Програма за «Еврейско възраждане на Балканите». Шалом отговаря за изпълнението ѝ

 • 0 Отговора
 • 804 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Програма за «Еврейско възраждане на Балканите». Шалом отговаря за изпълнението ѝ у нас

Силно расистка официална програма, целяща заселването на повече еврейски общности на Балканите


Израел е държава, която планира умело външната си политика. Не е нужно да завладееш целия свят, достатъчно е евреи да управляват на най-високо равнище.

Американския Еврейски Комитет има силно расистка програма за  създаване на еврейски общности на Балканите и внедряване на евреи в политиката и най-високите постове. В България техен сътрудник по програмата е “Шалом”.

Шалом е организацията на евреите в България известна с българофобските си подривни действия.

В програмата открито се коментират проблеми като смесените бракове между евреи и неевреи. Но основната идея е да се внедрят колкото се може повече добре образовани млади евреи, които да окупират високите и ръководните постове в Балканските държави.

“Юпита с кипа” ще укрепват юдаизма по американски проект

Българският партньор в нея е организацията “Шалом”
Програма за еврейско възраждане на Балканите е създал Американският еврейски комитет за диаспората (JDC), съобщи “Ню Йорк таймс”.

“Основа за еврейското възраждане ще станат еврейски семейства, които раждат еврейчета и ги възпитават в юдейските традиции”, обяснява Диего Орнике, живеещият в Париж координатор на комитета, който управлява Балканския проект.

Смесените бракове с неевреи и имиграцията нанесоха тежки поражения на еврейските общности от Дунава до Черно и Егейско море. Днес в Румъния са останали само 15 000 евреи, в Македония те са едва 250, казва той.

Българският партньор на комитета е организацията “Шалом”. У нас, по данни на JDC има към 7000 евреи.

Програмата е насочена към младите и влиятелни професионалисти или, както казва един от участниците в нея – “юпитата с кипа”.

“Това са хората, които имат енергия и интерес да застанат начело на еврейското възраждане. От младите зависи това да се случи”, каза Яир Камайски, един от директорите на програмата. Тя е финансирана от фондацията “Хари и Джанет Уейнбърг”, базирана в Оуинг милс (Мериленд).

“Ню Йорк таймс” разказва за едно от събитията в изпълнение на програмата – тридневната среща “гешер” (на иврит “мост”) в курортното село Ханиоти в Северна Гърция.:

“Плажният клуб се люлее от танцуващите босоноги посетители, които флиртуват помежду си и не престават да поръчват студени напитки. Добре дошли на срещата за възраждане на еврейската култура на Балканите.

Тя беше смес от пролетно настроение, потапяне в юдейската култура и усилени запознанства.

Музиката, която огласяше хотела, се менеше от рап, изпълняван от 50 сент до израелски народни песни. По време на юдейския шабат над 300 младежи на възраст между 20 и 30 години се подчиниха на юдейския обичай да не използват електричество и машинария, начиная от залез слънце в петък. За много от тях това бе първото преживяване на юдейския шабат.

Но преди това неженените гости се събраха на плажа и изиграха една версия на играта за запознанства. Координаторът Диего Орнике изпълняваше функциите на сватовница. “Надяваме се да запалим искрата сред някои от участниците”, казва той.”

По-нататък Орнике разказва, че от доста време еврейските групи на Балканите водят съдебни битки за възстановяване на имоти, принадлежали на жертвите на Холокоста, или конфискувани от правителствата. През май най-висшият съд на България започна слушания по едно от най-големите дела,заведено от една еврейска организация за почти половината от правата за собственост на един от най-известните хотели в София (“Рила”- б.р.). През 1943 г. българското правителство конфискува по-голяма част от собствеността на евреите, включително и едно еврейско училище, разположено на терена, върху който днес се издига хотелът, разказва Орнике.

Има и опасения за антиеврейски сентименти, насаждани от екстремистки групи, пише вестникът. “Да, има стари предразсъдъци и отношение към евреите”, казва д-р Алек Оскар, 26 годишен невролог от София, където живеят повечето от 7-те хиляди евреи в България.- “Но ние не искаме да гледаме назад. Търсим нов модел, опитваме се да създадем нова мрежа за евреите на Балканите”.

Оскар участва в ръководството на организацията “Шалом”, която откри чат форум в интернет и организира бизнес курсове за юноши. Нейни доброволци ръководят програма за подпомагане на циганите, наричани още роми – една от най-силно дискриминираните групи в региона, пише “Ню Йорк Таймс”.

‘От опит знаем какво е да си преследвано малцинство”, казва Оскар.

Юдаизмът присъства на Балканите от древността, но в края на XV век започва засилена имиграция към Балканите на евреи, изгонени от християнска Иберия, разказва “Ню Йорк таймс”. Те се заселват в Османската империя, чиито мюсюлмански управители били по-толерантни. До началото на ХХ век броят на евреите на Балканите надхвърля 2 милиона. Някои градове като Солун стават важни центрове на еврейската култура и търговия. Холокостът изличи цели еврейски общности. Дори в места, които бяха пощадени – например нацисткият съюзник България, която оказа съпротива срещу изпращането на евреите в концентрационни лагери, следвоенната имиграция на евреите в Израел и Съединените щати “пресуши” еврейските общности. Онези, които останаха в съветска орбита, бяха поставени под натиск да се откажат от еврейската си култура и традиции. Днес на балканите живеят около 70 000 евреи. Към тях трябва да приобавим хиляди израелци, които започнаха да идват на полуострова след 1990 г. в търсене на възможности за бизнес.

‘Мислим за себе си като за феникс. Ще възкръснем от пепелищата”, казва 24-годишната Лела Садикарио от Скопие.

http://alterinformation.wordpress.com/2013/03/30/92966226/
« Последна редакция: Август 02, 2013, 11:41:21 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal