Автор Тема: Армията продава от танкове до гащи  (Прочетена 3724 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Respected user
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 2422
 • Карма: +383/-52
 • Пол: Мъж
автор: Максим Добрев, Евгени Генов

Войската започна тотална разпродажба на излишни оръжия и непотребни вещи. На тезгяха са извадени танкове, ракети, одеяла, манерки, чинии, канчета, потници и дори... долни гащи. Министерството на отбраната възнамерява да изкара от търговията до края на годината поне 20 млн. лева.

Освобождаването от ненужното имущество се налага заради редуцирането на въоръжените сили, които до 2014 г. трябва да се свият като шагренова кожа.

Според Бялата книга за отбраната, приета от парламента, тогава трябва да имаме 26 000 щика (сега са 34 000), а основните оръжия на армията трябва да са 80 танка, 280 БТР-а, 20 бойни самолета и т.н. В момента запасите в държавата за мирно и военно време са за близо 7 пъти по-многобройна войска.

Разпродажбата на армейските излишъци, без специалната техника, оръжията, боеприпасите и стоките с двойна употреба, върви само през Софийската стокова борса. Оръжията се реализират на пазара чрез специални търгове.

“От 15 юни започваме да търгуваме на борсата стоки от различни спецификации. Ще предложим например 27 товарни автомобила. Този месец ще извадим и сервитьорски колички, черпаци, термофонни казанчета, чинии, кантари, триони за месо, картофобелачки, буркани и т.н.”, съобщи за “Труд” Дичко Апостолов, управител на “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД.

На особен интерес се радвали фурнировани войнишки манерки, защото били уникални. По времето на Варшавския договор се правели само у нас. Асен Савчев, шеф на регионалния сектор на държавната фирма в Божурище, пък обяснява, че на засилен интерес се радват и армейските полеви кухни. Особено онези, които готвят на газ. Те са с 3 казана, всеки с вместимост по 50 л - общо 150 л. Може да се храни цяла рота от стотина бойци на полето.

“Много са здрави, практични и удобни.

Идеални са за варене на ракия.

Може би и затова ги изкупуват”, смята Савчев. Неговият сектор държи 238 складови помещения в 15 района, като основните са в Божурище, Доброславци, Суходол, Герман, с. Крушовица и 4-ти км в столицата.

На борсата се търгуват излишъците на армията от цялата страна. Преди да бъдат обявени за продан, комисия в МО им слага цени по категории в зависимост от състоянието. Машините, техниката и съоръженията са подредени в 5 категории според качеството, а останалите имущества - в три. Всичко се описва в т. нар. протокол ценник. Така нито една стока не може да бъде продадена под посочената в документа цена. От нея брокерите стартират наддаването на борсата.

Зоя Миркова, служителка от сектора в Божурище, обяснява, че стоманените каски се оценяват от 25 стотинки до 1,50 лв. Най-скъпото канче за чай е 70 ст., докато най-евтиното - 10 ст. Походната полева кухня от 150 л първа категория е 1300 лв., а най-лошата пета - 200 лв. Офицерските одеяла от 100% вълна са от 75 ст. до 5 лв. Армейското бельо, което се предлага на борсата, макар че е престояло в складовете, е чисто ново.

Потниците са с цена от 8 до 50 ст. според състоянието. Същата е разценката и за трикотажните фланелки. За белите гащи от американ и хасе с дълъг или къс крачол може да се наддава от 5 ст. за най-евтините и от 35 ст. за най-скъпите.

“През април нашият сектор реализира продажби за 145 000 лв. без ДДС, а миналия месец - за 10 780 лв., но през април продадохме доста автомобили”, пояснява Савчев. Според него те се харчат бързо, защото се изкупували за скрап, резервни части, а някои ги възстановявали и препродавали. Много се търсели джипките, които тръгвали за наддаване с цена около 1000 лв. За камионите ЗИЛ-131 офертите започват от 2200-2500 лв., като цената стига до 4000 лв. Началната цена за “Урал” е 3000 лв. Големият проблем за излишните военни имущества е, че се продават само на едро.

Евгени ГЕНОВ
Вземете си палатка от магистралата

Пъстър щанд със стари армейски вещи привлича вниманието на пътуващите от Ст. Загора за Димитровград. Сергията е преди колелото на магистрала “Тракия”.

На нея са сложени каски, противогази, камуфлажни мрежи и облекла, кепета, колани, мешки, сумки, обувки. Ако ви трябва як нож с надпис АК-47 и СССР, мястото е точно това. Цените са символични- от 15 до 25 лв. според големината на острието. Армейска палатка за двама пък струва 35 лв. Каските и противогазите втора употреба са по 15 лв. Повечето дори са надписани. На еднаот каските се мъдри името “ефрейтор Ръжданов”. Войнишкото кепе се харчи по 5 лв., а употребяваните сумки ги дават на цената на едно кафе - 2 лв. Най-много се търсят камуфлажните мрежи по 45 лв. и малките окопни лопатки по 15 лв. Продавачката се казва Хризантема и е дошла чак от Берковица, за да търгува край Ст. Загора.

Максим ДОБРЕВ
Войнишките манерки са уникални

Българските войнишки манерки, облечени в специален фурнир от дърво и смола са уникални, смятат експертите. Към борсата тръгват с цена според категорията от 2 до 13 лв. Навремето са майсторени на ръчна механична преса в малка работилничка на Генщаба, където сега е музеят “Земята и хората” в столицата. От тях са произведени около 50 000 от общо 1 млн. манерки. Първите образци са минали през жестоки изпитания. Пълнили ги с 800 мл вода, колкото е вместимостта им, и ги стреляли с автомат. Куршумите не са успели да ги пробият.
2 млн. каски

са произведени за нуждите на армията за последните петдесет години. Моделите от периода 1955-1960 г. са копирали дизайна на немските каски от Втората световна война. Стоманената ламарина за тях е внасяна директно от производителя “Райнметал”, Германия. Тези каски се търсят на пазара, защото имат колекционерска стойност. След това войнишките каски у нас са правени изцяло по руски образец.
Дичко Апостолов, шеф на "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД: 120 бронирани машини и 6 вертолета - на тезгяха

- Г-н Апостолов, защо на Софийската борса не може да се купи само манерка, а тя върви винаги в комплект с друга вещ?

- Не можем да изкараме на пазара само манерки. Имаме около 20 000, малка част от тях са неупотребявани. Манерките вървят примернос ризи, куртки, канчета, платнища и други вещи от екипировката на войника, към които няма голям интерес. Комбинираме ги, за да може всичко да продадем. Нашата задача е да освободим армията от излишните вещи. За 3 г. трябва да изтъргуваме имущества от 90 войскови района. Някои артикули се търсят особено от колекционери. Вероятно заради носталгия по военната служба. Войнишките куртки също не вървят, затова ги комбинираме с черпаци, сервитьорски колички и т.н.

- А търси ли се армейското бельо?

- Неособено. Купуват го определени фирми, които търгуват с този тип стоки. В армията има натрупано голямо количество. През годините запасите са попълвани според тогавашните схващания за водене на война. Въпреки че е престояло в складовете, бельото е ново, от чист памук. Материалите са качествени. Навремето е преминавало през т. нар. военна приемка и компромиси не са се правели.

- Защо на сайта на дружеството не обявявате цените на стоките, които предлагате на борсата?

- Не съобщаваме предварително цените, за да може фирмите, които проявяват интерес,да се свържат с брокера, който обслужва МО. Той започва търгуването от по-високи позиции, за да се постигнат приемливи цени, по-високи от тези в протоколите.

- Защо продавате само на едро? Не може ли гражданин да си купи единична бройка от нещо, което му харесва?

- Нямаме магазини. В бившата агенция “Държавна собственост на МО” имаше и там се предлагаха единични артикули, но тя вече е закрита. Е, и сега има вариант. Освен фирми на борсата може да отиде и физическо лице, обаче трябва да си намери брокер. Трябва да изчака, когато се прекрати предлагането на цялата спецификация и започне нейната разпродажба по отделни позиции.Тогава може да кандидатства за някоя позиция, но сделката не може да е под 1000 лв.

- Каква е съдбата на това, което не намери купувач?

- Преоценява се и пак се предлага - до дупка. Докато се продаде. При нас само около 20% от стоките са нови. Но със заповед на министъра ние приемаме от поделенията само излишни имущества, годни за търговска реализация.

- От кое перо печелите най-много?

- От автомобилната техника - като се започне от джиповете и се стигне до големите камиони. Особено се търсят товарните автомобили с лебедка за самоизтегляне. Търсят се за дърводобив, за селското стопанство, защото са изключително издръжливи и с висока проходимост. С тях няма закъсване. Има машини, стояли в поделения около 20 г. на открито. При нас не се задържат повече от година и половина. Брокерът ни ги продава с около 20% над първата стойност, на която се оценени.

- Какви оръжия успяхте да продадете за последно?

- Два транспортни самолета АН-26, шест танкови влекача, около 80 специални автомобила, 25 ракети от свалените от въоръжение зенитни комплекси “Двина” и “Волхов”. Тази техника не се предлага на борсата, а я разиграваме на оръжейни търгове, в които участват само фирми с лиценз за такава дейност.

- Колко взехте за самолетите?

- Нищо, защото още не е сключен договорът. Не мога да дам такава информация, преди това да се случи. Има и друго - според закона за задълженията и договорите цените са фирмена тайна и това трябва да се спазва.

- Има ли риск продадените ракети да попаднат в злонамерени ръце и да се използват за тероризъм?

- Въобще няма такава опасност, защото стават само за скрап. Те са продадени без бойна глава, взривно вещество, барутен заряд и без електрониката (ракетата тежи 960 кг, корпусът й е от алуминиево-магнезиева сплав - б. р.). В този вид са годни само за вторични суровини.

- Тази година какви още излишни оръжия ще изкара на пазара МО?

- Ще предложим за продажба шест бойни хеликоптера МИ-24, близо 100 танка Т-72, реактивни системи за залпов огън - около 80 бр., бойни бронирани машини - около 120 бр., няколко хиляди картечници, автомати, снаряди.

- Хеликоптерите в какво състояние са, след като са снети от въоръжение? От каква цена ще се наддава за тях?

- Според техническото състояние първоначалната им цена, от която ще тръгне наддаването, е следната: за два - от 372 000 лв., за още два - от 373 000 лв., за един - от 348 000 лв., и за шестия - от 409 000 лв. Крайният срок за подаване на офертите е 6 юли. На следващия ден ги отваряме

- И вертолетите ли са обезопасени като ракетите?

- От всички е демонтирана секретната апаратура.


www.trud.bg

боже божееееее,свърши се!!!!
« Последна редакция: Юни 14, 2011, 14:28:39 от lonely_rider »

Неактивен varnab

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 189
 • Карма: +61/-12
 • Пол: Мъж
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #1 -: Юни 14, 2011, 22:14:15 »
Според мен такава публична капитулация и предателство от страна на държавата няма никъде по света?  :@

Неактивен Щурмовак

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 317
 • Карма: +87/-16
 • Пол: Мъж
 • България над всичко и всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #2 -: Юни 14, 2011, 22:50:17 »
Ако ни се наложи да воюваме - то ще е с водни пистолети...
Национална Съпротива България - http://www.nsaprotiva.com/

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #3 -: Юни 14, 2011, 23:33:47 »
Ако ни се наложи да воюваме - то ще е с водни пистолети...
:-)Може,но поради високите цени на водата,"боеприпасите" ще бъдат в неголямо количество.
Някои българи намаляват от разходите си за " боеприпасите" (в стремежа си да пестят),перифразирайки съвета на бившия премиер Димитър Попов("За Бога,братя,не купувайте!") по друг начин:"За Бога,братя,не се къпете!"
...
Що се отнася до армията,нека продават!
И Аню Ангелов също да продадат!!!
« Последна редакция: Юни 14, 2011, 23:37:33 от Петкан »
Ad honores

Неактивен penko

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 698
 • Карма: +149/-39
 • Пол: Мъж
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #4 -: Юни 14, 2011, 23:49:33 »
Taка  е  всичко  се  ликвидира  ,  не  можахме  да  вкараме  в  парламента  мъже  националисти  а  вкарахме  пе-де-рази  дето  за  нищо  не  стават  . От  българите  нищо  не  става  ,  един  ден  със  голи   сопи  ще  ни  превземат  турците  няма  да  имаме  и  един  амортизиран  танк  да  забръмчим  със  него  че  да  уплашим  гаргите  дето  са  накацали  по  дърветата   .  Преди  20  години  руснаците  са  казали  на  българите  че  са  голи  охлюви    макар  че  тогава  бройката  на  машините  е  била  още  непокътната  а пък  сега  не знам  за какво  съществува  това  военно  министерство  .

Турция  е  толкова   въоръжена  че  свят  ще  ни  се  завие  ако  имаме  една  десета  от  това  .  

http://vbox7.com/play:ff8f12f6?r=google

Неактивен Иван Д.

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 184
 • Карма: +50/-14
 • Пол: Мъж
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #5 -: Юни 15, 2011, 11:49:06 »
Заради намаляването на числения състав на армията не е необходимо да съхраняваме излишна техника, обясни министърът на отбраната Аню Ангелов

Просто гениална логика!!!

Щом сме решили да намалим армията, ДАЙТЕ И ВОЕННОВРЕМЕННИТЕ ЗАПАСИ ДА БАСТИСАМЕ ПОКРАЙ НЕЯ, че утре ако случайно дойдат управляващи с мозък в главата, пак нищо да не може да си направи, защото няма да има нищо останало по складовете, даже самите складове няма да ги има - Аню продава и имотите с ударни темпове.

За мобилизационна готовност и за ВОЕННОВРЕМЕННИ запаси изобщо не ми се отваря дума  :@ :@ :@
Чуйте вие, журналисти!
Чуйте вие, западни търгаши!
Чуйте вие, жалки педер@сти!
България не се предава!!!
България не се продава!!!
БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е СЛАВА !!!

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #6 -: Юни 15, 2011, 11:56:39 »
Заради намаляването на числения състав на армията не е необходимо да съхраняваме излишна техника, обясни министърът на отбраната Аню Ангелов

Просто гениална логика!!!

Щом сме решили да намалим армията, ДАЙТЕ И ВОЕННОВРЕМЕННИТЕ ЗАПАСИ ДА БАСТИСАМЕ ПОКРАЙ НЕЯ, че утре ако случайно дойдат управляващи с мозък в главата, пак нищо да не може да си направи, защото няма да има нищо останало по складовете, даже самите складове няма да ги има - Аню продава и имотите с ударни темпове.

За мобилизационна готовност и за ВОЕННОВРЕМЕННИ запаси изобщо не ми се отваря дума  :@ :@ :@
Цитат
За мобилизационна готовност и за ВОЕННОВРЕМЕННИ запаси изобщо не ми се отваря дума 
Предателят А.Ангелов изобщо не мисли за това,а само как да си изкара министерския мандат.
Ad honores

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 3560
 • Карма: +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #7 -: Юни 15, 2011, 12:13:09 »

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Respected user
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 2422
 • Карма: +383/-52
 • Пол: Мъж
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #8 -: Юни 15, 2011, 14:41:37 »
Това е поредното антибългарско правителство, - (Преди 1 месец американците поискаха от нас да унищожим и 500 броя Стрела - последните ни останали ракети срещу самолети) което води унищожителна политика - същите про-американски марионетки като ония които бяха в Украйна - ако си спомняте оная женица с питка на главата,която в момента я съдят за антидържавна политика:

США собирается уничтожить украинские переносные зенитные ракетные комплексы
2006-04-14
На Украине продолжается ликвидация вооружения и военной техники. Сейчас начат этап ликвидации целого рода войск – ПВО Сухопутных войск. С молчаливого согласия Минобороны уничтожению подлежит самое что ни есть оборонительное оружие – средства противовоздушной обороны.
.........
Об этом сообщил 30 марта в Вашингтоне заместитель госсекретаря США по политическим и военным вопросам Джон Хиллен, выступивший на слушаниях в Конгрессе США. «В результате реализации украинского проекта, который начнется этой весной, будет уничтожена по меньшей мере одна тысяча ПЗРК».ето линк към темата за това как и кога се унищожи най-много от нашата армия:


http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=17532.0;prev_next=next


По данни на уикипедиа( полуофициални,според мен в някои родове войски числата са били много по-големи) сме имали към 2004:

Всичко това е унищожено!!!!!!

    около 1 600 танка, предимно Т-55, в по-малки количества Т-62 и Т-72.
    различни видове бронетранспортьори, общо над 2 000;
    ракетни комплекси Р-300 Елбрус с обсег 300 км, 50 на брой
(аз знам за 100). 48 заредени с бойни глави и готови за употреба; -
    ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 км, неизвестен брой;
    ракетни комплекси Р-400 с обсег 480 км, 8 на брой с общо 24 допълнителни ракети, заредени с бойни глави и готови за употреба;
  
ракета Скъд  - унищожена ,радиус 65 км.сс 23 - унищожена радиус - 300 км.


През 2004 година България се присъединява към НАТО и следва масивно съкращаване на персонал и техника. От близо 70 000 души армията е сведена до 51 000, и се предвижда да бъде намалена до 23 000 души.


това са най-общи цифри - в тях не влизат леко стрелково оръжие - десетки хиляди разновидности,стволова артилерия,самоходна и несамоходна , спомагателни машини - отново хиляди.


към 2010:

Военен персонал    21,000
Танкове    160 Т-72М1
Бойни машини на пехотата    114 БМП-23; 100 БМП-1П[14]
Бронетранспортьори    150 БТР-60ПБ-МД1, МТ-ЛБ, МТ-ЛБу
Леки бронирани машини    7 М1117 4x4, 12 БРДМ-2 4x4, 25 Сендкет 4x4
M1114 Хъмви 4x4    52
Бронирани джипове G-клас 4x4    900
Артилерия (над 100 мм; изкл. миномети)    192
ЗРК    208 или по-малко
Зенитна артилерия    300 или по-малко
ОТР-21    18


към 2015:

    160 танка;
    378 бронирани машини;
    192 артилерийски установки;това последното се разминава с думите на Аню с точност 2 пъти - но най-вероятно ще сране неговото.

За сравнение:

През 1989 г., армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. БВВС са получили общо над 220 МиГ-21 между 1960 и 1989, 40-45 Ми-24, и други модерни самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Доставките на бронетанково въоръжение също са били в огромни количества — над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и други.

Огромно количество ракети,леко оръжие,артилерия и прочие.

Най-вероятно идеята на великите умове и марионетки е да се закрие и военнопромишления комплекс тотално( по международните закони държава с по-малко от 20 000 армия няма право на ВПК) и да разчистим пътя за големите играчи и продавачи на техника.


За сравнение и финал  ще кажа само едно - имам много познати военни,бивши и настоящи и им вярвам  на 100% за това че през 1989 година сме имали залпова мощ на ракетната и стволовата артилерия (по руски образец  :-)) превъзхождаща турската!


п.п.А тово което стана за 20 години....просто не виждам смисъл от по нататъшен коментар - цифрите говорят сами.

П.П.П.На няколко пъти спорих с хора според които по-голямата част от това въоръжение е морално остаряло,непригодно и т.н, и т.н.(макар аз лично да не виждам как една ракета може морално да остарее) - На тях мога само да кажа - и старото е по-добре от нищо.

А в момента разполагаме с нищо и всеки може да си прави с нас каквото си поиска.
« Последна редакция: Юни 15, 2011, 14:46:31 от lonely_rider »

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re:Армията продава от танкове до гащи
« Отговор #9 -: Юни 16, 2011, 02:07:23 »
Това е поредното антибългарско правителство, - (Преди 1 месец американците поискаха от нас да унищожим и 500 броя Стрела - последните ни останали ракети срещу самолети) което води унищожителна политика - същите про-американски марионетки като ония които бяха в Украйна - ако си спомняте оная женица с питка на главата,която в момента я съдят за антидържавна политика:

США собирается уничтожить украинские переносные зенитные ракетные комплексы
2006-04-14
На Украине продолжается ликвидация вооружения и военной техники. Сейчас начат этап ликвидации целого рода войск – ПВО Сухопутных войск. С молчаливого согласия Минобороны уничтожению подлежит самое что ни есть оборонительное оружие – средства противовоздушной обороны.
.........
Об этом сообщил 30 марта в Вашингтоне заместитель госсекретаря США по политическим и военным вопросам Джон Хиллен, выступивший на слушаниях в Конгрессе США. «В результате реализации украинского проекта, который начнется этой весной, будет уничтожена по меньшей мере одна тысяча ПЗРК».ето линк към темата за това как и кога се унищожи най-много от нашата армия:


http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=17532.0;prev_next=next


По данни на уикипедиа( полуофициални,според мен в някои родове войски числата са били много по-големи) сме имали към 2004:

Всичко това е унищожено!!!!!!

    около 1 600 танка, предимно Т-55, в по-малки количества Т-62 и Т-72.
    различни видове бронетранспортьори, общо над 2 000;
    ракетни комплекси Р-300 Елбрус с обсег 300 км, 50 на брой
(аз знам за 100). 48 заредени с бойни глави и готови за употреба; -
    ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 км, неизвестен брой;
    ракетни комплекси Р-400 с обсег 480 км, 8 на брой с общо 24 допълнителни ракети, заредени с бойни глави и готови за употреба;
  
ракета Скъд  - унищожена ,радиус 65 км.сс 23 - унищожена радиус - 300 км.


През 2004 година България се присъединява към НАТО и следва масивно съкращаване на персонал и техника. От близо 70 000 души армията е сведена до 51 000, и се предвижда да бъде намалена до 23 000 души.


това са най-общи цифри - в тях не влизат леко стрелково оръжие - десетки хиляди разновидности,стволова артилерия,самоходна и несамоходна , спомагателни машини - отново хиляди.


към 2010:

Военен персонал    21,000
Танкове    160 Т-72М1
Бойни машини на пехотата    114 БМП-23; 100 БМП-1П[14]
Бронетранспортьори    150 БТР-60ПБ-МД1, МТ-ЛБ, МТ-ЛБу
Леки бронирани машини    7 М1117 4x4, 12 БРДМ-2 4x4, 25 Сендкет 4x4
M1114 Хъмви 4x4    52
Бронирани джипове G-клас 4x4    900
Артилерия (над 100 мм; изкл. миномети)    192
ЗРК    208 или по-малко
Зенитна артилерия    300 или по-малко
ОТР-21    18


към 2015:

    160 танка;
    378 бронирани машини;
    192 артилерийски установки;това последното се разминава с думите на Аню с точност 2 пъти - но най-вероятно ще сране неговото.

За сравнение:

През 1989 г., армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. БВВС са получили общо над 220 МиГ-21 между 1960 и 1989, 40-45 Ми-24, и други модерни самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Доставките на бронетанково въоръжение също са били в огромни количества — над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и други.

Огромно количество ракети,леко оръжие,артилерия и прочие.

Най-вероятно идеята на великите умове и марионетки е да се закрие и военнопромишления комплекс тотално( по международните закони държава с по-малко от 20 000 армия няма право на ВПК) и да разчистим пътя за големите играчи и продавачи на техника.


За сравнение и финал  ще кажа само едно - имам много познати военни,бивши и настоящи и им вярвам  на 100% за това че през 1989 година сме имали залпова мощ на ракетната и стволовата артилерия (по руски образец  :-)) превъзхождаща турската!


п.п.А тово което стана за 20 години....просто не виждам смисъл от по нататъшен коментар - цифрите говорят сами.

П.П.П.На няколко пъти спорих с хора според които по-голямата част от това въоръжение е морално остаряло,непригодно и т.н, и т.н.(макар аз лично да не виждам как една ракета може морално да остарее) - На тях мога само да кажа - и старото е по-добре от нищо.

А в момента разполагаме с нищо и всеки може да си прави с нас каквото си поиска.
Чл. 9. Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.
(КОНСТИТУЦИЯ на Република България)

...
...
"...Конституцията като понятие означава основен и върховен закон на държавата, закон на законите. В нея се регламентират формата на държавно устройство, политическите принципи на управление, насоките на социално, икономическо и законодателно развитие; формулират се и се гарантират основните права и задължения на гражданиете; регулира се статусът на върховните институции на държавната власт – парламент, държавен глава, Министерски съвет, както и органите на местно самоуправление; регламентират се и основните положения на съдебната система.
В йерархията на нормативните актове конституцията стои най-високо. Всички други нормативни актове трябва да се съобразяват с нея...Неспазването на конституцията подкопава основите на държарното устройство..."
(из "Лекции по "Конституционно право"")


« Последна редакция: Юни 16, 2011, 02:10:11 от Петкан »
Ad honores


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf