Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!

 • 134 Отговора
 • 53747 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #90 -: Януари 12, 2010, 10:50:17 »
Българите в чужбина са изпратили у нас над 2 млрд. лева през 2009г. според данни на Института за Пазарна Икономика Никой не знае Колко точно българи живеят зад граница. Според Държавната агенция за българите в чужбина, в Турция живеят около 300 000 българи, в Гърция около 230 000, а в Испания около 165 000.

„Най-реалистичното, за което може да се говори е 3 млн. българи. Един милион от тях са български граждани, които в едно или друго време са напуснали България и са запазили българското си гражданство. Сред тях е и новата българска емиграция. Другите два милиона са българите в тъй наречените исторически общности”, казва Райна Манджукова.

Не се знае и колко точно пари биват преведени в България от българи, живеещи в чужбина. Според някои анализи, българите в чужбина връщат у нас до 40% от доходите си. Така през 2008 година са формирали между 4 и 5% от БВП. Заради световната икономическа криза, постъпленията през 2009 г. са намалели от 3 на 2 млрд. лева.

„Без значение какви точно са тези проценти, трябва да се знае, че емигрантските пари не са панацея и дори биха могли да доведат до покачване на цените в отраслите към които са насочени. Никой не идва с емигрантски пари да си купи завод, да наеме работници, да произвежда у нас и да реализира продукция. Тези пари, в най-голямата си част, не могат да генерират здрав икономически растеж от какъвто имаме нужда”, смята Велико Димитров. http://podkrepa.net/novini

*

Неактивен Курган

 • **
 • 50
 • +20/-7
 • Пол: Мъж
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #91 -: Януари 15, 2010, 13:28:44 »
Цитат
Факт е, че с всяка година стандарта се покачва, а не намалява, въпреки увеличаващият се брой свръх-богати (нещо нормално), така че не се опитвай да ме убеждаваш, че "с демокрацията все повече затъваме". Обратното е, така че спрете със старите приказки.
Кризата смъкна заплатите на нивото, на което бяха преди 5 години...

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #92 -: Януари 15, 2010, 17:56:03 »
Доц. Минчо Христов e политолог и бивш депутат от 40-то Народно събрание. В момента е преподавател в Техническия универсет. Магистър по история от Хаванския университет, специализирал е в Колумбийския и университета в Сао Паулу.
Ваня ПАНОВА
- Г-н Христов, за първа година хората бяха много попарени преди празниците. Нямаше 13-а заплата, а само минимални надбавки за учителите и пенсионерите, но за сметка на това се гласува увеличение на водата, предстои закриване на болници.
- Българските пенсионери бяха зарадвани от управляващите с неочакван „жест” – коледни надбавки за цели 25 лева. Оказа се, че не всички ще ги получат, а само онези с пенсии под 200 лева. Това прави по около 6 стотинки на ден – наистина „грандиозен” жест от страна на управляващите. В същото време беше обявено, че цената на парното, тока и водата ще скочи с около 10 %. Вече е решено да бъдат закрити десетки болници. С 25% повишават цената на картите за градски транспорт на инвалиди, пенсионери и студенти. Хванати сме в мъртва хватка от шепа алчни монополисти и техните съучастници от парламента, които трупат милиарди на гърба на няколко милиона българи.
- Дайте конкретни примери!
- Да вземем например Софийска вода. Купува водата от язовир Искър за 2 стотинки, а я продава на софиянци за 1, 40 лв. Буквално преди дни ДКЕВР разреши ново драстично поскъпване на водата, което ще направи още по-богати английските концесионери. Общината и правителството отново разсеяно мълчат. Какво да кажем за топлофикацията? По каква логика отоплението на един апартамент в Люлин ще бъде по скъпо от отоплението на подобен апартамент в Берлин? Бяха направени изчисления от Федерацията на потребителите, че ако сметките на топлофикация са верни, в някои апартаменти трябва да е имало температура около 80 градуса по целзий, а в тръбите трябва да е имало пара с температура от 160 градуса. Очевидно е, че сметките са надписани двойно и тройно. В министерството на енергетиката отново се предлага да бъде върната т.нар. такса мощност, която с огромни усилия в миналия парламент успяхме да премахнем. Всеки осмокласник би се изсмял на опитите да се изчислява мощност за обем, но не и българските депутати. Те като нищо ще си го напишат като закон. За капак в Закона за енергетика пък съществува един криминален чл. 154, който дава право на топлофикациите да конфискуват имущество и събират своите сметки, без да бъдат доказвани в съда. Подобна наглост няма в нито една европейска страна. Не по-добро е положението с другите големи монополисти – енергоразпределителните дружества. Те също най-нахално искат ново увеличение, и то при условие, че купуват киловата от АЕЦ Козлодуй за 2 стотинки, а го продават за 17, 5 стотинки.
Слава богу, в миналия парламент група депутати успяхме да забраним със закон т.нар. такса електромер, т.е., възможността Енергото да събира месечно по 5 лева на електромер без дори да има консумиран ток. Ако не бяхме успели, всички, които имат електромер в къщи щяха да плащат около 60 лева на година извън консумирания ток, или около 150 милиона годишно за енергийната мафия. Днес енергийното лоби нагло и в прав текст предлага да се въведе такса електромер. Така било справедливо и социално оправдано, твърдят тези наглеци. Като нищо поправката може да бъде гласувана още преди медиите да усетят какво става.
- Неотдавна от асоциацията на българските застрахователи заявиха, че задължителната застраховка „гражданска отговорност” трябва да стане поне 600 лева на година. Така било в Европейския съюз!
- Само че застрахователите забравят, че в този същия Европейски съюз доходите на хората са поне десетина пъти по-високи. Според застрахователите „гражданска отговорност трябва да расте, защото през последните две години компаниите търпят сериозни загуби”. Колите на шофьорите, които карат без застраховка да бъдат незабавно конфискувани – искат още те. Веднага обаче възниква въпросът – след като са на загуба, защо още се занимават със застраховане, а не се преориентират към други, по-печеливши дейности? Защо им е да работят на загуба? Нали уж са застрахователни, а не благотворителни дружества.. От първи януари лимитът за едно пострадало лице скача от 700 000 лева на 1 000 000, вайкат се застрахователите и предричат по-високи разходи и съответно загуби за себе си. Те обаче гузно мълчат, когато някой попита платен ли е някога в България този лимит от 700 000 лева. Още по-гузно мълчат, когато някой ги запита колко е средното обезщетение за пострадал или загинал човек за България. Ще се окаже, че то е десетки и стотици пъти по-ниско от средноевропейското ниво.
Абсолютна лъжа е, че застрахователите са на загуба от гражданска отговорност. Препоръчвам на премиера незабавно да изиска от финансовото министерство две елементарни цифри – какви са общите приходи от тази конкретна застраховка и колко са изплатените щети през миналата година. Препоръчвам също данните да бъдат оповестени пред обществото. Ще лъсне скандалната истина, че приходите значително надвишават разходите.
В отговор на мой въпрос в парламента преди няколко години финансовият министър Орешарски официално призна, че приходите от гражданска отговорност в пъти надвишават изплатените щети. Само че тогава застраховките бяха два пъти по-ниски от сегашните. Всеки знае и за непочтените номера на застрахователните дружества, които всячески търсят предлози да откажат изплащане на щетата. Или ако изплатят нещо, то е значително по-малко от реалните разходи за поправка на автомобила.
- А как може да се спре този рекет над гражданите, държавата ли трябва да се намеси?
- Хората трябва да знаят как принудително, със закон, шепа рекетьори със солиден парламентарен гръб искат да крадат от тях. И ако говорим за антикризисни мерки, спирането на застрахователния рекет трябва незабавно да влезе в дневния ред на правителството и парламента. Сега и премиерът Бойко Борисов има прекрасна възможност да докаже, че е на страната на тези, които са го избрали. В противен случай алчността на застрахователната мафия наистина може да катурне правителството. В България има над 2 милиона шофьори и тяхното търпение към застрахователите и парламентарните им съучастници няма да е безгранично...
- А какво ще кажете за банките?
- Алчността на банките е друг нагледен пример за безочие и политически цинизъм. Лихвите по кредитите у нас са три пъти по-високи от тези в Европейския съюз. Отдел „Банков надзор” на БНБ, правителство и парламент обаче се правят на разсеяни. Финансовата мафия въведе няколко криминални закона, чрез които пряко може да ограби влоговете на хората. Беше премахната наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, а в Закона за гарантиране на влоговете беше записано, че фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща сумите по влоговете не по-късно от 20 дни след фалита на съответната банка. Никъде обаче не пише кога изплащането ще завърши и така хората може никога да не видят парите си. Малцина знаят, че въобще не са гарантирани по закон всички влогове с преференциални лихви, за които така щедро банките ни заливат от телевизии, вестници и билбордове. Скоро може да се окаже, че българските вложители участват в нови пирамидални структури с до болка познат трагичен край. http://www.plovdivmedia.com/20306.html

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #93 -: Януари 23, 2010, 19:14:27 »
От 20 години насам една сюрия долнопробни журналисти, социолози и политолози ни внушават, че сме зле, че сме много бедни, че едвам оцеляваме. Внушават ни дори, че сме най- големите въшкари и гладници в Европа.
Всичките тези мерзавци ни промиват мозъците така натрапчиво, защото властниците го изискват от тях. Плащат им, за да ни смазват психически, да ни лишават от елементарно самочувствие и самоуважение. Така нашите „управници” ни управляват по- лесно.
За да не бъда голословен, ще цитирам едно „проучване” на някаква фондацийка, нарeчeна „Нова икономика”. Тези негодници твърдят в своето „проучване”, че България е на 20-то място от общо 22 европейски страни в изследване на личното благосъстояниe.
Според „изследването”, най-добро място за живеене е Дания, следват Норвегия, Швейцария и Швеция. Забелязвате ли- започват да шикалкавят. Нали идеше реч за личното благосъстояние, а не за най- доброто място за живеене?!
Прави впечатление, че големите страни заемат сравнително по-задни позиции. Германия е 12-та, Великобритания е непосредствено след нея, а Франция е едва 16-та. Пак лъжат. Истината е съвсем друга- Германия е вече последната страна в Еврозоната. На първо място е Ирландия.
Независимо от това, че песимизмът на средния гражданин в ЕС нараства по-бързо, отколкото в България, като цяло прогнозите на хората у нас остават по-песимистични, отколкото в ЕС. Е, това е вярно, но този песимизъм се дължи най- вече на „мозъчните промивки”, които от десетилетия насам ни правят такива типове.
Нека сега да разгледаме ФАКТИЧЕСКОТО състояние на нещата. 98 % от българите притежават жилища, недвижима собственост, земя... 98 % от гражданите на ЕС НЕ ПРИТЕЖАВАТ жилища, недвижима собственост, земя. Хората без имот са безимотни хора. Те, казано другояче, са просяци. Самите западноевропейци твърдят за себе си, че са „работещи просяци”.
На всичко отгоре тези хорица получават псевдопари, т. е. евро. Години наред тъпите български журналисти ни внушават, че взимаме най- малките заплати в ЕС. Взимали сме някъде към 300 евро.
Те, милите идиоти, изхождат от МЕЖДУБАНКОВИЯ КУРС, който няма нищо общо с реалното съотношение евро- лев. Най- важното в случая е това, че ние получаваме левове, а не евро (слава Богу). Защото еврото, за разлика от лева, НЯМА НИКАКВА ПОКУПАТЕЛНА СТОЙНОСТ. Реалният курс е този: 1 лев = 3 ?. Ще го кажа другояче: в България за 1 лев купуваш толкова стока, колкото ще купиш в страните от ЕС за 3- 4 ?.
РЕАЛНАТА заплата в ЕС е 300- 400 ? (след удръжките- чудовищно високи данъци, здравни и пенсионни осигуровки, наеми и режийни). За справка: здравната месечна осигуровка в западноевропейските страни е цели 180 ?!! С една реална заплата от 300- 400 ? можеш да си купиш 60 кутии цигари. Или 27 кг. пилешки гърди. И... толкоз! Това което искам да кажа е следното: на всичко отгоре цените в западна Европа са ужасно високи. Докато у нас те са ужасно ниски.
Всичко това означава на практика само едно: българите имат вече НАЙ- ВИСОКИТЕ ДОХОДИ в ЕС. Реално те печелят по 2000- 2500 ? на месец. Освен това те притежават недвижима собственост за стотици хиляди ?. Това прави българите НАЙ- БОГАТИТЕ хора в ЕС!
В днешна България се живее най- добре, най- лесно, най- весело. НИКОГА България не е била по- добре! България отдавна се „оправи”, а тези, които не са могли да се оправят през последните 20 години, и продължават да хленчат и мърморят, са просто едни неудачници. Те никога няма да се оправят.
Такава е истината и е крайно време наивните български лапнишарани да осъзнаят това. А не да слушат глупостите на разни телевизионерчета, политолози и платени драскачи. http://www.plovdivmedia.com/20713.html

*

Неактивен valdope

 • **
 • 135
 • +45/-9
 • Пол: Мъж
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #94 -: Януари 25, 2010, 12:25:58 »
Като изключим факта, че 98% от българите притежават жилища, всичко останало в тази статия е "мозъчна промивка"! А това, че "България никога не е била по-добре" от сега, трябва да си голям фен на червената мъгла от последните 60 години, за да твърдиш подобно нещо!

*

Неактивен Катерина

 • *
 • 18
 • +5/-2
 • Пол: Жена
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #95 -: Януари 29, 2010, 04:00:59 »
За всички проблеми с режийни, високи банкови лихви, ниско качество на услуги, кофти банкови условия ( високи такси за теглене кеш, високи цени на моб. услуги, ), повишаване на цени на ел. енергия, вода и др, тайни споразумения между компании, увреждащи интереса на потребителя, отказ за преговори от страна на банки...Моля ви се, не чакайре държавата, министър или кмет да се намеси, не чакайте полиция или не знам какво, ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. Съдете си, съдете ги, съдете ги!!!!! Трябват ви различно мислещи юристи, правете си справки сами за тарифи, схеми на плащане, за да им помагате в изследванията на проблема. Днешните битки се водят в съда. Има толкова много закони и кофти скалъпени уловки, със сигурност един оперен юрист трябва да се справи. Не става дума за скъпоплатен, те са хиени.
Съдете всеки, който не ви играе по гайдата!!!!!!!!!!!!!!!! Вие сте консуматори, вие плащате, изисквайте!!!!!
« Последна редакция: Януари 29, 2010, 10:11:10 от Nordwave »

*

Неактивен omerzen

 • ****
 • 4242
 • +562/-46
 • Пол: Мъж
 • България на българите
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #96 -: Януари 29, 2010, 05:09:52 »
Ти да не си юрист или икономист бе Катерина ?
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

*

Неактивен logx

 • ***
 • 935
 • +194/-28
 • Пол: Мъж
 • Обичайте Родината си!
  • Български националисти
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #97 -: Януари 29, 2010, 23:05:37 »
И тук започва да става по същия начин. Това се опитвам да кажа на всички около мен, които са тръгнали да теглят кредити, да живеят в уж "техни" жилища и т.н.

И в същото време - то наистина без кредит е много трудно да успееш да купиш апартамент или кола. И тук ни поробват.
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #98 -: Февруари 01, 2010, 11:05:53 »
От днес всички граждани ще могат да проверяват здравния си статус чрез сайта на НАП на адрес http://www.nap.bg/безплатно. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Досега тази информация можеше да се ползва чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега - с въвеждане на единен граждански номер и код за спам контрол. От НАП предвиждат да дадат съгласие на всички заинтересовани институции да поместят в техните сайтове връзка към новата електронна услуга. http://www.plovdivmedia.com/21131.html

*

Неактивен опълченец

 • ***
 • 991
 • +148/-102
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aries Aries
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #99 -: Февруари 02, 2010, 14:47:11 »
Ако нямаш наистина стабилни и сигурни доходи,по добре да живееш според чергата си,от колкото да се заробваш с кредити и накрая да ти вземат всичко и да те докарат до просяшка тояга еврейските банки.
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

*

Неактивен logx

 • ***
 • 935
 • +194/-28
 • Пол: Мъж
 • Обичайте Родината си!
  • Български националисти
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #100 -: Февруари 05, 2010, 21:02:58 »
НАП трябва да се прекръсти на НАК - Национална Агенция по Комисионните.
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #101 -: Февруари 08, 2010, 11:29:57 »
72 лв. плащала държавата за закуска на всеки пътник, возещ се в самолетите на властта. Толкова струва пакетът за закуска от кетъринговата фирма ЛКС ООД. В нея основното блюдо са морски дарове. Има филе от сьомга и бяла риба и скариди. "Това е пореден пример за разхищение", казва транспортният министър Александър Цветков. И прави уговорката, че тази фирма вече не зарежда самолетите на властта. Той отказва да съобщи колко струва всяка храна в менюто, но споменава, че клечката за зъби е 20 ст. бройката, мократа кърпичка е около 1 лв., толкова е и лъжичката. По нареждане на Цветков вече самият авиоотряд снабдява с храна пътниците си. Излизало 10-15 пъти по-евтино. Изненадващо в петък репортер на „24 часа" закуси с транспортния министър. Той заплати точно 144 лв. за удоволствието. В министерския кабинет на „Гурко" секретарката Нели игра робята на стюардеса и внесе кетъринга във вид на два пакета и кана с топлата вода за кафе. "Сега да видим какво има тук", каза министърът и отвори своята обвита в прозрачно фолио табла с храна. Преди това дава джокер, че само бъркалката за кафе струва 1 лев. Основното блюдо в най-голямата пластмасова чинийка са морски дарове. Филе от сьомга и бяла риба и скариди. Тази храна си я бива, но и средностатистическият българин може да я напазарува в по-голям супермаркет. Хващаме пластмасовите прибори - виличка и нож, и опитваме. В миниатюрна пластмасова купичка с размер 5 на 5 см е накълцана зелена салата, украсена с репичка. Има малко сладкишче, пет-шест миниатюрни солени бисквитки в целофан, триъгълно топено сирене, краве масло и май че е това. Е, това нещо струва 72 лв., възмущава се министърът. Кафето е отделно, то е някъде към 3 лева, обяснява той. Уволнил е главната стюардеса, която е отговаряла за кетъринга на първите в държавата. Смята, че това е пореден пример за разхищение. „Някой е взел много пари за това, и то ги е взел безскрупулно. Естествено е на официалните лица да се предоставя храна при тези полети. Това не е упрек към тях, а към авиоотряда и към министерството на транспорта. Сега готвим нов закон и тези разходи ще са за сметка на този, който ги е заявил", казва министърът. Справка в ДАКСИ показва, че ЛКС ООД е регистрирана в Ловеч, предметът на дейност е други спомагателни дейности във въздушния транспорт. Управител е Елена Симова, собственици са Пенка Филева, Шимон Рафаели, Франко Маркио и „Лев корпорация". Фирмата печели обществени поръчки за доставка на кетъринг за правителствения отряд 28. Когато участвали в конкурса, предлагали до 15 менюта. Съжалявам, но рибата и кралските скариди са скъпи, обяснява Симова. Традиционните менюта включвали салата, предястие - сирене, основно ядене, което обикновено е топла храна - сьомга или друга риба, телешко, пилешко с гарнитура. Следват десерт, хлебчета, масло, топено сирене, дресинг. Фирмата предоставяли храна и на "Ер Лазур", авиокомпания за бизнес полети. Оттам им заявили, че от тяхната храна опитвал и принц Чарлз. Ако на властта й се вижда скъпо, може да се преговаря да се сменят храни в менюто и пакетът да поевтинява, заяви Симова. Пазарна икономика е, ние сме се явили на конкурс, предложили сме образци и цени, те са били приети. http://www.plovdivmedia.com/21520.html

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #102 -: Февруари 12, 2010, 19:15:39 »
360 са българските милионери с пари в банки 360 са милионерите у нас, държащи пари в банки. Най-голям е броят им в евро - 225, следван от лева - 120. Общата сума, която те държат на депозит е 879 млн. лв., или по 2.44 млн. лв. за всеки от тях. Това сочат данните на Българска народна банка. Същевременно най-масовият депозит на домакинствата и нетърговските ООД-та у нас е до 1000 лв. Такива сметки има над 10 милиона броя, на обща стойност 1.079 милиарда лева, или средно по 106 лева на депозит. Вторият най-масов депозит в България е за суми в диапазона от 1000 до 2500 лв., където са скътани общо 1.67 млрд. лв., или по 1638 лв. за всеки от 1.02 млн. депозита. Над 610 хил. са вложените в търговски банки суми между 2500 и 5000 лв. (средно по 3619 лв.), докато за депозитите от 5 до 10 хил. лв. те са 483 хил. броя, за средно 7079 лв. От 10 до 20 хил. лв. са депозирали 290 хил. домакинства, като средната сума тук е 13 815 лв. http://www.plovdivmedia.com/21858.html

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4412
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!
« Отговор #103 -: Февруари 22, 2010, 12:10:39 »
59% от българите, които са теглили заеми, изпитват трудности да ги погасяват Прогнозите на работодателите и на Агенцията по заетостта, че ситуацията на пазара на труда ще се влоши в началото на 2010 г., започнаха да се сбъдват, пише Dnevnik.bg. За разлика от непрекъснатия, но плавен ръст досега на освобождаваните служители, който достигаше до максимум 17 000 души за месец, през януари без работа са останали близо 28 хил.

В резултат регистрираните в бюрата по труда вече са 366 887 души, а средното равнище на безработицата в България е 9.9% от икономически активното население.

Ситуацията на пазара на труда възражда страховете на българите от загуба на работа и спад на доходите, показва национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч". Това поражда проблеми и при изплащането на кредитите. 59% от анкетираните, които са теглили заеми, вече изпитват трудности да ги погасяват, а 12% посочват, че са спрели да плащат вноските си.

Според проучването на "Алфа рисърч" всяко пето домакинство е засегнато от безработицата - 22% от анкетираните семейства имат член, който в последните 5-6 месеца е загубил работата си. Също толкова са семействата, при които реалните доходи са намалели или получават заплати със закъснение - съответно 23 и 24 на сто. Най-силният страх за българите вече е опасността от рязко намаление на доходите и срив на стандарта им.

Прогнозите на Агенцията по заетостта са, че безработицата ще продължи да нараства с по-голям темп до март. Работодателите са по-скептични. Според Васил Велев безработицата ще продължи да се увеличава с нарастващ темп и през второто тримесечие на годината, а тенденцията ще се обърне през лятото. Прогнозата на Камен Колев е, че съкращенията ще растат поне до края на 2010 г., тъй като в повечето сектори не се задават нови поръчки.

Според Евгений Иванов "големият ресурс, който може да обърне тренда на безработицата и да дръпне икономиката напред, са парите от еврофондовете". "Започването на строителството на магистрали, пречиствателни станции и други големи обекти би подобрило положението. Ако тези пари не влязат, средства от друго място няма", коментира той.

Според него ситуацията би се подобрила значително, ако правителството приеме предложенията на КРИБ за удължаване на неплатения отпуск от 30 на 90 дни и на извънредния труд. По този начин работодателите ще могат да запазят работните места и ще разполагат с работна ръка веднага щом като получат поръчки. Регулирането на дейността на агенциите за временна заетост също ще направи пазара на труда по-гъвкав и ще ограничи безработицата, добави Иванов.

Работодателите отчитат съживяване единствено при някои експортно ориентирани предприятия. Според Велев фирмите от сферата на услугите ще продължат да бъдат сред най-засегнатите заради продължаващия спад на вътрешното потребление. В подкрепа на мнението му са и данните на "Алфа рисърч", че хората сериозно са ограничили разходите си за облекло и транспорт. http://www.bolgari.net

*

Неактивен Катерина

 • *
 • 18
 • +5/-2
 • Пол: Жена
Ти да не си юрист или икономист бе Катерина ?

До Омерзен...И какво, ако съм юрист, ова лошо ли е? Или пък физик? Или агроном? Каквато и да съм, опитвам се да дам решение. Вие какво предлагате. Съдете ги, пак казвам!
« Последна редакция: Декември 12, 2011, 05:45:51 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal