Иманярство, "износ" и унищожаване на български ценности

 • 6 Отговора
 • 2551 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Skarlet

 • ****
 • 1625
 • +407/-30
 • Пол: Жена
 • хуманистка
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
България е известна като една от страните, най-богати на археологически паметници и културно-историческо наследство.
От него обаче повече от половината се изкопава от иманяри, които изнасят най-ценното в чужбина - уникални монети, сребърни и златни съдове, бронзови статуи, се казва в материал на Дарик радио.

Голяма част от археологическото наследство се унищожава при строителството на пътища и обекти, въпреки че в Закона за паметници на културата строителите са длъжни преди да копаят, най-напред да извикат археолозите.

Унищожени са цели културни пластове, като в продължение на години са нарушавани българските закони и Европейската конвенция за защита на археологическото наследство. Вече е невъзможно дори да се разбере какво е разрушено или останало под дебелия слой бетон и асфалт, каква стойност има унищоженото, и как то би променило учебниците по история на България.

Над 30 археологически обекта са изчезнали от картата на България само за последните няколко години. Няколко е заличило от археологическата карта строителството на автомагистрала "Тракия", други няколко - прокарването на газопроводи на "Булгаргаз", а една доста голяма група са пропаднали в Мини "Марица изток". Сред  тях има уникални не само за българската история.

Преди няколко десетилетия е ликвидирана част от Форума на античния град в Пловдив, премахнати са археологическите разкопки на Димитър Цончев на Джендем тепе,  сред които основите на една от най-древните християнски базилики. Всичко е залято с бетон. В края на 90-те години бизнесмен взривява праисторическо светилище в Стария град, за да оформи терен за строителството на хотел. Също преди години е унищожена и римска баня с уникален хипокауст - система за подово отопление.

Припомняме, че под шапката на Изпълнителна агенция "Пътища" при строителството на автомагистрала "Марица" булдозери заринаха основна част от току-що разкритото най-старо ямно светилище в Европа в местността Дана Бунар до гр. Любимец, за което news.bg писа. Уникалният обект свидетелства за праисторическа култура по нашите земи отпреди 7400 г.

Този път Министърът на културата Стефан Данаилов предприе светкавични действия, сезирани са министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, главният прокурор Борис Велчев и изпълнителният директор на Агенция "Пътища" Веселин Георгиев. Хасковската окръжна прокуратура е образувала следствено дело.

Националният археологически музей в София започна съставянето на черен списък на унищожените археологически обекти. Най-големият разрушител на старини се оказват Мини "Марица изток", на чиято съвест по този списък тежат затрупаните 17 археологически обекта.

Строителите на автомагистрала "Тракия" булдозери и фадроми отнасят нискоселищна могила и половината светилища от бронзовата епоха на 8-ия километър след Пловдив. По-нататък строителите вадят камъни от надгробни могили край Чирпан, а южно от Карнобат миналото лято разрушават две трети от тракийско селище от II-то хилядолетие преди новата ера.

Много са заличените от археологическата карта ценни обекти из цялата страна. При строеж на паркинги северозападно от Любимец, например, са сринати средновековно селище и некропол към него, а над града в района на Курткале е взривена стена на средновековна крепост.

Напълно разрушена при също такова пътно строителство е могилата Коджа Дермен до Шумен, епонимен паметник на къснохалколитна култура. Дори част от гробовете на Варненския халколитен некропол, прочут в целия свят с най-старото злато на планетата, не са подминати от унищожение при строителни и селскостопански работи.

Според Наказателния кодекс разрушаването на паметници на културата е престъпление, за което се предвижда от 3 до 7 години затвор и конфискация. Досега обаче осъдени няма.

Археолозите сами си търсят спонсори за разкопки, отпусканите за реставрация 450 хил. лв. годишно, разпределени на 38-те хил. обекта в България, прави по 6 лв. на всеки паметник.

Вярно е, че държавата е бедна, но е още по-вярно, че липсва политика за опазване на културно-историческото си наследство. Все пак, първото раздвижване в тази посока се забелязва - възстановен е секторът за трафик на антики в ГДБОП, а прокуратурата подхвана разрушаването на светилището в Любимец.

Директорът на Археологическият институт към БАН Васил Николов обаче отбелязва, че държавата все още позволява нейни органи да разрушават археологическото наследство на България. Списъкът с унищожени обекти вече е даден на главния прокурор Борис Велчев и прокуратурата проверява извършените престъпления.

http://news.ibox.bg/news/id_1260758342

 :'(  :'( :'( :'( :'( :'( :'(
« Последна редакция: Април 02, 2011, 11:45:50 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8728
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=127129
"...Прокурори съобщиха, че в каталозите на три гръцки музея са показани антични чинии като предложената на аукцион в английската къща "Кристис" преди няколко месеца, когато българските власти се опитаха да предотвратят пускането й на търг, но не успяха, защото не можаха да докажат, че е българска собственост..."...
...


http://www.livenews.bg/bulgaria/s/72791285
15 годишно дело за кражба на икони приключва с 10 лв. глоба (ВИДЕО)


http://dnesplus.bg/News.aspx?n=509843
50 000 незаконни колекции на антики има у нас


"...Близо 300 са иманярските банди в България, 10-на големи дилъри изнасят антиките зад граница и организират аукциони...у нас действат 200-300 иманярски групи, които копаят само по поръчка на клиенти, когато има пазар за предметите. Бандите разполагат с най-съвременна и изключително скъпа техника - 3D-радари на стойност между 25 000 и 50 000 долара всеки. Всяка група си има отговорник, който контактува с горното ниво в иманярската структура - посредниците. Те пък продават предметите на дилъри, които ги изнасят в чужбина и организират аукциони на запад за продажбата им...
...
...
http://www.monitor.bg/article?id=282709
"700 картини на известни български художници са изчезнали за миналата година у нас. Това съобщиха пред „Монитор“ разследващи от „Криминална полиция“.  По първоначални данни стойността на задигнатите платна е от няколкостотин хиляди до един милион лева..."
...
...

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=99935
"...В края на 90-те години бизнесмен взривява праисторическо светилище в Стария град в Пловдив, за да оформи терен за строителството на хотел..."

...
...
ПОНЯТИЯ

За да очертаем границите на културно-историческото ни наследство, неминуемо трябва да се опрем на понятията старини, исторически ценности, културни ценности и съкровища. Поради липсата на правно дефиниране ще се обърнем към съдържанието, което е вложило в тях обществото.

Старините са обекти, носещи белези от човешко развитие, отразяващи съответната епоха.

Ценностите са обекти, имащи качеството ценен. То е относимо към различни обособености (ценен за...), но обичайната му употреба е свързана с висока материална стойност.

Съкровищата са съвкупност от ценности (скъпоценности). Последните са изработени от благородни метали и ценни минерали (скъпоценни камъни). Стойността им се определя от вложения материал и степента и качеството на обработката.

Историческите ценности са обекти ценни за историята. Важно е да отбележим, че не всички старини са такива.

Културните ценности са обекти ценни за културата (родова, местна, национална, световна).

Културно-историческите ценности са обекти ценни за историята и културата. С течение на времето културните ценности добиват историческа стойност и стават културно-исторически.

"Археологически обекти", според Правилника за теренни археологически проучвания, са всички движими и недвижими материални следи от човешка дейност от минали епохи, намиращи се в земните пластове, на повърхността им, на сушата и във водните басейни.

"Паметник на културата" (ПК) е правен термин, който до неотдавна не бе точно формулиран. Порочната практика от близкото минало насади в съзнанието на хората погрешната представа, че всички културни и исторически ценности са паметници на културата. Според последните промени в ЗПКМ това е юридически статут, който придобиват стойностните културно-исторически ценности. За движимите това става с инвентирането им в музей, а за недвижимите - с обявяване в Държавен вестник и вписването им в Националния регистър за недвижимите паметници на културата.

За резервати се обявяват населените места, комплекси от паметници на културата и историческите места, имащи особено историческо, археологическо, етнографско, архитектурно и музейно значение.


...
...
« Последна редакция: Април 18, 2011, 00:28:05 от Петкан »
Ad honores

*

Неактивен Алцек

 • **
 • 62
 • +31/-2
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Libra Libra
Васил Божков изложи като свое изкопаното от тракийските могили


Васил Божков изложи като свое изкопаното от тракийските могили Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото
Интересни неща се случиха за 2 седмици, откакто крупният богаташ откри изложба в Националния исторически музей със свои златни антики.

За това време в страната са арестувани, задържани за кратко или им е направен обиск общо 85 колекционери, основно нумизмати и хора, които събират дребни антики с ниска стойност, най-често глинени и др. предмети, съдове. Това са пресметнали нумизмати, които често стават жертва на акции на полицията.

 

Докато полицията тършува и конфискува евтините монети на нещастниците из цялата страна, едрият колекционер Божков представа златни съкровища на стойност поне 30-40 млн. евро, в залите на Националния музей. Това е само малка част от колекцията му, която се оценява разтегливо от около 100 до над 200 млн. евро. В колекцията му има уникати като златни венци на тракийски владетели, златни маски и предмети като от Панагюрското златно съкровище. Може вече да се каже, че неговата колекция с тракийско злато е по-богата от тази на Националния исторически музей.

 

Какво впечатлява в изложеното от Божков? Всички ценни предмети са от разбити тракийски могили в България. Те са датирани и описани от проф. Маразов, най-известния български траколог. За никого няма съмнение, че са изкопани у нас. По точно това са национални ценности, окрадени от иманяри и продадени после на Васил Божков. Самият той в интервю за в. „Труд” през 2006 г. заяви: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Кратко и ясно самопризнание.

 

Никой досега не го е разпитал от кого купува, как. Защото продажбата на такива предмети се наказва от Наказателния кодекс със затвор до 3 г. и глоба до 10 000 лв. Отделно Законът за паметниците на културата наказва с глоба до 5000 лв. човек, който не съобщи за намерен подобен предмет в едноседмичен срок. Божков е намерил доста предмети за последните 6-7 години, барем някоя друга глоба да му бяха друснали, като не го разпитват как си трупа богатството.

 

 

 

Напоследък някои вестници пускат подадени им PR-съобщения, че Божков купува антиките си от богати колекционери в чужбина. Дори жълти вестници разпространяват слухове, пускани от хора около Божков, как той се пазарил с еди кой си богаташ в чужбина да му продаде един или друг предмет. Тиражират се и версии, че Божков купува предмети на аукциони в Европа. Дори с такива документи узаконява колекцията си. Възможно е, но досега на обществото не е показано нищо в това отношение, освен откъслечни изявления на Божидар Димитров, че с колекцията на Божков всичко е законно.

 

Истината е тъжна - Божков е изкупил почти цялата продукция на иманярите от разбитите тракийски могили. На изложбата на добитото през 2010 година от археолозите през февруари т. г. бяха показани няколко златни обеци и пръстени и счупени глинени гърнета. Докато Божков излага всичко ценно, ограбено от иманярите. И много публични фигури го хвалят, че той спасил тези предмети от изнасяне в чужбина. Трябва всички тия лъскащи образа на Божков медии и личности да се изяснят - или е спасил предметите от изнасяне, или ги е купил от чужбина. Кое е вярното? Ту едно говорят, ту друго.

 

В e-vestnik неотдавна пуснахме снимки и текст, в който обяснихме как тракийски предмети се появяват на търг в чужбина, купуват се по договорка с организаторите дори и без наддаване, от неизвестни посредници, зад които вероятно седи богат български купувач (към тракийското изкуство има слаб колекционерски интерес в чужбина).

 

Така или иначе разбиването на тракийски могили продължава. Щом има голям купувач, ще има и бригади, които разбиват и доставят.

 

Това на практика е ефектът „Божков”. А дали купува направо от иманяри или от хора, които купуват от иманяри, няма значение.

 

Шеф на фондацията на Васил Божков „Тракия” е Кирил Христосков, бивш служител на 6-о управление на Държавна сигурност и на ГДБОП, който се е занимавал дълги години с иманярите. А може би пак се занимава, вече в друго качество?

 

МВР и прокуратурата демонстративно не повдигат въпроса за колекцията на Божков. Никой не иска да го разпитва, да го обискира да види какво и откъде го има. А МВР се занимава с далеч по-маловажни случаи и бърка по къщите на притежатели на монети за по няколкостотин лева.

 

Тия дни например приключи (засега) дело срещу проф. д-р Димитър Драганов, бивш директор на музея в Ямбол, работил години наред и в музея в Русе. Той е един от известните български нумизмати. Обвинен е от прокуратурата и задържан от МВР, защото имал в себе си 500 монети от колекцията на братя Бобокови, за да ги опише и проучи, да пише труд върху тях. Оправдан е, засега.

 

На фона на съкровищата на Божков такова дело показва извращенията на правораздавателните органи. В жертви се превръщат дребни колекционери, а едрият Божков е недосегаем.

 

Както е известно, в Закона за културните ценности имаше срок да се регистрират колекции. На нумизматичните дружества Министерството на културата им даде съответните разрешения и те имаха само две седмици срок да регистрират колекциите на своите членове. Успели са да се регистрират само малко повече от 60 души. А в България има към 7000 колекционери само на монети. Те всички са извън закона, а Божков е законен. И на откриването на изложбата му присъства зам.-министърът на културата Чобанов, който е най-консервативен към колекционерите и за изискванията на закона.

 http://www.bolgari.net/vasil_bozhkov_izlozhi_kato_svoe_izkopanoto_ot_trakiiskite_mogili-h-470.html
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7221
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Булдозер унищожи праисторическо селище

Булдозер унищожи праисторическо селище, съществувало преди около 8,000 години, и средновековна църква край момчилградското село Седларе. Сигналът за посегателството е подаден в полицията главен инспектор в Националния институт за недвижимо културно наследство Жарин Величков. Той правел оглед в района и се натъкнал случайно на унищожената селищна могила. При извършения оглед полицаите установили, че не става дума за иманярско посегателство върху обекта. По първоначални данни на МВР фирми, извършващи изкопни дейности на новостроящия се път за прохода „Маказа“, най-вероятно са изравнявали терен за паркиране на техниката си и са засегнали паметника на културата.

„За науката са загубени няколко хилядолетия“, беше категоричен Жарин Величков. Той поясни, че подобни селищни могили са изключителна рядкост за страната ни. В древния комплекс е имало жилища, които едновременно са били и работилници за инструменти от скъпоценни и полускъпоценни камъни.
 „В предписанието си настояваме за пълно археологическо проучване на обекта, за да се спаси от иманяри“, каза още Жарин Величков.
 „Селището е съществувало през VI-IV хилядолетие преди Христа и са проучени само най-горните му пластове. Научният ръководител на обекта Ана Радунчева търси вече 20 г. финансиране за разкопки“, твърди кърджалийския археолог Милен Камарев. Според него уникалното на селището е защитната стена и жилищата, изградени от трамбована глина и облицовани с каменни плочи. Камарев допълни, че освен могилата е унищожена и средновековна църква от X-XIII век, от която е имало запазени зидове с височина до 1,5 м.
 „Могилата е отбелязана на всички карти и не попада в сервитута на пътя, чието трасе беше променено заради обекта. Не мога да си обясня защо се е наложило да я заравняват“, недоумяваше Милен Камарев.
 По случая е образувано досъдебно производство за допуснато осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия.

http://kardjali.info/?p=3467


Булдозери разрушиха праисторическа могила


Така е изглеждала преди унищоженията част от защитната стена
на седларското праисторическо село

Сигнал за интервенция върху паметник на културата в момчилградското село Седлари е подаден в полицейското управление в Момчилград в началото на седмицата, а в следващите дни вървяха разпити на заподозрени. По данни на тъжителя, който е от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), чрез земекопна машина са били унищожени горните археологически пластове на праисторическа селищна могила.

При извършения оглед от дежурна оперативна група от РУП-Момчилград е било установено, че не става дума за иманярско посегателство върху обекта. По първоначални данни фирми, извършващи изкопни дейности на пътя в района, най-вероятно са изравнявали терен за паркиране на техниката си и са засегнали паметника на културата. Полицаите продължават изясняването на случая.

Образувано е досъдебно производство за допуснато осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия, за което деяние се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лв. Това гласи официалната информация от полицейския пресцентър.
Истината обаче, видяна от „Десант”, беше потресаваща.

На мястото на могилата всъщност имаше един изравнен терен, по който личаха пресните следи от верижната машина. На отделни места се виждаха парчета от черната керамика – прословутия материал, от който древните предци са изработвали сечива на труда и мъниста за украшение на жените, и всичко от добиваното от залежите на полускъпоценни камъни, с които са известни Източните Родопи. Селището от праисторическо време, бастисано безвъзвратно от булдозерите, е уникално, твърдят археолозите.

Това е заради безпрецедентната техника на градежа с облицовъчни камъни пак от полускъпоценните ясписи и ахати, свързвани с хоросан – нещо, което не може да се види в Европа.
Жарин Величков, главен инспектор от НИНКН, е част от екипа, който извършва теренни огледи за предстоящото изграждане на газопровода, за който толкова гръмко тръби правителството.

Той забелязал разрушения археологически обект и освен полицията, информирал и Министерството на културата, откъдето веднага пристигнали инспектори. Те изготвили протокол с предписанието за незабавни и спешни археологически проучвания на уникалното праисторическо селище.

Не само според Величков, но и според дознателите, водещи разследването, виновни за унищожения паметник на културата са строителите, които прокопават трасето на втория участък от пътя за Маказа, предвиден да свърже България и Гърция със Северна Европа. „Този паметник е един от малкото подобни у нас, но тежките строителни машини са го унищожили завинаги. Поради вечната липса на пари екипът на проф. Ана Радунчева не успя да завърши проучванията, стартирали през 80-те години на ХХ век.

Могилата крие в себе си данни за бита на хората от неолита и халколита, подобни селища в Източните Родопи има само три”, посочи Величков. Той подчерта, че е невъзможно само поради глупост паметникът да е подложен на това варварство, тъй като е отбелязан във всички карти на строителите и инвеститорите. Сега обаче именно инвеститорът – агенция „Пътна инфраструктура”, ще трябва да заплати спасителните разкопки, които са неизбежни.

„Това е недвижима културна ценност от национално значение, такива са твърде малко на брой у нас. Това са селища, които хилядолетия са се изграждали като могили и са безценен източник на сведения за епохите на неолита и халколита. Булдозерът е отнесъл безвъзвратно всичко от медно-каменната епоха, до което от началото на 80-те г. екипът на професор Ани Радунчева се добра, нищо не може да бъде спасено”, със съжаление установява жестоката истина Величков.

Според него това са няколко хилядолетия, изгубени за науката и за туризма. Надеждата му е досъдебното производство да установи кои са извършителите. Той уточни, че години наред е убеждавал спецовете от АПИ проектът за новия международен път да се направи така, че да не засегне уникалния обект. Спасителните разкопки сега са неизбежни. Необходима е и денонощна охрана, за да се предотвратят иманярски набези.

Строителите са в паника и не знаят какво да кажат, но ще си признаят в полицията, уверен е Величков. Те са били принудени да спрат работа и са извикани на разпити.
В Източните Родопи са известни три неолитни селища –  разгроменото край Седларе, както и в градските центрове на Кърджали и Крумовград, поясни археологът Милен Камарев, който е част от екипа на проф. Радунчева. За тези в Кърджали и Крумовград няма надежда да бъдат проучени – властите години наред не дават шанс градските центрове да се разкопаят и оттам да се надникне в мистичните периоди на историята. 

Съвсем наблизо, пак покрай трасето за Маказа, е и праисторическото селище край  Върхари. Там все пак спасителни разкопки успяха да съхранят не по-малко уникалните работилници за оръдия на труда и женски бижута от полускъпоценните камъни, на които са богати Източните Родопи. Макет възстановка на такава работилница се съхранява в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Тъжното в цялата история на погрома е, че безобразията на урбанистичната епоха ликвидират безценните паметници на отминалите времена. А можеше там, край пътя за Гърция, туристите да спират, за да се поклонят пред средновековната църква и да затаят дъх пред бита на предците от медно-каменната епоха. А защо не и да запалят свещичка в скромен новопостроен параклис, пък после да пият едно кафе в някое кокетно крайпътно барче. Загуби историята, загуби и туризмът, заключи Жарин Величков.

http://www.desant.net/show-news/23283/
« Последна редакция: Май 24, 2017, 21:56:06 от Hatshepsut »

*

Неактивен Нестор

 • ***
 • 866
 • +165/-48
 • Пол: Мъж
Участък от строежа на магистрала "Струма " бил спрян заради археологически разкопки.Наложило се намесата лично на "негово светейшество" бб за де се ускорят разкопките,въпреки дълбокия сняг и сковаващ студ.Стигна се до поредните изцепки,че щял да нареди да се включат калорифери и до лятото да се оберат керемидите.Находката е старинно гробище на около 7 000 г.,мечтата на всеки археолог,но не и тук.Тук това е беда,тук всичко свястно е пречка,пречка за грабежите и безобразията,безсмисленото пилеене на милиарди по време на национална катастрофа.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7221
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Скандално: Откриха антично селище.. и го скриха с бетон


Кой реши да скрие архитектурното откритие с бетон и защо? И защо националните медии спряха екипите на репортерите си от отразяване на случая?

При изграждане на депо за отпадъци до варненското село Чернево , откриха останки от древно селище….и ги заляха с бетон за да ги скрият!

Само преди дни, работници извършващи изкопни работи за подготовка на депо за ,,неопасни “ отпадъци в землището на село Чернево, попадат на останки и руини на древно селище. Сигнализират на шефовете си, на кмета на село Чернево и на кмета на Община Суворово.

Но вместо на обекта да дойдат археолози, да запечатат строителната площадка и да започнат изучаване на историческите останки…идват бетоновози и изливат бетон върху откритите артефакти!

Не е уведомено нито министерството на културата, нито историческия музей във Варна.

Някои от работниците успяват да снимат останките и да спасят някои от артефактите.

Днес там ще бъде бившия шеф на Историческия музей Добрич-председателя на движение ,,Възраждане“ Костадин Костадинов. Същия в качеството си на историк, грижещ се за запазването на историческите ценности  , ще се опита да спре изливането на бетона и да спаси останките на античното селище от унищожение.

И остава въпроса кой заля бетона, кой разпореди това престъпно деяние и кой го разреши?

И ако проф.Божидар Димитров днес се възмущаваше от реставрация в Несебър, извършена с пластмаса…какво ли би казал от ,,консервиране“ на останки от антично селище с… бетон!

Някак странно, но репортерските екипи на две национални телевизии някак странно се оказа, че нямат възможност да отразят бруталното нарушение на закона. Въпреки че в предварителни разговори проявиха сериозен интерес.

Самото изграждане на депото за отпадъци в с.Чернево е скандално. Разрешение за това от Министерството на околната среда и водите , като и прилежащите разрешения от кмета на Община Суворово е издадено да дъщерната фирма на химическия завод Солвей Соди-ДЕВЕН АД.

Дружеството Девен АД само за миналата година е глобявано няколко пъти за неспазване на предписания и замърсявания на въздуха. Жителите на село Чернево не без основания се притесняват, че депото за отпадъци ще замърси и землището на селото. И започват подписка за иницииране на местен референдум, който да спре изграждането на сметището.

http://ovarna.bg/featured-news/skandalno-otkriha-antichno-selishte-i-go-skriha-s-beton/

*

Неактивен vailen

 • **
 • 405
 • +122/-13
 • Пол: Мъж
Багери унищожиха едни от най-древните артефакти на Пловдив


Багери разкопаха и унищожиха селищна могила в индустриална зона в Пловдив, алармират археолози. Част от историята на града, която датира на повече от 7 хиляди години, е безвъзвратно изгубена, предаде bTV.
На "Брезовско шосе" преди дни са започнали изкопни работи, а за по-малко от седмица дъното на строителния обект е бетонирано. Унищожена е стара плоска селищна могила, която учените са проучвали преди две години.
Само на стотина метра от днешния строеж са открити десетки артефакти на повече от 7000 години. Затова преди седмица археологът Расица Миткова е подала сигнал, че се посяга на историята, но нито една институция не е реагирала.
"Там се крият най-ранните селища, най-ранните пластове от историята на днешния, съвременния град Пловдив", обяснява тя
Археолозиге посочват, че унищожените артефакти имат значение не само за националната ни памет, но и за историята на Европа.
Разрешителното за строеж е издадено от общината. Според кмета на район Северен Ральо Ралев не е задължително на терена да има археолог, тъй като обектът е извън охранителната зона: "Там, където е бил Пловдив през вековете: центърът, Капана, Джумаята, там е бил Пловдив и там е охранителна зона, където задължително се проучва, когато се копае."
Дъното на обекта вече е бетонирано, а пластове от историята - изхвърлени на сметище. Ръководителят на обекта твърди, че не са забелязали нищо.
Очаква се инспекторатът към Министерство на културата да направи проверка има ли унищожаване на плоската селищна могила. От нейния резултат ще зависи това дали строежът ще бъде продължен.


https://news.bg
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Пловдив, в името на капитализма и "прогреса," бутнаха цяло тепе, за да направят мол. Сега бетонират 7000 г световна и европейска история. Народ който не съхранява и пази историята си, Македония и Русия му я взимат!  :crying-1: :crying-1:
България над всичко!

 

Powered by EzPortal