът като представител може би вече на Европейския съвет, на тази структура, която управлява горе някъде във висините, - ние тогава започнахме да търсим изход." И  тук питам господин премиера: От какво търсехте изход? Изход от пряка демокрация; изход, който да заобиколи референдума, защото аз смятам, че този договор трябва да се подложи на референдум. Това е нашето категорично мнение. Преди да бъде ратифициран в тази зала Лисабонският договор, трябва да бъде предложен на гласуване от българските избиратели. Те да си кажат думата след една много добра, пълноценна разяснителна кампания и да дадат своя глас дали да бъде ратифициран. Смятам, че това е най-честното, най-демократичното решение. Само че не видях никаква нагласа и в досега изказвалите се представители и на управляващите и на опозицията. Уви, за съжаление! Затова ние, от ПП АТАКА, заявяваме, първо: против този договор сме! Ще гласуваме против, тъй като той не е разяснен на хората добре, в него има слаби точки - аз изброих някои от тях и ще продължа по този списък, и защото договорът не е подложен на референдум, на допитване до българските избиратели, най-демократичната форма на вземане на решение. След като бъде направено това, нека да бъде ратифициран. Ние самите тогава ще се присъединим към този договор, ако българският избирател каже "да, съгласен съм, той е хубав и трябва да се присъединим". Но задължителното нещо, нашата отговорност е да не заблуждаваме българския избирател. Да не му казваме: "Това е едно много хубаво, прекрасно нещо, което затвърждава правата на човека" и прочие трафарети, защото правата на човека са гарантирани от българската конституция, уважаеми дами и господа. Сред вас има юристи и за мен е неудобно да им казвам това нещо. Българската конституция гарантира правата на човека, на малцинствата, независимо от произход, вяра, етнически, верски и други качества. Така че защо трябва да търсим харта, която да потвърди права, гарантирани от конституцията?!
Има и още нещо много важно, което не го чух и не беше засегнато почти никак. В този нов договор, обявен като свръхдокумент и невероятно постижение на прогреса, липсва нещо изключително важно - визия за общата сигурност на Европа. В принципите на АТАКА е залегнало виждането, че ние сме против военнополитическия блок НАТО, защото той стана ненужен и неадекватен след падането на Берлинската стена. Ние сме за една стъпка изграждане на европейска система за сигурност, която да обединява европейските държави и ако може да не се командва от Вашингтон, Рио де Жанейро или друга неевропейска столица, а от Европа. За такава система на сигурност тук, в този договор, не се говори. Няма ясна визия. Тогава каква нова стъпка и каква нова гигантска крачка напред е този договор, след като той не обхваща нещо много важно - ролята на НАТО, изчерпаната роля на НАТО, и отиването към европейска система за сигурност?
Убеден съм, че ето тези критични бележки българските политици, управляващи и държавници би трябвало да ги съобщят на Брюксел, когато ни се предостави това дебело произведение за ратифициране. Ние не можем да бъдем безгласна буква. Нека да бъдем достойни, нека да бъдем национално отговорни политици и да кажем ясно на партньорите ни в Европа - ние държим България да бъде суверенна държава в общност от суверенни държави. Ние държим да има партньорство, да има свобода на пътуването, на търговията, но не и пирамидална структура със съвет, някаква масонска ложа горе и президент в сянка, който да определя и да спуска на националните държави какво да правят. Това са нашите критични бележки. В заключение искам да кажа, че ние държим в един такъв договор да бъдат вкарани християнските ценности като основни ценности, на които се опират европейските народи, защото християнските ценности са създали Европа! Държим да има референдум, след което да пристъпим към ратифициране на Лисабонския договор. Тъй  като това нещо в момента не се очертава, ние ще гласуваме против т.нар. Лисабонски договор.
« Последна редакция: Март 22, 2008, 13:26:15 от Индивидуалист »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Wladyslaw Warnenczyk

 • Respected user
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 2101
 • Country: 00
 • Карма: +513/-134
 • Пол: Мъж
 • http://www.historum.com/
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Лисабонският договор
« Отговор #2 -: Март 22, 2008, 14:08:41 »
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Европа става свръхдържава

От неговата уста - в божийте уши!  :-P  Дано да е прав Сидера.


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf