Благовец

 • 9 Отговора
 • 8420 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • *
 • 4467
 • +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Благовец
« -: Март 25, 2009, 21:37:29 »
Благовец


 Днес църквата чества Благовещение. В българския фолклорен календар на 25 март се празнува - Благовец. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий - Исус Христос.
„Празникът винаги носи в себе си удивление. Удивление на народа Божий, който се стича в храма, за да отдаде любовта си и желанието си да бъде с неговия Бог. Днешният празник носи отново това удивление. Той разкрива пред нас едно събитие. Тоест Христос не беше някакъв мислител, който да се затворил някъде, да е написал своята книга и да я показал на народа и да каже – ето, това правете за ваше добро. Точно обратното – всичко беше в някаква динамика, в действие, в случващото се. И чрез случващото се дойде учението на нашия Господ – Исус Христос.
Празникът Благовещение е притвора на това случващо се”, разказва Отец Ангел пред БНР.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Смята се, че на този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

На този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.

Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и отгонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и др. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият­ “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие змия на него”.
На Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад. На постещите се разрешава риба. Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Боян, Евангелина, Bангел.

https://dnes.dir.bg/
« Последна редакция: Септември 08, 2018, 07:31:53 от Hatshepsut »

*

Неактивен hammerbg

 • ***
 • 959
 • +167/-35
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
Re:Слагайте пари в джоба, че е Благовец
« Отговор #1 -: Март 25, 2009, 23:36:02 »
Празника датира от предхристиянския период  ;)

*

Неактивен BMPO

 • ***
 • 642
 • +148/-92
Re:Слагайте пари в джоба, че е Благовец
« Отговор #2 -: Март 26, 2009, 11:04:22 »
Празника датира от предхристиянския период  ;)

Подкрепям.
ВМРО - Вътрешна Македонска Революционна Организация
ВМРО-БНД - Влашка Милиционерско-Разбойническа Организация - Бивши и Настоящи Доносници
Спрете кражбата на името!

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re:Благовец
« Отговор #3 -: Март 26, 2011, 06:30:26 »
Благовец - един от големите пролетни празници

Един от големите пролетни празници е Благовещение. За разлика от останалите празници, които влизат във Великдeнския празничен цикъл – Благовещение се празнува винаги на 25.ІІІ.

Според Евангелието на този ден архангел Гавраил се явява на Дева Мария. Тя получава от него блага вест. Архангел Гавраил ú съобщава, че ще зачене и роди син божи. Поради това този празник се почита много и от майките, тъй като Богородица е тяхна закрилница.

Този пролетен празник народа нарича Благовец. Той е свързан с пролетното равноденствие. Тогава земята се затопля.

С Благовец са свързани много от религиозните вярвания на българите. Те са отражение от един по-стар мироглед наследен от предците. Старите хора вярват, че на Благовец излизат змиите и гущерите. Според народното поверие те се прибират на Преображение. За да се предпазят от тях в някои райони на страната слагат огън върху керемида и с нея се обикалят къщата, кошарите, пчелина и другите важни селскостопански постройки на българския стопанин. Това се прави да не се въдят змии в имота. Като се извърши този ритуал стопаните запалват боклука в двора. Широко е разпространено и ритуалното плашене, което жените извършват. Тези действия са съпроводени от заклинания. Често стопанките на дома изричат следните думи "бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз". За целта се използват различни метални предмети. Най-често това са тенджери и тигани.

На празника Благовещение се спазват и определени забрани. Те са продиктувани от естествения страх на човека към змиите. През целия ден жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.

На този ден пак според народните вярвания излиза и кукувицата. Тя представа да кука след Еньовденден. Народът вярва, че който чуе кукувицата и в същото време има пари в джобовете си ще му върви през цялата година. За това е много важно на този ден да имаш пари в себе си.

На Благовещение старите жени пробиват за първи път ушите на малките момиченца. Това има важно значение в живота на децата от женски пол. Самото слагане на обеците има ритуален характер. Златните украшения се слагат с цел да бъде предпазено детето от зли сили.

Благовещение е празник, който е свързан с възраждането на природата. Поради това на празничната трапеза присъстват ястия от пролетни зеленчуци. За първи път се консумира лапад, коприва и спанак. На масата присъства варена или печена риба. Също така и лучник. Наред с избраните ястия и зеленчуци на софрата присъства и обредния хляб.

Присъствието на тези пролетни растения на българската трапеза дава повод народа да измисли фразата "хванахме ме се за зелено". Така че след този празник според народната българска традиция настъпва пролетта.

http://www.bg-history.info/Старо поверие е, че на Благовец идва пролетта. Тогава лястовичките се връщат от топлите страни, за да кажат, че зимата си отива. Мечките се събуждат от зимния си сън и отиват да се къпят в реката, а водата след тях става лековита.

Кукувичките, които са орисани да бъдат неми, започват да кукат. Затова, преди да чуят нейния глас, всички хапват по един залък хляб и слагали дребна пара в джоба си, за да са здрави и сити през годината. Девойките пък, при първото кукукане на чудната птица, обръщат няколко камъка и гадаят за кого ще се омъжат.

Отколешна традиция е на Благовец да се яде риба. Най-често жените приготвят рибник – риба с ориз , или шаран, пълнен с орехи, много лук и домати. Задължително пекат обредна пита с мед, която се раздават на близки и съседи – за здраве и щастие на семейството.

На празничната трапеза се нарежда още супа от прясно набрана коприва, салата от лук, джоджан и магданоз. Пече се сладък кравай, с формата на змия, от който трябва да хапне всеки, за да се предпази от зловредните животинки.

На Благовец от дупките си излизат змии и гущери – истинска благодат, знак за благополучие. За други тези животинки са  „жива напаст”, която гонят като палят голям огън в градината или на двора. Обикалят три пъти дома си и всички стопански постройки, сипят пепел и просо, съскат с уста и удрят по метални предмети. Праскачат огъня, за да се изчистят и от бълхите.

Днес празнуват Блага, Благой, Благовест, Габриела, Вангел, Гавраил и др.

https://frognews.bg/news_21568/Dnes_e_Blagoveshtenie_idva_Spasiteliat/
« Последна редакция: Септември 08, 2018, 07:32:42 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re:Благовец
« Отговор #4 -: Март 26, 2011, 06:34:34 »
На Благовец пристигат кукувиците, а с тях – и пролетта

Заедно с християнския празник Благовещение, българите честват и фолклорния празник Благовец – на 25 март. Каква е народната символика на този ден?

На празника Благовец, според поверието, кукувицата се обажда за първи път след зимата. Щом се чуе нейният глас, вече е сигурно, че пролетта е настъпила. Затова и по-старинното название на празника в някои райони е "Кукувден". Повечето обредни песни, изпълнявани на този празник, започват с вестта, че малката пролетна птица се е появила. В Благовешките песни кукувицата е кацнала ту насред село, ту в нечий двор, ту накрай селото или на брега на езеро. Иначе казано, отвсякъде се обажда пролетната птичка. Според дълголетния народен опит, кукувицата се чува само до Еньовден или Петровден – в началото на лятото. А после замлъква. Ето защо всеки се ослушва да чуе първите обаждания на кукувицата. Вярва се, че нейното кукане предсказва колко години ще живее човекът, който се вслушва в гласа й в този момент. А друго старо народно поверие заръчва щом човек чуе за първи път кукувицата, да пипне парче хляб и пара. Така ще е сит и богат през годината, а новата реколта ще е добра. Момите пък се стараят да откъснат клонката, на която е кацнала кукувицата и я носят в пазвата. Защото се вярва, че това ще им донесе скорошна женитба.

В навечерието на Благовец хората по селата правят пролетно почистване на дворовете си. От събраните отпадъци после запалват обредни пролетни огньове. Покрай пламтящите клади звънват и гласовете на момите. Те тръгват на групички да обходят къщите с обредни песни, които се изпълняват единствено на Благовец. В песните си момите известяват за пристигането на кукувиците, а с тях – и на пролетта. Това пък събужда и пролетните копнежи на младите. "Кой си има сладко либе, нека либи да се налиби" – съвсем директно призовава една Благовешка песен. А друга разказва как млад овчар извежда стадото си по ливадите, но жали, че се отдалечава от момите и няма да получава китки и венци – любовен знак. В своите песни момите дяволито се присмиват на ергените – обещават им гощавка с недопечена конска глава и с черен ръжен хляб. Докато за себе си момите искат печена кокошка, дваж пресята бяла погача и ново шиниче с прясно грозде. Така в любовните задявки се вплита и надежда за плодородие през новия земеделски сезон.

Празникът Благовец има и друг, още по-тайнствен и магически смисъл. Старо народно поверие твърди, че на този ден в изворите, реките и скришните горски поляни се завръщат митичните девойки-самодиви. Те са презимували някъде далеч накрай света. Но щом се запролети, се връщат. Невидими за хората, те ревниво пазят от тях своите тайни самодивски кътчета. Ако човек навлезе в тяхна "територия" и ги разсърди, митичните девойки го отвличат в своя отвъден свят и не го пускат да се върне към земния си живот. Затова Благовешките песни много често предупреждават хората да се пазят от самодивите. Най-опасно е за девойките, защото те ходят на изворите и кладенците за вода в ранни зори. Песни разказват приказно-поетични случки с моми, които били погубени от самодивите, защото не са послушали предупреждението. В обредните песенни текстове откриваме и ритуални забрани на този ден момите да не тъкат и предат, а момците рало да не ловят, защото това ще им донесе болести. Както обичайно, при смяната на сезоните, народните вярвания изразяват скрити страхове на хората от природните сили.

По-достоверно е вярването, че на Благовец се събуждат от зимния си сън змиите и гущерите и изпълзяват навън. Традиционно българинът почита змията като свещено животно, в което се въплъщава духът на предците. Смята се за грях да се убие змия, но може поне да се прогони по-далеч от къщата и хората. Затова на Благовец се извършва обредно гонене на змиите. С много дрънчене на метални предмети и със запалени факли жените някога обикаляли около къщите си и изричали заклинания: "Бягайте змии и гущери, че иде Благовец". Другаде пък им се заканват, че пристигат щъркелите. А има и заклинания, които гонят змиите, за да се роди "благо жито". Народното поверие препоръчва също на Благовец да се садят цветя, защото ще порастат особено ароматни и красиви.

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/blaga_vest


Народът вярва, че на този ден от топлите страни се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла и вече настъпва пролетта и зове за работа в полето. Благовещение съвпада и с астрономическото начало на пролетта. Срещу празника се почистват основно дворовете, сметта се запалва на огромни огньове с вярата, че огънят ще изгори и прогони всяко зло.

    Около този празник хората закусват рано или поне слагат залък хляб в устатат си, за да не ги "закука" кукувицата на гладен стомах, което значело болест, трудно изкарване на годината, слаб берекет. Вечерта срещу празника децата обикалят къщата и оборите и чукат върху тенекия с дилаф (маша) или друго желязо и викат: Бягайте, змии и гущери, че утре е Благовец".
    На този ден 10-11-годишни момичета месят за първи път питка, като намазват дланите им с мед - да е сладък хлябът. Като я опекат, раздават от питката, намазана с мед, на хората в къщата и на съседите.

    Има обичай на Благовец да се продупчват ушите на момичетата и да им се слагат обици, като се вярва, че дупките няма да зарастнат или да се инфектират.

    Особено внимание българските жени са обръщали на момичетата - сирачета. За да не останат по-назад от момичетата с майки, добросърдечни жени отивали в дома на сирачето и го учели как да омеси питка и да я опече. После тръгвали с детето по съседите да раздадат "блага питка".
    Този ден жените засаждали лехи с разсад на зеленчуци, за да са сладки и "здравеносни".

    Имен ден посрещат Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благун, Блаже, Благодатка, Вестелин, Вестелина.

(Елена Огнянова, "Традиции и празници в България")

http://margaritta.dir.bg/2003/mart/04kal_mart.htm
« Последна редакция: Май 27, 2012, 12:56:08 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re:Благовец
« Отговор #5 -: Юли 27, 2011, 05:52:57 »
Народни традиции по Благовещение

Колкото променливо и непостоянно да е времето през месец март, пролетта е на прага, и всички мисли и надежди на дедите ни са били под знака на очакваното пробуждане на природата. Същото е и с нас в днешни дни.

На този ден всички християни величаят паметното събитие: ангелът Господен възвестява на Дева Мария, че именно тя е отредена да стане майка на Спасителя.

В календара на православната църква Благовещение е утвърден като празник през VII век.

В нашия народен календар го наричат Благовец. Българинът вярва, че събудената природа се приготвя да посрещне лятото. Започват да се връщат прелетните птици, и първи от тях са лястовичките – завръщат се те от юдейските земи и с радостно чуруликане съобщават „благата вест“ за предстоящото зачатие на Спасителя.

Днес за нас обредните практики на Благовец са преди всичко богат извор на знания за митични вярвания, поверия и притчи, обогатили традиционната българска култура. Но за дедите ни Благовец бил
голям празник, „половин Великден“

на който „дори и птичката гнездо не вие“.

Това обаче не им пречело да почистят основно домовете и дворовете, а събраният боклук да запалят – с вярата в пречистващата сила на огъня. Затова и разрешавали на децата и младежите да го прескачат, за здраве.

Според народното поверие на Благовец кукувицата, също като лястовицата, разнасяла „благата вест“. И било добра поличба човек да има в себе си желязна пара. И щом чуе кукувицата, здраво да я стисне в ръка. Тогава ще се радва на „желязно здраве и джобът му ще се пълни през годината“.

Още един обичай се спазвал на Благовец: завързвало се възелче на забрадка, коланче или връвчица, която трябвало да се носи през цялата година, та да предпазва от уроки и „лоши очи“.

От корена на името Благовец (благо – сладко) произлязъл и обичаят да се посади дърво на този ден, защото плодовете му ще бъдат много сладки. А пчеларите да отворят кошерите и пуснат пчелите, да събират сладък мед.

Много характерно за празника е обредното
гонене на влечугите

защото според поверието и змиите, и гущерите се събуждат от този ден. След като свършели с почистването, жените тропали с тенджери и капаци, викайки: „Бягайте, змии и гущери, че Благовец ще ви затисне.“

Вярвало се още, че на този ден и най-силната отрова губи силата си и дори главата на убитата змия можела да се превърне в омайно биле. Затова на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

На Благовец бабите пробивали ушите на внучките си, за да ги окичат с обеци и вярвали, че не ги боли, защото около тях кръжат невидимите небесни сили от свитата на архангел Гавраил.

Благовещение обикновено съвпада с
Великите пости

На него обаче, наред с постните храни, православният канон разрешава да се сложи на трапезата риба, зехтин и да се пие вино.

И на този ден, както на всички тачени празници, се събира родът. Слагала се богата, макар и постна трапеза. Задължителна била обредната питка и рибата, защото се вярвало, че за здраве „поне с кокал от риба трябва да си почешеш зъбите“. Стопанките месели и лучник, а на трапезата не липсвали и кашата от прясна коприва, салата от лук и вече набол джоджен и магданоз.

От незапомнено време е останала и приказката „дойде ли Благовец, хващаме се за зелено“. Поникнали са първите ядливи растения и ще има храна за семейството. Преди да седнат на софрата, домакинята отчупвала голям крайщник от питата и го оставяла пред прага, за домашния дух – покровителя на къщата.

Иманярите пък, водени от значението на „благо" в смисъл на „богатство“ и „имане“, се впускали
в търсене на заровени съкровища

Вярвало се, че в нощта срещу Благовещение от небитието идват духовете на умрели, които приживе са укрили голямо съкровище. При това точно на мястото, където са го заровили.

Духовете се появявали във вид на светла струя или мержелеещ се дим. И в същата нощ иманярите, които знаели землищата със заровени ценности, но не били сигурни за точното място, обикаляли района и чакали знак. За да предразположат духа, те носели прясна пита и шарена сол, а в лявата ръка – сребърна пара.

На Благовещение според народните вярвания се завръщат и самодивите. Дедите ни им приписват свръхестествени качества: те били невидими, чувал се само гласът им и живеели на край света. По нашите земи
самодивите идвали, когато всичко се раззеленява.


Самодиви, Снимка: Photo Forum

Заселвали се във високите планини, край „неначенати“ езера, извори и реки, в клоните на високи дървета. Ако някой отсечел такова дърво, то не горяло, а колата, която го превозвала – до три дни се чупела.

На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.

Тези приказни митични същества са възпети в приказки, легенди и в много народни песни.

Млад Стоян пасъл телците си на самодивското хорище:

Самодивите издебна
та им роклите открадна.


И трите му се молели да им върне дрехите. Третата, Марийка, го попитала:

Ти да не сакаш, Стояне,
самодива жена да водиш;
самодива дом не бере,
нито ти деца отглежда.

Но Стоят останал глух за предупреждението й.
Че я у тях си заведе,
с други я дрехи облече
и за нея се ожени.


След три години Марийка „мъжка му рожба добила“. На кръщенето на бебето измолила Стоян да й върне самодивските дрехи. Той й се доверил.

Сам се Стоян излъга,
кат му е рожба добила,
не ще за назад помисли;
че й роклята извади,
извади, та й подаде.

И Марийка се развъртя,
че из куминя изхвръкна,
че на къщата кацнала,
самодивски си засвири,
че на Стояна думаше:

Нали те реках, Стояне
самодива дом не домува!

Плеснала ръце, плеснала
и е високо хвръкнала,
и е далеко отишла
у пусти гори зелени,
на самодивски селища,
при моминския кладенец.

Там се Марийка окъпа,
моминството си повърна,
че у мамини си отиде...


От Благовец до 29 август, когато според църковния календар се чества отсичането на главата на Йоан Предтеча, а народът ни го нарича Секновение, самодивите вилнеят на земята, след което се прибират на край света до следващата пролет.

Преди да си тръгнат, пускат отвлечените от тях овчари. Знайно е, че тези свръхестествени същества много обичали музиката, затова напролет, като си харесали някой пастир, който свири хубаво на кавал, го омагьосвали и го водели със себе си до Секновение.

http://club50plus.bg/life/family/1122-narodni-tradicii-po-blagoveshtenie.html
« Последна редакция: Септември 08, 2018, 07:34:22 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Благовец
« Отговор #6 -: Август 05, 2011, 19:53:40 »
Птиците - основен символ на Благовец

Благовец съвпада по дата с християнския празник Благовещение – 25 март. Празникът е толкова почитан в традиционната българска култура, че се казва: на този ден “дори птичките не вият гнезда” – т.е. не работят, а празнуват.

   Птиците са основен символ на Благовец. Но не всички, а само щъркелът, лястовицата и кукувицата. За всяка от тях има поверие, че е произлязла от човек, преобразен с божествена намеса. Затова хората ги възприемат като знамение.


Според народното поверие, точно на Благовец щъркелите и лястовиците се завръщат по нашите земи от своите зимовища “накрай света”. Пристигането им е сигурен знак, че зимата вече си е отишла. Щом зърнат първите долетели щъркели и лястовици, хората свалят мартениците, които са ги пазили от “злите сили” на прехода между сезоните. Децата, като видят щъркел, подскачат на един крак – имитирайки дългокраката птица – и припяват заклинания за здраве.
   Щъркелът е толкова обичан от Бога, че според една поговорка понякога сам Бог свива гнездото му. Затова се радваме като видим как щъркели вият гнезда високо по църковни камбанарии и високи дървета, приемаме го за добър знак. В наше време знаем, че щъркели и лястовици гнездят само на места с чист въздух и съхранена природа.

   В народните песни често възпяват лястовиците като пъргави, бързолетни и „бъбриви” със своите тънки гласчета. Всъщност, с тези свои качества лястовиците са се превърнали в поетичен образ за младите момичета – игриви, чернооки, общителни.
   Интересна е легендата, която се разказва у нас за тази птичка, символ на пролетта. Някога тя била невеста, но толкова срамежлива, че говяла (т.е. мълчала) пред свекър и свекърва повече от три години. В миналото било обичайна практика младата невеста да изразява с мълчание своята почит към родителите на съпруга си, но в повечето случаи това продължавало 40 дни. Невестата, за която разказва легендата, платила скъпо за своята стеснителност. Мислейки я за няма, роднините довели друга жена за сина си. Преди новата съпруга да облече булчинските си дрехи, срамежливата невеста проговорила, а след това литнала през комина. Свекърът се опитал да я хване за дрехата, но в ръцете му останали само гайтаните – ето защо опашката на лястовичката е разделена на две. Легендата разказва, че след този случай младите булки престанали да говеят толкова дълго, а лястовичката станала символ на обновлението.


Когато дойде лястовичката, се свалят мартениците. Обичайно лястовиците се връщат в старите си гнезда под стрехите на къщите. Българите грижливо пазят тези гнезда и вярват, че където лястовицата е свила гнездо, магия не може да стане и в тази къща има късмет и изобилие. Лястовичите гнезда се използват дори в народната медицина като лек.
   Древни вярвания са добавили, че лястовицата е божествена птица, невеста на Слънцето, символ на светлината, щастието и доброто.

   Още по-голямо значение българите отдават на една съвсем невзрачна, наглед малка птица – кукувицата. Тя не отлита далеч на юг, нито се завръща, а винаги е някъде наоколо.
 „Кукувичке, лятно пиленце, ти ли кукуваш лете по планини, зиме по полето”


В българския фолклор тя е вестоносецът на пролетта и точно на Благовец кукувицата започва да кука, за да извести, че пролетта е настъпила. Затова в гласа й хората търсят “предсказания” - за новия стопански сезон, за своето здраве и дълголетие. Според народното вярване, ако човек е сит и има пара в джоба, когато чуе кукувичката за първи път, годината ще е добра. Момите пък търсят в кукувичето обаждане предвестие за скорошна женитба. За селските младежи кукувичият глас е предупреждение, че сезонът на седенките и задявките с момите приключва.
    В една песен Божа майка укорява кукувицата, че със своите провиквания ще разбуди спящия й син. Но кукувицата й отговаря: “Леле мале, Божа мале, аз не кукам да събудя Млада Бога, ами кукам да събудя два овчаря…” Скоро след Благовец овчарите ще изведат стадата от зимните кошари и ще тръгнат с тях към летните пасища.

   Но заедно с добрата вест за настъпването на пролетта, кукувицата често се смята и за вестител на злокобни известия – за болест, война и гибел, за зли самодиви и юди, които излизат напролет в гората.
   Приказки и легенди разказват, че тази птица също е била девойка. Тя и брат й все се карали, затова били превърнати в бухал и кукувица - братът да владее нощта, а сестра му – деня. И все да се търсят, но да не се намират.

   Още една прелетна птица, подобна на щъркела – жеравът – също е свързана с народни поверия и поетични образи. Вярва се, че прелитайки над много земи, жеравите виждат и знаят всичко. А със своето изящество тази птица също е символ на момината хубост, подсказва обредна песен от ранния пролетен празник Младенци. Народно поверие карало някога момите да закичват в косите си перо от жерав, за да ги пази от уроки, „лоши очи” и магии.

   Нетърпеливо очакват Благовец и … търсачите на съкровища, скрити в земята. Огнени сияния се появяват, според поверието там, където има заровено имане. Но по-вярното е, че има обичай на Благовец да се палят боклуците от пролетното почистване на дворовете и къщите, както на повечето празници в началото на пролетта. Смята се, че като се изгорят, стопанските отпадъци ще се възпроизведат в ново плодородие. Този животворен смисъл на обичая се подсилва и от обредното присъствие на момите. На този ден някога девойките обикаляли селото със специални Благовешки песни. И това било част от тяхната подготовка за наближаващия момински пролетен ритуал лазаруване – седмица преди Великден. Може би и затова на места наричат Благовец “половин Великден”.

   Има и още една птичка-спътник на българите. Когато напекло пролетното слънце, селянин-лозар тръгва да подрязва лозето си и вика за помощник кòса: „Хайде, Косе-Босе, тръгвай с мен да подрежем лозите”. „Не мога, отвърнал косът, сега гнездо вия”. Всеки път, когато лозарят отивал да работи на своето лозе, канел и коса да му помага. Но птичето все се оправдавало, че не може, защото е заето – ту да мъти яйцата си, ту да учи излюпените пиленца да летят. Но когато през есента гроздето узряло, косът сам предложил да помогне на стопанина и дори да повика малките си да участват в гроздобера. Тогава лозарят поучително му отказал с поговорката: „Който не е работил, не трябва да яде”.

   Светът на птиците е силно преплетен в традиционната българска култура. Сякаш чрез тези симпатични пернати същества хората са опознавали по-добре самите себе си и са усещали по-здраво връзката си с околния свят.

http://margaritta.dir.bg/2009/mart/04proletptizi.htm

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Благовец
« Отговор #7 -: Март 25, 2013, 06:54:00 »
25 март - Благовец


Днес се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение.   Той разкрива същността на нашата вяра – Благата вест, Радостната вест.
 В деня на Благовещение на Дева Мария й е разкрита благата вест, че носи в утробата си своята рожба Христос – тайната на нейното майчинство Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки – Евангелие."
 Преданието разказва как на тогава небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил й съобщил, че ще роди Божи син с тези думи:
 “Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.”
На нея й било открито, че нейното дете ще отвори царството небесно за всички хора. Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците, а хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
 Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.


Хубаво е да носиш залък хляб и пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да си сит и да имаш берекет цяла година, трябва да се хванеш за хляб и паричка.
Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.
Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.
На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо.

На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.


Навремето на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.


На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.
 Излизат навън само нощем и се скриват отново с пропяването на петлите.


При мръкване самодивите отиват край водите - езера, вирове, извори, кладенци - събличат се голи, къпят се, перат сенките (или дрехите) си и ги простират да съхнат на месечина, пазейки зорко да не ги открадне някой. Както ще се види по-нататък, тази бдителност си има повече от уважителни причини. След къпането се събират на зелени морави, където пеят, свирят, лудуват и играят своите неистови хора. Те обичат музиката, особено мелодиите на кавала, затова често отвличат овчари, като ги карат да им свирят. Освен това тези езически хубавици почитат... християнските празници, особено Великден, и похищават и ослепяват или убиват хората, които не ги спазват.

Самодивите са неземно красиви, вечно млади моми, с дълги коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива. Имат и було, бяло наметало, наречено сянка или лъч, в което се крие тяхната сила. Въоръжени са с лъкове и стрели, които са носели отвлечените от тях моми и момци. Облечени са с бели дрехи, с дълги бели рокли. Самодивите танцуват и пеят около кладенците, казва се, че ако видиш Самодива не трябва да я гледаш във очите. Хората са казвали, че от песента на Самодивите по-хубава песен няма, и от танца на Самодивите няма по-красив. Но те замайват и погубват.


Към смъртно раненият войвода Хаджи Димитър обаче са били особено благоразположени:

 Настане вечер - месец изгрее,
 звезди обсипят сводът небесен;
 гора зашуми, вятър повее, -
 Балканът пее хайдушка песен!

 И самодиви в бяла премяна,
 чудни, прекрасни, песен поемнат, -
 тихо нагазят трева зелена
 и при юнакът дойдат, та седнат.

 Една му с билки раната върже,
 друга го пръсне с вода студена,
 третя го в уста целуне бърже, -
 и той я гледа, - мила, засмена!

 И плеснат с ръце, па се прегърнат,
 и с песни хвъркнат те в небесата, -
 летят и пеят, дорде осъмнат...

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

На този ден хората не бива да се карат и трябва да внимават много с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни да се сдобрят. Благата дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува всякакви рани и врати отваря. Да бъдем добри поне днес!!!

Днес празнуват  Благовест, Благовеста, Благородна, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Добрин, Добромир и всеки, който носи блага думичка в името си. Много цветя за всички тях с пожелание за много здраве, любов и късмет във всичко, което не зависи от тях, да бъдат добри и творящи.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/zabavlenie/2012/03/25/blaga-duma-dnes-kaji.927597

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Благовец
« Отговор #8 -: Март 25, 2013, 19:46:13 »
25 март - Благовец

https://www.facebook.com/folklorebulgarian/photos/a.10151437096150105/10151437096950105/?type=3&theater

Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на Спасителя на света, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита.
 От призрачния си дом на края на света в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта.
 На Благовец се става рано сутринта, за да ти е блага годината. Старо народно поверие заръчва щом чуете кукането на кукувицата, трябва да пипне парче хляб и пара. Така ще сте сити и имотни през цялата годината.

 Според народното вярване на този ден всички трябва да се подготвят да посрещнат лятото, затова предишните дни жените изчистват основно къщите, като събират сметта отвън навътре. Събраната смет се изгаря, за да изгори всичко лошо.
 Има поверие, че на този ден раните не болят и зарастват бързо и затова той се избира от родителите на момиченцата за пробиване на ушенцата за обички. Животновъдите дамгосват животните, за да ги познават по белезите на ушите им.
 Жените копаят лехи и съдят цветя. Засаждат се плодни дървета - за да са благи. Ако на Благовец се посадят тикви, дини и краставици, те ще са много сладки. Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

 Благовец се празнува като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, бедни и нещастни. Възрастните жени учат момиченцата сирачета как да омесят пита за празника, предават им традицията. Омесените за първи път пити с мед се раздават на съседи и роднини.

 Момите тръгват из селото и пеят специални благовешки песни:

 "Закукала кукувица,
 закукала насред село,
 насред село, на езеро..."

 Пожелания на Благовец

 Все берекет - злато и сребро,
 вино, жито и мъжки деца,
 всяка лоза - ведро вино,
 всяка жена - мъжко дете,
 всяка крава - ведро мляко,
 всяка овца - две агнета.

 Кой си има сладко либе,
 нека либи да налиби,
 а кой си има добра коня,
 нека яха да се наяха!

 Благовец на някой места е наричан "зъмски ден", защото се е смятало, че змиите излизат на този ден от леговищата си, следвани от жабите, гущерите, бълхите. Страхът от змията и смъртоносното й действие върху хората е отбелязан в редица предпазни действия и обичаи. Отрежда се особена роля на огъня, защото змиите се страхуват от него. Във всички дворове се палят огньове, които момчетата прескачат, за да не не ги хапят змиите, а домашните тропат с маши, ръжени и други железни предмети, когато изричат думите "Бягайте, змии и гущери, че дядо Благовец иде с топуза!" Пак във връзка с вярванията за змиите не се пипат конци, игли, ножици, куки, за да не хапят змиите през годината. Вечерта всички се събират и очакват, че змията стопанин ще излезе от огнището и ще ги преброи. Когото не намери да преброи, нищо добро не го очаква през годината.

 Празничната трапеза включва задължителна консумация на риба. Вярва се, че за пръв път през годината трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец, за да потече в човешкото тяло "нова, млада кръв".

 Каквото е времето на Благовец, такова ще е времето през годината.
 Ако денят е ясен, слънчев и топъл копринените буби ще са здрави, кошерите ще са добри и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачни, ще боледуват и реколтата ще е слаба.
 Ако времето е ветровито, ще бъде така и през цялата година. Южният вятър вещае добро плодородие, северният- лошо.
 На който връх рано на Благовец има мъгла, там през лятото ще бие град.

 Именници: Благой, Блага, Благовест, Благовеста

 Използвани материали от: "Български празници и традиции" на Мария Проданова и "Български светци и празници" на Лилия Старева

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151437096150105.826105.143851620104&type=1
« Последна редакция: Септември 08, 2018, 07:38:00 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Благовец
« Отговор #9 -: Март 25, 2015, 07:40:30 »
Благовец – 25 март

Празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага


БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Преданието разказва как в една ранна сутрин, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа "Девица ще зачене и ще роди син", се замислила развълнувано за това, коя ли ще е тя. И в този момент долетял Гавраил (или Гавриил), божият ангел вестител, и известил, че не друг, а тя е избраницата: "Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." (Евангелие от Лука, 1:28) Казвал є тихомълком гласът, като откликвал на мислите й: "Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще царува над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край." (Евангелие от Лука, 1:30–33) Ала как би могло да стане това, когато Мария не познавала мъж. Отговорът дошъл незабавно: "Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий." (Евангелие от Лука, 1:35)
Така и станало, а празникът Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество.


МОЛИТВА ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна. Синът Божи става син на девица и Гавраил благодат благовести. Затова и ние с него да извикаме на Богородица: "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе."


ИКОНИ

Обикновено представят мига на Благовещението. Високата врата, изобразена на иконата, е разделена на две половини. Вляво – забързан към Богородица ангел с червени крила (Гавраил), който държи жезъл и го подава към девицата. Вдясно е тя самата, права, в пурпурна дреха, наметната над тъмносин хитон.
Иконата "Благовещение" често отразява и стремежа на девицата към свещеното знание. Пред нея има разтворена книга.


НАРОДНА МИТОЛОГИЯ

Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита.

От призрачния си дом на края на света в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта.

Пожелания на Благовец

Все берекет – злато и сребро,
вино, жито є мъжки деца,
всяка лоза – ведро вино,
всяка жена – мъжко дете,
всяка крава – ведро мляко,
всяка овца – две агнета.

Кой си има сладко либе,
Нека либи, да налиби,
А кой има добра коня,
Нека яха, да се наяха!


РИТУАЛИ

На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед.
Добре е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата.
Всеки трябва да има парà в джоба – ако не златна, то поне сребърна. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.
Първото пролазване на змиите е лековито и болните ги чакат, оставят дрехите си да ги пролази змия и се надяват да оздравеят. В този ден змиите не хапят. Казват дори, че изваждат големи богатства от земята от радост, че се е затоплила. Затова мнозина ходят рано на Благовец по поля и планини – дано срещнат царицата на змиите да остави на халището пред себе си от безценните камъни, които носи под езика си. Трябва само човек да не се уплаши, да познае царицата с множеството змийчета след нея, да постеле халището и да се надява, че ще го дари с богатство.
Извършва се ритуално пъдене на змии с викове и заклинания "Бягайте змии и гущери, днеска е Благовец!", съпроводено с дрънчене и удряне на желязо, от което те се страхуват, палене на говежди тор по ъглите на двора.
На Благовец жените чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните.
Събраната смет се изгарят, за да изгорят всичко лошо.
Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини.
Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят специални благовешки песни.
Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичта им дупчат ушите точно на този ден.
Бележат се животните, за да не ги боли.
Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към бедни и нещастни. Възрастни жени учат момиченцата сирачета как да омесят питата за празника, предават им традицията.
С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Благовец и да започне подготовката за Великден.
Жените копаят лехи и садят цветя.
Присаждат се плодните дървета, "за да са благи". Ако на Благовец се посадят тикви, също дини и краставици, те ще са много сладки.
Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.
Вечерта всички се събират в дома и очакват, че змията стопанин ще излезе от огнището и ще ги преброи. Когото не намери да преброи, нищо добро не го очаква през годината.
Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.
Други чакат богатство от земята. В нощта срещу Благовец там, където има заровено имане, се появява син пламък или огънче просветва три пъти. Смята се, че това са духовете на умрелите собственици, които приживе са заровили имането на тайно място. Затова и иманярите през тази нощ са в особено напрежение.
В този ден знахарите ловят змии, убиват ги и засаждат в главите им семена от босилек. Когато босилекът порасне, от малките му бледорозови цветове се прави магия за омайна любов.
Против лоши очи на забрадка или на коланче се прави възел, който остава завързан през цялата година.


ЗАБРАНИ

В този ден жените не бива да шият, да плетат или да решат на път косите си. Направят ли го, ще срещат змии и гущери през лятото.
Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото, ще се разболее или ще изпусне късмета си.


ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ

Който види щъркел за пръв път на Благовец, ще е щастлив. Щъркелът обаче не бива да лежи. Най-добре е да бъде съзрян в полет.
Ако момък или мома най-напред видят лястовица, завързват на три пъти празна кърпа и наричат: "Какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш." Кърпата оставят три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче – шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник.
Момите поставят във ваза напъпили лалета. Ако до три дни разцъфнат, ще се омъжат до края на годината.
Момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещия си съпруг, като станат рано призори, излязат да хвърлят боклука и чакат, докато чуят първото мъжко име.


МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ

Каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината.
Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно, ще боледуват и реколтата ще е слаба.
Ако на Благовец е студено, ще се родят много краставици.
Ако времето е ясно, кошерите ще са добри и годината ще е плодородна.
Ако времето е ветровито, ще бъде така и през цялата година.
Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо.
На който връх рано на Благовец има мъгла, там през лятото ще бие град.


ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ

Трапеза

Печена или варена риба, шарена пита, лучник. Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци и, разбира се, голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен, магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец, хората са се хванали вече за зелено.

Змия

Народът обича змията и в същото време се страхува от нея. Тя пази домашното огнище и земите. Тя е целителка и може да предпазва от болест и всякаква злина. Но змията е хитро, коварно, носещо смърт същест­во. Надарена е със свръхестествени качества и магическа сила. Господ я наказва все по корем да лази и по дупките да живее, защото е отворила портите на рая, за да влезе дяволът и да изкуши Адам и Ева.
Змиите живеят на края на света или в долния свят в голяма пещера. На Секновение (29 август) те тръгват за своето подземно царство, но преди това са длъжни да се изповядат на своя началник смока какво са вършили през лятото. Змия, ухапала човек или животно, е грешна и земята не я прибира заедно с другите. Тя трябва да се убие или да се остави да умре на студа.
В подземния свят живеят царят и царицата на змиите. Царят има две огромни глави с голям безценен камък. Царицата също има голям безценен камък на главата си.
Змията заема важно място в този свят. Една от тях – огромна и всемогъща – държи земята да не се разпука. Змията е умно и мъдро животно. Знае езика на всички останали животни и може да научи и човека на тази дарба. Познава всички лековити треви и билки. От нея на магии и вълшебства се учат дори вещиците. Хората също могат да се научат на чудеса. Трябва само да намерят царицата или безценния камък, който държи под езика си всяка змия.
Благовец е един от няколкото пролетни дни (Младенци, 9 март, и Йеремия, 1 май), в които човек може да се предпази от змии. Чесънът и леската също са средства за предпазване, затова е добре лятно време да са подръка там, където има опасност от змии. Леската е свещено дърво за змията. Сок от леска, както и листата є лекуват от ухапване. Добре е също да не се произнася името на змията, а да се нарича с табуираните Шаро, Анаста и пр.
Който носи яйца на змия, не го лови куршум. "Ризата" є също е лековита и се носи на пояса. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец, Йеремия или на Гергьовден. Ако в нея се посади босилек, той служи за различни лекове. Може да помогне и да се видят дяволът или други зли сили. По засят боб се гадае за броя на децата в семейството. Вярвало се е, че змийска глава се носи и против болестта гуша.

Лястовица

Лястовицата е символ на светлината. Тя носи вестта за настъпващата пролет. Донася и първата българска мартеница, изпратена от жената на хан Аспарух – Ахинора. Като небесен символ тя е във вражда със земните олицетворения. Казват, че заради хората мрази змията. Лястовиче гнездо в къщата носи щастие и не бива да се разваля. Лястовицата не бива да се убива и да се чупят яйцата є. Пословични са сръчността и майсторството, с които тя строи гнездото си. В народната медицина се използва лечебната сила на лястовичето гнездо, чрез която могат да се развалят и лоши магии. Казват, че познава билките. Ако някое от децата є се разболее, тя прелита до пустинята и донася необходимата трева, слага я на очите на малкото и то проглежда.
Ако човек сънува лястовица, това е добре. Ако я улови насън в ръка, означава придобивка.
Легендата разказва, че лястовицата е произлязла от млада невяста, която дълги години говяла (мълчала) пред свекър и свекърва, накрая я помислили за няма и си довели нова булка в къщата. А невястата се помолила на Господ да я превърне в птичка и да литне надалече. Превърнал я Господ в лястовица, излетяла тя през комина и цялата станала черна от саждите. Свекърът є бил наблизо, дръпнал я за престилката, тя се скъсала. От това е и разцепената лястовича опашка.
В средновековната литература веселото чуруликане на лястовицата прославя Бог и изрича божествени слова, показващи на хората пътя към светлината. В този смисъл образът на лястовицата се доближава до образа на славея.

http://znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=F060D26BEB37DE0493A4D240A094E82C?encID=212&article=309455198
« Последна редакция: Март 25, 2016, 07:15:40 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal