Кръгла маса за Болградската гимназия започва днес

  • 0 Отговора
  • 1068 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Мамарчев

  • ***
  • 593
  • +132/-15
  • Пол: Мъж
  • Зодия: Taurus Taurus
http://focus-news.net/?id=n1302625


Цитат
Кръгла маса за Болградската гимназия започва днес
 
23 ноември 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
Международна интердисциплинарна кръгла маса „Просвета и промяна” и изложба, посветени на историческата роля и значение на Болградската гимназия за развитието на българската идентичност, ще се проведе на 23-24 ноември 2009 г.
Официалното откриване ще се състои на 23 ноември 2009 г. (понеделник) от 9.30 ч. в Института по етнология и Националния етнографски музей при БАН, ул. "Московска" 6 А. Организатори на форума са Институтът по история – БАН и Министерството на образованието, младежта и науката. Участници в кръглата маса ще бъдат учени от Украйна – преподаватели в Одеския национален университет „И. Мечников”, от Молдова – Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”, както и научни сътрудници от Института по история – БАН, Института по изкуствознание – БАН, Института за литература – БАН, Института за фолклор – БАН, Институт по етнология – БАН, Института по български език – БАН, СУ „Св. Климент Охридски” и Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ „Св. Климент Охридски”.
На вниманието на аудиторията ще бъдат предложени интересни теми за образованието, идентичността и прогреса в историята на бесарабските българи, мястото им в постсъветското пространство, за основаването на българските колонии в Херсонска губерния в нач. на ХІХ в., за Болградската гимназия - паралелите с организацията на българските училища през 60-те и 70-те год. на ХІХ в. и връзките й с първия български университет „Св. Климент Охридски”, а също и за дейността на някои видни нейни възпитаници като политиците Димитър Греков и Александър Малинов и историописеца на бесарабските българи Владимир Дякович. Други акценти на кръглата маса ще бъдат просветната дейност на българските общини в Македония в кр. на ХІХ – нач. на ХХ в.; идеите и проектите за създаване на висше българско училище в Цариград преди Освобождението; предисторията и изграждането на Софийското висше техническо училище; родът Чалъковци и учебното дело в Пловдив през Възраждането; образованието, културата и забавленията в Прага през ХV-ХVІ в.; надписите, свързани с просветата и културата и пр.
В рамките на кръглата маса е предвидено и представяне на два сборника: Сб. в чест на 70-годишнината на акад. Константин Косев и Сб. по случай 170-годишнината от рождението на проф. Марин Дринов, което ще състои на 23. ноември 2009 г. от 16.45 ч.

Болградското централно училище, с първи директор Сава Радулов, е основано на 11 май 1859 г. с помощта на българската общественост в и извън българските земи и подпомогнато от Г. С. Раковски. То е сред най-значимите центрове за развитието на новобългарската просвета и национално самосъзнание от близо 43 български училища в районите на Комрат и Болград, обхващащи многохилядна българска общност от имигранти през втората половина на ХІХ в. Важно значение в тази насока има и основаната през 1861 г. печатница към училището, в която освен учебникарска литература, се издават и разпространяват и в цяла България сп. „Общ труд”, „Пътник” и в-к „Български глас.” В училището се възпитават и израстват редица изтъкнати дейци на Възрожденската епоха и строители на съвременна България.
 
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

 

Powered by EzPortal