Перперикон

 • 83 Отговора
 • 50809 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен опълченец

 • ***
 • 991
 • +148/-101
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aries Aries
Re: Перперикон
« Отговор #45 -: Август 28, 2009, 12:29:22 »
И кои са тези митове и легенди?
За Орфей например.

Ще отречете ли, че Орфей е тракиец и е роден и живял в Родопите?
« Последна редакция: Февруари 19, 2011, 11:35:37 от Hatshepsut »
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

*

Неактивен ѣ

 • **
 • 307
 • +168/-8
 • Пол: Мъж
Re: Перперикон
« Отговор #46 -: Август 30, 2009, 22:31:10 »
И кои са тези митове и легенди?
Попадал съм на доста такива легенди. Колко са автентични един господ знае.
Цитат
Най -ранните легенди свързани с Мадара са още от времето на Траките. Достигнала до нас е легендата за Залмоксис - човекът бог. Според тази легенда Залмоксис бил обикновен тракиец от племето гети, който един ден слязал в земята на боговете през отвор в златните скали.Връщал се при живите само веднъж годишно, за да чуе желанията на своите събратя. Този ден бил денят на пролетното равноденствие. На същият ден от най - високата скала тракийците изпращали своят пратеник до Залмоксис. Избирал се най - смелият, най - красивият и най - добрият сред тракийците.Този пратеник се хвърлял от скалата надолу към пропастта  където имало забучени колове. Ако оцелеел по някакава случайност, това означавало че Залмоксис н одобрява пратеника и той не е достоен за говори с него. Цялото племе се отрича недостойният си събрат и го оставя да умре в агония, за да не отиде в отвъдният свят на непрестанни веселби и пиршества. На следващият ден ритуала се повтарял и таяка до успешното отпътуване на пратеника при Залмоксис. Смята се че Залмоксис е слязъл при боговете именно през път в Мадарските скали и от жертвен камък в подножието на същите скали траките са пращали своят пратеник.
Ето една.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #47 -: Август 29, 2010, 06:04:33 »
Преселници от Египет живели в Перперикон

Открити са първи епиграфски паметници на Перперикон, които са датирани през втората половина на III в. Всички са на латински език, сочи експертизата, направена от проф. Василка Герасимова - един от най-големите български специалисти по антични паметници. На тези важни артефакти екипът на проф. Николай Овчаров попада при разкопките на Перперикон в близост до открития това лято римски път с разклонение за Скалния град. Така вече римският некропол на Перперикон е локализиран и тепърва ще бъде проучен, смята археологът. "Чрез разчетените надписи вече имаме имена на хора, които са живели на Перперикон", твърди археологът.
Първият надпис съдържа името Амониус, което произхожда от Египет. "Името се появява за първи път в пределите на България. Може би покойникът, за когото е бил предназначен паметник, да е кръстен на египетския бог Амон-Ра", предполага проф. Овчаров. Според него това доказва, че в района е бил разпространен култът към божеството на фараоните и че в Перперикон са живеели преселници от Египет, Сирия, Либия. Вторият надпис е с релеф на името Юлиус Темейнос, което е сирийско или малоазийско. Овчаров смята, че може би става дума и за войници - ветерани от римската войска, които след 25-годишна служба имали право да се заселват в различни места на империята. Намерен е и друг надгробен надпис от два реда, който обаче е по-труден за разчитане, защото е строшен и на него личат само първите две букви. Освен тези паметници от III в. има и християнски погребения от IV век, за което свидетелстват надрасканите върху камъните кръстчета. Разчитането на надписите доказва, че по това време Перперикон е бил един много важен административен, търговски и занаятчийски център, където са заселвани хора от цялата Римска империя и най-вече от нейната източна част.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-13&article=313348
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:38:56 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #48 -: Август 29, 2010, 06:05:26 »
Тази информация е от 2009 г.

Грузински аристократ управлявал Перперикон

Истинска сензация направи екипът на проф. Николай Овчаров в Перперикон. Археолозите откриха оловен печат от края на ХI век, на който е изписано името на византийския сановник Муселий Бакуриани. Той е син на прочутия основател на Бачковския манастир Григорий Бакуриани.

Знатната грузинска фамилия е притежавала обширни имоти в Ахридос (Източните Родопи). Не е изключено Муселий Бакуриани да е бил един от управителите на средновековния Перперикон, смята проф. Овчаров.

След десет години проучвания Перперикон вече има и "писмена" история, обяви българският Индиана Джоунс. Новооткритите каменни надписи представят града като значителен търговски и стопански център в Източните Родопи през IV и V век. Първият е на латински език от IV-V век с името на Юлиус Тейменос. То е малоазийско или сирийско по произход и показва, че става дума за преселник от Памфилия или Сирия.

Вторият надпис е надгробен и е поставен в памет на Наталис. Това свидетелства, че на фона на общия упадък и варварските нашествия през тази епоха античният град е бил процъфтяващ икономически център благодарение преди всичко на златодобива.

Третият надпис е от ХVII век и на него се разчита името "Козма", което е доказателство, че след превземането на крепостта през 1361 г. от османлиите край него продължава да съществува християнско селище.

Източник
« Последна редакция: Септември 02, 2011, 17:55:50 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #49 -: Август 29, 2010, 06:06:36 »
Нови находки на Перперикон


Проф. Николай Овчаров показва намерена горна част от римска лампа от III век
с релеф на полугола танцьорка, която развява шал

Каменен човешки идол от V хилядолетие пр.Хр., бронзова брадва от късната бронзова епоха и тракийски боен нож са последните открития на Перперикон.

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА. Още в първия ден на разкопките беше открит медицински инструмент от Римската епоха, датиращ от II-IV век, посочи Овчаров. Предметът с името кадуцей е бил използван от древните лекари за вадене на паразитен червей, който влиза под кожата на човека и ако се разпространи, може да доведе до летален край. Паразитът се е вадел с острата част на ножа, а с шпатулата в другия край нараненото място е било почиствано.

Друг уникален предмет, намерен през последните дни, е част от римска лампа от III век, с изключително интересно изображение на полугола танцьорка, развяваща шал над главата си.

Открихме антични монети от III-IV век, който е период на голям разцвет на Перперикон. Намерени са и два предмета от Средновековието - фина част от сребърна диадема и сребърна монета на цар Иван Александър [1331-1371 г.] със сина му Михаил [Асен].
Откритията са важни, защото са нетипични за тези части на България и са доказателство за присъствието българи през 1343 година, добави археологът.

Овчаров категорично заяви, че проучванията доказват, че Перперикон е най-големият град в Родопите като цяло и един от най-големите градове на Балканския полуостров през Античността и Средновековието.

Това е място с 6500 - 7 хиляди годишна история от Каменната епоха до края на Средновековието. Площта на Перперикон с подградията от север и от юг е повече от 240 дка. Тази година разкопките продължават със субсидии от 118 хиляди лева, което ще позволи да се работи три месеца с повече от 100 -110 човека.

http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-6923853


Проф. Николай Овчаров представи находки от различни епохи, открити на Перперикон

София. Перперикон е един огромен култов и религиозен център, ползван за добив на злато в по-късно време. Това каза на пресконференция проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По този начин археологът отговори на коментари от последните дни, че Перперикон е “малко антично и средновековно градче”. Проф. Овчаров представи находки от различни епохи, открити на Перперикон.
Една от находките е каменен идол от каменно-медната епоха преди 6000 години. Намерена е бронзова брадва от късната бронзова епоха XV-XIV в.пр.Хр. Предмет от Античността е т.нар. махайра [μαχαιρα], представляваща тракийски боен нож. Още в първия ден на разкопките тази година е намерен предмет, който след консултации между евродепутата Антония Първанова и директора на ВМА ген. Стоян Тонев, се е оказало, че е медицински инструмент, използван от древните лекари в римската епоха. Инструментът, е датиран към II-IV век и се е използвал за премахване на паразитен червей, влязъл под кожата.
Друга находка е горната част на римска лампа от III век, върху която има релефно изображение на полугола танцьорка, развяла шал. Сюжетът на лампата е еротичен, като тя е атически внос от времето, когато римляните завоюват Балканския полуостров. Лампата е правена на калъп.
При проучванията са открити и два предмета от Средновековието. Единият е много финна част, елемент от сребърна диадема с филиграми. Вторият е сребърна монета на цар Иван Александър със сина му Михаил. Тя е важна, защото българските монети в Родопите са много редки, обясни археологът.
“Тази година много силно излизат античните монети, антични паметници от III-IV век, когато е един от периодите на голям разцвет на Перперикон”, посочи проф. Овчаров.

http://www.focus-news.net/?id=n1431013
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:40:40 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #50 -: Септември 10, 2010, 17:15:29 »
Две гробници разкри Николай Овчаров на Перперикон


Две гробници на тракийски владетели от XI-X век преди Христа, подобни на тази на Татул, е разкрил професор Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. Датировката той определил по намерените керамики, характерни за края на бронзовата и началото на желязната епоха. Освен тях при разкопките изкочила и бронзова монета с лика на Александър Македонски, датирана към IV век преди Христа. Това красноречиво говорело, че този гроб е бил почитан не само по време на създаването му, но и през последващите същинска тракийска и антична епохи. При отклоняването на туристическата пътека за Акропола на скалния град заради разкопките, които продължават усилено, археолозите попаднали на гробниците. Разположена е в положение Изток-Запад като лицето на погребания е гледало към изгряващото слънце, което недвусмислено говори за тракийския култ към слънцето. Въпреки аналогичното с това на християнските гробове разположение е изключено те да са християнски, каза проф. Овчаров. При разкопките излезли и фрагменти от преносими огнища, следи от обгаряния, което пък говорело за ритуалите и жертвоприношенията, които са правени. А те били свързани с обожествяването на погребания [хероизация]. Информацията е на Дарик радио. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3233411
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:41:23 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4417
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Перперикон
« Отговор #51 -: Октомври 06, 2010, 22:41:26 »
Скален котлон от 3-4 век открит на Перперикон Скален котлон, прототип на днешните готварски печки, откри на Перперикон археологът Николай Овчаров. Находката е датирана към 3-4 век и представлява оформен скален къс с камера в долната част и два кръгли отвора в горната. В камерата се е слагала жарава, а върху кръглите отвори са поставяни съдовете.

"Нагрявал се е камъкът, нажежавал се въздухът, а оттам и гърнетата, поставяни върху античната печка. Спокойно можем да наречем находката котлон или по-скоро - прототип на съвременните котлони", убеден е проф. Овчаров.

Николай Овчаров направи равносметка на продължилото близо 4 месеца археологическо лято. Според него откритието на тази година е връзката между двореца-светилище и акропола. Проучени са близо 100 метра крепостна стена, строени през различни периоди. Тя е дебела 3 метра и е свидетелство за това, че на Перперикон е разкрита най-мощната антична крепост в Родопите от Римския период - втората половина на 3-ти век след Христа. Скалното укрепление опасва двореца-светилище, където се намира античният храм, за който се твърди, че е храмът на Дионис.

По думите на Овчаров, две са били функциите на Перперикон - култова и контролираща златодобива, който през онези векове процъфтявал.

Стотици са находките, които екипът на проф. Овчаров разкри през тази година на Перперикон. Сред тях са римска лампа с изображение на гола танцьорка, най-старото изображение на кукер по българските земи от 13 век, сребърни и бронзови накити, оловни печати, сред които и този на патриция Теодорокан, събирал войска на Перперикон, за да завладее Плиска и Преслав, двете скални гробници, едната от които е като тази на Татул. http://bolgari.net

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #52 -: Януари 19, 2011, 18:53:27 »
Нови "загадки" изровиха на Перперикон

За първи път пред българската общественост бяха показани две уникални находки, открити на Перперикон през 2010 г.

След продължителна реставрация проф. Николай Овчаров представи уникален средновековен печат и аграфа - накит за горната част на дреха.

Двете находки са открити в североизточния ъгъл на Акропола в Перперикон.

Аграфата е церемониално украшение, което показва ранга на носещия го, а в случая става въпрос за женска аграфа.

Накитът се датира от III-IV век, в периода на римското развитие на Перперикон.


Украшението е изработено от бронз, а централната му част е запълнена с бяла стъклена паста, в която са монтирани 12 изключително фини лъчови звездички.

Химиците все още се чудят как са направени, отбеляза проф. Николай Овчаров и обясни, че тази част на украшението прилича на звездно небе.

Втората находка представлява пирамидален печат, който вероятно е личният печат на владетеля на Перперикон през X-XI век.


Отпечатващата му част е направена от кост, с изобразен лъв в движение, който, по думите на проф. Овчаров прилича на друг символ - на старозагорския лъв от X век.

Този печат се датира от X-XI век.

Пирамидалният му обков за закачване е от чисто сребро.

Това е петият подобен печат, намиран по нашите земи. Другите печати произхождат от Симеоновата столица Велики Преслав.

Традицията на тези печати, които са лични, според изследователите идва отпреди новата ера и преминават в римската и във византийската епоха, обясни археологът.

Той е убеден, че в случая става дума за византийски печат, който е бил притежание на висш военен сановник.

Проф. Овчаров го свързва с друга находка  - оловен печат на патриция Теодориан.

Тези две находки, по думите на учения, потвърждават блясъка, който е имал Перперикон през римската епоха, когато скалният град на траките е бил най-важният в Родопите през средновековния период.

Проф. Овчаров изрази надеждата, че за археологията 2011 година ще бъде по-успешна от предходната.

„Има сигнали, че през 2011 г. българското правителство ще има по-специално отношение към културно-историческите обекти.", заяви той.

По думите му вчера е излязла книга от Националния комитет за българските символи, с десетте най-големи български символи, сред които се намира и Перперикон.

Археологът съобщи още, че на  1 март в ЕП ще има честване на националния ни празник 3 март, на който ще присъства и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, както и всички български евродепутати.

По време на честването, ще бъде излъчен специален филм с акцент върху Перперикон и светилището на Орфей.

„Започва трудна година под егидата на избори, но смятам, че България трябва да се грижи за своето минало.", каза в заключение проф. Овчаров.

http://www.ittechnews.info/2011/01/blog-post_24.html
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:45:47 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #53 -: Юли 14, 2011, 15:38:23 »
Готски амулет със свастика на Один откриха в Перперикон


Николай Овчаров © Снимка: DarikNews.bg

Оловен амулет с правилна свастика (пречупен кръст) и рунни знаци, принадлежали на готски войн, участвал в превземането и опожаряването на Перперикон от германските племена в края на IV век, разкри при разкопките на скалния град ръководителят им проф. Николай Овчаров, пише "Дарик".

Това се случило през пролетта, а на находката попаднал човек от охраната на обекта. А в първия ден на тазгодишното археологическо лято, археологът попаднал на бронзово кръстче от X-XI век, подобно на това, което той намери миналото лято на Клисе башъ.

Амулетът представлява оловна плочка с размери 2 см на 2 см. Върху едната й страна има правилна свастика и неясни засега знаци, а от другата руна. "Вече сме намирали находки, свързани с опожаряването на Перперикон, станало след 376 година, когато готите разбиват римляните и убиват римския император Валент (364-378)", каза проф. Николай Овчаров.

По думите му, тогава скалният град загива, но само 20 години по-късно, "като птицата феникс възкръсва от пепелта, но вече като християнски център". Според археолога готското нашествие от края на IV век е финалът на езическото минало на Перперикон и началото на християнския му период при мисията на "Никета Ремесиански".

Една от хипотезите на проф. Овчаров е, че правилната свастика - символ на слънцето и кръговрата на живота, е изображение на един от двата върховни германски бога - Один. Към тази аналогия отвеждал и рунният знака от друга страна на амулета.
 
По думите на археолога това, че амулетът е от олово, също носело символно значение, защото е свързан с вярата на древните, че металът изтегля злите сили. Готите са използвали апотропичните (защитните) сили на оловото, каза още Николай Овчаров.

Като основна цел на тазгодишните разкопки той посочи разкриването на североизточния ъгъл на Перперикон, където по аналогия с югозападния е имало базиликова кула. Проучването на целия източен център е стъпка към финала на една голяма задача - пълното възстановяване на акропола и двореца на скалния град в рамките на 1-2 години, каза Овчаров.

Финансовият ресурс за тазгодишните разкопки се запазвал като миналогодишния - около 180,000 лева.

Археологическото лято ще продължи до септември и в него ще бъдат заети около 100 работници.

https://dariknews.bg/
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:46:31 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #54 -: Август 16, 2011, 14:56:42 »
Откриха два оловни печата в Перперикон


Двата оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон

Два оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон, локализират една от най-големите епископии в Родопите от десети-дванайсети век. Това съобщи на пресконференция проф. Николай Овчаров.

При разкопките на Перперикон през това лято археолозите са попаднали на двата печата на Константин - епископ на Ахридос. По думите на Овчаров находките показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област.

Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им. Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си, отбеляза Овчаров, цитиран от БТА.

Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон. Няма съмнение, че от това място се е водила кореспонденция с манастира - център на епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали, каза Овчаров.

Според хипотезите на историка административната сграда, в която са открити печатите, може да е била допълнителна резиденция на епископите на Ахридос. Друго предположение е, че от епископския манастир са пращали до това място различна кореспонденция до гражданския и военен управител на Перперикон.

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/nahodka-ot-perperikon-razkriva-misteriqta-okolo-srednovekovna-episkopiq-762414
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:49:55 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #55 -: Август 16, 2011, 15:05:42 »
Скалният град бил седалище на византийски архиепископ

От Перперикон вероятно е започнало покръстването на Родопите в края на IV век, разкри археологът Николай Овчаров. В късноантична църква, която археолозите наричан „базилика №2”, е бил открит трон, за който се предполага, че е принадлежал на самия Никита Ремесиански – човека, отговорен за християнизацията на непокорното тракийско племе беси. Преди да станат християни, бесите били известни със своя култ към Дионис и поддържали негово светилище, известно из целия античен свят. Николай Овчаров предполага, че храмът на Дионис също се намира в Перперикон. Така от важно езическо светилище 7000-годишният град се превърнал в първия център на християнството в Родопите.

Важната религиозна роля на селището личи и от последните находки от този археологически сезон – византийски архиепископски печати, които доказват, че в епохата на класическа Византия – X-XIII век, Перперикон е център на цяла архиепископия. Николай Овчаров предполага, че става въпрос за мистериозната църковна област Ахридос. Доказателства за това има и в намиращия се наблизо манастир „Св. Йоан Предтеча”. Разкопките на Перперикон са в разгара си и ще продължат до края на септември. Археолозите се надяват догодина да разкрият и последната непозната част от града – самия център на Акропола, който сега стои като един непроучен остров с размер 70 на 70 метра. Общината ще кандидатства за проект за цялостна реставрация и консервация на руините. Николай Овчаров заяви, че според него би било подходящо стените на Перперикон да се издигнат до 4-5 метра. Археологът не е привърженик на реставрацията до зъбер - като на Царевец, но смята, че все пак има възможност за намеса, така че да се възстанови поне донякъде обликът на средновековния град. В плановете на учените влиза и вдигането на паднали каменни блокове от двореца светилище – предполагаемия храм на Дионис. Така ще може да се възстанови обликът му от късната античност.

В момента учените проучват сграда, за която се смята, че може да е била резиденция на самия архиепископ. Николай Овчаров обясни, че в България няма толкова добре документирани административни сгради. Точно там са открити печатите, които през Средновековието служат като своеобразни визитки на притежателите си и така показват с кого те са си водели кореспонденция. Археолозите планират да представят новите находки на откриващия се след седмица международен конгрес по византийски изследвания в София.

http://bg.time.mk/read/38b781a7be/8f0c8a342e/index.html


Перперикон - мощен християнски център на Средновековието

Перперикон е бил мощен християнски център в периода на Средновековието, стана ясно от думите на проф. Николай Овчаров, който представи на пресконференция 2 оловни печата на Константин, епископ на Ахридос.

В монументална сграда в Южния сектор археолозите попадат на монети и керамика от X, XI и XII век.

От досегашните открития на археолозите става ясно, че именно от Переперикон започва християнството в Родопите. Преди години е открита така наречената Базилика номер 2.

Според професор Николай Овчаров освен, че е бил център на християнството Перперикон е бил важен и заради близките до него златни рудници, които тепърва ще бъдат проучени от археолозите. В подножието е открит областен център, който е осъществявал мощна кореспонденция, по думите на Николай Овчаров, с Константинопол.

Средновековната история на Перперикон е много богата, категоричен е той. В момента археолозите проучват 10 погребения от преди 1000 години.

Най-интересно е погребението на майка с едногодишно дете, което тя е прегърнала в скута си. Детето е на около годинка, има и млечни зъби. Впечатляваща е позата, в която са погребани - като Богородица с младенеца.

Тази година около 2000 квадратни метра ще бъдат разкрити, обясни още проф. Николай Овчаров. Вече втори месец текат археологическите проучвания на Перперикон.

Те ще продължат до 25 септември. 120-130 души се опитват да разкрият тайнствата на Перперикон.

Само за този уикенд хиляди туристи са посетили крепостта. Идеята на археолозите е Перперикон да се превърне в истински туристически обект, където туристите да могат да се разхождат по улиците и площадите, да влизат в храмовете, а анимация да ги връща към историческите събития, случили се през древността.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=539533
« Последна редакция: Август 25, 2011, 14:02:45 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #56 -: Август 25, 2011, 13:54:09 »
Екипът на проф. Н.Овчаров откри "Мадоната от Перперикон"

Екипът на проф. Николай Овчаров откри на Перперикон скелети на млада жена с дете в ръцете. Майката и детето са в молитвена поза, така, както се изобразяват на иконите Богородица и младенеца, съобщава „Нов живот”. Преди три години Овчаров е открил подобен гроб в некропола край русенското село Нисово. Според археологическите данни и етнографските извори селото изчезнало при чумната епидемия през XVIII век. Подобна е ситуацията и с гроба от Перперикон, но той е много по-ранен, коментира археологът. Той датира останките в периода Х-ХII век. Основание за това му дава фактът, че е разположен върху стара базилика от IV-V век, а върху него са зидовете на средновековна църква от ХII-XV век, предаде КРОСС.

Гробът е намерен в северната част на базиликата в Акропола на Перперикон, част е от некропол с повече от 70 гроба отрити досега. Базиликата е проучвана от Иван Балкански преди почти 30 години, но тази част, където сега е открито погребението, не е довършена.

Става дума за младо момиче – 17-18 - годишно, върху лявата ръка на което е положено тяло на бебе, докато дясната е по тялото. Десният крайник на жената е унищожен от зида, вдигнат върху гроба, казва археологът.

Според Николай Овчаров при подобни погребения е съществувала традиция, макар и рядка, да се прави нещо като образ на молитва. Възможно е да се е търсила и християнската символика, както при Исус Христос в обятията на Богородица след свалянето от кръста.

Когато открили костите, учените предположили, че става въпрос за новородено, а майката е починала при раждането. След това откриват, че са запазени част от млечните зъби на детето, което ги навежда на мисълта, че двамата вероятно са починали от епидемия.

В краката на трупа има части от кости на друго погребение, вероятно преди това в камерата е имало друг мъртвец, практика която се използва и до днес. Това е много интересна находка, която допълва представите ни за живота през Х-ХII век , коментира Овчаров.

Археолозите продължават разкопките в източната и южната част на Акропола там, където е връзката му с двореца-светилище. В южната част са открили голяма сграда, изсечена в скалите. Разкрит е и склад към нея от късноантичната епоха - IV-V век, в който са намерени досега три питоса (делви). В тях древните съхранявали зърно и вино.

Проучването на сградата ще продължи, защото вероятно достига до голяма дълбочина, уточни проф. Овчаров.

http://bg.time.mk/read/38b781a7be/b7f70b89db/index.html


,,Мадоната с младенеца'' в Перперикон
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:56:52 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #57 -: Август 25, 2011, 14:04:55 »
Мощи на светец в Перперикон


Проф. Николай Овчаров показва кръста реликварий от Перперикон


Отвориха кръст ковчеже от V век, тестове казват дали има коса от мъченик

Перперикон също може да извади мощи в битката за туристи. Уникален кръст ковчеже откри проф. Николай Овчаров на скалното светилище. След отварянето на реликвария вътре не бе намерена пръст, а 2 тънки влакънца. "Трудно е да се каже какво е това.
Може да е конец от тъкан на плащаница или косъм, но това ще се потвърди след лабораторно изследване", обясни проф. Овчаров. По думите му подобен кръст с косми от косата на Богородица е бил любимият амулет на Карл Велики (768-814).

Реликвата от Перперикон е напълно запазена и засега се датира от V-VI век. Археологът и екипът му се натъкнали на находката преди 2-3 дни в антична сграда на южния склон на Перперикон между Акропола и Двореца, обясни проф. Николай Овчаров. Той припомни, че в горния слой на сградата, използвана през Средновековието, Х-ХII в., неотдавна специалистите са намерили и два печата на Константин, архиепископа на областта Ахридос.


Бронзовият кръст ковчеже бе херметически затворен. "Той има форма на кръст. Изработен е от античен бронз с наситен зелен цвят. Върху него се забелязва семпла украса с т. нар. птиче око, характерна украса за ранното християнство - V-VI век", поясни археологът. Върху кръста бяха открити парченце дърво, което предполага, че може да е съхраняван и в кутия. По мнението на специалистите подобни реликви традиционно са се носели и на верижка като амулет.
В такива кръстове са се съхранявали частици от мощите на светци. През Средновековието в целия християнски свят е било широко разпространено в подобни мощехранителници да се пазят костици от светец, парченца от тъкан, косъм от косата на Богородица, сълза, капка кръв от Спасителя и др.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=379480
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:58:19 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #58 -: Септември 20, 2011, 06:38:37 »
Откриха античен тракийски храм на Перперикон


Открият античен храм е врязан в скалите
Снимка: БГНЕС

Ново доказателство, че Перперикон е едно от големите светилища в античния свят откриха археолозите. Екипът на проф. Николай Овчаров намери добре запазен античен храм, в който могат да се проследят култовите практики на древните траки.
Той е свързан с проученото преди години голямо светилище, за което се предполага, че е било известното в античността прорицалище на бог Дионис, съобщи БНТ.

 Според древните извори в него Александър Македонски (336-323 г.пр.Хр.) е получил предсказанието, че ще завладее света. Открият античен храм е врязан в скалите. В тях са издълбани и две ниши, в които е имало каменни изображения. Едното от тях - на тракийския конник, археолозите откриха при разчистването на руините. В центъра е запазен кръгъл олтар - ексхара, върху който се е извършвал огнен ритуал.

 В храма са били принасяни и жертви. В стените има издялани каменни скоби, за които те са били вързвани, а на ода - улеи, по които се е стичала кръвта. "Наистина можем да направим тълкование, че на този олтар, на който е пален огън, са принасяне и кървави жертви - тоест принасяни са в жертва животни. Не съм привърженик на човешките жертвоприношения, макар че в изворите да е споменавано за човешки жертвоприношение при траките", обяснява проф. Овчаров.

 Вътре в храма са открити и част от предметите, използвани при жертвоприношенията. Сред тях е и голям планински кристал. Сградата е свързана с дълъг 15 метра каменен проход с голямото светилище на Дионис.

 През средновековието античният храм се използва като представителна сграда от християнските духовници. Доказателство за това са откритите в сградата оловни печати на двама от епископите на Ахридос - средновековната епископия, обхващала Източните Родопи.

http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-antichen-hram-9520940
« Последна редакция: Август 08, 2018, 11:59:46 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #59 -: Януари 13, 2012, 19:12:09 »
Невиждан досега тракийски конник открит край Перперикон


Снимка: © BGNES

Професор Николай Овчаров показа уникален паметник, намерен през есента на миналата година на около 300 метра по права линия от скалния хълм Башик тепе, който се намира в така наречените големи граници на Перперикон.

Професорът обясни, че Башик тепе години наред е било обект на иманярски набези. Иманярите буквално са го разорали и са изкарвали оттам статуетки и монети, заяви археологът.

По време на теренните обхождания археолозите обаче попаднали на тази уникална находка, която иманярите не са забелязали, или която не е била интересна за тях, защото е керамична.


Предметът обаче се оказва изключително ценен и представлява част от урна, върху която е изобразен конник в движение на ляво. Той е в профил, но лицето му е в анфас.

Всички археолози са единодушни, че като структура тази находка е уникат и няма намерена друга такава аналогия, поясни проф. Овчаров.

На базата на керамиката предметът се датира от края на IV - началото на III век преди Христа. Това го прави един от първите конници в тракийското изкуство.

Паметникът показва зараждането на култа към тракийския конник, обясни археологът. С дясната си ръка той държи юздите на коня, с лявата по всяка вероятност държи меч.

Никакво съмнение няма, че става дума за един тракийски паметник от ранно елинистичната епоха.

За сравнение проф. Овчаров беше донесъл и релеф на тракийски конник и богинята, която го посреща, датиран от II-III век от новата ера.

Двете находки на тракийски конник запълват белите петна за това, как е функционирало светилището и развитието на Перперикон в езическия период, поясни археологът.

До 18 месеца алейната мрежа на Перперикон ще бъде готова, информира още Овчаров. Това става възможно, след като вчера Министерски съвет реши някои обекти да бъдат предадени за стопанисване на общините.

По думите на археолога това е важно освен заради децентрализацията, но и заради възможността официално да бъдат сключени договорите с община Кърджали за изпълнението на спечеления от Перперикон проект за близо 4 млн. лв.

По този проект ще бъдат наместени и скалните късове, които са паднали по време на земетресения, ще бъдат изградени и електрификацията и художественото осветление на Перперикон.

Проектът се нарича Перперикон - земя на боговете и хората.

http://news.ibox.bg/news/id_253348640
« Последна редакция: Януари 13, 2012, 19:32:36 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal