Колкото и да си кривиме душите, ракията е част от бита на българите.
Ние винаги сме пиели повече от западняците и не мисля че тенденцията има изглед към промяна. Като народ, дори сме развили доста по-високо ниво на толеранс (колко можеш да изпиеш без да се освиниш) към алкохола от другите народи - като един американец чуе че един 20 годишен (даречем) българин пие по 300-400 грама водка и си тръгва в права линия, остава втрещен и мигащ на парцали.
Пиенето-пиене, народопсихологията-народопсихология, лошо няма. Проблемът е че няма никакъв контрол над младите, а всички знаете как тийнейдърите попиват точно отрицателните качества на народа. А пиячка и друсанье се пропагандират от кажи речи всички музикални стилове и групи - "Алкохолен делириум" - Хиродил, "И след 8ата чашка вдигам тояжка" - Ъпсурт, да не давам повече примери.
Така, пропагандирайки пиенето, децата си мислят "като поркам значи съм пекан" и всички виждате какви са последиците.
За да не звуча като няк`ъф дърт мозък, ръсещ пуритански съвети, ще си призная че и аз си пийвам - понякога повече от колкото трябва. Но, понякога живота така те сритва, че е трудно да запазиш психично здраве без да обърнеш няколко ракии и да теглиш една сосна псувня на всичко. Пиенето-пиене, но с мярка, иначе става освинване.
Според мен, законите са си достатъчно точни - да не се продават цигари и тютюн ла лица под 18 - до тук добре, но няма кой да следи за спазването на тези закони (а това не трябва да са само държавните органи а и обществото).
Може да прозвучи доста груго, но от една страна - нека тези тийнове, на които им се пие да пият, ама да пият колкото могат, като стигнат до токсикологията и до махмурлука с библейски пропорции - повечето започват да се замислят дали ще се освинват така повече!