Автор Тема: 2 януари - Силвестровден  (Прочетена 2023 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7111
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
2 януари - Силвестровден
« -: Януари 02, 2012, 10:42:47 »
2 януари - Силвестровден


Силвестровден празнува се на 2 януари. Патрон на празника е Силвестър I, римски папа, който в началото IV век покръстил Константин Велики, а християнството става официална религия в Римската империя.
 Паметта на Свети Силвестър се почита в България на 2 януари, а в римокатолическата църква на 31 декември. Силвестър I е римски папа в периода от януари 314 до 31 декември 335 г. Със своите 21 години и 11 месеца, той е един епископите на Рим, които най-дълго оглавяват Светия престол.
   
 Фолклорният празник обаче не е свързан с тази история. Народът му предал здравословен смисъл. Става дума за очистването на оборите, в които зимуват всички домашни животни, използвани за работа през годината. Момци изриват тора и постилат суха слама на добитъка, стопаните ги даряват с хляб, месо и вино. Трапезата този ден е без баница или пита с късмети, защото това е привилегия на първия ден. Но е задължително да се подчертае изобилие: сарми, кокошка, мед, чесън, лук и др.
 Силвестровден е наричан още Риначовден заради почистването на оборите или Карамановден по същите съображения.

 Празнуват всички с имена Силвестър (от лат. - бог на горите), Силвия, Силвана, Силияна, Рина, Ринка, Караман, Карама.

http://cvete.eu/календар/24-празници-януари/650-


Това е вторият ден от Сурваки, който се празнува за здраве на впрегатния добитък - волове, биволи, коне, магарета. Свързан е с обичая да се ринат оборите. Той се изпълнява от група мъже, обикновено тези, които са били коледари. Дружината обикаля селото и чисти оборите, които не са помитани от Коледа.

 Докато те чистят, стопаните не трябва да излизат на двора, не трябва да виждат тези, които са дошли да изринат обора, но понякога - вместо да почистят, те правят точно обратното. Това става само в случаите, когато някои от дошлите да почистят е обиден от стопаните и иска да си отмъсти. Когато приключат с почистването, мъжете вземат оставената за тях торба, в която има хляб, месо и вино, и си отиват. На този ден не се яде свинско месо и сланина - за здраве на воловете. Празникът завършва с общо хоро на мегдана.

На този ден църквата чества св. Силвестри, с чието име е свързано интересно предание. Магоьсникът Замврий, който не е привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св. Силвестри разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий не успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра, Силвестри връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече - на воловете.

http://www.ndt1.com/article.php/20111228145736409


Силвестровден


Обичаят на празника има очистителен характер и е свързан с чистене и ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа

Православната църква отбелязва на 2 януари Свети Силвестер (Силвестър), папа Римски. Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Именния си ден днес празнуват Силвестър и Силвия.

Обичаят на празника има очистителен характер и е свързан с чистене и ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа.

В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегателен добитък. Тръгват с музика и песни. Носят фенери. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите.

В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият й да дойде.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре.

Тежко на мома, за която се разбере, че така е отмъстена.

Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана. Докато риначите чистят, никой от стопаните не трябва да излиза навън и да се обажда, защото е на лошо.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва добра и заможна. Не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4435671
« Последна редакция: Септември 17, 2018, 14:21:52 от Hatshepsut »

 

Website

Към сайта

Facebook

FB Page FB Group