Автор Тема: Археологически находки във Врачанска област  (Прочетена 5457 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7108
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Археологически находки във Врачанска област
« Отговор #15 -: Септември 14, 2017, 13:20:13 »
Археолозите от Враца откриха ценна находка от Средновековието


Вчера екипът на археологическото проучване на обекта в месността Градище откри ценна находка – бронзов печат с изображение на лъв. В  продължение на почти 10 години без прекъсване, археолозите от Враца проучват многопластов обект в месността Градище край скалния проход Вратцата. Там те установиха, наличие на следи от човешки живот от 6-ти век преди Христа, до 14-ти век след Христа и са категорични, че мястото  е предшественикът на днешния град Враца. Тази година първият етап от проучването беше осъществен чрез финансово обезпечаване от Община Враца. Вторият етап, който започна в началото на този месец е финансиран от Министерството на културата. За археологическите проучвания на екипите от Регионалния исторически музей са отпусната 11 000 лева за обекта в Градище и още толкова за проучванията край село Оходен.


Вчера екипът е открил изключително интересна находка от древността. Намерен е малък бронзов печат с
изображение на лъв в хералдична поза, с дълга опашка завършваща с топче. Печатът има халкичка за окачване. Той е бил прикачван за ланец или тънка каишка и е носен от своя притежател, който го е слагал под написаното от него, заверявайки истинността на писмо или вид документ. Според археологът Александра Петрова, печатът най-вероятно е средновековен, тъй като подобни изображения на животни, например вълци са били изобразяване върху пръстени, които са намирани при разкопки датирани от този период. Предстои справка с научна литература, но на този етап печата според археолозите е от Средновековието. Вчера на обекта  в Градище са намерени още  желязна тока за колан и фино изработено копче за женска дреха.

Работата на екипа през вчерашният ден е била затруднена от паднало дърво след лятната буря преди дни. Предстои още днес с помощта на служители на Дирекция „Врачански балкан” то да бъде отстранено от проучвания сектор.

При проучването на сектора, който се намира западно от ранновизантийската църква в Градище, където са намерени структури на жилища, екипът с ръководител доц. д-р Нарцис Торбов този сезон е открил интересни находки. Намерени са над 30 оловни тежести от рибарска мрежа, интересни накити от античността, фигурални фибули, елементи от облекло, медни монети, средновековни скифати /извити като паничка монети/ датирани около 13-ти век.

http://www.medianews.bg/bg/a/arkheolozite-ot-vratsa-otkrikha-tsenna-nakhodka-ot-srednovekovieto