Анкета

Какво заслужават "учените",отхвърлящи историческата истина за Батак ?

Нещо много по-лошо(няма да споменавам какво,сами се досещате)!
Над 40 годишни присъди за всеки един от тях!
Обявяването им за "Персона нон грата"! / Лишаването им от българско гражданство!
Публично порицание и пълна обществена изолация!

Антибългарският проект "Митът Батак"

 • 135 Отговора
 • 19966 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Бащицата Махно

 • *
 • 186
 • +231/-20
 • Пол: Мъж
Нарекоха "Записки по българските въстания" пропаганда
[ 2007-04-24 ]Татяна Тасева 
 
Останките на близо 3000 души, предимно жени, деца и старци, изклани или изгорени живи, почиват в костницата на църквата "Св. Неделя" в Батак.
Снимка архив "Новинар"
Германското правителство е отпуснало пари за реализирането на исторически проект със заглавие "Митът Батак", съобщиха вчера неговите автори от Берлинския свободен университет. Целта им е с оглед влизането ни в ЕС да се направи "ревизия на националните исторически митове" и да се "реситуира историята на страната в европейски контекст". В проекта е записано: "Митът за Батак, чието историческо ядро се корени в потушаването на Априлското въстание от 1876 година срещу османското господство, легитимира и до днес колективно изпитваната антипатия към ислямската култура и религия". По-нататък авторите продължават с изводите, че неразделна част от мита са преувеличеният брой на жертвите, който се осланял на много едностранчиви сведения на западноевропейски журналисти (вероятно се имат предвид репортажите на американския журналист от "Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, б. ред.). Според германските изследователи в тях се говори за "мними извършители и техните жертви". "Записките по българските въстания" пък са наречени "повече пропагандно произведение, отколкото исторически извор".
Скандалната интерпретация на историята възмути Историческия музей в Батак. Неговият директор Екатерина Пейчинова отхвърли тезата на авторите, че клането е мит, и добави, че никой никога не е искал тяхното съгласие за участие в подобен проект, въпреки че са посочени като партньори.
Авторите са се вдъхновили от картината на полския живописец Антони Пиотровски - "Баташкото клане" от 1892 година. Според екипа на историка д-р Улф Брунбауер картината е инсценировка на клането и представя мнимите злодеи. "Ние не отричаме клането, а начина, по който е показано визуално. Очаквахме такава реакция в България и сега сме сменили името на проекта като "Батак място на паметта". Предполагам, че объркването е станало, защото изпратихме всичко на немски и преводът е бил неточен", каза още той.
Директорът на Националната галерия за чуждестранно изкуство - Ирина Мутафчиева, обаче потвърди, че е отказала да приюти изложбата, защото не е съгласна с концепцията на авторите. Все пак засега проектът остава и ще бъде показан в Етнографския музей на 17 май със съпътстваща конференция, каза още д-р Брунбауер. Експозицията ще включва картината на Пиотровски и примери за "фалшификациите" в Батак. 


   ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА БЪЛГАРОФОБИЯ!!!
« Последна редакция: Октомври 31, 2018, 19:33:29 от Hatshepsut »
Когато си в лодката, бреговете изглеждат други!

*

Неактивен Исперих

 • *
 • 1641
 • +430/-132
 • Пол: Мъж
 • Всички комунисти под земята! (надпис в мина)
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #1 -: Април 24, 2007, 08:44:25 »
Гласят гавра със светинята Батак

Историята на клането подклаждала омраза към Исляма и мюсюлманското население у нас

Учени щели да ревизират “мита Батак” заради разширяването на ЕС

 
Снимка: МОНИТОР
Костите и черепите на изкланите през 1876 г. българи стоят и до днес в Батак.
"Ревизия на националните исторически митове, какъвто е Батак", искат група лица с българско и чуждо гражданство, които твърдят, че са научни работници. Според тях клането е преувеличено и така се насаждала омраза към Исляма и в частност мюсюлманското население в България. Това трябвало да се преразгледа в светлината на разширяването на ЕС.
"Да отречеш 1900 черепа, на изклани българи в Батак, се иска голяма наглост или много пари. А може би и двете. Въпросът е кой плаща за подобни "научни" проучвания", коментира скандала шефът на НИМ проф. Божидар Димитров
Всичко за скандала четете в утрешния брой на "Монитор"

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=117989&cid=1&eid=1043
”Делото е свято, проклети ще бъдете, ако не продължите борбата” Г. Кондолов

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #2 -: Април 24, 2007, 11:04:04 »
Всичко това е следствие на отношението ни към историята, към народа и към ценностите на българите. Европеизацията, глобализацията и комунизацията на България ще доведат до нови още по-фрапиращи "нАучни" твърдения. Преди време се заговори за османско присъствие, имаше гласове които се издигнаха в протест срещу тази мека форма на наименование и стихнаха след време. Така ще стане и с това засега стряскащо твърдение. За психологията на масите си има наука и постепенно със средствата на убеждението, на фалшивите доказателства, с които изобилства българската история и на  израза за лъжата повторена многократно, една сутрин ще се събудим със съзнанието, че Баташко клане не е имало.
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен Една Българка

 • **
 • 83
 • +1/-4
 • Пол: Жена
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #3 -: Април 24, 2007, 11:27:07 »
Някои американски патриоти викат на турското робство"присъствие"

А това е мнението на други американски очевидци:

Мислех, че българските села се състоят от няколко малоценни къщици, които е трудно да се направят подир пожара. Но какво беше моето изумление, че повечето села са добре сградени градове с яки каменни домове.и значително количество състоятелни, даже достатъчно богати граждани.

Що се отнася до българското въстание, имало е слаби опити в две-три села, но не в Батак, и излиза, че тук не е бил убит нито един турчин. Даже правителството не потвърждава нито едното, нито другото. Когато Ахмед ага, който извършил клането, се появил със своите башибозуци и поискал да му предадат оръжието си, жителите на Батак не се отказали от това, а само заявили, че ще дадат оръжието си на редовните войски или на каймакамина Та-тар-Пазарджишки. Но Ахмедага държал на своето и след дълги колебания и продължителни преговори батачаните се покорили, но не трябва да предполагаме, че намиращото се в тях оръжие е било приготвено за въстание, то просто се е състояло от обичайните принадлежности на всеки турчин или християнин. Какво е последвало след това предаване на оръжието - най-добре ще проумее читателят, като прочете продължението на нашия разказ за това, което видяхме вчера.

При самото ни влизане в селото обкръжаващата ни грамада ни показа един куп пепел и въглища, сред които се виждаха изгорели човешки кости.

Турците направили на това място нест~ получлив опит да изгорят труповете. Малко по-нататък ние се натъкнахме на едно зрелище, което възбуди в нас ужас и съжаление.

Скелетът на една мома, не по-голяма от 15 години,


лежеше на пътя, затисната под отломките на стените. На нея се виждаше още ризата и българските чорапи, а босите й крака бяха почти запазили своята форма, защото месото им беше досущ изсъхнало, а не изгнило. На черепа се виждаше голяма зейнала рана, а дългите й кестеняви коси се разстилаха по земята. Достойно е за отбелязване, че всичките женски скелети бяха облечени в ризи и ние узнахме от много жени, които сами бяха преминали тежкото изпитание, освен последната му степен, как изобщо са правели турците обикновената си операция върху жените и момите. Като улавяли някоя злочеста, те я събличали по риза, натрупвали на куп дрехите и драгоценностите, сетне я обезчестявали колкото искали и последният хладнокръвно я убивал.

В следващия дом един от малкото българи, които ни придружаваха, ни показа това място, където неговият малък сляп брат бил изгорен жив, и мъжественият човек плачеше като дете, без да разбере, че на сляпото дете сега му е много по-доб-ре. Направо срещу него лежаха скелетите на две деца, затрупани с камъни, и с отворени саблени рани по черепите. Въобще числото на убитите деца в тази касапница е, наистина, чудовищно. Тях често ги набивали на щикове и очевидците ни разказваха, че подобни процесии се разхождали по улиците на Батак и Отлу-кюю. Причината за това е твърде понятна: мю-

сюлманинът, като убие известно число невярни гяури, влиза в рая, каквито и да са били греховете му." Мохамед, вероятно, е разбирал само въоръжени хора, а мюсюлманите тълкуват широко неговите думи и смятат жените и депата наравно с мъжете. При това убиването на деца е по-изгодно, защото то е по-леко и по-безопасно. Тук в Батак башибозуците достигали до това, като

разпорвали утробите на бременните жени

и убивали неродените деца пак с тази цел - да уголемят числото на жертвите си. Колкото се приближавахме по-близо до центъра на града, толкова количеството на костите, скелетите и черепите все се увеличаваше. Нямаше нито един дом, под развалините на който да не се виждаха останки от човешки трупове. На едно място една жена ме спря и, като ме улови за ръката, преведе ме през един куп камъни, зад които лежеше скелетът на една мома, с дълги коси. Като ми показваше това, което е останало от нейното мило дете, тя отчаяно плачеше, като си удряше безумно главата в стената. Няколко крачки по-нататък една друга жена, като седеше пред своя изгорен дом, дърпаше си косите и диво гледаше към три малки черепа, които държеше в ръце. Как се е избавила тази майка, а са загинали децата? Кой можеше да каже това? Може би тя не е била в селото по време на сечта, или е побягнала с едното дете, като е оставила мъжа си да пази другите, или може би от страх е напуснала всичките и е побягнала. Ако последното предположение е вярно, то не чудно, че тя се предаваше на такова отча яние.

Най-сетне ние дойдохме до черквата и училищата. Земята дотолкова беше затру пана със скелети и останки от гниещ трупове, че въздухът ставаше невероятно препълнен с миризми. Училището се на мира на едната страна от пътя, а черквата на другата. Първо, ако съдим по останали те стени, било е масивно, голямо здание способно да вмести от 200 до 300 деца Под камъните и сметта, които покриват пода на няколко фута, се намират костите и пепелта на 200 жени и деца, живи изго-рени. Редом с училището има една голям яма, в която са погребани до 100 трупа две недели след клането, но кучетата изрови ли тези импровизирани гробища, дъждът, като ги напълнил с вода, пре обърнал тази яма в отвратителен

кладенец, пълен с плаващи гнили трупове

Същото зрелище представлява водата на съседната стругарница на брега на една река. Отначало двата й бряга били затру пани с гниещи на слънцето тела, но ми лосърдното небе пратило силен дъжд, който ги вкарал в коритото на реката и те чението завлякло тези страшни остатъци от човешката касапница, така че се нами рали трупове, изхвърляни на брега, на 40 мили разстояние, посред сенчестите гори и гъстия шубрак близо до Пещера и даже до Татар-Пазарджик. Като влязохме в гробището, ние неволно се спряхме: зло вонието беше така силно, че не беше въз- можно да се върви по-нататък, но ние взехме по една шепа тютюн, и като я държахме до носа, отидохме по-нататък. Черквата беше малка и я обкръжаваше една ниска каменна ограда, сред която бяха гробищата. Отначало ние не забелязахме нищо особено, а зловонието беше така голямо, че ние едва бяхме в състояние да гледаме по страните; но малко по-малко ние забелязахме, че земята на гробищата е покрита с гноище по-високо от повърхността на улицата на 5 или 6 фута, и излезе, че приетото от нас гноище е маса човешки трупове, покрито с дребни камъни. Целите гробища са затрупани на три, четири фута височина с човешки останки и от там излизало страшното зловоние. Подир няколко недели след клането турските власти заповядали да се погребат мъртъвците, но миризмите били така страшни, че било невъзможно да се изпълни това предписание. Останало да се задоволят с това, като закопали няколко тела, нахвърляли пръст над останалите, а в гробищата даже не влизали, но отдалеч ги затрупали с дребни камъни. Но този опит имал малка сполука, понеже кучетата разровили камарата и из тази чудовищна могила стърчаха, на всяка страна ръце, крака, глави. Казваха ни, че в тези малки гробища се намират до 3000 трупа и ние лесно повярвахме на това. Зрелището, което ни се представи, беше до толкова страшно, че през целия ни живот не можем да го забравим. В тази гниеща, зловонна маса на места се виждаха къдрави детски глави, крачка, не по-големи от пръста ми, и ръчици, като да са били простряни с молба за помощ. Тук се разлагаха наред под жарките зари на слънцето телата на малките деца, които с недоумение са гледали в минутата на смъртта на лъскавото оръжие,

облетите с кръв ръце на техните убийци;

деца, които са изпуснали духа си посред ужаса, който ги е обзел; моми, които напразно са молили за пощада, и майки, които са се старали да защитят своите рожби. Сега те всички лежат тук безмълвни; не се чува нито плач, нито ужасни викове, нито вопли за пощада. Жътвата гние наоколо по полетата, а жетварите гният на гробищата.

Ние погледнахме в църквата, стените на която се бяха опушили от изгарянето на нейните дървени принадлежности, но са се запазили цели. Това е едно ниско здание с тежки неправилни сводове, под които едва може да стои човек с висок ръст. Това, което се представи пред нашите очи вътре в нея, до толкова възмущаваше душата, че ние не можахме да го гледаме повече от една секунда. Грамадно число тела бяха отчасти изгорени и напълняха черквата с обгорени останки, а отчасти гниеха в най-отвратителен вид. Аз никога не съм си представял, че ще видя подобен ужас. На всички ни стана тежко и ние залитахме, като пияни, побързахме да излезем от тази мрачна дупка. С радост се върнахме на улицата, но и там на всяка стъпка срещахме като преди купове гниещи трупове, женски черепи с косми и отделни части от женско тяло. Тук ни показаха една къща, където били изгорени живи 20 души; там се виждаха развалините на друг дом, в който обезчестили и предали на мъченическа смърт 12 моми.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Навред ужаси, смърт, геноцид и гавра над българите! И искат сега от нас, ние да забравим, да ни приспят с омайни еврейски песни за толерантност и търпимоност към тази рязана орда, която не е мръднала в развитието си и до днес.

Но ние помнимъ!
« Последна редакция: Октомври 31, 2018, 19:38:28 от Hatshepsut »

*

Неактивен НОЩ

 • *
 • 46
 • +50/-1
 • Пол: Жена
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #4 -: Април 24, 2007, 12:17:03 »
   " Това, което турците не можаха да ни вземат с ятагана, как сега да го продадем за къшей хляб?..."
« Последна редакция: Октомври 31, 2018, 19:39:07 от Hatshepsut »
Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.

*

Неактивен Елтимир

 • *
 • 38
 • +29/-10
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #5 -: Април 24, 2007, 12:22:59 »
“Според Мартина Балева и Улф Брунбауер от института така нареченият тетористичен акт срещу кулите близнаци в Най Йорк на 11 септември 2001 година е бил мним. Двамата смятат да организират научна конференция на 18 май, за да докажат тезата си. Митът 11 септември насажда омраза между американците и мюсюлманското общество и вреди на отношенията на САЩ с Афганистан, твърдят двамата. Видните учени смят да се позанимят с разобличението на лъжата, че уж на 7 декември 1941 г. имало някакво японско нападение над американската военноморска база Пърл Харбър.”

*

Неактивен probg

 • **
 • 78
 • +31/-3
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #6 -: Април 24, 2007, 15:08:02 »
Германец и българка отричат Баташкото клане

Германски учен и и българка се готвят да доказват, че през 1876 г. не е имало баташко клане.

"Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо", твърдят Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет.
Изследователите планират да организират на 18 май в София научна конференция, на която да доказват тезата си.
Акцията им е представена като научен проект.
Според авторите "Митът Батак" насажда омраза между българите и мюсюлманското общество и вреди на днешните отношения на България с Турция.
От мита за Баташкото клане тръгвало насаждането на омраза към турското население в България, което в крайна сметка довело и до преследванията на етнически турци през 1989 г.
Берлинските изследователи твърдят, че известният американски журналист Дженюъриъс Макгахан (1844-1878) е преувеличавал турските жестокости и окаяното положение на българското население в репортажите си за потушаването на Априлското въстание през 1876 г. в английския вестник "Дейли нюз".
В изследването се подлага на съмнение костницата, в която се държат останките на близо 2000 жертви. Според авторите, в музея се твърди, че тази костница е "посветена на историята на комунистическата съпротива и на комунистическия режим".
Директорката на баташкия музей Екатерина Пейчинова заявява днес във в. "24 часа", че
"постановките в проекта са ненаучни, некомпетентни, плод на политическо и историческо невежество".
Музеят и Националната галерия за чуждестранно изкуство се разграничават от проекта, в който пише, че са сред партньорите за реализацията му.
Също в "24 часа" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заявява, че ще съди Брунбауер и Балева "за оспорване на холокоста" и сега юристите на музея проучват дали това е възможно.
"Става дума за пореден опит за безпринципно и непочиващо на исторически факти ревизиране на събития в българската история", казва той. Според Димитров това, което е извършено в Батак е "български холокост".
Балева се опитва да отрече описаното от западните журналисти и от международната анкетна комисия от официални представители на Великите сили, казва Божидар Димитров. Той посочва, че се прави опит да бъде отречен национално-освободителният характер на Априлското въстание, за което се твърди, че е "резултат от социална, локална разпра, т.е. е махленска свада".
Божидар Димитров напомня, че преди години е бил правен опит по подобен начин да се докаже, че не имало потурчване на населението в Чепинско, а разказът на поп Методи Драгинов, послужил за основа на романа "Време разделно" от Антон Дончев, е фалшификат.
"За пореден път сме свидетели на
опит за грандиозна фалшификация на българската история.
Този път ударът е насочен към трагичната съдба на Батак и неговите жители, жестоко изклани през април 1876 г. , заявяват от Кръг "Будител" по повод твърдението.
Членове на кръг "Будител" са проф. Андрей Пантев, Александър Божков, проф. д-р Божидар Димитров, Валентин Василев, доц. Валерия Фол, акад. Васил Гюзелев, Галя Пиндикова, проф. д-р Георги Бакалов, ст.н.с. д-р Георги Китов, чл.кор. проф. Георги Марков, д-р Даниела Агре, ст.н.с. Иля Прокопов, ст.н.с. д-р Йордан Василев, доц. Калин Порожанов, Красимир Николов, Камен Велков, Людмил Станчев, проф. Кирил Йорданов, проф. Мила Сантова, Николай
Марков, Петър Кънев, Пламен Крайски, доц. Сергей Игнатов, проф. Стоян Денчев, Соня Първанова, проф. Христо Харалампиев. Колективен член е Институтът по тракология "Проф. Александър Фол" при БАН.
"Група "учени" - германци и българи, финансирани от немска фондация с красивото име "Памет и бъдеще" правят опит да преразкажат болезнените за всяко българско сърце факти.
Правят опит да докажат, че случилото се през май 1876 г. не е реален факт, а просто сюжет, роден в главите на такива българи като Захари Стоянов и Иван Вазов. Просто сценарий за пореден екшън, който има единствено целта да противопостави християнството на исляма", посочват в позицията си от кръг "Будител".
"Клането в Батак е реалност, а не мит и за това доказателствата са неоспоримо много. Доказателства, пред които свежда глава целият цивилизован свят по онова време. Доказателства, които катализират процеса, довел в крайна сметка до възстановяването на българската държава", се подчертава в позицията.
Членовете на Сдружение "Кръг Будител" ясно и категорично да заявяват, че всички подобни опити от страна, на когото и да било, всички подобни опити, имащи определено политическа и комерсиална цел, няма да бъдат подминати с безразличие.
Жалкото във всичко това е, че сред участниците в проекта срещаме български имена. И ако на чужденците може да простим - заради незнанието, то невежеството спрямо родната история е непростимо", посочват от обединието.
"Непростимо е, че в името на собственото си благоденствие те са склонни да продадат собствената си история. Непочтен е криминалният начин, по който са намесени български институции, каквито са Националната галерия за чуждестранно изкуство и Историческия музей в Батак.
Жалко е, че трябва да се появяват подобни "проекти", за да ни подсетят, че забъркани в дребни политически ежби, все по-ясно проличава, че нямаме ясна и реална българска национална доктрина.
За пореден път искаме да напомним, че създаването на подобна доктрина е особено наложително, особено сега, когато трябва да отстояваме своята национална идентичност в семейството на европейските народи", завършва позицията.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1035810 


какво ще кажете,ако въобще може да се каже нещо за тези умопобъркани българофоби!  :-[ :-[ :-[Редактирано от модератор: Добавен текста на материала от цитирания източник.
« Последна редакция: Февруари 06, 2014, 11:27:11 от Hatshepsut »
И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО,  БЪЛГАРИЯ   ЩЕ ПРЕБЪДЕ ! ! !

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #7 -: Април 24, 2007, 20:36:54 »
Автор www.bgrod.org
вторник, 24 април 2007
Жителите на Батак няма да допуснат провеждането на конференция на 18 май, на която да бъде представена тезата, че баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо. Това заяви кметът на Батак Петър Паунов, цитиран от Радио Пловдив.

Автори на скандалната теза са Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет.

Научният проект, разработван от двамата учени, предвижда и подмяна на експозицията на музея в Батак, в която основен акцент са събитията от 1876 година.

Според Паунов проектът на двамата е опит да бъде подменена историята на град - светиня за българитe.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #8 -: Април 24, 2007, 21:21:43 »
24 април 2007
Новината за изложба и конференция на учени то германски университет, които оспорват клането в Батак през турското робство и го наричат мит, силно разгневи обществеността в града.
Общинският съвет в града прие протестна декларация, която ще изпрати до държавните институции. Не може германски учени да пренаписват българската история, се казва в декларацията. Специално изявление направи и Историческият музей в Батак по повод информацията, че екип от Института за източно-европейски науки в Берлин работи върху проект за разобличаване на Баташкото клане. Ние като историци смятаме да обърнем внимание на грубото преиначаване на историческите факти, се казва в декларацията на музея, изпратена до Дир.бг. След всички изброени източници, свидетелстващи за клането, историците пишат, че страшната картина на изпепеления и препълнен с трупове Батак е описана от чужди автори, а не само от Макгахан, обвиняван от един от членовете на екипа в проруски симпатии. Преди Макгахан в Батак идва вторият секретар на английското посолство в Цариград - Уолтър Беринг. Потресен от видяното в Батак той пише: Смятам, че на Ахмед Ага и хората му се пада славата за извършване на може би най-гнусното престъпление, опетнило историята на нашия век. За това е кощунство да се пише за "мними останки", категорични са историците. През 1883 г. Константин Иречек пише от Батак: Пред олтара на ниски полици лежат редове от черепи. При някои от тях има восъчни свещи, при други - цветя. Някои са цели, други са пробити с куршум, но по-голямата част имат отзад белег от тежък удар с ятаган или сабя, повечето са черепи на жени и деца”. Може би изследователите ще обвинят и прецизния чешки историк, известен с научната си безпристрастност, в патриотарска фалшификация?! - завършва изявлението на историците. http://dnes.dir.bg/2007/04/24/news1608060.html

*

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • ****
 • 3547
 • +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #9 -: Април 25, 2007, 08:13:50 »
Отначало, когато чух за тази гавра, помислих, че е станало някакво недоразумение.
После когато информацията за "проекта" на Мартина Балева и Улф Брунбауер, ми се потвърди, побеснях от гняв, обида и отвращение...
Незнам как може да има такива хора, пък камо ли такива грешки на природата като тази уличница с българско име - проклета да е тя и цялото и семейство, задето посмя да оплюе паметта на невинните жертви, зверски изклани в Батак!

Колко ли митология има в тези снимки?

Най-ранната снимка на храма след Априлското въстание, фотограф – Д. Кавра, 1878 г.


Кметът на Батак Трендафил Керелов, мъчен и жив изгорен от турците
Пред историческата църква. Снимка от началото на ХХ век.


Възпоминания от Батак
(разказ от едно дете)

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика...
И издъхна бачо... А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта потече из наший капчук...
А ази бях малък и мен не заклаха.

Татко ми излезе из къщи тогаз
с брадвата в ръцете и нещо продума...
Но те бяха много: пушнаха завчас
и той падна възнак, уби го куршума.
А мама изскочи, откъде; не знам,
и над татка фана да вика, да плаче...
Но нея скълцаха с един нож голям,
затова съм, чичо, аз сега сираче.

А бе много страшно там да бъдеш ти.
Не знам що не щяха и мен да заколат:
но плевнята пламна и взе да пращи,
и страшно мучеха кравата и волът.
Тогава побягнах плачешком навън.
Но после, когато страшното замина -
казаха, че в оня големи огън
изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

И черквата наша, чичо, изгоря,
и школото пламна, и девойки двесте
станаха на въглен - някой ги запря...
Та и много още дяца и невести
А кака и леля, и други жени
мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
Още слушам, чичо, как пискат они!
и детенца много на маждрак набиха.

Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?
Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.
Той пари с котела сбираше за тях;
но поп Трендафила с гвоздеи коваха!
И уж беше страшно, пък не бе ме страх,
аз треперех само, но не плачех веки.
Мен и други дяца отведоха с тях
и гъжви съдрани увиха на всеки.

Във помашко село, не знам кое бе,
мене ме запряха нейде под земята.
Аз из дупка гледах синьото небе
и всеки ден плачех за мама, за тата.
По-добре умирвах, но не ставах турка!
Като ни пуснаха, пак в Батак живях...
Подир две години посрещнахме Гурка!

Тогаз лошо време и за тях наста:
клахме ги и ние, както те ни клаха;
но нашето село, чичо, запустя,
и татко, и мама веки не станаха.
Ти, чичо, не си чул заради Батак?
А аз съм оттамо... много е далече...
Два дни тук гладувам, щото съм сирак,
и треперя малко: зима дойде вече.

Иван Вазов
Пловдив, 1881


http://www.pravoslavieto.com/hramove/batak/index.htm
« Последна редакция: Февруари 06, 2014, 11:29:36 от Hatshepsut »

*

Неактивен Една Българка

 • **
 • 83
 • +1/-4
 • Пол: Жена
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #10 -: Април 25, 2007, 10:45:20 »
Цитат
някакво недоразумение

Ми то това "недоразумение", отдавна джурка разни болезнени теми на нацията, но се питам, защо точно сега изпълзя от дупката си? СкЪсаха се да ни убеждават, че е "немец". Ама къде е тръгнал с тая физиономия? Ама къде е тръгнал с този "професионален"профил?


Д-р Улф Брунбауер (роден 1970 г.) е преподавател по история на Югоизточна Европа в университета в Грац. Защитил е дисертация върху стопанските структури и форми на семейството в Средните Родопи през втората половина на XIX и началото на XX в. Автор на много публикации, включително и в българските списания "Балканистичен форум" и "Българска етнология". Проучва и етническите отношения на Балканите.

Защо този висш представител на "арийската" раса, с изящен семитски профил не отиде да проучва етническите отношения на съплеменниците си със страната си гостоприемник, питам аз? Малко ли световна история има да се ревизира, че опря точно до един изтрадал до крайна степен народец и осаналото му последно убежище- неговата родова памет и история? Там ли намери да завира мръсните си, хаврутски пипала!
Едно ще ви кажа- старашни времена идват за бедното ни Отчество! Въоръжавайте се, кой- кактко може и с каквото намери!


« Последна редакция: Април 25, 2007, 12:14:56 от Една българка »

*

Неактивен Горд Българин

 • *
 • 16
 • +12/-5
 • Пол: Мъж
  • Лично видео
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #11 -: Април 25, 2007, 12:06:38 »
 София, 25 април 2007

Днес в Народното събрание зам.-председателят на ВМРО - БНД и народен представител Бойко Ватев прочете декларация от ПГ на БНС, с която се осъжда геноцида, извършен от Османската империя над българския народ и арменците.

Декларацията призовава народните представители от всички парламентарни групи да подкрепят проекта за решение на Народното събрание, които депутатите от ВМРО - БНД ще внесат в деловодство на НС по-късно днес. Решението е за признаване геноцида над българите в Османската империя през периода 1903-1913 г. и над арменците в Османската империя през периода 1915-1922.

Лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов коментира, че и вчерашните публикации относно проекта „Митът Батак” на Берлинския свободен университет, който отрича съществуването на зверствата по време на Априлското въстание в Батак е поредният опит за пренаписване на българската история и за смачкване на националното ни самочувствие. Т.нар. „исторически проект” е също така и опит за лобизъм за евентуалното членство на Турция в ЕС. Каракачанов бе категоричен, че ако народните представители от ДПС действително са български политици, би трябвало да подкрепят проектозакон за геноцид срещу българския народ от страна на Османската империя.

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ГРУПАТА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА
БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ

Вчера, 24 април, се навършиха 92 години от трагичната за арменското население в Османската империя 1915 год. От тогава до 1922 год. жертви на варварски кланета в Турция станаха над 1 500 000 арменци, около 1 000 000 бяха прогонени от родните им места, а имотите им бяха разорени и впоследствие конфискувани.
Българската държава и българският народ /преживял 5 вековно робство/ се отнесоха състрадателно към съдбата на бежанците. Над 65 000 спасени арменци се приютиха в свободните български предели. Всички тези драматични събития бяха запланувани, организирани и проведени от тогавашната турска власт, за които деяния има неоспорими исторически факти и автентични документи.
Избиването на население по време на война или в мирно време, което няма участие в бойни операции и военни действия отговаря напълно на състава на постановителните актове на ООН, а именно:
”Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид 1948 г.”
„Конвенция за неприлагане срока на давност по отношение на престъпления срещу човечеството” 1968 г.
Дошло е време и българското Народно събрание да приеме Декларация, осъждаща геноцида над арменците в Османската империя през периода 1915-1922 г. и на българите през Априлското въстание /1876 г./, Илинденско-Преображенското въстание /1903 г./ и след Втората балканска война /1913 г./
Справедливата оценка на събитията от историческото наследство на държавите в Европейския югоизток има огромно значение за неговото спокойно и мирно бъдеще. Познаването и еднаквата оценка на трагичните моменти от общото ни минало ще спомогне за развитието на добросъседските отношения на Балканите и в региона.
Приемането от Р България на Декларация относно геноцида срещу българите и арменците в Османската империя и новия прочит от страна на Р Турция на драматичните събития от 19-ти и 20-ти век ще внесе европейски климат в междудържавните ни отношения и ще даде напредък на преговорите за членство на Р Турция в Европейския съюз.

Народните представители от ВМРО – БНД внасят проект за решение на Народно събрание за осъждане геноцида, извършен от Османската империя над българския народ и арменците и призоваваме колегите от всички парламентарни групи да го подкрепят.

Уважаеми колеги,
Призовавам ви с едноминутно мълчание и ставане на крака да почетем паметта на загиналите българи и арменци.
Слава на България, за нас тя е една.
Слава на Родината и смърт на врага.
Слава на България Велика.

*

Неактивен SSK

 • **
 • 291
 • +214/-15
 • Пол: Мъж
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #12 -: Април 25, 2007, 18:07:22 »
Мит е холокостът срещу евреите-съплеменниците на това говедо Улф Брунбауер.  >:(
Истината е че тая курва Мартина Балева й пожелавам да я разпорят жива. >:(
МАМИЦАТА ИМ ДА...  >:(

Трябва да покажем на Света,че не всички сме като тях.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #13 -: Април 25, 2007, 18:50:30 »
сряда, 25 април 2007
Две фондации -"Памет, отговорност и бъдеще" и "Роберт Бош", финансират гаврата с българската светиня Батак. Това сочат документите по проекта, именуван "Митът Батак". Към момента не е ясно колко пари са вложени в това начинание, но със сигурност става въпрос за петирицифрена сума в евро. Нейни получатели са посоченият като ръководител на проекта австриец Улф Брунбауер, който е асистент в Института за Източна Европа на Берлинския свободен университет и представящата се за изкуствоведка жена с българско гражданство г-ца Мартина Балева.

Както "Монитор" съобщи преди година е започнала реализация на този проект, който има за цел да ревизира българската история и по-точно зверското клане, извършено от турските поробители в Батак по време на Априлското въстание през 1876 г.
Според тези лица това се налагало заради разширяването на ЕС. Сега предстояла "реституция на историята в европейски контекст" и изложба по тази тема в Галерията за чуждестранно изкуство в София трябвало да покаже това. По-точно - "мита за османското клане на невинното българско население в Батак". Този мит се изграждал "върху демонизирането на Исляма и в частност на мюсюлманското население в страната". Отрицателният образ на мюсюлманите продължавал да засяга около 15% от населението в България, което било "общоевропейски проблем на фона на актуалната дискусия за европейското разширение", пише в документите по проекта на Брунбауер и Балева.

Европейският проект, разработван от тях обаче щял да "реконструира процесите около възникването на Баташкия мит" и така да предизвика обществена дискусия по въпроса. Това пък трябвало да провокира диалог без предразсъдъци между етническите и религиозните общности в страната.
"Митът за Батак, чието историческо ядро се корени в потушаването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османското господство, легитимира и до днес колективно изпитваната антипатия към ислямската религия и култура като цяло и срещу съседската Турция в частност", пише още в мотивите на проекта. По-нататък е разказано как тази ненавист била насочена срещу малцинствата у нас, които до 1989 г. били обект на насилствена масова българизация.
Клането в Батак е наречено "насилствени стълкновения, при които се е касаело за социално обусловени конфликти на местно ниво". При това неразделна част от този мит бил преувеличеният брой на жертвите.
В документите, които съдържат изчерпателна информация за проекта е посочено, че той "ще окаже принос към деконструкцията (развалянето - б.р) на антагонизиращ (противопоставящ - б.р.) исторически мит и чрез разработването на собствена експозиция ще формира противоположен материален полюс".
Улф Брунбауер от вчера отрича проектът да се занимава с баташкото клане. Българската му сътрудничка Балева пък заяви, че не желае да разговаря с "Монитор" по темата. Музеят в шах В документите по проекта "митът Батак" е посочено, че в екипа по него работи и шефката на музея в града Екатерина Пейчинова. Това обаче не отговаря на истината, установи проверка на "Монитор". Нещо повече - нито германският асистент Брунбауер, нито българската му помощничка Балева са поискали сътрудничество от музея, в който лежат костите и черепите на 1900 изклани от турците през 1876 г. българи.
От Музея са изпратили официално писмо до Брунбауер, в което му съобщават това, както и основните исторически факти за клането, с чиято "ревизия" той и българската му сътрудничка се занимават срещу солидно заплащане.
В становището на 7 страници са изброени неверните твърдения на двойката сътрудници и съответно възраженията срещу всяко едно от тях. Накрая е ясно посочено, че музеят не приема постановките, дадени в проекта, поради тяхната ненаучност, некомпетентност и политическо и историческо невежество.

 
Още един участник с българско гражданство
"Явно става дума за пари, за странни и неизвестни пари. Още през януари отказах Галерията за чуждестранно изкуство да бъде употребена". Това заяви пред "Монитор" директорката на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) Ирина Мутафчиева вчера. Според проекта "Митът Батак" там трябва да бъде поставена изложба, която да дава нова представа за клането от 1876 г.
Едва в средата на януари т.г. Мутафчиева получила проекта. Той бил изпратен до галерията от Министерство на културата с молба за становище.
Мутафчиева отговорила, че "договорките на г-жа Воля Стойчева (зам.-шеф на Галерията, която е посочена като член на екипа, работил по проекта - б.р.) за едномесечна изложба, каталог, научна конференция и неин доклад от страна на Галерията, нямат официален характер".
Д-р Воля Стойчева обаче е водила тайно преговори по проекта за преосмисляне на историята още от пролетта на 2006 г. Според Мутафчиева тя е била въвлечена в начинанието единствено с въпроса дали картината на Антони Пиотровски "Баташкото клане" се намира в галерията.
Стойчева е в болнични, откакто нещата се "забатачиха", коментират колегите на изкуствоведката в НГЧИ. От януари тя не се е появявала на работното си място.
Междувременно идеолозите на проекта променили и името му, заради острата реакция. В момента той вече се нарича "Батак - паметно място", каза Ирина Мутафчиева.

 
Екатерина Пейчинова, директор на Историческия музей в Батак: Злоупотребяват с името ми!

"Не участвам в този проект, а с името ми се злоупотребява и е включено без мое знание в инициативата. Още през януари 2007 г. съм заявила становището си за тази изява, което е може би малко остро, но аз и сега държа на него. При първото си идване в Батак Мартина Балева (сътрудничката на германеца в проекта - б.р.) беше приета любезно, както всеки гостенин на музея и града. Тогава тя разпитваше главно за картината на художника Антони Пиотровски "Баташкото клане", показана за първи път през 1892 година на изложението в Пловдив. Обясних и каквото ме попита. През януари 2007 г. Балева дойде с Улф Брунбауер и поиска съдействие за реализацията на проект свързан с историята на Батак, който щял да донесе финансова помощ за музея. Отвърнах им, че няма да участвам в никакъв проект без да се запозная с него. Това беше всичко. Не съм очаквала, че една българка може да злоупотреби така с гостоприемството ни. За пореден път се сблъсквам с пълно невежество и некомпетентност. Не ми ясно какви са целите на този проект."
« Последна редакция: Октомври 31, 2018, 19:41:22 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Антибългарският проект "Митът Батак"
« Отговор #14 -: Април 25, 2007, 18:52:55 »
Автор www.bgrod.org
сряда, 25 април 2007

Предложение за промяна в НК внесе Атака във връзка със скандалния случай с историята на Батак.

Категорично заставаме срещу този безумен опитда бъде подправена българската история, като се обяви за мит Баташкото клане, заяви в кулоарите на парламента Волен Сидеров. Според него вероятно кръгове извън Българияискат да проверят до колко националсоциализмът вече е завладял съзнанието и могат да бъдат прокарвани такива безумни идеи като въпросния проект.

Искането да бъде обявено за мит Баташкото клане, според Атака, е гавра с българската история.
Сидеров заяви, че партията ще настоява пред европейските фактори да се обърне внимание на това и ще се опита да направи възможното по съдебен път.

Още вчера парламентарната група е внесла в деловодството на парламента предложението си в поправка в член 108 на НК, който се отнася до проповядването на фашизъм или на недемократична идеология.

Днес Сидеров е бил информиран от председателят на парламента Георги Пирински, че предложението вече е разпределено на парламентарната правна комисия и от Атака изразиха надежда текстът да се придвижи бързо и да бъде приет.

Сидеров уточни, че според предлаганата от тях поправка проповядването на друга антидемокртатична идеология, която поставя под съмнение или се опитва да опровергае по какъвто и да е начин геноцида на българите в исторически обитаваните от тях земи да бъде санкционирано с лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 5 000 лева до 50 000 лева.

По този начин ние искаме да се инкринимира говоренето и поставянето под въпрос на исторически факти, главни такива, които се отнасят до избиване, геноцид на българи, поясни Сидеров. Смятаме, че Министерството на външните работи трябва да вземе отношение към тази фондация и да се направи протестна нота до Германия, защото фондацията е на германска територия, добави той.

Освен това Сидеров каза, че има лична идея да се отправи призив към българската общественост да не бъдат купувани продуктите на фирмата "Bosch", която спонсорира проекта, в знак на бойкот и на протест срещу гаврата с българската памет.

 

Powered by EzPortal