Джибровите деца са лоши кредити

  • 0 Отговора
  • 719 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Франкист

  • банкетен революционер
  • *
  • 2416
  • +383/-52
  • Пол: Мъж
Джибровите деца са лоши кредити
« -: Декември 16, 2010, 09:48:45 »
Още една великолепна статия от нашия всеобщ любимец Калин Руменов:

Ако държавата е банка - ще кредитира ли семейство, което вече е взело пет заема, пропило ги е, не може да обслужва нито един от тях, но кандидатства за шести. Ако държавата е банка – ще си даде ли парите, или ще отнеме от семейството всичко ипотекирано, за да може поне донякъде да посмекчи загубите се. Държавата не е банка, но най-вероятно ще свърши като фалиралите банки през 90-те. Защото лошите й кредити започнаха да стават прекалено много, но продължават да се отпускат. И няма логика, според която всичко това някога да не приключи с фалит. В по-добрия вариант – с един екзотичен удар от цепеница по главата, докато всички на масата пият греяна ракия. В по-лошия – когато ракията стане масова семейна мода.

Ако свинщината от село Торос е случайна – нека да не разваляме кочината. Нека да оставим в нея да се угоява социалният експеримент – ако след първите седем години си научил ракията преди азбуката, дали пък няма да ти е по-леко после в живота. Нека оставим живите деца при родителите им, нека да оставим родители при децата, нека да ферментираме джибри и да пращаме редовно до навършване на пълнолетие. Нека обаче преди това да се обзаложим при житейския букмейкър. Какъв коефициент дава той, че някой ден джибровите деца ще влязат в икономиката като квалифицирана работна ръка, че някое от тях ще стане учен и ще ходи на кино.

Това са само част от сферите, за които има обществена тъга, че в тях държавата въобще я няма. Че на свободния пазар държавата отсъства като меценат, раздаващ от обществени поръчки до пари за култура. Толкова сфери, които биха могли да се регулират самостоятелно, да се оправят сами и на които държавата много-много да не им се меси. А там, където трябва да присъства задължително, където пазарът не може да бъде либерален заради многото ракия, никаквите контрацептиви и още по-никаквите перспективи – точно там тя се отбива рядко. И само ако са я сезирали писмено. Тогава отива на проверка и не констатира нищо нередно. Кое, онова семейство ли – в което обядват алкохол, после малко поспиват, малко повръщат, малко сипват на децата и много се плодят. Да, бяхме там, но не констатирахме нищо нередно.

Така говорят чиновниците, които, ако държавата беше банка - щяха да се наричат експерти по кредитен риск. И за които има сериозни подозрения, че дори хемороидите на собствения си задник не могат да констатират навреме. Но въпреки хемороидната си далновидност, участват пряко в мениджмънта на бъдещето. От тях зависят промилите в кръвта и коефициентите на полезна дейност при следващите чифтове работни ръце. Както и дали тези ръце ще се използват единствено за сипване на ракия и за смъкване на гащи, или между другото ще успеят да издържат и четвърт пенсионер.

Преди да искаме нещо за джибровите деца от държавата и чиновниците й, трябва да можем да го формулиране. Дали за тях е по-добре да останат при домашното възпитание с домашна сливова, или да бъдат командировани в приют. Където с живи родители да развият манталитета на българския сирак. Дали е по-добре на 8 години да бъдат научени на ракия от баща си, или на 12 един чичко да ги научи на анален секс. Това е изборът, който е по-скапан и от най-скапаните джибри.

Предпочитаме да не правим такъв избор, но това означава, че предпочитаме да ги няма джибровите деца. Те са толкова ненужни, колкото ние сме обречени да ги гледаме, където и да се намират. Вкъщи – като финансираме семейния алкохол, по приютите – където като бонус ще им изпращаме и благотворителни sms-и. Няма отърване от тези деца, но нали децата не са виновни – няма какво да ги правим, освен да ги наглеждаме.

Виновни обаче трябва да има и това са родителите им. На които държавата, въпреки че не е класическа банка, им дава безвъзмездни кредити за отглеждане, образование и здравеопазване на децата. А в замяна получава алкохолизирана банка кадри за бъдещето си. Тези кредити някой пълнолетен ден ще трябва да се връщат, но когато пристигне този ден - за връщане ще има само празни бутилки. Съжаляваме, но пропихме парите, а майката на свинщината от Торос пак е бременна. И кандидатства пак да й дадем, пак да й налеем.

 

Powered by EzPortal