Археологически находки във Варненска област

 • 40 Отговора
 • 20558 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #15 -: Октомври 12, 2013, 12:27:32 »
Провадия

Когато говорим за история, цивилизация, древност и възможността всичко това да бъде обект на туризъм и на възхищение от страна на всички ни, винаги трябва да имаме предвид Провадия. Ако Варна се е превърнала в център на международния туризъм за Северното Черноморие, Провадия носи голяма част от историята и древната красота на България. Известно е, че най-старите солници в Европа се намират именно до Провадия. Провадийската солница е възникнала преди повече от 6000 г. На практика тогава хората са създали уникална за времето си индустрия. За оцеляването им солта е била далеч по-нужна от златото, затова и по-скъпа от ценния метал. От изследванията, направени на място, най-вече от проф. Васил Николов, е установено, че със средствата и методите, с които са разполагали жителите на Провадия в древността, те са съумявали да изварят солена вода и да извлекат суха сол по 5-6 тона наведнъж, което е било уникално количество за онова време.

Те са използвали естествения отток и солени вади от солницата, а самото изваряване се е извършвало в глинени съдове.
Районът на Провадия крие много история. На територията й са разкрити 26 археологически обекта. Осем са древните църкви, които са били изградени от ранното християнство насам.
Градът се превръща в ключова крепост още в предвизантийско време. Още през V век пр. Хр. на територията на днешна Провадия е имало тракийска крепост с голямо население и това се доказва от намерената керамика. Впоследствие Провадия, която е известна както с гръцкото си име Проватон, така и в по-късни времена със средновековната българска крепост Овеч, е била един доста сериозен град. Свидетелство за това са и писанията на османския пътешественик и историк Евлия Челеби, според когото в Провадия има над 3500 къщи. По това време Шумен е с около 2000 къщи, а Варна - само с около 600, или 5 пъти по-малка от Провадия. По същото време полският летописец Освиенцим, който минава през града, отбелязва, че почти всички големи къщи в Провадия са изградени с дялани камъни, а улиците са широки, добре поддържани и покрити с калдъръм.

Това е и доказателство, че градът е бил добре развит икономически, а жителите му - благосъстоятелни. Той говори и за наличието на цял латински квартал в града, който се дължи на присъствието на немалко дубровнишки и генуезийски търговци. Това пък говори за сериозната международна търговия, кипяла в града по онова време.

Кръстоносци се бият за града

Провадия взима историческо участие и в други важни моменти от историята на България. В околностите на крепостта Овеч се състои и въстанието на Фружин от 1409 г. Крепостта е обект на битки и по време на похода на Владислав III Ягело и Янош Хуниади - последния кръстоносен поход, който Европа организира по идея и с финансовата и организационна подкрепа на папата, за да освободи своята християнска сестра, която е била неделима част от историята, цивилизацията и тялото на Европа - България. За съжаление, след овладяването на крепостта Овеч походът завършва трагично.


При една почти спечелена битка при Варна емоционална грешка на младия полско-унгарски крал Владислав Ягело се оказва пагубна. Той се втурва само с личната си гвардия срещу еничарския корпус на османската войска, за да плени лично султан Мурад. Но това води до трагичната му гибел, а след нея и до приключване на битката и оттегляне на кръстоносците.

Алкохолна попара за римските войници

По-слабо известен факт е, че районът на Провадия е бил постоянно обитаван от древността и всички цивилизации, които са минали през българските земи, са оставили там своите следи. Само преди няколко години недалече от Провадия, в района на село Блъсково, в местността Сала, бяха открити следи от голямо тържище на вино. Ако се съди по огромния брой намерени монети, търговията е вървяла добре. А ако се съди по монетите, които са от III в. пр. Хр. до IV в. след Хр. можем да кажем, че България действително е била винената борса на Средиземноморието. Има ясни данни още от времето на Херодот, че траките и тази благословена земя, на която се намира България, са дали началото на винената култура и индустриалното производство на лозарството и винарството в района на Средиземноморието, а оттам и в Европа.


При виненото тържище са намерени и множество амфори, които в древността са били единствените съдове за съхранение и транспортиране на вино. Едва след III-IV в. се използват на места бъчви за тази цел, а в по-големи мащаби това се случва едва през IX-X в. В зависимост от големината и формата на амфорите се е съдило от кой район на земите на траките е било произведено виното, както и дали е бяло или червено. По времето на Римската империя предпочитаното вино на аристокрацията и патрициите е било бялото. А червеното е било предназначено за плебса и робите. То по-скоро е било част от храната и задължителното дневно меню. Търсенето на бяло вино е било толкова голямо, че заради липсата на достатъчно лозови насаждения с бели сортове се е налагало червеното вино да се избелва със сяра. Търсели са се и други методи за постигане на по-блед цвят на червеното вино, за да може то да се предлага като бяло. Виното е било част от менюто на строителите на пътища и легионерите в древния Рим. Даже в указанията, описващи въоръжението на римския войник, е включена и дневна дажба от половин литър вино. То е било заместител на част от храната. Виното е било изключително гъсто, често подсилено с мед и подправки, за да бъде стабилизирано. Много често се е превръщало и в нещо като винена супа, тъй като в него са слагали натрошено козе сирене, парчета стар, изсъхнал хляб. Тази винена попара е осигурявала необходимата хранителна дажба за деня и необходимия брой калории.

Рицари на "зеления граф" заточени в Овеч

Провадия е описана и в похода на "зеления граф" Амедей VI Савойски, който е наричан така, защото ризницата му и цялото му снаряжение били зелени. Той предприема през 1366 г. поход по море със свои рицари, за да помогне на братовчед си - византийския император Йоан V Палеолог (1341-1391), в съперничеството с българите. Той напада българските земи и превзема Скафида (Димчево, Бургаско), Агатопол (Ахтопол), Анхеало (Поморие) и Месемврия (Несебър). Но при битка с българските войски до Галата, Варненско, армията на българския цар Иван Александър (1331-1371) го разбива и при оттеглянето на графа голяма част от рицарите от личната му свита са пленени. Трима от най-добрите са заточени в кулата на Овечката крепост. Сред тях е и маршалът на Бургундия Гвидо ди Понтарлиер, който е бил един от най-богатите и влиятелни хора в Европа през XIV в. Така че не само виното свързва Провадия с района на Бургундия - те имат и обща история. Именно по времето на похода на "зеления граф" се твърди, че в България за първи път виждат огнестрелно оръжие, тъй като част от рицарите му са въоръжени със стари аркебузи - предшественици на съвременните пушки.

Интересно е, че цар Иван Александър, както и боляринът на крепостта Овеч се отнасят много добре към пленените рицари, не ги оставят заточеници. Въпреки че са в плен, те не стоят само в кулата, а през деня се разхождат в града, хранят ги добре и дори им дават възможност да се откупят. Те правят това срещу 2400 златни перпери, след като партриархът на Константинопол се застъпва за тях в писмо. Така рицарите са освободени и заминават за Константинопол.
Рицарите, които са били в Провадия, също са впечатлени, че крепостта Овеч е непристъпна, а градът е целият от камък, докато повечето европейски градове са били изградени от дърво.

Проват означава овца

Интересна е и етимологията на думата Провадия. Според една от теориите името на града е от старогръцки произход и думата "проват", което означава "овца". Подобно е и обяснението на наименованието на крепостта Овеч. Така че очевидно градът освен винена борса в древността е бил и средище на овцевъдство. Така че градът винаги е бил важен европейски търговски център. Неслучайно след Освобождението там е било и първото тържище за зърно.

http://www.bgchudesa.com/любопитно/Провадия-винената-борса--на-Средиземноморието.html

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #16 -: Септември 16, 2014, 17:58:07 »
Проф. Валентин Плетньов: Малка църква бе открита при тазгодишните разкопки на крепостта „Кастрици” край Варна


Варна. Малка църква бе открита при тазгодишните разкопки на крепостта „Кастрици” край Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей в града и ръководител на разкопките в крепостта. Той посочи, че дейностите по проучването на „Кастрици” са приключили за тази година. Там са намерени няколко интересни сгради, с по-големи размери и една малка църква. Проф. Валентин Плетньов уточни, че църквата се помещава в къща, която е била преустроена за тези цели. Около нея има и гробище, в което са били открити и около 20 гроба. „Това впрочем е втората църква, която намираме в „Кастрици”, като предполагам, че тя е била изоставена в края на 14 и началото на 15 век”, каза още ръководителят на разкопките. Той допълни, че
в двора на църквата има гробище, в което явно са били погребвани гражданите на крепостта. Там находките са предимно монети, копчета от облеклото, но няма накити или други толкова ценни неща.
Проф. Валентин Плетньов допълни, че откритите находките в крепостта „Кастрици” през тази година са предимно монети и керамичен материал, като тази археолозите са намерили и едно малко съкровище от сребърни османски акчета. „Като цяло сезонът беше беден на находки. Открихме и няколко помещения, които са основно с жилищни и складови функции. Хубавото е, че завършихме централната част на „Кастрици” и тази църква, която излезе през последните дни. Все пак ни остава още доста работа по този археологически обект, тъй като до момента сме проучили едва половината. Така че смея да кажа, че имаме още няколко години работа по крепостта”, каза в заключение проф. Плетньов.

http://www.focus-news.net/news/2014/09/16/1966407/prof-valentin-pletnyov-malka-tsarkva-be-otkrita-pri-tazgodishnite-razkopki-na-krepostta-kastritsi-kray-varna.html

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #17 -: Септември 23, 2014, 08:26:04 »
Откриха стена на 7000 години в Провадия


Продължават разкопките на най-стария солодобивен център в Европа – Провадия, съобщи БГНЕС. Към момента са разкрити съоръжения, непознати за фортификацията на древността.

Солницата е в най-старият праисторически град на стария континент, възникнал преди повече от 6500 години. Каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа.

След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни. Разкриват се съоръжения, непознати за фортификацията в древността на Стария свят.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=676983


По време на тазгодишните разкопки в най-стария солодобивен център в Европа – този в Провадия,  се разбра, че там се е осъществявало много по-сериозно производство, отколкото се е предполагало. Това съобщи археологът професор Васил Николов, преди закриването на археологическите разкопки за този сезон за БНР. В така наречената „цитадела“ е открита още една стена от късния халколит – петото хилядолетие прeди Христа:

Това беше изключително щастлива случайност, както винаги в археологията. Попаднахме на една стена, която е запазена на места до метър, метър и нещо, но е съборена от земетресение и всичките камъни, които виждате назад, са от стената, така че някой ден ще бъде възстановена. Тя е дебела около 3 метра в основата си и колко е висока сега не се ангажирам, ще ви покажа другите стени, които сега в отделни части са високи до 3,80 метра. Представете си какво е било. Това е средата на Пето хилядолетие, какви стени, когато в Европа изобщо не е имало крепости.

Все още не е разкрит керамичният център, както и фортификационната система на най-стария градски център в Европа, каза още проф.Николов. В некропола са открити 10 нови погребения, а разкопките за този сезон ще приключат следващата седмица. Освен от Министерството на културата и един от девненските заводи, разкопките се финансират и от американски дарители.

http://novavarna.net/2014/09/23/otkriha-stena-na-7000-godini-v-provadiq/


Богинята майка пази първия град в Европа

За солта са се водили войни както за петрола днес

Изящна фигурка на богинята майка от камък е открита при последните разкопки в основите на древните стени на най-стария град в Европа: Провадия-солницата. Богинята майка е пазила цитаделата и владетелите на солта в нея. Сред уникалните находки има още тежест на стан, макет на жилище, много каменни и костни върхове на стрели и копия, които свидетелстват за  постоянни тежки сблъсъци и битки за бялото  злато - солта, преди 65 века. Археолозите разкриха и голямата й стена, която някога е пазила от външни нападения. В основата си е дебела 3 м, а на места височината е запазена до 3,8 м. Строежът е от средата на V хилядолетие пр. Хр, когато в Европа още не е имало крепости, каза ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. Стената е разрушена от земетресение, люляло тази древна земя някъде около 4650 г.пр.Хр., твърди ученият. Тук е имало градски център. При това първи в Европа, защото специализирано производство на Стария континент се е появило далеч по-късно в бронзовата епоха, а тук много по-рано, обяснява проф. Васил Николов. Крепостите на най-древния град в Европа са изградени като египетските пирамиди, но 2000 години преди тях. Стените са вдигани с огромни камъни, тежки до 5 тона, пренасянето на които е било трудна и сложна задача. Но богатите собственици на солниците са плащали, за да се укрепят и пазят от външните набези. Най-вероятно пред стените на цитаделата се въртял и тогавашният пазар на солта, пренасяна на юг през Стара планина към земите край Егейско море. Солта се намирала трудно и още по-трудно е била добивана, което допълнително повишавало стойността й. Тя се превърнала в първото платежно средство, което позволявало на тези, които я притежават и произвеждат, да я разменят за всякакви други стоки от първа необходимост, както и за предмети на лукса от онова време. Солта тогава е била равна по значимост на нефта днес. Тя е била златото, първите пари, валутата, а промишленият център, в който я добивали, всъщност е бил първият монетен двор на Европа, припомня професорът.
В този солодобивен център не са вадили 5 тона на едно зареждане, както смятахме преди, а далеч по-огромни количества, категоричен е Николов. Методът е с изпаряване на разсол в огромни нажежени пещи. Въпреки че още не е разкрит керамичният център, археолозите са попаднали това лято на съд за изваряване на разсола, който ще бъде изваден и реставриран. Тези, които са добивали и търгували със солта, са били много богати. Наши и чужди специалисти, предимно от Германия, вече са категорични, че покрай солта - тогавашното богатство, е възникнало и първото разслоение и йерархия в обществото. В рамките на 4-5 столетия това богатство не се оценявало като такова, а като белег на социален статус. След смъртта си човек излизал от тази йерархия, без да предаде мястото си на свой наследник. Едва по-късно след тези столетия богатството започва да се унаследява, обяснява ученият.
Археолозите разкриха още миналото лято древен некропол, където са извършени ритуални погребения на владетелите на солта. Тогава беше открит гробът на знатна фамилия на 64 века. И шестимата погребани са били зверски убити в битката за бялото злато, разкри  антроположката от университета в Единбург Катлин Максуини.
В целия гроб няма нито един починал от естествена смърт, няма нормален скелет - един е намушкан, друг със забита стрела, трети с прерязан гръб. Жертва на тогавашните вътрешни борби след пресъхване на езерата и за това кой да владее все по-оскъдната сол са станали дори две деца на 3 и 4 години, казва проф. Николов. Край гробовете има намерени масивни медни предмети.
Разкопките в Провадия-солницата ще продължат до края на септември.Тази година "Солвей Соди", на чиято територия е уникалният обект, дава 20 000 лева за проучванията. От Министерството на културата са отпуснати 50 000 лева. Чакат се пари и от американски спонсор. Средствата са достатъчно, дори част от тях ще бъдат дадени за консервацията, която започваме, каза професорът. В това отношение се ползват консултациите на проф. Валентин Тодоров, специалист по древен камък.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-09-26&article=506978
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:34:05 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #18 -: Януари 18, 2015, 18:30:05 »
BBC: Най-старият европейски град е в България

Български археолози казват, че са открили най-стария праисторически град в Европа, съобщава BBC.  Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия. Учените смятат, че то е било важен производител на сол. Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години.  Златното съкровище, открито през 1972 г. при разкопките на Варненския халколитен некропол, се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.  Според учените жителите на селището са варяли вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо.В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.  Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.  Не говорим за град като полисите в Гърция, древен Рим или средновековна крепост, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт пред "Франс прес". Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни.  Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа, обяснява той. Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=30903#.VLuxztzliUE.facebook

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #19 -: Януари 22, 2015, 18:09:45 »
Откриха делва на 15 века в центъра  на Варна


Делва от късноантичната епоха разкопаха строителните работници на бул. "Княз Борис", докато извършват ремонта на ларгото във Варна. Находката е точно пред храм "Св. Николай Чудотворец". Екип от варненския Археологически музей е пристигнал на място. Археологът Александър Минчев коментира, че делвата е открита сред изгоряла жилищна постройка от късната античност, съществувала в периода между IV и VI век. Над нея има слой от камъни и тухли с дебелина около метър, съобщи Petel.bg.

Археолозите планират да извадят реликвата през следващите няколко дни. За целта ще им трябва кран, но преди това делвата трябва да бъде разчистена от всички страни.

https://www.standartnews.com/lyubopitno/otkriha_delva_na_15_veka_na_papa_na_varna-270664.html
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:35:52 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #20 -: Март 13, 2015, 22:11:44 »
Нови уникални находки на археолозите в центъра


Части от амфора и ръчна мелница за смилане на жито от времето на античния Одесос са най-новите находки, на които археолозите се натъкнаха при разкопките на бул. „Княз Борис I". Наред с разкритата крепостна стена на Одесос, до църквата „Св. Николай" са открити и останки от много солидна антична сграда, обяви пред Дарик археологът Александър Минчев.
Античният хромел (каменна мелница за жито) е бил изровен от варненските археолози тази сутрин. Намира се точно до делвата на повече от 1500 години, която беше открита още през януари.


Откритията са много важни за археолозите, тъй като се придобива много ясна представа за укреплението на Одесос. Последните разкрития показват, че крепостната стена пресича под ъгъл бул. „Княз Борис I". Според досегашните проучвания, тя започва в района на днешната ЖП гара, минава успоредно на ул."Цар Симеон", пресича централния площад, където вероятно се е намирала главната порта на античния град, засечена е в подлеза на „Шипка", улиците „Воден", „Иван Вазов" и в района на Шишковата градинка.
Разкритата крепостна стена се намира само на 40 см под асфалта на „Княз Борис I". Предполага се, че е била висока 4 метра. Градежът е бил много здрав, обясни Минчев.


Предвидено е разкопките да продължат един месец, като археолозите имат готовност да работят и в събота и неделя. Археологическите проучвания няма да пречат на ремонтните дейности в останалата част на бул. „Княз Борис I", увери Александър Минчев. Археолозите ще разкопаят поетапно цялото платно на булеварда в района на църквата „Св. Николай".

https://dariknews.bg/regioni/varna/novi-unikalni-nahodki-na-arheolozite-v-centyra-snimki-1406721
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:38:42 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Уникален за България процесиен кръст и медальон
с изображение на Богородица са открити край ВарнаУникален за България процесиен кръст и медальон с изображение на Богородица са открити при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост „Кастрици”, която се намира в местност „Евксиноград” край Варна.

Находките са открити при проучване на сграда. На подовото ниво археолозите са се натъкнали на изобилие от така наречената сграфито керамика с изображение на лъвове и цветни орнаменти. На пода на сградата е открит и уникалния за страната ни бронзов процесиен кръст, с гръцки букви на рамената му е изписано „Свети Йоан Предтеча”. Кръстът вероятно е носен с хоругва, коментира професорът. Археолозите са открили също медальон, вероятно сребърен, с изображение на Богородица. Разкопките на обекта приключват тази седмица, допълни проф. Валентин Плетньов.

Тази година при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна бе открито също малко съкровище от монети на деспот Добротица, които са много характерни за Черноморието варианти. Откритите в крепостта монети от деспот Добротица вече стават над 80. Това още веднъж показва, че Кастрици е била една от важните крепости на Добруджанското деспотство. Археолозите са разкрили и крепостна стена, която на места е висока над 4 метра. При проучването тази година е открита и колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син Емир Сюлейман. Откритите при проучванията монети са вече близо 300, сред които и такива, характерни за Черноморието, вероятно сечени в монетарницата на цар Иван Александър. Открити са също сребърни монети на цар Иван Александър, на султани в Египет, на татарските ханства, на Влахия, Полша и Молдова, което показва изключителната търговия, която се е водила на пристанището при „Кастрици”. Монети на цар Иван Александър са открити при тазгодишните разкопки и на средновековния град Мисионис край Търговище, сечени в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна, където се намира и крепостта „Кастрици”.

http://www.moreto.net/novini.php?n=296833
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:39:51 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #22 -: Ноември 21, 2015, 18:03:16 »
Златна висулка от Провадия е най-стара в света


Златна висулка на 6 600 години, открита на мястото на един от най-старите праисторически градове в Европа, може да е най-старата в света, пише Daily Mail.

Малката, тежаща два грама висулка е открита по време на разкопки на археологическия обект „Солницата“ в българския Варненски регион.

Археолозите смятат, че този район може да е част напреднала праистоирическа общност, която е сред първите открили как да добива и обработва злато.

Некрополът на „Солницата“ се намира на север от българския град Провадия. Той се датира 4 300 години преди новата ера, но професор Васил Николов от българския Национален институт по археология смята, че откритата златна висулка може да е 200-300 години по-стара, цитира го изданието.


https://no-comment.bg/bg-face/daily-mail-zlatna-visulka-ot-provadiia-e-naj-stara-v-sveta.12482
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:40:36 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #23 -: Октомври 01, 2016, 12:20:31 »
Злато от 6500 години преди Новата Ера откриха археолози край Провадия
Стени, дебели два метра и половина, са бранели първия град в Европа. Той се е намирал в двора на завод "Провадсол" в Провадия, Варненско. Показа го проф. Васил Николов от Националния археологически институт и ръководител на разкопките. Според него селището е възникнало покрай производството на сол. "Няма други данни в Европа за толкова стар град от 6500 години преди Новата Ера. Каменният зид от големи камъни с пълнеж от по-малки е защитавал производството на сол. Подправката е имала ролята на пари и е била по-скъпа от златото", казва проф. Николов.

Днес министър Вежди Рашидов посети разкопките и се запозна с новите открития на археолозите. Кладенец от 6400 години преди Христа е открит при разкопките на праисторическия солодобивен и градски център „Провадия -солницата”, той се намира зад третата отбранителна система на обекта. В горните пластове на могилата са открити и находки от късния елинистичен период, както и златни артефакти, едната от тях е апликация на 6500 години преди Новата Ера. Над 400 са новите находки, открити през този сезон, работата там приключва през следващата седмица.

https://www.novini.bg/
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:43:13 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #24 -: Ноември 18, 2016, 08:02:35 »
Златният фалос на Озирис намерен край Варна


Аналог на златната плоча от Варненския некропол е намерен и в храма на Озирис в Абидос. Тя се съхранява в Британския музей и е датирана около 3100 г. преди новата ера, тоест нашата е с 1500 г. по-стара от египетската. За разлика от варненската златна плоча тази от Абидос е от камък и е с доста по-груба изработка.
"Изобразените върху нея прави ъгли и линии подсказват, че и тя е служела за измервания по подобие на златния еталон от Варна", казва изследователят Христо Смоленов. В момента той проучва връзките между суперкултурата от енеолитна Варна и Древното царство в Египет. Една от хипотезите, по които работи, е, че прототип на култа към Озирис може би се е зародил по нашите земи още през петото хилядолетие преди новата ера. Един от аргументите му е свързан с гроб 43 от Варненския некропол. Там е погребан

царят жрец

и сред артефактите в този гроб е открит златен фалос. В мита за Озирис има подобен нюанс - той е убит, докато спи, от брат му Сет, който разчленява тялото му на 14 части и ги разпръсква по цялата земя. Жената на Озирис - Изида, издирва тези части и ги събира в едно, но не успява да намери фалоса.
"В представите на древните хора плътта на боговете и царете е била от злато. Така съвсем естествено ритуалното допълване на тялото е със златен аналог на липсващата част", казва изследователят.
В древността 22 се е смятало за числото на бога в покой. Не случайно Озирис е убит, докато спи, т.е. в покой. Разделянето му на 14 части е геометрична интерпретация на мита за смъртта му. Самото съотношение 22:14 е заложено в структурата на Великата пирамида, свързана с името на Хуфу (Хеопс). Нейните пропорции са основа - 440 царски лакътя към височина 280 царски лакътя.
"Отношението на основата към височината на пирамидата, изразено в царски лакти, е 440:280=22:14 - констатира Смоленов. - Интересното е, че структурните пропорции на Великата пирамида се срещат многократно в златните, каменните и костните артефакти от Варна, които са с две хилядолетия по-стари."
Във Варненския некропол в гроба на царя жрец е открит и

малък цилиндър

Подобни по-късно се срещат при фараоните, които ги държат в ръцете си. До момента не е ясно предназначението на тези цилиндри. Факт е само, че варненският е по-стар от египетските с минимум хиляда години.
"На по-късен етап близостта между египетската и варненската култура проличава и в мита за Орфей. Той също като Озирис след смъртта си бива разчленен на части, които са разпръснати", казва Смоленов.
Според някои изследователи като братя Гайдарски самото име Орфей на северокоптски диалект означава "храм".
"Възможно е дори Орфей да не е собствено име, а титла, нещо като проповедник на храмовата култура", допуска Смоленов. Според него това обяснява многократните превъплъщения на Орфей и хилядолетната продължителност на духовния му живот, както и на учението му.
Връзката между културата "Варна" и древното царство в Египет е доста по-стара от орфическия мит. Тя не се изчерпва само с легенди, а включва реално измерване на отстояния, ъгли и пропорции.
"Еталоните от злато, намерени във Варна, са в основата на каменните монументи на платото Гиза. Целият комплекс, включващ сфинкса и трите най-големи пирамиди, е подчинен на тези пропорции и мерни единици", казва Смоленов. Едно от многото потвърждения той открива в отстоянията между предните лапи на Сфинкса и характерни точки от пирамидите. Отстоянието между североизточния ъгъл на Хеопсовата пирамида и лапите на Сфинкса е точно

46 пъти по 100 ширини на златната плоча

от Варна. То е 602,15 м, което разделено на ширината от 13,09 см, дава точно 4600. Същевременно отстоянието от този ъгъл на Хеопсовата пирамида до югозападния (най-отдалечения) ъгъл на Хефреновата пирамида е 46 пъти по 100 дължини на златната плоча от Варна. Или измереното по контура на терена разстояние от 795,8 м, разделено на дължината от 17,3 см, дава отново 4600.
Смоленов открива и други аргументи в подкрепа на тезата си. Отстоянието от предните лапи на Сфинкса до върха на Хеопсовата пирамида е равно на 33 пъти по 100 дължини на златната плоча. Пътят, който човек трябва да извърви между тези две точки е 571 м. Това, разделено на 17,3 см, дава 3300. Точно толкова е и отстоянието между лапите на Сфинкса и югозападния ъгъл на Хеопсовата пирамида.


ИНТЕРВЮ
Проф. Иван Маразов, траколог:
Жрецът от некропола притежавал тайното знание

- Г-н Маразов, какво мислите за точните пропорции и отстояния в съкровището от Варненския некропол?
- Напълно е възможно в артефактите от Варненския некропол да са закодирани мерки и пропорции. Там основната фигура е тази на ковача. Около него има много ковашки инструменти. Големите и символични гробове говорят, че там несъмнено е погребан ковач.

- Говорите за жреца от некропола?
- Да, естествено той не е бил ковач, но му се приписвана ковашка функция, защото е носител на тайното знание. Знанието как от суровото, от камъка, да направиш предмет, култура. Това е чиста алхимия, философският камък - от олово да направиш злато, от суровия материал да създадеш култура. Тази роля на тайното знание е изключително значима в архаичните общества. Сега е същото - който владее информацията, владее всичко. Моята теза е, че този жрец или ковач съхранява тайното знание. Затова той е цар, защото го притежава. Това са митологеми, възникнали с първите метали. В много традиции ковачът си вари инструментите. Културният процес "варене" продължава до създаването на продукта. В митологията това са основни моменти. Затова земеделието, огънят, виното са толкова важни, защото с тяхна помощ става трансформацията. Всичко това е обект на тайно знание. Естествено е такива математически закономерности да са влизали във фонда на това знание, защото не всеки може да го притежава. Само избраните. Затова те са едно общество, каста. Ковачите и поетите винаги са имали свои касти, те създават нов паралелен свят, несъществуващ дотогава. Не случайно около ковача има скиптри, ковашки инструменти, има и макет на такъв скиптър от злато. Той не може да се използва, защото е чист символ, което за мен бе много интересно. Когато се открива металът, брадвата започва да се прави от метал, мед, злато, желязо. Тя става знак на властта, има цели съкровища от каменни, бронзови брадви, с които са погребвани избраните. Това са знаци на властта, инсигнии. Те имат друг, скрит смисъл, те са като жезли. Животът на тези знаци и символи е много дълъг.

http://www.168chasa.bg/Article/921699

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #25 -: Декември 02, 2016, 18:38:46 »
Основи на римска сграда от ІІІ век са разкрити при разкопки през това лято в Девня


Варна, 2 декември /Данаил Войков, БТА/
Основи на римска сграда от 3-ти век са разкрити при разкопки през това лято в Девня, съобщи за БТА директорът на Музея на мозайките в града Иван Сутев.
Проучвателните работи са извършени на терен с площ от около 150 квадратни метра. Проученият терен е разположен западно от античната сграда с мозайките. При проучванията е разкрита и добре запазена римска стена със смесен градеж /опус микстум/, при който се редуват ивици от камъни и римски тухли.
При проучванията са разкрити и по-нови сгради, които са изграждани над римските, и при които са използвани римски архитектурни детайли /сполии/. Археолозите са открили и част от жилище тип землянка, което е от 6-и век.
Плановете са разкопките в района да продължат и през следващата година, ако бъде осигурено финансиране, коментира Сутев.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1472250

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #26 -: Декември 18, 2016, 13:27:19 »
Провадия - първият "монетен двор" на Европа. Там е най-древната цивилизация в Европа


Вместо със злато древните търгували с различни по размер кюлчета сол

Преди 7500 години благодарение на огромните залежи на каменна сол, от които бликали солени извори, Провадия-Солницата се превръща в първия "монетен двор" на Европа, казва пред "168 часа" археологът проф. Васил Николов. Предците ни са създавали тогавашните пари и чрез търговски операции са ги "пускали в обращение". Паралелно с това изграждали крепостни стени, за да отбраняват "монетарницата" от посегателства.

"Провадия е най-ранният в Европа център за добив и производство на сол през късната праистория.

Именно там е открит методът

за добив на сол чрез изпаряване

на солена вода (разсол) някъде около 5500 година преди Христа", казва професорът.

Мировското находище на каменна сол представлява пресечен конус - долу диаметърът му е около 15 км, а в горната част е овал около 850 х 450 м. Върху този конус е лежал пласт разсол с максимална наситеност - около 330 г сол на литър вода.

Праисторическият солодобивен център е възникнал преди около 7500 години, когато група хора от днешна Южна България се заселва там и започва да произвежда сол. Дотогава местните ползвали разсола от изворите директно в домакинствата си и за домашните животни, като изобщо не се сещали, че могат да направят индустриален добив и да търгуват.

"Предприемачите" от Южна България първоначално

започнали да изпаряват

солта в специални пещи,

направени на долния етаж на двуетажните си къщи. Археолозите вече са установили, че те са можели да акумулират голямо количество топлина от запаления в тях огън. След изтеглянето на жарта настрани в нагорещената пещ са нареждани съдове с разсол, водата от който сравнително бързо се изпарявала. Така се получавала сол, с която производителите от Солницата търгували с населението на юг от Балкана.

Древните откриватели през деня работели на първия етаж, а втория ползвали за жилищни нужди. Представителите на тази първа цивилизация използвали нискоефективния метод в продължение на 2-3 столетия.

"В един момент търсенето на сол нараства и те разбират, че получаваните от едно зареждане на пещта 25 кг сол са недостатъчни. Че е нужно да измислят по-ефективни производствени съоръжения - разказва Николов. - Затова изнасят производството на стотина метра от селището, близо до солен извор."

Създават нови

съоръжения - овални ями,

изкопани на дълбочина 50-60 см и дълги до 3,5 м. По дължината изграждат три еднакво високи глинени стенички, които образуват общо четири "коридора".

Между всеки две съседни стени нареждат дълбоки паници с по два срещуположни масивни израстъка на устието - те лягат върху стеничките, а паницата виси над “коридора”. В съдовете наливат разсол, отдолу нареждат дърва и палят огън. За няколко часа водата от разсола се изпарява и остава солта.

"Едно такова съоръжение в края на VI и началото на V хилядолетие

осигурявало до 200 кг

сол при едно зареждане,

което е голям технологичен напредък. Това са мислещи хора - казва проф. Николов. - Някои осъзнават, че седят върху богатство, и явно постоянно разсъждават как да превърнат тази природна даденост в богатство."

Другата голяма загадка са съдовете, в които древните са изварявали солта.

"Керамиката абсорбира калиевия хлорид от разсола, а именно той дава горчивия вкус - казва професорът. - Така остава само натриевият хлорид - готварската сол. Дали по метода проба - грешка, или изведнъж са налучкали решението за състава на глината, не мога да кажа. Факт е, че им се е получило."

Някъде около 4600 г. пр. Хр. технологичният напредък позволява на

праисторическите соловари

да правят нов вид съоръжения

- вкопаните ями с равно дъно стигат до 1,60 м дълбочина и диаметър 10 метра. На дъното подреждат плътно с допиращи се устия огромни керамични съдове с форма на обърнат конус - горе диаметърът им е бил до 70 см, дъното - до 25 см. Нареждат дървен материал отдолу в празните пространства между съдовете и замазват с глина между устията им, за да не "излита" топлината от запаления отдолу огън.

Стените на керамичните съдове са много дебели, отвътре са замазани с каолин, за да не допуснат солта от разсола да проникне в тях и да ги спука при нагряването.

Археолозите установяват, че е прилагано невероятно майсторство в съчетаването на глините и изработването на съдовете на ръка, които хем трябва да акумулират топлината от огъня отвън, хем да издържат на натиска на врящия разсол.

След което използвали специално произведени, различни по размер цилиндрични съдове и съдчета, за да поставят в тях още влажната сол. После ги нареждали в други пещи и ги изпичали - така се получавали солни кюлчета.

От едно зареждане на новия вид съоръжение са получавани около 5 тона сол, заради което можем да говорим за праисторическо “промишлено” производство.

Всъщност преди 7-8 хиляди години солта е била злато. Използвала се е като сегашните пари. За археолозите все още е загадка в какво са инвестирали богатството си, получено от интензивната търговия. Със сигурност срещу солта са получавали предмети, които са носели престиж в очите на другите.

Най-любопитното е, че поне в първите столетия от практикуването на солодобива жителите на тази първа най-развита европейска цивилизация въпреки богатството си, остават земеделци. В една от къснонеолитните къщи в селището екипът на проф. Николов открива 4 сърпа, включително най-големия изобщо в Европа.

"Земеделието е манталитет, начин на живот, който трудно отмира в съзнанието. Хората минават към едро специализирано производство, но поне няколко столетия си остават земеделци в мисленето и обредността", споделя ученият.

Той е убеден, че солта

е причината за появата

на първото силно йерархизирано общество в Европа

С течение на времето в цитаделата живеят все по-малко хора - вероятно само носителите на голямото богатство, от високата част на обществената пирамида. Първоначално в селището е имало 400-500 души, като впоследствие през последните столетия намаляват вероятно наполовина. Но именно те са съхранявали "парите" - там са държали солта.

http://www.168chasa.bg/article/5938458

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #27 -: Август 07, 2017, 21:59:22 »
Археолози проучват древна сграда край Суворово


Шеста поредна година продължават разкопките на селището от каменномедната епоха в м. Корията край гр. Суворово, област Варна. През това археологическо лято акцентът е върху проучването на останките от опожарена сграда от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.), съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.

Разкопките там разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.От там уточняват, че експедицията на археолозите за първи път е финансирана от Министерството на културата.

През този сезон трябва да приключи изследването на южните помещения древната сграда, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива.

Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл.Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Проучването започна на 24 юли и ще приключи на 11 август, уточнява ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев.

http://www.desant.net/show-news/40995

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #28 -: Август 11, 2017, 13:17:35 »
Откриха керамична пещ на 5000 години край Суворово


В момента екипът от Регионалния исторически музей във Варна изследва постройка, датирана около 4700 години преди Новата ера. Шеста поредна година продължават археологическите работи на селището от коменномедната епоха, където е изледваната сграда. То е разположено на един хектар и се предполага, че в него са живяли над 200 души. За първи път разкопките се финансират от Министерството на кутурата.


Разкритата пещ е интересна с това, че е с големи размери. Също така тя се намира в работилница, а не на открито и не е била разположена на земята, което според археолозите е много рядко срещано.


Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:


"Тя е много голяма и много масивна, което не е обичайно – диаметър от метър на метър и четиридесет и пет не е харктерно за тези периоди, освен това начинът на разрушаване на самата пещ, показва, че тя е била вдигната във височина. Т.е. нейният под не е бил изграден на земята."


Под пещта е имало кухо пространство, където се предполага, че се е намирала камера за палене огън за изпичането на съдовете. Древната сграда, в която е била работилницата, също е интересна сама по себе си, защото е разположена на две различни нива с разлика от 40 сантиметра.


Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:


"Т.е. южните помещения са били вкопани по-надолу в древния терен и се е получило едно естествено терасиране вътре в рамките на самата къща. Това е доста необичайно и до момента го нямаме регистрирано на много места."


До момента са открити над 60 керамични съда, много инструменти, както и две керамични питки, замесени със зърно. Според археолозите селището от каменномедната епоха край Суворово от 4700 години преди новата ера е било обезлюдено заради пожар, предизвикан от земетресение. Предполага се, че в него са живяли предшествениците на майсторите от "Култура Варна", сътворили сто години по-късно най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол.

https://novinivarna.com/novini/3486/otkrikha-keramichna-peshch-na-5000-godini-kray-suvorovo
« Последна редакция: Август 30, 2018, 13:49:06 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки във Варненска област
« Отговор #29 -: Август 23, 2017, 21:47:03 »
Откриха най-ранните крепостни стени в цял свят у нас


Разкритията на археолозите ни връщат необозримо далеч в историята на човечеството. 7500 години назад, когато тук идват първите земеделци. Те откриват места и условия, които предизвикват тяхната инженерна мисъл и те стават първи изобретатели в много области.

На 13 метра под краката ми, се намира отвора на огромен конусовиден залеж от сол. Солните извори са си тук от милиарди години, но първите, които са се сетили да го използват, са представителите на неолитната цивилизация.

Така се стига до строежа преди 7000 години на първите крепости в историята на света въобще.

Селищната могила в солниците на Провадия пази следите на едно бурно хилядолетие. Когато тук са успели да натрупат такива богатства, че много са били готови да убиват, за да ги имат. И затова се е наложило да бъдат построени огромни крепостни стени за защита.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Значи това са останките от около 4 700 години пр Хр. на първата каменна крепост в Европа, разрушена от едно земетресение, но след това правят втората.
БНТ: Не са ги строили много стабилно, като за първи опит.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Не те са ги строили много стабилно, но се оказва, че при много силен трус с център Шабла Вална е съборена първата тена, малко след това има втори удар с център Вранча и така първата укрепителна система е силно разрушена. Но втората стена са я направили по този повод много стабилна.

Като за първи опит въобще, крепостните стени са изумително големи. Широки в основата си 3-4 метра, които вероятно са носили поне 4, а на места и 6 метра висок зид. А това подсказва огромна и постоянна заплаха.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Аз не знам в Средновековието и античността такива сериозни укрепения, а това е строено 4700 години пр. Хр. на 6 600 години. Наистина в Европа по това време няма такова нещо.
БНТ: Може би защото не е имало чак такива нашествия големи.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Просто са били адски богати тези хора. Това са най-богатите хора в Европа по това време, защото те са били повелителите на солта. А солта - това е първият всеобщ еквивалент.
БНТ: И е имало какво да пазят?

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Да, пазят солта. Значи златото ... Хората си мислят обикновено за златото. Златото по това време само бележи престижа на хората, но то не е еквивалент. Чак през 7 век пр. Хр. става еквивалент, когато се появяват първите златни монети. По това време солта се разменя, солните кюлчета, а не златните кюлчета са важни.
Като първи земеделци, те бързо разбират неудобството от тази свобода. В растителното им меню солта рязко намалява и за първи път в историята на човечеството им се налага сами да търсят допълнителни източници на сол. Нещо, което до този момент са си набавяли от дивечовото месо. Вероятно са имали сериозни здравословни проблеми и някак са проумели на какво се дължат. Научили са се да използват инстинкта на животните да откриват по-солени водни растения. Но тук попаднали директно на солни извори. И ги впрегнали веднага в производство.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Съоръжения, които имат по четири канала, ето тука виждаме един такъв канал, вижда се пепелта отдолу, ето следващия.
БНТ: Където са седяли дървата?

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Да тука си седяли дървата отдолу, отгоре са били сложени керамични съдове, огънят изпарявал водата от осолената вода и остава само солта и така се получавали, едно такова съоръжение е давал до 200 кг сол.
Солта бързо им донесла невероятна власт и богатство и затова намерили начин да увеличат стократно добива си. Сменили единичните разлати съдове с повече високи и тесни.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Те са канички дълбоки съдове, за да има място като се наредят устията им едно до друго да остане място, което да бъде напълнено с дървен материал, за да гори огън. Всичко това са от такива съдове, ето те са правени например върху някаква рогозка, тук има отпечатък от рогозка.
При едно зареждане е давало около 5 тона суха сол. Това е огромно богатство за петото хилядолетие.

Влажната сол слагали в глинени цилиндри и ги изпичали. Така получените кюлчета сол се търгуват и съхраняват. Най-вероятно в приземните етажи на къщите зад крепостната стена. След като земетресението унищожава първата крепост, втората е значително усъвършенствана.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Ражда се изкуството на строителството на каменни крепостни стени именно тук. Появява се първата идея за бастиони - за изпъкване на част от стената пред картината, пред останалата част, за да може защитникът да излезе напред, да види тук какво се случва и ако някой напада тази част на стената, да може да го обстрелва и отстрани, не само отгоре.
Това, което в учебниците по крепостно строителство, по укрепителни системи, е важно като елементи на отбранителната система. Обикновено се смята, че става въпрос за бронзовата епоха и се дава за пример Троя. Но много от елементите се появяват тук.

И крепостта определено е понесла много атаки, костни върхове на стрели се намират навсякъде. Дали от земетресение, или по-многобройни нападатели, но и втората стена е разрушена. Строят трета, този път с големи масивни камъни. И още една иновация. По склона са изградени множество радиални стени.

Проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Направени за да затруднят максимално нападателите. Нападателите, да си представим, тръгват нагоре по каменния кожух и се налага един да помогне на друг, на друго място. Обаче той за да мине на другото място за да помага трябва да прескочи по тази стена.
Били са готови на голяма обсада и този кладенец е строен в последния период на използване на крепостта.

В нейния край. 1250 години след като започват производството на сол, климата се променя, солните извори пресъхват, обществото им се тресе от вътрешни конфликти, масов гроб разкрива убийства, крепостта пада и всичко замира за следващите 4 хиляди години. Когато явно траките отново са открили солта, излизат основите на царска резиденция. А могилата дори не е разказала цялата си история. Предстои най-интересното - какво се крие зад крепостните стени на първите.

http://news.bnt.bg/bg/a/ptuvane-v-minaloto-otkrikha-nay-rannite-krepostni-steni-v-tsyal-svyat-u-nas

 

Археологически находки от Турция и Близкия Изток

Започната от Hatshepsut

Отговора: 22
Прегледи: 9646
Последна публикация Юли 03, 2019, 09:31:47
от Hatshepsut
Археологически находки в Търновград

Започната от Болгардингезе

Отговора: 40
Прегледи: 27634
Последна публикация Юли 09, 2019, 21:57:36
от Hatshepsut
Археологически находки от Волжка България

Започната от Сит

Отговора: 18
Прегледи: 6771
Последна публикация Май 28, 2019, 15:02:01
от Hatshepsut
Археологически находки от Велики Преслав

Започната от Борис

Отговора: 24
Прегледи: 18346
Последна публикация Май 23, 2019, 00:20:29
от Hatshepsut
Археологически находки от Плиска

Започната от Hatshepsut

Отговора: 16
Прегледи: 7313
Последна публикация Април 12, 2019, 08:26:00
от Hatshepsut
Powered by EzPortal