Автор Тема: 24 ноември - Катерининден  (Прочетена 1858 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
24 ноември - Катерининден
« -: Юли 07, 2011, 09:24:11 »
24 ноември - Св. Екатерина - покровителка на майките


На 24 ноември старите българи празнували Катерининден и подобно на много други народи, почитали силно Света Екатерина. Смятали, че ги закриля от болести като бяс, шарка, треска, че била защитник на майчинството и здравето на хората.

 На този ден жените не бивало да работят - за да предпазят децата си от шарка а също и да си служат с остри предмети - ножица, нож, куки и други, защото вярвали, че ако си убодат пръста, раната се възпалява.

 В Пловдивско (Брестовица и Перущица) на празника рано сутрин стопанките наливали мълчешком вода от извора и замесвали нечетен брой питки - кравайчета - 5, 7, 9, които шарели с вретено. После питките се подсладявали - мажели се с мед, петмез или рачел. Една се оставяла върху горния праг на вратата като "дар за забрадката на Баба Шарка" и да не влиза у дома. Парченце от питата давали и на кучетата да не боледуват от бяс.

 В Троянско на Катерининден жените раздават по между си специални обредни питки, намазани отгоре с мед, с пожеланието: “Хапнете си за сладки и медени!” Всяка стопанка намазва с мед и ключалката на вратата, за да не се “подлютява Баба Шарка, която живее на тавана” .

 Ако в дома имало малки дечица, стопанката взимала две от питките - заставала на кръстопът и давала на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха, вземи за Света Катерина да е край дома ни и да пази от Шарко и Беско" - гледала питките да свършат на нечетно число, че пресечни да са и болестите. Всеки трябвало да отчупи парченце, да се прекръсти и три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти!". Стопанката отвръщала: "Амин! — дай, Боже!".

 На места деня се чества и като Мишкин ден.

 Имен ден празнуват Катерина, Катя, Екатерина, Тина.
       
https://www.hera.bg/s.php?n=341


  В голяма част от етническата ни територия празникът е в чест на болестта шарка и на болестта бяс. Този ден също е и на света Екатерина, покровителка на майките.
    Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близките хора - за предпазване от шарката, за здраве, благополучие и за света Катерина. Някъде захранват и кучетата с тази пита, за да не ги хваща бясът.
    Именничките посрещат гости в домовете си.
 
    В народния календар се преплитата езическите представи за болестите като зли демони, нападащи човека, с християнските идеи за светците-покровители на здравето и майчинството. Затова в обредността на този празник хората "инстинктивно" търсят противодействие и закрила срещу хтоничните сили и го намират в християнския пантеон.
    Така житната жертва, омилостивяваща шарката и бяса, е предназначена и за св. Екатерина, която по традицията на женските персонажи в християнската митология защитава майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората.
    Практически схващанията и обичайните практики се допълват взаимно, образувайки единната сплав на празника.
   
http://margaritta.dir.bg/noemvri/0406kalendar_noemvri.htm
« Последна редакция: Септември 16, 2018, 06:52:08 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: 24 ноември - Катерининден
« Отговор #1 -: Ноември 24, 2011, 05:22:28 »
Катерининден - 24 ноември

В българските традиции този ден е познат като Катерининден. Посветен е на Св. великомъченица Екатерина, която имала изключителни лечителски способности, лекувала бяс и шарка.

А знаем, че това са били доста страшни болести в миналото и по този случай жените са се презастраховали с различни ритуали. Рано сутринта стопанката на дома, която задължително трябвало да бъде чиста т. е. да не е в месечния си цикъл, да замеси пшеничено тесто с мълчана вода.

Броят на питките, които се правели от това тесто е задължително нечетен: 5, 7 или 9 и трябва да са нашарени с вретено. След което се намазват с мед, рачел, петмез и се раздават по къщите.

Особено важен бил този ритуал за младите булки, които имали малки деца. Тогава те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач сам да си отчупи от питката, като го подканяли с думите:

 “Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!”

И за да е завършен ритуалът, човекът трябвало да се прекръсти три пъти и да каже:

“Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!”

Жената трябва да отговори: “Амин! – Дай, Боже!”

Жените трябвало да броят минувачите, които си отчупвали от питката и да се стремят последния почерпен да бил нечетно число от бройката, за да се пресекат болестите и да не влизат в къщата.

След като са извършили правилно всичко жените вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата няма да се разболяват.

Дали силата на вярата и позитивното мислене наистина са ги предпазвали от болести, дали св. Екатерина е помагала не може да се каже, но факт е, че този тип ритуали са били здраво залегнали в бита на българите. Били са спазвани стриктно и цикълът на живота се е определял от тях. Според обичайте са постели, женели са се, почивали са и са работели. Нямало е твърдо пет работни дни и два почивни, нямало е неотложни ангажименти. Празниците са били законът и ако искаш да си здрав, да те приемат в социума и да те уважават трябва да ги спазваш.

http://www.az-jenata.bg/index.php?aid=5565&page=article
« Последна редакция: Ноември 22, 2013, 17:52:35 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: 24 ноември - Катерининден
« Отговор #2 -: Ноември 24, 2012, 06:30:18 »
Днес почитаме Света Екатерина


Света Екатерина Александрийска, худ. Микеланджело да Караваджо, 1598 г.

Днес православната църква чества деня на Света Екатерина.

Хората почитат св. Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Рано сутринта в този ден стопанката на дома меси с "мълчана" вода, налята при пълна тишина - 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното.

После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!"

Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! - дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на нечетно число минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите.

В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на денят на Св. Катерина се празнува против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките.

Света великомъченица Екатерина - от Александрия, е дъщеря на Конста, управител на града през III в.

Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, където през VI в. византийският император Юстиниан I (527-565) основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове - дарак, което е известно като „колелото на Екатерина".

Източници:

- http://news.ibox.bg/news/id_1595379937
- https://bg.wikipedia.org/
« Последна редакция: Септември 16, 2018, 06:53:16 от Hatshepsut »