Автор Тема: "Кремиковци" е обявен в неплатежоспособност  (Прочетена 364 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 3582
 • Country: bg
 • Карма: +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
"Кремиковци" е обявен в неплатежоспособност

Назначен е временен синдик
06.08.2008


Състав на Софийски градски съд постанови днес решение, с което е обявена неплатежоспособността на "Кремиковци" АД.

В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността и е открито производство по несъстоятелност на дружеството, назначен е временен синдик, съобщава съдът на сайта си.

Неплатежоспособността е стъпка към обявяване в несъстоятелност, до която може да не се стигне, ако бъдат покрити задълженията.

Преди месец по време на протестите на металурзите зам.-министърът на икономиката Анна Янева каза, че решението на проблема на "Кремиковци" трябва да премине през решението за несъстоятелност,

Индиецът Прамот Митал, чрез фирмата "Финметалс холдинг", е собственик на 71% от капитала на "Кремиковци", останалите 29% от акциите са собственост на българската държава.

През юни се заговори, че комбинатът скоро може да има нов собственик, тъй като контролираната от Митал "Глобал стийл холдинг" не е изплатила облигациите си за 325 млн. евро, които са гарантирани с активи на българското предприятие.

Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че дълговете на дружеството само към държавната "Булгаргаз" са 38 млн. лева. Той заяви, че доставките на природен газ за "Кремиковци" няма да намалеят под санитарния минимум, който осигурява запазването на жизнеспособността на комбината, но това щяло да продължи, докато синдиците влязат в комбината.

Чакаме решението на съда, защото не можем да наливаме пари от българските държавни дружества в чужди доставчици и купувачи на продукция, каза министърът.

Зам.-министър Нина Радева в интервю за в. "Труд" в средата на юли каза, че "дългът на комбината може да набъбне с още 400 млн. лева".

Тя обясни, че ЕК ще се произнесе по изпълнението на плана за жизнеспособност на комбината и ако той не бъде изпълнен, "Кремиковци" трябва да възстанови получената държавната помощ, което би означавалоа още 400 млн. лева към дълговете на комбината.

Радева прогнозира тогава, че ако се реализира един от двата договора за работа на ишлеме- този с "Арселор Митал" или с "Ворскла стийл", е гарантирано съществуването на завода в краткосрочен план, но тези два договора не представляват генерално решение

-----------------------------

Синдикът на "Стомана" и на "Кремиковци"

06.08.2008
Веселин Банков е синдикът, който „Кремиковци“АД предложи на съда, когато на 29 юли т.г. се гледаше делото за несъстоятелността на предприятието. Банков е известен и като синдик на „Стомана“-Перник.


До този момент името на синдика на „Кремиковци“, одобрен от Софийски градски съд днес, не се съобщава, но според изявленията на синдикалните централи, настоящият синдик на „Кремиковци“ се свързва със синдика на „Стомана“. БГНЕС припомня, че на 29 юли една от фирмите-предложили несъстоятелността - „Руа-Инвестмънт“ посочи Ана Миленкова и Александър Георгиев за синдици на „Кремиковци“, а другата фирма - „Пещоремонт“ - се спря на Светослав Бакалов и Ана Миленкова. /БГНЕС

-----------------------------

Желязко Христов: Съдбата на „Кремиковци" е заслужена

06.08.2008
Съдбата на „Кремиковци за жалост е заслужена. Не за работниците и синдикатите, а за мениджърите и собствениците на "Кремиковци", довели предприятието до този хаос. Това заяви пред БГНЕС председателят на КНСБ д-р Желязко Христов
.

По думите му оттук-нататък предстои влизането на синдици и изготвянето на оздравителен план за комбината. Лидерът на КНСБ бе категоричен, че без подобен план предприятието ще бъде загробено окончателно. Според Христов всички последващи въпроси - нов собственик и стратегически инвеститор - са право и задължение изключително на държавата и на икономическия министър. „Ако той търси диалог и обмяна на мнение, ние ще казваме своята позиция“, добави Христов. Той припомни, че през 1999 година комбинатът беше приватизиран за 1 долар и с установени дългове при продажбата от 600 милиона лева. След първата му продажба се установиха още 200 милиона лева задължения на комбината. „Едно умело управление доведе до устойчивост в комбината, до работа със сериозни обеми и до продажбата му за 200 милиона евро. Вероятно тогавашния купувач си е давал сметка какво купува, очевидно и дълговете му са били редуцирани“, каза още лидерът на синдикалната организация. Първият сигнал, който Христов е подал, бил близо преди година за това, че се продават обособени собствености, че се работи с фирми на входа и на изхода и че печалбата на предприятието го заобикаля. Според синдикалния лидер представителите на държавата не са си били докрай на мястото си в надзираване на процесите вътре в комбината - финансите и програмата за оздравяване. Той обаче бе категоричен, че не са крадци работниците и синдикатите. „Ако комбинатът не бъде спасен, горко и на него, и на няколко хиляди работници и на българското машиностроене, портове и железници. „Кремиковци“ не е лимонадена фабрика. Това е огромен субект с прекрасна конюнктура на международните стокови пазари на черна металургия. Няма друг комбинат, който да е стигнал до такъв фалит“, каза още Христов. Той заяви, че не знае кой е назначения синдик в металургичния комбината, но посочи, че има хора, участвали сериозно в изработването и реализацията на плана за оздравяване на „Стомана“-Перник и те могат да се справят с оздравяването на „Кремиковци“./БГНЕС

-----------------------------

Ана Миленкова е временен синдик на "Кремиковци"

06.08.2008
Съдът назначава за временен синдик на дружеството г-жа Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на „Кремиковци” АД на 26.09.2008 г. в Съдебната палата в гр. София, съобщиха от МИЕ.


БГНЕС припомня, че Ана Миленкова бе предложена заедно с Александър Георгиев за синдик на комбината от една от фирмите, поискали несъстоятелността - „Руа-Инвестмънт“. Началната дата на неплатежоспособността на „Кремиковци” АД е 31.12.2005 г. Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок и делото се гледа само на две съдебни инстанции. Съдебното решение има незабавно изпълнително действие и синдикът може да встъпи в длъжност още днес. А ако при обжалването съдът постанови друго решение и отмени сегашното, той трябва да сдаде управлението на комбината. От Министерството на икономиката и енергетиката изразяват своето удовлетворение от днешното решение на съда. Според мотивите на съда осчетоводените задължения са в размер на 1 629 709 000 лева към 31.12.2007 година. "Всички тези факти свидетелстват за действия на управлението на дружеството-длъжник, които определено не водят до успешно развитие на предприятието, се посочва в съдебното решение.Министерството на икономиката и енергетиката счита, че днешното съдебно решение ще даде възможност „Кремиковци” в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем, да бъде запазено производството и работните места, както и да бъде генериран достатъчен финансов ресурс, който да бъде насочен за екологични мерки и плана за жизнеспособност, с оглед получаване на комплексно разрешително. Това са необходимите предпоставки за последваща успешна препродажба на предприятието на стратегически инвеститор" пише още в съобщението./БГНЕС

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 3582
 • Country: bg
 • Карма: +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: "Кремиковци" е обявен в неплатежоспособност
« Отговор #1 -: Август 06, 2008, 21:52:18 »
Ако някой от работниците в комбината "КРЕМИКОВЦИ" чете това и не е взимал заплата от дълго време, нека обърне внимание на следващото :

СИНДИКАЛНИТЕ ЛИДЕРИ

НА "ПОДКРЕПА"

ЛЮДМИЛ ПАВЛОВ : 02 / 935 3051


НА "КНСБ"

ВАСИЛ ЯНАЧКОВ :02/ 935 4114


ЗВЪНЕТЕ И НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ !!!


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf