Автор Тема: Археологически находки от Древен Египет  (Прочетена 39325 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #30 -: Март 10, 2012, 16:24:38 »
Открит е нов... фараон

Царско име, принадлежащо към XVII династия
е открито в Карнакския храмКартушът с името на новия фараон като господар на Горен и Долен Египет
("несу-бити")

По време на посещението си в храмовия комплекс в Карнак д-р Мохамед Ибрахим (министър на антиките на Египет) обяви откритието на неизвестен досега фараон от XVII династия. Откритието ще помогне за разкриването на хронологическата подредба на царете от тази династия.

Археологическа мисия на Френско-египетския център за изучаване на храмовете на Карнак (Centre franco-égyptien d'étude des temples de Karnak, CFEETK) към Френския институт за археология на Ориента (Institut Français d'Archéologie Orientale, IFAO) оглавявана от Кристоф Тиер от октомври 2008 г. изучава храма на Птах, долепен до северната страна на големия храм на Амун-Ре (Амон-Ра). Този храм е построен от Тутмос III (1479-1424 г. пр. н.е.) и впоследствие реставриран, разширен и украсен при римския император Тиберий (14-37 г.), като и в двата случая са използвани материали и цели архитектурни елементи от по-стари постройки. В това число са и масивни тухлени стени, датирани по намерените керамични фрагменти в края на XVII (ок. 1580-1550 г. пр. н.е. или 1634-1543 г. пр. н.е.) - началото на XVIII династия (1550/1543-1298/1292 г. пр. н.е.).

През февруари тази година екипът се натъква на варовикова врата, която датира от времето на  XVII  династия. На вратата е бил изографисан царски картуш, носещ непризнато досега в древноегипетската история име -  Sen Nakht N’ Rе. Този фараон е бил познат до момента само от три надгробни надписа от XVIII и XIX (1298-1187 г. пр. н.е.) династии - около два века след царуването му и затова е бил напълно игнориран от египтолозите.

Министърът потвърди, че това е първото автентично археологическо свидетелство за дейността на този фараон. На вратата присъстват и трите имена на фараона: като Хор, като господар на Горен и Долен Египет и като син на Ре. Текстът на нея споменава, че  царят е построил храм за божеството Амун в Карнак с варовик, който е добил от Toрa (днес Хелуан), в близост до Кайро. По настояване на министъра работата в района ще продължи, за да се проучат евентуално други следи върху архитектурни паметници, оставени от този цар.

Откритието ще добави ново име към познатите от XVII династия, която е била свидетел на хиксоската окупация и предшественик на фараоните от XVIII: обединители на Египет и основатели на Новото царство (ок. 1550-1069 г. пр. н.е.).

http://bgegypt.net/index.php?option=com_content&view=article&id=275%3Aotkrit-e-nov-faraon&Itemid=18

XVII династия управлява паралелно с XV и XVI хиксоски династии по време на Втория преходен период в историята на Древен Египет (между Средното и Новото Царство), около 1650-1567 г.пр.Хр.
Столицата на фараоните от тази династия е бил град Тива.
« Последна редакция: Май 21, 2012, 11:37:24 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #31 -: Март 13, 2012, 07:10:19 »
Български египтолози откриха гробница на велик жрец
на Рамзес IIХрамът на Рамзес II в Абу Симбел

Наши археолози са открили само преди дни гробница в Луксор. В нея е бил положен велик жрец от времето на Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.).
Това се похвали пред ТВ 7 образователният министър Сергей Игнатов. Той е известен като един от най-добрите познавачи на древната египетска история.

 Министърът заяви, че реално за първи път български учени работят на терен в Египет. Щастието им се е усмихнало да попаднат на неизвестна досега гробница и да я отворят. Българският археологически екип в Египет се ръководи от доц. Теодор Леков и Емил Бузов, а в екипа участва и египтянин, който е завършил египтология в НБУ.


доц. Теодор Леков
Снимка: http://dreven-iztok.ucoz.com/

 "Преди две години получихме разрешение от правителството на Египет да правим реални разкопки, като всички документи даже са издадени на мое име. Експедицията е на НБУ, но реално тя е българска и е признание за страната ни. Не можем да се сравняваме с английските египтолози, но в областта на разчитането и интерпретирането на древните текстове – мисля, че сме добри", Сергей Игнатов.

 Той съобщи, че през септември тази година в София ще се проведе Световният конгрес по египтология.

http://www.blitz.bg/news/article/133124Български египтолози са открили мумия в египетската гробница на велик жрец, която проучват от няколко седмици в Луксор, съобщи във Велико Търново министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който е виден египтолог.

Българската мисия работи в гробницата на жреца Пи Ай от времето на Рамзес ІІ. В разкопките в Луксор, на западния бряг на Нил, участват и студенти на Игнатов.

Откритата мумия не е на жреца, а е датирана от по-късна епоха, уточни министърът. Той съобщи още, че през септември у нас ще се проведе Световният конгрес на младите египтолози. Мащабният форум ще се състои на 22 септември в София. Датата е избрана не само заради националния празник, но и защото това е рожденият ден на египтологията, коментира проф. Игнатов.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=869840&audio_id=104654
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:53:46 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #32 -: Май 30, 2012, 06:42:16 »
Новооткритото погребение на номарх в Дейр ел-Барша


Медни ритуални предмети

През кампанията от лятото на 2012, археологическа мисия от университета Леувен в Дейр ел-Барша, ръководена от Harco Willems, откри важно погребение датиращо от началото на Средното Царство (около 2040 г. пр.Хр.). Въпреки че погребението е било обирано поне два пъти и е претърпяло значителни щети, голямо количество обекти са открити на тяхното оригинално място, по този начин давайки уникални знания по сценария на погребалния ритуал. Гробницата трябва да е принадлежала на номарх (областен управник) или личност с много близка родствена връзка. В течение на повече от век време за първи път е открито сравнително запазено погребение от този вид.

Откритието е било направено в гробницата на номархът Аханахт I, който е бил първия номарх на номът (област) Харе (XV горноегипетски ном) от Средното Царство. Тази гробница е добре позната, тъй като е била изследвана през 1891-1892 г. и е била обстойно изучена от американския археолог Geore Andrew Reisner през 1915 г. Работата на Рейснър е известна с откритието на почти непокътнато погребение на номарх в съседната гробница. Красивите останки на това вторично погребение са световно известни.

Изглежда гробницата е била обирана два пъти. Първото проникване, вероятно се е случило още през античността. По това време крадците са проявили интерес само към скъпоценните материали. Различни парчета от ковано злато показват, че ковчезите и вероятно други обекти са били покрити с този материал. След тази случка изглежда гробницата е била оставена отворена. Голямо количество дъждовна вода смесена с прах от шахтата явно е попадало в камерата. Веднъж изсушена, сместта оставя плътен слой утайка, която е била приета от втората група крадци за настилка на погребалната камера. Тези крадци предизвикали значителни щети по ковчезите и другите дървени обекти, които в следствие на влагата са изгнили и плесенясали.

Когато археолозите разчистили камерата от камъните се оказало, че голяма част от ритуалните предмети от алабастър, фаянс, мед и керамика все още стоят на оригиналното си място в образуваното от утайката легло. Откритията включват много алабастрови съдове, масички за дарове, устройства за отпускане на главата, фаянсови вази за възлияние и различни по вид медни вази, паници, модели на маси. Находките включват и някои уникални ритуални предмети досега единствено познати от древни изображения.

Местоположението на предметите позволява на археолозите да реконструират някои детайли от погребалния ритуал. Сега е възможно да се покаже, че ковчегът е поставен първи в погребалната камера, след което е изпълнен ритуал по прочистване и в последствие ритуал за поставяне на даровете (an offering ritual). Последният е добре познат от текстове и изображения, но за първи път може да бъде показано, че този ритуал се е извършвал под земята, в погребалната камера.

Останките от ковчезите са в толкова лошо състояние, че могат да бъдат проучени само след консервация през следващата година. На този етап, така или иначе, могат да бъдат направени две важни заключения. Първо, ковчезите са били изписани и орнаментирани, текстът показва, че погребението принадлежи на мъж, наречен Джехути-нахт (Джехути е египетското име на бог Тот). Това е важно, защото надписите от гробницата на Аханахт споменават името на неговия баща – Джехути-нахт. Този човек също има отделено място за дарове в гробницата, което предполага, че Аханахт е погребал баща си в своята собствена гробница. За Джехути-нахт се знае, че е бил последния номарх на номът Харе от Първия преходен период. Сега може да бъде заключено, че тази личност е погребана тук.

На второ място, неговия ковчег е бил изписан с корпус текстове наречен „Текстове на саркофазите“. Тази група от текстове конституира най-важната колекция от религиозни текстове на Средното Царство и формира връзката между „Текстове на пирамидите“, от Старото Царство и известната „Книга на мъртвите“ от Новото царство. Знайно е, че традицията от Средното Царсто с „Текстове на саркофазите“ започва от Дейр ел-Барша, с Аханахт, като първи собственик на ковчег с тези заклинания. Лошо запазения ковчег на Джехути-нахт добавя важна глава в историята на „Текстове на саркофазите“: а именно, че ковчегът на Аханахт е първия представител на такива ковчези от Средното царство.
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:54:23 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #33 -: Септември 06, 2012, 06:31:24 »
Тази информация е от 2008 г.

Намериха статуя на Рамзес II


Статуя на египетския фараон Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.) е била открита под 150 сантиметра пясък в делтата на Нил.

Египетските археолози са намерили гранитния монумент в Тел Баста, в близост до Кайро - древната столица на египетските фараони.

Намерената част от статуята представлява глава с височина 76 см. Носът на великия владетел е бил счупен, а брадата липсва.

Откритието е важно, тъй като може да покаже на изследователите, че са близо до руините на важен храм на Рамзес II в този район.

Археолозите продължават разкопките с надежда да открият останалата част от статуята му, предаде БНТ.

Рамзес II оглавява огромна империя по време на Новото египетско царство (XIX династия). Изградил е стотици храмове и е заповядал да бъдат създадени хиляди негови статуи.

Най-големите от тях са двайсетметровите колоси в Абу Симбел в южен Египет. Рамзес е погребан в Долината на царете в Луксор, а мумията му е поставена в музея в Кайро.

http://news.ibox.bg/material/id_484183323
« Последна редакция: Декември 12, 2013, 19:52:38 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #34 -: Ноември 04, 2012, 07:12:43 »
Чешки археолози откриха в Египет гробница на принцеса на 4500 години


Част от откритата гробница

Чешки археолози са открили южно от Кайро гробница на фараонска принцеса отпреди 4500 години, съобщи днес египетското министерство на паметниците на културата, цитирано от АП.

Служителят на министерството Мохамед ал Биали каза, че гробницата на принцеса Шерт Небти е заобиколена от гробовете на четирима висши сановници от Четвъртата династия и датира от около 2500-ата година преди Христа.

Находката е разположена в комплекса Абу Сир край прочутата стъпаловидна пирамида в Сакара.

По думите на Биали трябва да бъдат извършени още изкопни работи, преди да бъде показан публично новооткритият археологически паметник.


Вчера египетският държавен министър за паметниците на културата Мохамед Ибрахим Али Сайед съобщи, че в преддверието на гробницата на принцесата има четири колони от варовик и надписи с йероглифи.

Разкопките се ръководят от Чешкия институт по египтология и се финансират от Карловия университет в Прага.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5259251
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:55:28 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #35 -: Януари 05, 2013, 16:26:25 »
Откриха най-старата известна рисунка на фараон


Египтолози откриха най-старото известно изображение на фараон върху пустинни скали в Южен Египет, съобщи "Дискавъри".

Рисунките са на вертикалните скали на Наг ел-Хамдулаб, което е на 6 км северно от язовира Асуан. Те показват фараон в лодка, който най-вероятно е тръгнал на обиколка за събиране на данъци.

Специалистите не знаят кой е изобразеният фараон и могат само да правят предположения, сподели Мария Кармела Гато от университета "Йейл".

Стилът показва, че рисунките са направени преди повече от 5000 години, когато е властвал Нармер (3100-3050 г.пр.Хр.), първият фараон, който обединил Горен и Долен Египет. Много специалисти го смятат за основателя на страната.

Рисунките са известни от края на XIX век. Повече от век обаче значението им е недооценено.

През 60-те години на миналия век египетският археолог Лабиб Хабачите снима скиците, направени от откривателя им Арчибалд Смейс, но не ги публикува.

Когато една от снимките се появява през 2008 г., Гато и колегите й изследват района и откриват цяла скална "галерия".

Те изучават седем рисунки със сцени на лов, военни действия и речен фестивал. На най-голямата от тях има пет лодки, а в едната от тях стои фараон с дълъг скиптър и бяла корона (хеджет) - символ на управляващия Южен (Горен) Египет.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5414591
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:56:05 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #36 -: Януари 18, 2013, 07:44:52 »
Италиански археолози откриха скъпоценни ръкописи


14 януари. Италианска археологическа мисия откри ценни находки от древноегипетски ръкописи, керамика и статуи при разкопки в Египет. Мисията, ръководена от преподаватели от университета в Сиена, разкри множество древни артефакти, като почти 100 папирусови свитъка, керамични фрагменти с изписан текст, както и статуи на фараони и важни жреци.

Откритието е направено на място известно с древното име Dionysias, което може да бъде датирано от трети век пр. р. Хр. и е било обитавано до VI век след р. Хр. Обектът е проучван под ръководството на университета Сиена от една година. Минали открития в района включват улици, квартали, жилища, маслобойни и параклиси. Те се намират в близост до храм посветен на божеството-крокодил Собек.


Изображение на бог Собек от храма в Dionysias

Храмът е един от най-добрите представители на своя вид. Вътре в него археолозите са разкрили множество тайни стаи и крипти под плочника, със сложни отваряния и тунели.

Източници:

- http://ansamed.ansa.it/ansamed/en/news/sections/culture/2013/01/14/
- http://www.touregypt.net/featurestories/qasrqarun.htm
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:56:55 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #37 -: Април 03, 2013, 15:41:44 »
Тази информация е от 2010 г.

В Египет е открит подземен лабиринт с мумии


Египетските археолози са разкрили „богати” и добре запазени саркофази. Някои останки принадлежат на хора, които са умрели още преди появата на пирамидите.

Голямо погребение, включващо почти 60 гробници, е открито в хода на разкопки в оазиса Фаюм, на 100 километра от Кайро.
В лабиринтите на подземния град са намерени 57 гробници . Те са много добре съхранени и съдържат разноцветно боядисани дървени саркофази.
Подземният град е много сревен и е просъществувал повече от 2 хиляди години.
Хората са погребвани приблизително от 2750 ходина пр. н. е , до 1200година, от времето на първата царска династия до осемнадесетата. Както съобщава Сахи Хавас, генерален секретар на египетския Върховен съвет по старините на Египет, късните погребения се отличават от ранните. Телата в тях са загърнати в ленено платно – в нещо като плащеници.
За разлика от тази, с която е бил загърнат Христос след хиляда и повече години, египетските са били изрисувани с изображения на богове, и са били написани и текстове от Книга на мъртвите. Тези текстове е трябвало да помогнат на починалите да „оживеят” в задгробния свят и да не се превърнат в страшни химери.

В лабиринта на подземните град са погребани преди повече от 2000 години
Някои мумии изглеждат като мили куклички.


https://zaneizvestnoto.blogspot.com/2010/05/blog-post_26.html
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:57:44 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #38 -: Април 13, 2013, 19:39:17 »
Открити са изписани папируси от времето на Хуфу


Снимка: http://www.thehistoryblog.com/archives/24683

Д-р Мохамед Ибрахим, египетският министър на древностите обяви откритието на едно от най-древните пристанища в историята, което е съществувало по времето на цар Хуфу (Хеопс), IV династия, около 2589-2566 г.пр.Хр.. Откритието е направено в района на Уади ел-Жарф на  брега на Червено море, точно на 180 км. южно от Суец, пътя Суец - Зафарана. Открити са и 40 йероглифни  папируси, които  регистрират  египетският всекидневен живот, повечето от тях датират от 27-ма година от царуването на цар Хуфу.

Пристанището е било открито от френско-египетски археологически екип, който работи в суецкия археологически район. Това пристанище е считано за едно от най-важните на Древен Египет, тъй като било използвано за транспортиране на мед и други минерали от Синай към Долината. Министърът също посочи, че археологическия екип е успял да открие и  група от каменни маркирани с въжета, които са използвани за  връзване на кораби в рамките на пристанището.
 Министърът обясни, че намерените папируси се считат за най-старите представители, намирани някога в Египет и обясни значимостта на тяхното откритие. Папирусите съдържат текстове, които отразяват информация от всекидневния живот,  включвайки месечни доклади регистриращи броя на пристанищните  работници и значими детайли от техния живот. Д-р М. Ибрахим прибави също така, че папирусите са били транспортирани до музея в Суец, веднага след тяхното откритие, за проучване и регистрация.

Директорът на мисията, Пиер Талет заяви, че е важно папирусите да бъдат внимателно внимателно проучени, защото те могат да редоставят ценни сведения за периода.

От друга страна, г-н Хюсеин Адел, ръководител на египетския сектор заяви, че екипа е успял да открие  останки от къщи на работници от това време. Според него откритието подчертава търговското значение на мястото без значение дали се пътува по суша или по вода. Открити са и тридесет пещери чиито входове били препречени от каменни блокове. В тях са се намират и изображения с името на цар Хуфу в картуш и с червено мастило. Накрая била намерена и  група от каменни сечива (за рязане на въжета), няколко дървени останки, както и такелаж.

http://www.bgegypt.net/

Откриха най-старото пристанище в света

Откриха най-старото пристанище в света. То се намира на брега на Червено море, съобщи „Гласът на Русия".

Археолози вярват, че е от преди 4500 години и е 1000 години по-старо от всички пристанища, открити в света.

Смята се, че най-старото пристанище е било оживен търговски център на времето си.

Освен пристанището, открити са и артефакти, които хвърлят светлина, че са от началото на античната история на Египет.

Смята се, че пристанището е било жизненоважна връзка за транспортиране на стоки от Синайския полуостров. Открити са стари папируси, които показват как е протичало ежедневието на египтяните по това време.

http://news.ibox.bg/news/id_1493560846
« Последна редакция: Юли 03, 2015, 14:47:44 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #39 -: Май 31, 2013, 17:16:44 »
Древните египтяни изработвали бижута от метеорити


Учени откриха, че мънисто от огърлица на 5300 години, намерено в египетска гробница, е направено от желязо от метеорит, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Бижуто е открито за пръв път през 1911 година в гробище, намиращо се на близо 70 километра от Кайро. Намерените мъниста са доказателство за използването на желязо в Египет хиляди години преди началото на египетската епоха на желязото.

Учените още тогава предполагали, че мънистата може да имат космически произход.

Предишните анализи на най-старото открито в Египет желязо - девет мъниста от гробница край Нил, не дават категорични резултати за произхода им.

Малко след като открили мънистата, изследователите установили, че металното бижу е богато на никел, което е характерно за железните метеорити. Но през 80-те години учените отхвърлили тази теория, тъй като смятали, че наличието на никел може да е резултат от топене на метала, предаде "Дискавъри нюз".

Даян Джонсън и колегите й от университета в Милтън Кейнс отново изследваха едно от тези мъниста и стигнаха до извода, че то е от метеорит.

Повърхността на мънистото съдържа малко никел, но

нивата във вътрешността са високи като в извънземна скала.

Решаващо за извода на учените е характерната кристална структура, известна като фигури на Видманщетен, която се образува само когато желязото и никелът се охлаждат много бавно, като в метеороид.

Желязо в Египет се е произвеждало от VI век пр. Хр. Там обаче са намирани много по-стари железни предмети, включително и в гробницата на Тутанкамон.

В повечето случаи те са принадлежали на много високопоставени хора.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5812771
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:58:47 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #40 -: Юли 10, 2013, 21:55:03 »
Откриха египетски сфинкс в Израел

На скулптурата е изписано името на фараона Микерин


Археолози от Еврейския университет в Йерусалим откриха фрагмент от древноегипетски сфинкс в Националния парк "Тел Асор" в северната част на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

На скулптурата е изписано името на фараона Микерин /Менкаура, IV династия/ (2528-2500 г.пр.Хр.), един от строителите на пирамидите в Гиза, който е живял в третото хилядолетие пр.Хр. Редом с името на кралската особа фигурира надписът: "Любимец на божественото провидение, което ще му подари вечен живот."

Ръководители на разкопките в "Тел Асор" са професор Амнон Бен-Тор и доктор Шарон Цукерман от Института по археология на Еврейския университет.

Според учените сфинксът е бил изваян в Хелиополис, на северозапад от Кайро. Там се намирал главният център за поклонения пред върховния бог на Слънцето (Ра).

Фрагментът на сфинкса е единственият, намерен в източната част на Средиземноморието. Находката е направена по време на разкопките на град Асор, разрушен през XIII век пр.Хр.

„Това е първият египетски монумент някога откриван на територията на Леванта”, разказва пред агенцията Амнон Бен-Тор, професор по археология в Университета в Ерусалим.

„Става въпрос също така и за първият сфинкс, наречен на името на този цар. Никога преди не е откриван негов сфинкс, дори и в Египет”, продължава експертът, който е ръководител на разкопките, провеждани в района на Тел Хазор в Галилея.

По мнението на експертите сфинксът е бил доставен в северната част на Израел през второто хилядолетие пр.Хр.

В този период тогавашният фараон на Египет вероятно е подарил на царя на град Асор ценния артефакт, допълва БТА.

Израелски археолози са открили в северната част на страната фрагмент от древната статуя на Сфинкса в Гиза и още не могат да установят как се е оказал извън Египет.

 Учени от Еврейския университет в Йерусалим са попаднали на предните лапи на полулъва - получовек, между които е гравирано послание на фараона Менкаур, управлявал преди повече от 4000 години и изградил една от най-известните пирамиди в Гиза.

 Откритието е направено по време на разкопки на древния ханаански град Асор, който се намира на север от езерото Кинерет, на стотици километри от Египет. "Сфинксът бе намирен на входа на градския дворец в културния пласт, който съответства на унищожаването на Асор през XIII в. пр.н.е. Археолозите се съмняват, че статуята може да е била пренесена в Асор по време на царуването на Менкаур, тъй като няма доказателства за връзки между Египет и Израел през третото хилядолетие преди Христа", се посочва в съобщение на университета. Най-вероятно, според изследователите, мраморната статуя е била пренесена на територията на съвременен Израел през второто хилядолетие от хиксосите - номадските племена от Азия. "По това време много артефакти са ограбени от египетските гробници, и може би това е времето, когато сфинксът е преместен в Асор", каза ръководителят на екипа от археолози проф. Амнон Бен Тор. "Сфинксът може да се е оказал в Асор и няколко века по-късно, когато земята на съвременен Израел е завладяна от египтяните. "Възможно е управникът на Египет да е изпратил Сфинкса като подарък за царя на Хацор", допълва той.

Източници:

- http://inews.bg/Култура/
- http://btvnews.bg/
- http://news.bgnes.com/view/1098133?utm_source=flip.bg
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:59:23 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #41 -: Септември 04, 2013, 19:52:36 »
Археолози посочиха нова дата за Древен Египет


Лондон. Екип от Великобритания установи, че трансформацията от територия на коренно различни земеделски производители, в държава, управлявана от един цар, е била по-бърза, отколкото се смяташе досега.

Използвайки радиовъглеродното датиране и компютърни модели, учените са установили, че първият владетел на цивилизацията - фараона Аха - е дошъл на власт през около 3100 преди новата ера .

Изследването е публикувано в издание на Royal Society A.

Водещият изследовател Майкъл Дий, от изследователска лаборатория за археология в университета в Оксфорд, заяви: "Формирането на Египет е уникално в древния свят. От самото начало, Египет се обосновава като територия, приличаща на нещо много подобно на държавите днес."

"Имахме пропуск в разбирането на това какво е накарало една група хора да се организира по този подобен начин", заявява Дий. "Египет е държава, която се появява бързо и има огромна социална промяна през това време".

Учените са използвали радиовъглеродно датиране на намерена коса, кости и растения, за да установят кога е била установена държавата Египет.

Новият анализ показва, че процесът за образуване на държавата е започнал по-късно от колкото се мислеше досега, между 3700 или 3600 преди новата ера.

Екипът е открил , че само няколко стотин години по-късно, около 3100 п.н.е, обществото е преобразувано в една обединена държава, управлявана от един владетел.

"Това е интересно, особенно когато сравним ситуацията с други места. В Месопотамия, например, имаме земеделски стопанства в продължение на няколко хиляди години, преди да има нещо като държава. "

Според археолозите първият цар на Египет, Аха, е дошъл на власт след като друг виден лидер, Нармер, е успял да обедини долината на Нил.

Екипът датира и управлението на следващите седем фараони - Джер, Джет, царица Мернеит, Ден, Анеджиб, Семерхет и Каа, които заедно с Аха образуват първата египетска династия.

Моделът показва, че Джер е управлявал повече от 50 години. Този период е много дълъг и е възможно да е имало фараони, които не са ни известни.

- http://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/arheolozi_posochiha_nova_data_za_dreven_egipet-203235.html
- http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/utochniha-koga-e-vyzniknal-dreven-egipet-5993064
« Последна редакция: Август 04, 2018, 12:59:58 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #42 -: Октомври 09, 2013, 06:50:35 »
Археолози откриха статуя на Рамзес II

Статуята е висока 195 сантиметра и широка 160 сантиметра. Фигурата е намерена случайно в храма на богинята Бастет


От ляво на дясно: бог Птах, Рамзес II, богинята Хатхор
Снимка: http://www.freerepublic.com/focus/chat/3075459/posts?page=2

Група немски и египетски археолози откриха в град Тел Баста в делтата на Нил статуя в естествена големина, изобразяваща фараона от ХIХ династия Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.). Фигурата е изработена от червен гранит, съобщава Ahram Online.

Статуята е висока 195 сантиметра и широка 160 сантиметра. Фигурата е намерена случайно в храма на богинята Баст. Според министъра на антиките Мохамед Ибрахим, Рамзес II е изобразен между богинята Хатхор и бог Птах. На гърба на фигурата на фараона има йероглифи и орнаменти във вид на свитък.

При археологическите разкопки е открита още една фигура с височина от 35 см от периода на Новото царство, но досега тя не е идентифицирана.

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=33486
« Последна редакция: Октомври 09, 2013, 06:52:18 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #43 -: Октомври 13, 2013, 06:09:46 »
Един полезен сайт - Osirisnet.net


Стенопис от гробницата на Аменхотеп III, снимка Озириснет

https://www.osirisnet.net/

  Измежду стотиците портали в интернет пространството, посветени на Древен Египет, понякога за непрофесионално занимаващият се човек е трудно да отсее тези, съдържащи автентична и действително полезна информация от онези, създадени и поддържани от самозвани учени-фантасти, които насаждат погрешни и често трайно установяващи се изкривени впечатления и послания за цивилизацията на древните египтяни. Случаят с Оsirisnet.net обаче се оказва различен. Независимо дали сте активно занимаващ се в сферата на египтологията или просто любител, ще останете приятно изненадани от богатата и добре подредена база данни, която страницата предлага. Стотиците автентични снимки, описания на сцени и ключови точки от различни древноегипетски гробници и паметници са сортирани по периоди и локации. Те са жизненоважни за осъществяването не само на успешна презентация пред аудитория, но и за по-доброто визуализиране и разбиране на съответните въпроси.

  Също така в процес на изграждане са и 3D виртуални „разходки“, под формата на забавна компютърна игра от първо лице, из гробници на царе и благородници. Към момента са на разположение няколко гробници от Тиванския некропол. За разглеждането им е нужен специален софтуер (CORTONA 3D), към който има директна препратка и чиято инсталация е подробно описана на страницата. Сайтът се отличава също така с лесен за употреба интерфейс, двуезично меню – английско и френско и най-вече никакви реклами и маркетингови pop-up препратки, които да разсейват посетителя. Крайната цел на Оsirisnet е в завършен вид да представлява един своеобразен, достъпен както за любители, така и за професионалисти архив от снимки на всички известни древноегипетски гробници.

  Началото на тази смела и благородна идея поставя френския лекар Тиери Бендери, чието дългогодишно влечение към Древен Египет го кара да вложи голяма част от времето и енергията си в изграждането на Оsirisnet.net. Поради постоянната си ангажираност с медицински дела д-р Бендери така и не успява да придобие диплома за египтологическо образование, но сериозното му и трезво отношение към Древен Египет му помага да участва в различни научни проекти, свързани с изследването на тази цивилизация и допринася за неговото израстване от любител до авторитет, чиито труд е цитиран от студенти по египтология от цял свят. По настоящем той е член на IAE (International Association of Egyptologists).

  Основите на проекта са поставени през 2001 година, като първоначално информацията в сайта е била достъпна единствено на френски език. По-късно (2004 година) към него се присъединява Джон Хърст, англииски учен в областта на химията и компютърните технологии, чийто принос към сайта е огромен. Той не само прави и поддържа английски превод на цялото съдържание на сайта, но е и автор на гореспоменатите 3D виртуални турове. Снимките, предоставяни му от приятелски архиви и различни сайтове са единственият му прозорец към Египет, който той никога не успял да посети, а и както самият той казва, не ще и успее поради здравословни проблеми. Наистина достоен за възхищение дух.

  Основните категории, които са разгледани в сайта са:

♦ Царски гробници
♦ Гробници на благородници от Луксор
♦ Гробници на строителите на царските гробници от Дейр ел-Медина
♦ Гробници от периода Амарна
♦ Гробници от Средното царство в Асуан
♦ Гробници в Ел Каб
♦ Гробници в Ел Бершех
♦ Гробници в Ел-Куру, Судан
♦ Мастаби от Старото Царство от Сакара и Гиза
♦ Различни паметници и монументи

  За развитието си Оsirisnet.net разчита предимно на частни снимкови архиви на любители, но също така съществен принос имат и професионалисти от цял свят измежду които Полската египтологическа мисия в Сакара. Osirisnet.net е един много добър сайт за всеки, който иска да получи визуална представа за някоя гробница, да допълни презентацията си с подходящ снимков материал или просто да се „разходи“ виртуално из далечните и често трудно достъпни гробници на Древен Египет.
« Последна редакция: Август 04, 2018, 13:02:36 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #44 -: Ноември 18, 2013, 14:33:27 »
Откриха нови статуи на фараони в Египет


Кайро. Пет глави на царски статуи от времето на фараоните в Египет са били открити от френски и египетски археолози южно от Луксор. Това съобщи египетското министерство по въпросите на античността.

Откритите глави на статуи са с корони от Горен и Долен Египет, уточни министърът Мохамед Ибрахим. Всяка глава заедно с короната е с размери 50 см.

Предполага се, че статуите са от епохата на Средното царство, основано преди 4000 г. Предстои експерти да установят дали би могло главите да са на открити преди години обезглавени статуи.

https://light.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/otkriha_novi_statui_na_faraoni_v_egipet-214277.html?utm_source=flip.bg
« Последна редакция: Август 04, 2018, 13:03:15 от Hatshepsut »

 

Website

Към сайта

Facebook

FB Page FB Group