Автор Тема: Археологически находки в Пернишка област  (Прочетена 5393 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 353
 • Карма: +117/-8
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
"Осакатеното" Режанско съкровище пристигна в НИМВ Националния исторически музей бе транспортирана една от малкото запазени части от т.нар. Режанско съкровище. Тя бе пренесена със засилени мерки за сигурност от страна на МВР от Регионалния исторически музей в Перник.

От съкровището са запазени само части. Основната е била изровена през есента на 1961 г. при оране с трактор в блок на ТКЗС.

Уникалните артефакти са били укрити в земята в голям глинен съд. Той е съдържал около 6 000 златни и сребърни монети с общо тегло над 82 кг., отсечени по време на македонските царе Филип ІІ, Александър ІІІ и пеонските владетели Ликей и Патрай.

За съжаление монетите са били разделени между откривателите им, техни роднини и познати. Стотици са попаднали в частни колекции и аукционни разпродажби в Западна Европа и САЩ, посочиха от НИМ.

Поради липсата на бърза намеса на музейни специалисти, голяма част от монетите е била претопена в „Златарска промишленост" в София за скрап.
През 1969 г. на два аукционни търга в Лондон и Ню Йорк са били продадени и два големи дяла от съкровището.

Няколкото запазени части от находката от Режанци се съхраняват в Пернишкия музей, НИМ, НАИМ при БАН, както и музеите във Враца и Кюстендил.
Според експерти именно голямата стойност на монетите е провокирала кражби и опити за такива през годините.

За нумизматиката това съкровище е важно като стойност и информация, както прочутото Панагюрско златно съкровище за тракийската археология, посочи д-р Иван Христов, заместник-директор на НИМ.

Той отбеляза, че за историците не е толкова важно дали са открити 40 или 80 кг. златни или сребърни монети. По-важното е, че като брой и като информация за историята едва ли има друга такава монетна находка от времето на Александър Македонски на Балканите и изобщо на Средиземноморието, добави Христов.

По думите му находката е изключително важна за историята на траките по време на управлението на наследниците на Александър ІІІ Велики и пеоните - познато само на специалистите древно балканско племе, населявало земите на север от македоните, на запад от траките и на изток от илирите.

Неговите изконни територии са били по средното течение на р. Аксий.

Монетите са една пропаганда за времето си на непрекъснатите войни, които македоните са водили с пеоните, обясни експертът. Той добави, че подобни находки все по-често стават обект на посегателства.

За съжаление, като че ли само Националният исторически музей е останал един сигурен буфер, сигурна крепост за съхранение на културно-историческото наследство на България, каза още зам.-директорът на НИМ.

В тази връзка Христов изтъкна, че голяма част от Режанското съкровище е била в обсега на имянари, които са се опитали да я изнесат зад граница, където би се котирала много добре на черния пазар.

При представянвето на съкровището взе участие и главният секретар на МВР Калин Георгиев, който изтъкна ролята на ведомството при транспортиране на съкровището.

По думите му МВР се явява донор и меценат на българската култура. Връщаме разни неща, които лоши хора са се опитвали да изнесат от България, заяви Георгиев.

В тази връзка той припомни предотвратяването от МВР на изнасянето на Рибния Буквар, задържането на колекция от антични монети през април 2009г., предназначени за износ САЩ  и намирането през май отново през 2009г. на антична фигура на жена.

МВР и културата вървят ръка за ръка и повече никога не искам да чувам, че културата няма общо с МВР, категоричен бе Калин Георгиев.

http://news.ibox.bg/news/id_1909853156
« Последна редакция: Юли 04, 2012, 06:49:27 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7105
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки в Пернишка област
« Отговор #1 -: Юли 04, 2012, 06:42:09 »
Строежът на магистрала ”Струма” разкрил уникални антики

Некрополът край радомирското село Дрен е съпоставим с тези при Халщат* и Вергина*, заяви Филип Михайлов, ръководител на археологическия обект по трасето на строящата се магистрала "Струма".
 Министрите Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Ивайло Московски посетиха днес разкопките, предаде БТА.

 Разкрихме изненадващо първа фаза на ранножелязната епоха (ранножелязната епоха е приблизително от 1200 до 500 г.пр.Хр.), находките датират от IX-VIII век преди Христа, разказа им Михайлов. Според него обектът е изключително необичаен и до момента не е проучван такъв.
 По никакъв начин не подозирахме за съществуването му, защото камъните в южната част запечатват гробните съоръжения, разказа още на висшите управници археологът. Досега са разкрити около 350 м от некропола, като в североизточна и югозападна посока той излиза извън трасето на магистрала "Струма".

 Гробовете са в редици. Открити са много мъниста от кехлибар, синьо мънисто, включително и т.нар. Очи на аллаха. Има уникална за региона колекция от ранножелезни урни, също единствена за Пернишка област колекция от 20 съда от първа фаза на ранно-желязната епоха.
 Намерени са и много воински оръжия.

 Филип Михайлов е доволен, че след споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура" на 600-ния метър е било изместено съоръжение от магистрала "Струма", което е щяло да засегне силно некропола.

 Павлова и Рашидов увериха, че всички находки ще бъдат запазени и експонирани в музей.
 На магистралата ще бъде направена отбивка, на която ще бъде показано, че именно на това място по време на строителството й са открити находки от 4 век.
 Министърът на културата коментира, че строителството на магистрали помага на археологията и едното не е за сметка на другото. Той увери, че никой от настоящето правителство няма да застане срещу археологията. Славата и историята трябва да бъдат съхранени, това е бъдещето на България, призова Рашидов.

 Той побърза да запита археолозите и по друга актуална тема, свързана с разкопки: „Вампири няма, нали, че много на вампири го ударихме".
 Те го успокоиха, че няма опасност такива да бъдат намерени по това трасе, пише Нюз.бг.

 Днес следобед до 550-тия метър археологическият обект ще бъде освободен и приет от комисия, утре строителите на "Струма" могат да започнат работа.
 До 17 юли ще бъдат предадени и последните 100 м, с чието проучване археолозите са изостанали заради дъждовно време.

Работата между институциите беше определена с думите "и вълкът сит, и агнето цяло", като времето ще стигне за цялостното проучване на оставащите 100 метра от некропола, предаде Дарик радио.


*Смята се, че в некропола край Вергина, който се намира до Солун, е бил погребан Филип Македонски.
Некрополът в Халщат, Австрия, съдържа голямо количество праисторически артефакти.


http://dnes.dir.bg/news/razkopki-arheolozi-magistrala-struma-11477247
« Последна редакция: Октомври 13, 2013, 08:03:00 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7105
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки в Пернишка област
« Отговор #2 -: Октомври 13, 2013, 08:05:41 »
Тракийският некропол под магистрала Струма


Златно тракийско съкровище бе открито при строителните изкопи на автомагистрала „Струма” през 2012 г.. То е извадено от единствен по рода си тракийски некропол близо до радомирското село Дрен. Състои се от златни нагръдници, златни обеци, фиби, изделия от сребро и кехлибар и др. Учените попаднали на находката още през пролетта на 2012 г., но тя била пазена в тайна няколко месеца заради опасения от иманярски набези. Уникалният некропол е от периода между VІІІ и ІV век преди Христа новата ера и е разположен между селата Дрен и Делян. Археолозите споделят, че са измъкнали уникалните накити буквално под носа на бетоновозите, готови всеки момент да затрупат некропола. Изследователите имат подозрения, че са открили гробницата на Филип Македонски.
Уникалният плосък некропол е от VIII-IV век преди Христа между днешните села Дрен и Делян. Каменните струпвания са с обща дължина над 300 метра и площ 5825 кв. метра, като подобен аналог няма в световен мащаб, не крие гордостта от находката ръководителят на разкопките Филип Михайлов. Гробището е било за местната аристокрация, която единствена имала право да носи злато.
Тракийският некропол под магистрала Струма е най-голезмият от І хил.пр.Хр. в Централнобалканската зона. Площта му е около 100 дка. Състои се от огромни верижни комплекси от каменни надгробияи е необичайно богат за бедния край, в който се намира. Гробните дарове са предимно оръжия и накити, което говори за високия социален статус на погребаните. Гробището е използвано в продължение на шест века и в него е погребвана аристокрацията от района.


Некрополът е проучван през 2011 и 2012 г. чрез спасителни археологически разкопки при строителството на ЛОТ1 на магистрала „Струма”, тъй като трасето го пресича почти диаметрално. Обектът има изключително висока научна стойност, както заради уникалността на гробните съоръжения, така и заради продължително му използване и възможността да се проследи развитието на културата в цялост. Откриването му вече предизвика широк обществен интерес у нас и в чужбина и това беше отразено в българските и балканските медии. Допроучването на обекта и неговото адекватно представяне могат да станат основа за устойчивото развитие на Дупнишко – Радомирския район чрез използването на модерната инфраструктура и запазена природа.
Находките се съхраняват в Регионалния исторически музей в Перник, предстои тяхната реставрация и експониране.

https://perniknews.com/news/read/trakiiski-nekropol-pod-magistrala-struma
« Последна редакция: Септември 25, 2018, 14:19:54 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7105
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки в Пернишка област
« Отговор #3 -: Ноември 29, 2013, 17:10:32 »
Некропол на 3 хилядолетия лежи под "Струма"


Под магистрала "Струма" м между селата Дрен и Делян в Радомирското поле остана скрито едно истинско археологическо чудо. По време на изграждането на аутобана бе открит невиждан и неописван досега некропол.

Древни погребения има навред по българските земи. Откривано е и злато, и всякакви съкровища. Но толкова мащабно и така подредено гробище, най-вероятно за знатни особи, съществувало поне 6 века през първото хилядолетие преди Христа, се открива за първи път. Начинът, по който са почитани погребаните, поражда догадки, че за древните хора те са били герои, равни на боговете.

Спасителните археологически разкопки на некропола бяха направени само за 4 месеца през 2011 и 2012 г. под ръководството на археолозите от Регионалния исторически музей в Перник Анета Бакъмска и Филип Михайлов. Работеше се трескаво, защото трябваше да се изследва и документира площ от около 70 дка или поне онази част от нея, върху която щеше да легне магистралата. Обектът стана публично известен още преди да започнат същинските проучвания с реплики на управляващите, че министър ще държи чадър над главите на археолозите, а пълната с антики земя ще бъде топлена с калорифери. До там не се стигна, но специалистите разкопаваха некропола със съзнанието, че след тях идват булдозерите и част от старините ще останат под асфалта.

В процеса на работа бяха открити каменни струпвания с дължина около 400 м и площ 6575 кв. м. Натрупаните над гробовете камъни са подредени както в съвременните гробища - в успоредни редици. Най-дългата е 80 м. Преди да бъдат погребани, всички покойници били изгаряни. Това обаче е ставало извън гробните съоръжения. Някои от кремираните, заедно с даровете, са полагани в урни. Другите погребения са направо върху камъните, разказваха археолозите. Преди да посегнат към покоя на мъртвите, учените

спазиха едно неписано за гилдията правило и поляха с вино гробовете

Мащабите на обекта станаха осезаеми едва след снимки от въздуха. Издигнатата във въздуха чрез безпилотен вертолет фотографска техника засне удивителни картини. В тях се разкри красотата на невиждания и неописан досега некропол от желязната епоха. Подредените камъни в надгробията, концентричните каменни кръгове и геометрията на гробовете са поразяващи.

В събраното съкровище от дарове за погребаните има златни украшения и пластини за апликиране, сребърни халки, обеци и медальони, сребърна висулка с гранулация и златна апликация, части от юзда и конска амуниция, бронзова пинцета с позлата, многобройни сребърни, бронзови и стъклени маниста, бронзова спираловидна гривна, железни ножове, копия и халки.

Специалистите отнасят находката към две археологически епохи - ранножелязната и късножелязната. За броените месеци, през които се работеше много интензивно, бяха проучени 55 гроба от първа фаза на ранножелязната епоха и приблизително толкова от периода VI-IV в. пр. Хр. Археолозите нямат обяснение как в район без нито една скала са създадени огромни каменни надгробия с предварително зададен план за продължително използване на терена и съоръженията. Откритите артефакти показват, че некрополът е съществувал поне шест века (Х-IV в. пр.Хр.) и през това време, освен че се е разраствал, са били тачени и всички погребани преди това в този град на мъртвите. Поради тази причина и заради щедрите погребални дарове, учените предполагат, че това е било древно гробище, в което са погребвани знатните хора от региона. Твърде възможно е те да са били героите на своето време, най-близки до боговете.
Обектът

има изключително висока научна стойност

както заради уникалността на гробните съоръжения, така и заради продължително му използване и възможността да се проследи развитието на културата в цялост.

Откриването му предизвика широк обществен интерес у нас и в чужбина, както сред специалистите, така и сред широката публика. Ако обектът бъде допълнително проучен и представен по атрактивен начин, това може да доведе допълнителен туристически поток и да бъде основа за устойчивото развитие на Дупнишко - Радомирския район. Това на този етап няма как да се случи. Но доброто документиране на обекта позволява некрополът да бъде пресъздаден на друго място. Това може да стане в началото на магистралата до триетажния пътен възел при село Драгичево.

При първа възможност археолозите са готови да продължат проучването на некропола, защото те не можаха да установят неговите граници. Проученото показва, че той продължава на югозапад, убеден е Филип Михайлов. Докато са работили по некропола, археолозите откриват гробове в западната край в страни от магистралата, които остават непроучени. Върху тях няма асфалт. Тежките машини, които са ги тъпкали, едва ли са унищожили старините, защото те са оцелели почти 3 хилядолетия преди да се покажат на съвременната цивилизация.

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/geroi_ili_bogove_zhiveli_kray_radomir-215969.html
« Последна редакция: Септември 25, 2018, 14:21:07 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7105
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки в Пернишка област
« Отговор #4 -: Юли 02, 2014, 23:03:20 »
Тази информация е от 2012 г.

Календар с овнешка глава шашна Европа

Глиненият часовник в Перник следи лунните и слънчевите години от 19 века


Първи сме броили дните в Европа. Уникален античен календар, изработен върху овнешка глава, показва не само месеците, но и космическите цикли. С дупки върху него са отбелязани лунните, слънчевите и драконичните години. Находката е единствена по рода си и се пази в историческия музей в Перник. Предполага се, че календарът е изработен от някогашните агриани, населяващи земите около река Струма. Според други експерти той може да се окаже и дело на келтите.
Глинената глава на овен е с дължина едва 19 см и ширина 13 см. Върху това малко пространство обаче е събрана цялата информация, нужна за отброяване на времето. Уникатът, който е сред най-старите на континента, е открит в Боснек, когато работници копаели за водопровод в селото.
Това е единствената глава на животно, която е оформена като лунно-слънчев античен календар от парапегматичен тип, каквито са били римските календари, твърди музейният експерт Николай Сивков, който изследва находката. Датирана е от II-IV век сл. Хр. Върху нея са нананесени врязани знаци и множество дупчици, с помощта на които е възможно в миналото да са броили дните в месеци от 28, 30 и 31 дни. Те отговарят на начина на отчитането на времето в старите римски календари от VIII-VII век пр. Хр.

https://www.standartnews.com/lyubopitno-lyubopitno/kalendar_s_ovneshka_glava_shashna_evropa-130945.html


Един от най-старите антични календари в Европа, уникален по рода, се се пази в Регионален исторически музей в Перник. Уникатът е изложен на видно място в музейната експозиция, но малцина от посетителите му биха познали, че глинената глава на овен със скромните размери от 19 см. височина и 13 см дължина в основата, е древен календар.   Находката се появила на мегдана в пернишкото село Боснек през 1962г. Тогава там правели водопровод и на една права лопата под земята се показала овнешката глава. Двамата местни, попаднали на странния предмет, го предали в музея. Сега артефакта се изследва от музейният експерт Николай Сивков. Негови статии за старинния календар са публикувани епизодично у нас в чужбина. Той е правил съобщения за овнешката глава–календар в Естония и Гърция – на траколожки конгрес.
Сивков твърди, че това е единствената глава на животно, която е оформена като лунно-слънчев античен календар от парапегматичен тип, каквито са били римските календари. Датирана е от 2-4 век сл.Хр. Върху нея са нананесени врязани знаци и множество дупчиици, с помощта на които е възможно в миналото да са броили дните в месеци от 28, 30 и 31 дни. Те отговоарат на начина на отчитането на времето в старите римски календари от 8-7 век пр. Хр. „Информацията, кодирана върху него, носи календарен, космологичен и космогоничен характер. Фиксирани са синодичен, сидеричен, драконичен месеци, лунна, слънчева и драконична години, а също така периоди от време – сезони, цикли.”, твърди Сивков.  Парапегмата е система от определен брой малки кръгли дупки за придвижване на маркиращи щифтове по тях, обяснява музейният експерт и показва малките отвори върху овнешката глава, чрез които могат да се отброят дните в месеца. Той е разчел и други много по-сложни знаци върху артефакта. Смята се, че календарът може да служил на някогашните агриани , населявали земите при изворите на Струма, но някои съзират в него и келтски характер. Самият факт за присъствието на подобна единствена за сега календарна реликва от Боснек говори много за мястото и ролята на Перник като важно култово и културно средище на Балканите от най-древни времена, категоричен е Сивков.

https://www.pernikdnes.com/news/5337
« Последна редакция: Септември 25, 2018, 14:23:54 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7105
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки в Пернишка област
« Отговор #5 -: Юли 09, 2014, 19:10:25 »
Пернишки археолози се натъкнаха на интересни открития и накити в гроб от 18 век


Гроб на млада жена, положена с много накити, проучват пернишките археолози в местността „Свети Спас". Заедно със скелета на жената са открити и кости на бебе, най-вероятно било още в утробата на майката при нейната кончина.

Жените в продължение на една година след сватбата са носели всичките си накити, получени като сватбени дарове и тържественото облекло, каза за находката ръководителят на разкопките археолога Василка Паунова. Това обяснява и многото накити, сред които и мънистена огърлица на над 200 години. Жената е живяла в края на 18-ти или началото на 19-ти век. За възрастта на бебето предстои да се произнесат антрополози от Института по антропология към БАН, с които работят на терен с пернишките археолози.

Младата жена не била от богат род, но се потвърждават традициите, които са описани от етнолозите.

Гробът е посетен и от етнолога Цветана Манова, която обяснила богатата откъм бижута и монети находка. Върху скелета на младата жена са намерени два чифта медни гривни, едната от които е тип „рогатка", над 2000 мъниста, множество висулки от средиземноморски миди, медни и сребърни монети, както и красив бронзов пръстен със зелен камък.

Имаме късмет да проучваме местността „Свети Спас" под крепостния хълм "Кракра Пернишки" отново след 10 години и тя ни се отблагодари, каза още Василка Паунова.

Открит е и скелет на 18-годишен младеж със сребърна обица на лявото ухо. По думите на Манова момчето или е било болно, или братята и сестрите му преди него са измирали. При такива случаи, за да запазят детето си, майките сваляли едната си обица и я слагали на лявото ухо на невръстния продължител на рода. Женският атрибут се носел до навършване на пълнолетие против беди, заболявания и уроки. Тези деца били кръщавани с имена като Вангелия - на Евангелието или Стоян, за да останат живи. Обицата се тълкува като червения конец на ръката, каквито се носят и днес, с поверието, че пази от уроки и да дава сила, направи паралел Паунова.

При проучването на олтара на някогашната базилика е открита и монета от 6 век от времето на рухването на първата антична църква в местността. В продължение на близо 15 века, една над друга са строени три черкви.

Надеждите на археолозите са свързани и с откриването на оцелели мощи на светец, патрон на църквата.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1293472
« Последна редакция: Септември 25, 2018, 14:24:46 от Hatshepsut »