Автор Тема: Фестивали на античното наследство  (Прочетена 27018 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #30 -: Юни 25, 2014, 22:24:08 »
Средновековен панаир Асеновград 2014

Средновековният панаир в Асеновград се организира вече за трета поредна година и се е утвърдил, като традиционно и значимо събитие в Асеновград.

Събитието се организира от Община Асеновград и Исторически музей Асеновград. Тази година панаирът ще се проведе от днес до 22 юни на местността "Св. Трифон" - Асеновград. За тези три дни всеки един посетител ще се потопи в една отминала епоха и ще усети аромата и чарът на средновековието.

Чрез "Живата история" ще бъде пресъздадено ежедневието, бита, занаятите, снаряжението и въоръжението на средновековните люде по нашите земи в периода на Второто Българско царство.

В панаира всеки посетител ще може да види занаяти и техники от преди стотици години. Автентични реконструкции на снаряжение въоръжение и дрехи от посоченият период, иконопис, монетосечене, ковачница, средновековен начин за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, тъкане на стан, изработка на дървени лъжици, плетене на халчeста ризница, дърворезба, кожарство, плъсти, изработка на кукли, дуели и батални сцени, стрелба с лък и средновековна музика. Всеки един от посетителите, ще има възможност да се включи в част от процесите на някои от занаятите, да постреля с лък, да мята копие или да поязди кон, ще можете да си закупите автентични средновековни аксеоари, да опита средновековни ястия, вино и медовина.

Тази година ще има демонстрация на много повече занаяти като например - дърворезба, плъсти, ковачница, тъкане на стан, направа на сапун и др. Посетителите в тазгодишният средновековен панаир в Асеновград, ще могат да яздат коне, да станат свидетели на възстановка на битка между български войници, кумани и рицари.

Тази година ще вземат участие реенактори както от България така и от Сърбия, Молдова и Англия.

http://news.plovdiv24.bg/499885.html
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:23:32 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #31 -: Юли 20, 2014, 21:53:08 »
Първи фестивал на древните култури край врачанското село Оходен


С вълнуващ спектакъл бе сложено началото на първия по рода си фестивал на древните култури, чийто домакин са археологическите разкопки в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Уникалната идея е финансирана изцяло от Община Враца, а организатори на феста са Театрална група "ТЕМП" и Регионалният исторически музей. С оригинални костюми младите актьори направиха възстановки на древни ритуали от праисторическите епохи до времето на траките. Спектакълът "Светилище на слънцето" бе посрещнат с бурни аплодисменти от стотиците гости, събрали се за откриването. В церемонията взеха участие също балет "Вива", клуб по китайски бойни изкуства, клуб "История" към АЕЦ "Козлодуй" и творци от местното читалище. "Привилегия е да сме тук и да подкрепим тази инициатива.
С първото издание на фестивала слагаме началото на един уникален туристически продукт. Сигурен съм, че той ще доведе до популяризирането на това място. Пожелавам успех на фестивала и поклон за това, което организаторите са свършили" - каза в приветствието си към участниците и гостите кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Сред официалните лица бяха също зам.-кметът Красимир Богданов, директорът на историческия музей Илия Стоянов, кметът на село Оходен Иван Иванов и общински съветници.
За участие в първия фестивал на древните култури пристигнаха над 100 участници от София, Велико Търново, Белоградчик, Перник, Козлодуй и Враца. В работата на феста ще се включат също студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
Фестивалът е организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития.
Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология.
В края на фестивала, който ще продължи до 21 юли, всички участници ще получат копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността „Валога" край Оходен. Първите статуетки бяха връчени на инж. Николай Иванов, зам.-кмета Красимир Богданов и кмета на селото-домакин Иван Иванов.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=22241


Снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592174787567320.1073741829.582474071870725&type=1
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:36:49 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #32 -: Август 03, 2014, 08:07:00 »
По уникален проект на “Царевград Търнов” ще имаме Средновековен фестивал
с масовото участие на великотърновциКак са живели търновските боляри в златното столетие на Втората българска държава от 1250 до 1350 година ще видят и усетят в автентична атмосфера великотърновци и туристите в най-новия фестивал на старопрестолния град.
“Идеята е да направим Средновековен фестивал на Царевец, във и около църквите в Асенова махала. Цялостната ни програма е насочена към това, представяйки средновековното ни културно-историческо наследство, да му вдъхнем повече живот и атмосфера. Ако Мултимедийният център е стъпка в тази посока, то най-доброто усещане се получава в живите картини и възстановки”, съобщи пред “Янтра ДНЕС” Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Първите стъпки в най-новата туристическа атракция на Велико Търново беше направена на борсата “Културен туризъм” през тази година със средновековната кухня. “Целта ни е не толкова да правим спектакъл и бутафории, а да увлечем масово хората да се включат в събитие, което е достатъчно автентично”, посочи Бояджиев.
Плановете са първото издание на Средновековния фестивал да се случи през юни-юли догодина. Първоначално ще се започне с няколко уикенда, които в последствие да се слеят във фестивал от десетина дена.

Идеята за Средновековния фестивал е отдавна, но окончателно назрява при сътрудничеството между Велико Търново с малкото градче Беваня до Перуджа в Централна Италия. Цяла година градчето с петте му хиляди жители се готви за Средновековния си фестивал през юни, който вече има 25-годишна история. “Няма да пресъздаваме едно към едно тамошния фестивал, но ще вземем добрия им модел и на търновска почва ще направим автентично представянето на нашите средновековни занаяти, кухня, спортно състезание и пазарите”, посочи Цветомир Бояджиев. Предимството на Беваня е, че имат много богата запазена писмена история за периода, който пресъздават, а 99 на сто от участниците във фестивала са местните хора.
Дано постепенно успеем максимално да издирим нашите исторически справки и да увлечем хората, за да запазим и доразвием традициите си, а дори и да възродим стари и изчезнали занаяти. Не е въпросът да се купят 1000 костюма и да се включат занаятчиите от Самоводската чаршия и клуб “Традиция”. Най-важното е да намерим пътя към хората и да запалим пламъчето на любопитството и креативността им, да им предложим помощ, но те да се чувстват съпричастни”, коментира Цветомир Бояджиев. По повод Средновековния фестивал, който се провежда в Червен, Бояджиев заяви, че градивното съревнование ще помогне за развитието и на двете прояви, както се случва със средновековните фестивали в Италия и Германия.
Още една добра идея от туристическата борса “Културен туризъм” ще се развие във фестивал. В ранния септември на тази година Никополис ад Иструм ще посрещне първия римски фестивал. “Свищовският фестивал “Орел на Дунав” може да намери разширението си тук. Никополис ад Иструм има потенциала да стане средище на всички български градове, които са имали римски периоди и наследство и да стане алтернативна форма на туристическо представяне”, посочи Цветомир Бояджиев. “Това тематично събитие ще отвори вратите и популярността не само към Никополис ад Иструм, но и към останалите градове с римско наследство, важно е да сложим крайъгълния камък. Никополис е благодатно място с огромна площ и позволява да се направят мащабни възстановки с повече събития и къмпингуване за няколко дни”, каза управителят на “Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев.

https://www.dnesbg.com/kultura/po-unikalen-proekt-na-vtsarevgrad-tarnovv-shte-imame-srednovekoven-festival-s-masovoto-utchastie-na-velikotarnovtsi.html
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:38:32 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #33 -: Август 26, 2014, 22:11:00 »
Три дни празници в Долината на тракийските царе


За 9-та година в Казанлък ще се проведат Празниците в Долината на тракийските царе, посветени на тракийската култура. Тази година празниците ще бъдат в дните 29, 30 и 31 август и ще привлекат както вниманието на учените с двудневната международна научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура, така и туристите и гостите на града с многообразието от събития като тракийски стан, боди арт, ревю на тракийски облекла и дегустация на вино, артфест мултимедия и нови впечатляващи спектакли".
Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници,като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион. Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

Носителят на наградата на името на проф. Александър Фол както винаги ще бъде обявен на официалното откриване на празниците, което е предвидено на 29 август, петък, от 20.30 часа пред Община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Общината.

http://www.kmeta.bg/tri-dni-praznici-v-dolinata-na-trakijskite-care-33366.html


Празници в Долината на тракийските царе - програма 2014 г.:

29.08.2014 г. (петък)

12.30 ч. - „Древна Тракия - врата към безсмъртието" - премиера на дигитален филм - ИМ "Искра"

13.30 ч. - „Проблеми и изследвания на тракийската култура" - Откриване на международна научна конференция участие - ИМ "Искра"

17.30 ч. - „Тракийско въоръжение от I хил.пр. Хр." - откриване на изложба от фонда на РИМ гр.Шумен - ИМ "Искра"

18.00 ч. - „Панаир на тракийските занаяти" - откриване - Ул. "Искра"

20.30 ч. - Официално откриване на IX издание на „Празници в Долината на тракийските царе"; Връчване на награда „Проф. Александър Фол" за 2014 г.; „Новите траки" - мултимедиен спектакъл с илюминации, посветен на тракийската цивилизация и уникално наследство с участието на група „Вакали" и школа „Бага-Тур" - Пред
Община Казанлък

30.08.2014 г. (събота)

9.30 ч. - „Проблеми и изследвания на тракийската култура" - втора сесия на научната конференция - ИМ "Искра"

10.00 ч. - 20.00 ч. - „Тракийски стан" - демонстрация на тракийски бойни изкуства с участието на школа „Бага-Тур" - Парк „Северен"

18.00 ч. - Бодиарт „Тракийски мотиви от Долината на розите" - Пл. "Севтополис"

19.00 ч. - Стрийт парад „Обединени в многообразието" - По маршрут

20.00 ч. - Ревю на тракийско облекло с дегустация на тракийско вино; Възстановка на тракийски ритуал „Почит към природата" - Пл."Севтополис"

20.00 ч. - „Артфест мултимедия" - творческа интерпретация от фотограф-художници на забележителностите на региона - Парк "Тюлбето"

31.08.2014 г. (неделя)

11.00 ч. - „Казанлък - град на траките" - изложба на школата по изкуства „Ренина" към НЧ "Възродена Искра" - Обществена колекция; Анимации за деца - „Шипковата къща"

18.00 ч. - Концерт на читалищни и младежки състави - Пл. "Севтополис"

http://www.cross.bg/iskra-trakiiiskite-trakiiiskata-1427112.html#axzz3BVldW4L9
« Последна редакция: Юли 13, 2015, 08:55:32 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #34 -: Септември 04, 2014, 13:29:24 »
„Празници в Долината на тракийските царе“ - Официално откриване:

« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:39:20 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #35 -: Септември 11, 2014, 22:15:41 »
Историческа възстановка в Стара Загора

На 20. 09. 2014 г. от 19:00 до 20:30 ч. на Античния форум ще се проведе историческа възстановка на тема "ТЕРВЕЛ В ОБЛАСТТА ЗАГОРА". Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата "РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД" и е съвместна продукция на Регионален исторически музей - Стара Загора, „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.
Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история. Акцент се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.
Представят се бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.
Чрез възстановката ще се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:42:19 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #36 -: Септември 21, 2014, 21:47:54 »
Малко снимки от възстановката в Стара Загора

Източник: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.620013121440872.1073741906.211091298999725&type=1


Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #37 -: Октомври 23, 2014, 19:24:47 »
Десет легионери се вляха клуба за възстановки „Абритус”


В неделя разградчани ще видят промоционалната атракция – военен сбор в лагера на император Траян Деций, свързана с финала на проекта „Абритус – мистика и реалност”

Със специален ритуал в клуба за възстановки „Абритус” бяха приети десет млади легионери, които са част от кохортата на 11-ти Клавдиев легион. Това стана пред Регионалния исторически музей в Разград в понеделник вечерта, където се бяха събрали членовете на клуба за възстановки. Всички посрещнаха според римската традиция легионерската част. Новите участници в клуба бяха представени от Цветана Бенонова, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в Община Разград.

Легионерите са спортисти от клуб „Гладиатор” в Разград и са известни със своите спортни успехи. Като членове на клуба те вече ще участват в различни възстановки в археологическия резерват „Абритус” и на други места в страната и извън нея. Цветана Бенонова изрази надежда, че младите легионери ще постигнат забележителни успехи и в клуба за възстановки и ще бъдат организирана и дисциплинирана бойна единица. Те влизат в едно международно легионерско движение, в което членуват хора, които са избрали историята за свое хоби и в частност римската история, каза Бенонова.
Легионерите, облечени в специално облекло, бяха приветствани от император Траян Деций и от жриците в клуба. Сред римските стени прозвучаха думите на императора от далечните времена: „Защитавайте смело границите на Рим, крепостта и гражданите на Абритус! Ако искаш мир, готви се за война! Ако живееш в Рим, живей като римлянин! Аве, Абритус!” и др.
Церемонията включваше различни моменти, сред които отпиване на вино, предоставено от жриците. Лично от римския император Траян Деций легионерите получиха и първата си римска заплата - реплика на римска монета от времето на императора.
След церемонията по посрещането на легионерите членовете на клуба за възстановки „Абритус” се разходиха сред археологическите разкопки и до вила Урбана.
В клуба, който се състои от 25 души, има граждани, аристократи и плебеи и звено весталки, предстои да бъде създадена и тракийска бойна част. Той съществува от три години и отначало е започнал дйността си с 6 души, но постепенно се развива. Цветана Бенонова каза, че това е проект, който се финансира и подкрепя от общината с цел развитие основно на събитийния туризъм.


Само след няколко дни – в неделя, клубът ще участва в промоционалната атракция - военен сбор в лагера на Траян Деций, свързана с приключването на проекта „Абритус – мистика и реалност”. Това ще стане във военния лагер близо до музея. На 26 октомври тук още от обяд започва подготовката за военния сбор и събитията ще продължат до вечерта. В сбора ще участват повече от 50 легионери от 4 клуба за възстановки. Ще бъдат представени декори на римски и варварски лагери, палатките им, въоръжението на войниците, както и различни видове облекло – на легионери, цивилни, на сенатори, на варварски бойци, готи, гладиатори. Ще има военно обучение на млади бойци. Посетителите ще могат да видят бита на римляните и готите – занаяти, грънчарство, ковачи, дърводелци, ще опитат от римската кухня рибена чорба, както и греяно вино с мед и канела. Ще има дори и пазар на роби. Ще бъде показана битка между римляни и готи. Разградчани ще могат да видят тази атракция и да се потопят в римската история.

Вечерта ще стартират специализираните турове за медии и туроператори. Галена Радославова от Историческия музей ще направи презентации пред тях за обновения резерват и за новите туристически маршрути и разкопки. Вечерта на официално тържество във вила Урбана ще бъде представен обектът, предвидено е тържествено откриване. Ще бъде показана възстановка на римска сватба. Церемонията ще завърши с огнено шоу на Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца.
Това, което ще бъде показано сега, може да се нарече подготовка за събитието догодина в Разград – историческия фестивал „Абритус”, който ще бъде организиран в края на месец юни.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=808601052531986&id=693853004006792
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:51:34 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #38 -: Ноември 03, 2014, 12:06:45 »
Много кратко представяне на структурата на легиона и функциите които изпълняват отделните му съставни подразделения по време на участието на Сдружение за исторически рекострукции - Скития Минор в Община Гърмен.


Кратко представяне на структурата на легиона
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:52:31 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #39 -: Януари 20, 2015, 20:19:48 »
“Традиция” ще прави средновековно селище на занаятите на Царевец


Жилищни сгради, пещ, в която ще се пече хляб, работилница за керамика и древна козметика са само част от идеите на родолюбците от великотърновския клуб

Сво­е­об­ра­зен му­зей на от­к­ри­то ще по­каз­ва на ве­ли­ко­тър­нов­ци и ту­рис­ти­те би­та и жи­ти­е­то на ста­рос­то­ли­ча­ни. Иде­я­та е на ве­ли­ко­тър­нов­с­кия клуб “Тра­ди­ция”, кой­то от го­ди­ни се гри­жи за раз­но­об­ра­зя­ва­не на ту­рис­ти­чес­ки­те ат­рак­ции на кре­пост­та Ца­ре­вец, ко­я­то ус­той­чи­во се прев­ръ­ща в най-по­се­ща­ва­ния ис­то­ри­чес­ки обект в на­ци­о­на­лен ма­щаб.
С по­мощ­та на Об­щи­на­та и “Ца­рев­г­рад Тър­нов” пла­ни­ра­ме да нап­ра­вим на кре­пост­та на Асе­не­во­то цар­с­т­во сред­но­ве­ков­но се­ли­ще на за­на­я­ти­те от XII до XIV век, съ­об­щи за “Ян­т­ра ДНЕС” пред­се­да­те­лят на ро­до­лю­би­вия клуб Вър­бан Ми­нев. Се­ли­ще­то ще бъ­де под­дър­жа­но през це­лия ту­рис­ти­чес­ки се­зон. В не­го ще бъ­дат по­ка­за­ни ня­кол­ко сред­но­ве­ков­ни жи­лищ­ни сгра­ди, как­то и вре­мен­ни пос­то­ве на раз­лич­ни за­на­я­ти. През ми­на­ло­то ля­то по­ка­зах­ме на пет пос­та от­ли­чи­тел­ни за­ни­ма­ния на бо­ля­ри­те от Сред­но­ве­ко­ви­е­то, се­га ще ги уве­ли­чим най-мал­ко на осем. Мо­же да ста­нат и 18, сти­га да по­лу­чим под­к­ре­па от Об­щи­на­та и да има про­я­вен ин­те­рес от хо­ра­та, раз­к­ри­ва иде­я­та си Вър­бан Ми­нев.
Ще бъ­де из­ка­ра­на пещ, в ко­я­то ежед­нев­но ще се пе­че хляб. Пос­т­ро­е­но ще бъ­де и сред­но­ве­ков­но учи­ли­ще за де­ца. Съ­що та­ка ще пус­нем в дейс­т­вие всич­ки ка­та­пул­ти и сте­но­бой­ни ма­ши­ни, ко­и­то през го­ди­ни­те сме нап­ра­ви­ли, до­ба­ви Вър­бан Ми­нев. От клуб “Тра­ди­ция” нап­ра­ви­ха две бой­ни ма­ши­ни, се­га се ра­бо­ти по тре­та­та, най-го­ля­ма­та и най-мощ­на­та. Ста­ва въп­рос за тре­бу­шет. То­ва е об­сад­на ма­ши­на, из­пол­з­ва­на от бъл­га­ри­те през Сред­но­ве­ко­ви­е­то. Ори­ги­нал­на­та ѝ вер­сия е съз­да­де­на око­ло 4 век пре­ди Хрис­та в Гър­ция и Ки­тай. По-къс­но чо­веш­ка­та си­ла е за­ме­не­на от кон­т­ра­те­жест и ста­ва кан­тар­на бой­на ма­ши­на, раз­каз­ва Вър­бан Ми­нев.
Тре­бу­ше­ти­те с кон­т­ра­те­жест се по­я­вя­ват в хрис­ти­ян­с­ки­те и мю­сюл­ман­с­ки­те дър­жа­ви по Сре­ди­зем­но­мо­ри­е­то през 12 век. Той мо­же да из­с­т­рел­ва сна­ря­ди с тег­ло до 140 ки­лог­ра­ма с ви­со­ка ско­рост по вра­жес­ки­те ук­реп­ле­ния. По­ня­ко­га ка­то сна­ря­ди се из­пол­з­ват за­ра­зе­ни жи­во­тин­с­ки тру­по­ве, ко­и­то вли­зат в гра­до­ве­те ка­то опит за съз­да­ва­не на епи­де­мия. Цар Ка­ло­ян е из­пол­з­вал 30 та­ки­ва бой­ни ма­ши­ни, с ко­и­то прев­зе­ма Од­рин през 1205 го­ди­на и за­то­ва иде­я­та ни е да я нап­ра­вим за Ца­ре­вец, по­со­чи пред­се­да­те­лят на клуб “Тра­ди­ция”. Той ак­тив­но ра­бо­ти по ма­ши­на­та, ко­я­то ще мо­же да из­с­т­рел­ва ка­мен­ни бло­ко­ве меж­ду 30 и 50 ки­лог­ра­ма на раз­с­то­я­ние до 200 мет­ра. Тре­бу­ше­тът се из­пол­з­ва до 16 век, дъл­го след по­я­ва­та на ба­ру­та. Той е мно­го по-то­чен от дру­ги­те сред­но­ве­ков­ни ме­та­тел­ни оръ­жия, по­яс­ня­ва бай Вър­бан, за­па­лен лю­би­тел и из­с­ле­до­ва­тел на оръ­жи­я­та.
За сре­до­ве­ков­но­то се­ли­ще на Ца­ре­вец от клуб “Тра­ди­ция” ис­кат да раз­но­об­ра­зят за­на­я­ти­те и с коз­ме­ти­ка. Ми­на­ло­то ля­то по­ка­зах­ме на де­ца­та как се пра­ви са­пун по сред­но­ве­ков­на ре­цеп­та, но то­ва не е всич­ко. Мо­же да се из­ра­бот­ват и бла­го­вон­ни мас­ла и кре­мо­ве. Ще се опи­та­ме на един от за­на­ят­чийс­ки­те пос­то­ве да го по­ка­жем на ту­рис­ти­те. Пла­ни­ра­ме в му­зея на от­к­ри­то да бъ­де обо­со­бе­на и ке­ра­мич­на ра­бо­тил­ни­ца, къ­де­то на ръч­но ко­ле­ло да се из­ра­бот­ват раз­лич­ни мал­ки и по-го­ле­ми гли­не­ни съ­дин­ки, по­яс­ни Вър­бан Ми­нев.

Ро­до­лю­би­ви­ят клуб съ­би­ра все по­ве­че съ­миш­ле­ни­ци във Ве­ли­ко Тър­но­во. Пос­лед­но към “Тра­ди­ция” се при­съ­е­ди­ня­ват още две де­ца, ко­и­то ще де­бю­ти­рат с учас­тие на Ца­ре­вец. Ка­то ця­ло ве­ли­ко­тър­нов­с­ки­ят клуб е в със­тав от 30 ду­ши. Сред ро­до­люб­ци­те и па­зи­те­ли­те на тра­ди­ци­и­те в ста­роп­рес­тол­ния град са и шест же­ни.
Иде­я­та за пос­то­ян­но дейс­т­ва­що­то се­ли­ще на за­на­я­ти­те на Ца­ре­вец ид­ва след ус­пеш­на­та ре­а­ли­за­ция през ми­на­ла­та го­ди­на на Лят­но­то учи­ли­ще по за­на­я­ти, ко­е­то нап­ра­ви­ха за­ед­но клуб “Тра­ди­ция”, майс­то­ри­те от Са­мо­вод­с­ка­та чар­шия и об­щин­с­ка­та ту­рис­ти­чес­ка аген­ция “Ца­рев­г­рад Тър­нов” с под­к­ре­па­та на Об­щи­на Ве­ли­ко Тър­но­во и Ис­то­ри­чес­кия му­зей. 600 де­ца за един ме­сец се учи­ха как се ме­си хляб и как се стре­ля с лък, рез­бо­ва­ха дър­ве­ни ку­тий­ки и ук­ра­ся­ва­ха ке­ра­мич­ни па­нич­ки. Де­ца и мла­де­жи от Ве­ли­ко Тър­но­во ус­во­я­ва­ха тън­кос­ти­те на раз­лич­ни ви­до­ве сред­но­ве­ков­ни и въз­рож­ден­с­ки за­на­я­ти в ате­ли­е­та на от­к­ри­то на кре­пост­та Ца­ре­вец и в ра­бо­тил­ни­ци­те на Са­мо­вод­с­ка­та чар­шия. При за­на­ят­чи­и­те де­ца­та учи­ха дър­во­рез­ба, ко­жар­с­т­во, ри­су­ва­не, грън­чар­с­т­во, тъ­ка­чес­т­во и пра­ве­ха би­жу­та от мъ­нис­та. За­ни­ма­ни­я­та на Ца­ре­вец се во­де­ха от клуб “Тра­ди­ция”, а мал­ки­те бо­ляр­че­та се уче­ха как е пра­вен са­пун, хар­тия и хляб през Сред­но­ве­ко­ви­е­то и се за­бав­ля­ва­ха с раз­лич­ни ви­до­ве иг­ри и стрел­ба с лък и ар­ба­лет. Над 1600 ту­рис­ти от цял свят за ме­сец на Ца­ре­вец се за­поз­на­ха с гла­го­ли­ца­та и са­ми на­пи­са­ха име­на­та си с пър­ва­та сла­вян­с­ка аз­бу­ка.

Ве­ли­ко­тър­нов­с­ки­ят клуб “Тра­ди­ция” е под­гот­вил бо­гат ка­лен­дар с изя­ви за та­зи го­ди­на. Ще се ор­га­ни­зи­рат мно­го въз­с­та­нов­ки на бит­ки, раз­лич­ни по вид и мес­то­по­ло­же­ние. За­поч­ва се с Шип­чен­с­ка­та епо­пея за 3 март. Го­ди­на­та ще бъ­де пъл­на с изя­ви от ре­ги­о­на­лен и чуж­дес­т­ра­нен ха­рак­тер. Ед­на от тях ще бъ­де жи­ва­та кар­ти­на на бит­ки­те на че­ти­те на Сте­фан Ка­ра­джа и Ха­джи Ди­ми­тър в ре­ги­о­на на Кан­лъ де­ре. На Вър­бов­ка ще има и въз­с­та­нов­ка на бит­ка­та на Фи­лип То­тю. Пред­с­тои и го­ля­мо сра­же­ние в зим­ни ус­ло­вия, въз­с­та­нов­ка­та е във връз­ка с Рус­ко-тур­с­ка­та вой­на и бит­ка­та при Бел­ме­кен. Ще има и по­не пет-шест съ­би­ра­ния за пре­съз­да­ва­не на ис­то­ри­чес­ки мо­мен­ти от бъл­гар­с­ка­та ис­то­рия в Ап­рил­ци и на Дря­нов­с­кия ма­нас­тир, до­ба­ви още Вър­бан Ми­нев. В края на май се пла­ни­ра ма­щаб­на въз­с­та­нов­ка в Бра­шов, Ру­мъ­ния, във връз­ка със 100-го­диш­ни­на­та от Пър­ва­та све­тов­на вой­на. В рам­ки­те на че­ти­ридне­вен во­е­нен ла­гер ще се пред­с­та­вят ев­ро­пейс­ки­те про­ти­вос­то­я­щи си­ли в ре­ал­ни ус­ло­вия с ав­тен­тич­ни оръ­жия и уни­фор­ми.
Та­зи го­ди­на се на­вър­ш­ват и 130 го­ди­ни от Сръб­с­ко-бъл­гар­с­ка­та вой­на, а на­ши­ят 18 Етър­с­ки пе­хо­тен полк е един от пър­ви­те, ко­и­то за­ми­на­ват за бит­ка­та при Слив­ни­ца. Ние сме в Пе­та пе­хот­на ду­нав­с­ка ди­ви­зия, пър­ви­ят убит офи­цер е от Сви­щов. То­ва са все па­мет­ни и важ­ни мо­мен­ти от ис­то­ри­я­та ни и тряб­ва да ги пом­ним и та­чим, ко­мен­ти­ра Вър­бан Ми­нев. За се­га в на­ци­о­на­лен ма­щаб ня­ма пла­ни­ра­но съ­би­тие за от­ра­зя­ва­не на го­диш­ни­на­та от Сръб­с­ко-бъл­гар­с­ка­та вой­на, но от ве­ли­ко­тър­нов­с­кия клуб “Тра­ди­ция” са ре­ши­ли да я по­че­тат. Пла­ни­рат се още и учас­тия в Ун­га­рия, Ук­рай­на и Ру­сия.

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/vtraditsiyav-shte-pravi-srednovekovno-selishte-na-zanayatite-na-tsarevets.html
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:54:26 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #40 -: Юни 12, 2015, 22:44:22 »
„Орел над Дунава“ в Свищов – римляни, танци и звън на мечове


Легионер с ръст на исполин, с червен гребен на шлема, синьо наметало и съсредоточен поглед бавно пристъпва по арената на Първи италийски легион в Свищов. Изпепеляващата жега и огненото слънце не отвличат вниманието му. На изпълнената с воини арена той се отличава като пришълец от друг свят. И това е разбираемо – в най-добрия случай останалите бойци му стигат или до рамото, или до гърдите.

Мъже в бойни брони и строго сключени вежди настъпват на арената. Мнозина носят белези от бойни рани, които получават съвсем не на шега по време на сблъсъците – с чужди армии или със страховити варвари. Разгледани отблизо, мечовете са силно нащърбени и носят следите от тежки удари в дуели с враговете. Когато е в пълно бойно снаряжение, един римлянин носи на гърба си между 20 и 40 кг повече от собственото си тегло.

Именно римляните първи са измислили онзи разгънат строй, в който пристъпват напред с ритмична къса крачка, забивайки стъпалата си в земята, при което потъват в облак прах и още по-ужасяващо ритмично блъскат с мечовете по щитовете си. Само шумът е достатъчен да предизвика смразяващ страх, а с всяка стъпка, опиянени от общата си сила, легионерите ставали все по-неустрашими и готови да смажат всеки изправил се срещу тях. В този момент по-слабият враг или хуквал да бяга, или се преструвал на умрял, защото са му омекнали краката. Най-самоотвержените противници се хвърляли в атака и тогава звънът на метала и ревът на ожесточените врагове изпълвал небето...Прочетете цялата статия тук:

https://www.glasove.com/categories/na-nov-glas/news/orel-nad-dunava-v-svishtov--rimlqni-tanci-i-zvyn-na-mechove-
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:57:06 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #41 -: Юни 17, 2015, 15:37:01 »
За четвърти път Римски пазар на Сексагинта Приста

Римски пазар на Сексагинта Приста ще се проведе за четвърти път на 27 и 28 юни (събота и неделя).
Събитието представя възстановки на атрактивни всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните, когато градът е живял под името Сексагинта Приста.
Римският пазар ще бъде отворен от 11.00 до 18.00 часа в експозицията на открито Римска крепост "Сексагинта Приста" (ул. Цар Калоян 2, зад Военния клуб).http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=26127

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #42 -: Юни 19, 2015, 22:17:21 »
Празник в Каснаково популяризира Светилището на нимфите и Афродита


Димитровградското село Каснаково чества днес национален празник на нимфите и Афродита. Събитието събра край едноименния извор десетки гости и 23 фолклорни колектива от Димитровград, Свиленград и Хасково. Проявата бе открита ритуално от девойки на ансамбъл "Златна Тракия" и с изпълнение на химна на България, който деца изсвиреха на музикални инструменти. Археологът Нели Кръстева от Историческия музей - Димитровград разказа легендата за Извора на нимфите и Афродита, след което бяха изпълнени стихове за нимфите.

Празникът е организиран от община Димитровград, кметството на Каснаково и тамошното читалище "Искра 1926" под мотото "Жената през вековете". Проявата цели да привлече повече туристи и популяризира Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково, което е единственото добре запазено в България. То е построено през ІІ век, най-вероятно от римлянина с тракийски произход Тит Флавий. Предполага се, че е вдигнато в прослава на богинята и силната любов на владетеля към съпругата му. Светилището се намира в близост до имението на Флавий, което все още се проучва от българските археолози.


В словото си кметът на Каснаково Тодор Атанасов подчерта значимата роля на историческата местност и подчерта стремежа си да работи за развитието на нимфинеума. Празникът уважи председателят на ОбС Стефан Димитров. Пред гостите той заяви, че от години инициаторите се грижат за запазване и съхраняване на вековните традиции в Каснаково. Посетителите имаха възможност да разгледат и продукти от лимец, известен като житото на траките.

Празникът се отбелязва за трета поредна година.

https://www.dgnews.eu/news/article/3019#.VYRqVVOffOO
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 21:59:40 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #43 -: Юли 06, 2015, 13:27:30 »
Средновековен фестивал - Велико Търново


Стотици се забавляваха на хълма в първите два дни от фестивала „Ежедневието на средновековния Търновград”

СРЕДНОВЕКОВНИ ЗАНАЯТИ И ИГРИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СЪБРАХА НА ЦАРЕВЕЦ СТОТИЦИ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА. Два дни великотърновският клуб „Традиция” показва как са работили някога ковачите, кожарите, точиларите, резбарите и ножарите. В подножието на Патриаршията бяха възпроизведени още ателие за производство на пергамент и хартия и ателие за плетене на дантела и колани на кори. Най-забавно беше в къта с детски игри, а най-сериозно предизвикателство за всички се оказа стрелбата с лък или арбалет.
Атракциите на клуб „Традиция” съживиха ежедневието на болярите от XII - XIV век и бяха част от първия фестивал „Ежедневието на средновековния Търновград”. Събитието е посветено на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава и ще продължи в няколко последователни уикенда през цялото лято.
ДРЕВНАТА ТЕХНИКА ЗА ПЛЕТЕНЕ НА КОРА ДЕМОНСТРИРА СНЕЖАНА ИВАНОВА от клуб „Традиция”. Тя сама се е усъвършенствала в технологията, която е на повече от 10 века и на практика е предшественик на съвременния стан. „През IX – X век нашите предци точно така са изработвали мъжките колани. За себе си жените са плетели най-вече украшения за глава, които са поставяли над кърпата. Много са били интересни тези украшения, защото са били пришивани върху кожена основа и накрая върху изтъканата част жените са добавяли метални елементи за допълнителна украса”, разказва Снежана.
РИБЕНА ЧОРБА И ПИЛЕШКО МЕСО НА СКАРА ПРИГОТВЯХА ГОТВАЧИТЕ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ШЕФ ЕВГЕНИ ПЕНЧЕВ. Рецептите в полевата кухня също бяха древни и събирани от стари писания и благодарение на археолозите, които изравят от земята информация за видовите култури, които средновековната кухня е познавала.
Готовите манджи успяха да опитат само онези, които оцеляха след срещата си със страховития палач и неговия помощник, който с удоволствие разказваше какви точно са били мъченията преди векове. „Боят с пръчки е бил най-разпространен. Другият вариант на това наказание е да те налагат с тояга. А пък можело и да те жигосат”, разказва Иван. И уточнява за утешение, че ако горкият нещастник вземе, че припадне в ръцете на палача, той го свестявал, като намокрял устните му с тампон, напоен във вода и оцет. После продължавал с мъченията.
За изненада на доброволците палачи най-много туристи се спират именно при тях и с удоволствие полагат главата си на дръвника или се оставят да бъдат оковани и осъдени на смърт, макар и само на игра. За награда смелчаците получаваха и грамота, написана със старобългарски букви от преписвача в средновековния скрипторий.
ИГРИТЕ БЯХА ДРУГИЯТ АКЦЕНТ В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ФЕСТИВАЛА. Доброволците от клуб „Традиция” предлагаха на малките си приятели пет оригинални игри, в които малчуганите, че и родителите им можеха да проверят колко са ловки ръцете им, колко точно око имат, дали са бързи, смели и сръчни.
„Някои от игрите са възстановени по запазени стенописи, други сме издирили в историческите книги. Всички развиват определени качества, които са полезни за военното дело”, обяснява председателят на търновския клуб Стефан Стефанов и допълва, че игрите не са непознати в Европа, обаче хората в различните страни ги познават под различни имена.
Най-любопитни се оказаха игрите с яйца. Децата търкаляха дървени яйца, но за най-смелите имаше и истински яйца. В оригиналните правила на играта се играе със сурово яйце, то се избутва с пръчка, после се търкаля така, че да попадне в отвор в горната част на плота. Играта има три нива на трудност в зависимост от дебелината на пръчката. А най-добрите са използвали за побутването стрела от лък вместо пръчка. При другата игра целта е да се изтъркули яйцето, поставено върху две кръгли дървени пръчки над чаша, и да се пусне в съда. Става, ако човек има добра координация на двете ръце и окомер, за да се уцели гърнето.
Докато децата се пробваха да не разпилеят дървените яйца по стръмните алеи на Царевец, татковците им опитваха да уцелят балон с арбалет. За смелчаците на хълма беше монтиран най-миниатюрният вариант на машината „Скорпион”, позната още като римска балиста, или накратко казано арбалет.
Фестивалът „Ежедневието на средновековния Търновград” продължава на 10 юли, когато в двора на църквата „Свети 40 мъченици” ще бъде пресъздаден поклоннически лагер. На 11 и 12 юли на Царевец клуб „Традиция” ще представи забавления и работилници, в които децата ще могат сами да изработват кожени изделия и бижута от мъниста. През август са демонстрациите на битки между мечоносци и копиеносци. Тогава частниците ще покажат как се е превземала кула и ще подредят копия на цялото налично средновековно въоръжение. Малчуганите ще имат възможност да пипнат оръжията и да облекат снаряжението.https://www.borbabg.com/?action=news&news=43950
« Последна редакция: Септември 09, 2018, 22:01:34 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7256
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Фестивали на античното наследство
« Отговор #44 -: Юли 30, 2015, 13:42:34 »
Фестивал на древните култури "Слънцето на Тодорка" - 2015

Международният фестивал „Слънцето на Тодорка” в периода 23 – 26 юли 2015 г. насели отново местността „Валога” край село Оходен, позната като археологически обект – земеделско селище от ранния неолит на 8 хиляди години. Сега нова енергия и артистична възстановка на различни исторически и културни пластове завладя пространството между река Скът и фестивалната сцена. Регионален исторически музей – Враца, Сдружение Темп Арт и Община Враца за втора поредна година създадоха завидна организация и атмосфера на хармония сред природата. Получи се особено магнетично привличане от още непознатото за праисторическия живот, за което земята подсказва, а всяко въображение търси да подреди. Клубът на репортерите на предаването Соаре не просто регистрира, заживя на място в палатките и се превърна в част от общите преживявания на организатори и гости от Норвегия и Украйна, археолози и актьори, политици, ученици, студенти, духовенство. Разговаря и с авторите на автентични възстановки на прабългарски и средновековни костюми, оръжия, бит, игри, монети, медовина, накити. Звездите, реката и фестивалният огън ще останат единствени свидетели на онези разговори за загадъчното, за атланти, за прабългари, за викинги, за символите с мечтата някой ден мястото да бъде музей на открито, средище на културен туризъм, което да развива наука, да печели сърца и създава приятелства. Младите репортери Фани Филипова, Грациела Петкова и Боян Марков видяха събитието и през обектива на камерата. Ще го представят в две части – тази вечер от 20.30 часа и в началото на септември.

https://www.facebook.com/pages/Ancient-Cultures-Festival-Todorkas-SUN/582474071870725


Снимки: https://www.facebook.com/jivko.donkov/media_set?set=a.10204137656395868.1073741901.1659562500&type=3« Последна редакция: Септември 09, 2018, 22:08:02 от Hatshepsut »


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf