Убийства и размирици между българи и цигани в село Катуница

 • 128 Отговора
 • 25110 Прегледи

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Ето това не го разбирам наистина!!! Какво е това делене - НС, фенове, партии... За това ли става въпрос или за България?! Така, както ние с още двама приятели в събота следобед си вдигнахме задниците от София за Пловдив, така са го направили и още много българи - предимно млади и будни момчета. Е какво значение има от коя партия са или на кой отбор са фенове?
Има значение разбира се . Повечето от наричащи се националисти не са такива, те са слуги на режима. До къде биха довели действия под техен контрол - до слугуване на режима. НС са от тези слуги, и БНС също, а са и на грешен път.

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Мешерето осъди Цар Киро на смърт

Върховният ромски съд  отсече: Кирил Рашков е виновен!

Кирил Рашков упорито нястоява, че не е виновен за нищо и няма да напусне Катуница
Ако разполагахаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание. Това е заявил за агенция Стандарт Нюз председателят на мешерето Христо Върбанов-Папата. Единайсеттте членове на съда са били единодушни в позицията си. Христо Върбанов е уточнил още, че Кирил Рашков трябва да си понесе наказанието и че в България няма да има нито един ром, който да застане зад него. Цар Киро, който се намира в един от имотите си в района на Катуница с около 20 души от фамилията си, коментирал решението на мешерето така: Не ме интересува! Папата и Цветелин Кънчев били българи, освен това имало и други мешерета.
Междувременно стана известно, че в етнокварталите на градовете с компактно ромско население мъже се въоръжавали с каквото им попадне, за да се отбраняват срещу енетуално нападение на погромаджийски групи. Имало сигнали, че се готвят подобни акции, заради което 800 души от жандармерията са в готовност с пълно снаряжение.
В Катуница не стихват вълненията след днешния ден, в който бе погребан прегазеният с ромски бус Ангел Петров. Утре е погребението на второто починало момче – селото е в траур, училището  ще бъде затворено. Бащата на Ангел – Атанас Петров, възропта срещу опитите смъртта на сина му да се представи като случаен пътен инцидент. “Напълно целенасочено внуците на Цар Киро убиха сина ми – казва почерненият баща пред “24 часа”. – Като се зададе бусът, Ангел ми вика: Татко, сигурно бият пак някого от нашите. А онзи, като ни видя, се засили чак от другия край на пътя, мина през затревения остров и закова пред нас. Синът ми се изправи пред него и вика: Спри се, бе, къде отиваш? А оня запали буса и го бутна, а после бавничко, бавничко мина върху него.”


----------------
Срахуват се мама им, сега го осъждат, тоя, мислят, че ако го жертват, гневът над всички тях ще премине...

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Цар Киро отвлякъл журналист:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iXgTW7Y9Byc[/youtube]

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Антибългаринът Бойко за бунта в Катуница:

"Информиран съм за всяко едно действие, което предприема полицията. Това е криминален случай и всички в държавата трябва да го разглеждаме единствено и само като такъв. Призовавам всички партии и политици да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение. Получавам информация, че вече определени лидери на партии, предизборни щабове правят опити да яхнат протестите на хората. Политика на етническа основа не бива да се прави. Вярно е, че времето е изборно, но отговорните политици трябва да бъдат още по-внимателни сега. Въпроси и разсъждения от сорта чия страна трябва да се заема са несериозни в момента. МВР застава на страната на закона, без значение от това кой си е позволил да нарушава правовия ред в държавата, независимо от това дали са роми или българи", коментира Борисов, предаде Фокус.

http://politics.actualno.com/news_361515.html

Няма нищо политическо тук, единственото е, че Кирчо го закриля държавата, защото по всяка вероятност организира купуване на гласове по изборите и то вероятно в огромни количества!

*

Неактивен Волен

 • *
 • 304
 • +104/-52
 • Пол: Мъж
Няма нищо политическо тук, единственото е, че Кирчо го закриля държавата, защото по всяка вероятност организира купуване на гласове по изборите и то вероятно в огромни количества!
Не "по всяка вероятност", а съвсем сигурно. Вчера говорихме с едно момче от Катуница. Каза, че това е може би единственото място, където няма предизборна суетня около пазаруването на гласове. Всичко си вървяло по план, предварително уговорено. Знае се кой за кого и срещу колко. Каза, между другото, че в селото разправят, че Рашков бил член на ГЕРБ, той самият обаче не можа да го потвърди със сигурност.

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Футболна България обединена заради Катуница

Безпрецедентно обединение на феновете на всички отбори предстои днес по време на почитането на паметта на Ангел Петров и Павел Толев. Първият бе прегазен от микробус в село Катуница, а вторият почина от сърдечна недостатъчност в следствие на шока от видяното.

Днес от 19:00 часа по централните места в различни градове на страната ще излязат стотици граждани, съпричастни със съдбата на двете момчета.

В социалната мрежа Фейсбук се появи страница за събитие под наслов "Да почетем паметта на загиналите момчета в Катуница". Тя е създадена от фенове на Миньор Перник, но в заявка за участие дават футболни фенове и на други отбори от цялата страна.
 
Призивът й гласи: "Нека почетем паметта на загиналите наши сънародници като запалим свещи и развеем българския флаг. Нека покажем, че сме съпричастни към случващото се в държавата ни последните дни!!!"

Най-голямата общност във Фейсбук във връзка с трагичния случай е "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница", която има над 46 000 члена.

Ето и къде ще бъдат сборните пунктове в градовете:
 
ВРАЦА 19:00 Пл. Христо Ботев
 
КАЗАНЛЪК 19:00 "Парк Розариум"
 
ХАСКОВО - Площад "Съединение" 19.00
 
СТАРА ЗАГОРА 19:00 - ПРЕД ОБЩИНАТА!
 
БУРГАС 19:00 Паметник "Альоша"

ПЕРНИК 19:00 площад "Кракра"
 
ПЛОВДИВ 19:00 - пл. Съединение
 
СОФИЯ 19:00 - НДК, Пилоните
 
ВАРНА 19:00 - Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично"
 
ПАЗАРДЖИК 19.00 - ТОРТАТА!
 
РУСЕ 19:00 - пл.Свобода, пред общината
 
ПЛЕВЕН 19:00 - до Часовника
 
ВЕЛИКО ТЪРНОВО - 19.00ч. пред общината

http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2719572

-----------------
Браво на футболните фенове от цялата страна за всички тези инициативи! Както днес така и за дните преди това, излиза, че те са едни от най-големите национални активисти в страната!

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Борисов: От 10 дни тече проверка срещу цар Киро

Преди 10 дни срешу няколко лица от различен етнос, включително и срещу цар Киро започнаха мащабни действия на прокуратурата заедно с данъчните, това трябва да го каже главният прокурор, заяви пред Би Ти Ви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че с удоволствие би съобщил подробности за тези лица, за да успокои хората, но това било данъчна тайна и щял да влезе в конфликт.

Той добави, че снощи е разговарял с главния прокурор Борис Велчев.

БЕЛЕЖКА: Да бе да, и аз съм Супер мен, ама се крия от всички, иначе е вярно. Всички трябва да сме на ясно, тази проверка е или измислена и е започнала с боевете в Катуница, или наистина е започнала преди 10 дни, но с ясен преди това резултат - оневиняване преди изборите на Кирчо да не излезе че  е купувал гласове от името на ГЕРБ...

"Проверката при всички случаи няма да бъде добра за тези хора, не искам да коментирам имена. С разрешението на главния прокурор се разбрахме, че това мога да кажа по тази тема.

За това, че си живял 22 години така... надявам се в следващия месец това да не е така", категоричен бе Борисов.

БЕЛЕЖКА: А преди това? Защо се е наложило 22 години да живее така? Има още стотина като него и все още, срещу всички ли трябва да има погроми преди държавата да хукне да ги гони?

Той коментира, че държавата е много общо понятие: "В държавата всеки си има отговорност - и МВР, и прокуратурата, и съдът за всичко, което се е случило, и тези, които са позволявали през годините да се продава фалшив алкохол".

На въпрос дали се притеснява от

нови подобни размирици на други места в България,

Борисов отговори, че независимо дали това се харесва, или не, "от векове живеем заедно и ще продължим да живеем заедно, и няма друга алтернатива".

Дали ни харесва, или не, е друга тема, но ние трябва да се успокоим и да приемем живота такъв, какъвто е, подчерта премиерът.

БЕЛЕЖКА: На Бойко така му се иска, ама защо хората да се примиряват с "живота, такъв, какъвто е" след като този живот не им харесва? Те са в суверенното си право да искат да го променят!

"Съжалявам, че са умрели децата. И това не трябва да се повтаря и не трябва политическите партии да се възползват от това напрежение.

Има чисто български махали, които така се мразят, че много често в бюлетините на МВР четем, че зет убил тъста си и т.н.", посочи Борисов.

"Всички по реда си имаме вина. Надявам се най-накрая партиите да започнат да казват какво ще правят, ако спечелят изборите, а не да се възползват от ситуацията", добави премиерът.

БЕЛЕЖКА: Не са всички виновни, виновни за управляващите и Боко, дето са качили циганите на пиадестал!

"В закона пише, че полицията е длъжна да се грижи за здравето, имуществото, свободите и правата на гражданите,

не мога да съм доволен от работата на полицията, при положение че гледам горящи къщи -

няма значение дали са на Петър, Киро или Иван.

Щом има горящи къщи, значи те не са били опазени. Няма да се превръщам в следовател", каза още премиерът.

БЕЛЕЖКА: Но щеше да бъде доволен, ако просто един българин беше премазан без да има горящи къщи след това.

В действията на хората има и

протест към това, че няма присъди

Не че обвинявам съдебната система, но, когато нещо се е случило, то е, защото е имало условна присъда и тоя човек пак е бил на улицата или си е вкъщи, смята Борисов.

Той подчерта, че прокуратурата и полицейските органи трябва да дадат на хората справедливостта, които желаят.

Във връзка с информация, че президентът Георги Първанов е отменил посещението си в Карнобат и ще ходи в размирните места в Пловдивско, Борисов каза, че ходенето на политици там може би само ще нажежи ситуацията.

"Защото на едни места ромите са недоволни, на други места българите са недоволни. Има много неща, по които трябва да се работи.

БЕЛЕЖКА: Циганите навсякъде са супер доволни, защото живеят в беззаконие!

Грешка от времето на социализма е ромите да бъдат слагани в цигански гета и тяхната интеграция по този начин да бъде провалена.

БЕЛЕЖКА: По Байтошово време Кирчо е бил осъден на 30 години... Боко си търси виновен...

Ако така се печелят избори - с ромски гласове или с антиромски гласове, нищо добро не очаква България", категоричен бе Борисов.

БЕЛЕЖКА: Затова и той ще спечели с цигански гласове.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4149351
« Последна редакция: Септември 26, 2011, 11:01:24 от Мечът »

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Още места на протести в градовете:

Шумен - 19:00 - на входа на градската градина 26.09.2011

ВРАЦА - 19:00 - ПЛОЩАД ''ХРИСТО БОТЕВ'' 26.09.2011
---------------------------------------------
Казанлък 19:00 -парк Розариум 26.09.20011г.
---------------------------------------------
СЛИВЕН - 19:00 -Площада пред паметника на Хаджи Димитър 26.09.2011
---------------------------------------------
ПЛОВДИВ - 19:00 - пл. Съединение 26.09.2011
---------------------------------------------
Плевен - 19:00 - пред общината 26.09.2011
--------------------------------------------
Монтана - 19.00чл пред общината! 26.09.2011
---------------------------------------------
ЯМБОЛ 19.00 - ПРЕД ОБЩИНАТА 26.09.2011
---------------------------------------------
Добрич- 19:00 -пред мола (пл.Свобода) 26.09.2011
---------------------------------------------
Шумен - 19:00 - на входа на градската градина 26.09.2011
---------------------------------------------
РУСЕ - 19:00 - площад"Свобода",пред общината! 26.09.2011
---------------------------------------------
Стара Загора - 19:00 - пред общината 26.09.2011
---------------------------------------------
Пазарджик - 19:00 - на "Тортата" 26.09.2011
---------------------------------------------
София - 19:00 - НДК, пилоните 26.09.2011
---------------------------------------------
Ловеч - 19:00ч - - пред гимназия " Климент Охридски " 26.09.2011
---------------------------------------------
БУРГАС 19:00 Паметник "Альоша -- 26.09.2011
--------------------------------------------
ВАРНА 19:00 - Катедралата 26.09.2011
---------------------------------------------
ХАСКОВО 19:00 - Площад съединение 26.09.2011 !!
---------------------------------------------
Велико Търново 18:00 - пред общината - ПРОТЕСТА Е НАСОЧЕН ЗА 26.09.2011 !!

*

Неактивен Мечът

 • **
 • 92
 • +25/-3
 • Пол: Мъж
Хора срещу Расизма: Конфликтът в Катуница не е етнически

Загинаха две деца на 18 и на 16 години. Te станаха жертва на безчинствата на известна мутра от пловдивско село. Става въпрос за Кирил Рашков, т.нар. от медиите "Цар" Киро, известен с алкохолния си бизнес, заявявят от НПО "ХоРа" /Хора срещу Расизма/, припомняйки разигралата се трагедия в с. Катуница.

Историята повече от ясно показва, че конфликтът е между обиковенните граждани, независимо от етническия им произход и една мутра, която е свикнала да действа безнаказано, включително и да убива, когото не харесва, защото знае, че винаги ще бъдат защитени от най-елитните полицейски части на България. Тук е повече от ясно, че не става дума за етнически противоречия. В България има мутри от всевъзможен етнически произход, те не се делят на християни и мюсюлмани, на турци, българи, роми или някакви други. Няма етнически произход и за жертвите на мутрите оставащи безнаказани, защото са толерирани от полицията и държавата, категорични са от "ХоРа".

Ясно се вижда, че става дума за бунт против болезнените социални неравенства, против това, че държавата защитава богати престъпници, но е неспособна да подсигури елементарна сигурност и спокойствие за обикновенните граждани.
Точно за това властите се страхуват от "политизирането" на случая, т.е. на назоваването на този очевиден факт с истинското му име, а именно проблем на неравното третиране на гражданите в зависимост от социалното им положение. Точно по тази причина Борисов обяви, че това не е политически, а криминален проблем.

Най-често вината се пренасочва чрез етнизирането на социалния конфликт. Това означава да бъде представен като конфликт между българи и роми. Това е и основата на расизма. Пример за последното е позицията на ВМРО, които веднага организираха антиромски протест. Много удобна позиция при условие, че кметът на Пловдив е именно от ВМРО, подкрепен в момента от ГЕРБ, убедени са правозащитниците.
Това е типичен случай за бягане от директна отговорност чрез расистки препратки за етнически конфликти, където те очевидно не съществуват. Мутрата Рашков прибягва до абсолютно същата тактика, когато обяви, че протестите срещу него представляват етническа дискриминация. Точно такива хора като него създават и печелят от расизма, защото им позволява да вършат безчинства, а после да прехвърлят вината на общността, считат от "ХоРа".
Но истинският проблем с подобни лъжи е това, че те представляват опит за подмяна на справедливите граждански искания с предразсъдъци, опитвайки се да измести проблемите с липсата на сигурност и справедливост със самоунищожителна за нацията етническа омраза.

Българските роми не разпознават Рашков като свой "бос" или лидер, а още по-малкото цар. "Цар" е думата, с която той нарича себе си, изразявайки претенциите да се държи като феодал, претенции, които за сега са успешни, посочват правозащитниците.

Ние от ХоРа сме отдадени на това да посочваме расизма в обществото ни. Точно за това не можем да подминем този емблематичен случай, който ясно показва къде се коренят проблемите и как често расизмът се използва за замитане на справедливи граждански искания под килима. Процес, който освен всичко друго, има изключително опасни обществени последствия, подхранващ агресивни неонацистки банди. Пример за последното, в случая са не само ВМРО, а и футболните фенове, които се присъединиха към протестиращите и подпалиха имуществото на Рашкови (заради грешните причини).
В представянето на конфликта, че е етнически, няма как да се обясни фактът, че абсолютно всички жители на селото - и българи и роми - протестират срещу Рашков. Полицията не успя да опази имуществото на Рашков, но евакуираха него и семейството му, докато срещу някои от жителите на селото има повдигнати обвинения за хулиганство.
От ХоРа молят гражданите да не се поддават на расистките настроения, защото това няма да реши проблемът с организираната престъпност в България, която няма етнос и от чиито своеволия никой не е застрахован., заключават от НПО. /БГНЕС

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4147131


----------------------

Глупости от 1000 и 1 нощи

*

Неактивен Алцек

 • **
 • 62
 • +31/-2
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Libra Libra
Политиците тръгнаха.В момента Първанката бил в Катуница и разговарял с кметицата.
« Последна редакция: Септември 26, 2011, 12:14:21 от Алцек »
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
А националистите кога и за къде ще тръгнат ?

*

Неактивен Иван Д.

 • **
 • 182
 • +50/-14
 • Пол: Мъж
Чуйте вие, журналисти!
Чуйте вие, западни търгаши!
Чуйте вие, жалки педер@сти!
България не се предава!!!
България не се продава!!!
БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е СЛАВА !!!

*

Неактивен Волен

 • *
 • 304
 • +104/-52
 • Пол: Мъж

Само на мен ли ми се струва, че в погледа и има нещо сатанинско?!

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Кривогледа е !!!

*

Неактивен politkomisar

 • 1
 • +2/-0
 • Пол: Мъж
Проблемът е много дълбок, но Атака и ВМРО имат добри предложения за решаване на въпроса с циганите.
http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=214040&cat=3

http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=3185:2011-09-26-09-21-49&catid=1:latestnews

 :police:

 

Powered by EzPortal