Author Topic: Срещу сектите  (Read 22141 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline logx

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 931
 • Gender: Male
 • Обичайте Родината си!
  • Български националисти
Re: Срещу сектите
« Reply #15 on: 28 Dec 2009, 12:37:59 »
СМЪРТ !
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.
 

Offline samvoin

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 1,071
 • Gender: Male
  • Независим националистически блог
 • Зодия: Pisces Pisces
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: National-Socialist National-Socialist
Re: Срещу сектите
« Reply #16 on: 28 Dec 2009, 15:14:24 »
Сектите както и другите отрови - следствия от проблема, ще бъдат ликвидирани само след завземането на власта от истински националисти, както и на всички властови, местни, съдебни и чиновнически лостове, от националисти обаче каквито за жалост няма на днешната политическа и обществена сцена! На националисти които преди да себоряти оповестяват последиците, ще ни оповестят и ударят по - ПРИЧИНИТЕ за всичко това което дискутираме и от което се възмущаваме тук!
ДЯКОНЕ, ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!


"Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." - Член 39 от Конституцията на Република България


http://samvoin.blog.bg/
 

Offline mtp_1992

 • Newbie
 • Posts: 2
 • Gender: Male
Re: Срещу сектите
« Reply #17 on: 28 Jan 2010, 23:33:26 »
Една наша семейна приятелка, която е фризьорка, беше ми казала, че американка и българка са дошли от някаква църква и са й дали една книжка и ми даде да я видя. Книжката беше за църквата на мормоните. Тя беше останала с добри впечатления от тях и можеше да им стане член, но аз я разубедих. Казах и за един репортаж, който бях гледал как мормоните изнудват хората в цял свят и им вземат жилищата.
Българийо, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за Теб, достойни, Майко, бяха,
и те кат мълвяха Твойто име падаха без страх!
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Срещу сектите
« Reply #18 on: 31 Jan 2010, 22:25:07 »
Една наша семейна приятелка, която е фризьорка, беше ми казала, че американка и българка са дошли от някаква църква и са й дали една книжка и ми даде да я видя. Книжката беше за църквата на мормоните. Тя беше останала с добри впечатления от тях и можеше да им стане член, но аз я разубедих. Казах и за един репортаж, който бях гледал как мормоните изнудват хората в цял свят и им вземат жилищата.
Моля те,дай им на тези двете кукли,които са дали книжката на вашата семейна приятелка,моят електронен адрес за да ми изнудват томахавката!
Ad honores
 

Offline omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,216
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Срещу сектите
« Reply #19 on: 01 Feb 2010, 00:44:00 »
Бумът на сектите у нас стана през 1990 - 1991 година . Тогава седесарите "отвориха" България за сектите . След това седесаринът разрешил сектите в България беше награден с дипломатическа служба в Анкара . Заради антибългарстото си поведение седесарите получиха моето презрение още от тогава .
Още помня седесарските предизборни митинги . На тях видях лозунга  - "Българин не означава православен"
Най добре да разкараме сектите от България . Ама не виждам у Волен никаква инициатива в тази посока .
Пък и той беше седесар навремето .
За гербаджиите не се съмнявам . Те няма да изгонят сектите от България .
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.
 

Offline omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,216
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Срещу сектите
« Reply #20 on: 13 Feb 2010, 10:22:42 »
Благодаря на автора за тази публикация . Получих по пълна предсава за всичко това . Хубаво е да се прочете от всеки който държи да е истински българин .
Ереси и секти

Сектантството е отрицателно и опасно явление за всеки народ и за всяка религия. Със своята динамика и непредсказуемост внася в социалния и религиозния живот на обществата напрежение и конкретни проблеми, които често придобиват уродливи и престъпни форми. С модерното релативизиране на категории като истина, традиция, църква, спасение /и мн. др./, с умножаването на прагаматизма и с развитието на комуникационните технологии настъпи “златен век” за сектите – те свободно разпространяват своите идеи, необезпокоявано набират членове, развиват комерсиални и бизнес-дейности, чрез които си осигуряват материална сигурност и възможност за разширяване на своето влияние.

Терминът секта има интересна съдба през вековете: ако значението му в православния свят е сравнително устойчиво, в неправославните общества то преживява редица несполучливи трансформации и стеснявания, които в последно време плахо започват да се преосмислят.

Всъщност, латинската дума secta = правило, принцип, направление, партия, философско учение, школа, секта, както и глаголите seco = сека, разсичам и sequor = следвам, произлизат от санскритския корен sac- = разсичам, следвам. Това ясно ни показва, че сектата е религиозна общност, която следва самозван лидер, изповядва непълно и противоречиво по своето съдържание учение и се отделя от цялото като заживява свой собствен живот. В този му смисъл терминът secta за пръв път е използван от блаж. Августин (354 – 430) и представлява превод на гръцкото понятие (х)éрес(ис) = за(вз)емане , завладяване, избор, склонност, партия, секта.

До 16 век секта и ерес са взаимозаменяеми и сред православните християни няма две мнения по това, какво означава самочинното изкривяване на Христовото учение и горделивото самоотделяне от Тялото Христово, т. е. от Църквата. Процесът на отпадане на определени групи християни протича, така да се каже, отвътре навън и Църквата с болка наблюдава как нейни чеда изпадат в духовна прелест, сиреч – в духовна заблуда...

След 1517 г., когато в Германия Мартин Лутер поставя началото на Реформацията и протестантизма като реакция срещу деформациите в римо-католицизма, настъпва повратна точка в разбирнето за това що е секта. Милиони западни християни преминават от римокатолицизма в най-различни протестантски общности като лутеранската, калвинистката, англиканската, баптистката и мн. др. Всяка една група от такива "нови" християни се възприема като "истинската църква" и след множество кръвопролития на религиозна основа съумява да влезе в политическото управление на една или друга държава. Така думата секта постепенно загубва първоначалната си всеобхватност и започва да се отнася само към онези общности, които не са официално признати от съответната държава. Наложилите се протестантски общности започват да се наричат църкви и това е началото на безкрайното и неконтролируемо роене на нови и нови християнски организации, които са си самодостатъчни и вече нямат нищо общо с Православието. Като илюстрация за това можем да посочим факта, че днес в САЩ съществуват над 2000 общности, считащи себе си за християнски църкви.

През първата половина на 20 век на Запад още повече се размива границата между термините секта и Църква. Американската демокрация се утвърждава като водеща, а така се налага и религиозно-плуралистичният модел на американското общество. За съжаление, в следствие на това правилната теза, че всеки има право на свободен религиозен избор започва неправилно да се използва за внушаване на заблудата, че е възможно да съществуват много "църкви". Очевидно либералното мислене на протестантите ги кара да забравят, че "един е Господ, една е вярата, едно е кръщението" /Ефес. 4:5/ и че единството на Църквата, за което Иисус Христос се моли в Гетсиманската градина /Йоан 17:21/ не се и не може да се изразява просто в безконфликтното съжителство или в механичното сбиране на различни вери, а представлява "пълно единство" /Йоан 17:23/ в учението, нравствеността и литургичния живот.

През втората половина на 20 век се наблюдават още по-смущаващи феномени: в християнския свят се появяват секти на иноверска основа, които обаче си позволяват да се наричат църкви /напр. новоезическите организации Църква на друидите от Галия, Църквата и школата на Уика, отчасти възраждащи келтските езически вярвания/. А в научните среди вече целенасочено се избягва употребата на думи като ерес, секта, култ и те съзнателно се заменят с църква, орден, ковън, ново религиозно движение и др. Нещо повече, с нетрадиционните си учения и практики сектите дори стават интересни и привлекателни за модерния човек, който си търси религия, която да задоволява егото му и да му обещава бързи и лесни резултати.

Поради зачестилите извращения и криминални престъпления на сектантска основа през 90-те години на 20 век, както и днес се забелязва известно отрезвяване по отношение на крайната толерантност в областта на религията. Понятията секта и култ се завръщат, но този път придружени от определения като тоталитарна (секта) и деструктивен (култ), с което се цели да се разграничат твърде опасните религиозни общности от по-безобидните или институционализираните. Изработват се даже и официални документи, с които се препоръчва внимателното наблюдаване на подобни религиозни организации, както и създаването на центрове за тяхното проучване /напр. Препоръка № 1178 (1992) на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа/.

В православния свят е запазена принципната позиция спрямо ересите и сектите благодарение на ненакърненото Христово учение и здравата светоотеческа традиция в оценяването на еретическите заблуди. Днес тези два термина сякаш са заживяли свой собствен живот и в известна степен съзнанието ни ги асоциира с двете страни на това трагично явление. Така под ерес по-скоро се разбира идейното отклонение от основното учение на една или друга религия – в частност, на Православието. А с понятието секта се обозначава човешката общност, която представлява и пропагандира дадено еретическо учение. Разбира се, не бива да забравяме, че в крайна сметка рязкото разграничаване на тези два термина е ненужно, тъй като всяка ерес води до обособяване на отделна религиозна общност, а всяка секта е ерес, доколкото проповядва доктрина, която не отговаря на учението на традиционната религия, в чиито недра се е зародила.

В рубриката ЕРЕСИ И СЕКТИ можете да откриете най-много материали за ученията и общностите, които възникват на християнска основа и които не признават автентичната пълнота и спасителност на православното християнство. На ваше разположение са и анализи, свързани с юдаистки и ислямски ереси / секти, които не се съобразяват с принципите на традиционния юдаизъм и ислям, такива, каквито те са съхранени в Стария Завет и Корана .

Сектите на индуистка и будистка основа се представят в рубриката КУЛТОВЕ, тъй като при тях се наблюдава силно застъпване на култа към личността на съответния гуру, който в повечето от случаите бива почитан от членовете на сектата като божество.

Православните християни сме изпълнени с искрена любов към инакомислещите свои братя и сестри, проявяваме забележителна търпимост към хората с различна религия, но същевременно категорично отхвърляме догматичните сектантски отклонения, атаките срещу Православието, незачитането на църковната йерархия и църковните тайнства, нездравия и често неморален начин на живот в много от сектите, криминалните прояви на някои техни членове и водачи. http://www.symvol.org/ocms/opencms/rm/eresi/
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.
 

Offline Катерина

 • Junior Member
 • *
 • Posts: 18
 • Gender: Female
Re: Срещу сектите
« Reply #21 on: 13 Feb 2010, 23:08:53 »
Не е ли по-добре да се информираме малко  преди да лепим етикети без да знаем и без да мислим? Съвсем по сектантски? Тези били такива, онези онакива...ами такива са...да не стане така, че те са по-осведомени и знаещи за собствените си "ереси" повече от нас за православието.  На мен ми се наложи да започна да чета отново и отново, по сума ти сюжети, за да не успяват да ме лъжат, за да успея да дам отговор ако се наложи. Винаги трябва да знаем и то да имаме сравнителни познания. Това дава много увереност.
« Last Edit: 13 Feb 2010, 23:19:45 by Nordwave »
 

Offline ichbin

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Срещу сектите
« Reply #22 on: 19 Dec 2011, 08:31:08 »
След като толкова се вълнувата от сектите имам няколко въпроса:

1) Кой определя или кой е упълномощен и от кого да определя кое е секта и кое е истинско учение? Кои са критериите, които разграничават истинските религии от сектите? Защо трябва именно той да определя?

2) Какво разбирате от понятието окултизъм? В култ не се ли превръща личност, която се боготвори, но вече отдавна не съществува? Защото новите "секти" се  управляват обикновенно от техните основатели, които можеш (евентуално) да отидш и да попиташ какво точно проповядват. С култовете към вече изчезнали и богорворени личности могат да се правят най-лесно всякакви спекулации. Не е ли така?

3) Каква ви е гаранцията, че това шоу, което се описва в началото на тази тема с лекуването на инвалиди, не е било точно същото и през нулевата година и че Юда не е бил поставено лице, което е трябвало да предаде Христос, за да стане той още по-известен? Нищо лично. Просто питам.
« Last Edit: 19 Dec 2011, 08:42:41 by ichbin »
"Манастирът тесен за мойта душа е!"

"Нам цар не ни трябва, а демократично народно управление. Ние се борим за чиста и свята република. Цар и сега си имаме."

Васил Иванов Кунчев

Поп Кръстю предаде Левски от алчност, когато Апостолът му поиска сметка за парите от комитетите!!!!
 :shark:
 

Offline Горянин

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 260
 • Gender: Male
Re: Срещу сектите
« Reply #23 on: 31 Dec 2011, 15:09:42 »
и през нулевата година

Нашият календар не започва от Разпването на нашия Господ и Бог, а от Рождението Му. Също така именно поради този факт, ние християните, нямаме нулева година.
 

Offline Логос

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 152
 • Gender: Male
Re: Срещу сектите
« Reply #24 on: 07 Mar 2013, 22:50:28 »
...Да не говорим, че в законодателната уредба в България има изискване вероизповеданията да имат толерантни взаимоотношения помежду си. Това автоматично поставя сектите в графата закононарушители. ...

Това означава, че ислямът на момента трябва да бъде обявен за сектанска религия.
Православието е гарантирано по Конституцията по член 13

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

А ислямът е войнстваща "религия".
Сура 9, аят 5
5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат , сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.


Според вас - дали тази заповед на Аллах е израз на толерантност?!
 

Offline A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 205
 • Gender: Male
 • Софияя
Re: Срещу сектите
« Reply #25 on: 08 Mar 2013, 21:14:38 »
Това означава, че ислямът на момента трябва да бъде обявен за сектанска религия.
Православието е гарантирано по Конституцията по член 13

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

А ислямът е войнстваща "религия".
Сура 9, аят 5
5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат , сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.


Според вас - дали тази заповед на Аллах е израз на толерантност?!

Доста добре казано :laugh-1:

_____________________________________________________________________________________
БЪЛГАРИЯ НАПРЕД ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!
« Last Edit: 09 Mar 2013, 06:08:58 by Hatshepsut »
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

Offline Логос

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 152
 • Gender: Male
Re: Срещу сектите
« Reply #26 on: 10 Mar 2013, 21:59:08 »
Доста добре казано :laugh-1:

Въпросът е - Какво биха казали мюсюлманите, ако аз напиша този аят :

Сура 9, аят 5
5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат , сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден. ,

ЕТО ТАКА:

Сура 9, аят 5
5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте Мюсюлманите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат , сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

Дали ще е приятно за тях, или ще приемат написаното с безразличие?
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Срещу сектите
« Reply #27 on: 19 Dec 2014, 13:39:35 »
В частна занималня в Бургас учат деца, че Бог е по-важен от майката


Частна занималня учи малки деца на религия, при това без родителите им да знаят. Става въпрос за занималня на Апостолската християнска църква „Ново поколение” – „Супер кид” в Бургас.

Пред Нова телевизия едно от децата разказва, че в занималнята ги карали да падат на колене и да се молят Бог да „ни изчисти сърцата”. Скъпи татко Бог, пази сърцата ни, казва пък друго дете, на което не му харесвало да прави така.

Майките на двете деца разбират случайно какво става. Едната споделя, че в занималнята учели децата, че Бог е по-важен от майката. Управителката на годината казва, че имало такъв служител, но той е бил уволнен. При проверка на отговорните органи на място обаче се оказало, че няма деца.

Детската академия на „Ново поколение” няма разрешение да възпитва деца, може само да ги гледа почасова. Тя е регистрирана за нарушение преди няколко години, защото децата спели по пода. Сега Районната прокуратура в Бургас вече се занимава с новия случай.

https://bulgaria.actualno.com/V-chastna-zanimalnja-v-Burgas-uchat-deca-che-Bog-e-po-vajen-ot-majkata-news_447251.html
« Last Edit: 05 Aug 2018, 06:46:47 by Hatshepsut »
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Срещу сектите
« Reply #28 on: 23 Jul 2017, 08:24:01 »
Психология на сектите или как добрите хора се превръщат в чудовища


Дали след внезапно позвъняване на входната ни врата, или докато пресичаме оживена градска улица, се сблъскваме с хора, които - стига да им позволим да ни обяснят, са готови да ни въведат във фундаментални истини за живота и смъртта. Въоръжени с листовки и книги в ръцете, от една страна, и приветливи усмивки на лицата, от друга, тези хора ни предлагат лекарство, с което да се избавим от средата на несигурност и страдание около нас.

На пръв поглед, идеите, които ни представят, може да не прозвучат крайно особено или налудно. Обявите може да съдържат описания на различни курсове, чиито теми варират от справяне с тревожността през ренесансова философия до устойчиво земеделие.
С течение на времето обаче в умовете на посещаващите ги е настъпва зловещ и трудно обясним поради своята внезапна открита проява обрат. Вашият близък или познат човек например взема неочакваното решение да напусне работното си място и да прекрати контактите си с досегашния си социален кръг, след което продава имуществото си и отива да живее на землянка в далечна горска местност, без да ви даде каквото и да е обяснение за това. Или пък слага риза с вратовръзка и започва да кръстосва домове и тротоари с усмивка и печатни материали в ръка.

Действително немалко общности се придържат към един или друг набор от схващания за реалността, който би могъл да се стори странен за други. Някои хора отказват да ваксинират децата си, други си поставят кръвосмучещи паразити в устата и интимните части, вярвайки, че по този начин ще пречистят кръвта си от опасни токсини, трети се хранят със слънце. Четвърти прокарват идеята, че луната е всъщност извънземна база, построена и "сложена" в орбита около Земята преди милиони години от влечугоподобни създания. Изповядваните в степен, граничеща с фанатизъм, възгледи е възможно да са на диаметралния полюс на установеното от дългата редица натрупани изследователски данни в една или друга област на човешкото познание. При все това техните поддръжници не са непременно сектанти, нито психично болни.


Какво означава да бъдеш в секта?

Култовите организации могат да бъдат от различно естество - религиозно, расово, бизнес/финансови пирамиди, политическо, психологическо, тн.

Сектата може да се определи като множество от хора, чиито отношения са организирани около централна фигура с голяма власт. Подобно на множество други форми на социална организация, тук присъства стремежът към разрастване на влиянието, с цел установяването на достъп до все по-голям брой властови и финансови ресурси. За разлика от тях обаче, при сектантските организации се прилага определен набор от техники за повлияване и заблуда, така че да се упражнява ефективен контрол върху психичните процеси на членската маса.

Успешната обработка на жертвите позволява последващата подмяна на техните предишни самоличности с нови, които едва ли биха приели доброволно преди присъединяването си към групата.


Членска лудост

С оглед на ярки примери като масовите самоубийства в култа Хевънс Гейт и прословутите зверства на последователките на Чарлс Менсън, лесно бихме се изкушили да предположим, че в психиката на средностатистическия участник в култ има нещо изначално "сбъркано". При все това проучвания разкриват, че поне 2/3 от постъпващите в секти са с нормално психическо здраве, имат добро образование и идват от семейства от средната класа. Останалата 1/3 е по-вероятно да притежава депресивни симптоми - обикновено свързани със загубата на близък човек - като например смърт в семейството, провалена романтична връзка или проблеми в професионалния живот. Едва между 5% и 6% от вербуваните демонстрират хронични психически проблеми в момента на своето присъединяване.

Може да се каже, че култовете избягват вербуването на индивиди с психически проблеми и физически недъзи - те по-скоро се възприемат като спад, отколкото приръст в производителността на групата - освен ако организацията не е намерила някакъв начин да печели чрез физическите и психическите недъзи на част от своите членове (например чрез просия, тн.). Усилията за привличане в масовия случай са насочени към интелигентни и усърдни индивиди, които могат да допринесат с финансови средства и талант за каузата - независимо каква е тя.

Според класическата формула на Курт Левин (Kurt Lewin) П=f[Л,С], поведението може да се опише като функция на взаимодействията между личността и условията на средата. Едно от големите открития на социалната психология е високата степен, в която условията на средата (ситуацията) могат да окажат влияние върху поведението на даден индивид.
Ярки и притеснителни примери от последните няколко десетилетия са документираните военни престъпления в американските затвори на територията на Ирак и залива Гуантамо, от една страна, и затворническия експеримент на Филип Зимбардо (Philip Zimbardo) в подземията на Станфордския университет, от друга.

Докато в първия случай става въпрос за използването на затворническото население за устройването на смъртоносни и садистични игри и експерименти, то във втория се наблюдава рязката метаморфоза на студенти с нормални равнища по индикаторите за психично здраве и етичност в садистични надзиратели и техните жертви.
Жребийното разпределение на всяко от лицата в експеримента на Зимбардо в една от двете групи води не просто до приемането на нова роля, но до нейното "вграждане" в психиката на лицата от двете групи. С други думи, настъпва по-горе посочената подмяна на личността. Нещо повече, бързината, с която тя настъпва, налага и преждевременното прекратяване на експеримента с оглед съхранението на живота на участниците в него.

Човешката природа може да не е нито "добра", нито "лоша", но поставени под ръководството на личност с авторитарни наклонности, голяма част от подчинените са способни да извършват жестокости.


Човеци и нечовеци

Бихме могли да предположим до каква степен деморализацията в подобни авторитарни йерархични структури се отразява на писихиката като цяло - може би участниците в тях "губят" способността си да изпитват чувства като обич и състрадание не само към своите жертви, но и към близки и познати. Превръщат ли актовете на зло своя извършител в завършен злодей?

Набор от конвергентни доказателства насочва по-скоро към съществуването на механизми за избирателна емпатия. Ролята на посредник в тази схема са всъщност процесите на хуманизация и дехуманизация, на които подлагаме хората около нас.

Дехуманизиращото възприятие представлява когнитивна грешка, при която човек не "отчита" вътрешния свят на друг човек - мислите и чувствата, които той или тя притежава. Възникването й обикновено се случва в съчетание с изпитването на преобладаващо отвращение, което успява да неутрализира дори минималното количество положителни социални емоции, което мозъкът ни "изпитва", когато си взаимодействаме с други хора.

Един индикатор за дехуманизиращо възприятие е понижената активация в невронната мрежа за социална когниция в мозъка (social-cognition network), към която спадат структури в медиалната префронтална кора и супериорния темпорален сулкус.
С други думи, критично важни за социалните ни взаимодействия пътища в мозъка може да се "изключат", когато попаднем на отвратителни за нас хора. Наблюдателите са склонни да разглеждат такива мишени в по-голяма степен като непознати, несходни, нискоинтелигентни, езиково неспособни, студени, некомпетентни, както и притежаващи по-малко човешки характеристики като цяло. Също така се наблюдава по-ниска честота на употребата на глаголи, описващи вътрешен свят, когато се коментира ежедневието на дехуманизираните мишени (например мисля, чувствам, разбирам). Изследваните лица се замислят по-рядко за психичните процеси при тях, отколкото при членове на други социални категории.

Отхвърлянето на типични човешки характеристики - като например интелигентност или езикови способности, принизява жертвите до животинско ниво. По този начин дехуманизацията улеснява извършването на поведение, което не е предназначено за човешки същества, тъй като възприемането на отсрещната страна като личност предпоставя със себе си набор от морални правила и норми, които направляват общуването.

Може да се каже, че тези правила и норми са "вградени" в мозъчната ни структура посредством еволюционния отбор на моралните емоции. Следователно, нарушаването на тези правила води до изпитването на чувства на съжаление и вина. Освен ако жертвата не се категоризира като нечовек. Проучвания на Вайерстал и колеги в тази конкретна насока например установяват негативно взаимоотношение между актовете на насилие и вероятността за развиване на посттравматично стресово разстройство у извършителите при два отделни случая на геноцид и масови убийства.

Казано по-поетично, човек за човека е човек.

Кръгът на (не)одобрението

Често прилагана в култовите организации е техниката на горещия стол. Представете си, че влизате в слабо осветена стая и виждате различните членове на култа да седят в голям кръг около стол в неговия център. При команда от страна на лидера един от членовете се изправя бавно, отива до стола и сяда на него. Лидерът му казва да сподели пред останалите проблемите и прегрешенията, с които се е сблъскал през изминалата седмица, и да се освободи от тях, като ги признае пред останалите. В този момент лицето може да каже например, че за един или друг кратък момент е изпитал съмнение в ученията за задгробния живот, че е почувствал сексуално желание към някакъв човек и т.н. Неговото самопризнание е посрещнато със съчетание от неодобрение заради естеството на признатото от него, но също така и похвала от останалата част от групата заради това, че е споделил своите прегрешения. Усещайки внезапно претоварване от тежестта на своите грехове, лицето избухва в плач и получава увещание от страна на лидера да подобри себе си, да се съпротивлява на съмненията и естествените си желания, тн. Увещанието е пренасочено по импровизиран път и към останалата част от групата, която едновременно унижава, но и дава похвала на лицето.


Основната цел на това упражнение е намаляването на самочувствието на членовете. То е добро въплъщение на установен в редица психологически проучвания принцип на социално влияние, според който хора с ниски нива на самочувствието са по-податливи на убеждаване, отколкото такива с високи - особено когато посланието е слабо убедително.

Според модела Йеил-Макгуайър (Yale-McGuire) лица с ниско самочувствие биха били по-склонни да приемат манипулативни послания, тъй като се доверяват повече на другите хора. От друга страна, те също така би следвало да отделят по-малко внимание на подобни послания, тъй като техните мисли (подобно на лицата с депресия) са насочени повече към вътрешния свят.

Моделът на Йеил и Макгуайър допуска обратното за другия край на кривата - лицата с високи нива на самочувствие приемат по-трудно поднесените послания и отделят повече внимание на тяхното съдържание. При положение, че както при лицата с ниско самочувствие, така и при тези с високо има някаква бариера пред приемането на манипулативните послания, двете групи са донякъде сходни по отношение на убеждаването.  Най-податливи следва да са тези със средни нива, които не са достатъчно затворени, за да могат да получат и осмислят информацията, но не са и достатъчно уверени в себе си, за да я отхвърлят. Метаанализ, проведен от Роудс (Rhodes) и Ууд (Wood) през 1992 г., потвърждава тази криволинейна зависимост.

Проучванията обаче внасят едно важно пояснение - когато съобщението е неадекватно - липсва му добра логическа структура, то бива отхвърлено както от лицата с високо самочувствие, така и от тези със средно. Следователно, при странно и крайно фантастично съдържание, членовете, които са най-малко уверени в себе си, ще останат убедени.

Съществуването на тоталитарни социални структури, които преднамерено нанасят вреда на своите членове, не е скорошно явление. С настъпването на епохата на фалшивите новини обаче проблемът придобива нови измерения, в които по думите на американския историк Томас Николс (Thomas Nichols), безразличието към установените факти се заменя с враждебното отношение към тях.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Psihologiia-na-sektite-ili-kak-dobrite-hora-se-prevrashtat-v-chudovish_88953.html
« Last Edit: 05 Aug 2018, 06:43:59 by Hatshepsut »
 

 

Как зарибяват сектите в България

Started by Hatshepsut

Replies: 7
Views: 8735
Last post 19 Apr 2014, 11:42:41
by Hatshepsut