По повод скандала със спряната презентация по повод 3 март в контингента ни в Афганистан Агенция „Фокус” потърси коментара на историка проф. Георги МарковФокус: Г-н професор, какъв е вашият коментар, от гледна точка на историк, по случая с българския контингент?
Георги Марков: Това е националният празник. От няколко години ДПС се опитва да подмени Трети март с 24 май. Аз лично съм участвал в тази съпротива. Трети март е национален празник на Република България, така че във военния контингент, където се вее националното знаме, този празник трябва да се чества. Майор Даниела Благоева пуска материал за 3 март, но турският началник се възмутил. А Министерството на отбраната се извинява за случая. Това никога не би го направило едно Министерство на отбраната на Сърбия например или на Гърция – да се извинява за националния си празник.
Фокус: Терминът „турско робство” може ли да се определи като терминологична грешка?
Георги Марков: Не. Това е исторически термин. Във всички български документи от преди Освобождението – навсякъде се говори за робство. В документите и в поезията. Така че това не е грешно да се употреби, защото става въпрос за Османска империя, но в нея господстващ народ са османските турци. Те са господстващият народ. Така че, може да се каже и османско владичество, и за турско робство. Нищо обидно няма, но за съжаление през последните десет години в Турция скъсват със средствата на Мустафа Кемал, известен като Ататюрк. Той казва, че Република Турция няма нищо общо с Османската империя. В последните десет години, особено ислямисткото правителство на Ердоган, реабилитира Османската империя както в политиката, така и в турската историография. Особено яростен неоосманист е външният министър на Турция Ахмед Давутоглу. Той миналата есен в Сараево заяви, че Османската империя всъщност е била една процъфтяваща империя, всички народи са живеели цветущо, по братски и едва ли не призова да се възстанови зоната на Османската империя. Това е една опасна тенденция в съседна Турция, защото там реабилитират тази Османска империя, което не може да се приеме от народите, които са били жертва на тази империя. Става въпрос не само за българи, но и за гърци, за румънци, арменци, кюрди. Мен ме възмути, това което чух като официално съобщение на Министерството на отбраната, което е силно цензурирано. От него не се разбра за какво става въпрос.
Фокус: Как е решен въпросът с термина „турско робство” в учебниците за средно и висше образование у нас – използва ли се по този начин, заменя ли се?
Георги Марков: Знаете колко се политизира. След 1989 година ДПС се опита да наложи термина „османско присъствие”. Това беше скандално и не мина. Сега е „османско владичество”, но може да се използва и терминът „турско робство”. Когато държавният глава вечерта на Трети март поздравява строените български войскови части, той ги поздравява с Освобождението. Но трябва да се разбере от кого се освобождаваме.
Фокус: Това се спестява...
Георги Марков: Не бива да се спестява. Аз разбирам от дипломатическия протокол, но ние както го спестяваме навън, аз се опасявам, че ще започнем да го спестяваме и тук и постепенно ние ще си фалшифицираме историята. И това започна от натиск от тук и от там – отвън. Ние не може да си фалшифицираме историята. Ако питате един османист, той би ви казал, че империята е османска. Обаче тази империя си има династия – тази на османите, които са основали тази империя. Това не са селджукски турци, тъй като 200 години преди Осман да основе държавата си, в Мала Азия е имало държава на селджукските турци. И за това в науката се говори за две държави – една на селджукските турци, а след това на османските турци. Тоест, прави се разлика. Затова и във всички документи се пише „европейска Турция”. Става въпрос не само за периода преди Освобождението, но и за след това. През този период вместо „Османска империя” се пише „Турция”. Това е от българска гледна точка. Така че, могат да се употребяват и двата термина – и „османско владичество”, и „турско робство”
http://www.focus-news.net/?id=f14384