Анкета

Каква е вашата религия?

Християнин - православен
43 (59.7%)
Християнин - католик/униат
1 (1.4%)
Християнин - протестант
1 (1.4%)
Християнин - монофизит
1 (1.4%)
Богомил
1 (1.4%)
Трескейа
0 (0%)
Тангрист
6 (8.3%)
Израилтянин
1 (1.4%)
Мюсюлманин
2 (2.8%)
Будист
0 (0%)
Бахай
0 (0%)
Езичник (друго)
1 (1.4%)
Асатру (Один, Тор, Локи...)
1 (1.4%)
Друга религия/Други богове
6 (8.3%)
Аз съм атеист
4 (5.6%)
Агностик
2 (2.8%)
Дъновист
1 (1.4%)
Зороастрист
0 (0%)
Уика
1 (1.4%)

Общ брой гласове: 63

Каква е вашата религия?

 • 84 Отговора
 • 15145 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен СоколъСкитникъ

 • **
 • 80
 • +21/-18
 • Пол: Мъж
  • Соколъ българското скинхедс движение
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #75 -: Юли 11, 2012, 00:03:00 »
Наистина не съм запознат с езотеричното християнство. Ако искаш, можеш да пуснеш отделна тема, където да изложиш по-подробно това учение.

Струва ми се, че в евангелията се споменава за рай и ад (или синонимите му пъкъл и геена):

Лука 23:43
А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая.

Лука 10:15
И ти, Капернауме, до небесата ли ще се издигнеш? до ада ще се смъкнеш.

Матей 11:23
И ти, Капернауме, до небесата ли ще се издигнеш? до ада ще слезеш! защото, ако бяха се извършили в Содом великите дела, които се извършиха в тебе, той би и до днес останал.

Матей 16:18
Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.
 Тук се поизложих, признавам си без бой :mad: Причината е, че Евангелието не ми е настолна книга, а съм го чел веднъж преди 7 години и карам по памет. Та явно трябваше да си я поопресня преди да се хвана да пиша този си пост. Някак си повече са ми се набили в главата термините които не са напълно еднозначни в този контекст, като "небеса", както казах или "огън и жупел", "плач и скърцане със зъби". И от там след като ми е поизветряла въпросната книга в подробностите й, съм останал във самозаблуждението което изложих в предния си пост. Сега като ми опресни паметта, продължавам, от една страна, да считам това за образни термини(Рая и Ада), а не за буквални, попринцип много от нещата в Евангелието са казани по-скоро в образен смисъл, отколкото в буквалното им значение.

 А от друга страна, концепцията за Рай и Ад, попринцип, не както се разбира от юдео-християните, също е част от религиозно-философския възглед за карма-прераждане. Само че, там става дума за нива в отвъдния свят, тоест не е точно Рай и Ад, но нещо подобно и най-важното, няма такова нещо като вечно пребиваване в кое да е от нивата на отвъдния свят, освен ако душата не избере това доброволно, което обаче почти не се случва, дори и за висшите нива("рая"). В тези нива душата пребивава между преражданията. От друга страна цикъла с прераждания също не е вечен, защото цялата концепция и идея за карма-прераждане е неразривно свързана с идеята за "еволюцията на душата". Когато душата успее да еволюира достатъчно, цикъла с човешки преражданя се прекъсва защото вече не й е необходим, от там насетне еволюцията продължава по друга схема, ама да не задълбаваме... И понеже това си е тема в която може само да се теоретизира, на теория финала на еволюцията е сливане на душата с Бога/Абсолюта/Твореца, а на практика дали е така и как са нещата изобщо, ще разберем кагато му дойде времето :mad:

 За финал отново ще повторя! При всички положения идеята за това, че Бог е създал място в което коя да е душа ще пребивава вечно в мъки и страдания е абсурдна, по простата причина, че фундаментално противоречи на същността на Бога, така като я разбират повечето религии, пък дори, най-вече както самите юдео-християни разбират същността на Бога. Двете неща са взаимноизключващи се!
Тезъ що въ менъ духъ свободенъ, духъ за борба завещаха.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #76 -: Юли 11, 2012, 10:21:11 »
Соколе веднага те поправям
- няма юдео-християнство. Юдеите мразят християните, а християните не харесват юдеите и ги смятат за врагове.
- в Евангелията всичко е и в преносен и в буквален смисъл.
- ада и рая намат нищо общо с ненормалните карми и глупости за прераждане. Ако моеш дай пример как рая и ада , като понятия съответстват на прераждането.
- душата не може да избере сама нищо. Бог ги решава тези неща и не е избор, а по делата на човека.
-Я ни обясни как еволюита една душа !!! Ти член на някаква секта ли си а ?
-Ада реално съществува - там отиват поклониците на Сатаната да са заедно с него.
Нима в рая може да бъдат допускани всякакви уроди, само защото душите им така искали ?
Соколе доста ти е объркана психиката. Спри да гледаш телевизия и да четеш окултно-сатанинска литература.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7228
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #77 -: Март 17, 2018, 06:31:14 »
Дойде време и аз да изложа своите "тезиси" защо не мога да бъда християнин.
И така, започвам с кратка биографична справка. Аз никога не съм бил истински християнин, реалното ми положение е било на "номинален християнин", каквито са мнозинството от българите. Ходил съм на църква един път годишно - на Великден, имам християнско кръщение от 6 февруари 2000 г., чел съм Библията и това е. Донякъде бих се причислил и към симпатизантите на езотеричното християнство, защото от средата на 90-те години на миналия век вярвам в източните концепции за прераждането и кармата.

1. По отношение на догматиката

Аз отхвърлям почти всички 12 точки от Символа на вярата, с изключение на точка 1:
«Вярвам в един Бог Отец, Вседержител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.»

Не отричам съществуването на Исус Христос като историческа личност, но не приемам неговия божествен произход. Не вярвам и във Второто пришествие и буквалното възкресение на мъртвите.

Не приемам отдаването на божествени почести на хора, каквато е практиката към християнските светци.

2. По отношение на църковната йерархия

Многобройните скандали по време на разкола в БПЦ (а и след това) окончателно ме отвратиха от тази институция. Никак не ми харесва и зависимостта на БПЦ от руската и вселенската патриаршии, което противоречи на принципа на автокефалност. В това отношение Българската екзархия е била на по-голяма висота.

Както споменах, влизал съм в църква един път годишно, а сега влизам само в краен случай - за закупуване на свещи и при погребение. В първия случай влизам в църквата като в магазин, а във втория случай просто не мога да откажа да вляза.

Не признавам поповете и владиците за морални авторитети и нямам намерение да изпълнявам техните заповеди или съвети.

Не приемам и църковните тайнства, общо взето за мен това са само ритуали.

3. По отношение на християнската етика

Може би това е най-важния "препъни-камък", който прави невъзможно дори и формално моето връщане към християнството.

Категорично не приемам постановката, че истинският християнин трябва да обича враговете си - за мен това е абсолютно невъзможно.
Не приемам и концепцията за прошката, според която християните трябва да прощават задължително един път годишно. За мен прошката е личен и дълбоко осъзнат акт, който не може да става в точно определен от някого другиго ден, или пък по принуда.
Истината е, че аз по принцип не мога да прощавам. Разбира се, когато става дума за любим човек или за близки хора мога да простя и да искам прошка, но стане ли дума за случайни хора или за изроди аз не мога да прощавам.

Има още една постановка, която ми се струва доста извратена - за вярата и добрите дела. Тя гласи, че за спасението на човека е достатъчно да има силна вяра, а дали върши добро или зло е без значение. Това за мен е също неприемливо.

4. По отношение на хранителния режим

Аз сам решавам какво да ям и какво да не ям, не може да спра да ям месо по цял месец и повече, защото така пишело в църковния календар.
Между другото, в моето семейство никога не са били спазвани постите  :smile-1:

5. По отношение на национализма, патриотизма и родолюбието

Понеже това са моите политически убеждения, никак не ми харесва, че те са заклеймени от Църквата като нещо лошо, по-точно като "ереста етнофилетизъм"  :depressed:
Да, не мога и да приема циганите, негрите, сърбите и гърците за братя.
Не приемам и постановката за богоизбраността на евреите, за мен те не са нещо повече от нас българите.

6. По отношение християнския фанатизъм

За щастие, християнските фанатици в България са малко и не са някакъв определящ фактор.

7. По отношение на науката

Никак не ми харесва презрителното и подигравателно отношение на християнството към науката, по-конкретно към геологията, палеонтологията, биологията, археологията и историята. Към някои от тези науки съм пристрастен, разбира се.
За мен е абсурдно да се твърди, че Земята и Вселената са създадени преди 8000 години и заради оковите на това "прокрустово ложе" да се отричат, омаловажават или изопачават постиженията на геологията, палеонтологията и археологията.
Не приемам и отрицателното отношение на християнството към теорията на еволюцията.

8. По отношение на евангелизацията

Вярата трябва да се основава на любовта, а не на насилието и принудата, каквата е била практиката на налагане на християнството през средновековието. Разбира се, ролята на Църквата през средновековието също ме отблъсна от християнството, имам предвид не само насилствената християнизация, а също Инквизицията и лова на вещици.

За мен вярата е личен избор, агресивната религиозна пропаганда никак не ми допада.
Нямам никакво желание да бъда евангелизиран, християнизиран или покръстван, задръжте си благите вести за вас самите.P.S. А що се отнася до форума, моите вярвания няма да му се отразят негативно. Разделът "Православие" ще продължи да съществува със същия статут, както и досега. В този раздел ще важат същите правила, както и в останалите раздели на форума; същото важи и за модерацията. Аз също съм публикувал и ще публикувам в този раздел, моето отношение към християните е добронамерено и очаквам същото отношение и от тяхна страна, това е моя принципна позиция и не се влияе от факта, че повечето българи се самоопределят като християни.
« Последна редакция: Март 17, 2018, 06:33:42 от Hatshepsut »

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #78 -: Март 17, 2018, 12:31:29 »

Категорично не приемам постановката, че истинският християнин трябва да обича враговете си - за мен това е абсолютно невъзможно.
Не приемам и концепцията за прошката, според която християните трябва да прощават задължително един път годишно. За мен прошката е личен и дълбоко осъзнат акт, който не може да става в точно определен от някого другиго ден, или пък по принуда.
Истината е, че аз по принцип не мога да прощавам. Разбира се, когато става дума за любим човек или за близки хора мога да простя и да искам прошка, но стане ли дума за случайни хора или за изроди аз не мога да прощавам.

Има още една постановка, която ми се струва доста извратена - за вярата и добрите дела. Тя гласи, че за спасението на човека е достатъчно да има силна вяра, а дали върши добро или зло е без значение. Това за мен е също неприемливо.

Значи много неща за в преносен смисъл. Това за обичането на враговете е на практика само за много напредналите, а не за всеки. За нас обикновените хора е достатъчно , ако не можем да обичаме враговете си, то поне да не се занимаваме постоянно да ги мразим, от което няма никаква полза, а само вреда за нас самите. Като постоянно мразим враговете си и се занимаваме с това ние : пропускаме да обичаме нас самите, нашите неща, близките и така нататък. Това за прошката пък е нещо много важно: всички грешат и съответно всички трябва да прощават, особено ако другият искрено се е покаял. Без прошка едно общество не може да върви напреде, не може да е сплотено и единно. Това че не можеш да прощаваш никак не е добре. Аз също не можех, но с времето започнах да се научавам и съм доволен.
Относно вярата и добрите дела - мисля че някой те е подвел или не си го разбрал. Сам ап. Павел казва Вяра без дела - не струва, и дела без вяра - не струват. Тоест само с едното не може , трябва да има и едното и другото. Няма как да си вярващ и да върщиш злодеяния и да се спасиш, та това е смешно. За християните от последните времена е казано че вероятно само това че са вярвали ще ги спаси. НО се има на пред вид: че може и да не постят редовно, да не се изповядват всяка седмица, да не се причастяват редовно и така. Но ако делата им са зло - няма как да стане.
Останалата част ще я коментирам по-нататък, защото е доста дълга.
Ще ти кажа само - вярвай от сърце, без да се съмняваш и без да съдиш друг освен себе си самият.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #79 -: Март 17, 2018, 13:06:59 »


5. По отношение на национализма, патриотизма и родолюбието

Понеже това са моите политически убеждения, никак не ми харесва, че те са заклеймени от Църквата като нещо лошо, по-точно като "ереста етнофилетизъм"  :depressed:
Да, не мога и да приема циганите, негрите, сърбите и гърците за братя.
Не приемам и постановката за богоизбраността на евреите, за мен те не са нещо повече от нас българите.


По отношение на национализма историята сама показва от къде започва и кои седят зад него. То и днешните националисти, като ги види човек и се отвращава от национализма. Тук става дума за това да не се прекалява с политиканстването. На практика у нас най-големите родолюбци са били именно хората свързани с църквата, даже самият Левски е бил дякон и пожелава да остане такъв и след обесването си. Монахът Игнатий на който потдръжава, е бил преди това хайдутин - народен закрилник.  Заклеймява се това да се меси политиката с вярата, което е и много правилно. За циганите и негрите и цветнокожите си е казано че са деца на паднали родители и заради това са наказани да са цветнокожи. Обаче между православните негри от Етийопия и негрите от Нигерия например има голяма разлика. Колкото до сърбите и гърците, нека не се прекалява с омразата създадена по политически път. Гърци не познавам и честно казано не ги харесвам, но пак казвам че не познавам. Сърби опознах доста в чужбина и  мнението ми за тях се промени доста. Даже ме е яд че не са боклуците за които ги смятах. А някои и от тях са си направо и пример за потдръжание. Даже Иван Михайлов обявен за враг номер едно на сърбите в книгите си се изказва доста добре за обикновените сърби. На балканите , ако не се научим да сме обединени - ще загинем. Гърците най-хитрите дето най-много играеха със запада са вече умрели, сърбите и те - платиха скъпо заиграванията си със запада. Но това е политика. За обикновените сърби съм чел безпристрастни писания, че не са лоши хора, но много обичали да се веселят и пируват.
Няма никаква постановка за богоизбраните евреи. Бог е отстъпил от тях и те не са Неговият избор. С разпъването на Христа те проклинат сами себе си и отстъпват от Бога. Били са избтрани поради определени причини до едно време и после вече не са, даже е обратното. Сега избрани са - православните християни.
Абе човек представата ти за православното християнство е доста неясна и главно повлияна от медиите. Забелязах и други неверни неща в писанията ти, като това за науката, които не съответстват на истината и са изкривени жестоко от медиите.
« Последна редакция: Март 17, 2018, 13:09:16 от Sirows »

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #80 -: Март 19, 2018, 12:39:01 »

4. По отношение на хранителния режим
_______________________________________
 Инквизицията и лова на вещици.

За мен вярата е личен избор, агресивната религиозна пропаганда никак не ми допада.


По отношение на постите : те са за който иска, който не иска не пости , но трябва да знае че не е добре.
Това за инквизицията е дълъг разговор. Освен това тя е при католиците и протестантите, при нас такова нещо не е имало.
Не е трябвало църквата да се занимава с такива неща, но държавната власт е била слаба. Трябва да са отбележи и че повечето изгорени са го заслужавали. Разни измамници и екстрасенси, които сега мамят безнаказано. Нещата около инквизицията са и доста изкривени от масоно-сатанинските медии. Например рядко се казва че протестантската инквизия е била по-ужасна от католическата, там са и многото невинни жертви и истерии.
Вярата е личен избор, но човек щом е от един народ, ако иска да е от него трябва да е във вярата на народа си. Освен това напоследък се налага масово чрез медиите, че православната вяра е лоша и добри са далекоизточните и окултни вярвания, което лишава хората от избор.
На практика за всичките ти съмнения има опровержения, но трябва да изпиша цяла книга. За това трябва да се вярва без да се съмнява човек и да търси да критикува и намира недостатъци. Аз самият съм търсил недостатъци на православната религия, като всеки съвременен човек и до сега не съм намерил. Мисля си че някъде нещо съм намерил и после разбирам че съм грешал.

*

Неактивен HighVoltage

 • *
 • 756
 • +109/-1
 • Пол: Жена
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #81 -: Март 19, 2018, 18:36:44 »
По принцип всички религии трябва да бъдат забранени и гонени, и унищожени, но тъй като превръщат хората в ............ това е много удобно за матрицата и няма как да стане в този свят. То същността на проблема не е толкова в религията, а в хората, които са толкова / в цялост/ тъпи и зли, че дори вярата в нещо не може да им помогне и да ги подобри. Много е спорно дали 1 религиозен човек е по-добър от др. добър човек, който не е вярващ, тогава за какво е всичко това? 
Всички по-умни хора, всъщност всички изключителни умове вярват в Бог, който е съзидателя, като имат предвид същността на света и живота – неговата сложна, непозната и творческа същност. Предпочитам да подражавам на тях и да следвам тази вяра и имам свой personal Jesus.
Иначе не се впечатлявам от слабоволните, който имат неистова необходимост да се чувстват закриляни, разбираемо е човек да търси упора. Много интересен факт е че когато хората се молят на религиозният си Бог в мозъка им се продуцират Делта вълни, които:
„са мозъчни вълни, които са най-характерни за състоянието на дълбок сън. По време на ДЕЛТА активност мозъкът и тялото ни са в състояние на абсолютна почивка като изключват достъпа на информация от външният свят. В този момент се отделят биохимичните вещества мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма. В будно състояние обаче не би трябвало да се наблюдава голямо участие и мощности на ДЕЛТА вълните. Когато това се случва често може да става дума за незрялост и затруднения с мозъчното развитие, и интелект, както и с локални увреждания на мозъчната тъкан. ДЕЛТА са най-бавните вълни, които произвеждаме.”
Интересно е също, че у здравите индивиди тези вълни по време на бодърстване се засичат по правило само при кърмачетата, т.е. пак стигаме до там, че крайно религиозния човек приема религията като нещо жизнено важно и необходимо за него и без нея е уязвим.
Иначе от всички конвенционални религии източното Православие е най – приемливо.


*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #82 -: Март 19, 2018, 19:05:59 »
Много интересен факт е че когато хората се молят на религиозният си Бог в мозъка им се продуцират Делта вълни, които:
„са мозъчни вълни, които са най-характерни за състоянието на дълбок сън. По време на ДЕЛТА активност мозъкът и тялото ни са в състояние на абсолютна почивка като изключват достъпа на информация от външният свят. В този момент се отделят биохимичните вещества мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма. В будно състояние обаче не би трябвало да се наблюдава голямо участие и мощности на ДЕЛТА вълните.
Това вероятно е изследвано някъде на запад, от някой велик нео-либерален гений. Честно казано доста смешно. Въпросът е дали наистина го вярваш ?

*

Неактивен HighVoltage

 • *
 • 756
 • +109/-1
 • Пол: Жена
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #83 -: Март 19, 2018, 19:25:18 »
Това вероятно е изследвано някъде на запад, от някой велик нео-либерален гений. Честно казано доста смешно. Въпросът е дали наистина го вярваш ?

Какво невероятно има, че чак пък и да не вярвам на невролозите и биолозите, нещо преиграваш! Това се отнася до истински религиозните хора - фанатици изследвали са ги с електроенцефалограф и ЯМР. Вероятно когато се моли човек, чиято вяра е по-скоро вторичен продукт на другите му убеждения /т.е. религиозен е щото е от еди кой си народ, пък те са така/ може би мозъка му не 'продуцира' нищо. :evil:
« Последна редакция: Март 19, 2018, 19:38:28 от HighVoltage »

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4645
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Каква е вашата религия?
« Отговор #84 -: Март 19, 2018, 19:30:59 »
Какво невероятно има, че чак пък и да не вярвам на невролозите и биолозите, нещо преиграваш! Това се отнася до истински религиозните хора - фанатици изследвали са ги с електроенцефалограф и ЯМР. Вероятно когато се моли човек, чиято вяра е по-скоро вторичен продукт на другите му убеждения /т.е. религиозен е щото е от еди кой си народ, пък те са така/ може би мозъка ми не 'продуцира' нищо. :evil:
Как така за всички е едно и също. Религиите са различни и начините на молитва също, ама резултата един и същ. Предполагам е нагласена работа. То цялата им работа е такава.

 

Powered by EzPortal