Археологически находки от Древен Египет

 • 117 Отговора
 • 38880 Прегледи

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #15 -: Януари 28, 2011, 06:49:34 »
Стени пазели Сфинкса от пясъците


Кайро, Египет /КРОСС/ Част от стена, която е пазела Сфинкса от вятъра и пясъка откриха египетските археолози, съобщава Върховния съвет по древността на Египет. Според ръководителят на съвета Захи Хавас, предварителните изследвания, направени по време на археологическите разкопки показват, че това е продължение на стената, която бе открита от северната част на паметника. По-рано археолозите смятаха, че запазилата се до днес стена е направена по времето на фараон Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.], за да защити Сфинкса откъм северната страна. Но сега, благодарение на новите находки станало ясно, че паметникът е бил защитаван от ветровете също така и  от източната,  и от южната страна. Дължината на намерените участъци е 86 и 46 метра.

Според древноегипетска легенда, стената, пазеща уникалния паметник е била направена от Тутмос IV още докато той е бил принц. След тежък лов, той приседнал да си почине в сянката на огромната скулптура и заспал. В съня му се явил Сфинкса, който го помолил да "изкопае тялото му от пясъка, който го задушава". За това му обещал фараонски трон. Тутмос изпълнил молбата и построил около него защитна стена. А както е  известно от историята и Сфинкса си изпълнил обещанието.

http://www.cross-bg.net/index.php?_rt=1167142Египетска археологическа мисия, водена от д-р Захи Хавас, откри голяма стена от кирпичени тухли, отнесена към царуването на Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.]. Стената е била разкрита пред храма на Хефрен [2558-2533 г.пр.Хр.], на платото Гиза. Министъра на културата- Фарак Хосни добави, че откритието е направено по времене на рутинни разкопки водени от SCA(Служба по антиките).  Д-р Хавас  обяви, че новооткритата стена се състои от две части: първата секция е висока 75см. и се простира на 86 метра в посока Север-Юг  по протежение на източната страна на храма на Хефрен и Сфинкса, а втората част е висока 90см и се намира в зоната, северно от храма на Хефрен. Тази секция е 46 метра дълга и е ориентирана от изток на запад по периметъра на региона, към храма. Двете части се срещат при юго-източния ъгъл на проучвания район.

 Д-р Хавас обясни, че според първоначалните проучвания проведени на мястото, новооткритата стена е част от стената намерена северно от Сфинкса. Тази стена е била построена от Тутмос IV с цел да обгради и защити Сфинкса от пясъчните наноси, натрупвани от ветровете. Според древно-египетски текстове, конструкцията на тази стена е била в резултат на сън, който Тутмос получил след дълго ловуване в Уади ел-Хезлан (долината на газелите), район в близост до Сфинкса. В царския сън, Сфинкса моли царя, да изчисти тялото (монумента) на Сфинкса, защото стоейки зарит, накърнява достойнството му. За тази услуга, Сфинксът обещава на Тутмос IV, че ще стане цар на Египет. За да изпълни задачата, Тутмос IV премахва пясъка частично закриващ тялото на Сфинкса и построява обграждаща стена, за да го запази от повторно зариване.
Д-р Хавас посочи, че археолозите преди това откритие, смятали, че от обграждащата стена се е съхранила само северната страна, защото там е била открита секция висока 3 метра и дълга 12. Сега знаем, че това е заблуждение, благодарение на новооткритите два сектора по южната и източна страни на Сфинкса.
 
В допълнение на двата сектора от обграждащата стена, екипа на SCA откри и стена от кирпичени тухли от източната страна на храма на Хефрен. Захи Хавас смята, че това би могло да бъдат останките от селище, обитавано от свещенници и чиновници, ръководили действията по погребалния култ към Хефрен. Този култ започва да съществува след смъртта на Хефрен и продължил до края на осма династия [около 2173-2160 г. пр.р.Хр.], с която завършва Старото Царство.
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:00:26 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #16 -: Януари 28, 2011, 06:50:25 »
Археолози откриха дванадесет древни сфинкса в Луксор, Египет


Скулптурите са били открити до новооткритата част от "Улицата на Сфинксовете" - древен път, започващ от храма в Карнак и завършващ при храма на богинята Мут в Луксор.

Откритието, направено в рамките на провеждано мероприятие по проучване и възтановяване, в този район, oт Главната служба по антиките (SCA), e обявено от египетския министър на Културата, Фарак Хосни.

Статуите на митичните същества, изписани с името на фараона Нектанебо I (380-362г. пр. р. Хр.), са били открити в крайния сектор на Улицата на Сфинксовете, част от свещен път, който въпреки своето съществуване, досега е бил познат на историята, само от сведенията на древни текстове.
Мансур Бораик, отговарящ за антиките в Луксор, отбеляза, че за пръв път открива път, водещ от изток на запад, към реката Нил.
Цялата дължина на пътя, към Нил, се равнява на около 600 метра, като до момента са разкрити само 20.

Тези 20 метра са построени от пясъчник, докаран от кариерите в Гебел Силсила, северно от Асуан.

"Откритието (на сфинксовете) не се намира при познатата вече Улица на Сфинксовете, между карнакския и луксорски храм, а е на новооткрития път на Нектанебо I" - обясни д-р Хавас, главен секретар на SCA.

Д-р Хавас добави, че по този път, Амон - Царят на боговете, е пътувал ежегодно със своята свещена ладия, за да посети своята съпруга Мут в Луксорския храм.
Улицата на Сфинксовете е около 2700 метра дълга и около 76 метра широка. Въпреки че пътят е бил използван по времето на царица Хатшепсут [1503-1482 г.пр.Хр.], именно фараонът от ХХХ династия Нектанебо I й дава вида, в който я познаваме. Той я обгражда с 1350 сфинкса, всичките надписани с неговото име.

Свещения път е бил място за провеждане на много и важни религиозни церемонии, сред които е красивия празник Опет. Фестивала е честван ежегодно в Тива, през периода на Новото Царство и по-късно. Скрити от поглед в свещената ладия, статуите на тиванската триада - Амон, Хонсу и Мут са били премествани по Улицата на Сфинксовете, от храма на Амон в Карнак до храма в Луксор, за да се отпразнува отново тяхната сватбa.Дванайсет статуи на сфинксове откриха археолозите в разположения в Южен Египет свещен град Луксор.
Новината беше оповестена от министъра на културата Фарук Хосни. Статуите датират от времето на царуването на древноегипетския фараон Нектебо I (380-362 пр.хр.). Освен сфинксовете е била намерена и част от древен път от същия период. Учените обаче още гадаят какво точно е било тяхното предназначение.

Статуите били надписани с името на египетския фараон. Намерени са около един от най-важните археологически и религиозни пътища на град Луксор ­ последния сектор на Алеята на сфинксовете. Според някои тези митологични създания с човешки глави и легнали котешки тела се използвали предимно за украсяване на гробниците на управниците на Древен Египет. Мнозина други учени и археолози обаче са на мнение, че статуите са част от звездна карта. В научните среди живее мнението, че голямата статуя на сфинкса всъщност е точно копие на съзвездието Лъв, а трите големи пирамиди всъщност са претворени на Земята звездите от съзвездието Орион ­ Алнитак, Алнилам и Минтака. Според египетските археолози е много възможно 12-те статуи също да претворяват разположението на някое от познатите ни съзвездия. Кое точно обаче, все още е в процес на изясняване. Град Луксор, където са били открити, някога е бил част от огромната древна столица Тива. Там била Алеята на сфинксовете, построена от фараон Нектебо I, която продължава от Луксор до близкото село Карнак, което се свързва основно с намиращите се там храмове на богинята Мут. Всъщност в селото има цял комплекс от древни храмове, капели, древни порти, както и други сгради. Според главния секретар на египетските служби за антики Захи Хавас статуите на сфинксове са намерени в края на новооткрития път на Нектебо I. Археолозите изкопали едва 20 метра от 600-метровия древен път.

По думите на Хавас същият е описан в много древноегипетски текстове и е първият открит, който върви от изток на запад в посока към река Нил. „Според легендите някъде по продължението на този път трябва да се намира корабът на краля на всички богове Амон Ра, с който всяка година тръгвал на път, за да посети своята съпруга ­ богинята Мут, в храма в град Луксор. Ще е невероятно, ако успеем да намерим караба на най-великия сред египетските богове”, казва Захи Хавас. Безспорно този път ще бъде изучаван много в бъдеще. Той е направен от варовик от кариерите в Гебел Силсила, намиращи се на север от град Асван.
Освен тези находки археологическата експедиция е открила множество предмети с римски произход, сред които преса за маслини и керамични съдове.
Нектебо I е крал от 30-ата династия, известен като велик строител. По време на стабилното му 18-годишно царуване са били издигнати огромен брой монументи и храмове, а също така са възстановявани и много разнебитени храмове. Издигнал е и скромен параклис на свещения остров Филае, който по-късно се превърнал в едно от най-важните религиозни места в Древен Египет. От 356 г пр.Хр. той управлявал заедно със сина си Теос. Три години по-късно обаче го застигнала смъртта.

http://www.politika.bg/article?id=20064
« Последна редакция: Август 03, 2018, 11:59:57 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #17 -: Февруари 02, 2011, 12:52:32 »
Тази информация е от 2006 г.

Археолози намериха мумия на египетски лекар


Египетски археолози откриха мумия на лекар, живял преди повече от 4000 г., съобщи Ройтерс.

В гробницата има бронзови хирургически инструменти. Горната част на гробницата е открита през 2000 г. в Сакара, на 20 км южно от Кайро. Саркофагът се е показал при работите по разчистване.

Лекарят, чието име е било Кар, е живял по време на Шестата династия, управлявала от 2350 г. пр. н.е. до 2180 г. пр. н. е. Той е построил гробницата си край първата египетска пирамида.

Ръководителят на Висшия съвет за египетски антични ценности Захи Хауас изтъква, че капакът на дървения саркофаг е с красива декорация, която е в добро състояние. Самата мумия е идеално запазена. Ленените бинтове и погребалните рисунки са както са били преди 4000 г. Маската върху лицето също е запазена отлично.

В гробницата са намерени също глинени съдове, на които е написано името на лекаря, кръгла варовикова маса за дарения, както и 22 бронзови статуетки на божества.

https://culture.actualno.com/news_86605.html
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:01:06 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #18 -: Февруари 14, 2011, 11:48:21 »
Тази информация е от 2010 г.

Гробници разказват за средната класа в древен Египет

Две гробници на 2 500-годишна възраст, разкрити в некропол край Кайро обещават да разкрият повече за средната класа в древен Египет, заяви главният археолог на страната.

Датирани от 26-та династия, управлявала Египет от около 664 г. пр.н.е. До 525 г. пр.н.е., гробниците били открити край входа на археологически обект в погребалния комплекс в Саккара, на около 30 км южно от Кайро. "Гробниците са принадлежали на египетски семейства от средната класа, не кралски представители, и нямат имена върху тях. Те са били повторно използвани от много хора и могат да ни дадат много информация за погребалните обичаи и религия по това време", според Захи Хауас, ръководител на Върховния съвет за антиките в родината си, начело на екипа от археолози от целия Египет. Една от гробниците, най-голямата открита досега в Саккара, се състои от комплекс от стаи и коридори са свързани с голямо помещение, изсечено в скалите. "Не очаквахме да открием гробници в този район", според д-р Хауас. Откритията доказват, че значението на Саккара се разпростира отвъд Старото царство на 3-та до 6-та династии и казва много повече за 26-тата династия, изтъква той. По всяка вероятност плячкосани в края на Римския период, гробниците са били отваряни на няколко пъти, но въпреки това съдържат известно количество ковчези, човешки останки, мумифицирани животни като орли и глинена керамика. Откриването на неограбени камери в толкова известен погребален център като Саккара, обслужвал близката древна столица Мемфис, е рядкост. "Саккара все още крие много тайни", според Захи Хауас.

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=4&NewsId=1827
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:02:09 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #19 -: Февруари 19, 2011, 16:56:17 »
Тази информация е от 2009 г.

Земята на фараоните разкри за света нови 30 мумии

Саркофазите са открити от египтолози край стъпаловидната пирамида на цар Джосер


Египетски археолози откриха в околностите на Кайро 30 мумии във фараонска гробница, датираща отпреди 4300 години, предаде АФП.

Мумиите са намерени в Гирс ал Мудир, западно от стъпаловидната пирамида на цар Джосер (2667-2648 г.пр.Хр.) – първата от епохата на фараоните, заяви египтологът Захи Хауас.

Повечето от мумифицираните тела са били поставени в ниши, издълбани в стените на погребалната зала и облицовани с кирпич.

Саркофазите са общо шест, като два от тях – един дървен и един от цял каменен монолит, още не са отваряни

http://www.dnes.bg/health/2009/02/10/zemiata-na-faraonite-razkri-za-sveta-novi-30-mumii.65647
« Последна редакция: Септември 10, 2013, 08:30:20 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #20 -: Февруари 20, 2011, 06:56:45 »
Тази информация е от 2006 година:

За първи път от 80 години археолозите попаднаха на гробница
в Долината на царете

Археолозите открили камера със саркофази, погребални маски и над 20 гърнета от алабастър, носещи фараонски печати

Пет мумии бяха открити в нова непокътната гробница в Долината на царете край египетския град Луксор.
Това е първото погребение в Долината на царете, на което учените попапдат от 80 години насам, при това случайно.
Екип археолози от университета в Мемфис изненадващо се натъкнали на гробницата (63-а поред), намираща се на 5 метра от гробницата на фараона Тутанкамон [1361-1352 г.пр.Хр.].
Те попаднали на камера със саркофази, погребални маски и над 20 гърнета от алабастър, носещи фараонски печати.
Учените предполагат, че новооткритата гробницата датира от времето на XVIII фараонска династия - първата, управлявала Новото царство между 1539 и 1292 пр.н.е.
Нейната столица била именно на територията на днешен Луксор тогава Тебес [Тива].
Откритието опровергава отдавна наложилото се мнение , че вече нищо не може да бъде намерено в Долината на царете - пустинене район, където са били погребвани фараони и благородници от Новото кралство.

По-рано този месец египтолози откриха статуи на 3400 години в Луксор на египетската богиня с лъвска глава Сехмет и на владетел с нубийски черти в храма на Аменхотеп III [1417-1379 г.пр.Хр.] в Луксор.
Статуите са на 3400 години. Те са открити от немски специалисти, ангажирани за консервационни работи в храма. Според ръководителя на екипа вероятно те са били изровени на друго място в началото на XX век или по-рано и след това са скрити в храма в Луксор или за да бъдат продадени по-късно, или за да бъдат спасени от крадци.
Едната от статуите на богинята на разрушението Сехмет е от гранит и е много красива. Тя е висока около 150 см и държи символ на живота и свитък папирус. Статуята е много добре запазена, като липсват само стъпалата й. От другата статуя е запазен само бюстът. Той е висок към 1 м, което показва, че статуята е била монументална.

Освен това специалистите са открили червена гранитна глава на статуя на владетел с южняшки черти - по-пълни бузи и изпъкнали устни. Подобни статуи са изключително редки, особено в Египет.

https://www.vesti.bg/novini/arheolozite-otkrili-kamera-sys-sarkofazi-pogrebalni-maski-i-nad-20-gyrneta-ot-alabastyr-noseshti-faraonski-pechati-844092
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:05:19 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #21 -: Февруари 20, 2011, 07:04:14 »
Тази информация е от 2008 г.

Откриха древен храм на дъното на Нил

Археолози откриха на дъното на река Нил, близо до град Асуан (Aswan), вход към древен египетски храм. Някога това е било вход към храм, посветен на бога на плодородието Хнум (Khnum), съобщи National Geographic.

Според генералния секретар на египетския Висш съвет по древността Захи Хавас (Zahi Hawass), храмът е много древен и през този дълъг период Нил постепенно е променил коритото си и постройката се е оказала на дъното на реката.

Изследователите предполагат, че реката крие голямо количество обекти, останали от древни времена. Те се надяват, че изследването на Нил ще позволи в близко бъдеще да бъдат открити множество интересни артефакти.

Порталът се оказал прекалено масивен, за да може по някакъв начин да бъде изваден на повърхността. Археолозите обаче успели да преместят от мястото му намиращия се наблизо каменен блок с тегло около един тон и надписи, датирани от периода XXII (945 – 712 г. пр. Хр.) – XXVI (664 – 525 г. пр. Хр.) династия.


Специалистите смятат, че каменния блок може да бъде и доста по-стар, понеже много обекти в Египет са се строяли с материали от други, по-древни съоръжения.

http://bgfactor.org/index_.php?id=15157
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:07:03 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #22 -: Февруари 20, 2011, 07:11:27 »
Откриха погребалната камера на древен египетски цар

Цар Сенусрет ІІ е управлявал Древен Египет в периода 1897-1878 г. пр.н.е.Египетски археолози са открили погребална камера и ковчега на цар Сенусрет ІІ, който е управлявал Древен Египет в периода 1897-1878 г. пр.н.е. [XII династия], съобщи Франс прес.

Тя е била открита в Ал Лахун, град построен от Сенусрет, който е бил политическа столица по време на XII и XIII династии. В този град той е изградил и своята пирамида.

"Ковчегът е от розов гранит, а погребалната камара е очертана с червен гранит", заяви Абдел Аал, който отговаря за древните паметници във Фаюм, южно от Кайро.

Екипът също така е открил "коридори и галерии вътре в пирамидата, които да заблудят крадците", разкри Аал. Сенусрет ІІ е бил известен със своите големи иригационни проекти в района на Фаюм, превърнали обширни райони от блата в годни за обработване земи.

https://science.actualno.com/news_178076.html
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:10:30 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #23 -: Февруари 22, 2011, 16:00:50 »
Тази информация е от 2008 г.

Откриха фараона на “Обезглавената пирамида” в Египет

Тя е открита още през 1842 г. от германския археолог Карл Лепсиус
и фигурира под № 29 в неговия каталог на пирамидитеБарелеф с изображението на Менкаухор, който се пази в Лувъра

Ръководителят на Висшия съвет по въпросите на античното наследство на Египет, Захи Хавас (Zahi Hawass) обяви, че е разрешена загадката, на кого принадлежи т. нар. “Обезглавена пирамида” в некропола Сакара (Saqqara), разположен на около 30 км. Южно от египетската столица Кайро. Според редица доказателства, представени от главния археолог на Египет, гробницата принадлежи на малкоизвестния фараон от V династия на Старото царство, Менкаухор (Menkauhor), управлявал през XXІV в. пр. н. е. (2422-2414 г. пр. н. е.), съобщава Reuters.

Силно ерозиралата пирамида била открита още през 1842 г. от германския археолог Карл Лепсиус и фигурира под номер 29 в неговия каталог на египетските пирамиди.

По-рано се смятало, че 29-тата пирамида на Лепсиус е гробница на фараона от X династия Мерикар (Merykare), управлявал 400 години по-късно, или на някой от владетелите от XII династия от Средното царство, управлявали Египет в периода 1991-1786 г. пр. н. е.

Екипът на Хавас, който изкопал и изследвал долните нива на пирамидата много по-детайлно от всички досегашни експедиции, е убеден, че е открил гробницата на Менкаухор, тъй като според летописите той е вдигнал пирамида някъде в района, а е последният фараон от V династия, чиято гробница не била идентифицирана. Археолозите запознали разкопките преди 18 месеца, като през това време изринали 8 метра пясък, за да се доберат до сравнително добре дзапазените долни нива. Върхът на пирамидата изчезнал преди столетия, като вероятно бил използван като строителен материал за къщите на селяните в наносната долина на р. Нил, разположена на около 100 м. от пирамидата.

Въпреки че не открил конкретен надпис с името на Менкаухор, Хавас открил множество косвени архитектурни доказателства, че гробницата е построена именно през епохата на V-тата династия, погребенията на всички останали фараони от която вече са открити.  На входа на погребалната камера били открити големи блокове от червен гранит, които са характерни за пирамидите от този период. Освен това капакът на саркофага бил направен от сиви шисти – материал, който бил използван само по времето на Старото царство и никога не се среща при саркофазите от Средното царство.

Друго доказателства за това, че пирамидата е на Менкаухор, е вътрешният й архитурен план, в който липсват сложните лабиринтоподобни коридори, водещи до погребалните камери в пирамидите от Средното царство. Според Хавас, по лесният достъп до камерата  и останалите детайли от вътрешната струтура на постройката са характерни именно за V династия от Старото царство.

При разкопките на “Обезглавената пирамида” били открити и части от ритуален път от Елинистическия период, край който са открите каменни надписи от времето на фараона Птолемей V (205-180 г. пр. н. е.). Пътят бил използван за свещените процесии на жреците на бог Апис (древноегипетски бог, символ на плодородието, изобразяван като бик със слънчев диск, б. ред. През някои периоди е смятан за въплъщение на душата на Озирис, като част от идеята за “обновлението на живота”). По него през Птолемейския период преминавали погребалните церемонии на свещените бикове, чийто мумифицирани останки били погребвани в големи подземни каменни саркофази под Серапеумите (храмовете на Апис, б. ред.).

https://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=15260
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:11:08 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #24 -: Април 27, 2011, 06:53:40 »
В Египет археолози са разкопали гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ


На западния бряг на Нил, в района на египетския град Луксор, археолозите са извлекли от земята гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ.

Както пише Daily Telegraph,  този фараон е управлявал страната в периода на нейния разцвет: от 1390-1352 година преди новата ера. Видимо е, че той още приживе е построил своя т.нар. заупокоен храм, източният вход на който и до ден днешен охраняват знаменитите колоси на Мемнон - две гигантски статуи на фараона. Археолозите предполагат, че две подобни грамадни статуи трябва да са охранявали и северния вход на храма на Аменхотеп. Те изглежда са били разрушени по време на мощното земетресение, станало през 27 година пр. н. е.

От Министерството на археология са информирали, че отломки от статуята са били намерени още през 70-те години на миналия век, но чак сега са започнали да ги разкопават. Статуята е с височина 13,65 метра и е направена от цветен кварцит и разделена на 7 части, ще бъде очистена от пясъка и започва нейната реставрация. В скоро време се планира да бъде откопана главата на статуята, а също и втората статуя. След реставрацията ще бъдат поставени на своето законно място - северния вход на храма на фараон Аменхотеп.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/07/blog-post_05.html


Археолози откриха гигантска статуя на Аменхотеп III

Статуята се намира в храма на фараона в Луксор


Египетски археолози откриха най-голямата известна статуя на дядото на Тутанкамон Аменхотеп III [1417-1379 г.пр.Хр.] и друга статуя на богинята с лъвска глава Сехмет, съобщи Ройтерс.

Двете статуи са в храма на фараона в Луксор. Статуята на Аменхотеп III е висока 13,65 м и е издялана от кварцит. От нея са намерени седем парчета, като главата липсва.

Тя е една от двете, издигали се пред северния вход на храма, който е разрушен от земетресение през 27 г.сл.Хр.
 По времето на Аменхотеп III са построени някои от най-големите египетски паметници.

Статуята на богинята Сехмет е с височина 1,85 м и е от гранит. Аменхотеп III издига много нейни паметници, когато се разболява към края на живота си.

Намерена е и част от статуя на древния египетски бог на мъдростта Тот, който обикновено е изобразяван с маймунска глава [по-скоро с глава на ибис].

http://inews.bg/Любопитно/Археолози-откриха-гигантска-статуя-на-Аменхотеп-Трети-_l.a_c.3992_i.67731.html
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:11:38 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #25 -: Май 18, 2011, 18:36:43 »
Тази информация е от 2010 г.

Преоткрита гробница от Новото Царство

Гробница от преди 3300 години на древноегипетския чиновник Птахмес
бе открита в Саккара

Археолози са открили в Саккара 3300-годишната гробница на Птахмес, военачалник и царски писар от XIX династия. Откриването на гробницата – датирано към втората половина на XIX династия (1203-1186 г.пр.Хр.) – бе обявено днес от Археологическия факултет на Каирския университет, с което се сложи край на 300-годишна археологическа загадка.

Гробницата на Птахмес е дълга 70 метра и съдържа многобройни камери. Д-р Захи Хавас коментира, че нейният план е подобен на този на гробницата на Птах Им Уийа, пазителят на царския печат, който е живял по време на управлението на фараона Ахенатен [1379-1362 г.пр.Хр.], открита през 2007 година от холандски археолози.

Тъй като Птахмес е бил назначен на няколко длъжности – включително кмет на Мемфис, царски писар и ръководител на храма на Птах – Д-р Ола Ел-Егези, който ръководи разкопките, заключи, че той трябва да е бил видна личност. Гробището на XIX династия, намиращо се на южната страна на рампата на пирамидата на цар Унас [2375-2345 г.пр.Хр.], е било запазено за погребения на най-видните държавни чиновници на древен Египет.

Разкопките разкриха няколко стели, между които недовършено изображение на починалия. То показва Птахмес и неговото семейство пред тиванската триада: Амон, Мут и Хонсу. Такава стела, Ел-Егези каза, ни показва, че по време на втората половина на XIX династия, култът към Амон е бил съживен.

Сред пясъка се разкриха няколко фрагмента от статуя на Птахмес и неговата жена. Боядисана глава изобразяваща жена – най-вероятно главната жена или една от неговите дъщери – бе открита, заедно с варовикова статуя, която е принадлежала на починалия. Археолозите откриха също така и глинени съдове, фигурки шабти и амулети.

Според археолога Д-р Хеба Мустафа, част от екипа по разкопките, колоните на гробницата са използвани отново при строителството на храмове по време на християнската епоха. Части от нейните стени са значително разрушени. Няколко парчета от стената бяха намерени сред отломките вътре в гробницата. Тези парчета бяха събрани с цел да се опишат и възстановят. Смята се, че повечето щети по стените са в следствие на отварянето на гробницата за първи път през XIX век.

Местоположението на гробницата на Птахмес е документирано за първи път през 1885 година и артефакти от гробището са занесени в Холандия, в САЩ, в Италия и в Египетския музей в Кайро. Нейното местоположение скоро бива забравено, и пясъците на египетската пустиня покриват гробницата отново.

Саркофага на Птахмес още не е намерен. Продължават разкопките по намирането на главната шахта на гробницата, която ще ни отведе до погребалната камера със саркофага и погребалния инвентар.

Саккара, намираща се на 40 километра на юг от Кайро, е едно от най-старите средища на гробници на Египет, известна като „Града на мъртвите”. Това е некропол дълъг 6 километра и е дом за множество мастаби, изсечени в скалите гробници и пирамиди, между които е и известната стъпаловидна пирамида на Джосер [2667-2648 г.пр.Хр.].

В началото на годината в Саккара, френски археолози откриха погребалната камера на царицата от VI династия Бехену – жена или на Пепи I [2332-2283 г.пр.Хр.] или на Пепи II [2269-2175 г.пр.Хр.] – а египетска мисия откри гробница от XXVI династия, която е най-голямата скална гробница открита в некропола. Няколко археологически екипа разкопават обширния обект, между които е и екипа на Д-р Добрев, в надежда да намерят пирамидата на Усеркаре [2333-2332 г.пр.Хр.].
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:12:51 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #26 -: Юни 09, 2011, 20:12:07 »
Тази информация е от 2010 г.

В Египет са намерени бронзови монети,
възрастта на които е 2250 годиниЕгипетските археолози са съобщили за откриването на древни бронзови монети, на които е изобразен цар Птоломей ІІІ. Съобщението е от Министерството на културата на Египет. Сред находките има и няколко огърлици, направени от специално обработени черупки на яйца от щраус.
Уникалната находка е открита в египетския оазис Ел-Фаюм, на северното крайбрежие на езерото Карун. Откритите монети са 383, а възрастта им надвишавa 2000 години. Монетите са от епохата на управление на Птоломей III Евергет (246-222 пр.н.е.). Направени са от  бронз и всяка от тях тежи по 32 грама. От едната им страна е изобразен бог Амон, а от другата – сокол. Има и надписи върху тях – „крал” и „Птоломей Трети”. Забележително е, че всички монети са намерени в много добро състояние. Освен колието от черупки на щраусови яйца, е намерено и колие от корали.
Този район в древността е считан за житница не само на Египет, но и на Древна Гърция и Рим, а реколтата се е събирала по два пъти в годината. Фараоните от ХІІ династия [1991-1786 г.пр.Хр.] даже пренесли столицата по-близо до този оазис, когато останалата територия на Египет била обхваната от силна суша. Според специалистите, по времето на тази династия езерото Карун било доста по-пълноводно и позволявало да се изгради цяла система за иригация.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2010/04/2250.html
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:13:20 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #27 -: Юни 21, 2011, 19:28:27 »
Откриха 17 нови пирамиди в Египет


17 неизвестни досега пирамиди, над 1000 гробници и 3000 селища откриха в Египет с помощта на революционна технология.
Постижението е на американската археоложка Сара Паркак от Университета на Алабама в Бирмингам, която търси пирамиди не с разкопки под земята, а със сателит на 700 км от повърхността. Репортери на Би Би Си са проследили пътя на археоложката през чудесата на Египет и ще разкажат историята във филм, който ще бъде излъчен на 30 май.

Някои от новите находки, включително две пирамиди, се намират в областта Сакара, където преди дни бяха открити за туристи шест реставрирани гробници. Там има и още 11 известни пирамиди. След направеното откритие д-р Паркак е убедена, че това е един от най-ценните археологически обекти в Египет.
Екипът на Паркак анализирал снимки от спътници на НАСА, които са оборудвани с мощни инфрачервени камери и могат да заснемат обекти под земята с диаметър по-малък от 1 метър. Камерите различават обектите по тяхната плътност и така създават детайлни изображения на средата под земната повърхност.Древните египтяни са строили къщите си от кирпич, който е много по-плътен от околната почва. Заради това на снимките ясно се виждали хилядите къщи, гробници, храмове и 17-те изгубени пирамиди.

Египетските власти първоначално били скептични към разкритиятаЗатова археоложката решила да направи тестови разкопки, за да провери дали наистина на предполагаемите места има обекти. Теориите й се оказали верни.
"Най-вълнуващият момент бяха разкопките в Танис. Изкопаха къща на 3000 години, която се виждаше на сателитните снимки, и структурата съвпадаше почти идеално. Това беше истинско доказателство, че технологията работи", обяснява Паркак.  "Това ни позволява да сме по-фокусирани в работата, която вършим. Когато сме изправени пред голяма площ, не знаем откъде да започнем. Важно е да знаем къде копаем. Това ни дава много по-голяма перспектива за археологическите обекти. Трябва да мислим по-мащабно и сателитите ни позволяват да го правим", твърди археоложката. "Индиана Джоунс е остаряла работа продължихме напред, съжалявам, Харисън Форд", шегува се Паркак.

Това обаче е само началото на дълги и продължителни изследвания, обяснява археоложката. "Това са само обектите, близо до повърхността. Има още много хиляди обекти, затрупани с наноси от Нил", разказва тя.
А сателитната технология, дала възможност да бъдат направени откритията, ще продължи да бъде използвана активно. Паркак се надява, че използването й ще привлече повече млади хора в науката. Египетските власти пък смятат да я използват, за да защитят историческото си наследство от вандали и крадци. Снимки от инфрачервени камери ще могат да показват дали определена гробница е била ограбена и кога. Така властите ще могат своевременно да информират Интерпол да следи за откраднати антики, които може да бъдат предложени за продан."Това е първият сериозен успех за космическата археология. Смята се, че той ще доведе до съвършено нова епоха в откриване на неизвестни досега ценни исторически обекти."

https://petel.bg/Ucheni-otkriha-na-satelitni-snimki-17-novi-egipetski-piramidi-i-hilyadi-grobnitsi__64208
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:15:14 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #28 -: Юли 24, 2011, 17:07:30 »
Открития от храма "Карнак"

Тази седмица, по време на рутинни проучвателни работи, френско-египетска археологическа експедиция, работеща при храма "Карнак" в Луксор, разкри два значителни паметника. Първият е стена, някога ограждала храм от Новото царство на Птах, а вторият е порта, отнесена към времето на фараона от XXV династия - Шабaка (712-698 г. пр.Хр.)
 Кристоф Тиерс, директор на френската група, каза, че мисията е разкрила още известно количество декорирани блокове от храма на Птах. По време на реставрационните работи археолозите открили, че блоковете произхождат от времето на Тутмос III (1479-1425 г. пр.Хр.), което означава, че конструирането на храма е започнало под египетско управление, а не както досега се смяташе - от династията на Птолемеите.   

Открита е и кирпичена стена, която е отнесена към периода на Птолемеите (332-30 г.пр.Хр.).

Доминик Вебал, професор по археология в Сорбоната, разказа, че френски реставратори работят по реконструкцията на храма, за да може да бъде отворен за посетители през следващата година.

Тя още заяви, че портата на цар Шабaка е изящно изработена и някога е затваряла залата със скъпоценности (jewellery hall) на царя. Декорацията по тази порта е със забележителни египетски мотиви и е много добре запазена.

Сред сцените по нея една изобразява Царя, поднасящ знака на Маат на бога Амон-Ра.

Мансур Борейх, главният отговорник за паметниците на Луксор, отбеляза, че храмът "Карнак" все още не е напълно проучен и все още крие много от своите тайни.
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:16:18 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7124
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #29 -: Януари 17, 2012, 11:58:52 »
Нова гробница открита в Долината на царете

Гробницата на певицата на Амон-Ра - Нехмес Бастет
е била открита в Долината на царетеДълбока погребална шахта е била открита по време на рутинно почистване, предприето от Швейцарска археологическа мисия, по пътя водещ до гробницата на Тутмос III (1504-1450 г.пр.Хр.), в Долината на царете. Шахтата води до погребална камера пълна със скъпоценна колекция от древноегипетски артефакти.

Мохамед Ибрахим - министър на старините добави, че по-навътре в гробницата, археолозите се натъкнали на дървен саркофаг, боядисан в черно и декориран с йероглифни текстове, както и дървена стела с имената и различните титли на починалата.

Ранните проучвания на швейцарския екип, разкриват че гробницата датира от XXII династия (945-712 г. пр.Хр) и е принадлежала на дъщерята на жрец на Амон в храма Карнак и певица на бога Амон-Ра.

В моента се провеждат допълнителни археологически проучвания.


Археолози откриха гроб на древноегипетска певица

Археолози откриха гроб на древноегипетска певица в „Долината на царете" в Египет. Гробът е бил открит от швейцарски археолози... по случайност.

Жената на име Нехмес Бастет е била певица в храм по време на египетската XXII династия (945-712 г.пр.Хр.). Според учените ковчегът, който се намира в гроба, е доста запазен и най-вероятно ще открият мумия с погребална маска, когато го отворят. Освен това те смятат, че гробът не е направен за певица, но е бил използван отново около 400 години след първото погребение там.

Жената в ковчега, която е живяла преди около 3000 години, е била дъщеря на върховния жрец на Амон.

Досега в „Долината на царете" са били открити няколко гроба на египетски царски семейства. Според археолозите находката показва, че там са били погребвани и хора от нецарски произход и жреци на XXII династия.

https://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=838836
« Последна редакция: Август 03, 2018, 12:17:05 от Hatshepsut »

 

Археологически находки в Русенска област

Започната от Hatshepsut

Отговора: 15
Прегледи: 6308
Последна публикация Март 12, 2019, 20:00:03
от Hatshepsut
Археологически находки в Пловдивска област

Започната от Гълъбов

Отговора: 67
Прегледи: 31370
Последна публикация Юли 18, 2019, 09:26:51
от Hatshepsut
Археологически находки от Турция и Близкия Изток

Започната от Hatshepsut

Отговора: 22
Прегледи: 9983
Последна публикация Юли 03, 2019, 09:31:47
от Hatshepsut
Археологически находки в Търновград

Започната от Болгардингезе

Отговора: 40
Прегледи: 28102
Последна публикация Юли 09, 2019, 21:57:36
от Hatshepsut
Археологически находки в Хасковска област

Започната от Nordwave

Отговора: 39
Прегледи: 21299
Последна публикация Декември 29, 2018, 21:58:12
от Hatshepsut
Powered by EzPortal