Перперикон

 • 83 Отговора
 • 50810 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #60 -: Юли 27, 2012, 06:32:27 »
Нови находки потвърдиха престижа на Перперикон
като духовен център през СредновековиетоНови находки от XIII–XIV век – златни монети и бронзов кръст реликварий, потвърждават престижа на Перперикон като важен икономически и духовен център и през Средновековието, засвидетелстван в историческите извори. Това каза в четвъртък археологът проф. Николай Овчаров.
 На базата на откритията той предполага, че екипът му ще установи, че епископската резиденция е била в източната част на акропола. Проф. Овчаров показа две златни монети - част от съкровище, и предна част на бронзов кръст реликварий (енколпион). Монетите – хиперперони (перпери), тежат 3,66 и 4,26 грама и са между 16 и 18 карата. На кръста са изобразени Света Богородица Оранта (молеща се с две ръце) и четиримата евангелисти. 
 Около 20 кръста реликварии от XI–XIV век са открити през последните години на разкопките на Перперикон, отбеляза проф. Овчаров.
 По данни на местни хора и на полицията при разкопки през 90-те години на XX век са открити около 30 перпера в североизточната част на акропола на Перперикон, където от две седмици работи екипът на проф. Овчаров. Според него съкровището от около 30 монети е разпиляно, защото е заровено в драматична епоха на обсади, пожари и разрушения.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/209231_Нови+находки+потвърдиха+престижа+на+Перперикон+като+духовен+център+през+Средновековието


Две важни находки на археолозите от тазгодишните разкопки, започнали в началото на юли, представи на пресконференция ръководителят на археологическата експедиция на Перперикон проф. Николай Овчаров.

Става дума за две златни монети (хиперперони) и бронзов кръст реликварий (енколпион), датирани от XIII-XIV век. И двете находки са открити в североизточната част на Акропола, където през тази година са средоточени проучванията.

Двата златни хиперперона са сечени в периода 1327-1330 г. от византийските императори Андроник II Палеолог (1282-1328) и наследилия го негов внук Андроник III Палеолог (1328-1341). Според проф. Овчаров двете монети са част от голямо съкровище, което е открито от иманяри през 1990-те години, като те са извадили над 30 подобни монети.

Златното съкровище е било разпиляно и заровено в периода 1335-1345 г., защото тогава са драматични години за Перперикон. Двете златни монети са буквална илюстрация на хрониките и писмените източници за този период, посочи проф. Овчаров.

През XIII-XIV в. Перперикон е място, за което България и Византия водят доста войни, и в който период българите, византийците и дори османските турци на няколко пъти го завладяват.

Тези войни за Перперикон не са просто за завладяване на поредната територия, а за владеене на златните рудници до Перперикон, откъдето Византия си е доставяла злато за сечените от императорите монети. Доказателство за това е открито в района императорско имение, което е разпределяло злато от рудниците към Византия.

Освен с рудниците Перперикон е привличал вниманието и с това, че в този период е важен християнски център в Източните Родопи. През XIII-XIV в. Перперикон вече е обособена архиепископия.

Най-сериозната и известна война за Перперикон е през 1343 г. между войските на българския цар Иван Александър (1331-1371) и византийския император Йоан Кантакузин (1347-1354), който е описал събитията в своята хроника. Тази война е спечелена от българите и за половин година Перперикон е под скиптъра на цар Иван Александър.

Проф. Николай Овчаров припомни, че именно на Перперикон преди много години бе открит единствения засега златен печат-хрисовул на цар Иван Александър. След като е бил откраднат от музея в Пловдив, уникатът сега е в частен колекционер в САЩ.

Втората находка, представена в пресклуба на БТА от проф. Овчаров, е бронзов кръст-енколпион, на който е изобразена Св. Богородица Оранта (молеща се). В четирите краища на кръста са изобразени Светите апостоли.

Вече има намерени над 20 броя подобни кръстове-енколпиони, като те са служили за съхраняването на мощите на светци. По думите на проф. Овчаров енколпионите са по-ценни и от златните монети, защото в този период съхраняването на мощи е много ценно и българските царе буквално полудяват по събирането на мощи от светци, които са смятани за Божия благодат.

Проф. Овчаров разказа още, че Перперикон освен развит град, както и светилище на главния тракийски бог Дионис (Загрей), е и християнско средище и център през XIII-XIV век. В североизточната част на Акропола на Перперикон е открита църква пак от този период. И всъщност новонамереното съкровище е точно там, където са били покоите на епископа на архиепископията Ахридос.

http://inews.bg/Култура/Перперикон-неизчерпаем-извор-на-съкровища-и-реликви_l.a_c.394_i.205621.html
« Последна редакция: Юли 27, 2012, 06:49:52 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #61 -: Август 09, 2012, 20:43:46 »
Откриха голямо златно съкровище на Перперикон


Фотограф: БЛИЦ

Проф. Овчаров: Открихме едно от най-големите средновековни съкровища - 50 златни и много сребърни монети

Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България, заяви ръководителят на експедицията в древния град проф. Николай Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Според теорията на Овчаров съкровището най-вероятно е било свързано с духовенството.Открито е в част на града, където са живели много духовници. "Имаме преки данни за богатството на епископите. Става въпрос за монетно съкровище от близо 50 златни монети, а колко сребърни - никой не може да каже", обяснява професорът.

По средновековните мерки това е огромно съкровище,
поясни Овчаров, според когото находката е един от гвоздеите на археологическо лято 2012. Вървим по дирите на едни полулегенди, полуистини - че на това място преди 20 години е открито едно голямо златно съкровище, продължи археологът.

"За това съкровище аз знам доста отдавна, полицията също знае, това се случи през 90-те години, когато България беше разграден двор и всеки копаеше навсякъде.
На 35-40 см от повърхността попаднахме на концентрация на златни и сребърни монети. Не съм казал, че сме изчерпали съкровището напълно, работата ни продължава", заяви археологът.

Намерените монети са близо 50 гр, като средната тежест на перперата (византийска монета) е около 4 гр.
Монетите, за които говорим, са между 14 и 16 карата, поясни професорът.

Откритите шест сребърни монети са венециански, сечени са в края на XII в. и са запазени много добре."Голямата изненада беше, че съкровището е разпиляно на площ с близо 2 м диаметър. Все едно някой е пръснал монетите", каза още Овчаров.

Впоследствие се оказва, че съкровището се намира в помийна яма, поясни той. "Там се копае изключително бавно, само на ръка, имаме обков от много красива икона... Може да се окаже съкровищница тази помийна яма", продължи Овчаров.

Археологът спомена и за предстоящото отваряне на две гробници, за които се предполага, че са на епископи. Овчаров отказа да коментира къде точно ще бъде изложено съкровището, но спомена, че Регионалният исторически музей в Кърджали ще е сред тях.
Според него сезонът на Перперикон върви много добре, няма отлив на туристи, както беше през минали години.

Професор Овчаров разказа и за състоянието на града по времето, от което е датирано съкровището. По неговите думи
през XII-XIV в. градът става особено важен и за България, и за Византия, а само на 3 км има златни мини.

Именно поради тази причина започват войни между двете страни за контрол над града. След като преминава татарското нашествие, се стига до прочутата война за Перперикон през 1342 г., а през 1354 г. започва и нашествието на османците на Балканския полуостров.
Перперикон е един от малкото градове, които са успели да се противопоставят на османската обсада.

"Последен в града остава замъкът, който дълго време се съпротивлява сам, най-накрая обаче османците проникват в крепостта. Открити са вериги, които идеално съвпадат с документите за роби от Перперикон, продадени на остров Крит", казва професорът.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/otkrikha-zlatno-skrovishche-na-perperikon_news150091.html
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:03:38 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #62 -: Август 15, 2012, 21:32:00 »
Откриха скелети на духовници от Средновековието на Перперикон


Снимка: © БГНЕС

Скелети на духовници от Средновековието са открити на Перперикон, съобщи БНР.

Археолозите намериха два зидани гроба сред общо 164 погребения до абсидата на църква от XIII-XIV век.

По думите на професор Николай Овчаров там са били положени духовни лица, защото сред останките им има парчета от железен нагръден кръст.

Костите са на млади хора, високи около метър и 60 сантиметра. Близо до каменните гробове археолозите откриха и скелет на млада жена, прегърнала двегодишно дете. Това е вторият случай на подобно погребение и най-вероятно става дума за ритуал, свързан с жертви на чумна епидемия.

Намерена бе и сребърна венецианска момента от XIV век, докато работниците отваряха двете гробници.

Тя се показа от същия квадрант, където преди седмица беше открито златно съкровище.

http://news.ibox.bg/news/id_1006411605

Нова "Мадона с младенеца" на Перперикон

В началото на втория месец от разкопките на Перперикон проучванията вървят в североизточната част на Акропола, разкрити са жилища от XIII-XIV век, предстои слизане към античните пластове, археолозите се натъкнаха за втори път на погребение на майка с невръстното й дете, предаде БГНЕС.

Проучванията това лято са продължение на миналогодишните, разкопките са източно от базиликата и гробниците, заяви ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров. Разкрита е втората Мадона – майка, погребана с дете на 2-3 години, което според него е свързано е с обреди, извършвани при чумни епидемии. "При село Нисово, Русенско, преди 3 години разкрихме уникална Мадона, при която младенецът беше с пръсти, нагласени в молитвен жест, находката е датирана от края на XVIII век. Тогава намерих аналогии с ритуали при чумни епидемии, а с тях аз се занимавам специално", посочи Овчаров.

На Перперикон е разкрит огромен некропол от XIV век, до момента от експедицията на Овчаров са отворени 126 гробници. При разкопаните през това лято камери са намерени бронзови копчета, обеци и една съвсем малка гривна от рисувано стъкло за новородено, предназначена за предпазване от злите сили. Гробниците са били вкопавани в скалите около епископската църква, допълнително са затваряни отгоре. Разкопаните днес две гробници показват, че в тях са били погребани по-заможни обитатели на Скалния град на траките. Двете погребения са мъжки, открита бе част от железен кръст. Овчаров предположи, че не е изключено покойникът да е бил свързан с църквата.

Археологът припомни и находките от златни монети. "Имахме данни за златното съкровище още преди началото на разкопките. По данни от иманяри и местна полиция и хора през 90-те години на XX век са намерени около 30 златни монети. Само за седмица в "златния квадрат" се натъкнахме на 11 златни и 7 сребърни монети. Те не са били съхранявани в гърне, а разхвърляни. Явно съкровището е било в кожена кесия, която от налягането се е разложила в бунището. Така с откритите преди монети това съкровище се оказва най-голямото от 14 век, разкривано у нас", подчерта той.

Златните пари са два типа – с изображения на Андроник ІІ (1282-1328) с Андроник ІІІ (1328-1341) и Андроник ІІ с Михаил ІХ (1295-1320). Сребърните са само венециански грошове. Сечени са в 30-те години на 14 век, а са изоставени през 50-те-60-те години, което се свързва с превземането на Перперикон от османските турци през 1361 г., уточни Овчаров. Според него явно в паниката хората са оставяли имането си точно в помийната яма на града с надеждата да го открият като се завърнат.

"Големината на съкровището обаче го определя не като собственост на един човек. Мисля, че става дума за богатството на Перперикон, известно от документите – като писмото от 1339 г., с което Вселенският патриарх налага на епископа на Перперикон да плаща периодично пенсии на митрополита на Филипи, който е обеднял много. Това доказва, че и през 14 век Перперикон продължава да бъде разпределител на златото, добивано при сегашното село Стремци, както и че тогава е бил един изключително развит град", посочи още археологът Овчаров. В края на септември приключва тазгодишната експедиция на екипа му, а той самият изрази убеждение, че предстоят още изненадващи разкрития.

http://novinar.bg/news/nova-madona-s-mladenetca-na-perperikon_NDAxMzsxMQ==.html
« Последна редакция: Август 23, 2012, 20:57:25 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #63 -: Септември 01, 2012, 07:09:00 »
Първите жители на Перперикон са се заселили преди 6 500 години

Части от сграда от късната каменно-медна епоха разкри екипът на професор Николай Овчаров на Перперикон, което е доказателство за заселването на първите хора още преди 6 500 години.

Към учените от групата на Овчаров тези дни се присъедини и праисторикът доцент Явор Бояджиев. "За пръв път установихме структура – части от сграда от късната каменно-медна епоха, която доказва най-ранното заселване на Перперикон. Досега намирахме фрагменти от оръдия на труда, керамика, идоли, но те се откриваха главно в пукнатините или в случайни пластове, размесени от други епохи. Имаше само предположения и спорове дали е бил обитаван, култово място ли е бил. Сега със сигурност знаем, че Перперикон е бил гъсто заселен още в късната каменно-медна епоха", подчерта Бояджиев. Той уточни, че за съжаление, през следващите епохи новите заселници са унищожавали следите от предшествениците си.

"При изграждането на тази сграда личи, че скалата е била издялана, т.е. тя е била пригодена да бъде помещение. Със сигурност може да говорим, че най-ранните изсичания на Перперикон започват още през каменно-медната епоха. Това може да хвърли светлина и върху други проблеми, защото и досега са откривани много изсичания и скални ниши в Източните Родопи, но те нямат точна датировка", поясни праисторикът. Голяма част от тях са датирани в Тракийската епоха, но без сериозни аргументи, но учените смятат да преосмислят това. "Находката сега поставя с пълна сила въпроса кога започват най-ранните изсичания, явно е, че още през халколита те са били възможни по скалите. Може да звучи странно, но най-вероятно праотците ни са си служили със сечива от еленов рог, каквито доказателства имаме открити, както и с каменни. Няма следи от железни инструменти", посочи още той. Според него скалата на Перперикон е специфична, омекотява се при обилно напояване и е било напълно възможно изсичанията да се правят с примитивните каменни и рогови сечива.

Двамата археолози обаче не се ангажираха с това да назоват конкретно какви племена са населявали Перперикон, защото за това може да се съди по писмени извори, но в случая става дума за период от 3 000 г. преди писмеността. "Това са хората от каменно-медната епоха, когато наистина достигат връх в своята цивилизация, уменията им са били на много високо ниво, макар, че продължаваме да ги подценяваме. Те са имали големи селища върху над 100 000 кв.метра, строили са дебели крепостни стени. Около 4 200-ата година започват настъпления на племена от Североизток с предимството, че са познавали коня, които постепенно са унищожили праисторическото население. Много ясно личи бягството на тогавашните хора от североизток към запад и югозапад. Перперикон се е оказал много подходящо място за заселване на бегълците", подчерта доцент Бояджиев.

Професор Н. Овчаров акцентира, че находката представлява най-ранните скални изсичания, откривани в България от времето на късния енеолит. "Колко ще се разшири хронологически границата, е въпрос на бъдещето. Много важно е съоръжението от бронзовата епоха, то е част от цялата система, както и 15-те олтари по северния склон, централният олтар в Двореца-светилище. Това жилище е отпреди 6 500 г., а находките от бронзовата епоха са отпреди 3 000 г. Перперикон е един учебник за историята, рядко са такива многослойни обекти", подчерта Овчаров.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=582022
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:05:40 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #64 -: Август 09, 2013, 20:29:43 »
Бронята на османски военен открита на Перперикон


На Перперикон са открити части от бляскавата броня на османски военоначалник, превзел крепостта през 14 век, както и част от надпис върху бронз. Намерено е и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази (1326-1360).
 Новооткрита бронзова пластина и частите от бронята свидетелстват за османското нашествие над Перперикон през XIV век, предаде БТА.

Археологът посочи, че намереният надпис е един от най-ранните османски, откривани до този момент у нас.
 Той обаче не е в пълния си вид и тепърва предстоят изследванията около него.

 "Ал-газа" - е първата дума в надписа, която през XIV век символизира воденето на свещена война срещу неверниците", обясни Овчаров.

Следващите две думи гласят буквално - "заради вечно".

 Експертите разчитат целия текст като "Воденето на свещена война води до постоянно богатство", а Николай Овчаров тълкува думите като "Воденето на свещена война води до вечен живот".

 Според него това е текст със смисъла на молитва.

Археолозите са открили и монети от сребърното съкровище на султан Орхан I Гази - човекът, който първи стъпва на Балканите.
 Те също говорят за превземането на Перперикон следтежка обсада от османските турци именно по времето на султан Орхан I Гази.

 "Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива и приемането на християнството в XIV век.
 В последно време обаче го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища", заяви Овчаров, цитиран от БГНЕС.

 Той припомни, че през XIII-XIV век Перперикон, със своята 7000 годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров.
 Има достатъчно доказателства за това - за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, който се намира на границата, от него се контролира и златодобива в Родопите.

"Още преди 6-7 г. хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение - начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора", съобщи археологът.

 Били са превзети предградията, но явно крепостта продължила да се държи и по това време са били обезглавявани хората от предградията.
 По-късно е бил превзет и замъка. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен.

 Намерени са следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване, както и пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство.

"Питахме се в началото кога точно е станало това- намерените монети ни потвърдиха, че е било по времето на Орхан I Гази", добави проф. Овчаров.

https://dnes.dir.bg/news/nahodki-moneti-perperikon-nadpis-bronja-14670439
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:06:24 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #65 -: Август 22, 2013, 21:21:41 »
Разцепени монети от Перперикон свидетелстват за древната инфлация


Новите разкрития на Перперикон показват още веднъж, че Скалният комплекс на траките е учебник по история, където са фиксирани многослойни обекти в продължение на хиляди години. Трети месец продължават археологическите проучвания през това лято. В северния сектор на Акропола археолозите попаднаха на 12 големи обществени и жилищни сгради на по два-три етажа от римски период, най-големите с дължина до 25-30 м.„Откритите останки от монолитни сгради и улици са важно доказателство, защото досега се смяташе, че те не са били строени в планината, а единствено в равнините. Крепостните стени, които са предпазвали града от нашествия, са с дебелина до 3 метра", коментира пред "Стандарт" ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров.

Преди дни екипът на проф. Овчаров попада и на бронзов пръстен с кръстовидна украса с позлатена апликация и част от оловен кръст. Много интересна е и находката от 28 бронзови монети, също от района на северния склон на Акропола. Става въпрос за малко съкровище от средата на XIII век. Според доц. Константин Дочев монетите имат изключително важна историческа стойност. Само една е запазена цяла, тя е сечена по времето на император Теодор Втори Ласкарис 1248-1250 г., всички останали са орязани по особен начин, буквално са цепени на две, на три парчета. Според специалистите комплектът от бронзови монети е доказателство за инфлационните процеси през Средновековието, които засягат и българската държава.

Това е времето на първата половина на XIII в. при наследниците на Иван Асен Втори (1218-1241), когато стопанската дейност е в тежка криза. Орязването на монетите и намаляването на теглото им става държавен процес и той се извършва само в българските предели. „Ако преди това 200 цели монети дават една златна перпера, в края на инфлацията към 1250 год., вече 2500 монети отговарят на една златна перпера", уточняват учените. „Инфлационните" пари, открити на Перперикон, помагат да се хвърли яснота върху интересна стопанска история от Българското Средновековие. Известно е, че след смъртта на цар Иван Асен II неговите наследници губят Родопите и те отиват в ръцете на византийците. Едва Константин Асен Тих (1257-1277) прави голям поход и превзема всички крепости в планината.

Другата много важна находка от последните дни, на която попадат археолозите на Перперикон, е олтар с диаметър два метра от XV-XIV в. пр.Хр. от къснобронзовата епоха с богата керамика, изпълнена с техниката фурхенщихт с врязани изображения на слънца и бяла паста. Сред артефактите е и брадва от полускъпоценен камък яспис. Всичко това дава възможност за точна датировка. „Олтарът е синхронен с олтарите на Татул. А XV век пр. Хр. е времето на култовия възход на светилището. Заедно с най-ранния датиран олтар от IX-VIII в. пр. Хр., открит миналата година на Перперикон, и цялата система от скални олтари, се затвърждава хипотезата за съществуването на голям култов комплекс от 12 кв. км и обща цивилизация в тази част на Родопите", подчерта професорът.

Заедно с археологическите проучванията на Скалния град на траките от началото на август започна и реализирането на проекта „Перперикон – дом на богове и хора" за близо 4 млн. лв. Обновеният древен град ще бъде готов за посетители следващата година. Възстановяването има за цел Перперикон да придобие по-автентичен вид.

http://www.blitz.bg/news/article/218358
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:07:23 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #66 -: Септември 02, 2013, 18:45:53 »
На Перперикон откриха "близнак" на вампира от Созопол


Откритият в Созопол скелет Снимка: "24 часа"

"Брат близнак" на вампира от Созопол бе открит при археологическите проучвания на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

Работата на археолозите по разкриването на погребението продължава и в момента.

"Съвсем по предварителна информация, вече мога да кажа, че е мъж, на около 35 - 40 години. По монети погребението се датира към ХIII - XIV век. Казвам, че е почти като "близнак" на созополския, защото в лявата му страна, между шията и гърдите, горе-долу в долната част на шията, е забит масивен палешник (острата предна част на ралото). В други случаи имаме гвоздеи, пирони и т.н., докато, поне досега няма друг известен случай, освен в Созопол, където да е прикован именно с палешник. Това е ритуал за предпазване от вампирясване", обяснява проф. Николай Овчаров.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2275005
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:08:09 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #67 -: Септември 04, 2014, 21:42:28 »
За първи път разчетоха име на човек от Перперикон


Вероники или Вероника е първото име на жител на средновековния Перперикон, което беше разчетено от археолози, обяви ръководителят на разкопките в скалния комплекс проф. Николай Овчаров. Той и екипът му попаднали на фрагмент керамика от 12-13 век с надпис на гръцки език. Първата му част гласи "Господи помагай", а под него се чете името Вероники или Вероника.
"Интересното е, че надписът е направен преди изпичането на глинения съд, а не каквато е обичайната практика - след това", отбеляза проф. Овчаров. До този от венецианските архиви е било известно единствено името на Кали от Перперикон, която била продадена в робство.

Проф. Овчаров показа и по-значимите находки от първия месец разкопки на Перперикон. Сред тях е дамски сребърен кръст от 12-13 век, изчистен бронзов кръст от иконоборския период през 7-8 век, както и 2 сребърни венециански монети. Интересна находка е и бронзова култова брадвичка от 17-16 век преди Христа. Според Красимир Лещаков, специалист по древността предмет с подобна форма се намира за втори път по нашите земи.

"През последните дни попаднахме на квадратно съоръжение с размери 1,80 на 1,80 м.", каза още ръководителят на разкопките. Според него става въпрос за кладенец или за хранилище на продукти. Работници успели да изкопаят 1,60 м. в от съоръжението, но все още не са стигнали дъното. При изкопаването са открити монети и сребърна обеца.
По-важните находки, открити при разкопките през първия месец

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281172
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:09:51 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #68 -: Октомври 01, 2014, 17:49:43 »
Овчаров откри монета с лика на Иван Александър


Професор Николай Овчаров представи пред журналисти открита при последните разкопки на Перперикон българска монета с лика на цар Иван Александър [1331-1371] от 30-40-те години на 14 век.
По това време във Византия е бушувала гражданска война и българският владетел е използвал момента да си върне Източните Родопи, като е завладял Перперикон. Овчаров обясни, че находката е много ценна, защото българските монети там са изключително редки.
Разкопките на крепостта вървят с пълна пара, похвали се още археологът. Открити са и пранги, с които оцелелите са били оковани и поробени, както и редица счупени и нарочно огънати християнски кръстове.
В източната част на акропола пък при разкопките започват да се разкриват големи сгради от 3-5 век, които са ползвани и през Средновековието. Сред новите находки на Перперикон е и мавзолей на мюсюлмански военачалник с ритуално убит до него кон.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=24173


Сребърна монета от 1330-1340 г. - първия период от монетосеченето на цар Иван Александър, е сред най-новите находки на Перперикон. Според ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров царят е изобразен заедно със сина си Михаил. Любопитното е, че монетата е цяла, а не изрязана, както се е правело в годините на инфлация през Средновековието.
От хрониките на Йоан Кантакузин е известно, че през 1343 г. Иван Александър води битки за отвоюването на Източните Родопи и назначава архонт на цялата област. Именно с това се обяснява намирането на множество кръстове (повечето осквернени при турските нашествия от 1361-1362 г.) на Перперикон. Добре запазен е разкритият тези дни бронзов хоругвен кръст.
Повече от 100 са най-новите находки, датирани към различни периоди от живота на скалния комплекс. Сред най-ценните са апликация с конска глава от IV-V в. и бронзова закопчалка за книга (Х-ХIV в.). Археолозите забелязват и повишен туристически интерес - през трите почивни дни между 20 и 22 септември обектът е посетен от 6000 души.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340759
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:13:14 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #69 -: Октомври 09, 2014, 21:58:55 »
Гроб на млад мъж с нож в сърцето стресна Перперикон


Близо до гроба на новия вампир археолозите разкопали и гроб на млада жена с дете на 5-6-годишна възраст в позата на Богородица Одигитрия и Младенеца
Гроб на млад мъж, погребан според християнския обичай, но с извършен ритуал против вампирясване, са открити на Перперикон.

Необичайното в погребението на младия мъж е железен нож, поставен в областта на сърцето. Левият крак на човека под коляното пък бил разчленен на 3 преди погребението и поставен до трупа.

"В случая отново става дума за обичай против вампирясване", обясни топ археологът Николай Овчаров. Според професора подобни ритуали са били изпълнявани и в близкото минало. Най-често те се прилагали спрямо хора, починали по неестествен начин, като например самоубийци.
Първото погребение от този вид беше открито на Перперикон непосредствено след като нашумя т.нар. Созополски вампир.
Близо до гроба на новия вампир археолозите разкопали и гроб на млада жена с дете на 5-6-годишна възраст. Двете тела са поставени така, че да наподобяват позата на Богородица Одигитрия (Пътеводителка) и Младенеца.
Според Овчаров този тип погребения са образна молитва, използвана за предпазване от чумна епидемия.
И двата гроба са датирани от първата половина на 13 век.

http://www.faktor.bg/kultura/30029-grob-na-mlad-mazh-s-nozh-v-sartzeto-stresna-perperikon.html
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:12:52 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #70 -: Октомври 23, 2014, 18:01:52 »
На Перперикон търкаляли зарове


Археологът показва зара и сребърния дукат. Вненецианските монети са били с много високо качество,
затова на Балканите ги използвани наравно с византийските и българските

Жителите на Перперикон са били комарджии. За това говори любопитна находка от скалния град. Откритият масивен керамичен зар за игра на хазарт е 6-стенен, като на всяка стена са обозначени с точки цифрите от 1 до 6. Ръбовете на зара са заоблени, за да може да се търкаля по-добре, обясни ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.
Археологът допълва, че игрите със зарове са добре известни през Античността и Средновековието, макар да са отречени и преследвани от официалната църква. Откритите във Велики Преслав малки зарчета от кост са използвани за игра, подобна на днешната табла. С костени и керамични пулове се е играла и любимата игра "дама".
"Откритият зар е доста масивен, затова няма съмнение, че е използван именно за "комар" - коментира проф. Овчаров. - Намерихме и обекта, за който хората са играели хазарт. Това е прекрасен сребърен венециански дукат от ХIII век с изображения на дожите."

https://perperikon.info/?p=1096
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:15:46 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #71 -: Април 04, 2015, 09:08:13 »
Перперикон


Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.
Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.
Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.
През последното хилядолетие на старата и първите векове на новата ера скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в град с крепостни стени, дворци и подградия. Там вероятно се е намирала царската резиденция на тракийското племе беси. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес, а готите разоряват и изпепеляват Перперикон през 378 г.
В началото на V век скалният град става епископско средище, след като в Родопите се приема християнството. През VII-XIV в. Перперикон процъфтява като областен център. За него много пъти са се водели войни между българи и византийци. В края на XIV в. османските турци завладяват и разрушават крепостта, чиито руини постепенно потъват в забрава.
Днес древната слава на Перперикон възкръсва. Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес могат да се видят в Историческия музей в град Кърджали.
До него се достига по добре поддържан асфалтов път, а в подножието на хълма има паркинг.http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=36451
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:17:26 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #72 -: Юни 10, 2015, 07:53:42 »
Нови находки на Перперикон


Бронзова статуетка на Аполон с лък откри екипът на професор Николай Овчаров в първия ден на тазгодишните разкопки на Перперикон. Находката е датирана от археолозите към ІІІ век от н.е. Статуетка е с изключително прецизна изработка и бе намерена на метри от римска култова сграда от същото столетие.
„Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Първият бе открит преди 5-6 години и в който бяха разкрити глинен олтар и икона с тракийски конник. Бронзовата статуетка на Аполон доказва още веднъж, че на Перперикон не всичко е само Средновековие, както твърдяха някои. Вече с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха", коментира проф. Овчаров.
Освен с разкопките, през това лято проф. Овчаров и монголски археолози започват проучване на скални рисунки на Перперикон, които потвърждават хипотезата за тюркско - културния произход на прабългарите. За да подкрепи тезата си проф. Овчаров показа една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи. „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела", обясни археологът. Според него става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тангра.
Тазгодишните разкопки ще бъдат финансирани с 220 хил.лв. от правителството, от тях 180 хил. лв.за разкопки и 40 хил. за активни консервационни дейности. В продължение на почти 4 месеца заедно със специалистите ще работят и 80-90 души от околните села.
„Срещу тези средства, трябва да успеем да завършим Акропола на Перперикон, нещо, което трябваше да стане миналата година, но поради политическите противоречия и проблемите в страната, не се случи", коментира проф. Овчаров.

http://www.cross.bg/perperikon-ovcharov-razkopki-1468841.html#axzz3cVyygCsgПроф Овчаров показва статуетката на бог Аполон, намерена на Перперикон.
Статуетка на Аполон бе разкрита в Перперикон. “Находката е от ll - lll в. – твърди проф. Николай Овчаров. – Уникалното произведение на местни майстори е намерено пред сграда №43, определяна като римски езически храм.”
Тазгодишните разкопки започнаха на 8 юни и се очаква да са най-мащабните в 16-годишните проучвания. Ще продължат близо 4 месеца с участието на около 100 души от съседни села. “Целта е окончателното проучване на Акропола и превръщането на Перперикон в завършен обект на културния туризъм”, допълни проф. Овчаров.
Специално внимание ще има към скални рисунки, пресъздаващи култа към плодородието сред прабългарите, които почитали азиатската богиня Омай. Това е част от идеята за съвместно изследване на корените на прабългарите в Централна Азия, за което наскоро се договориха президентите на България и Монголия.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=41422
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:19:56 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #73 -: Юни 18, 2015, 18:18:05 »
Монети и обеци откриха археолози на Перперикон

Една златна и четири сребърни монети разкриха археолозите през първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. Експедицията се натъква на тях малко след като намери изящната статуетка на бог Аполон, за която “Труд” вече писа.
Златната монета е от епохата на Юстиниан l Велики (527-565 г.). Тя е от т.нар. тремиси (1/3 от солида), тежи 2 г и е изработена от почти 24-каратово злато, уточни археологът. От едната й страна е ликът на владетеля на Източната Римска империя, а от другата – богинята Виктория с разперени криле.
Намерените две по-големи сребърни монети свидетелстват за друг етап от живота в скалния град. Сечени са по времето на цар Иван Александър (1331-1371 г.), който според исторически извори прави най-големия опит да върне Перперикон в пределите на държавата. Доскоро сведенията за събитията са само от исторически извори, но монетите от тази епоха свидетелстват, че там е имало военен гарнизон. По тях няма инфлационни изрязвания и се предполага, че са част от войнишките заплати. На монетите личат образите на Иван Александър и сина му Михаил. Сечени са в Търново.
Майстори от престолния град са изработили и двете намерени обици на Перперикон, твърди проф. Овчаров. Подобни накити са познати от средновековната ни живопис.
Още две монети представи археологът. Те са венециански, сечени са през Хlll в., но са използвани до 70-те години на ХlV и са доста изрязани заради инфлационните процеси.
Тази година трябва да завършат разкопките на акропола на Перперикон, категоричен е проф. Овчаров.

https://trud.bg/article-4827222/
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:21:33 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Перперикон
« Отговор #74 -: Юли 28, 2015, 09:03:06 »
Археолози откриха централния площад на Перперикон

Намерена е и антична ромфея - оръжие, с което единствено траките воювали

Централният площад на Перперикон вече е открит и до 2 седмици ще бъде напълно разчистен, съобщи проф. Николай Овчаров по време на пресконференция за поредните архитектурни находки на територията на античния тракийски град.

Още в първия ден от проучванията през този сезон археолозите са се натъкнали на бронзова статуетка на Аполон северно от т.нар. култова сграда №43 – разкрит миналата година храм, вероятно посветен на древния бог на изкуствата. Именно там, в близост до колонадата на самия връх, е „излязъл” и централният площад, който не е точно агора или форум, типичен за равнинните поселища.

„На Перперикон всичко изненадва, защото е построен на скален връх - обясни историкът, - и обектите, включително и централният площад, не са разположени стандартно, а в зависимост от природните дадености”. Той е бил обграден от представителни обществени здания, стената на едно от които е дълга цели 26 метра.

Най-големият разцвет на Перперикон се свързва с Римската епоха (3-ти-4-ти век) и от този период датират и други интересни архитектурни особености в централната му част, които все още не са напълно разкрити – например каменни изсичания, напомнящи седалки или пейки.

Доста са и намерените златни и сребърни монети. Една от тях е на последния тракийски владетел Реметалк, вече като васал на Октавиан Август – фактическия създател на Империята. Подобни в Родопите почти няма. Има и 4 средновековни сребърни пари от първото монетосечене на цар Иван Александър, когато през 1343 г. е успял да си възвърне Перперикон от византийците. Те са също много редки и още не са били „рязани” поради инфлацията. Правени са в Търновската монетарница и вероятно с тях от столицата са изплащани заплатите на войниците от местния гарнизон.

Изключително интересна е находката, постъпила в Историческия музей в Кърджали, намерена при селскостопански работи в кварталите край Перперикон. Тя представлява 142-сантиметрова ромфея (или румпия - лат.) - оръжие, подобно на едноостър меч, което единствено траките са използвали между 4-ти век пр. Хр. и 4-ти век от н.е.

С ромфеи бойците от тракийските части в Римската армия, воювали с персите, се рязали хоботите на слоновете и сухожилията на вражеските коне. Едва 13 такива екземпляра са описани от учените у нас, разкри проф. Овчаров. След обработка оръжието, навярно от гроб на тракийски воин край античния път за Азия, ще влезе в местния музей.

http://novinar.bg/news/arheolozi-otkriha-tcentralniia-ploshtad-na-perperikon_NTA4Mzs4MA==.html


Намерен е 13-ият огромен меч ромфея - страховитото оръжие на траките


Находката е направена в близост до крепостта Перперикон,
съобщи проф. Николай Овчаров, който обобщи средата на археологическото лято


Покрай античния път по поречиието на Арда, на 2-3 км от Перперикон, селяни, обработващи земя там, са открили няколко интересни предмета, които са предали на музея в Кърджали. Сред тях са брадвичка и чукче с длето от Средновековието - земеделски сечива, но има и нещо уникално - тракийски меч - ромфея.
Мечът с дължина 142 см е 13-ият от типа  ромфея от българските земи, чието откриване е официално оповестено.

Оръжието е специфично за траките, затова няма съмнение, че е на тракийски войн, най-вероятно погребан с него според обичаите. В началото този вид оръжие е определяно като копие, днес учените го категоризират като меч. Обичайната му дължина е между 140 и 150 см, използван е в периода от IV в. пр. н. е. до IV в. сл. н. е., казва проф. Овчаров. Този е 142 см. Нужна е огромна сила, за да се борави с него. На практика почти половината от размера му е дръжка.

Учените дълго време спорят дали това е меч или копие, защото дръжката му е необичайно дълга. Вакрая надделява мнението, че все пак е меч, размахван с две ръце от тракийските воини. Ромфеята им позволявала да съсичат сухожилията на конете на противниците си и дори хоботите на слоновете, когато са воювали с персите. Това е било едно от най-страшните оръжия на тракийските пехотинци, описано и в античните източници. То е с едно заточено острие. Служело е за сечене и мушкане.

Намирането на ромфеята дойде като бонус към отчета на проф. Николай Овчаров за средата на археологическото лято на Перперикон, което ще продължи до 10.IХ.
Работата на Перперикон кипи усилено, въпреки горещото време. Около 90 души от седем-осем села в околността помагат в дейностите по разкопките.

В средата на археологическия сезон на Перперикон археолозите попадат на централния площад на скалния град, където се смята, че хората са се събирали. Площадът ще бъде разкрит изцяло след около две седмици. Той е бил заобиколен отвсякъде с храмове и представителни сгради - едната от тях 26-метрова, в централната част има изсичания в скалите, наподобяващи пейки, посочи ученият, все още удивен, че всичко това става в планината. Още в първия ден от разкопките тази година попаднали на бронзова статуетка на Аполон в класическия му вариант с лък в ръцете. Затова се предполага, че една от монументалните сгради е именно храм на Аполон от римската епоха. Вероятните размери на агората са 30 на 30 м.
Проф. Орчаров показа някои от новите находки при разкопките на Перперикон, които вече са около 700. Сребърен пръстен, който е бил с гема, от Римската епоха, два пръстена от Средновековието - ХIII-ХIV век, два нагръдни кръста, носени като амулети - “против уроки”, са намерени при археологическите разкопки.

Сред откритията за този сезон са и златна монета на император Юстиниан Велики,както и четири сребърни монети на цар Иван Александър - редки в Източните Родопи, излезли от Великотърновската монетарница. Вероятно с тях през 1343 г. е платено на войниците, превзели крепостта Перперикон. Любопитното е, че и тогава е имало инфлация - колкото по-сериозна, толкова сребърните монети ставали по-тънки и по-тънки и накрая приличвали на люспици. Но тези явно са преди “инфлацията”, защото са от солидно количество сребро.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893389
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:22:31 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal