Секуларната държава

 • 2 Отговора
 • 1886 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Секуларната държава
« -: Февруари 15, 2012, 19:09:59 »
Секуларната държава

"Секуларна държава” е тази, в която религиите са отделени от държавата и свободни от нейното влияние, респективно и обратното. Тук е уместен въпросът за взаимоотношенията между религия и държава. Религията и държавата имат различни цели, функции и сфери на влияние. Задача на религията е чрез проповядване, поучение, пример и служение да призовава и насочва хората към вяра и към живот, който е основан на ясни и неотменими принципи - като любов към ближния, простителност, толерантност. Задача на държавата е да гарантира мира на обществото и спазването на правата и отговорностите на нейните граждани чрез система от наказателни мерки спрямо евентуални нарушители на този ред. И тъй като средствата за постигане на техните цели са различни, всяко смесване на религия и държава води до доминиране на едното и обезличаване на другото.

http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=9037

Какво е секуларизация според Българския тълковен речник?

Секуларизацията е процес, в резултат на който различни области на социалния живот (като образование култура, възпитание, икономика, политика) постепенно се освобождават от контрола на християнската религия и стават независими от църковните институции.

http://rechnik.info/секуларизация


Секуларизъм


Джордж Джейкъб Холиоук, който е въвел термина секуларизъм

Секуларизъм е концепцията, че политическото управление, институции и прочее трябва да стоят и да действат независимо от религията и/или религиозните вярвания. Секуларизмът предполага религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на някакви религиозни догми върху обществото от страна на държавната политика, както и че политическите действия трябва да се базират на доказателствата и фактите, а не на религиозно вмешателство.

В най-известната си форма, секуларизмът е критичен към религиозната ортодоксалност и поддържа, че религията спира човешкия прогрес (тази теория възниква в Европа особено по отношение на християнството, така че уточнението може би трябва да е, християнската религия, но същото се отнася и до исляма - идеологията на Кемал Ататюрк), защото се фокусира върху суеверията и догмата, повече отколкото на разума и научния метод.

Съвременният секуларизъм води началото си от съчиненията на античните философи Епикур и Марк Аврелий, средновековните ислямски мислители (Ибн Рушд), философите от епохата на Просвещението (Дидро, Волтер, Джеферсон) и др.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Секуларизация

https://ru.wikipedia.org/wiki/Секуляризм


Според Конституцията на Република България, нашата държава е светска. Религиозните институции са отделени от държавните, не се допускат политически партии на религиозна основа:

Чл. 13.
 (1) Вероизповеданията са свободни.
 (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
 (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
 (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

http://parliament.bg/bg/const
« Последна редакция: Август 01, 2018, 21:17:20 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Секуларната държава
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2012, 07:26:50 »
Държа да подчертая, че аз съм привърженик на секуларната държава.
Религиозните общности трябва да бъдат отделени от държавата. Религиозни дейци не трябва да заемат държавни длъжности (президент, министри, областни управители, кметове, съдии, прокурори и т.н.).
Образованието трябва да е светско, в училищата да не се извършва религиозна пропаганда.
Ролята на държавата трябва да е законодателна и регулираща - да създаде закони и правила за регистрацията на религиозните общности, така че да не допуска създаването на секти, опасни за личността и обществото.
От друга страна, държавата не трябва да се меси в избора на ръководителите на религиозните общности.
« Последна редакция: Юни 27, 2013, 06:07:51 от Hatshepsut »

*

Неактивен april_z

 • *
 • 759
 • +40/-53
 • Пол: Мъж
Re: Секуларната държава
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2012, 09:33:39 »
секуларна държава?

пълни глупости.
църквата е държавна сигурност на всяка държава. главна дейност поне на запад е изповедта. тоест подслушването на мислите на хората. гледай солаков там той обясни че цру е подкупила всички имами в исляамския свят и те им докладват. в бгто ДС е ползвало българските попове за подслушване. църквата е тайната служба на държавата. всичко друго е простотията на некакви държавни подлоги наречени философи на държавна издръжка.

по викилеакс е излязло  в вашингтон че цру е подкупило всички имами по арабския свят

сектите които от 1989 са навлезли в българия са спонсорирани от западните тайни служби с цел подслушване и манипулиране на обществото.

държава без тайни служби неможе да съществува. защото е изкуственна формация винаги застрашена от изчезване. тя няма основа че да може да съществува без тайните служби.
защото е масова и служи не на народа а на някакви използвачи. и тез дет използват власта за лекия им живот винаги ги е страх от изчезването на държавата защото с нея ще изчезне и лекия им живот. това е общо взето . защо толкова пенсионери по скат се оплакват и страхуват за пенсиите си и за бъдещето си? защото обещанията на държавата за пенсии и сигурност са неусъществими.
и това те го виждат че държавата ги е излъгала че ще имат лек пенсионерски живот.Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
« Последна редакция: Февруари 27, 2012, 10:57:42 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal