Първо - добре дошъл от нечии анархистки форум, където чета, чувам и разбирам, че само такива неща се коментират. Не си първия, не си последния.
Второ - нека отговоря:
Надявам се да не постъпите комунистически и да ми изтриете темата, подобно на другите подобни форуми. Аз не целя да се заяждам, а да разбера какво точно е това, за което се борите...
Не, няма да ти изтрием темата /поне аз, надявам се, че никой друг от екипа не би го направил/, защото с право може да попиташ "за какво се борим".
Логично е да се търси основата на всяко нещо и чак след това човек да формира своите убеждения.
Основата на онова, което търсиш няма да намериш тук, а ще намериш като отидеш у своето село /ако имаш такова/, като питаш баба си, дядо си /ако са живи, както и пра-баба си и пра-дядо си /ако и те са живи/ какви хара са, що са, с какво са се занимавали, какви неща са правили, колко са се трудили, за да построят къщата си, от къде са дошли, какви са техните деди, за да разбереш своите деди. Така ще намериш основата. Тук никой не може да ти я даде.
А основата е, че човек има преди всичко право свобода на мисълта.
Естествено. Едва ли тук някой ще ти каже обратното. А ако има такива - малцина са.
Чак след него се нареждат всякакви националистически или религиозни идеали.
Да. Човек има правото на свободна мисъл, на собствено мнение и да бъде такъв, какъвто пожелае. Един избира да бъде изнасилвач, той има свобода на избора и на мисълта си. Друг избира да бъде чуждопоклонник и отива в САЩ, развива тяхната икономика и забравя за своята Родина България. Е, той е свободен, има свобода... Обаче според законите първия е подсъдим, а втория не. Защо? Хайде ти ми отговори? Можеш ли? Защо предателството спрямо всичко направено от майка ти, баща ти, баба ти и дядо ти /от двете страни/, че и много повече хора зад теб от рода ти не е престъпление, а изнасилването е? /тук държа да отбележа, че НЕ оправдавам изнасилването, нито кражбата, нито кое да е друго престъпление/
Аз съм преди всичко човек и след това българин или какъвто там ме нарекат.
Всички сме първо хора /човеци, ако ще го наречи/, а след това сме българи, германци, руснаци, японци и т.н. Което НЕ означава, че трябва второто място - българщината - да бъде забравяна само, защото първо сме хора.
Национализмът е скрит вид РОБСТВО, защото ако човек случайно направи греха да изкаже искрено негативен коментар срещу дадена национална ценност, той бива демонизиран, наричан „национален предател” и дори заплашван.
Изречението ти няма никакъв смисъл. Всъщност предполагам си искал да напишеш, че изкаже "положителна", а не "негативна" оценка. В такъв случай смисълът отново не се вижда и усеща... Не знам как да ти отговоря, безмислено изречение е. Скрит вид робство... :-D Явно не сме наясно с някои неща, знам ли.
А България не е перфектна, както не е перфектна никоя друга държава.
Естествено, че не е перфектна. Който ги дума тия неща го прави с цел пропаганда, няма как да си кривим душата. България в момента като държава не е перфектна, напротив, тя е УЖАСНА. Абе, какви ги говорим - едва се търпи! Казвам ти го с чиста съвест. Но? Значи ли това, че заради шепа предатели, пед... али и прочее тиквеници, които разориха, разоряват и ще разоряват страната ни ние трябва да им я предостъпим, да им кажем "заповядайте, тя е ваша, правете каквото искате"? Значи ли, че като си намериш жена, създадеш семейство с нея - жена ти е перфектната? Чисти, готви, дава ти любов, гледа децата, води ги на градина, пере те, че и пари ти изкарва и т.н. Да не би някой твой приятел да е перфектен? И нима ти си готов едно приятелство, една любов, една майка - хора все неперфектни - да ги предадеш, да им обърнеш гръб и да им кажеш "си е... майката нещастници" и да идеш при по-добрите хора, при по-перфектната жена и да си оставиш собствената майка? Ако тук отговориш с "да" - лично се изнасяй от форума, защото както каза "първо сме хора", а един "човек" така НЕ би постъпил.
Национализмът е ограниченост
Не те знам кой си, що си, но така би ми казал някой партиен секретар от преди двадесет и пет години. А ти до колкото виждам в началото не си настроен особено добре към комунизма?
принудителна „обич” към народ
Къде пък видя принудителна обич към народа и родината си? Те ГЕРБ по-скоро ще те принуждават да обичаш Европа и Европейския съюз, не Родината си.
Ако пък имаш предвид, че идеологията изисква тази обич, то е нормално. Идеологията се гради изцяло на обичта и борбата за Родината си. Да бъдеш този, който ще защити, да бъдеш този, който ще остане, ще работи за мизерните пари, но ще го прави, за да бъде в Родината си, за да каже "НЕ, НЯМА ДА МЕ ИЗГОНИТЕ ОТ МОЯ ДОМ".
и земя, само защото си се родил на нея
Естествено. Няма нищо случайно на този свят. Всеки заслужил да се роди в държава и да бъде от народ извоювал си първите места сред света с интелект е длъжен да отстоява позицията си. Който не го осъзнава /пр. теб/, е жалка картинка, защото губи един голям смисъл в своя живот.
На сила хубост не става.
Естествено. Има хора, които си мислят, че става, да. Това не прави всички националисти такива обаче.
Най-лошото е насаждането на омраза към другите народи.
Поредната глупост, която чувам всеки път, когато говорим за национализма.
Патриотизмът и национализмът учат човека да обича Родината си, да я защитава, да я брани, да се грижи за рода си, да се грижи за народа си. И е нормално, когато някой в историята е искал да те погуби, както е и нормално в днешни времена, когато се опитат да те погубят, да се отбраняваш и да се оттърсваш от сганта.
Нима като си стоиш мирно у вас и влезе някой недоброжелателен гост си стоиш мирен?
Или гордостта „ние сме най-великите”, защото еди кой си, през еди коя си година, избил еди колко си хора.
Както казах - всякакви хора има. И както отново казах - не всички националисти са едни и същи. Не смятам България и Българите за най-великите, а за велики. И не го правя, защото през дадена година са "избили еди колко си хора", а защото през еди коя си година са ни нападнали с ПЕТТОРНО по-голяма армия, а ние сме се отбранили както подобава. За жалост разни тикви не го осъзнават... Не визирам теб.
Нормално е да харесвате родината си, щом от малки са ви го натяквали.
Мда, нормално е. Но не на всеки са го натяквали. Някои хора го осъзнават в последствие, когато просто им дойде времето. На някои пък такова време не идва, но... В историята на рода им е причината. :D
България, както и всяка друга държава, не е изолирана от останалият свят. Използваме идеи, технологии и ресурси дошли от най-различни краища на света.
Повече от естествено. За съжаление много от техниките в днешно време, които използваме, включително TFT мониторите, включително уокмени /е, вече сме на mp3 плейъри/ и т.н. са измислени и спомогнати за измислянето им от Българи излезли от България за дето същата оная шепа хора са започнали да разоряват държавата ни. Ама малка част от хората го знаят, нали? И все пак - да, ползваме какво ли не на чуждите народи, както и те ползват голяма част от наши проекти.
И да ти вмъкна един влиятелен факт, огромна част от големите интернет портали, които вярвам и ти ползваш /пък ако не поне си чувал/ имат екипи, чиито членове са не по-малко от един български програмист или дизайнер. Става въпрос за алгоритми и код, който лично ще ти завещая всичко мое, ако сам измислиш с тетрадка и химикал.
Историята е показала, че комунистическите държави, изолирани от останалите, не са постигнали кой знае какъв прогрес.
Тук всички сме комунисти... Жалим за Сталин всеки ден. :-D :-D :-D
Какво печели човек като стане националист?
Шестица от тотото. ^^ И така, съвсем между другото, е чист пред себе си.
Аз лично виждам хора, които се гордеят със зверства на първобитни племена
Първобитни племена живели във времена, които останалите народи не са си и представяли за живота тук от тези т.нар. "първобитни племена".
и с отдавна неактуални писатели живели преди векове.
Всъщност, доста актуални писатели, които до ден днешен се четат и харесват на разумните хора. И да вмъкна нещо, тези т.нар. от теб "неактуални" писатели са дали основата на Българската литература.
Призовавам вместо постоянно да лежите стари подвизи и на подигравки към по-слабо развитите народи, да се ориентирате към по-прогресивни проекти.
А ти от тук познаваш ли някого на живо? Знаеш ли кой с какво се занимава? Знаеш ли, че има хора, които си имат собствени фирми, хора, които работят за някого, но макар това спомагат за развитието на някои проекти, които след време може да влязат дори на теб в употреба? Знаеш ли, че има хора, които учат специалности, които са едни от най-желаните сред учениците и за такива специалности кандитстват хиляди, но успяват едва стотина?
Всеки случай не се събираме да пиянстваме всяка вечер... Ако това ти е представата за националисти, излез от този сплескан кръг създаден за отчайване на хората от националистите.
Моля, ако има коментари да са аргументирани, не емоционални...
Прочети ми мнението. ;)
Със здраве.