Антибългарска истерия в Сърбия!

 • 15 Отговора
 • 2590 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Генерал Колев

 • ****
 • 2583
 • +202/-11
 • Пол: Мъж
 • България над всичко!
Антибългарска истерия в Сърбия!
« -: Октомври 25, 2009, 13:13:01 »
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2531051

Ако някой е имал съмнение, че в съседна Сърбия омразата към България вече не е част от всекидневието, днес местната преса даде нов пример, че това е точно така, пише БГНЕС.

В обширен анализ в едно от най-авторитетните седмични издания - "Магазинпрес", в който са поместени мненията на " най-големите сръбски външнополитически експерти", страната ни е посочена многократно като най-големият враг на Сърбия, посочва агенцията.

"Днес всеки сърбин знае, че румънците и гърците са нашите истински приятели, а целият народ прекрасно познава и приказката: Синко, ако избухне война, и ти не знаеш на коя страна да застанеш, удари смело по българите, няма да сгрешиш". Така започва анализът посветен за приятелствата и външната политика на Сърбия.

Приятели и интереси

Независимо от факта, че руският президент бе приет в Белград "като приятел", а американският вицепрезидент бе посрещнат просто като "значима личност", Сърбия не може да разчита на трайни приятелства във външната си политика, защото в междудържавните отношения решаващи са интересите на отделните държави.
Само при съвпадение на държавните интереси в по-дълъг период може да се стигне до създаването на приятелство между отделни народи или пък врагове.

Поради тази причина "днес всеки сърбин знае, че румънците и гърците са нашите истински приятели, а целият народ прекрасно познава и приказката: Синко, ако избухне война, и ти не знаеш на коя страна да застанеш, удари смело по българите, няма да сгрешиш".

САЩ и Великобритания винаги са ни смятали за "малките руснаци" на Балканите и за техни големи врагове.

Французите имат големи проблеми с Германия и традиционно добри отношения с Русия и "малките руснаци".

Германия винаги е търсила партньорство със Сърбия, но нашите съюзници са ни вкарвали във война с тях.

За Русия Балканите са тяхното място на влияние и оръдие за влияние в международната политика.

За Китай Сърбия е началното място за тяхното влияние в Европа.

Директорът на Института за съвременна история Момчило Павлович

казва, че в междудържавните отношения никога не е имало, няма и няма да има нищо друго освен интереси, но има и страни, с които, поради исторически обстоятелства, Сърбия е изградила специални отношения.

"Където границите са спорни там избухват и войни. Великите сили използват тези неща за войните между тях. Очертаването на границите по време на военни конфликти са били достатъчен повод за различни престъпления и издевателства, които остават трайни следи сред хората и отделните народи. Там където има съвпадение на интересите, се създават и добри отношения между отделните държави. През ХІХ в. сръбската политика бе обърната на юг, където имаше проблем с българите за Македония и този конфликт продължи до Първата световна война.

От друга страна с Румъния така очертахме границата в Банат, че при тях останаха толкова сърби да живеят, колкото и румънци у нас.

Освен това съпругата на крал Александър бе дъщеря на румънския монарх и заедно с това имахме общи интереси в борбата срещу унгарския реваншизъм.

А гърците, както и ние, бяха застрашени от българската експанзия и към това трябва да добавим, че с гърците винаги ни е разделяла естествената граница", казва Момчило Павлович.

Тези исторически приятелства и днес са актуални и се виждат отново, защото Гърция и Румъния са единствените балкански държави - като изключим Босна, които не признават независимостта на Косово.

Това обаче, според Павлович, е пряка последица от сегашното външнополитическо състояние на нещата, защото и в едната, и в другата страна нямат интерес да се подкрепят сепаратистки принципи.

Според

Драган Петрович от Института за международна политика

и експерт за руско-сръбските отношения за страна като Сърбия е много важно да има добри отношения със световните сили, а отношенията със страните от Далечния изток, като с Япония например, може да имат са преходно значение.

"И отношенията със съседите са последствия от поведението на великите сили. Малките страни се намират под прякото влияние на великите сили и техните междуособици. Достатъчно е да се смени една династия или пък премиер и да се даде старт на нещо ново.

Ние сме много близки с българите, но там бе поставена германска династия и страната бе обвързана с Германия, независимо от факта, че населението там е свързано с Русия.

Но в тези отношения има някои правила - така, както имаме добри отношения с Румъния и Гърция, между нас и албанския народ никога няма да има разбирателство.

Те са доста специфични, няма народ в света, с който да са близки. Практически на Балканите те са някакъв остатък от Отоманската империя", казва Петрович.

Той смята, че днес в света има пет Велики сили - САЩ, Великобритания, Русия, Франция и Китай, както и Германия, която е сериозен фактор в европейската политика за Сърбия.

"На Запад балканските народи винаги са ги смятали за "малките руснаци" и нас по-специално, защото сме славяни, православен народ и поради тази причина сме най-много свързани с Русия.

Великобритания винаги е смятала, че свободните балкански държави са продължение на руското влияние и култура и нейните интереси в тази част на Европа и поради тази причина те винаги ще имат тази политика спрямо нас", казва още Петрович.

Бившият сръбски посланик в Париж професор Предраг Симич

смята, че във външната политика винаги трябва да се търсят общите интереси какъвто е случая с продажбата на петролната компания НИС на Русия в замяна на подкрепа на Москва за Косово.

"В международните отношения икономическите интереси стават все по-значими. В периода след 5 октомври (датата когато бе свален сръбският диктатор Слободан Милошевич през 2000 г.,бел.ред.) западните страни имаха интерес от сътрудничеството със Сърбия, но от личен опит знам, че французите постепенно губеха ентусиазъм, когато не получаваха определени неща в бизнеса.

По подобен начин стоят нещата и с Великобритания.

Направихме много грешки, провалихме много приватизационни сделки. Европейското ни бъдеще до голяма степен зависи от Германия, която смята, че Сърбия трябва да бъде приета в ЕС, само след като признае независимостта на Косово.

Нашият единствен изход за защита на националните интереси е да намерим общ интерес с тези, които решават ", казва още Симич.

"Трябва да признаем, че Германия има много по-положително отношения спрямо Сърбия отколкото САЩ и Великобритания.

Има няколко примера в историята, които показват, че Германия е имала интерес от сътрудничеството със Сърбия. Дори и при разпадането на Югославия германците имаха интерес Сърбия да остане техен основен партньор.

Но тук британските служби винаги са се намесвали и чрез "русофилството и англофилството" са отблъсквали това сътрудничество... Като имаме предвид, че сегашното правителството във Франция е преходно естествено се стига до заключението, че наши съюзници са руснаците и французите и че трябва да бъдем много внимателни в сътрудничеството с Германия", казва от своя страна Петрович.
България над всичко!

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2825
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #1 -: Октомври 25, 2009, 13:37:36 »
Сръбски цигани яли сте хурката и пак ще я гризнете,ако се наложи.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен swoff

 • *
 • 13
 • +10/-1
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #2 -: Октомври 25, 2009, 13:53:25 »

Французите имат големи проблеми с Германия и традиционно добри отношения с Русия и "малките руснаци".

Германия винаги е търсила партньорство със Сърбия, но нашите съюзници са ни вкарвали във война с тях.

За Русия Балканите са тяхното място на влияние и оръдие за влияние в международната политика.

За Китай Сърбия е началното място за тяхното влияние в Европа.


 :-D :-D :-D (giggle) Няма такива идиоти и фантазьори като СРбите. На тях все ние сме им виновни ,ние сме им най-големите врагове. Честно казано никак не съм изненадан от статията. Тея` дори и да влязът в ЕС пак ще бълват глупости по наш адрес. :horo:
„От сърбин брат и от грък - сват, не става“

*

Неактивен makebulgar

 • **
 • 468
 • +133/-10
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #3 -: Октомври 25, 2009, 18:52:39 »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!

*

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • *
 • 2413
 • +383/-52
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #4 -: Октомври 27, 2009, 11:00:16 »
ААААХАХАХАХАХА,оле майкооо,жив да не бях....
Абе тия пичове,ги забелязвам,мине не мине някое време и от службите им се пуска нареждане да се драсне някоя и друга статийка с разбор на геополитическата ситуация в района.

Не спряха да бълнуват за ривендж,земи,воини,съюзи и прочие.

Пичове,продължавате да разсъждавате като преди 200 години.
Ама то така е  - който няма  - му се иска.

Малки руснаци - хохохо,изведнъж руснаци ли станахте бе,болни хорица,не бяхте ли велики сърби,разберете се какви сте - сърби или руснаци.

Малко ви е Косово,много ви е малко.

Нека и Войводина се отцепи,пък вие си имайте приятели...ама май чуждата земя,шумадиици страхливи и насрани, ви е по ценна от приятелите,а?

Лапайте и се потапяйте.


П.П.По повод забавната приказка дето трябвало да удрят по Българите - нямам спомен да не сме им правили главите меки всеки път.

*

Неактивен FELDMARSCHALL

 • *
 • 2919
 • +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #5 -: Октомври 27, 2009, 22:38:42 »
Тия подчовеци колкото и да ги биеш и размазваш като хлебарки, ...все им е малко! :-P

*

Неактивен OnlyBG

 • **
 • 206
 • +91/-22
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #6 -: Декември 06, 2009, 11:33:30 »
   
   

Настроенията срещу България в Сърбия продължава набират сила и днес.

С нова публикация в местната преса, ден след като официозът "Политика" публикува изпълнена с обиди антибългарска статия, и най-големото седмично издание не остава по назад.

Под заглавие "Когато българите не знаят къде отиват удрят по сърбите" седмичникът "Прес Магазин" публикува мненията на "историци и експерти, които доказват, че двете страни винаги са били на противоположни страни" през последните два века.

В текста се напомня, че сръбският правен екип е силно разочарован от енергичното участие на България пред Международния съд в Хага в полза на косовската независимост, което се тълкува като продължение на българската традиция - в ключови моменти да забива нож в гърба на Сърбия.

Сръбските медии припомнят и старата сръбска народна приказка "Синко, ако избухне война и ти не знаеш на коя страна да застанеш, удари по българите и няма да сгрешиш".

Сръбският историк Сърджан Цветкович разкрива историческата вертикала на сръбско-българското неприятелство, намесва и Македония, нарича България американски играч, който затова така енергично защитава независимо Косово.

Външно-политическият анализатор Бранислав Грубачич обаче счита, че сръбският проблем е, че в подкрепата на позициите около Косово, Белград е намерил държави, които или имат като потенциален проблем отцеплението, или са географски далече. Проблемите настъпват, когато държави като Черна Гора, Македония или България признават Косово, тогава Сърбия чувства, че това има огромно значение. Защото тогава САЩ и другите могат да кажат, че сръбските съседи са го признали, а те най-добре познават обстановката. Това според него обяснява и острата сръбска реакция към България.

От друга страна България с острата си подкрепа към албанските позиции по някакъв начин застрашава външно-политическата цел на Сърбия да бъде най-значимия външнополитически фактор на Балканите. Сръбският президент Тадич и външният министър Йеремич непрекъснато говорят за регионално лидерство и очевидно Тадич се счита за регионален лидер, докато българската защита поставя под въпрос тази концепсия на сръбската външна политика. Съвсем естествена е реакцията на съседните държави - да не позволят Сърбия да има доминираща роля в региона, още повече, че тя е последна на опашката за еврочленство.

Според в. "Прес" спорният български примиер Бойко Борисов има много добри приятелски отношения с различни среди от спорни бизнесмени като Сретен Йосич до фолкзвездата Цеца Ражнятович.

Скандалът избухна вчера, когато сръбската делегация в Хага, ръководена от Душан Батакович, смята, че България "за пореден път е забила на Сърбия нож в гърба, както го е правила много пъти досега".

*

Неактивен Любомир Болгар

 • **
 • 182
 • +57/-9
 • Пол: Мъж
 • Ариец
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #7 -: Декември 06, 2009, 14:36:34 »
Това не е от вчера или от днес. Сервите (серв=роб) откакто съществуват имат една единствена задача, дадена им от Византия - да пречат и саботират Българите. За тяхно нещастие обаче винаги ние сме успявали да се предпазим от подлите им действия. Последния ясен пример е, когато ни атакуват и войната завършва с военен парад в миризливата им столица  :-D Та, наистина - хайде християн-талибаните, дето говорят за християнски братства и приятелство със Сърбия, както и други сърбомани да прочетат малко история. Не стига ли факта, че те са виновни (титовските комунисти) за сърбизацията и отдалечаването на македонците от България и останалата част на народа?!

*

Неактивен OnlyBG

 • **
 • 206
 • +91/-22
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #8 -: Декември 06, 2009, 15:17:17 »
Да не забравяме и изцяло българските градове до преди 70/80 градове Ниш,Пирот,Княжевец,Зайчар и още и още.. днес населението на ,които определящо се изцяло като сърби всъщност в голямата си част това са етнически българи безвъзвратно забравили корените си!

*

Неактивен Любомир Болгар

 • **
 • 182
 • +57/-9
 • Пол: Мъж
 • Ариец
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #9 -: Декември 06, 2009, 15:52:56 »
СЪРБИТЕ ПО ПЕТ НА НОЖ!

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8681
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #10 -: Декември 06, 2009, 19:19:23 »
Дано участието на България в далаверата Косово се увенчае с някакви ползи,а не само с пъчене на гърди,защото в Сърбия заплатите и пенсиите са по-високи от тези в България при брутен вътрешен продукт на Сърбия около 42 милиарда долара,т.е. с 10 милиарда по-малко от този на България.
А истерии ще има винаги,защото не е логично един премиер да има приятели като Йосич и певачката,защото Сретен е бандит,а онази е скъпоплатена миризлива пеперуда.
Ad honores

*

Неактивен Балкани

 • ****
 • 1079
 • +470/-62
 • Пол: Жена
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #11 -: Декември 07, 2009, 04:47:58 »
Да не забравяме и изцяло българските градове до преди 70/80 градове Ниш,Пирот,Княжевец,Зайчар и още и още.. днес населението на ,които определящо се изцяло като сърби всъщност в голямата си част това са етнически българи безвъзвратно забравили корените си!
Всъщност в Зайчар са се заселили много власи, а българите допреди двайсетина години са били наясно с народността си. Сега не знам.
В Ниш има българи, които са наясно какви са също, като не броя преселниците от Цариброд и Пирот.
В Пирот много от българите са с българско самосъзнание.

Честно казано българите в България са по-малко наясно, че в тези части на "Сърбия" живеят българи и се говори български език. И като тръгнат за към Западна Европа и спрат в Ниш, после удивено разправят как си говорели на български и се разбирали със "сърбите".
« Последна редакция: Декември 07, 2009, 04:49:49 от Балкани »
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4410
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #12 -: Декември 08, 2009, 10:02:24 »
Кой на кого забива „нож в гърба”?
По повод на последната антибългарска публикация в сръбските медии от 5 декември


В сръбската преса се появи поредната статия срещу България. И този път тя е публикувана в официози като вестник "Политика", „Курир”, националните радио и телевизия. Новината беше препредадена от почти всички медии в страната и предизвика силна антибългарска истерия по сръбските форуми. Статията е озаглавена "България отново ни заби нож в гърба". Сръбската делегация,  ръководена от посланика Душан Батакович смята, че „т.нар. приятелски настроена България за кой ли път, както и много пъти досега в историята, е забила нож в гърба на Сърбия” със защитата  на отделянето на Косово пред Международния съд в Хага. Нещо повече – в статията се твърди, че „Албания отстоявала по-малко антисръбска позиция от тази на българския представител Златко Димитров, който се опитал да докаже като нелегитимни позициите на сръбската страна и отделните интерпретации по време на предишните дискусии в съда, които са били в полза на Сърбия".
Сърбите нямат право да говорят така.  Позволяват си подобен тон, защото през последните 60 години ние сме мълчали и мълчим в името на някаква криворазбрана толерантност и добросъседство след  всичко, което са причинили на нас и останалите си съседи от 1878 г. насам, както и по време на кървавите войни през последните 20 години. Нещо повече сред много българи има една необяснима мазохистична тенденция да се забравя методичната антибългарска политика на Белград и да се възвеличават сърбите в един полу-митичен образ на горди „братя славяни”.
Нещо повече - след новината в сръбските медии, по българските форуми се появиха стотици защитници на „православното братство”, които обвиняват българите в коварство, предателство и величаят „героичния, непокорен, борбен сръбски народ”.
Такава позиция означава тотално непознаване на собствената национална история и нетрезва оценка на съвременната политическа действителност. А това граничи и с национален нихилизъм, пропит от сръбски турбо фолк.
Нито един държавен представител на страна, стремяща се към евроатлантическа интеграция, не може да си позволи да прави такова изказване в стила на политическото говорене от XIX век. Квалификации, че друга държава е забила „нож в гърба” е недопустима и несъвместима с европейските аспирации на Сърбия - при положение, че България е в правото си да изяви позиция на международен форум, която, при това, напълно съвпада с позицията ни, изразена при признаването на Косово от страна на Унгария, България и Хърватско от 20. 11. 2008 г. Не само че такова изказване е абсолютно неуместно от гледна точка на съвременните държавни отношения между модерни европейски държави, но е изключително предизвикателно с оглед на конкретните исторически отношения между „братска” Сърбия и България.

От ВМРО призоваваме, нека се отърсим от  нихилизма и самобичуването си и трезво направим равносметка какво направиха за нас нашите сръбски „братя” през последните сто години: Най-напред изгониха легията ни от Белград, след като им помогнахме да се освободят, като така забавиха значително българското Освобождение.  След това ни забиха нож през 1878 г., когато "освободиха" и заграбиха Ниш и голяма територия край него. После взеха Пирот, Враня и цялото Поморавие – райони, които към онзи момент са населени изключително с българи. И това е признато от Сърбия. Забиха ни нож в гърба за четвърти път, когато ни нападнаха, за да попречат на Съединението на Северна и Южна България, докато никой не очакваше това и войската ни беше съсредоточена по границата с Османската империя. Най-острият нож бе забит в Междусъюзническата война, когато сърбите се съюзиха с гърците и докато България изнасяше тежестта на сраженията с турците, те разделиха и завладяха Вардарска Македония.

Според наскоро публикувани документи се оказва, че Сърбия е държавата, която е привлякла и Румъния и Турция да нападнат България. След като заграбиха Македония и  разбраха, че хората там, не искаха да станат сърби, направиха ги македонци, подлагайки на нечуван терор мирното население. Всичко това е потресаващо описано в книгата „Войната се връща” на Анри Пози. И днес – заради сръбската денационализаторска политика - продължават проблемите с нашите сънародници край Вардара. За седми път ни забиха нож като разделиха наполовина къщи, дворове, гробове в Западните покрайнини след позорния Ньойски договор. Този път сърбите дори не се преструваха, че става дума за сърби в завзетите територии. Претенциите си те мотивираха с „желанието българската държава да бъде тотално унижена” и да има граница която като „свит юмрук да сочи към българската столица”.
Щом съседите не се радват на всяка наша стъпка, това значи че сме на прав път. Ако ни заобичат изведнъж това ще значи, че изпълняваме техните интереси. Сега, когато са притиснати,  сръбските политици свирят на тънката струна - че сме братя славяни, че сме братя християни, че трябва да правим с тях и Русия поредната православна ос. А когато клаха хиляди българи в западните покрайнини, в Македония и Поморавието, тогава не бяхме ли братя християни и славяни? Никой вече не дава даром нищо на тоя свят. Нека не очакват от никого подаръци, както сръбските политици са свикнали досега. Да докажат, не на България, а на Европа и света, че вече нямат нищо общо с  крал Милан, маршал Тито и Милошевич.

ПП

Ето няколко цитата, които илюстрират сръбското „братство” през годините:


"...Сърбите, изхождайки от положението, че Балканският полуостров в трите си четвърти е населен със славяни и че една немалка част от тези славяни са попаднали "под държавната организация на българското племе", си налагат "историческата задача" да освободят славянството от влиянието на бившето българско ханство, като изцедят от жилите му и "остатъците от монголска кръв" и го обединят в една велика югославянска сръбска държава от Белград до Солун и от Адриатическо до Черно море."

д-р Владан Джорджевич
Историja Српско-бугарског рата 1885 г.
Београд 1908

"...В Македония няма и камък върху камък, който да е поставен от българска ръка ... В Македония културата е сръбска ... В Македония няма нищо българско."

Марко Цемович
Македонски проблем и македонци
Београд 1913

"...Всички славяни в Стара Сърбия – Македония, са чисти и истински сърби ... В Македония никога не е имало, а и досега, и от стари времена, в нея няма българи. Цялото славянско население в Македония, само по себе си е сръбско, а Македония е сръбска."

"И така се създаде българската държава (след Берлинския конгрес) с повече от една четвърт от чисто сръбски земи и сръбско население ... Всички, които населяват областите до Искър, исторически, по език и обичаи са истински сърби."

Тодор Станкович
Белешке о Староj Србиjи - Маћедониjи
Ниш 1915

"Наистина, ако букурещкият договор е някаква погрешка, ако той има недостатъци, то е за това, че остави нашата видинска и софийска области, Белоградчик, Знеполе и Струмица, нашата солунска кампания - Воден и Лерин - извън границите на Сърбия."

www.vmro.bg

*

Неактивен 1933-?

 • *
 • 14
 • +13/-0
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #13 -: Декември 09, 2009, 02:44:01 »
Независимо от това, което те мислят за нас, те заемат Цариброд и Босилеград. Техните веднъж-лидер Тито също така даде живот на разделянето на българите във Вардарска. За твърде дълго сърбите попречи на създаването на една силна и обединена България. Ние трябва да гарантира, че те не могат да направят това отново в бъдеще.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4410
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарска истерия в Сърбия!
« Отговор #14 -: Декември 09, 2009, 08:14:11 »
Ние провеждаме политика на интеграция на про-български настроени чужденци, Както и на такива със българска жилка в своето родословие. Ще ви помоля за разбиране към потребители които публикуват на български със акцент или на чист английски. Като английският език е желателно да се ползва в категория - European nationalists.

 

Антибългарска помия

Започната от Nordwave

Отговора: 9
Прегледи: 2659
Последна публикация Януари 25, 2007, 07:48:02
от Родолюбец IYI
Сръбска антибългарска кочина!

Започната от Nordwave

Отговора: 106
Прегледи: 26694
Последна публикация Март 14, 2018, 21:12:41
от Петкан
Антибългарска кампания относно депортацията на евреите от Македония през ВСВ

Започната от Исперих

Отговора: 21
Прегледи: 4522
Последна публикация Февруари 17, 2015, 06:49:31
от Hatshepsut
Powered by EzPortal