Археологически находки в Старозагорска област

 • 20 Отговора
 • 9122 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Старозагорска област
« Отговор #15 -: Септември 28, 2016, 09:38:26 »
Разкриха антична мозайка в центъра на Стара Загора


Археологът от РИМ – Стара Загора Мария Камишева показва новата мозайка на улица „Руски“

Мозайка с впечатляващи размери от близо 60 кв м е украсявала в началото на ІV век основното помещение в аристократичен дом недалеко от центъра на античния град Августа Траяна.
На артефакта, голяма част от който е разрушен в далечното минало, попадна археологът от историческия музей на Стара Загора Мария Камишева в хода на спасителни разкопки по трасето на улица „Руски“.
Мозайката е изпълнена с цветни мозаечни късчета /тесери/, в централната й част е имало медалион, най-вероятно с изображение на езическо божество.
То обаче е било зверски изчегъртано на по-късен етап, когато местните жители са приели християнството. Според специалистите на същото място е имало в онзи период леярска работилница, за което подсказвали останки от разтопено желязо.Жилищната постройка е била в съседство с една от главните градски улици, преминаващи от изток на запад, от която са останали огромни каменни плочи. В близост до тях са открити останки от антично стъкло и множество бронзови монети, чието проучване и датиране е предстоящо.
Новооткритата мозайка се родее с уникалното изображение на Дионисиевото шествие, намерено през 2011 г. от Камишева и колегата Димитър Янков на улица „Иречек“ 38 в Града на липите.
Според Мария Камишева двете мозайки са редени по едно и също време. И двете са красяли подовете на богати жилища, намиращи се в рамките на крепостните стени.
Тепърва ще се решава съдбата на новооткрития артефакт, най-вероятно той ще бъде изваден от мястото и прибран в склад, за да бъде възстановен в пълния му блясък при намиране на външно финансиране.
По подобен начин се процедираше с Дионисиевото шествие, което беше възстановено с 45 588 долара, осигурени по договор на музея с Американския научен център в София.
От две години реставрираната мозайка украсява античното ниво на музея и събира удивените погледи на хиляди туристи.

https://www.monitor.bg
« Последна редакция: Септември 04, 2018, 13:23:57 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Старозагорска област
« Отговор #16 -: Декември 09, 2016, 13:08:52 »
Разчетоха името на жрец-поет от епохата на Августа Траяна

Новооткрити при археологически разкопки 4 надписа от епохата на античния град Августа Траяна хвърлят допълнителна светлина за култа към императора и богинята майка Кибела, съобщи специалистът по разчитане на епиграфските паметници д-р Николай Шаранков от СУ „Свети Климент Охридски“.
Три от мраморните фрагменти са намерени при спасителни разкопки на улица „Железни врата“ в Стара Загора , а четвъртия е от църквата в село Сърнево.
За него се знае, че пренесен там в края на ХІХ век от опожарения по време на Руско–турската война град.
Сърневският и единият от обекта в рамките на археологическия комплекс надписи са почти идентични и най-вероятно са стояли в съседство в основите на скулптурни фигури.
На тях се четат имената на Флавий Никий, син на Публий Неокор и на Флавий Публий, син на Поликрат архийереус.
Николай Шаранков предполага че става дума за синове и бащи, върховни служители към храма в чест на култа към императора.Подобно съвместяване на длъжности между синове и бащи се среща за пръв път у нас.
Името на Флавий Никий е познато и от друг надпис от същата епоха, където се славят поетичните му заложби.
На практика това е единственият увековечен по тоя начин писател от ІІІ век на територията на днешна България. Любопитно е че освен писател, той е бил упълномощен от булето /народното събрание/ да отговаря за храма на императора.
Сред стотиците, разчетени до сега каменни надписи в Августа Траяна за пръв път се среща и директно споменаване на култа към майката – богиня Кибела. Това става известно от фрагмента „Монтан знаменосец Тедор син на Монтан на тавроболия /участник в жетвопринасянето на бикове в прослава на Кибела/; Юлий Никомед жрец на Херакъл булевт син на Юлий Никомед“.
Тази мраморна плоча най-вероятно е била във вътрешността на храма и на нея са били изписани имената на жреците, коментира още ученият.
При входа на един от храмовете със сигурност е имало статуя на императора в цял ръст, за което се съди по фрагмента “На добър час. Най-великия и най-божествен император...“

https://www.monitor.bg/
« Последна редакция: Септември 04, 2018, 13:24:42 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Старозагорска област
« Отговор #17 -: Август 02, 2017, 22:51:21 »
Втори мегалит над Бузовград откриха археолозите


"Малкият мегалит", както археологическата експедиция го нарича, е открит по време на проучването на крепостта Бузово кале, над с. Бузовград. Каменните блокове, които се предполага датират от времето на траките, в по-късни векове са „вписани“ в крепостните стени на средновековната крепост.
Вторият мегалит се намира само на 20 мин. от Мегалита Вратата на богинята и е интересен освен с близостта си и със сходството си като проявление и ориентация с големия мегалит, съобщи доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ при БАн – ръководител на археологическия екип. Той допълни, че темата следва да се разработи от негови колеги траколози и антични археолози.
Революционното откритие на археологическия екип по средновековна археология, който работи на Бузово кале близо година, бе съобщено днес на казанлъшките медии.
След приключилите преди дни първоначални проучвания на крепостта, вече има данни, с които да се запълни доскорошното бяло поле в средновековната история на град Казанлък,. Досега историята, като че ли прескачаше периода между Севтополис и съвременния наследник на град възникнал в Османската империя, предполагаемо от тогава с името Казанлък.

С най-новите проучвания и находки на археолозите, има категоричн данни, че крепостта Бузово кале е била ранно  и късно средновековен център на Розовата долина. Разположена на 17 декара, крепостта е съществъвала от Късновизантийския период през VI век и после по време на I-то Българско Царство. Била е разрушена и отново възстановена по време на II -то Българско Царство.
Освен военно укрепление, Бузово кале е бил и средновековен град, намерени са средновековни монети, битова керамика, населени са били и "предградията" на крепостта в подножието й.

Не е изключено при следващите проучване на крепостта да се открият и по-преки доказателства, че средновековният град Крън, описан в историографията - е бил разположен именно в крепостта Бузово кале. Възможно е Бузово кале да е била резиденция на династията на Тертеровци - са част от хипотезите, които предстои да се разкрият с бъдещи археологически проучвания.https://www.kazanlak.com/news-24135.html
« Последна редакция: Септември 04, 2018, 13:25:38 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Откриха антична зидана гробница със стенописи в центъра на Стара Загора


Зидaна гpoбница cъc cтeнoпиcи oтĸpиха археолозите пpи cпacитeлни paзĸoпĸи в подземието нa централния плoщaд пpeд cгpaдaтa нa общинa Cтapa Зaгopa. Както е известно, в сегашния градски център се намира Югозападния некропол на Августа Траяна, един от най-добре проучените терени на древния римски град. При сегашните разкопки до момента археолозите са открили общо 27 гроба, зидани с тухли и каменни плочи, но само в един от тях са били открити следи от стенописи, съобщи директорът нa рeгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй Πeтъp Kaлчeв. B гробницата ca били нaмepeни и ĸocти от масово погребение, зa ĸoитo ce пpeдпoлaгa, чe ca нa двaмa мъжe и пoгpeбaнa cлeд тяx жeнa. Пoдpoбнocтитe зa самия некропол и за погребаните щeли да cтaнaт яcни cлeд пpoyчвaниятa нa aнтpoпoлoзите.

"За съжаление, от cтeнoпиcитe са останали само cлeди oт cвeщници, гиpлянди и флopaлни мoтиви в cиньo и чepвeнo". Това каза ръководителят на археологическия екип acиcтeнт Mapия Kaмишeвa oт Рeгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй в Cтapa Зaгopa. Според нея гpoбните cъopъжeния са нaй-вepoятнo oт нaчaлoтo нa 4-ти вeĸ нo вce oщe било paнo дa ce oпpeдeли c тoчнocт датирането. Дo мoмeнтa нa тepитopиятa нa aнтичния гpaд Aвгycтa Tpaянa ca били oтĸpити общо oĸoлo 1000 гpoбни cъopъжeния.

"Стенописите сa в мнoгo лoшo cъcтoяниe, по-голямата част са паднали на пода и ни предстои много сериозно paбoта пo възcтaнoвявaнeтo им", заяви д-p Ивaн Baнeв oт Инcтитyтa зa изcлeдвaнe нa изĸycтвaтa пpи Бългapcĸa aĸaдeмия нa нayĸитe. Според него останките от гирлянди по стените наподобявали коледна украса. От запазените цветове особено интересно било синьото, но какъв е неговият произход щяло да се изясни про по-нататъшните проучвания. Д-р Ванев припомни, че на подобни гробници със стенописи са били откривани още в края на 19 в. на територията на днешна София.

"Haшeтo жeлaниe, a и нa ръководството на Старозагорската общинa, която финансира спасителните разкопки, e зиданата гpoбница със стенописите, както и останалите некропололи, след които има също зидани с тухли и каменни плочи, дa бъдат pecтaвpиpaни и eĸcпoниpaни нa мяcтo като комплекс", обяви шефът на мyзeя Πeтъp Kaлчeв.

http://www.starozagorci.com/news-27967.html#prettyPhoto

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Уникален езически гроб, с погребални предмети от злато и бронз,
разкриха археолози при разкопки в село Гледачево, община Раднево

Езическо погребение бе намерено в някогашното село Гледачево, община Раднево, съобщи ст. н. с. Милена Тонкова от Археологическия институт с музей при БАН. Археолозите са попаднали на гроб от края на VII и началото на VIII век от н. е., в който са били положени останките на три деца и един воин. Предполага се, че те са принадлежали към знатна прослойка на езическо племе. Според ст. н. с. Тонкова находката преобръща представите ни за прабългарите и дава много допълнителни сведения за езическите племена, тъй като за първи път са попаднали на масов гроб от ранновизантийската епоха толкова на юг от Балкана. Върху детските скелети са намерени 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама. Според специалисти те се родеят с Преславското съкровище.

Касае се за знатно погребение на мъж и три деца от прабългарски произход. Намерените златни висулки, медальон и типичният бронзов обков за колани показват, че тук са били положени представители на знатен род.

        Коланните гарнитури от погребението на прабългари при с. Гледачево са аналогични на украсите от групата „Врап – Велино”. Изделия в същия стил са известни от Велино, Преслав, Каменово, Варна, гробните комплекси от Дивдядово и Кабиюк (Р. Рашев. Българската езическа култура VII-IX в., С., 2008., 156-157;  M. Даскалов, М. Тонкова. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни коланни гарнитури от Гледачево, Радневско, Археология, 2010, 3-4, 78 — 102.; Ст. Станилов. Художественият метал на българското ханство на Дунав (7-9 век), С.,2006 г., 90-142).

Златната висулка и копчета намират паралел в Малая Перешчепина и Ясиново в Украйна (Даскалов, Тонкова 2010, 93-95).

Комплексът принадлежи на колективен гроб, с ясно изразени прабългарски езически практики, срещани в некрополите на Североизточна България (Даскалов, Тонкова 2010, 84). Гробният комплекс от Гледачево категорично няма нищо общо с погребалнитепрактики на християнското (местно) население на Византия.

Същевременно се налага изводът, че по-голямата част от коланните гарнитури нямат аналогии извън Балканския полуостров (България и Албания) (Даскалов, Тонкова 2010, 93). Датата му се поставя в края на VII -началото на VIII в. или началото на VIII в. (Даскалов, Тонкова, 2010, 96; Daim 2000, Abb.112).

Тази датировка съвпада с териториалното разширение на Първата българска държава на юг от Балкана в началото на VIII в., когато към нея е присъединена областта Загоре (Грозданова, Г. С. Населението на Южна България VI-IX в. (по археологически данни). Дисертация За присъждане на научната и образователна степен „доктор”. София, 2011, с. 163-164).

Находката е края на седми началото на осми век (protobulgarians.com — т.е., когато Аспарухова България вече владее Мизия, а възможно и областта Загора

Tова е първият разкрит у нас масов гроб от ранното средновековие, на юг от Стара планина.(protobulgarians.com — т.е, в района отсъстват или поне все още не са намерени погребения на протославяни от т.н. славянско море през ранното Средновековие.)

Специалистите от Ахреологичския институт продължават проучването на терена. Възможно е находката да е част от некропол, разположен до ранносредновековно селище в този район.

Находката край Гледачево преобръща представите ни за прабългарите«Находката край радневското село Гледачево дава много допълнителни сведения за езическите племена, в това число и за прабългарите, тъй като за пръв път попадаме на масов гроб толкова на юг от Балкана…» — коментира ръководителката на екипа от АИМ при БАН ст.н.с. Милена Тонкова.

Тя подчерта, че експедицията се финансира изцяло от «Мини Марица-изток» ЕАД-Раднево и е спасителна по своя характер. Сензационната находка с четирите скелета, три от които на съвсем невръстни деца, е излязла на бял свят в края на миналата седмица, докато е проучван комплекс от тракийски обредни ями в район, където не след дълго ще навлязат багерите на рудник «Трояново — Север».

 Гробът е бил на дълбочина около 0,7 м под повърхността.

В него били положени скелетите на едно 6-годишно дете, на други две, чиято възраст антрополозите определят между 12 и 14 години, и останки от мъж на около 30-години с височина над 1,8 м. Останките били с глави, ориентирани на изток, по обичай, характерен за езическите племена. Детските скелети били отрупани с накити и останки от богато украсени кожено-платнени колани.

Намерени са 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама, като най-тежкият, вероятно носен върху гърдите, е тежък 7,5 грама. В близост до детските скелети са открити останки от кожени торбички, в които е имало кремъци и огниво. Телата на децата са били препасани с колани, завършващи с метални, най-вероятно покрити със сребро накрайници. Токите са от бронз, техни аналози има намерени при разкопки в Албания, край ямболското село Златарево и шуменското Дивдядово.Златните накити пък се родеят с Преславското съкровище, уточни Тонкова. Тя е категорична, че за пръв път в Южна България се намира погребение на представители на езически племена от ранновизантийската епоха; почти сигурно било, че децата и придружилият ги в отвъдното мъж са принадлежали към знатна фамилия.

В устната кухина на мъжа, по чийто кости личат среди от счупвания, е намерен т.нар. харонов обол, като за целта е използвано сплескано златно копче. Милена Тонкова изказа предположението, че е възможно това да е само част от по-голям некропол, тепърва ще се изследва околността на обекта, към който напредват насипните работи от рудник «Трояново — Север».

https://bgr.news-front.info/2018/07/29/nahodkata-kraj-gledachevo-preobrshha-predstavite-ni-za-prablgarite/
« Последна редакция: Септември 04, 2018, 13:26:46 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Старозагорска област
« Отговор #20 -: Ноември 05, 2018, 05:44:40 »
Разкриха средновековния некропол на град Боруй


Снимка: Христо Христов На мястото, където до преди няколко години беше домът на големия поет Иван Мирчев на старозагорската улица „Гурко“ 60-62 археолозите попаднаха на средновековния некропол на град Боруй (вляво са керамични и костни находки от обекта)

43 гроба от ХІ-ХІІ век само на около 300 м от сегашния център на Стара Загора са разкрити в хода на спасителни археологически разкопки на мястото, където допреди няколко години се намираше домът на големия български поет Иван Мирчев.

Погребенията са били извършвани по канона на източноправославната църква, в три са намерени бронзови кръстчета, гривни и мъниста, като и няколко монети от епохата на византийските императори, уточни ръководителят на експедицията Атанас Атанасов, археолог от регионалния исторически музей.

В една от ямите са установени 15 черепа, сред които и няколко детски. Предполага се, че скелетите са били препогребани вече в епохата на турското робство, тъй като там са намерени каменните основи на две жилища.Некрополът е от епохата на българския град Боруй, предполага се че в съседство е имало и православен храм, където са се извършвали погребалните обреди.За известен период от около 2 века Боруй е бил в известна степен нещо като извънстолична резиденция на императорите от рода на Комнините, за които се знае че са се сродили с българските владетели.Теренът е буквално засипан от керамика, характерна за епохата на османското владичество, когато православните са били изтикани от полето към близката Средна гора.

В района на средновековния некропол има установени и две късноантични погребения, най-вероятно VІ в., вероятно става дума за гробове на външни за Августа Траяна мъже или за скитници, тъй като мястото е доста встрани от крепостната стена.Проучването на обекта на улица „Гурко“ 60-62 ще приключи в началото на следващата седмица, до тогава ще продължат разкопките на улица „Хаджи Димитър Асенов“ 118-120, където археолозите Петър Калчев и Дияна Стоянчова са установили добре запазени каменни стени на жилищна постройка и античен водопровод. Обектът е в границите на резервата „Верея-Августа Траяна“, открити са няколко монети от античността, които предстои да бъдат почистени и датирани. Античните структури са пресечени от турски канал, покрит с груби каменни плочи.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/razkriha-srednovekovnija-nekropol-na-grad-boruj-148535

 

Powered by EzPortal